Hello There, Guest! Login Register


Experiente cu furnizorii externi si nu numai

#61
Eu nu am facut o pledoarie ci am indemnat la a face niste calcule intr-un excel, ca sa avem o imagine clara a acestui business de cafea prajita, simuland un "echivalent" romanesc pentru organizarea prajitoriilor de top de afara, adica incluzand grosso moddo o serie de cheltuieli (variabile, am zis) si un profit pe care noi l-am considera (pentru altii) multumitor, astfel incat sa avem parte de cafea si servicii la standarde inalte. 

Profitul lor ne intereseaza in masura in care dezvoltarea prajitoriilor poate aduce progres in ce priveste calitatea cafelei, si nu falimentul lor sau lipsa de cashflow care ar duce la compromisuri. De aia e interesant si pentru noi, de la ce preturi pentru cafea ar putea cineva sa aiba o afacere sustenabila, care sa ne ofere si noua satisfactie pe cele 3 directii urmarite si deziderate ca "ieftin si bun" sau raport optim:
- cafea gourmet generica, gen Columbia Supremo
- cafea de specialitate 
- cafea verde (desi aici discutia e alta, iar "salvarea" nu va veni de la prajitorii ci de la vreo afacere de nisa, dedicata cafelei verzi, educatiei in cafea si educatiei in prajire.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#62
(07-09-2017, 10:54)dev Wrote: Hai sa nu cadem in patima apologiei "saracilor" antreprenori locali. Dincolo de pasiune, placere si alte eufemisme de marketing orice biznis are ca scop major profitul. 

Scuze dar este o diferenta imensa intre saracie si subcapitalizare.
Prima se refera la statutul social a unui om sau grup de persoane, iar celalalta inseamna puterea financiara a firmei... ( Link )
 
(07-09-2017, 10:54)dev Wrote: Si daca piata e foarte mica e ok sa o strangulezi cu preturi mari?

Evident ca nu! Poti arata preturi exagerate la majoritatea vanzatoriilor/prajitorilor?
Dupa cum vad optiuniile si ofertele pentru espresomani chiar se gaseste cafea buna chiar si sub 100ron/kg.
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#63
A pomenit radudani de cafea microlot vanduta la noi la 500 de lei kg. Nu e un pic cam mult?
 
Reply
#64
Evident ca este, dar si un ferrari este foarte scump.
Poti vinde o rabla cu 10.000 euro sau o dacie la 10.000, diferenta este adaosul si produsul primit plus cum esti servit.
Oare la 500 lei mentionat este un produs atat de special sau doar vanzatorul vrea sa-si faca bani mult in timp scurt? 

Nu cunosc situatia de mai sus, si nici produsul, dar 500 ron pentru bugetul meu este prea mult  Big Grin

Avem acces la boabe verzi ( lista e destul de lunga ) si cel mai scump pe care am gasit este:
Panama - 2016 - Elida Estate - Washed - Yellow Catuai - sac GP 60KG - 23,95eu /kg.
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#65
Si de la 24 la 110 euro e cale luuuuuuunga. N-are absolut nicio treaba analogia cu masinile. Cel mult poti compara cu o masa la un restaurant cu stele Michelin dar chiar si acolo se merge pe oarece certitudine.
 
Reply
#66
cum ziceam mai sus: pretul final e de 4 ori si ceva mai mult decat pretul de achizitie
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#67
Cred ca vorbim de lucruri diferite si deturnam discutia daca aducem pe masa preturi de afara sau din Romania, la aceste cotatii ezoterice. Cum ziceam, si 200 de lei este mult pentru un kg, cu anumite exceptii desigur, care chiar merita. Ca sa fim si ontopic, discutia si comparatia cu furnizorii externi (inceputa de chilipepper) era de fapt  despre zona cafelelor prajite, de specialitate , unde se cautau preturi ideale de 120-150 de lei / kg, sume considerate acceptabile atunci cand cumperi din afara cu diverse comenzi de grup sau abonamente.

Discutia pe cafea verde pt homeroasting implica alte resorturi si complica acest topic. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie pusa si ea pe masa, insa in topicul dedicat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#68
Mai toate prajitoriile de la noi cu ceva vechime se plaseaza in zona 140-180 lei + transport pe kg la cafea prajita ne-micro/nanolot si undeva la 400-500 de lei pe kg la cafea prajita din nano/microlot. In conditiile astea eu as zice ca e obligatorie cautarea unor surse alternative.
 
Reply
#69
Cafea verde eu mai cumpar si de la https://rohebohnen.de/en/all-products/
cu tot cu transport pentru 8-9Kg imi iese in jur de 65ron/kg, functie de sortiment.
livrarea se face in jur de 3-5 zile, plata prin paypal, suportul este ok.
Quick Mill Vetrano 2B, Eureka Olympus KRE, Tamper Torr (flat&convex), site VST, site IMS, pitcher ILLY, OCD v1, Gene Cafe CBR-101, Hottop KN-8828P-2K
 
Reply
#70
(07-09-2017, 12:37)Lyvyoo Wrote: Eu nu am facut o pledoarie ci am indemnat la a face niste calcule intr-un excel, ca sa avem o imagine clara a acestui business de cafea prajita, simuland un "echivalent" romanesc pentru organizarea prajitoriilor de top de afara, adica incluzand grosso moddo o serie de cheltuieli (variabile, am zis) si un profit pe care noi l-am considera (pentru altii) multumitor, astfel incat sa avem parte de cafea si servicii la standarde inalte. 

Profitul lor ne intereseaza in masura in care dezvoltarea prajitoriilor poate aduce progres in ce priveste calitatea cafelei, si nu falimentul lor sau lipsa de cashflow care ar duce la compromisuri. De aia e interesant si pentru noi, de la ce preturi pentru cafea ar putea cineva sa aiba o afacere sustenabila, care sa ne ofere si noua satisfactie pe cele 3 directii urmarite si deziderate ca "ieftin si bun" sau raport optim:
- cafea gourmet generica, gen Columbia Supremo
- cafea de specialitate 
- cafea verde (desi aici discutia e alta, iar "salvarea" nu va veni de la prajitorii ci de la vreo afacere de nisa, dedicata cafelei verzi, educatiei in cafea si educatiei in prajire.

salut Liviu

un P&L in excel nu e greu de facut, dar sincer nu cred ca este treaba noastra sa-l facem si sa-l mai si publicam aici ar suna ca si consultanta gratuita Big Grin , sunt convins ca fiecare business existent sau la care unii se gandesc are la baza (sau ar trebui sa aiba) un business plan, mai mult sau mai putin riguros, cum se pricepe fiecare

pe de alta parte, pana la urma totul se reduce la volume in retail, iar volumele prajitorilor nostri sunt mici spre foarte mici, nu am date dar faptul ca pe site-urile lor nu figureaza zilele de productie (ca la majoritatea celor din UE ) ma face sa ma gandesc ca se prajeste in zile aleatorii o oarecare cantitate spre a fi vanduta, bazata pe experienta anterioara si/sau sperante de viitor; ma face sa ma gandesc la multe alte lucruri dar sa nu vreau sa fabulez

volumele de retail, asa prapadite cum sunt ele, sunt offset-ate de preturile mari  /foarte mare (200lei/kg), aparent cu succes (nu au inchis portile) + venituri aditionale din vanzarile catre cafenele terte sau din cafenelele proprii, in concluzie sa ne le plangem de mila

putem vorbi de o evidenta autosuficienta, chiar multumire pana la urma si e ok, daca se simt confortabil nu trebuie deranjati

cresterea de volum nu se va realiza de la sine bazandu-se pe relativa crestere de venituri sau patriotismul local ci prin actiuni bine gandite, corect executate, pentru a-si creste si fideliza nr de clienti, prospecti exista destui.

din nou, nu cred ca este treaba mea (vorbesc in nume personal) sa ofer consultanta nesolicitata si/sau gratuita in cresterea vanzarilor

paradoxal, nu am vazut (sau poate mi-a scapat, corectati-ma daca gresesc) banala subscriptie la pret sensibil mai mic, usor de implementat dar probabil dureros pentru ei; va amintesc ca in general subscriptiile sunt de 2 tipuri:

- cancel anytime, no question asked, cea mai utilizata
- plata up-front pentru 3-6 luni (mai putin utilizata de clienti atat timp cat au disponibila prima varianta)

OK: m-am uitat pe www.nordicapproach.no (cunoscatorii stiu cine sunt), transparenta totala tipic nordica:
- publica marginea pe care o au  Smile n-am mai vazut asa ceva la nimeni
- publica preturile spot din depozitul din UK ( firma e norvegiana, depozitul din UK este tocmai pentru a indigeniza preturile in spatiul EU cu referire la taxe vamale/TVA si probabil si din considerente de piata competitiva in UK)

nu sunt convins ca prajitorii nostri cumpara de la NA sau similar (Falcon, CafeImports, etc) adica relativ scump (cel putin nu o spun explicit in timp ce pentru altii care o spun este tocmai un motiv de mandrie si certificare a calitatii cafelei verzi), exista si o piata tertiara mai ieftina 

totusi iau ca exemplu cafea Etiopia de la NA in medie 10.5 USD / kg = 8.75 euro / kg + shipping 
adaugam 20% pierderea prin prajire rezulta in jur de 11 euro/kg costul lor

la 24 euro/kg (pret net de vanzare fara TVA  sau in echivalent 120 lei/kg TVA inclus) au 54% gross margin, 13 euro pe kg

daca ar vinde 1000 kg / saptamana (aprox 4,000 clienti unici) => 13,000 euro din care ar trebui sa asigure tot ce ai spus tu in postarea anterioara:
- salarii
- chirii
- consumabile
- deprecieri
- mkt
- altele (utilitati, transport, etc)

las altora mai priceputi ca mine placerea de a calcula aceste costuri dar cred ca este un business profitabil, ma feresc sa spun foarte, este un lucru relativ depinzand de filozofia fiecaruia

problema e cum ajungi la 2,000- 4,000 clienti unici; in nici un caz prin strategiile actuale, dar din nou nu eu (noi) trebuie sa gandim aceste lucruri ci onor antreprenorul roman

pana atunci, cel putin pentru mine, beneficiile spatiului unic european vor prima

cu sinceritate
 
Reply
#71
(07-09-2017, 15:16)dev Wrote: Mai toate prajitoriile de la noi cu ceva vechime se plaseaza in zona 140-180 lei + transport pe kg la cafea prajita ne-micro/nanolot si undeva la 400-500 de lei pe kg la cafea prajita din nano/microlot. In conditiile astea eu as zice ca e obligatorie cautarea unor surse alternative.
(subl. mea)

+1

si sursele astea alternative pot fi si cu furnizori externi,
dar nu suntem in topic,
iar pe topicul dedicat cafelei verzi nu pare sa se fi intamplat mare lucru (?);
desi apartine nativ, catorva zeci de prajitori acasa;
tare mica minoritate, fata de imensa majoritate - mii de espressomani - care-si cumpara cafeaua prajita...

dupa ce am vazut ce preturi se practica la cafeaua prajita, la prajitorii publicati de forum, dar si in Bv de ex., 
in conditiile in care numarul prajitorilor ce vand cafea verde e tot mai mic (cafea veche si slaba calitativ, in majoritate!), sunt convins ca o reconsiderare a vanzarii cafelei verzi din partea prajitorilor din forum, ar aduce tot preturi mari la dispozitia noastra: peste 100-140 lei, respectiv peste 300-400 lei per Kg;
nu mai vorbesc de gheise esmeralde, kopi-uri sau munti albastrii...

toate astea justifica, in capul meu, cautarea si gasirea - cu mai mult zgomot daca se poate - unor surse alternative, pe care eu le vad la furnizorii externi mai apropiati; spun mai apropiati, pentru ca - asa cum s-a spus - preturile mari dintr-o Danemarca, sau Suedia, UK, SUA sau Australia sunt rezultate si din confruntarea cu o piata incomparabil mai robusta si cu o putere de cumparare la fel!
nimeni nu e obligat, dar poate lua in considerare salariul ordinar ce-l primesc atat de multi - muncitori cu sapa, vanzatori la patron, tarani veniti la oras care n-au ajuns inca in Spania sau Italia, tineri profesori sau asistenti care n-au intrat in proiecte europene etc., si sa-l puna fata-n fata cu - sa-i zic - crezul multora din forum, de a largi baza de espressomani; cu cine si cat de mult posibil?
cand in orice magazin, gasesti la 'coloniale' (de, arhaisme...) pungi si pachete stralucitoare si imbietoare de alintarome... dati-va baieti o jumatate sau o treime din salariu pe un Kg de cafea de specialitate!
ce m-as face fara... venituri (!)... as ajunge sa urasc espresso-ul asa cum e el in realitate la noi: un hobby de nisa... stop; nu vreau sa (mai) supar pe nimeni!
cu sau fara cafea verde proapata, curata si ieftina, viata merge inainte...

solutia de 'ingropare' este accea de a vorbi si de a-i convinge pe prajitorii forumului sa ... etc. (cred ca merge pus orice in loc de puncte-puncte, chiar si ceva cu clasele exploatatoare si eliberarea de lanturi a proletariatului Smile
dar solutia practica si 100% fair este de a identifica fara prejudecati furnizori externi apropiati si a-i face cunoscuti in cate detalii se poate; dar desigur, nu aici, off-topic, unde vedem mai mult dezavantajele folosirii 'marilor'/cunoscutilor furnizori externi din lumea cafelei ;(

hai sa-i criticam cu buzele tuguiate a dispret pe italieni, care in marea lor majoritate, de mii de ori mai multi ca la noi, beau espresso fara sa fie home-barista!
espresso-ul lor, care desigur nu e ca si cel pe care-l cautam noi; dar e pe toate drumurile...
consistent, acelasi, chiar placut baubil; fara horticultura si fara silvicultura, doar cu o redutabila cultura... a cafelei; populare!
(aici e partea cu traiasca..., sau cu luptam  pentru pace... Smile )
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#72
Parca era vorba de experiente cu furnizorii externi...de ce citim frustrari si rautacisme interminabile in legatura cu mana aia de prajitori locali?!

"Consultanta gratuita"...hai, da-ma dracu'!  Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#73
Pentru ca mana aia de prajitori locali te "forteaza" sa cauti pe alte meleaguri. 

Iar daca cineva are toate tiglele pe casa si gaseste cafeaua la 500 de lei cretin de scumpa nu vad de ce ar fi catalogat drept rautacios sau frustrat?
 
Reply
#74
Mie mi se pare o atitudine jignitoare in cel mai urat mod posibil. Iti place din afara? Pai nu te opreste nimeni inclusiv sa spui care sunt avantajele. Dar pana la a ajunge sa-i faci hoti pe niste oameni, care sunt singurii in masura sa hotarasca cum sa-si conduca afacerea, ar trebui sa fie cale lunga. Cererea si oferta dicteaza pretul, nu purtarea copilareasca. Si eu am baut cafea luata din afara si nu a fost cu nimic mai presus decat cea aflata la acelasi nivel de pret in tara...si e ok sa fie asa, fiindca asa se dezvolta si afacerile si piata. Nu tin partea nimanui, dar mi-ar placea sa pastram respectul dintre noi.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#75
Mie nu mi se pare nimic in neregula ! Progresul se naste din contradictii . Sunt un nationalist feroce ...sovin si etc.. Ani de zile am fost 2000% pro sustinerea antreprenorilor si industriei romanesti . Asta pana cand :
- cumparam legume/fructe/etc. de la romani importate din .... cu gust de plastic si pretentii de "made in Romania" sau romanesti pline de chimicale necontrolate
- cumparam produse cu adaos de +200%...iar "antreprenorul" imi spune "ce vrei domnule ...trebuie sa-mi platesc biroul , secretara si soferul"
- auzeam "antreprenori" ...."HAI SA PROSTIM FRAIERII !!!"
- nu mai vorbesc in domeniul cafelei cuuuu ..."baaa... noi va educam pe voi(aici am multe BIP-uri...vreo jumatate de ora fara sa ma repet)" cu adaosuri mega nesimtite si niste ifose de ..... Aq
- sa nu mai vorbesc de ala care vrea sa isi bata clientii daca au comentarii
Cred ca ne trebuie un echilibru prin care :
- producatorii/procesatorii sa inteleaga ca prin adaosuri mega nesimtite , datorita cunostintelor invatate pe forumuri ...ne vom cumpara de afara
- cumparatorii sa mareasca cifrele de afaceri ale procesatorilor in asa fel incat si ei sa poata rula cantitati mari si sa obtina discounturi serioase si profiturile aferente .
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele
 
Reply
#76
Acest thread a pornit cu scopul de a gasi surse externe de cafea prajita, dupa cum se vede in cerinta OP-ului. Radudani, tu vorbesti de altceva in principiu, de cafea verde, discutie mult mai complexa decat cea defata si complet diferita. Cafeaua verde pe care o cauti exista in Romania demult, dar nu se vinde decat prajita din diverse considerente care s-au mai discutat si pe care le poti pune din nou pe tapel, alaturi de surse de incredere de afara, dar pe un topic de cafea verde caci vorbim de cumparatori si cerinte diferite. Si ca sa-ti dau un exemplu, un client fervent HasBean, daca primeste o cafea crop 2015 dar prajita extraordinar de bine, cu note ciocolatii evidente, si o ia la 20-25 de lire/kg, cu o descriere pompoasa si o poza de la ferma, va fi destul de multumit si va lauda pe topic HasBean pt promotia primita.  Tu daca primesti aceeasi cafea dar verde, la un pret moderat (14 lire, zic si eu), vei da cu sinceritate de pamant cu ei si vei cauta alta sursa. De asta zic, cautarea de furnizori de verde si de prajita, merita spatii separate in forum si nu are rost sa se amestece.

dev, lasa bancnota aia de 500 in buzunar ca nu despre asta e vorba Smile Exista in Ro si cafea de 1000 de lei. Mai ontopic a fost chilipepper. Adica sa pastram o limita a cautarilor in maxim 40 Euro / kg, iar cand gasim ceva interesant, sa anuntam si aici pe topic, prin comparatie sau nu cu ce s-a mai baut de pe piata locala.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#77
@Lyvyoo :  " ... sa pastram o limita a cautarilor in maxim 40 Euro / kg  ...  "

  - Permanent ??? ... Pentru mine e imposibil , inseamna sa ma condamn singur...si tocmai pentru asta venisem pe espressoman - exclusivitate ( preparare , aparate si cafea , peste ce se gaseste prin comertul socialist de stat... Cool...)

  -  Este ca si cum as avea limita de pret , la un rare & vintage single malt ...de 200 ron.... Big Grin ...ce poti sa iei...

sau n-am inteles eu bine ...si asta este doar exceptia , care de fapt  confirma regula... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#78
Levo ...poti sa incepi cu Kopi Luwak , Black Ivory si un GS 3  Smile !
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele
 
Reply
#79
(07-09-2017, 22:41)Levo Wrote: @Lyvyoo :  " ... sa pastram o limita a cautarilor in maxim 40 Euro / kg  ...  "

  - Permanent ??? ... Pentru mine e imposibil , inseamna sa ma condamn singur...si tocmai pentru asta venisem pe espressoman - exclusivitate ( preparare , aparate si cafea , peste ce se gaseste prin comertul socialist de stat... Cool...)

  -  Este ca si cum as avea limita de pret , la un rare & vintage single malt ...de 200 ron.... Big Grin ...ce poti sa iei...
Hah.
Aprox peste 2 saptamani primesc o livrare mica de la Tim Wendelboe... :-)
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#80
(07-09-2017, 22:47)FAP Wrote: Levo ...poti sa incepi cu Kopi Luwak , Black Ivory si un GS 3  Smile !

Multumesc frumos ... Big Grin ..., apreciez intotdeauna ideile bune ...ma voi intoarce si la Kopi , insa nu pe GS 3 ( nu pentru ca nu ar fi bun ) , ci pentru ca mie , mi-a placut traditionalul espresso...aici modificam ...si spunem un Bosco Posillipo - ca sa fie mai pe gustul meu - de care nu ma separa ...decat nevasta mea , care nu ma lasa sa mut acvariul si coltarul sa-mi fac loc ( pentru ca nu-mi incape masina pe nenorocitul ala de dulap , pe care stau acum... Sad ...

@MyR

 - Daca ne uitam atent la ce clienti fideli avem , poate facem o corelatie cumva si la livrarea de luni , o adaugam pe comanda... Big Grin ...THX.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#81
Am vrut sa spun altceva cu acea asa-zisa limita, o desfiintam, gata  Smile  Vroiam sa spun ca nu are rost sa bagam in seama preturile romanesti pentru cafele prea "exotice", si sa le aducem in discutie intr-o comparatie cu strainatatea. 
Postarea foarte interesanta a lui eugenm o vom muta pe topicul de cafea verde, surse, preturi
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#82
Asa dom'le , mi-am mai revenit... Big Grin ...Pai eu nu stiu cum sa mai fac sa ies din cenusiul tern , al cafelelor " normale " - a se citi - cele care ni le putem permite fortat , pentru ca doar asta gasim - ( si pentru ca geisha verde numai cu ajutorul lui Liviu - laudat fie-ei numele - am putut sa luam...ha ! ) si cate o Jamaica mai gasesc pe la dl. Dragos...si restul ..pe ici pe colea , cate un microlot stingher si prajit gata...nu e bine... Cool ...nu facem si noi parte din UE ?...sau suntem doar cu numele... Smile ...( si cu participarea forfetara ).
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
#83
(07-09-2017, 22:55)Levo Wrote:
(07-09-2017, 22:47)FAP Wrote: Levo ...poti sa incepi cu Kopi Luwak , Black Ivory si un GS 3  Smile !

 mi-a placut traditionalul espresso...aici modificam ...si spunem un Bosco Posillipo - ca sa fie mai pe gustul meu - de care nu ma separa ...decat nevasta mea , care nu ma lasa sa mut acvariul si coltarul sa-mi fac loc ( pentru ca nu-mi incape masina pe nenorocitul ala de dulap , pe care stau acum... Sad ...

Am inteles ! Iti trebuie o camera...numai a ta  Big Grin !
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele
 
Reply
#84
(07-09-2017, 22:18)Lyvyoo Wrote: dev, lasa bancnota aia de 500 in buzunar ca nu despre asta e vorba Smile Exista in Ro si cafea de 1000 de lei. Mai ontopic a fost chilipepper. Adica sa pastram o limita a cautarilor in maxim 40 Euro / kg, iar cand gasim ceva interesant, sa anuntam si aici pe topic, prin comparatie sau nu cu ce s-a mai baut de pe piata locala.

Exista lucruri mai importante decat cafeaua de 500 de lei kg. Nu-s genul curios indiferent de pret.

Eu as propune altceva: cine e multumit de preturile si cafeaua din tara sa se abtina de la comentarii fata de cei care au alta opinie. Se aplica in ambele sensuri "pe banii mei fac ce vreau".
 
Reply
#85
(08-09-2017, 09:10)dev Wrote:
(07-09-2017, 22:18)Lyvyoo Wrote: dev, lasa bancnota aia de 500 in buzunar ca nu despre asta e vorba Smile Exista in Ro si cafea de 1000 de lei. Mai ontopic a fost chilipepper. Adica sa pastram o limita a cautarilor in maxim 40 Euro / kg, iar cand gasim ceva interesant, sa anuntam si aici pe topic, prin comparatie sau nu cu ce s-a mai baut de pe piata locala.

Exista lucruri mai importante decat cafeaua de 500 de lei kg. Nu-s genul curios indiferent de pret.

Eu as propune altceva: cine e multumit de preturile si cafeaua din tara sa se abtina de la comentarii fata de cei care au alta opinie. Se aplica in ambele sensuri "pe banii mei fac ce vreau".

Adica cine nu e de acord cu tine, sa taca. Traiasca democratia (voastra)! Smile

Nu poti sa vii si sa denigrezi, defaimezi "pe banii tai"; mi se pare o intelegere a lucrurilor si o atitudine primitive.

Libertatea de opinie nu inseamna insulta, calomnie, exista legi care pedepsesc aceste fapte si nu sunt blande.

Nu esti multumit de oferta de cafea din tara, nu te opreste nimeni sa iei din alta parte, din contra, dar hai cu experientele bune sau rele in legatura cu furnizorii externi, nu cu balacareala ieftina.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#86
(08-09-2017, 10:06)tecsi78 Wrote: Nu esti multumit de oferta de cafea din tara, nu te opreste nimeni sa iei din alta parte, din contra, dar hai cu experientele bune sau rele in legatura cu furnizorii externi, nu cu balacareala ieftina.

Care experienta? Huh Omul e virgin in domeniul cafelei proaspat prajite.
 
Reply
#87
Folosesti termeni pe care nu ii stapanesti si intelegi numai ce-ti convine in incercarea ta de a apara onoarea biznisurilor locale. Eu nu inteleg unde e calomnia si insulta cand vorbim despre adaosuri de 3-400%? E ceva mincinos si tendentios in asta? Si unde am indemnat la tacere?

O atitudine "batista pe tambal" de parca "antreprenorii locali" iti fac un favor personal fiindca exista si iti vand cafea e extrem de daunatoare si nu duce nicaieri. Pe de alta parte cat timp exista clienti si profit orice anomalie poate deveni normalitate.

(08-09-2017, 10:16)bogy Wrote:
(08-09-2017, 10:06)tecsi78 Wrote: Nu esti multumit de oferta de cafea din tara, nu te opreste nimeni sa iei din alta parte, din contra, dar hai cu experientele bune sau rele in legatura cu furnizorii externi, nu cu balacareala ieftina.

Care experienta? Huh Omul e virgin in domeniul cafelei proaspat prajite.

Am o rugamite: nu ma cunosti, incearca sa ma ignori. Inteleg ca te-ai simtit calcat pe bataturi de la faza cu rasnita dar cred ca e mai util pentru amandoi sa ne evitam.
 
Reply
#88
@dev

Trecand peste jignirea cu  termenii pe care nu i-as stapani, ca idee, din cinci prajitori romani de la care am luat cafea, au ramas doar doi, asta inseamna ca nu am fost multumit de trei din ei (calitatea cafelei, atitudine etc.); intre timp acestia au cam si disparut din peisajul "espressoman.ro", concentrandu-se probabil doar pe horeca sau whatever...

Nu sunt fan "batista pe tambal" dar nici nu cred ca acuzele sci-fi, "ca asa cred eu", sunt constructive, ba din contra. Nu esti multumit de cafeaua unuia sau altuia, povesteste cu argumente, concret, pe topicurile dedicate astfel incat problema sa nu ramana aruncata in vant, ci sa-si gaseasca niste raspunsuri, daca nu rezolvari.

Chestiunea pe care o gasesc deranjanta e ca unii sau unul au o problema de alta natura si incearca un mic razboi aici, pe topicuri mai mult sau mai putin directe. In cazul de fata, nu cred ca e cineva care sa nu gaseasca utile informatiile relevante despre cat mai multi prajitori europeni sau sa nu ia in calcul eventuale achizitii de la acestia, daca informatiile sunt corecte, suficiente si convingatoare.

De ce sa nu vorbim despre ce zicem ca vrem sa vorbim? Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#89
Bun @dev ai o pozitie, lipsita de fair-play in opinia mea, dar cum argumentezi idea unui adaos de 400%?
La ce te referi cand vorbesti despre acesta? Adaos peste ce?
 
Reply
#90
Hai sa ne linistim si sa lasam cafelele sa vorbeasca. Va rog!

Din cate am inteles, dev este la inceput de drum si nu are pretentii asupra cafelei baute, fiind in acea perioada de cautare, cand pretul primeaza. E ok, atat timp cat ne pastram observatiile intr-o nota civilizata si limitate de experienta in cafea de pana acum (am zis observatii nu batiste). Daca scopul sau declarat este sa gaseasca diverse cafele ciocolatii in gama 60-80 de lei /kg, atunci nici oferta externa despre care se vorbea pe aici nu exceleaza, cand pomenim de prajitorii ca The Barn, Squire Mile, HasBean, Five Elephant, April, RightSide etc. 

Am vazut asta si la bere craft - atat timp cat traiesti cu impresia ca lager-ul classic e berea principala, si te mai delectezi la ocazii cu un Guiness sau o Corona, o sa ai nevoie de ceva timp sa iti rafinezi gusturile, ca sa poti trece la nivelul urmator - IPA-uri de la berarii artizanale romaensti si internationale, cu preturi intre 2.5 si 5E per 0.33. Probabil asa e si la vinuri, unde eu ca necunoscator (doar pofticios) nu vad de ce as da 70-100 pe o sticla. Dar daca as petrece macar un an de zile in lumea vinurilor bune, probabil mi-as rafina gusturile.  

Asa se intampla si la noi, cand ajungem in sfera cafelelor de specialitate mai deosebite. Motivatia de a comanda de obicei cafele prajite mai scumpe (nu conteaza de unde) vine din placerea explorarii gusturilor fructate, florale,  cu bitter atenuat. Acolo de fapt e problema preturilor si acelea sunt cafelele care fac diferenta si pe care te-ai astepta sa le primesti de la o prajitorie mare din afara. Acele cafele sunt si cele mai scumpe in Romania, si ii fac pe multi espressomani sa cheltuie sume importante per kg.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)