![]() |
|
Sfat achizitie espressor + rasnita - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare) +--- Thread: Sfat achizitie espressor + rasnita (/Thread-Sfat-achizitie-espressor-rasnita--9528) Pages:
1
2
|
Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 31-10-2024 Salutare, am mai postat intr-un thread existent al unui user care cauta ceva similar dar intre timp am mai facut un mic update la buget si mi-am mai facut un pic de research legat de ce optiuni as avea. In principiu beau in mare parte bauturi pe baza de lapte (flat white) si ocazional espresso. Am folosit un Gaggia Classic impreuna cu rasnita Ascaso i-Steel in ultimii 5 ani si am fost destul de multumit, dar mi-am dorit mereu mai mult control si posibilitati de a experimenta. In plus, cand aveam prieteni in vizita si trebuia sa pregatesc 4 cafele de obicei procesul lua undeva la minimum 30 minute fara timpul de incalzire al aparatului. Dupa ceva research am ajuns la concluzia ca un Double Boiler este ce mi-as dori si m-am oprit la Bellezza Bellona dupa ce am citit mai multe despre el si am mai vazut cateva recomandari pe forum legate de aparat. Un criteriu important a fost si timpul de incalzire, stiu ca exista solutii de genul prize smart si alte variante de aparate cu wake-up programabil, dar in timpul zilei nu prea se intampla sa beau cafeaua la aceeasi ora la fel cum se intampla de obicei si in weekend. Sunt deschis si la alte propuneri in legatura cu aparatul, m-am mai uitat si la Profitec Pro 300 dar parca imi place mai mult design-ul de la Belleza Bellona si mai vazusem intr-un thread despre Bellona un alt aparat care pare ca inca nu s-a lansat denumit Essenza Fusione care seamana foarte mult cu Bellona dar pare ca are si pressure profiling. La rasnita inca nu sunt atat de hotarat, din ce am citit cele cu cutite conice ar fi mai potrivite pentru a produce shoturi cu mai mult corp care ar fi mai potrivite pentru bauturile pe baza de lapte dar am vazut si multe argumente in favoarea celor cu cutite plate care ar scoate in evidenta notele si ar produce mai multa claritate in shot-uri. Un alt criteriu, desi nu atat de important, dar nice to have era sa gasesc un aparat alb care s-ar fi incadrat mai bine in peisajul bucatariei si din pacate cei de la Tastecrafters nu mai au pe stoc varianta Belleza Bellona pe alb si am inteles ca nici nu se mai produce, dar un coleg de pe forum a venit cu o recomandare de pe OLX in care ar fi un pachet cu Belleza Bellona + o rasnita Fiorenzzato Allground (https://www.olx.ro/d/oferta/pachet-espressor-db-bellezza-bellona-si-rasnita-fiorenzato-allground-IDiMnke.html). Ma gandesc serios la pachetul asta desi aparatul este undeva la 6500 cu reducerea espressoman si cu putin noroc chiar un pic mai jos de Black Friday daca va fi vreo oferta pt el. Cu bugetul nu m-as duce mai mult de 9000 pt espressor + rasnita ca idee si as prefera sa merg pe ceva dar nu exclud total ideea de a merge si ceva SH avand in vedere pachetul de mai sus. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - AlexDeedy - 31-10-2024 Arunca un ochi si catre Stone, ca si timp de incalzire ai de asteptat 10 minute, eu am facut pana la 3 cafele una dupa alta fara sa fiu nevoit sa astept. Despre cum functioneaza gasesti pe YT un video destul de detaliat la Lance. E adevarat nu ai control de temperatura sau profilare, dar sincer daca produsul tau final este cel mai des cu lapte nu cred ca ai de ce sa iti bati capul cu schimbarea de parametrii pentru ca laptele va atenua mult din gustul espresso. Daca nu ma insel au si o versiune alba ca tot ai zis ca vrei sa fie si alb. Legat de rasnita, ai cam prins ideea ce profil iti livreaza una cu cutite conice vs cutite plate. Ia in calcul daca vrei sa fie in regim single dose sau nu si gandeste-te ce cafea vrei sa folosesti cel mai des. Da, cutitele plate iti scot in evidenta notele dar daca cafeaua este una orientata spre preparatele cu lapte e posibil ca acele note sa nu fie cele mai wow. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 31-10-2024 Mulțumesc pentru recomandare, chiar aruncasem un ochi și la Stone și am urmărit review-ul lui Lance. Ma gândeam ca pe lângă băuturile cu lapte sa mai experimentez un pic și cu espresso. De fiecare data când prepar un flat white gust un pic din espresso și dacă îmi place gustul din cand in cand aleg sa îl beau asa :D cumva din motivele astea mi-am dorit ceva mai mult control care sa fie suficient de versatil pt jucat cu niste parametri dar sa ofere si 3-4 bauturi cu lapte preparate in timp mai scurt RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - GeorgianM - 31-10-2024 Dintre Profitec și Bellona, aș alege Profitec cu ochii închiși oricând ! Setup-ul de care vorbești tu, n-aș da mai mult de 1000€ pe el; vezi la ce bani s-au vândut în trecut, ca au fost exponente pe piață . Îți recomand cu încredere ca upgrade la rasnita, DF64 Gen2 noua; vine și black friday acum . Dacă nu erai avid lapte, ți-aș fi recomandat Pavoni. Ti-a trecut vreodată prin gânduri ? Ca sigur ai găsi unul la preț bun pe la Tudor; și face o cafea atât de delicioasă, încât si-acum mă întreb cu mirare oare pentru ce mi-a luat 14 ani să încerc unu. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 31-10-2024 (31-10-2024, 21:48)GeorgianM Wrote: Dintre Profitec și Bellona, aș alege Profitec cu ochii închiși oricând ! Setup-ul de care vorbești tu, n-aș da mai mult de 1000€ pe el; vezi la ce bani s-au vândut în trecut, ca au fost exponente pe piață .Multumesc pentru recomandare, da, Profitec-ul pare mai solid, dar e si o idee mai scump daca ar fi sa ma uit la el nou vs Bellona. Daca ma indrept catre Profitec ma mai tenta si Ascaso Duo PID care e cam in aceeasi gama de pret chiar un pic mai ieftin decat Profitec si (din punctul meu de vedere) mai frumos ca design. Este interesant si Pavoni-ul, dar mi-ar placea un aparat care sa poata spuma lapte in acelasi timp cu prepararea espresso. Pt rasinta chiar ma uitam la DF64 si vazusem o varianta SH la barshaker dar nu imi dau seama daca e diferita vs Gen 2, pare ca are cam aceleasi specificatii + turatie variabila: https://barshaker.ro/df64-hb-variable-speed-single-dose-coffee-grinder-black-sh?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw1Yy5BhD-ARIsAI0RbXa_mPa2kR-uZ90VBftSAv616TjQsXPgt3Z1KQsqMKIRGSvXt4rv2v4aAtKjEALw_wcB RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - GeorgianM - 31-10-2024 (31-10-2024, 22:18)sorin2ro Wrote:(31-10-2024, 21:48)GeorgianM Wrote: Dintre Profitec și Bellona, aș alege Profitec cu ochii închiși oricând ! Setup-ul de care vorbești tu, n-aș da mai mult de 1000€ pe el; vezi la ce bani s-au vândut în trecut, ca au fost exponente pe piață .Multumesc pentru recomandare, da, Profitec-ul pare mai solid, dar e si o idee mai scump daca ar fi sa ma uit la el nou vs Bellona. Daca ma indrept catre Profitec ma mai tenta si Ascaso Duo PID care e cam in aceeasi gama de pret chiar un pic mai ieftin decat Profitec si (din punctul meu de vedere) mai frumos ca design. Este interesant si Pavoni-ul, dar mi-ar placea un aparat care sa poata spuma lapte in acelasi timp cu prepararea espresso. Sa spumezi laptele in timp ce prepari espresso , mi se pare doar asa de marketing, oriunde altundeva decat daca esti intr-o cafenea, unde intradevar timpul inseamna bani; adica sincer , “pierzi 30 sec” pentru o cafea? Alt espressor bun : https://barshaker.ro/Espressoare-si-Automate-casnice/ECM-Heidelberg-C/espressor-ecm-classika-pid Dar daca tot insiști pe DB, ia-ți Bianca și gata; faci ulterior upgrade la rasnita . RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 31-10-2024 Cand trebuie sa faci 3 sau 4 cafele una dupa alta se simte acel timp. La ECM Classika nu imi plac 2 lucruri, timpul lung de incalzire pt ca are grup E61 si design-ul. Nu prea ma atrage genul asta de espressor cu grupul in exterior, de asta m-am indreptat spre variantele de care ziceam mai sus. La Bianca din nou, timpul de incalzire e mare si ar depasi cu mult bugetul. As prefera sa iau si rasnita si espressorul in acelasi timp si sa se incadreze in buget :D De rasnita SH de pe barshaker are cineva vreo parere? Pare destul de mic pretul chiar si pt SH. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - GeorgianM - 31-10-2024 Ultima recomandare și mă dau batut :)) https://edream.ro/produs/pachet-barista-lelit-elizabeth-pl-92-t-dual-boiler-eureka-mignon-single-dose-accesorii/?utm_source=gads&utm_medium=cpc&gad_source=1&gbraid=0AAAAAo24ilHfeRwAJhc6bs3MMbDVc3nse&gclid=EAIaIQobChMI2YC7tby5iQMVJ6GDBx3xlgw5EAQYBiABEgJsHfD_BwE RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - onicavasi - 01-11-2024 De rasnita SH de pe barshaker are cineva vreo parere? Pare destul de mic pretul chiar si pt SH. [/quote] https://www.espressoman.ro/forum/Thread-REDUCERILE-BARSHAKER-Eureka-DF64-Gen2-DF64V-ECM-Bentwood-etc?pid=212487#pid212487 RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - DanCo - 01-11-2024 Am luat eu una identica tot de la barshaker.ro pe la începutul anului. Sunt foarte mulțumit de ea. Își face treaba si este foarte rezistenta. Faptul ca are turație variabila este un plus si ma ajuta sa ma joc cu diferite tipuri de cafea. Pentru mine a meritat achiziția. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ranger - 01-11-2024 Mi se pare un pret normal pentru sh, mai ales cu garantie foarte putina. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - DanCo - 01-11-2024 Eu am luat-o cu garanție normala doar ca era resigilata și prețul tot pe acolo. De atunci însă s-au mai modificat niște preturi. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 01-11-2024 (31-10-2024, 23:39)GeorgianM Wrote: Ultima recomandare și mă dau batut :)) Multumesc frumos! Chiar apreciez toate recomandarile si le iau in serios. Lelit Elizabeth a fost printre primele variante pe care le-am explorat si chiar eram interesat de o varianta SH de pe forum in urma cu cateva saptamani dar s-a vandut catre altcineva. Ce m-a determinat sa renunt la Elizabeth a fost design-ul care nu ma atrage deloc, in rest bifeaza destul de multe casute. Rasnita SH de barshaker a disparut intre timp, probabil cineva si-a facut curaj si a cumparat-o. Pana acum sunt in continuare chitit pe Bellona sau daca o sa fie vreo oferta buna de BF m-as orienta catre Ascaso Duo PID. Am mai urmarit cateva review-uri si mi se pare ideal ca functionalitate si optiuni de reglaj (PID, presiune ajustabila extern, preinfuzie) dar nu prea mai ramane buget de rasnita... Pentru rasnita m-am oprit la Timemore 064S, impreuna cu Ascaso ar ajunge pe la 10.000 pe Tastecrafters cu reducerea de forum dar sper in continuare la oferte bune de BF. Multumesc inca o data pentru toate recomandarile. Keep them coming si o sa revin cu decizia finala cand ma hotarasc. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ranger - 01-11-2024 Ar mai fi si varianta sa iei o rasnita manuala si iti ramane mai mult pentru un espressor dual boiler. Cate cafele bei pe zi? Pentru 1-2 nu vad nicio problema sa dai putin la manivela. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 01-11-2024 Cam 2 dimineata cand sunt acasa si eu si sotia, 1 la pranz cand lucrez de acasa, iar in weekend 2 dimineata, 2 la pranz. Din cand in cand mai am musafiri in vizita, prieteni, familie in weekend si am mai avut de preparat cate 4 sau 5 cafele (o parte pe baza de lapte, o parte espresso) si imi lua muuuult cu setup-ul actual. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 01-11-2024 Am mai urmarit cateva review-uri + discutii pe forum-uri si pana la urma tot la Bellona ajung. Mi se pare ca un avantaj foarte important pt mine e puterea de spumare a laptelui unde am vazut a Ascaso Duo si Profitec Pro 300 nu stau la fel de bine. In postarea de prezentare a lui Lyvyoo am vazut ca se descurca foarte bine la partea asta Bellona avand si teava de abur cu 3 gauri. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ranger - 01-11-2024 Varful ala se schimba la majoritatea aparatelor dar conteaza capacitatea aparatului de a genera si mentine presiunea. Vezi ca unele dintre cele la care te-ai uitat, desi scrie dual boiler, au doua thermoblock-uri. Personal consider ca exista un mare avantaj oferit de aceasta tehnologie, anume faptul ca nu iti ajunge in cafea apa fiarta de mai multe ori. Mai departe, daca acel thermoblock are sau nu stabilitate termica tine de cat de bine a fost proiectat si construit. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 01-11-2024 (01-11-2024, 15:00)ranger Wrote: Varful ala se schimba la majoritatea aparatelor dar conteaza capacitatea aparatului de a genera si mentine presiunea.Notat, apropo de varful de la bratul de spumare. Legat de Ascaso, da, am vazut ca are pros and cons tehnologia cu thermoblock-uri. Mi-a placut si mie partea asta cu apa proaspata de fiecare data vs boilere unde primesti apa fiarta de mai multe ori, dar am vazut intr-un review ca stabilitatea termica incepe sa scada la shot-urile un pic mai lungi. Inteleg ca la light roast-uri ar putea reprezenta o problema ceva mai mare. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - odor4fun - 01-11-2024 Daca preferi sortimente de cafea cu lapte, un dual boiler automatizat e o solutie interesanta. Urmareste pretul la Altex, ar putea fi la nivelul lui Bellona si ofera indiscutabil mai multa valoare decat acesta. https://www.youtube.com/watch?v=o_t9O4_r7q4&t=164s RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - sorin2ro - 01-11-2024 Multumesc pentru recomandare odor4fun, interesanta optiunea, o sa o iau in considerare la decizia finala dar mi se pare ca rasnita integrata nu e cea mai potrivita. Am citit review-uri despre aparat in care era mentionat ca nu poti sa faci dial in precis pt ca nu e stepless si nu se descurca prea bine cu light roast-uri. Eu imi doresc pe langa bauturile cu lapte pe care le voi prepara zilnic sa mai experiementez poate o cafea pe zi sau la cateva zile si sub forma de espresso. Iar la espresso mi-ar placea sa am optiuni de a ma juca atat din punct de vedere al rasnitei si al grind size-ului + ce optiuni ar mai putea oferi aparatul (PID, presiune, preinfuzie - o parte am vazut ca le ofera si Sage-ul ce-i drept). RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - odor4fun - 01-11-2024 Rasnita conica incorporata e buna pentru flat white si ai ritualul de preparare mult simplificat cand nu ai timp. Nu am exclus achizitia unei rasnite separate, DF64 v2 sau alte rasnite de talia ei sau chiar mai bune. Oracle e un dual boiler performant, are si grup incalzit (3 x PID) , dozare volumetrica, reglare precisa a temperaturii. Iti ofera tot ce are Bellona si alte cateva functii in plus. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ECMuser - 01-11-2024 De ce ai nevoie neaparat de dual boiler pentru 4 cafele pe zi? Eu am un HX si am facut 7 cappuccino unul dupa altul, cu frotare lapte in timp ce extrageam espresso, fara nicio problema. Sfat achizitie espressor + rasnita - Mihai L - 01-11-2024 Pentru ca e performant… [emoji1787][emoji1787][emoji1787] RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ranger - 01-11-2024 (01-11-2024, 22:35)ECMuser Wrote: De ce ai nevoie neaparat de dual boiler pentru 4 cafele pe zi? Pentru posibilitatea de a regla cu precizie temperatura apei atat pentru cafea cat si pentru lapte? Sfat achizitie espressor + rasnita - Mihai L - 01-11-2024 (01-11-2024, 23:00)ranger Wrote: Pentru posibilitatea de a regla cu precizie temperatura apei atat pentru cafea cat si pentru lapte?Pai la ce temperatura setati aburul…? Sunteti sigur ca se mentine? [emoji1787] RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ranger - 01-11-2024 Sa se mentina unde, in ce aparat? Sfat achizitie espressor + rasnita - Mihai L - 01-11-2024 La iesire zic ca ne-ar interesa, in principiu. Cand frotam laptele, cand extragem cafeaua. Degeaba setezi la boiler daca nu ajunge setarea si la iesire. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ranger - 01-11-2024 Daca la iesire nu este ce trebuie, inseamna ca aparatul respectiv nu trebuie cumparat. Sfat achizitie espressor + rasnita - Mihai L - 01-11-2024 Ai nevoie de abur, punct. In cantitate suficienta. O fi diferenta in lapte daca ai aburul la 130 grade sau la 135? Presiunea te ajuta la frotare, nu temperatura. Daca nu ai abur disponibil, degeaba e teava incinsa la 135 grade. RE: Sfat achizitie espressor + rasnita - ECMuser - 01-11-2024 Colegul prefera majoritar bauturile cu lapte, din acest motiv am intrebat de HX. Eu cel putin ma declar multumit cu HX, inca nu am sesizat diferente de temperatura la fotare, nici dupa 7 cappuccino facute unul dupa altul. Dar da, daca exista buget, pentru un espresso perfect, este de dorit un dual boiler. |