Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
shot acru - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: shot acru (/Thread-shot-acru)

shot acru - ChurchMouse - 03-07-2023

Salut,

Am avut 2 ani expresor manual dar cu sita presurizata si recent am cumparat un Lelit PL 91 T + Eureka Mignon ZERO.

Am cumparat cateva tipuri de cafea medium roast proaspat prajite si imi iesea shotul acru/acrisor.

Pe net toata lumea zice ca asta inseamna under extracted, sau channeling.

Am verificat ca nu am channeling (cu bottomless + distributuie WDT ) , am redus de la 16g la 14 g basketul.
Am ridicat temperatura pe la 95 grade, am intrat in meniul ascuns al expresorului si am puss offset de 5-10 grade.

Shotul era tot acru!

(la momentul asta am testat variatii cu vreo 500g de cafea si nimic)

M-am dus la prajitoria (care e si cafenea) de unde am luat boabele si i-am rugat sa imi faca si un expresso. Si al lor era acrisor. !!! Eu am baut totimpul la ei cafee latee si era grozava!

M-am dus acasa, am facut spuma de lapte si am pus lapte peste shotul meu acru , si apoi a iesit foarte OK si balanced!!!!!

Stiam ca laptele taie aciditatea dar niciodata nu am crezut ca poate nega un expreso atat de acru (sunt incepator!)

De ce am scris acest post?

1. E normal ce descriu?
2. poate ajuta si alti amatori.
3. exista boabe medium roast cu aciditate mai mica? altitudinea mai joaca inseamna aciditate mai mica? care ar fi trade-off-ul?

RE: shot acru - adrian1 - 03-07-2023

E posibil să confunzi acru cu amar. Dacă o extracție de 1:2 de peste 45s este tot acră, gustă o lămâie și o tabletă de ciocolată neagră ca să te calibrezi.

Există și cafea cu aciditate scăzută, ar trebui să discuți cu cei de la prăjitorie și să le spui ce preferi. Ar trebui să fie înțelegători. Sunt curios ce prăjitorie este și ce cafea ai încercat.

RE: shot acru - ChurchMouse - 03-07-2023

(03-07-2023, 12:42)adrian1 Wrote: E posibil să confunzi acru cu amar. Dacă o extracție de 1:2 de peste 45s este tot acră, gustă o lămâie și o tabletă de ciocolată neagră ca să te calibrezi.

Există și cafea cu aciditate scăzută, ar trebui să discuți cu cei de la prăjitorie și să le spui ce preferi. Ar trebui să fie înțelegători. Sunt curios ce prăjitorie este și ce cafea ai încercat.

NOMONYM Coffee Roastery - Columbia - Copper Condor - Las Flores - 1450m alt.
basket IMS competiton 14g, 1:25, 95 grade, timp extractie am testat variatii intre 25-35 secunde dar eu simteam totimpul acru.
Acum dupa ce am pus spuma de lapte a disparut acreala si pot sa simt echilibrul cu poate mici variatii de amar dar de aici in colo pot regla asta.

RE: shot acru - dijon - 03-07-2023

ca bautor de cafea exclusiv cu lapte (mai putin ocazionalul cold brew sau espresso tonic) confirm ca orice cafea proaspat prajita fara sa fie arsa o percep ca acra

RE: shot acru - cradun - 03-07-2023

@ChurchMouse, citind ce ai scris, pare ca ai inteles foarte bine bazele extractiei si ca aplici totul corespunzator, echipament capabil ai, e "doar" o chestie de a iti dezvolta gustul pt cafelele prajite medium, in espresso. Asta cred ca vine de la sine cu timpul, important e sa nu te lasi :)

RE: shot acru - coffeemilk - 03-07-2023

(03-07-2023, 13:14)dijon Wrote: ....confirm ca orice cafea proaspat prajita fara sa fie arsa o percep ca acra

Nu doar că o percepi, ci chiar așa e. :D

RE: shot acru - adrian1 - 03-07-2023

Mie mi-au plăcut toate cafelele de la Nomonym, dar nu mă deranjează aciditatea. Cam ăsta este stilul lor, dar ar trebui să vorbești cu Andrei și poate îți recomandă ceva. Din actuala ofertă, poate Brazilia sau Peru ar fi mai potrivite.

Altfel, pentru acea Columbia spălată (cu note de portocale) ar trebui să încerci să râșnești mai fin astfel încât extracția să dureze spre 35s sau să mărești rația spre 1:3. Cumva "să o lungești".

RE: shot acru - unportocal - 03-07-2023

Cum zice și colegul @dijon,
Cafeaua care nu este dark roast, pe care nu o sa o găsești la prea multe prăjitorii mici are un gust acru.
Poate fi ascuns cu lapte șau, in timp te obișnuiești și începe să îți placă, ba chiar nu mai poți bea cafeaua pe care o beai cu singurul gust amar puternic.

Îți recomand să încerci un blend pentru inceput, astea au in general note mai domoale, ca pentru incepatori.
Eu am incercat de la Sarkis si de la Dropshot, morning ninja care erau foarte puțin acrișoare

RE: shot acru - ChurchMouse - 03-07-2023

multumesc pentru indrumari!

Eu beau cafe latte si imi place foarte mult ce prepara cei de la Nomonym.

O sa incerc totusi si niste variante mai putin acide ca sa am mai putine gusturi in shot atunci cand incerc sa il calibrez (fiind incepator) dar nu ma deranjeaza o cafea amara cat timp cu lapte are gust ok!

RE: shot acru - nfs01 - 09-07-2023

(03-07-2023, 13:51)coffeemilk Wrote:
(03-07-2023, 13:14)dijon Wrote: ....confirm ca orice cafea proaspat prajita fara sa fie arsa o percep ca acra

Nu doar că o percepi, ci chiar așa e. :D
E foarta buna in moka pot,nu ai cum s-o faci amara si temperatura extrem de ridicata mai tempereaza aciditatea

(03-07-2023, 16:23)ChurchMouse Wrote: multumesc pentru indrumari!

Eu beau cafe latte si imi place foarte mult ce prepara cei de la Nomonym.

O sa incerc totusi si niste variante mai putin acide ca sa am mai putine gusturi in shot atunci cand incerc sa il calibrez (fiind incepator) dar nu ma deranjeaza o cafea amara cat timp cu lapte are gust ok!
Pt cafea cu lapte nu ai nevoie de cafea scumpa,orice dark roast din magazin mascheaza inperfectiunea prajirii

shot acru - vlaicu - 09-07-2023

Poate pentru ce vrei tu este mai bine sa răsfoiești topicul de 1st wave https://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=124. Eu cumpăr ambele categorii de cafea și am început sa le apreciez în paralel. Pentru soție am 1st wave pentru băuturile cu lapte (dar mereu testez 1-2 shot-uri/săptămâna). Acum nu înțelege greșit, exista cafele 1st wave la preturi comparabile cu unele accesibile 3rd wave, gen 25-30€ si acolo regula de prospețime e oarecum aceeași (mai permisiva dar tot o vrei in primele luni de prăjire). Dar și acolo ai diferite calități. Eu unul nu suport arsura din cafea și am descoperit unele cafele de-a dreptul delicioase, dulci, ciocolata neagră de calitate (cele ușor parfumate și complexe ca aroma, nu Lindt), nuci de pământ.

RE: shot acru - CoffeePlease - 14-08-2023

Ceva similar (oarecum) am patit si eu la inceput. Multa vreme am baut doar Guatemala, de la o prajitorie din apropiere. Odata n-au avut si am baut un Peru. Si nu a iesit acru. Am baut o Columbia la bar, era acra. Mi-am luat de atunci si Columbia si Costa Rica si Brazilia si am reusit sa le scot cum vreau (nu-mi place sa beau cafea "fructata"). Si am reusit pana si cu o Ethiopia sa o calibrez.

Fie mi-am mai facut mana la vreo mie de cesti distanta, fie mi s-a alterat, progresiv, gustul, fie ambele.

Dar eu sunt usor la extreme. Fie ristretto fie un "flappuccino" :) in care pun putin zahar. Rar expresso, niciodata lungo.

Hang on, vorba aia, it'll get better.