![]() |
|
Ajutor reglaj macinare PL72 - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Ajutor reglaj macinare PL72 (/Thread-Ajutor-reglaj-macinare-PL72) |
Ajutor reglaj macinare PL72 - Maxi - 02-01-2023 Bună ziua și la mulți ani! Acum un an la sfaturile celor de pe acest minunat forum am cumpărat un Lelit 81T și o rasnita Eureka minion. Pur și simplu după câteva zile de probe totul a fost minunat. De sărbători am primit cadou din partea familiei un pachet format din Lellit Bianca și rasnita Lellit pl72. După o luna încă nu am reușit sa fac un espresso la fel de bun ca și la Lellit 81T,ma gândesc ca problema este la rasnita și poate ma puteți îndruma, va rog. Dacă țin rasnita între 2,5-3 reglajul acolo unde scurgerea este asa cum trebuie la 15 grame de cafea, cafeaua este pur și simplu aruncata din portafiltru (Portafiltru cu sita cea dubla) pun și poza ca sa înțelegeți. Dacă urc după 3 reglajul rasnitei curge apa prin ea ca și cum nu ar fi. Va rog mult câteva idei. Multumim mult și un an cât mai bun sa avem! RE: Rasnita Lelit Pl72 - neapci - 02-01-2023 Trebuie aflat care e punctul 0. Sigur nu coincide 0 de pe rotita de reglaj cu punctul in care se ating cutitele RE: Rasnita Lelit Pl72 - vlaicu - 02-01-2023 Buna ziua si la multi ani! Pai povestea este simpla, mai strange :). Nu te uita dupa gradatii, la mine e undeva intre punctul de zero si ceva dinapoia lui. Acele cifre sunt pur informative. Poti descoperi cu rasnita goala unde se ating cutitele si de acolo pleci. Nu crede ca zero de pe marcaj este chiar zero (posibil sa fie dar poti testa). Am si un PL72 pe care il folosesc pentru cafele italiene dar a fost utilizat cu succes si pentru orice tip de cafea am utilizat si utilizez de obicei. Cu siguranta vei reusi sa scoti ceva bun cu ea. Nu vad poza si nu prea inteleg cand spui ca ai cafeaua aruncata din portafiltru. Adica se blocheaza, nu strangi portafiltrul bine si iti curge pe deasupra portafiltrului? E clar ca trebuie sa strangi mai mult daca aceasta este situatia. RE: Rasnita Lelit Pl72 - Maxi - 02-01-2023 Va mulțumesc, nu m-am exprimat bine, problema mea este ca atunci când rasneste cafea și trece de 11-12 grame rasnite cafeaua este împrăștiata pe lângă Portafiltru. Nu reușesc sa atașez o poza, un sfat va rog. RE: Rasnita Lelit Pl72 - vmihai - 02-01-2023 Încearcă să folosești butonul acela negru.
RE: Rasnita Lelit Pl72 - vlaicu - 02-01-2023 ce sita folosesti? La Bianca, double basket ar trebui sa ai ceva IMS de 16-18g. Uita-te unde pune cafeaua. Ciocul se poate ajusta fata/spate ca sa pozitionezi aruncarea cafelei fix in mijlocul cosului. Eu rasnesc si 20g de cafea fara probleme. La cea italiana mai mult de 17-18 nu pot pentru ca este mult mai pufoasa (si na, lipsita de masa). In cel mai rau caz, cumpara un inel de portafiltru si pana atunci folosesti un pahar mic sau ceasca espresso. Foloseste doar doza1 daca nu ai de gand sa folosesti pe ambele. Pe cea dubla o sa iti incrementeze contorul rasnitei cu 2 ;). RE: Rasnita Lelit Pl72 - Maxi - 02-01-2023 ![]() Asa arata portafiltru cu 15 grame rasnite, dar la 18 nu mai zic. La Eureka rasneam 18 grame fără probleme și cafeaua rasnita se făcea ca un turnuleț, aici este pur și simplu împrăștiata. Am făcut testul cu rasnita goala pana sau auzit cuțitele și este ok reglajul 0 este 0. Rasnita Lelit Pl72 - vlaicu - 02-01-2023 Arată-ne coșul, e cel mare sau cel mic. Mi-e greu sa cred ca o face cu mult mai pufoasa. Presupunand ca aduni toată cafeaua, ai 18g acolo? Si de curs, cum curge? Sent from my SM-G986B using Tapatalk RE: Rasnita Lelit Pl72 - Dan_R - 02-01-2023 Eu am doar o nelamurire. Rasnita Eureka nu mai este in posesia ta, ca sa poti proba diferenta fata de Lelit PL72 ?! In alta ordine de idei, personal am constatat ca unele site necesita un gramaj mai mare spre maxim. Asta nu implica obligatoriu si o granulatie mai fina. Trebuie gasit raportul care sa dea gustul dorit de tine. RE: Rasnita Lelit Pl72 - Maxi - 02-01-2023 Este sita dubla, ce se vede în poza sunt 15 grame, eu fac espresso cu 18 grame dar nu reușesc cu aceasta rasnita și nu înțeleg de ce o împrăștie asa, dacă dau reglajul rasnite mai mare (adică mai groasa rasnita nu îmi curge bine deloc) curge foarte repede. ![]()
RE: Rasnita Lelit Pl72 - Leo777 - 02-01-2023 Si eu am avut aceeasi problema cu sita dubla Lelit, dadea pe alaturi; am cumparat sita IMS Competition dubla si nu mai am probleme. Cam aceeasi gradatie la rasnita.
RE: Rasnita Lelit Pl72 - Entertainer - 02-01-2023 Oameni dragi, voi vreți fără inel de dozaj sa nu dea pe afara? RE: Rasnita Lelit Pl72 - Talisker - 02-01-2023 Clar ca da, nu e genul de rasnita la care sa se preteze inel/palnie. RE: Rasnita Lelit Pl72 - Maxi - 02-01-2023 Am pus acum 18 grame în Portafiltrul de la Bianca cu rasnita de la Eureka și au întrat perfect.Oare sa fie de la viteza mare de la Lellit pl72? ![]()
RE: Rasnita Lelit Pl72 - Entertainer - 03-01-2023 Observi cum Eureka face bulgarasi iar lelitul nu? Este drept ca împrăștie mai tare cafeaua dar asta nu este o problema. De la rasnita la rasnita difera cât se "pufoasa" este cantitatea de cafea rasnita. Eu am zis de inel dozaj căci nici cu Eureka nu poate fi folosit dar adaptezi tehnica foarte ușor, plus ca mai apoi când folosești wdt nu o faci cu grija ca mai dai cafea pe jos. RE: Rasnita Lelit Pl72 - Dan_R - 03-01-2023 Nu stiu cum este la Lelit PL72 dar eu la Eureka reusesc sa folosesc inelul de dozaj si sa incep wdt inca din timpul rasnirii. Rasnita Lelit Pl72 - Mihai L - 03-01-2023 15.9s macina…? La mine face asta in 6-8s. Sent from my iPad using Tapatalk RE: Rasnita Lelit Pl72 - dijon - 03-01-2023 (02-01-2023, 19:16)Talisker Wrote: Clar ca da, nu e genul de rasnita la care sa se preteze inel/palnie. Poftim, special pt PL72: https://a360.co/3OPEdZu RE: Rasnita Lelit Pl72 - Dan_R - 03-01-2023 Da ai dreptate Mihai, ceea ce la mine macina in 15,5 sec (cca. 17g) la tine macina in 6-7 s. RE: Rasnita Lelit Pl72 - Darsidius - 03-01-2023 compara site de 57 cu site de 58mm, o sa zici ca da, ce diferenta 1 mm insa sitele de 57 in general nu au asa multe gauri ca alea de 58mm, si nici pana in margine cum sunt la unele ims/vst. Plus ca un functie de cat de bine e aliniata o rasnita poti sa rasnesti super fin sau super grosier, cu cat e mai bine aliniata cu atat rasnesti mai departe de zero/mai grosier. Eureka pare sa aiba si un declumper mai agresiv, tine macinatura mai mult in camera de rasnire, portcutitul compacteaza cafeaua fiind evacuata mai greu, plin de cocoloase. Rasnita Lelit Pl72 - Mihai L - 03-01-2023 N-as putea sa-i zic mai agresiv, cel putin la rasnita mea. Si nu face bulgarasi, curge corect. Ar putea fi ceva cu declumper-ul? Ar explica poate si durata mai mare de macinare… RE: Rasnita Lelit Pl72 - Entertainer - 03-01-2023 Poți arata cum arata la tine țâșnit în pf fără wdt te rog? Op nu te stresa, pt tipul acela de rasnita este normal sa curgă asa. Folosește și un puf cu apa pentru a conține un pic mizeria și un inel de dozaj. RE: Rasnita Lelit Pl72 - Darsidius - 03-01-2023 Daca vreti sa comunicati acelasi limbaj un punct de plecare este sa discutati cam pe unde rasniti pt espresso (Evident ca daca unu folosesc carbuni de italia in hopper plin si altul foloseste light roasts single dose- numere o sa fie diferite- 10-30 microni insa tot e un punct de plecare). Se vorbeste in felul urmator, zici unde se ating cutitele in mers sa zicem la 0 si apoi de acolo cate numere mai grosier rasnesti pt espresso. Daca unu rasneste la 2 iar altul la 8 e clar ca e o problema care de obicei vine de la cutitele slab aliniate. https://youtu.be/lI5TVRbEh1A?t=175 RE: Rasnita Lelit Pl72 - Leo777 - 08-01-2023 Asa arata la mine 18 gr macinate direct in portafiltru pe Lelit 72, sita IMS Competizione de mai sus, de 58mm, la gradatie 1.5; la -1 se ating cutitele ![]()
RE: Rasnita Lelit Pl72 - cezarrific - 25-06-2023 Salutare, Detin de vreo 2 luni o rasnita PL72. Totul a fost perfect, de la dozare la rasnire, etc. Facea musuroiul perfect, fara nici un fel de bulgarasi si se aseza perfect in portafiltru. Ieri m-a mancat in cur sa o curat si am desfacut-o pt acest lucru exact ca in acest tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=h52D4r1N3lA Ei bine dupa toata aceasta operatiune, rasnita nu mai are nici o treaba cu ce facea prima data, arunca peste tot in portafitru cafeaua, bulgari de toate marimile, indiferent de setarea de marime rasnire. Si punctul 0 l-am gasit cum trebuie. Am curata-to suplimentar si cu praful ala alb din plicuri si tot nu are nici o legatura cu ce facea prima data. E incarcata electrostatic? s-a umezit ? (desi nu am folosit lichide). Sa o duc la service? Am nevoie de un sfat. Va multumesc. RE: Rasnita Lelit Pl72 - lig76ct - 26-06-2023 Nu cred că are legătură cu încărcarea electrostatică, la ceva nu ai ținut cont când ai montat piesele la loc, cel mai bine să mergi la un service |