![]() |
|
tare greu sa aleg ! - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare) +--- Thread: tare greu sa aleg ! (/Thread-tare-greu-sa-aleg) |
tare greu sa aleg ! - actylise - 03-11-2022 Salutare oameni buni, am tot amanat o achizitie ca am tot citit pe forum despre cafea si tools , acum ca sunt doxa' :)) m am decis asupra catorva modele , diferite ca si specs dar cam in aceiasi gama de pret , sunt tare nehotarat si nu stiu ce sa aleg, in ordine ar fi asa : Profitec Go care mi se pare cel mai ok raport calitate pret , singurul minus ca nu are preinfuzie , dar la pretul ala .. :)) Lelit Mara X vs Profitec pro 400 ! aici iar am nevoie de o parere , personal imi place mai mult profitec pro 400 cum arata si cum e construit Lelit Elizabeth care-i dual boiler si e destul de fain , doar ca nu mi place deloc cum arata :))) , iar pt rasnita sunt intre G iota df 64 si , la specialita sau sigle dose de la eureka , ar mai fi niche zero care i ft ok doar ca tre sa vb cu un prieten din anglia sa mi o trimita :D Deci Grea decizie :D va rog daca puteti sa imi dati un sfat sincer sa pot lua o decizie buna , PS : cu lapte beau destul de rar si doar cand vin prietenii si vor cate un cappucino sau latte inca ceva: a comandat cineva de aici :? https://www.coffeeitalia.co.uk/rancilio-silvia-pro-x-black-sage-the-smart-grinder-pro/ ft intrersant modelul asta de la silvia pro X si ft ok la pret combo ul , RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 03-11-2022 M-as orienta spre Bellezza belona mai degraba cu reducerea de forum. Mara X este foarte inconsistent la temperatura de extractie, variaza mult in functie de timpul de incalzire, timpul de recuperare, temp ambientala. Sunt masuratori facute de cei de la kaffeemarcher si variatiile sunt de ordinul gradelor intre 5 shoturi trase unu dupa altul cu pauza intre ele. Cat despre rasnita g-iota e o rasnita ieftina si buna, insa face mizerie, are nevoie de bellows, e foarte galagioasa, trebuie aliniata, si ii trebuie accesorii 3d printate. Una peste alta o fi rasnita 1900 lei dar mai bagi ceva in ea. Eu as lua Niche + bellezza RE: tare greu sa aleg ! - BogdanBC - 03-11-2022 In privinta rasnitei, daca poti lua mai ieftin Niche, go for it. Poate nu exceleaza la gustul livrat in ceasca, insa experienta de utilizare este foarte placuta si arata mai bine pe blatul de bucatarie vs o G-iota. In schimb, pt cat costa, DF64 mi se pare o varianta greu de batut. Mie imi place mai mult pt espresso. Eu nu i-am pus decat piesa antipopcorning ~ 40 de lei si am scos o foita de silicon de la gura de iesire, iar cea ramasa am sectionat-o radiant. Pe cutitele SSP este nevoie de RDT, insa dupa ce am revenit la cutitele originale nu mai ud boabele, macinatura curge frumos si constant, iar mizeria e comparabila cu cea facuta de Niche. Si Niche necesita RDT, WDT, iar retentia nu e zero. Tot mai trebuie gadilita sa scoata tot. RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 03-11-2022 Cu temperatura si doza potrivita niche exceleaza la arome si gust. Fiecare rasnita e diferita si trebuie abordata diferit. Niche macina extrem de grosier in comparatie cu g-iota stock. Asa ca trebuie o sita mai buna ce te face sa macini mai fin (Vst) si trebuie o doza mai mica ca sa macini in loc de 14-16 pe la 9-11 pe dial. Si trebuie o ratie de 1-2.5 minim ca sa extragi mai mult. Si o temperatura mare-94-96C. Pe g-iota e fix invers, 1-2 ratie, temperatura mai mica 90-93C, si doza mai mare e mai buna 18-20g. RE: tare greu sa aleg ! - BogdanBC - 03-11-2022 Tu ai experienta si cunostinte. Daca esti doar un espressoman, nu si infocat, df64 mi se pare mai maleabila si iertatoare cu retetele. Cat am avut Niche, am incercat toate combinatiile posibile, insa shot-uri echilibrate cu arome clare, mai rar. Pt bauturi cu lapte, nicio problema. Reteta pomenita mai sus poate e mai potrivita cu o Etiopie sau similar. O Brazilia bine dezvoltata nu cred ca mai e in profilul asta. Unii o recomanda pt ratii scurte 1:1,5 in 30 s+ flow mic. RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 03-11-2022 Ratiile scurte si flow mic merg foarte bine pe orice rasnita pe cafea dezvoltata tare, cum consuma majoritatea americanilor, city+, espresso roast, la jumatate intre first crack si second crack. RE: tare greu sa aleg ! - actylise - 03-11-2022 (03-11-2022, 11:29)BogdanBC Wrote: ce anume exact imi trebuie pentru modificat g iota? sunt niste prescurtari acolo si habar nuam :D , daca mi ai putea spune exact ce trebuie facut ar fi minunat :D RE: tare greu sa aleg ! - Kontrast - 03-11-2022 (03-11-2022, 11:35)Darsidius Wrote: Niche macina extrem de grosier in comparatie cu g-iota stock. Sunt sigur că suntem mulți pe aici care citim mult forumul și nu suntem de acord cu multe chestii enumerate dar preferăm să nu intrăm în polemici. De multe ori sunt contrariat dar totuși tac. Azi însă faza asta mi se pare c-ar putea induce lumea în eroare. Cum adică extrem de grosier? Scoate bolovani? Pietricele? Eu, avându-le pe amândouă, pot afirma că ambele se pot regla așa încât să-mi blocheze banalii mei nouă bari... RE: tare greu sa aleg ! - RazvaNNN - 03-11-2022 Eu din exprimarea lui inteleg ca pentru un gust mai bun, trebuie rasnit mai grosier cu niche (vs df64). nu ca niche nu ar putea rasni sa iti blocheze espressorul RE: tare greu sa aleg ! - Elwe - 03-11-2022 La fel inteleg si eu. RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 03-11-2022 O-i parea eu de pe alta planeta cateodata, dar ce zic zic bine si din experienta. ca le-am avut amandoua, g-iota o data stock si cu ssp, si niche de 2 ori (una alba una neagra). Facand 2 shoturi identice ca timp 18g din amandoua si aceasi ratie afara in ceasca, o rasnita plata (g-iota chiar si stock) va avea o macinatura mai uniforma si mai fina decat niche. Niche scoate un amalgam de fractii grosiere amestecate cu fine. Vorbim de amandoua rasnite setate sa ne scoata un shot de 18g in 36g out in 30 sec. Atingand macinatura intre degete sau folosind un program (google play) de masurare fractii. Asa stiu ca niche scaote o macinatura amestecata cu multe fractii grosiere. De acea este necesara o temperatura mai mare, ca sa inmoi bolovanii care sunt in fractie mult mai mare decat la g-iota. Asta nu inseamna ca g-iota e mai bine, nicidecum. O macinatura super uniforma in espresso nu este buna, pentru ca ai cadere de temperatura imensa in puck, si pentru ca supra si subextragi parti din puck. Cu niche trebuie rasnit mai fin nu mai grosier, de aici doza mai mica de 15-16 g ca sa ai o suprafata mai mare expusa in puck sa poti extrage. RE: tare greu sa aleg ! - BogdanBC - 03-11-2022 (03-11-2022, 17:41)actylise Wrote:(03-11-2022, 11:29)BogdanBC Wrote: ce anume exact imi trebuie pentru modificat g iota? sunt niste prescurtari acolo si habar nuam  , daca mi ai putea spune exact ce trebuie facut ar fi minunat(03-11-2022, 11:29)BogdanBC Wrote: Găsești toate detaliile pe topicul dedicat rasnitei. https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Rasnita-G-iota-DF64-single-dose-cu%C8%9Bite-plate-64mm-Italmill-sub-450-EXPERIENTE?pid=169307 RE: tare greu sa aleg ! - Dan_R - 03-11-2022 (03-11-2022, 22:32)Darsidius Wrote: Niche scoate un amalgam de fractii grosiere amestecate cu fine.Daca Niche scoate un asemenea amalgam fin-grosier, atunci de ce o recomanzi cu atata ardoare? Daca uniformitatea rasnirii la espresso nu este buna, de ce ne mai chinuim sa aliniem cutitele? Sunt derutat complet, oare incepatorii mai inteleg ceva ?! RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 03-11-2022 ce te face sa crezi ca uniformitatea e totul in espresso? Daca era asa, cutitele conice erau scoase de pe piata demult. Ma opresc aici, cine doreste sa probeze sfaturile bine, cine nu crede e bine si asa. RE: tare greu sa aleg ! - Stelo - 04-11-2022 No offence, dar mi se pare putina aroganta pe aici(nu vreau sa dau nume). Oamenii de asta citesc pe forum, ca sa vada experientele celorlalti si unii vor sa vada si explicatii logice/tehnice/fizice/chimice din partea celor care pretind ca stiu asa de bine incat nimeni nu ii poate contrazice(macar ca nu a contrazis nimeni, dar ne ofensam rapid cand cineva cere o explicatie). Hai sa ne cumparam toate rasnitele si sa testam sa vedem care ne place si care nu… Majoritatea de aici suntem pasionati, nu milionari. Daca vrem sa ajutam bine, daca nu macar sa nu creem paradoxuri pe care nici cei cu experienta nu le inteleg fara o explicatie, cu atat mai mult cei noi. Chiar sunt curios ce intelege noul coleg care a deschis acest topic… RE: tare greu sa aleg ! - Kontrast - 04-11-2022 (03-11-2022, 22:32)Darsidius Wrote: O-i parea eu de pe alta planeta cateodata, dar ce zic zic bine si din experienta. ca le-am avut amandoua, g-iota o data stock si cu ssp, si niche de 2 ori (una alba una neagra). Am început să înțeleg un pic mai bine care era ideea, cred totuși că este un pic mai complicat de înțeles și probat mai ales de către începători. Eu unul m-am rezumat la compararea a două șoturi din cele două râșnițe în condiții și cantități similare, evident cu aceeași cafea. (03-11-2022, 17:41)actylise Wrote:(03-11-2022, 11:29)BogdanBC Wrote: Eu nu i-am pus decat piesa antipopcorning ~ 40 de lei Poate inițiatorul discuției nu înțelege de ce este necesară această piesă? Eu de exemplu n-am nevoie de ea, doar are capac acel burduf de cauciuc... (04-11-2022, 09:07)Stelo Wrote: No offence, dar mi se pare putina aroganta pe aici(nu vreau sa dau nume). Oamenii de asta citesc pe forum, ca sa vada experientele celorlalti si unii vor sa vada si explicatii logice/tehnice/fizice/chimice din partea celor care pretind ca stiu asa de bine incat nimeni nu ii poate contrazice(macar ca nu a contrazis nimeni, dar ne ofensam rapid cand cineva cere o explicatie). Hai sa ne cumparam toate rasnitele si sa testam sa vedem care ne place si care nu… Majoritatea de aici suntem pasionati, nu milionari. Daca vrem sa ajutam bine, daca nu macar sa nu creem paradoxuri pe care nici cei cu experienta nu le inteleg fara o explicatie, cu atat mai mult cei noi. Chiar sunt curios ce intelege noul coleg care a deschis acest topic… Cred că cei mai experimentați de pe aici ar trebui să se hotărască ce-i espresso: matematică sau filosofie? Amestecându-le nimeni nu mai înțelege nimic... RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 04-11-2022 Am explicat de ce shoturile pe conice necesita macinatura mai fina si temperatura mai mare. Am dat link de cateva ori de ce, cu un articol cu masuratori: https://pocketsciencecoffee.com/2022/09/13/temperature-gradient-across-an-espresso-puck/ Ce vorbesc aici nu sunt deloc chestii de incepatori ci sunt din nou incercarea mea de a dezaproba si dezbate faptul ca niche nu scoate arome. Evident ca nu scoate arome pentru ca nu este folosita corect. Si mi-am dat seama de lucru asta dupa ce la randul meu am avut niche in 2020 si am vandut-o pt ca nu scotea arome pe Decent espresso. In 2021 am fost in Forli la Gardelli shop unde am baut in fata ochilor mei unul din cel mai bun espresso din single origin ethiopia filtru trasa single dose pe niche si LM Leva. Asa ca am revenit acasa dupa vacanta aia si am luat un alt niche de data asta cuplat cu acs leva pe care il aveam deja, si situatia s-a schimbat dramatic (Gardelli mi-a dat mail cu apa folosita, ce fel de shot fac pe LM LEVA) si cea mai mare explicatie a venit de la doza redusa si temperatura foarte mare. Am sa dau un simplu exemplu usor de inteles, de ce niche nu scoate in majoritatea cazurilor si lumea vehiculeaza pe internet prostii: Avem o g-iota si un niche, aceasi cafea, aceasi doza, aceasi temperatura si aceasi ratie. Utilizatorul incearca sa probeze si sa bea aceasi cafea trasa pe amandoua. Daca temperatura de brew este setata normal, adica un 92-93C setat pe pid si la grup ajunge la sub 90C (Adica la puck mai bine zis) in puck ai o cadere de temperatura masiva de sus jos, asa ca temperatura de extractie va fi mica pt ca apa din preinfuzie se raceste de la puck. Si in mod evident, o temperatura mai joasa va favoriza o rasnita care extrage mai mult by default. O plata aliniata va scoate o extractie mai mare decat o conica in orice zi din an, dar daca se va ajusta temperatura si doza (pt o macinatura mai fina) lucrurile se schimba in bine. Espresso nu este o regula scrisa de unu cu 1:2 in 25 secunde, nici vorba. Si sa nu luati de buna tot ce va este vandut de catre producator, ori comerciant. Temperaturile al espressoare sunt anapoda mai ales la astea cu boilere mici pentru acasa, asa ca uneori e bine sa verificam unele chestii inainte sa facem afirmatii. Uite exemplu concret ca deja o lungesc si se supara unii: ai spart banca si ti-ai luat ditamai Rocket, vine acasa ii dai drumu, ai g-iota is niche. Pai nu prea iese cafeaua pe niche, iese ciocolata fara arome clare, oare de ce? hai sa vedem: https://youtu.be/u7T0NKNOKBI?t=515 Pai ce-ai facut bobita? setam la 92C si avem 84C apa la puck? mda, pai vezi problema? RE: tare greu sa aleg ! - Stelo - 04-11-2022 @Darsidius mi se pare cu totul alta abordare acum! Asa da, multumim si noi saracii si muritorii de rand :) Uite o chestie ce o mai putem invata de la tine @Darsidius , daca vrei sa ne inveti. Cum setam temperatura/macinatura/doza in functie de rasnita si cafea? Asta e o dilema cu care m-am confruntat mult ca incepator si nu am gasit raspuns pe forum, doar din ce am experimentat acasa cu multa prada de cafea. Si acum dupa 1 an si ceva inca am unele dubii. RE: tare greu sa aleg ! - actylise - 04-11-2022 bun... :) mai are cineva vreo alta parere recomandare pt expresor ? :D RE: tare greu sa aleg ! - Kontrast - 04-11-2022 Pe ce râșniță ai rămas setat? Câte boilere vrei să încălzești? RE: tare greu sa aleg ! - Carmi - 04-11-2022 Rasnita Niche o recomandati si pt brew? Pt espresso ma atrage perechea Bianca - Niche, insa as vrea o rasnita electrica pe care ocazional sa o folosesc si pt brew. RE: tare greu sa aleg ! - Darsidius - 04-11-2022 Niche in brew este jalnica, cutitul este strict facut pt espresso (mazzer kony) iar rotatiile sunt prea mari pt brew (550rpm). Pt brew ori rasnita manuala (kinu, ori 1zpresso) ori ceva strict setat pentru brew (Ode) sau Timemore Sculptor care promite cam multe. RE: tare greu sa aleg ! - actylise - 04-11-2022 (04-11-2022, 15:53)Kontrast Wrote: Pe ce râșniță ai rămas setat? Câte boilere vrei să încălzești? cred ca raman pe g iota , si ca si expresor inca nu sunt decis .. stiu sigur insa ca vreau ceva cu preinfuzie , inca analizez, ma uitam si la un Rancilio silvia pro X , in afara RE: tare greu sa aleg ! - hcrisan - 04-11-2022 Poate un HX marca ECM de Black Friday. Cu pompă rotativă și boiler orizontal. Pui și puck screen gros și faci un flush de 3-4 secunde înainte de extracție. Garantat nu va cădea temperatura. Îl lași să duduie jumătate de oră înainte de folosire. Nu e mult mai scump decât Silvia Pro și poți instala și robinet pentru controlul debitului ulterior. RE: tare greu sa aleg ! - actylise - 04-11-2022 (04-11-2022, 21:57)hcrisan Wrote: chiar sunt curios ce preturi vor fi de BF... :) tare curios, mai ales ca urmaresc unele expresoare de ceva timp :D RE: tare greu sa aleg ! - actylise - 05-11-2022 uosr incep sa ma decid :D a ramas batalia intre Lelit elizabeth si noul silvia pro X , |