Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Sfat rasnita pt un buget mic - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Sfat rasnita pt un buget mic (/Thread-Sfat-rasnita-pt-un-buget-mic)

Sfat rasnita pt un buget mic - Saerdn - 23-05-2022

Salut,

Vreau sa achizitionez prima mea (mentionez ca este prima, pt a se deduce faptul ca de abia ma "initiez" in aceasta lume si nu pot sa imi achizitionez direct un Kinu/Commandante) rasnita pentru a incerca diferite metode de a face cafea ( in special moka pot/french press/cold brew poate si altele pe viitor << nu espresso>>).

Aici vine intrebarea mea, dupa mult research facut pe net si forum, dar in majoritatea timpului am gasit rasnite scumpe, tinand cont de metodele pe care doresc sa le incerc <> si tinand cont si de bugetul redus, 350 plus minus maximum, care ar fi o rasnita buna: Timemore C2 (  370lei ), Porlex mini ( 370lei, am vazut ca lumea se cam plangea de ea pe acest forum), Hario Skerton PRO (250-280lei), Rhinowares (270lei). Daca aveti si alte sugestii, le ascult cu interes, daca vinde cineva o rasnita (m-am uitat in threadul respectiv dar am vazut doar 500lei+) in jurul sumei, din nou, sunt deschis la sugestii.

Va multumesc,anticipat, pentru raspuns

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - adrian1 - 23-05-2022

Timemore C2 este foarte bună pentru brew. E construită integral din metal, are cuțite de inox, reglaj ușor (trebuie să înveți să numeri clickuri) și este ușor de ținut în mână. Celelalte au cuțite ceramice și componente din plastic.

Pentru că ești din București, întreabă la Tastecrafters/Dropshot dacă poți să o testezi la ei. În timpul săptămânii, când nu este aglomerat, nu ar trebui să te refuze.

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - renatoa - 23-05-2022

(23-05-2022, 13:10)adrian1 Wrote: Timemore C2 este foarte bună pentru brew. 

Pe ce va bazati cand afirmati asta ?

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - Stelo - 23-05-2022

Urmaresc discutiile din spate! Chiar sunt in cautare de o rasnita manuala pt brewBiggrin …o voi cadorisi, deci nu ma pot intinde la un Kinu.

(23-05-2022, 14:06)renatoa Wrote:
(23-05-2022, 13:10)adrian1 Wrote: Timemore C2 este foarte bună pentru brew. 

Pe ce va bazati cand afirmati asta ?

Am aratat rasnita mea Chestnut Slim campionilor nationali de aeropress 2019/2021 a fost "wow, misto, se simte bine in mana". La o treime din pretul unui Comandante si la jumatate din pretul celui mai ieftin Kinu, este o alegere foarte buna.

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - renatoa - 23-05-2022

Ce pot sa mai spun... campionii si gustul in ceasca sa traiasca !

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - Mihai L - 23-05-2022

(23-05-2022, 15:50)adrian1 Wrote: Am aratat rasnita mea Chestnut Slim campionilor nationali de aeropress 2019/2021 a fost "wow, misto, se simte bine in mana". La o treime din pretul unui Comandante si la jumatate din pretul celui mai ieftin Kinu, este o alegere foarte buna.
La un pret mult mai mic gasesti ceva care sa se simta si mai bine in mana.
Vorbeam insa de rasnite... :D
Iar de aici la gust.

Ca sa zic asa, e ca si cum te duci la un Q Grader si iti lauda culoare pungii de cafea... Tongue

Mă bucur că sunteți toți foarte constructivi. Este vreo râșniță mai bună decât C2 până la 350 de lei? (C2 e 337 cu reducere) Care ar fi ordinea râșnițelor în funcție de gust?

Avand in vedere ca sunt intre rhino si c2, am tot cautat sa inteleg diferenta intre burr, si am ajuns la concluzia ca stainless steel vine mai ascutit dar se toceste mai repede, iar ceramica nu e atat de ascutita dar nu se toceste asa repede (pt rhino am vazut ca exista si de schimbat burr pe tastecrafters), la fel am gasit si pt timemore, burr stainless steel la 230 si “placat” cu titan la 290, diferenta intre ele fiind de 100 de lei, sunt inca indecis in legatura cu decizia pe care sa o iau, inca astept sa mai vad opinii, multumesc pt cele oferite pana acum
Edit: ^ am tratat doar diferenta de burr nu si de restul materialelor plasticul dinauntru, stabilitatea, consecventa in macinare

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - dev - 23-05-2022

Cam ce poti cumpara cu 390 de lei:

https://www.amazon.com/KINGrinder-Adjustable-Aeropress-Consistency-Stainless/dp/B09GV59M4L

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - Stelo - 23-05-2022

@adrian1 mai ai rasita? Ne poti face o poza la o macinatura de 3 boabe de cafea pt brew? Chiar sunt curios cum arata macinatura. Merci.

(23-05-2022, 20:56)dev Wrote: Cam ce poti cumpara cu 390 de lei:

https://www.amazon.com/KINGrinder-Adjustable-Aeropress-Consistency-Stainless/dp/B09GV59M4L

Din pacate cu shipping ajung la 480de lei

Sfat rasnita pt un buget mic - Mihai L - 23-05-2022

Apropo, s-a gandit cineva cat il costa cafeaua…?
Si cat inseamna de pilda costurile pe un an cu cafeaua raportate la investitia in rasnita?

Sa mai zicem ca dai atatia bani si din cauza rasnitei ai parte tot de o cafea proasta?
Toate procesele de extractie se bazeaza in principiu pe uniformitatea macinaturii.

Am vazut ca s-au mai vandut 1zpresso q2 la 400 de lei, este o rasnita buna? (ma refer la q2 ca model nu la 1zpresso intrucat am vazut ca este recomandat)

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - rob8402000 - 23-05-2022

Ce cafea vei folosi?

(23-05-2022, 21:56)rob8402000 Wrote: Ce cafea vei folosi?

De specialitate( in cazul in care va referiti la una in special, habar nu am inca, vreau sa incerc din cat mai multe sa vad ce mi se potriveste, pana acum gustand doar facute de respectivele coffee shopuri)

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - Stelo - 24-05-2022

@Saerdn cred ca se referea la modul de prajire, prajite mai tare sau mai usor. Cele prajite mai usor se macina mai greu si cutitele se uzeaza putin mai repede.

Sfat rasnita pt un buget mic - Saerdn - 24-05-2022

(24-05-2022, 00:45)Stelo Wrote: @Saerdn cred ca se referea la modul de prajire, prajite mai tare sau mai usor. Cele prajite mai usor se macina mai greu si cutitele se uzeaza putin mai repede.

Am presupus si aceasta varianta, dar chiar nu stiu, imi doresc sa experimentez atat cu boabe cat si cu metode, dar mi-ar trebui si o rasnita decenta in acest sens:

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - Stelo - 24-05-2022

Atata timp cat nu ai acasa un termen de comparatie, eu cred ca la asa buget mic poti alege ce rasnita vrei. Pentru ca oricum la un moment dat vei dori sa faci un upgrade, iar durabilitatea cutitelor nu o poti compara cu cutite mai scumpe.
La ce sa te uiti totusi, sa fie centrate bine cutitele, sa nu fie cum am vazut zilele trecute o rasnita cu cutite ceramice care in partea dreapta (la ora 15) erau atinse cutitele si in partea stanga (la ora 09) era distanta de aproape 1 mm. 
Las si acest grind size test pt Timemore, poate te ajuta sa iei o decizie. https://youtu.be/U5Gr1x8dxR0 dar si o parere a lui Hoffmann https://youtu.be/dn9OuRl1F3k

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - dev - 24-05-2022

(23-05-2022, 21:11)Saerdn Wrote:
(23-05-2022, 20:56)dev Wrote: Cam ce poti cumpara cu 390 de lei:

Din pacate cu shipping ajung la 480de lei

TVA-ul te duce la 480.

La banii astia as astepta sa vina Arco manuale comandate la group buy.

(24-05-2022, 01:19)Stelo Wrote: Atata timp cat nu ai acasa un termen de comparatie, eu cred ca la asa buget mic poti alege ce rasnita vrei. Pentru ca oricum la un moment dat vei dori sa faci un upgrade, iar durabilitatea cutitelor nu o poti compara cu cutite mai scumpe.
La ce sa te uiti totusi, sa fie centrate bine cutitele, sa nu fie cum am vazut zilele trecute o rasnita cu cutite ceramice care in partea dreapta (la ora 15) erau atinse cutitele si in partea stanga (la ora 09) era distanta de aproape 1 mm. 
Las si acest grind size test pt Timemore, poate te ajuta sa iei o decizie. https://youtu.be/U5Gr1x8dxR0 dar si o parere a lui Hoffmann https://youtu.be/dn9OuRl1F3k

Am vazut video cand am inceput sa ma documentez, ideea e ca nu zicea mai nimic exceptand ca a fost “pretty good” si nu recomanda pt espresso, de aici mi a venit si ideea de a ma orienta spre un c2. Am vazut ca a aparut si c3, cred ca contine cutite e&b, la noi inca nu e disponibil, doar pe amazon. Si ma gandeam sa mai astept, pana sa iau c2 la 330, poate vinde cineva un 1zpresso q2

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - rob8402000 - 24-05-2022

(24-05-2022, 00:50)Saerdn Wrote:
(24-05-2022, 00:45)Stelo Wrote: @Saerdn cred ca se referea la modul de prajire, prajite mai tare sau mai usor. Cele prajite mai usor se macina mai greu si cutitele se uzeaza putin mai repede.

Am presupus si aceasta varianta, dar chiar nu stiu, imi doresc sa experimentez atat cu boabe cat si cu metode, dar mi-ar trebui si o rasnita decenta in acest sens:

De specialitate sau nu ma refeream, caci e cam micutz bugetul de rasnita in conditiile in care un kg de cafea trece de 150 ron kg. Aceeasi dilema o aveam si eu la inceput, insa am mers direct pe kinu si nu regret. Poti astepta si arco manuale group buy.

(24-05-2022, 16:57)rob8402000 Wrote:
(24-05-2022, 00:50)Saerdn Wrote:

De specialitate sau nu ma refeream, caci e cam micutz bugetul de rasnita in conditiile in care un kg de cafea trece de 150 ron kg. Aceeasi dilema o aveam si eu la inceput, insa am mers direct pe kinu si nu regret. Poti astepta si arco manuale group buy.

De aia nu vreau neaparat sa ma arunc la o rasnita foarte scumpa (plus nici nu stiu cum va evolua acest nou hobby) si dupa sa stau cu ea intrucat cafeaua ar fi prea scumpa:))( ideea e ca in bucuresti sunt differite coffee shopuri ce vand la 250g/65lei-250lei , si mai e o cafenea destul de veche, Florian Le Cafe, ce vinde si varsat si preturile sunt accesibile- 100g/15lei)
In leg cu arco, am tot citit threadul, nu am inteles totusi cate ar fi/daca ar fi extra, sau au fost comandate exact pt colegii care au vrut, ultimu edit fiind in ianuarie 2021 (ciudat de atunci sa nu mai fi zis nimeni ca vrea) unde spunea ca mai sunt 3 combo si 5 manuale din group-buy, presupun ca va scris cineva pe marketplace daca vinde si la ce pret in momentul in care le vor veni in posesie

Sfat rasnita pt un buget mic - Mihai L - 24-05-2022

Trebuie sa intelegi ca in functie de cum merge rasnita exista un risc mare sa nu fii multumit de ea. Si nu ar fi din vina cafelei.
Practic banii pe cafea decenta poti socoti ca ii arunci.

(24-05-2022, 17:27)Mihai L Wrote: Trebuie sa intelegi ca in functie de cum merge rasnita exista un risc mare sa nu fii multumit de ea. Si nu ar fi din vina cafelei.
Practic banii pe cafea decenta poti socoti ca ii arunci.

Asta da, sunt constient de acest lucru si apreciez toate sfaturile

“Adaug” la primul post, ref la o sugestie pt rasnita budget friendly, ca ma gandeam sa imi mai pun in lista wilfa svart (am vazut pareri pro si contra) si baratza encore (am vazut ca vinde cineva pe marketplace) care cred ca vizavi de timemore ar fi o varianta mai buna…

RE: Sfat rasnita pt un buget mic - 1radu - 25-05-2022

Exclus din start Hario, Porlex, Rhino. Sub Kinu/Comandante/1Zpresso ai Timemore, Xeoleo, KinGrinder, 1Zpresso Q2. Svart și Encore sunt mai slabe la măcinătură, plătești și confortul la ele.

Vezi că e o Xeoleo manuală pe marketplace. Pare a fi ceea ce cauți.

PS: Pt Cold Brew, presupunând că faci o cantitate mai mare, cel mai bine rogi la o cafenea să-ți râșnească și pui direct la infuzat.

Sfat rasnita pt un buget mic - Saerdn - 25-05-2022

(25-05-2022, 11:44)1radu Wrote: Exclus din start Hario, Porlex, Rhino. Sub Kinu/Comandante/1Zpresso ai Timemore, Xeoleo, KinGrinder, 1Zpresso Q2. Svart și Encore sunt mai slabe la măcinătură, plătești și confortul la ele.

Vezi că e o Xeoleo manuală pe marketplace. Pare a fi ceea ce cauți.

PS: Pt Cold Brew, presupunând că faci o cantitate mai mare, cel mai bine rogi la o cafenea să-ți râșnească și pui direct la infuzat.

Multumesc pt atentionarea legata de xeoleo, am gasit threadul
Zilele astea am vazut pe aliexpress (am vorbit cu cei de la 1zpresso sa imi indice un reseller oficial, ceea ce au si facut) am gasit q2 cu 5 core burr la 470 de lei si q2 cu 6core burr (la 500 de lei, cei de la 1zpresso au zis ca e o varianta regionala aceasta cu 6core burr cu toate ca nu apare pe site, e facuta de ei in anumite cantitati/regiuni). Probabil ca voi mai astepta putin si voi lua acel q2, acum…nu stiu exact ce sa aleg intre 5core si 6core.
(Nu prea am vazut reviewuri legate de xeoleo manuala si o comparare a ei cu q2 de exemplu..)
In leg cu cold brew, asa am facut, am rugat magazinul, ideea e ca voiam sa iau eu mai multe si sa experimentez cu dimensiunea, sa vad fe merge si de nu merge, plus din pacat am obs ca nu toti asigura macinarea..

Sfat rasnita pt un buget mic - Saerdn - 25-05-2022

5core burr q2 https://ae01.alicdn.com/kf/H1099f861f13b42ed91da38a94c90acfaR.jpg_640x640Q90.jpg_.webp
6core burr q2 https://ae01.alicdn.com/kf/H80b8016a68974939888d72396efcabbdF.jpg_640x640Q90.jpg_.webp
Si linkul de la tot produsul https://www.aliexpress.com/item/4000401695718.html
Daca are cineva o parere legata cele doua modele, va rog:)