Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Recomandare rasnita si espressor - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Recomandare rasnita si espressor (/Thread-Recomandare-rasnita-si-espressor)

Recomandare rasnita si espressor - msc - 11-04-2022

Salut,

Ma informez de ceva timp, dar am tot amanat achizitia primei rasnite si espressor. Acum sunt mai hotarat, asa ca astept parerile voastre pentru un buget de 5000lei aprox, 3-4 espresso/zi si rar un latte.

Initial mi s-a parut o alegere buna combinatia Lelit 81T cu EK Specialita/Sette 270 dar mai apoi am aflat de cei 11bari ai Lelitului ce trebuie dati in jos din opv (lucru pe care as prefera sa nu fiu nevoit sa il fac), ca temperatura din PID nu e tocmai exacta, ca preinfuzia e de evitat si ca rasnitele ori sunt stricacioase ori au probleme de aliniere la cele cu cutite plate. Din pacate nu am timpul necesar sa ma documentez cum trebuie si e posibil ca parerile de mai sus sa fie gresite.
Mai apoi, cautand mai multe info despre profiling, am dat din greseala peste Cafelat Robot si mi s-a parut ca este exact ce imi doresc. Si atunci de ce nu si o rasnita Kinu M47(classic?) langa pentru ca experienta "manuala" sa fie completa..? Dar nu imi dau seama cat de problematica o sa fie stabilitatea temperaturii robotului pentru cafeaua prajita light si cat de greoaie va fi rasnirea cu Kinu(Comandante C40 am inteles ca e mai lent si desi are mai putine niveluri de rasnire, merge mai fluid cu boabe prajite light). Pe de alta parte, cat de potrivit este un setup manual pt un incepator?

Mersi!

RE: Recomandare rasnita si espressor - cradun - 11-04-2022

(11-04-2022, 19:09)msc Wrote: Dar nu imi dau seama cat de problematica o sa fie stabilitatea temperaturii robotului pentru cafeaua prajita light si cat de greoaie va fi rasnirea cu Kinu(Comandante C40 am inteles ca e mai lent si desi are mai putine niveluri de rasnire, merge mai fluid cu boabe prajite light).

Mersi!

Pentru cafele light, fara o preincalzire zdravana si consumatoare de timp si de energie, nu am reusit shot-uri bune cu Robot-ul, cu cafea prajita medium si light. Cu cafea prajita foarte dark, era acceptabil. Daca te atrage partea manuala, as zice ca Flair 58 pare ok ca idee, dar nu l-am testat.

RE: Recomandare rasnita si espressor - DanCo - 11-04-2022

Eu am un Lelit 81T si il folosesc de un an fără nici o problema. Presiunea a venit 9 bari din fabrica. Preinfuzia se poate scoate, nu trebuie neapărat folosita. Este doar o setare. Temperatura nu este ce scrie pe PID la multe esspresoare. Mai bine cauta pe cineva care are marca de esspresor si vezi pe viu ce si cum ii cu el. Din ce citești sau vezi pe YouTube poti sa iti faci idei foarte greșite. Ca rasnita folosesc o G-iota  si per ansamblu sunt mulțumit de ambele.

RE: Recomandare rasnita si espressor - msc - 11-04-2022

(11-04-2022, 19:27)cradun Wrote: Pentru cafele light, fara o preincalzire zdravana si consumatoare de timp si de energie, nu am reusit shot-uri bune cu Robot-ul, cu cafea prajita medium si light. Cu cafea prajita foarte dark, era acceptabil. Daca te atrage partea manuala, as zice ca Flair 58 pare ok ca idee, dar nu l-am testat.

Ai incercat si preinfuzie/extractie mai lunga? Am inteles ca portafiltrul umplut cu apa pana aproape de limita superioara si nu doar cu cantitatea de apa necesara extractiei ajuta mult la pastrarea temperaturii.

RE: Recomandare rasnita si espressor - cradun - 11-04-2022

Da, mereu il umpleam cu apa, nu ajuta. Am vrut mult sa imi placa tipul asta de espressor (face espresso, clar), am trecut prin Rock, Flair, 1zpresso Y3, IMHO toate au o problema cu lipsa incalzirii grupului. Shot-urile ies dezechilibrate spre acru dc folosesti cafea prajita medium si sarate dc folosesti cafea prajita light. Acceptabile cu cafea prajita foarte dark. Sau stai sa il preincalzesti mult, dar nu mi se pare fezabil sa faci asta de fiecare data.

RE: Recomandare rasnita si espressor - dev - 12-04-2022

Si o explicatie video de ce nu e "bune" aparatele de genul robot:

https://www.youtube.com/watch?v=otJLlaZwqtw

RE: Recomandare rasnita si espressor - msc - 12-04-2022

Cateva masuratori de temperatura si pentru robot:
https://youtu.be/QASIcJi-rAc

Pai nu e prea bine daca abia trece de 90 unde sta apa fiindca inseamna ca la nivelul cafelei e pe la 80-85.

RE: Recomandare rasnita si espressor - msc - 12-04-2022

Nicio parere despre rasnitele mentionate de mine? buget aprox 2500 lei.

Mersi!

O sa fie foarte curand disponibile, mai multe rasnite Arco manuale, la preturi fara concurenta. Daca rasnita manuala este o optiune.

Daca se vrea electrica, tot G-iota ramane cea mai buna optiune.

RE: Recomandare rasnita si espressor - RazvaNNN - 12-04-2022

in acest buget cele mai populare variante ar fi:

daca doresti sa folosesti rasnita cu boabe in hopper - Eureka Specialita ~1844 lei cu reducerea de forum
daca doresti sa o folosesti in regim single dose - DF64 ~ 1790 lei cu reducerea de forum

RE: Recomandare rasnita si espressor - cradun - 13-04-2022

(12-04-2022, 14:05)msc Wrote: Nicio parere despre rasnitele mentionate de mine? buget aprox 2500 lei.

Mersi!

Fiecare dintre rasnitele mentionate de tine are propriul thread pe forum. Acolo gasesti toate detaliile si o sa vezi ca fiecare rasnita are fanii sai.