Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Profile prajire cu Gene Cafe - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: Profile prajire cu Gene Cafe (/Thread-Profile-prajire-cu-Gene-Cafe)

Pages: 1 2

Profile prajire cu Gene Cafe - Chiordiacul - 09-01-2022

LA MULTI ANI la toata, lumea de doua saptamani sunt posesorul unui GENE am facut cateva prajiri in diferite profile gasite pe internet am fost ajutat f. mult de colegul Liviu caruia ii multumesc pe aceasta cale, va rog frumos sa mi dati niste profile de prajire pentru gene la dif. tipuri de cafea.Va multumesc.

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Dianette - 10-01-2022

La multi ani!
Poti sa postezi sursele profilelor de prajire - cele gasite pe net?

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Chiordiacul - 10-01-2022

Profile de prăjire pentru diferite tipuri de boabe

Prăjirea genelor pentru fasole Santos braziliană

Ideal de exemplu pentru Bourbon Santos natural din Brazilia

Cantitate boabe: 230 grame
Preîncălzire: 175 °C
Temperatura țintă 1: 243°C până la prima crăpătură
Temperatura țintă 2: 233°C până la sfârșit
Prăjire Dezvoltare%: 20%

Prăjirea genelor pentru fasolea crescută spălată din Africa

Ideal de exemplu pentru  fasole Sidamo din Etiopia

Cantitate boabe: 250 grame
Preîncălzire: 200°C
Temperatura țintă 1: 150°C 6 minute
Temperatura țintă 2: 245°C până la prima crăpătură
Temperatura țintă 3: 225°C până la sfârșit
Prăjire % Dezvoltare: 16-20%

Prăjirea genelor pentru fasole naturală crescută din Africa

Ideal de exemplu pentru  fasolea Yirgacheffe din Etiopia

Temperatura țintă 2: 240°C până la prima crăpătură
Temperatura țintă 3: 220°C până la sfârșit
Prăjire % Dezvoltare: 16-19%

Prăjirea genelor pentru fasole SHB din America Centrală

Ideal de exemplu pentru  fasole Delicia SHB din Guatemala  sau pentru  Organic Honduras Copan

Preîncălzire: 180°C
Temperatura țintă 1: 245°C până la prima crăpătură + 45"
Temperatura țintă 2: 225°C până la sfârșit
Prăjire % Dezvoltare: 19%

Prăjirea genelor pentru boabe de cafea din Indonezia

Ideal de exemplu pentru  fasole Takengon / Gayo din Sumatra

Temperatura țintă 1: 160°C la atingere, păstrați timp de 1 minut
Temperatura țintă 3: 220°C până la sfârșit
Prăjire Dezvoltare% : 19-24%

Prăjirea genelor pentru fasole crescută din America de Sud

Ideal, de exemplu, pentru Honey Castillo , Maragogype  sau  Gesha din Columbia

Temperatura țintă 3: 225°C până la sfârșit
Prăjire % Dezvoltare: 16-20%

Prăjirea genelor pentru fasole Robusta (Canephora).

Ideal de exemplu pentru  fasole pergament din India

Preîncălzire: 210°C
Temperatura țintă 1: 248°C până la prima crăpătură
Temperatura țintă 2: 233°C până la sfârșit
Prăjire % Dezvoltare: 21-25%

Prăjirea genelor pentru boabele Malabar musoonate

Ideal, de exemplu, pentru  boabele Malabar musoonate din India

Cantitate boabe: 200 grame
Temperatura țintă 1: 237°C până la prima crăpătură
Temperatura țintă 2: 227°C până la sfârșit
Prăjire Dezvoltare%: 21-25%

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Dianette - 10-01-2022

Impart si eu ce am gasit (tot pe net). Unele cafele se repeta dar eu am gasit si timpi necesari prajirii pentru cei foarte, dar foarte incepatori - asa ca mine :D.

Eu am citit in manual ca preincalzirea nu este recomandata si sa nu bagam in functiune masina fara boabe. Preincalzirea se face cu boabele in ea?

1. Ethiopia Harrar Longberry
temp Gene: 230 ° C
Roasting time: approx. 23 min 

process canceled manually. 
Se răcește fasolea în sită.

Quantity: 150 g

2.Indien Monsooned Malabar

poza de prăjire Gene: Temp. 230 ° C

Timp de prăjire: 16 min

Cantitate: 100 g Procesul de prăjire a oprit

din nou manual, boabele se răcesc în sită. Semnificativ mai puține sau aproape deloc piei argintii în recipientul de colectare.

3. Etiopia Yirgacheffe Gene: 
Temp. 235 ° C
Timp de prăjire: 19 min
Cantitate: 125 g 
Procesul de prăjire s-a oprit manual (nu a fost suficient de rapid cu golirea, boabele sunt încă puțin „prăjite " ") 
Răcirea în sită (amestecat cu sârguință cu lingura de lemn).

----

Referitor la preincalzire am gasit urmatorul text:
"Eu fac preîncălzirea pentru că o fac mulți utilizatori de gene. Cred că reproductibilitatea rezultatelor, mai ales dacă faci 2 prăjituri la rând, este garantată doar dacă Gene a fost încălzită într-un mod definit. În mod logic, există o diferență dacă gena este rece sau preîncălzită, deci aveți mai puține fluctuații de temperatură în faza inițială de prăjire, deoarece părțile încălzite stochează o anumită cantitate de energie, adică acționează ca un tampon.
Așa că până acum am preîncălzit întotdeauna, dar când am fost sigur de fripturile mele, am vrut să arunc o privire la metoda fără preîncălzire.

In general preincalzesc 5min / 200°C, apoi apas mult timp butonul START / STOP, astfel incat masina sa se oprească manual. (Încălzirea continuă să fie ventilată!)
Apoi scot tamburul de prăjire, care este mutat automat în poziție, vârful întotdeauna 230g (Monsooned Malabar 210-220g) și setez 230 ° C / 16,5 min.

Opresc apoi prajirea manual din minutul 15.5-16."

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Chiordiacul - 10-01-2022

PRAJIRE BRAZILIA

1. PREINCALZIRE : 210⁰
2. USCARE     : 235⁰/6min
3. COACERE  : 220⁰
4. FCs             :230⁰
5. FCe             : 230⁰
6. PRAJIRE    : 230⁰

PRAJIRE MEDIE

1. PREINCALZIRE: 200⁰
2. USCARE : 160⁰/8min
3. COACERE : 200⁰/3min
4. FCs            : 243⁰
5. FCe            : 243⁰
6. PRAJIRE   : 243⁰

PRAJIRE V60

• PREINCALZIRE : 200⁰
• USCARE             : 210⁰
• COACERE          : 225⁰
• FCs                     : 225⁰
• FCe                     : 225⁰

PRAJIRE LIGHT

• PREINCALZIRE : 200⁰
• USCARE : 150⁰/ 5min
• COACERE : 220⁰/5min
• FCs : 235⁰
• FCe : 235⁰

Astea sunt de pe youtube am urmarit niste filmulete despre prajirea cu gene

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - ranger - 11-01-2022

Am facut a doua transa cu Gene, de data aceasta aplicand un profil de prajire total diferit.

Cafeaua utilizata este Rwanda Ishema Suprema, procesata prin spalare.

Beans quantity: 250 grams
Pre-heat: 200°C
Target temperature 1: 150°C 6 minutes
Target temperature 2: 245°C until the first crack
Target temperature 3: 225°C until the end
Roast Development%: 16-20%

Atasez doua fotografii cu rezultatul. Nu am apucat sa gust cafeaua prajita acum. As spune ca a iesit un city sau full city, mi-e greu sa apreciez.

In a doua fotografie este o comparatie cu cea mi-a iesit in prima transa , cu alt profil de prajire.

[Image: uPjdVbll.jpg]

[Image: ONMIG4Nl.jpg]

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Chiordiacul - 11-01-2022

(11-01-2022, 19:28)ranger Wrote: Am facut a doua transa cu Gene, de data aceasta aplicand un profil de prajire total diferit.

Atasez doua fotografii cu rezultatul. Nu am apucat sa gust cafeaua prajita acum. As spune ca a iesit un city sau full city, mi-e greu sa apreciez.

In a doua fotografie este o comparatie cu cea mi-a iesit in prima transa , cu alt profil de prajire.

Ce durata ?

(11-01-2022, 20:05)Chiordiacul Wrote:
(11-01-2022, 19:28)ranger Wrote: Am facut a doua transa cu Gene, de data aceasta aplicand un profil de prajire total diferit.

Ce durata ?
Cea din dreapta pare light exact ce vroiam eu sa scot azi si n a iesit am lasat mai mult 15min.

Ce durata ?

Ce durata ?
Cea din dreapta pare light exact ce vroiam eu sa scot azi si n a iesit am lasat mai mult 14min.

Durata a fost destul de lunga pentru ca 6 minute a fost uscarea.

Dupa acesta etapa a mai durat 14 minute pana am auzit primele pocnituri.

Nu le-am mai auzit, ca in prima transa, cand cafeaua era inca deschisa la culoare, le-am auzit cand incepuse deja sa prinda culoarea specifica de cafea prajita.

Timpul total , de cand am bagat boabele si pana cand le-am scos a fost cam de 21 de minute.

O sa vad la degustare daca a iesit o porcarie sau nu.

Racirea am facut-o manual. Nu am , inca, un dispozitiv special de racire asa ca m-am descurcat cu un castron sita si un tel, afara, intrucat e frig. S-au racit dupa cateva minute de invartit.

Cred ca e buna pentru v60 ,vezi cat de greu merge la rasnita.
Ce aparat ai?

Eu beau 50/50    V60 si Espresso.

Rasnita este electrica asa ca mai greu cu simtitul la mana :D

(11-01-2022, 20:34)Chiordiacul Wrote: Ce aparat ai?

Te referi la modelul de Gene?

Este cbr101r

Timpul pare lumg 21min la mine in 21min iese cafeaua arsa,la mine light cam 12min si mediu 14min depinde putin si de temperaturi.

Nu aveam ce sa fac, odata ce am inceput, merg pana la capat, doar nu scoateam cafeaua inainte sa aud pocniturile :)

Ce aparat de prajit ai?,gata am vazut ca ai gene, pare curios ca tu auzi pocniturile

Nu auzi pocniturile? Eu le-am auzit si acum si la prima sarja.

Sunt sunete complet distincte de zgomotul facut de rotirea tamburului, e greu sa desciru.

O sa fiu mai atent data viitoare.

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Dianette - 12-01-2022

(11-01-2022, 20:40)Chiordiacul Wrote: Ce aparat de prajit ai?,gata am vazut ca ai gene, pare curios ca tu auzi pocniturile

Nici eu nu le aud.  Huh

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - ranger - 12-01-2022

Ieri am festelit-o cu prajirea de 21 de minute. Am baut doua V60, la cateva ore dupa prajire si inca una astazi. Are gust de cafea (mai buna) din comert, ceva gen cafeaua pe care o cumperi din magazine de tip duty free.
Cu alte cuvinte, e coapta, seaca, posibil ca unui necunoscator sa-i placa foarte mult dar nu e ce caut eu, nici macar pe departe.

Astazi am trecut la treaba si am mai prajit o sarja, de data asta de Costa Rica Tarrazu.

Am preincalzit aparatul la 200 de grade, dupa care am bagat 220grame de cafea verde si am setat temperatura la 245 de grade.

La asta nu am mai auzit nici eu pocniturile. La cea africana am auzit foarte clar, la asta am avut senzatia ca aud ceva pe la minutul 11:30 spre 12 dar nu eram sigur, in orice caz am scazut temperatura la 220 de grade si am mai asteptat circa doua minute. Pe la minutul 14 am oprit sarja si am racit-o manual.

Am facut deja o cafea, nu am asteptat mai mult de o ora. Cafeaua nici n-a prins miros inca. Pot sa spun ca sunt multumit de ce am in cana, este destul de aproape de gustul pe care il caut. Nu e perfecta dar mai invat.

Cam asta a iesit.

[Image: Tnf5pdAl.jpg]

[Image: MSk7Hndl.jpg]

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Dan_R - 12-01-2022

Cat ai avut greutatea boabelor dupa prajire?

Am ramas cu 190 de grame. Cam 14% s-a pierdut la prajire.

Deci ai avut o scadere a greutatii de 13,6%. Din pacate, nu reusesc niciodata sa deschid si sa vizualizez pozele postate de tine. NU STIU DE CE !? Daca ai un termometru cu IR (infra rosu) poti masura temperatura boabelor imediat ce le descarci in sita de racire, si temperatura iti va "arata" cam ce nivel de prajire ai facut. Din punctul meu de vedere acest 13,6% eu il consider medium (ca nivel de prajire).

(12-01-2022, 19:00)Dan_R Wrote: Din pacate, nu reusesc niciodata sa deschid si sa vizualizez pozele postate de tine. NU STIU DE CE !?

Ia incearca aici 

https://ibb.co/c66Zwz0
https://ibb.co/9VDD1zr

(12-01-2022, 19:00)Dan_R Wrote: Daca ai un termometru cu IR (infra rosu) poti masura temperatura boabelor imediat ce le descarci in sita de racire, si temperatura iti va "arata" cam ce nivel de prajire ai facut. 

E in proiect achizitionarea unuia.

Da, acum am reusit sa vizualizez pozele. Exact cum banuiam. Sunt curios daca e pe gustul tau acest nivel, din care ar trebui sa rezulte ciocolata cu note florale si aciditate citrica. Te rog dupa ce folosesti aceasta sarja sa-mi spui in ce sistem ti-a placut mai mult : V60 sau espresso?

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - renatoa - 12-01-2022

14% e o scadere normala de prajire medium.
Sub 12% e light, peste 16% e de espresso. Plus sau minus...
Asta daca verdele a avut o umiditate in limitele normale, si nu era vreo uscatura recoltata pre pandemic.

Momentan am baut doar V60 din sarja asta. Cafeaua nu a avut aproape deloc timp de degazare.

Se simt bine notele florale, este o cafea mai deschisa. Note citrice nu am simtit. 

Peste cateva ore o sa incerc si un espresso.

As fi vrut sa termin ceva mai repede prajirea, sa zicem cu un minut mai devreme dar nu aveam cum, nu prea destul de prajita. Asa cum am spus, la asta de Costa Rica e mai dificila prajirea pentru ca nu se aud pocniturile.

Peste 4-5 zile prajesc din nou, asa ca o sa ma mai documentez despre sortimentul asta de cafea.

Personal ador sa vad cum se umfla, ca un balon, cafeaua proaspat prajita, la V60. In preinfuzie, de la cativa stropi de apa, aproape ca isi dubleaza voumul. Treaba asta se intampla doar in prima saptamana dupa prajire.

@ranger daca ai cumva un voltmetru, cand prajesti, masoara tensiunea din priza, inainte de a incepe. Sunt curios ce valoare ai tu la priza. Dupa mine, nu as fi oprit mai devreme prajirea, dar asta tine de gusturile fiecaruia. Oricum ceea ce pot sa-ti confirm, asa cum puncta si Renato mai sus, gradul de scadere al greutatii precum si temperatura boabelor la iesirea din prajitor, iti va oferi indicii clare asupra tipului de prajire pe care ai facut-o. Eu chiar experimentez zilele astea, un sistem aproximativ de masurare a temperaturii in timpul prajirii, pentru a sti cu aproximatie cand vreau sa opresc prajirea. Daca da rezultate, va voi spune ulterior.

(12-01-2022, 19:17)Dan_R Wrote:  Sunt curios daca e pe gustul tau acest nivel, din care ar trebui sa rezulte ciocolata cu note florale si aciditate citrica. Te rog dupa ce folosesti aceasta sarja sa-mi spui in ce sistem ti-a placut mai mult : V60 sau espresso?

Am facut si un espresso. Cred ca mergea un milimetru mai fin pe reglajul de la Specialita.

Notele florale se simt foarte pronuntat, aciditatea citrica usor in zona de body si foarte pronuntat la sfarsitul cestii.

Nu are nicio nota de amar sau de acru, este bine echilibrat, dupa gustul meu. Complet diferit de ceea ce scoteam din prima sarja de Rwanda (din a doua n-am mai facut espresso). 

As spune ca este cel mai interesant shot scos de mine pana acum.

Ce-i lipseste? Parca este cumva prea bland, as fi preferat arome ceva mai pronuntate.

V60 am facut cam repede, asa ca n-as putea face o comparatie echitabila. Posibil ca maine sa aiba un gust mult mai bun. Pana acum, din aceasta sarja  V60 nota 7 si espresso nota 9. Maine s-ar putea sa imi schimb parerea si despre V60.

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - ranger - 13-01-2022

Dupa aproape 24 de ore, a iesit un V60 destul de bun din acesta sarja de Costa Rica Tarrazu. Are un gust placut, dulceag, cu note florale. A inceput si cafeaua sa miroasa in borcan a ceea ce trebuie sa miroasa.

As fi preferat o cafea mai acidulata. Am crezut ca este de vina prajirea dar , din ce am citit, cam asa este cafeaua cultivata acolo.

Astazi, dupa ce a avut timp sa se mai degazeze si sa dezvolte aromele specifice, as spune ca laV60 iese o cafea de nota 8. 

Eu sunt multumit.

P.S. despre combinatii cu lapte nu pot sa ma pronunt pentru ca nu beau asa ceva decat daca este cafeaua proasta. Cu toate acestea, daca ar fi sa merg pe instinct, as spune ca este o cafea foarte indicata pentru asa ceva.

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Chiordiacul - 18-01-2022

Eu cu Costa Rica Tarrazu am dat o in bara a iesit cu gust de ars am mers
Preincalzire 150
Uscare 245
Coacere sau ingalbenirr 235
Fc 225 pana la capat
Cred ca a iesit arsa de la temperatura mare la uscare
Nu se potrivesc temperaturile pentru fiecare aparat eu de ex am masurat tensiunea si am intre 234 si 237v eu daca merg cu 245⁰ ard cafeaua

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - ranger - 18-01-2022

Astazi am prajit inca o sarja de Costa Rica Tarrazu.

Profil de prajire:
cafea verde 220 grame- cafea prajita 195 grame (pierdere cam 11%)

preincalzirea: am setat aparatul la 220 si am asteptat pana a indicat termometrul 220

Dupa introducerea cafelei, am setat temperatura tinta 245 de grade.
Cam pe la minutul 9:30 am inceput sa aud pocniturile. De data sta le-am auzit clar dar este un sunet toal diferit de cel de la Rwanda. Boabele africane pocneau cu spor, ca niste micro baloane care se sparg, astea de Tarrazu scot un fel de parait, ca o mitraliera in miniatura.

Dupa ce am inceput sa aud pocniturile, am setat temperatura tinta la 225 de grade si am mai lasat cafeaua 2 minute, dupa care am scos boabele si le-am racit afara, la frig, intr-o sita cu un tel. (la vara nu cred ca mai merge figura).

Prajirea a durat cam 11 minute si 30 de secunde.

Temperatura boabelor, imediat dupa ce le-am scos din tambur era de 170 de grade (a durat vreo 10 secunde pana am luat termometrul, deci e limpede ca aveau mai mult initial). 

Cred ca a iesit o prajire light. Sunt curios ce gust are. In link se vad mult mai clar boabele decat aici.

Acesta este rezultatul final:

[Image: WOIhLjGl.jpg] 

link pentru cine nu vede fotografia https://ibb.co/x3B7MgZ

RE: Profile prajire cu Gene Cafe - Dianette - 19-01-2022

(18-01-2022, 19:30)ranger Wrote: Astazi am prajit inca o sarja de Costa Rica Tarrazu.

Profil de prajire:
cafea verde 220 grame- cafea prajita 195 grame (pierdere cam 11%)

preincalzirea: am setat aparatul la 220 si am asteptat pana a indicat termometrul 220

La preincalzire tii tamburul cu boabe montat? sau il pornesti cu el scos complet din aparat?