Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei (/Thread-Sfat-espressor-rasnita-buget-8500lei)

Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - aldaraluca - 11-11-2021

Salut,

Ma tot gandesc si rezgandesc de ceva vreme buna la un upgrade, dar citind si recitind numeroasele threaduri de pe forum sa ma ajute sa ajung la o concluzie, intuitia tot imi spune ca imi scapa ceva. Nici nu pot sa spun ca am un reper actual corespunzator, nu m-am interesat suficient acum 7 ani in achizitia espressorului si rasnitei corecte, poate si de aici reticenta.

Situatia mea arata in feul urmator:
Am o Gaggia Baby Dose si o glumita de rasnita manuala. Ca sa imi iasa un shot baubil, folosit standalone sau pentru un flat white/capucinno (de spumare mi-e rusine sa vorbesc), trebuie sa las aparatul la incalzit minim 40 minute, dau drumul intai sa curga putina apa prin sita, mai astept 1-2 minute, apoi extrag ~19.8 grame cafea pentru 32-34 ml de lichid, in 22-25 secunde. Daca pun 18.5g, iese o ciorbita concentrata cam acrisoara de 42ml in 20 secunde, iar la 20.2 se blocheaza pompa. Din rasnita nu mai pot regla, o treapta mai jos sau mai sus face o diferenta imensa dintre 80 ml de ciorba si blocarea pompei, indiferent de gramaj. (sita dubla nepresurizata, 58mm, cafea Columbia momentan)
Mai bine de atat nu reusesc sa scot din sufletul espressorului.

Fiind incepatoare, cu putinele cunostinte acumulate ma tenteaza un Lelit PL91T Victoria, dar ma uit cu coada ochiului si la PL92T Elisabeth. Ma gandesc insa, este diferenta de pret justificabila, 2000 lei in plus pentru un DB in defavoarea unui SB? Nu ma deranjeaza sa astept intre shot si spumare, intreb din pdv al calitatii extractiei, daca sunt alti parametrii la care ar fi indicat sa ma uit. Sau este o alta cale de mijloc si nu am aflat eu inca?

Zilnic fac 2 shoturi espresso, poate chiar risretto, si-un flat white, maxim 2.
In rest nu beau cafele normale sau lungi, ele sunt doar pentru musafiri si pe cat posibil la ibric.

La capitolul rasnite sunt mai derutata pe masura ce mai gasesc cate o discutie de pe-un thread ascuns.
Nu-s inca ferm convinsa pentru shoturi cat demult conteaza cutitele plate sau conice, iar la dimensiunile lor deja ma pierd. (faptul ca mai vad si plate dar oblice nu ma ajuta cu nimic in plus)

Optiunile la care ma gandesc sunt clar automate, un DF64, Sette 270 sau Eureka Specialita 15/16, dar sunt deschisa la sugestii.

Ca si buget ma gandeam la maxim 8500 lei pentru amandoua. Nu am de gand sa mai fac vre-un upgrade minim 5-6 ani chiar daca sunt incepatoare (pe cat posibil), deci as opta mai degraba pentru calitate.

Sunt oare pe drumul cel bun sau am deraiat complet?

Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - mihneasusan - 11-11-2021

La bugetul acesta se poate face și un tandem de genul Lelit Bianca+William (sh) - (sunt câteva oferte active pe forum). Este posibil sa nu mai simți nevoia de upgrade pentru espressor. Mai sus sunt variantele de grup saturat cu profilare care incep de la 4000 euro în sus. Posibile ajustări pot apărea în ceea ce privește râșnita. Pentru aparate noi, oricare variantă la care te-ai gândit este ok. Diferente de gust nu vei simți între cele două espressoare, doar timpul suplimentar pentru prepararea băuturilor pe baza de lapte. Ținând cont de faptul că asta va fi principala utilizare a aparatului eu as merge fara rezerve pe varianta dual boiler. Râșnițele sunt la fel toate ok, cu mențiunea că Sette pare ceva mai fragilă. Succes!
[Image: b9bc1fd9f77ebad0292d7515be4c4829.jpg]

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - Dan_R - 11-11-2021

La bugetul propus de tine, as urmari de BF, la espressor : Bezzera Unica PID sau ECM Clasika PID, iar la rasnita Eureka XL.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - RaduNim - 11-11-2021

(11-11-2021, 15:08)Dan_R Wrote: La bugetul propus de tine, as urmari de BF, la espressor : Bezzera Unica PID sau EMC Clasika PID, iar la rasnita Eureka XL.
Subscriu!
Am unica pid si sunt foarte mulțumit. La capitolul râșniță, tot Eureka XL urmăresc si eu să-mi cumpăr dar mai stau pe gânduri că am dat si de mahlkonig x54 si nu am găsit suficiente review-uri XL vs x54

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - Dan_R - 11-11-2021

La rasnita as alege oricand cutite de 65mm vs 54mm. Am Eureka cu cutite de 55mm. In afara cutitelor, nu am reprosuri.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - RaduNim - 11-11-2021

Am găsit un review care spunea ca x54 macină mai bine decât XL chiar dacă are cuțite mai mici. Dar e singurul. Despre XL găsești multe, despre x54 aproape deloc. Am vb cu artisan sa trimită o râșniță de teste la un partener de-al lor din Iași si aștept sa văd când o veni :)

Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - d2florin - 11-11-2021

Sunt și eu interesant sa o vad live dacă se poate, Radu.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - dpvue - 11-11-2021

Cel mai mare salt calitativ l-am observat atunci cand am conectat aparatul la retea (permitand astfel si preinfuzia) + filtru de dedurizare (Bilt X-25). Am schimbat site, incercat zeci de tipuri de apa plata, rasnite, nimic notabil pana la pasul acesta cu alimentarea directa la retea.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - distrugatorul - 11-11-2021

(11-11-2021, 16:34)dpvue Wrote: Cel mai mare salt calitativ l-am observat atunci cand am conectat aparatul la retea (permitand astfel si preinfuzia) + filtru de dedurizare (Bilt X-25). Am schimbat site, incercat zeci de tipuri de apa plata, rasnite, nimic notabil pana la pasul acesta cu alimentarea directa la retea.

interesanta afirmatie  :D deci pana nu ai pus apa de la robinet nu s-a putut

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - aldaraluca - 12-11-2021

(11-11-2021, 15:05)mihneasusan Wrote: La bugetul acesta se poate face și un tandem de genul Lelit Bianca+William (sh) - (sunt câteva oferte active pe forum). Este posibil sa nu mai simți nevoia de upgrade pentru espressor

Multumesc, deci intuitia spre DB imi semnala problema, insa acum mi-ai deschis o noua portita ca sa zic asa. Cu Bianca deja intram in alta categorie. Ma gandesc daca merita sa imping si mai tare limita incepatorului in posibilitatea de a testa lucruri noi, adica profilarea.

Din experienta, imi poti spune daca conteaza atat de mult profilarea in extragerea aromelor sau e doar o noua jucarie pentru gusturi foarte fine? Mai citisem pe undeva ca in materie de gust, "automat" se poate extrage cam 70% din cafea, cu profilarea mai ai sansa sa plusezi cu un 20% maxim dar n-o sa reusesti tot timpul sa ajungi sa extragi 100% aroma perfecta. Nu pot sa imi dau seama asta ce inseamna dar in unele cazuri acel 20% face diferenta.

(11-11-2021, 15:27)RaduNim Wrote: Am găsit un review care spunea ca x54 macină mai bine decât XL chiar dacă are cuțite mai mici. Dar e singurul. Despre XL găsești multe, despre x54 aproape deloc. Am vb cu artisan sa trimită o râșniță de teste la un partener de-al lor din Iași si aștept sa văd când o veni Smile

Si eu as vrea sa deslusesc acest mister, am vazut multe pareri impartite.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - orwo - 12-11-2021

Întrebare : ce a ti alege dintre
cantar hario ,brewista sau timemore2020 primul e cca 240 lei ,ultimile cam același preț.multumesc

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - Dan_R - 12-11-2021

@aldaraluca, oferta de la Barsheker, pt Bezzera Unica PID cu rasnita Eureka Mignon Specialita cadou -  totul la 5100 lei mi se pare doboratoare. Daca totusi vrei Eureka XL, nu te impiedica nimic sa o cumperi de la TasteCrafts cu 2700 Lei. Ulterior poti vinde fara probleme Specialita ca noua si sigilata,  la un pret convenabil si asa ajunge investitia maxima la 6300 lei. La tine predomina espresso si rar frotarea laptelui.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - aldaraluca - 12-11-2021

@Dan_R multumesc, pare foarte misto oferta. Chiar la Bezzera ma uitam  azi prin specificatii, mi se pare mai affortable ca pret si pentru faptul ca prefer un aparat nou in bugetul alocat. Pare sa fie middle intre Bianca si Elizabeth, dar mai am de citit putin sa inteleg ce si cum.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - Zaheyu - 12-11-2021

(11-11-2021, 15:27)RaduNim Wrote: Am găsit un review care spunea ca x54 macină mai bine decât XL chiar dacă are cuțite mai mici. Dar e singurul. Despre XL găsești multe, despre x54 aproape deloc. Am vb cu artisan sa trimită o râșniță de teste la un partener de-al lor din Iași si aștept sa văd când o veni Smile

O diferenta importanta intre cele doua e sistemul de reglare. Eureka xl e dedicata espresso cu un reglaj de finete dar greu de plimbat intre diferite tipuri de macinaturi; x54 e allround, adica flexibila, cred ca in mai putin de o tura de rotita treci de la ibric la french.

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - distrugatorul - 12-11-2021

@orwo cred ca timemore e singurul care e cat de cat ok. 
restul sunt de duzina si nu poti avea pretentii de precizie (deci decat brewista sau hario eu as alege ceva mai ieftin care poate face acelasi lucru pe mai putini bani)

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - aldaraluca - 16-11-2021

Multumesc mult pentru idei, pana la urma am reusit sa rezolv problema cu intuitia si am ajuns la o concluzie, am ales gagicile Bianca si Eureka SD.

Ce nu imi era mie clar, cat doream de mult sa ma implic in obtinerea unui espresso. Dupa aceea a fost relativ mai usor, chiar daca am depasit (putin mai mult) bugetul. O sa fie categoric un upgrade entuziast.

Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - mihneasusan - 16-11-2021

Bună intuiție! Cu G-iotta DF64 se putea ieși mai ieftin dar Eureka SD arată totuși altfel lângă Bianca!

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - dijon - 17-11-2021

(16-11-2021, 23:49)aldaraluca Wrote: Multumesc mult pentru idei, pana la urma am reusit sa rezolv problema cu intuitia si am ajuns la o concluzie, am ales gagicile Bianca si Eureka SD.

Ce nu imi era mie clar, cat doream de mult sa ma implic in obtinerea unui espresso. Dupa aceea a fost relativ mai usor, chiar daca am depasit (putin mai mult) bugetul. O sa fie categoric un upgrade entuziast.

Ai 2 pm-uri

RE: Sfat espressor + rasnita, buget 8500lei - aldaraluca - 17-11-2021

(16-11-2021, 23:53)mihneasusan Wrote: Bună intuiție! Cu G-iotta DF64 se putea ieși mai ieftin dar Eureka SD arată totuși altfel lângă Bianca!

Citind numeroase comentarii si vazand review-uri video, m-am bazat pe faptul ca per ansamblu eureka ar fi mai fiabila decat G-iotta, mai ales sa n-am riscul de a o modifica ulterior (in cazul in care nu-s aliniate cutitele sau sa fie nevoie de ceva in plus). Cel putin eu asa am inteles.
Nu prea m-a incantat G-iotta chiar spre finalul rasnirii cum se comporta, parca era prea messy. Intr-adevar, nu prea pot compara cu Eureka pentru ca nu-s suficiente review-uri fix pentru modelul acesta, dar in mare ea m-a atras mai mult.

Si da, Eureka e mult mai draguta pentru gusturile mele, mai ales langa Bianca  :D