Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Accesorii si intretinere (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Accesorii-si-intretinere)
+--- Thread: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T (/Thread-Recomandare-sita-accesorii-Lelit-Grace-PL81T)

Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - razvancz - 19-10-2021

Salutare,

As vrea sa cumpar o sita + portafiltru bottomless + nivelator pentru Grace-ul din semnatura si nu stiu ce sa aleg. In momentul de fata folosesc sita si nivelatorul Motta, cele imprumutate de barshaker si vreau sa zic ca se vad niste modificari in bine fata de sita originala. Asa ca, vreau sa cumpar nivelatorul, mi se pare super util si ma gandeam la o sita si portafiltru bottomless, dar nu stiu ce sa aleg. 

Sita IMS sau Ascaso?
Portafiltrul asta e ok? https://www.kfea.ro/barista/portafiltru/portafiltru-fara-fund-compatibil-lelit

Ce alte accesorii imi mai recomandati? Showerhead, ma ajuta la ceva, ca am inceput sa observ niste probleme la puc in momentul in care scot portafiltrul, ca in imaginea atasata:

[Image: a9sN1si.jpg]

Multumesc!

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - RazvaNNN - 19-10-2021

din ce am citit pe aici, am inteles ca la sita ascaso nu o sa mearga tamperul tau primit cadou de 57,55mm, si nici nivelatorul actual de la barshaker de 57,5 mm

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - TVTVTV - 19-10-2021

Salut!

Ascaso clar, mai ales dacă vrei s-o folosești împreună cu PF-ul bottomless. IMS-ul are mai puține perforații și din experiență personală stropește ca naiba.

Despre nivelator, ia-ți un Motta. Nu merită cel de la Lelit, este o cârcă de bani în plus și-i cam același lucru.

Despre PF-ul de la kfea se zice că ar avea urechile cam mari, deci intră mai greu în grupul Lelit. Pe de altă parte avem colegi care se jură că merge perfect. Eu îți recomand totuși un PF original. Nu e diferență imensă între cele două.

Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - olaralexxandru - 19-10-2021

Eu folosesc Ascaso cu portafiltru naked original Lelit. Stiu si de cel de la Kfea.ro, dar nu am vrut sa risc pt 70ron diferenta.
Distributie si tampare corecta si nu stropeste. [Image: cee8bcbea3b2dfde62de90674bb5e31f.jpg][Image: 480de3ee6bab5594c83a6cfd325abb5c.jpg]

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

(19-10-2021, 10:39)RazvaNNN Wrote: din ce am citit pe aici, am inteles ca la sita ascaso nu o sa mearga tamperul tau primit cadou de 57,55mm, si nici nivelatorul actual de la barshaker de 57,5 mm

Aoleu! Zice bine Răzvan! Sita Ascaso este compatibilă doar cu nivelatoare/pâlnii/tampere de 57.35 mm max.

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - alchemist - 19-10-2021

(19-10-2021, 10:33)razvancz Wrote: Salutare,

As vrea sa cumpar o sita + portafiltru bottomless + nivelator pentru Grace-ul din semnatura si nu stiu ce sa aleg. In momentul de fata folosesc sita si nivelatorul Motta, cele imprumutate de barshaker si vreau sa zic ca se vad niste modificari in bine fata de sita originala. Asa ca, vreau sa cumpar nivelatorul, mi se pare super util si ma gandeam la o sita si portafiltru bottomless, dar nu stiu ce sa aleg. 

Sita IMS sau Ascaso?
Portafiltrul asta e ok? https://www.kfea.ro/barista/portafiltru/portafiltru-fara-fund-compatibil-lelit

Ce alte accesorii imi mai recomandati? Showerhead, ma ajuta la ceva, ca am inceput sa observ niste probleme la puc in momentul in care scot portafiltrul, ca in imaginea atasata:

[Image: a9sN1si.jpg]

Multumesc!
Salutare,

La cum arata puck-ul din poza, cred ca pui prea multa cafea. In plus, totul pare foarte uscat/nisipos acolo, asa ca, daca poza e facuta dupa un shot si nu dupa o perioada foarte lunga de timp, e posibil sa fi macinat si mai fin decat trebuia.
In alta ordine de idei, de cele mai multe ori, nu aparatele sunt de vina ci utilizatorul - mi s-a intamplat de multe ori sa trec prin aceleasi dileme, si, in 90% din cazuri, a fost vina mea si nu a aparatului. Poate Lelit nu echipeaza aparatele cu cele mai bune site de PF si merg schimbate sau merge experimentat pe zona aia, dar sa ne apucam sa schimbam site de dus, nu mi se pare o idee stralucita(la fel, am experimentat o sita diferita de dus si mi-a stricat extractiile).
Poate e off-topic, dar, in acelasi timp, ma simt dator sa va impartasesc ca dupa multe experimente, am ajuns la concluzia ca PF naked te poate incurca mai mult decat sa te ajute - da, iti poate uneori "arata" ca ai gresit o extractie, dar "stropeala", care poate sa apara indiferent cat de atent ai fost tu la preparare sau ce scule ai folosit, nu e musai semn ca ce a iesit in ceasca este "prost". 

In concluzie, "KEEP IT SIMPLE" e un sfat de bun simt care ar trebuie sa se aplice la multe lucruri in viata Smile

Extractii reusite, espressomanii mei! :))
Toate bune!

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - cristian.h - 19-10-2021

Salut,

Din poza pe care ai atasat-o se pare ca ai folosit prea multa cafea, se vede urma surubului de la shower head in puc. Eu am folosit sita IMS pentru Lelit de 57 si am observat ca intra cam 15-15,5 grame in functie de cafea. Este mai buna decat cea originala Lelit.
Portafiltrul fara fund de la lelit vine cu o sita mai mare, de 20 grame.

Despre showerhead nu stiu ce sa zic, eu am incercat pe cel de la IMS dar nu am observat nicio diferenta. 

Problema la Grace din ce am observat eu ca mereu face channeling fix in dreptul gaurilor prin care curge apa din grup. Mereu am 6 gauri circulare in puc, la fel ca distributia gaurilor pe unde curge apa din grup. Am incercat sa macin diferit, am incercat diferite doze, distribuit in toate modurile posibile si tot am 6 gauri mici in puc.

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - Okta43 - 19-10-2021

(19-10-2021, 10:39)RazvaNNN Wrote: din ce am citit pe aici, am inteles ca la sita ascaso nu o sa mearga tamperul tau primit cadou de 57,55mm, si nici nivelatorul actual de la barshaker de 57,5 mm

Tamperul primit impreuna cu aparatul PL81 se potriveste perfect in sita Ascaso. Il folosesc asa de un an si nu am intampinat probleme.

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - razvancz - 19-10-2021

Multumesc tuturor pentru info.

In poza atasata, cred ca aveam 19gr de cafea, din ce inteleg de la voi, in sita asta IMS intra max 15? Am incercat si cu 18gr si tot ramane imprimat surubul, tot explodata asa pe margini si cele 6 gauri vesnice.

O sa incerc si cu gramaj mai mic, si mai fin rasnit pentru ca pana acum nu reusesc sa gasesc un echilibru in extractii, aproape toate shoturile ies amare, cu gust de seminte prajite, nicidecum ciocolata amaruie, cacao etc. Poate indes prea mult totusi in sita si rasnirea e prea nisipoasa.

Cred ca o sa comand totusi pf naked original lelit desi e mai scump si sita IMS + distribuitorul Motta. Cand am ales Grace-ul, nu m-am gandit ca grupul asta de 57 e nisat si nu prea gasesti accesorii. Next time voi fi mai atent :)

(19-10-2021, 11:50)cristian.h Wrote: Problema la Grace din ce am observat eu ca mereu face channeling fix in dreptul gaurilor prin care curge apa din grup. Mereu am 6 gauri circulare in puc, la fel ca distributia gaurilor pe unde curge apa din grup. Am incercat sa macin diferit, am incercat diferite doze, distribuit in toate modurile posibile si tot am 6 gauri mici in puc.

Salve!

Nu e channeling. Acele urme apar după ce oprești extracția și corespund celor 6 găuri din placa de dispersie, pe unde este evacuată apa de deasupra pucului de îndată ce se deschide supapa cu 3 căi.

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - neapci - 19-10-2021

(19-10-2021, 11:48)TVTVTV Wrote:

Aoleu! Zice bine Răzvan! Sita Ascaso este compatibilă doar cu nivelatoare/pâlnii/tampere de 57.35 mm max.

La 41TEM am folosit tamperul primit cadou de 57.55 si nivelatorul Motta de 57.5 impreuna cu sita Ascaso.
S-au potrivit perfect. Nivelatorul Motta si sita Ascaso le-am comandat de la Barshaker si i-am sunat inainte sa ma asigur ca se potrivesc. Ca sa nu-ti cada sita Ascaso atunci cand lovesti portafiltru sa scoti pucul, iti recomand si un arc: https://barshaker.ro/Filter-Locking-Spring-1mm?keyword=BS1785&category_id=0

eu de aia nu am comandat sita ascaso... ca aveam deja tamper + nivelator, si pe threadul dedicat pl81t scria ca nu se potrivesc ..... (si da, arcul sugerat de @neapci este musai!)

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - Fanfan - 19-10-2021

(19-10-2021, 12:04)razvancz Wrote: In poza atasata, cred ca aveam 19gr de cafea, din ce inteleg de la voi, in sita asta IMS intra max 15? Am incercat si cu 18gr si tot ramane imprimat surubul, tot explodata asa pe margini si cele 6 gauri vesnice.
Ca sa descoperi doza corecta pune o moneda de 50 bani peste pucul pregatit, bineinteles inainte de extragere, si inchide PF-ul in grup si pe urma scoate-l. Daca moneda se imprima in puc trebuie sa mai scazi doza... de principiu trebuie sa dozezi maxim pana unde nu se imprima moneda. In cazul meu intra 17g cu majoritatea cafelelor, foarte rar am scazut la 16.5. 
In privinta celor 6 gauri, am rezolvat multumita unui pont citit aici pe forum, folosesc showerhead-ul IMS impreuna cu cel stock (IMS la interior, stock la exterior); IMS singur nu aduce mari beneficii.

(19-10-2021, 12:30)neapci Wrote: La 41TEM am folosit tamperul primit cadou de 57.55 si nivelatorul Motta de 57.5 impreuna cu sita Ascaso.
S-au potrivit perfect. Nivelatorul Motta si sita Ascaso le-am comandat de la Barshaker si i-am sunat inainte sa ma asigur ca se potrivesc. [...]

Eu am tamper-ul de 57.35 și cu sita încinsă (deci dilatată) îmi încape tamper-ul la fix.

Pe un șubler micrometric mai de duzină așa, tamper-ul are 57.37 mm iar interiorul sitei 57.45 mm (again, încălzită/dilatată).

Dacă ai un șubleroscop, măsoară pls. exteriorul tamper-ului și al nivelatorului și zi-ne exact cât au.

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - vmihai - 19-10-2021

(19-10-2021, 15:43)TVTVTV Wrote:
(19-10-2021, 12:30)neapci Wrote: La 41TEM am folosit tamperul primit cadou de 57.55 si nivelatorul Motta de 57.5 impreuna cu sita Ascaso.
S-au potrivit perfect. Nivelatorul Motta si sita Ascaso le-am comandat de la Barshaker si i-am sunat inainte sa ma asigur ca se potrivesc. [...]

Eu am tamper-ul de 57.35 și cu sita încinsă (deci dilatată) îmi încape tamper-ul la fix.

Pe un șubler micrometric mai de duzină așa, tamper-ul are 57.37 mm iar interiorul sitei 57.45 mm (again, încălzită/dilatată).

Dacă ai un șubleroscop, măsoară pls. exteriorul tamper-ului și al nivelatorului și zi-ne exact cât au.
Din pacate nu cred ca mai are cum sa masoare, pentru ca ustensilele respective impreuna cu espressorul au ajuns la mine de ceva timp.
Insa, pot sa confirm 100% cele scrise de neapci, se potrivesc perfect in combinatia respectiva. Eu nu am cu ce sa masor in detaliu, dar chiar si la variatiile de temperatura nu am avut nici o problema in a le utiliza impreuna, merge totul la fix.

nu contesta nimeni ca nu se potrivesc perfect cele de la tine :)) interesant era sa stim sigur ce dimensiuni sunt.. ca pe alt thread toata lumea spunea ca nu se potrivesc

Repet: eu pot să confirm că în sita mea de la Ascaso NU se potrivește nimic cu diametrul mai mare de 57.45 mm. Tamper-ul meu de 57.37 mm intră perfect fix în sită. Dacă aș avea un tamper mai mare de atât aș risca să aspir/disloc pucul după tampare deoarece s-ar comporta ca un piston.

Mai mult, sita a venit un pic ovală fin fabrică. Până ce nu am folosit-o de 10-20 de ori ca s-o "umfle" cei 9 bari d-abia d-abia reușeam să vâr tamperu-n dânsa.

Deci in cazul asta cred ca o sa comand si sita IMS si Ascaso sa vad daca merge si portafiltrul naked. Intrebarea la nivelator, cel de 57mm sau 57.5? codul de produs e acelasi la amandoua si nu imi dau seama pe care il am acum.

acum in teste il ai pe cel de 57.5

RE: Recomandare sita + accesorii Lelit Grace PL81T - mynameismada - 19-10-2021

FYI - Nivelatorul de 57.5 intra in sita IMS, dar nu intra in sita Ascaso.

Daca il iau pe cel de 57, banuiesc ca nu e ok pentru IMS ca raman cei 0.5mm pe unde se poate strecura apa. Tamperul care a venit cu espressorul cred ca e prea mic pentru sitra IMS, mi se pare ca joaca destul de mult. Am inceput sa folosesc doar nivelatorul cu o rasnire mai fina fara sa mai tampez.

Eu am folosit cu succes 57.35 mm împreună cu IMS, fără channeling vizibil. 57.00 nu am testat deci nu mă pot pronunța.

57.00 ar trebui să meargă perfect împreună cu Ascaso.