Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Cafeneaua Off-topic (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafeneaua-Off-topic)
+--- Thread: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă (/Thread-Termometru-autocolant-%C5%9Fi-sfaturi-legate-de-induc%C5%A3ie-%C5%9Fi-vase-de-font%C4%83)



Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - ghrt - 26-05-2021

Salut

Vreau să trec la gătit pe inducţie şi vase de fontă, deci schimb simultan două variabile. Din cauza asta a devenit dificil, că habar n-am ce se întâmplă în oală, şi mă gândesc că m-ar ajuta un termometru autocolant, cum am văzut că se pun pe espressoare, dar cu temperaturi mari, de cuptor.

Aşa că o rugăminte punctuală e dacă aveţi idee de unde aş putea cumpăra aşa ceva - aparent ce am găsit sunt pentru temperaturi mici, de ibric.

Apoi dacă ştiţi ceva surse / cărţi bune, despre gătire în vase de fontă. Am citit cât de cât pe net, aparent e plin de eseuri slăbuţe de la marketing despre cum să asezonez tigaia şi să fac o friptură, în fine. Ce am găsit câteva exemple de oameni care chiar gătesc nu au o secţiune dedicată vaselor de fontă, trebuie să mă uit prin sute de videoclipuri ca să găsesc ceva, şi încă nu am găsit pe nimeni care să folosească inducţia. Când bagi oala în cuptor şi reglezi temperatura e mult mai simplu.

Cu cratiţele vechi şi multicookerul aveam măcar iluzia unui control al temperaturii şi îmi planificam mâncarea, timpul de gătit, în funcţie de asta. Acum e cam greu să îmi dau seama dacă vasul s-a încălzit suficient încât să pun în el, cât să ţin "pe foc", la ce putere să dau inductorul etc Desigur că o să mă prind în timp dar ceva material m-ar ajuta mult.


Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - d2florin - 26-05-2021

Vasele de fonta cred ca sunt cam grele pt plite pe inducție sau trebuie umblat cu grija cu ele. Eu folosesc vase de fonta dar am aragaz clasic aducă cu gril de fonta și chair daca umblu ușor xu ele sa nu crape emailul tot se mak trântește câteodată de gril.


Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - vlaicu - 26-05-2021

Ai grija ce pui, cum pui într-un vas de fonta pentru ca e sensibil la șocuri termice, nu numai mecanice.
Referitor la inducție e "mișto dar nu prea".
In majoritatea cazurilor când "scazi focul" (dacă ai de la 1-10, sa cobori sub 7 sau 6) o sa ai pulsații, nu putere mai mica. Practic la un interval de timp (ceva secunde sau mai scurt) pornește încălzirea, după care o oprește.
Îți spun pentru ca eu nu am reușit sa stabilesc cu precizie ceea ce făceam cu gazul.
Pe de alta parte obiectele rămân curate, dacă dai pe afara pur și simplu o muti 5s și ștergi cu un prosop. Tigaia, oala, rămâne curata pe fund, nu se arde.
Acum as spune ca am mixed feelings. Sticla e rezistenta dar se poate zgâria dacă insiști. E important sa cumperi soluție specială pentru curățat.

Știu ca vorbeai de obiecte și eu m-am întins la vorba despre plită. Dar consider ca sunt lucruri pe care ar trebui sa le știm înainte de a lua o decizie.
Referitor la fonta, ce sa zic, nu mai am bunici dă-mi spună ce sa facă. Ei știau cum da le folosească.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - ghrt - 26-05-2021

Da, redescopăr roata Smile) În locuinţa de vară prefer să am inducţie, nu gaz. Până acum am folosit o spirtieră avansată, Origo, dar care nu are putere să gătesc decent. Ce am luat acum plite au putere mică şi continuă, modul pulse este doar la prima treaptă.

Pentru protecţia sticlei am luat nişte foaie de copt reutilizabilă şi o formă de tort de silicon groasă cam de 2-3mm, ambele par ok. Am reuşit să murdăresc sticla din prima, am luat tigaia şi am pus-o pe sticlă. Când am ridicat-o am realizat ce murdar avea fundul. Bine, plita s-a curăţat uşor, la fundul tigării am frecat de m-am săturat.
Pe tigaia de aluminiu cu fund de inducţie încălzeşte extraordinar de rapid chiar şi la 200W, care e cel mai mic mod (2/10).
Cu fonta nu înţeleg ce se întâmplă, aparent se încălzeşte rapid la început, apoi semnificativ mai lent.
Am încercat să încălzesc o conservă de mâncare din tablă, am renunţat şi am încălzit un ibric de apă în care am pus conserva. O să încerc direct pe plită şi cu una de ciorbă, poate merge mai bine fiind mai mult lichid.

Într-o notă pozitivă, n-am murit de foame nici ieri nici azi, deci privesc cu încredere ziua de mâine Smile)


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - tase - 26-05-2021

Fonta este pentru gaz. Eu am un wok de 40 cm diametru, un grill și o cratiță cu capac (dutch oven). Pentru Wok folosesc un arzător care vîjîie ca o turbină, pentru grill și cratiță, aragazul sau plita cu foc de lemne. Să folosești inducția la fontă e ca și cum ai face cafea în țest.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - Neuzeitlich - 27-05-2021

Fonta nu este un conductor grozav de căldură sau electricitate. Din acest motiv răspunde mai ciudat la câmpul magnetic al bobinei plitei de inducție.
Cred că am văzut la espressorul ăla superșmecher 9barista un accesoriu pentru plita de inducție: un disc metalic perforat care stă pe plită și se încălzește, iar pe el șade 9barista. Inox, dacă rețin corect. Funcționează și Fe, Al, Cu, bronz șamd.
Mai mulți producători de străchini, inclusiv Ikea 365, au seturi de inox cu fundul gros, pentru inducție. Acolo este o umplutură de aluminiu, bun pentru acest sistem.
Bref, cred că piesa intermediară dă cele mai bune rezultate. Ca improvizație, văd un disc de frână, o garnitură sau flanșă pentru abur tehnologic, din aluminiu sau cupru. Mai văd orice roată sau rolă metalică, groasă cam 5% din diametru, mai mult plină decât găuri (85 vs 15%)
Ca surse de energie pentru preparări while away, pot fi luate în considerare și oricare din sistemele Campingaz, precum și lemnele (sobă cu plită sau sobă rachetă). Atenție la riscurile specifice.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - ghrt - 27-05-2021

Inducţia rămâne, dar vasele pot fi schimbate. Am sărit la fontă pentru că mi se par mai sănătoase; aşa cum teflonul mai vechi a fost dovedit ca fiind toxic mă aştept ca în timp şi soluţiile de azi să păţească la fel. În plus, sunt mai curios despre fontă decât despre inox de exemplu. Adică am încercat iniţial cu inox foarte subţire şi nu mi-a plăcut, setarea minimă e prea puternică.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - Neuzeitlich - 27-05-2021

(27-05-2021, 00:56)ghrt Wrote: Inducţia rămâne, dar vasele pot fi schimbate. Am sărit la fontă pentru că mi se par mai sănătoase; aşa cum teflonul mai vechi a fost dovedit ca fiind toxic mă aştept ca în timp şi soluţiile de azi să păţească la fel. În plus, sunt mai curios despre fontă decât despre inox de exemplu. Adică am încercat iniţial cu inox foarte subţire şi nu mi-a plăcut, setarea minimă e prea puternică.

Desigur, fonta este interesantă. Este lentă și uniformizează fluctuațiile de căldură ale sursei.
Am găsit asta, după o căutare scurtâ:
https://www.emag.ro/adaptor-pentru-plite-cu-inductie-bialetti-inox-diametru-13-cm-8002617007412/pd/DCT393MBM/?cmpid=86997&gclid=EAIaIQobChMI4YHHibLo8AIV-EeRBR2eQQfXEAQYASABEgKmh_D_BwE
Este ce pomeneam, dar cu mâner.
Sunt convins că vei obține ce urmărești dacă plasezi acest dispersor de căldură între plită și recipientul de fontă.


Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - razvan.yume - 27-05-2021

Inducție + fontă = eșec garantat

Nu vei putea să încălzești fonta cum îți dorești, adică destul de mult, iar asta, pe lângă o cantitate mică de grăsime, este o condiție obligatorie pentru ca mâncarea să nu adere la vas. Vasele de fontă suprasolicită plitele pe inducție pe 230V și îți va sări siguranța de 16A de fiecare dată când vei încerca să le încălzești decent, chiar cu circuit separat. Cele profesionale la 380V sunt altă poveste.
Dacă dorești neapărat inducție, uită-te la alte vase, cum ar fi AMT, care sunt tip sandwich și au un strat neaderent foarte rezistent, fără teflon. Vasele de inox care să se comporte satisfăcător pe inducție sunt foarte scumpe și au de la cinci la nouă straturi, între care cel puțin unul de cupru, care uniformizează transferul termic.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - ghrt - 27-05-2021

Am făcut un experiment, cu plita pusă pe 700W am încălzit o tigaie de 24cm în 7 minute la 250*C, cel puţin atâta măsoară termometrul IR.

În fine, o să văd ce iese.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - DanCo - 27-05-2021

Eu am acasa plita cu inducție de 5-6 ani si merge si pe fonta si pe inox. Personal ma feresc de adaptoare sau aluminiu cu fund pentru inducție. Eu dau plita la maxim pana începe sa fiarbă ce am in cratita  oala de fonta sau pana vad ca sfaraie uleiul si apoi scad la nivelul dorit. Nu s-a  zgariat si nu s-a crapat nici cu oale de peste 30 kg.  La fonta am optat pentru vase emailate de foarte bună calitate dar care is si scumpe ca dracu. La inox am luat vase masive de pe site-uri care vând dotări pentru horeca. De exemplu www.hendi.ro. o tigaie de 40 cm este masiva si grea ca si goala o pot ridica doar cu 2 mâini dar își face treaba si interesant este ca pe site-urile pentru horeca nu is foarte scumpe.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - lisimah - 27-05-2021

gătesc perfect cu vas de fontă pe o plită cu inducție xiaomi cu control de temperatură. plita veche de la lidl se deconecta de la temperatura prea mare.


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - ghrt - 27-05-2021

(27-05-2021, 21:32)lisimah Wrote: gătesc perfect cu vas de fontă pe o plită cu inducție xiaomi cu control de temperatură.

Da, pt locuinţa de vară am luat tot o plită Xiaomi cu control de temperatură. Partea proastă e că acasă nu am fost atent şi am luat versiunea fără funcţiile smart (arată la fel), aşa că trebuie să o reglez eu din buton.

Foloseşti ceva între vas şi plită?
Şi o întrebare că încă nu m-am jucat cu ea, poţi regla temperatura din butonul rotativ sau se poate seta numai din telefon?


RE: Termometru autocolant şi sfaturi legate de inducţie şi vase de fontă - lisimah - 28-05-2021

(27-05-2021, 23:13)ghrt Wrote:
(27-05-2021, 21:32)lisimah Wrote: gătesc perfect cu vas de fontă pe o plită cu inducție xiaomi cu control de temperatură.

Da, pt locuinţa de vară am luat tot o plită Xiaomi cu control de temperatură. Partea proastă e că acasă nu am fost atent şi am luat versiunea fără funcţiile smart (arată la fel), aşa că trebuie să o reglez eu din buton.

Foloseşti ceva între vas şi plită?
Şi o întrebare că încă nu m-am jucat cu ea, poţi regla temperatura din butonul rotativ sau se poate seta numai din telefon?

vasul de fontă direct pe plita cu inducție. se poate regla și, și. este tutorial  de prezentare.
există plită cu inducție cu un control mai bun al temperaturii,dar la alt preț: https://www.emag.ro/plita-electrica-rocook-neagra-cata-control-al-temperaturii-bluetooth-touch-plita-electrica-08003400/pd/D4C3F6BBM/