Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? (/Thread-Eureka-Mignon-Specialita-sau-G-iota-DF64)

Pages: 1 2

Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - rzvnppsc - 19-04-2021

Salut,

Dupa cateva saptamani de citit pe forum m-am hotarat asupra unui Lelit PL81T, dar problema intervine in alegerea rasnitei. Dupa cum indica si titlul, nu ma pot decide intre o Eureka Mignion Specialita 15BL si "chinezaria noua" G-iota DF64. Se va folosi in regim de 2-3 shot-uri/zi. Eureka ma atrage faptul ca este "tanc" dupa cum au scris mai multi si made in Italy si-mi displace faptul ca are hopper iar retentia dupa fiecare rasnire trebuie aruncata ca sa nu am cafea oxidata in urmatorul shot. Iar la G-iota imi place faptul ca este single dose si are acel blow care arunca toata cafeaua afara, dar nu stiu de fiabilitatea ei (sau a motorului). Mentionez ca iau in considerare si facilitatea de manevrare a fiecaruia. Asa ca, rog un sfat din partea voastra. Poate este cineva care a pus mana pe amandoua.

Thanks a lot!

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - tase - 19-04-2021

Eu cred că nu e bine să dai banii pe pielea ursului din pădure, adică pe ceva care nu a fost testat, verificat și despre care stim doar că sînt niște băieți care promit să făgăduiască că pe cuvîntul lor că e ceva senzațional, adică pe G-iota DF64. Eu m-aș orienta către Eureka fiindcă are recenzii bune și mie mi-a dovedit că livrează ceea ce promite. Nu este high-end, dar își face treaba onest și te poți baza pe ea.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - adiphunk - 20-04-2021

Pana acum ceva ore am fost in aceeasi situatie ca tine. Personal, eu tot inclinam catre 4 variante, Eureka Mignon Specialita, XL, G-Iota si Niche Zero.

TLDR: Momentan cel putin, sunt decis pentru Eureka Mignon XL

Intre timp am plasat o comanda la un Kinu Phoenix, care vine pe cutite conice. In acel moment am zis ca ar fi interesant ca rasnita electrica sa aiba cutite plate, scotand din ecuatie (cel putin temporar) Niche Zero.
Intre G-Iota si Eureka, personal am avut o mare problema si la design, unde G-Iota nu prea m-a atras. Incercand sa trec peste asta am trecut iar la review-uri, unde din pacate nu avem prea multe pe partea de G-Iota, iar daca dau un ban, as vrea pe cat posibil sa-mi educ acea decizie pe cat posibil inainte.
Motivul pentru care am ramas in final cu o decizie catre XL este dimensiunea cutitelor fata de Specialita.

Sper ca n-am plictisit cu polologhia, dar cam asta a fost “my ride” pentru a ajunge la acea decizie. Daca e una corecta? Nu stiu. Poate colegii cu mai multa experienta pot ajuta aici.

Edit: Also, ca am uitat sa mentionez. Pentru single dose pe Eureka exista deja proiect 3D testat, so that’s also an option.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - cradun - 20-04-2021

Pentru inceput, un Kinu cred ca ar fi ok, ca raport rezultate/pret. Nu e reprezentativ pentru o rasnita cu cutite conice, ci pt o rasnita manuala cu cutite conice, nu se compara nici pe departe cu Niche (in experienta mea), dar cred ca ofera cea mai buna experienta in utilizare la inceput. Rasnirea cu boabe in hopper la rasnite cu cutite plate de 64 si mai mici e (in experienta mea) singura optiune pt a obtine un shot bun, echilibrat.

Nu am folosit DF64, dar am folosit mai multe rasnite cu cutite plate si rasnirea single dose cu rasnite dinastea "nu e ce trebuie". Inclinarea rasnitei nu vad cum ar rezolva problema. Deja din review-urie care apar, oamenii specifica faptul ca shot-urile sunt mai acide cu DF64 (comparat cu Niche), ceea ce e si experienta mea la utilizarea in single dose. Oamenii mai spun si ca shot-urile sunt mai clare, dar am rezerve in ceea ce priveste aceasta afirmatie si banuiala mea e ca se confunda lipsa corpului cu claritatea - e ceva ce eu am facut mult timp.

Da, dintre toate optiunile, si eu as merge acum catre Eureka XL, cu tot chinul utilizarii cu boabe in hopper (asta e...) dar cred ca si Mignon-ul e ok. Din punctul meu de vedere, degradarea adusa de oxidare e inferioara scaderii echilibrului shot-ului adusa de rasnirea single dose la rasnite cu cutite de 64 si mai mici.

Faptul ca poti pune SSP-uri pe G-iota nu il vad ca un mare avantaj (decat dc o iei sa o folosesti pt brew). Cutitele SSP nu sunt un silver bullet. O imbunatatire a distributiei exista, dar graficul de pe site-ul SSP care arata asta e facut in conditiile rasnirii cu boabe in hopper, nu in conditiile utilizarii single dose...

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - rzvnppsc - 20-04-2021

(20-04-2021, 06:11)cradun Wrote: Pentru inceput, un Kinu cred ca ar fi ok, ca raport rezultate/pret. Nu e reprezentativ pentru o rasnita cu cutite conice, ci pt o rasnita manuala cu cutite conice, nu se compara nici pe departe cu Niche (in experienta mea), dar cred ca ofera cea mai buna experienta in utilizare la inceput. Rasnirea cu boabe in hopper la rasnite cu cutite plate de 64 si mai mici e (in experienta mea) singura optiune pt a obtine un shot bun, echilibrat.

Nu am folosit DF64, dar am folosit mai multe rasnite cu cutite plate si rasnirea single dose cu rasnite dinastea "nu e ce trebuie". Inclinarea rasnitei nu vad cum ar rezolva problema. Deja din review-urie care apar, oamenii specifica faptul ca shot-urile sunt mai acide cu DF64 (comparat cu Niche), ceea ce e si experienta mea la utilizarea in single dose. Oamenii mai spun si ca shot-urile sunt mai clare, dar am rezerve in ceea ce priveste aceasta afirmatie si banuiala mea e ca se confunda lipsa corpului cu claritatea - e ceva ce eu am facut mult timp.

Da, dintre toate optiunile, si eu as merge acum catre Eureka XL, cu tot chinul utilizarii cu boabe in hopper (asta e...) dar cred ca si Mignon-ul e ok. Din punctul meu de vedere, degradarea adusa de oxidare e inferioara scaderii echilibrului shot-ului adusa de rasnirea single dose la rasnite cu cutite de 64 si mai mici.

Faptul ca poti pune SSP-uri pe G-iota nu il vad ca un mare avantaj (decat dc o iei sa o folosesti pt brew). Cutitele SSP nu sunt un silver bullet. O imbunatatire a distributiei exista, dar graficul de pe site-ul SSP care arata asta e facut in conditiile rasnirii cu boabe in hopper, nu in conditiile utilizarii single dose...

Am vazut ca multi au si Kinu, dar am evitat manuala din start. Eureka XL este aproape dubla la pret si as merge mai degraba pe Specialita, iar ulterior cand si daca va fi nevoie de upgrade o schimb.
Sa inteleg ca Niche Zero este un single dose "mai recomandat" datorita conicelor? Vindea cineva, dar in iulie face 2 ani. Ca fiabilitate cum este Niche-ul?
Ca alternativa ar mai putea fi si Lelit Williams PL72, care am inteles ca este foarte fiabila, dar la fel, ma omoara hopperul si retentia.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - adriao - 20-04-2021

(19-04-2021, 21:50)rzvnppsc Wrote: Salut,

Dupa cateva saptamani de citit pe forum m-am hotarat asupra unui Lelit PL81T, dar problema intervine in alegerea rasnitei. Dupa cum indica si titlul, nu ma pot decide intre o Eureka Mignion Specialita 15BL si "chinezaria noua" G-iota DF64. Se va folosi in regim de 2-3 shot-uri/zi. Eureka ma atrage faptul ca este "tanc" dupa cum au scris mai multi si made in Italy si-mi displace faptul ca are hopper iar retentia dupa fiecare rasnire trebuie aruncata ca sa nu am cafea oxidata in urmatorul shot. Iar la G-iota imi place faptul ca este single dose si are acel blow care arunca toata cafeaua afara, dar nu stiu de fiabilitatea ei (sau a motorului). Mentionez ca iau in considerare si facilitatea de manevrare a fiecaruia. Asa ca, rog un sfat din partea voastra. Poate este cineva care a pus mana pe amandoua.

Thanks a lot!
Salut,

Cu un mod care nu pare complicat, poti transforma si Specialita (si probabil orice rasnita) in SD cu blow up.
Doar ca in timp particule fine pot ajunge in zone nedorite (ex:motor, alte angrenaje) cu potentiale consecinte necunoscute pe termen lung.

https://www.youtube.com/watch?v=fRd11MuGLjk

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - dev - 20-04-2021

Daca vrei conica electrica single dose, de ce sa nu alegi Sette 270? Oricum, la ce pret a ajuns ajuns Niche acum, poti cumpara doua rasnite electrice cu doua tipuri de cutite. Niche era o optiune decenta la aprox. 500 de euro, nu acum.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - distrugatorul - 20-04-2021

adriao ce te face sa crezi ca daca folosesti burduful pe eureka ajung particulele de cafea la motor?
Eu nu inteleg de ce au unii impresia ca burduful chinezariei e o descoperire revolutionara care a schimbat lumea rasnitelor. E un simplu burduf care exista si inainte de G-iota doar ca era realizat artizanal.
O descoperire revolutionara e Lagom care are retentie spre 0 fara niciun burduf. 
Un eureka XL, care oricum are retentie mult mai buna decat celelalte eureka, dotat cu funnel artizanal (se gasesc tot felul de modele)  e acelasi lucru cu g- iota. Singura diferenta este pretul putin mai mare dar care vine la pachet cu un brand consacrat

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - TVTVTV - 20-04-2021

(20-04-2021, 10:35)distrugatorul Wrote: [...] Singura diferenta este pretul putin mai mare [...]

G-Iota: 1890 lei
Mignon XL: 2762 lei

Diferența = 872 lei sau 46.14%.

G-Iota: SD nativ, livrată cu kit SD (burduf etc.), acceptă cuțite SSP.
Mignon XL: livrată cu hopper.

Nu zic, Mignon XL e super cool, dar de ce comparăm mere cu roșii?

:))))) chinezaria nu e single dose nativ
Single dose nativ e lagom, monolith max, honne etc
Chinezaria e o rasnita banala  cu un burduf deasupra 
E adevarat la un pret mai mic dar si no name

Aha. Deci este fabricată cu hopper și apoi cineva îi scoate hopper-ul, o transformă SD și o vinde ca atare? ":)))))))))))))))))"

Caută pe Google "nativ DEX".

Eureka Xl si g-Iota nu sunt mere cu pere. E aceeasi categorie de rasnite. G-iota nu este "mai single dose" decat este Eureka XL doar pt ca are burduful ala.

Doar pt ca i se pune titulatura single dose pt marketing nu inseamna ca este single dose. 
Este cineva care a folosit chinezaria doar fara burduf? atunci vezi cat de single dose e :D

Așa este, distrugătoare. Eureka XL și G-Iota "e aceeași categorie de râșnițe" (fiind două).

Una se vinde drept SD, cu plate înclinate și blow-up pt. a minimiza retenția, pe când cealaltă se vinde cu hopper. Deci ambele "e" la fel, fiind însă fundamental diferite vis-a-vis de modul în care se pot folosi imediat după unboxing.

După logica asta, toate râșnițele "e" la fel dacă le bricolezi la strung a.î. să funcționeze la fel.

Iar faci trolling TVTV?? 
Nu observi punctul dintre cele doua propozitii?
E vorba de aceeasi categorie. Vorbesc despre categorie care e una singura si nu despre cele 2 rasnite.

E greu cu constructiile limbii romane. Nu e ca la strung.

Om bun, dacă tu vezi Eureka XL care e on-demand (cu hopper și timer!) ca fiind în aceeași categorie cu G-Iota (care nu are timer și hopper - dar are burduf pt. că este gândită să fie SD), nu meriți efortul.

Îmi mențin părerea că dacă îți arăt un strung nu știi de unde se bagă în priză. :D

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - adiphunk - 20-04-2021

Imi cer scuze, XL a fost mentionat de mine pentru ca am zis sa pun si eu toate variantele prin care m-am invartit, fiind in aproximativ aceeasi situatie ca si @rzvnppsc. Vad ca topic-ul s-a dus mai mult catre XL vs G-Iota acum si imi cer scuze.

El intreba de Mignon Specialita vs un G-Iota, unde probabil ar putea fi o varianta si un Sette. Eu m-am decis catre un XL, in ideea in care stretch-ul bugetului a fost ok din punctul meu de vedere pentru el, dar probabil nu e cazul la rzvn.

Also, nu zic ca nu-i o varianta si SD-ul cu blow up, dar eu ma refeream la varianta cu tamper de plastic de aici: https://www.youtube.com/watch?v=8yjAMySNRCM&t=442s

(20-04-2021, 10:15)rzvnppsc Wrote:
(20-04-2021, 06:11)cradun Wrote:  

Sa inteleg ca Niche Zero este un single dose "mai recomandat" datorita conicelor? Vindea cineva, dar in iulie face 2 ani. Ca fiabilitate cum este Niche-ul?
Ca alternativa ar mai putea fi si Lelit Williams PL72, care am inteles ca este foarte fiabila, dar la fel, ma omoara hopperul si retentia.

Mie imi place Niche-ul, chiar l-am testat (cateva saptamani) intr-un versus cu o rasnita ECM cu cutite SSP high uniformity cu boabe in hopper si tot Niche am preferat. Insa, pt altii, Niche nu e ok, deci probabil e vorba de gusturi.

Da, din ce am vazut pe forumuri (pe home-barista), conicele ar fi preferabile platelor orizontale si oblice, la folosirea in single dose (rasnita preferata acolo acum cativa ani pt single dose era K10). De ce exact, ca o fi vorba de viteza mai mica de rotatie, ca o fi vorba de geometria lor, nu as sti sa iti spun...

Din pacate nu stiu ce sa iti spun de fiabilitatea Niche, eu nu am avut probleme pana acum, nici cu primul Niche, nici cu al doilea (pe primul l-am vandut pt ca o perioada nu am mai baut espresso).

Dar, avand in vedere ca ai posibilitatea sa testezi DF64 la sediul importatorului, cred ca ar trebui sa te folosesti de acest beneficiu, sa vezi daca e ok pentru tine, pt ca e posibil sa fiu eu exagerat cu pretentiile.

Intr-adevar, lucrul cu boabe in hopper nu e o placere, la cateva shot-uri pe zi, dar te poti obisnui. Dar da, e preferabil, din punctul de vedere al risipei, sa rasnesti single dose si de aia imi place si mie Niche, ideal fara sa renunti la prea mult din calitatea unui shot. Probabil ca si la Niche rezultatele ar fi mai bune daca ar avea boabe in hopper (adica dc ar avea hopper), insa, pt mine, e suficient de ok asa cum e.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - neapci - 20-04-2021

(20-04-2021, 11:08)distrugatorul Wrote: Iar faci trolling TVTV?? 
Nu observi punctul dintre cele doua propozitii?
E vorba de aceeasi categorie. Vorbesc despre categorie care e una singura si nu despre cele 2 rasnite.

E greu cu constructiile limbii romane. Nu e ca la strung.

Daca vrei sa cauti o rasnita (pe emag de exemplu) e adevarat ca ai o singura categorie si anume: rasnite.
Daca stai sa faci o comparatie intre Eureka Mignon XL si DF64 pe un forum dedicat cafelei, e evident ca nu vorbim de acelasi lucru. Si aici nu mai e vorba de semantica.

neapci
ca sa facem analiza semnatica :D
Dupa punct am scris: "E aceeasi categorie de rasnite" adica: "Este vorba despre aceeasi categorie de rasnite"
Este clar acum?

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - neapci - 20-04-2021

(20-04-2021, 12:31)distrugatorul Wrote: neapci
ca sa facem analiza semnatica :D
Dupa punct am scris: "E aceeasi categorie de rasnite" adica: "Este vorba despre aceeasi categorie de rasnite"
Este clar acum?

In afara de faptul ca ambele au cutite plate de 64 (nici macar calitatea cutitelor nu este aceeasi, dar aici e alta poveste), nu au nimic in comun. 
Daca te referi la faptul ca ambele se numesc generic "rasnita" atunci pot sa spun ca am inteles la ce-ai vrut sa te referi.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - adiszep - 20-04-2021

Pana la urma voi înțelegeți prin râșnița single dose? O râșnița care nu are retenție? Dacă înclini mignon xl la 45 grade devine râșnița single dose?

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - DanCo - 20-04-2021

Eu am stat în cumpana între aceleasi 2 rasnite. Am o Eureka cu cutite de 50. Are o mare gramada de neajunsuri. Mult amar in ceasca, se schimba radical gustul atunci când boabele scad sub jumate în hopper, imposibil de folosit SD fara modificări, risipa de cafea. Avantajul este calitatea si fiabilitatea. Prima varianta la care m-am gândit a fost Eureka Minion XL dar inafara de o retenție redusa si diferenta certa a gustului din ceasca nu rezolva celelalte probleme care pentru mine la 1-2 espresso pe zi contează. Asa ca am comandat o DF64 pentru avantajul SD cu toate ca încă nu putem vorbi despre fiabilitate dar la acest preț merita , pentru mine, acest risc mai ales dacă o compar cu alte rasnite SD dedicate.

(20-04-2021, 14:06)adiszep Wrote: Pana la urma voi înțelegeți prin râșnița single dose? O râșnița care nu are retenție? Dacă înclini mignon xl la 45 grade devine râșnița single dose?

Nu.

Pentru mine este vorba strict despre modul de utilizare pentru care a echipat-o fabricantul.

Dacă este echipată cu hopper, este on-demand. Dacă vine însoțită de accesorii pentru extragerea facilă a cafelei rămase pe traseu (ori nu are nevoie de acest procedeu), este SD.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - renatoa - 20-04-2021

Vad ca invocati aici Lagom la tot pasul... exista o argumentare clara tehnica/stiintifica cum au rezolvat retentia zero fara burduf, sau doar asa pretinde fabricantul ?

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - eduard - 20-04-2021

Avantajul “fiabila si solida ca un tanc” nu stiu cat de important este atata timp cat, din ce mai observ pe forum, ne schimbam rasnitele dupa nici un an de utilizare. Unde mai pui ca, daca e departe de a fi râsnita perfecta, dorinta de inlocuire apare la scurt timp dupa achizitionare.

RE: Eureka Mignon Specialita sau G-iota DF64? - dev - 20-04-2021

(20-04-2021, 14:12)DanCo Wrote: Eu am stat în cumpana între aceleasi 2 rasnite. Am o Eureka cu cutite de 50. Are o mare gramada de neajunsuri. Mult amar in ceasca, se schimba radical gustul atunci când boabele scad sub jumate în hopper, imposibil de folosit SD fara modificări, risipa de cafea. Avantajul este calitatea si fiabilitatea. Prima varianta la care m-am gândit a fost Eureka Minion XL dar inafara de o retenție redusa si diferenta certa a gustului din ceasca nu rezolva celelalte probleme care pentru mine la 1-2 espresso pe zi contează. Asa ca am comandat o DF64 pentru avantajul SD cu toate ca încă nu putem vorbi despre fiabilitate dar la acest preț merita , pentru mine, acest risc mai ales dacă o compar cu alte rasnite SD dedicate.

Inainte de a da vina exlclusiv pe rasnita, as vrea sa fiu foarte sigur ca ceea ce fac eu, ca utilizator, e relativ corect. 

Faptul ca o rasnita nu are hopper nu o transforma intr-o rasnita mai buna decat una cu hopper. Ba chiar as spune ca eliminarea posibilitatii de a avea un hopper, aduce probleme suplimentare de inconsistenta. 

Vestea si mai proasta ar fi ca majoritatea rasnitelor, considerate high-end, nu ofera o consistenta shot-shot peste o g-iota.

(20-04-2021, 14:46)dev Wrote:
(20-04-2021, 14:12)DanCo Wrote:  

Faptul ca o rasnita nu are hopper nu o transforma intr-o rasnita mai buna decat una cu hopper. Ba chiar as spune ca eliminarea posibilitatii de a avea un hopper, aduce probleme suplimentare de inconsistenta. 

Vestea si mai proasta ar fi ca majoritatea rasnitelor, considerate high-end, nu ofera o consistenta shot-shot peste o g-iota.

In legatura cu prima afirmatie, chiar as zice felicitari celor de la Eureka pt ca se gandesc sa faca Eureka Mignon Oro SD (sau cum se va numi in final) cu cutite inclinate SI cu hopper. Ca nu au pus hopper la DF64 ca sa sublinieze ca se vrea a fi SD mi se pare o pierdere, dar, dpdv al marketing-ului, se pare ca strategia da rezultate.

In ceea ce priveste a doua afirmatie, nu stiu la ce rasnita te referi, dev. Daca e vorba de Lagom, sunt de acord ca, la viteze comparabile cu DF-64, consistenta cel mai probabil nu e mai buna. La viteze mai mici, insa, posibil sa avem ceva mai multa consistenta la Lagom. Dar viteze mai mici inseamna mai putine fines, ceea ce cere o macinatura SI mai spre fin, ceea ce nu cred ca ar fi prea ok pentru espresso.

cradun la asta te referi?

[Image: e6Rcoz0.jpg]

Da, asta.

Ai idee daca exista pe undeva datele tehnice? oare ce fel de cutite o fi avand?