Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Recomandare PID - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Recomandare PID (/Thread-Recomandare-PID)

Recomandare PID - ignatstefan97 - 21-03-2021

Salut!

Îmi recomanda și mie cineva un pid ok de pe Ali pentru un gaggia calssic 2015?

Mersi!

Trimis de pe al meu SM-G960F folosind Tapatalk

Recomandare PID - costud - 21-03-2021

Am un REX C100 de doi ani și funcționează fără probleme. Luat de pe Aliexpress de aici:
US $8.19 20%OFF | Dual Digital PID Temperature Controller Thermostat Kit REX-C100 with SSR-40DA heat sink quality K probe Thermocouple
https://a.aliexpress.com/_mrAw8KB

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Recomandare PID - umarianos - 21-03-2021

REX C100- Ieftin și bun , cu așa ceva îți faci treaba de minune:
https://www.olx.ro/oferta/termostat-digital-pid-controler-rex-c100-fk02-van-IDarvMf.html

Vezi că vânzătorul are mai multe tipuri de sonde, la Gaggia Classic îți trebuie o sonda tip cartuș mai subțire și îți mai trebuie un adaptor care intra in boiler(in locul termocuplei) și sonda o bagi in acel adaptor . (Găsești în industria 3D)
Sau poți face cum fac unii "renumiți" pui o sonda tip șaibă între termocupla și boiler și apoi stai cu PID-ul la 100C.

Resurse:
https://callanbryant.co.uk/blog/well-integrated-pid-temperature-control-of-a-gaggia-classic-espresso-machine/#update

https://protofusion.org/wordpress/2019/02/gaggia-classic-seamless-pid-upgrade/[Image: 207183a071eb88e27538248c2704831b.jpg]

RE: Recomandare PID - Alex_A - 22-03-2021

(21-03-2021, 23:05)costud Wrote: Am un REX C100 de doi ani și funcționează fără probleme. Luat de pe Aliexpress de aici:
US $8.19 20%OFF | Dual Digital PID Temperature Controller Thermostat Kit REX-C100 with SSR-40DA heat sink quality K probe Thermocouple
https://a.aliexpress.com/_mrAw8KB

Daca sapi un pic pe Ali il iei la vreo 14$ cu tot cu expediere standard.

Recomandare PID - ignatstefan97 - 22-03-2021

Bun. Mersi mult de sfaturi. Acum sunt și nesimțit. Exista pr forum sau pe net ceva instrucțiuni? Sunt praf în ale electricității [emoji23] la meșterit ma descurc dar nu vreau sa dau foc la aparat [emoji23]

Mersi anticipat!

RE: Recomandare PID - umarianos - 22-03-2021

(22-03-2021, 14:44)ignatstefan97 Wrote: Bun. Mersi mult de sfaturi. Acum sunt și nesimțit. Exista pr forum sau pe net ceva instrucțiuni? Sunt praf în ale electricității [emoji23] la meșterit ma descurc dar nu vreau sa dau foc la aparat [emoji23]

Mersi anticipat!

Eu zic sa te liniștești ca sa nu dai foc la casa nu doar la aparat .

Este de ajuns(sa vrei in primul rând) să scrii pe google în engleze dar cred că vei găsi și în română că te corectează "deșteptul" : cum se instalează PID REX C100 ? și găsești toate informațiile necesare , daca nu te descurci să citești schema aia simpla atunci chiar te rog lasa-l in pace și treci pe ibric .

RE: Recomandare PID - renatoa - 22-03-2021

La modul general, cea mai dificila parte este gasirea locului unde sa pui termocupla, restul sunt doar fire.
Dar cred ca si asta a fost deja clarificata, nu exista un topic dedicat montarii PID-urilor ? Huh

RE: Recomandare PID - ignatstefan97 - 23-03-2021

(22-03-2021, 17:15)renatoa Wrote: La modul general, cea mai dificila parte este gasirea locului unde sa pui termocupla, restul sunt doar fire.
Dar cred ca si asta a fost deja clarificata, nu exista un topic dedicat montarii PID-urilor ? Huh
Mersi mult! O sa dau comanda de pe Ali. Doar ca am o nelămurire. Eu am calssic ul versiunea 1. Cea cu plastice înăuntru. Pe asta pot pune pid?

(21-03-2021, 23:25)umarianos Wrote: REX C100- Ieftin și bun , cu așa ceva îți faci treaba de minune:
https://www.olx.ro/oferta/termostat-digital-pid-controler-rex-c100-fk02-van-IDarvMf.html

Vezi că vânzătorul are mai multe tipuri de sonde, la Gaggia Classic îți trebuie o sonda tip cartuș mai subțire și îți mai trebuie un adaptor care intra in boiler(in locul termocuplei) și sonda o bagi in acel adaptor . (Găsești în industria 3D)
Sau poți face cum fac unii "renumiți" pui o sonda tip șaibă între termocupla și boiler și apoi stai cu PID-ul la 100C.

Resurse:
https://callanbryant.co.uk/blog/well-integrated-pid-temperature-control-of-a-gaggia-classic-espresso-machine/#update

https://protofusion.org/wordpress/2019/02/gaggia-classic-seamless-pid-upgrade/[Image: 207183a071eb88e27538248c2704831b.jpg]
Mersi fain pentru info. Eu am versiunea 1 la gaggia classic. Are niște plastice pe lângă boiler. Ăstuia ii pot pune pid? M-am chinuit și am reușit sa ii pun steamer ul de la rancilio și am schimbat și garnitura. Mersi anticipat.

RE: Recomandare PID - renatoa - 23-03-2021

Crezi ca merita sa stai pana in vara ca sa economisesti 50 lei? Care sunt sanse mari sa mai fie ciuntiti un pic la vama...
Lucrurile se misca foarte greu acum din china incoace, pachetul asta complet de C100+SSR+TC il poti gasi in EU cam pe la 100 lei.

Despre nelamuririle tale, ai cautat intai sa vezi cum au procedat altii ?

(23-03-2021, 20:31)renatoa Wrote: Crezi ca merita sa stai pana in vara ca sa economisesti 50 lei? Care sunt sanse mari sa mai fie ciuntiti un pic la vama...
Lucrurile se misca foarte greu acum din china incoace, pachetul asta complet de C100+SSR+TC il poti gasi in EU cam pe la 100 lei.

Da. Tot caut despre nelămuririle mele. Doar ca sunt topicul super lungi în care găsesc frânturi de informații din ce îmi trebuie mie. Te-am întrebat dacă pot pune pid pe versiunea 1 de gaggia calssic. Nu cred ca e mare bai sa îmi răspunzi cu da sau nu.

P. S. Nu voiam sa dau neapărat comanda de pe Ali pt ca am auzit ca de la 1 aprilie se schimba și tva ul la vama și sa știi ca nu trebuie sa aștept chiar pana în vara ca să ajungă de acolo.
Mersi!

RE: Recomandare PID - umarianos - 23-03-2021

(23-03-2021, 20:54)ignatstefan97 Wrote:
(23-03-2021, 20:31)renatoa Wrote: Crezi ca merita sa stai pana in vara ca sa economisesti 50 lei? Care sunt sanse mari sa mai fie ciuntiti un pic la vama...

Da. Tot caut despre nelămuririle mele. Doar ca sunt topicul super lungi în care găsesc frânturi de informații din ce îmi trebuie mie. Te-am întrebat dacă pot pune pid pe versiunea 1 de gaggia calssic. Nu cred ca e mare bai sa îmi răspunzi cu da sau nu.

P. S. Nu voiam sa dau neapărat comanda de pe Ali pt ca am auzit ca de la 1 aprilie se schimba și tva ul la vama și sa știi ca nu trebuie sa aștept chiar pana în vara ca să ajungă de acolo.
Mersi!

Da, poți pune .
PID se poate monta pe orice aparat electrocasnic , industrial etc .... Orice are un heating element , și pe fierul de calcat rufe poți pune.

(23-03-2021, 21:57)umarianos Wrote:
(23-03-2021, 20:54)ignatstefan97 Wrote:

Mersi!

Da, poți pune .
PID se poate monta pe orice aparat electrocasnic , industrial etc .... Orice are un heating element , și pe fierul de calcat rufe poți pune.
Îți mulțumesc frumos!

RE: Recomandare PID - renatoa - 23-03-2021

Poate nu pana in vara, dar pana in mai nu il vezi.
Ti-o spune ultima mea comanda data pe 12 feb care nu da nici un semn ca ar fi intrat in tara...

Ca se poate pune PID pe "orice" iti puteam spune si eu, dar banuiesc ca vrei un pic mai specific si mai exact.
Si chiar conteaza ce "regulezi" la espresoarele astea, temperaturile pot fi diferite si cu 20 grade intre diverse puncte unde ai putea pune sonda.

RE: Recomandare PID - costud - 23-03-2021

(23-03-2021, 22:25)renatoa Wrote: Si chiar conteaza ce "regulezi" la espresoarele astea, temperaturile pot fi diferite si cu 20 grade intre diverse puncte unde ai putea pune sonda.

Pai și crezi că ar fi in loc mai bun decât în locul celei vechi?

RE: Recomandare PID - renatoa - 24-03-2021

Cu siguranta ca sunt locuri mai bune, si nu doar unul, ci cel putin doua, depinde ce iti doresti sa favorizezi: viteza de reactie sau afisatea cu acuratete a temperaturii de extractie.
Asta pentru ca un PID gandeste diferit fata de termostatul bimetalic cu care vine un espressor din fabrica.
Dar astea s-au discutat deja in topicul despre PID, nu vad de ce le-am mai relua aici ca sa le risipim prin n topice, ca nu au unii lectiile facute...

RE: Recomandare PID - Alex_A - 24-03-2021

(23-03-2021, 22:25)renatoa Wrote: Poate nu pana in vara, dar pana in mai nu il vezi.
Ti-o spune ultima mea comanda data pe 12 feb care nu da nici un semn ca ar fi intrat in tara...

Data viitoare pune si tu "aliexpress standard shipping" chiar daca o sa coste 2-3$ in plus si o sa vezi ca iti vine in maxim o luna. Am comanda plasata pe 6 martie si care e deja in Romania, inainte de asta am avut una care a ajuns in 3 saptamani in februarie

https://www.aliexpress.com/item/4000760876279.html
Rex C100 (cu releu, heatsink si sonda K aia cu filet prea mare) sub 14$ cu tot cu aliexpress standard shipping

Mi se pare penibila bisnita care se incearca la noi pe olx samd cu produse puse la 2x pretul aliexpress.  Sigur, pentru un surub de gopro samd care iti trebuie alaltaieri nu prea ai de ales, dar un PID nu e chiar o urgenta de gradul 0.

Chiar standard shipping este, cu tracking, € 4,49, dar estimarea din start a fost de 49 zile, adica mijlocul lui aprilie, asa ca nu ma vait, ci doar l-am informat pe coleg sa stie la ce se asteapta.

Intr-o vreme erau pe ebay uk pachetele astea, la pret in lire cat sunt in china in $, deci as zice ca rezonabil.
Doar ca acum toate depozitele chinezesti din diverse zone tax free din uk s-au inchis...

RE: Recomandare PID - prislea - 24-03-2021

Tot am vazut ca spuneti de montat PID pe orice. Unde as gasi o termocupla "de contact" ? La chinezaria mea termostatul e doar de contact si nu infiletat in boiler. Am sanse sa gasesc o termocupla pt asa ceva?

Adica asa ceva?

RE: Recomandare PID - dev - 24-03-2021

Cred ca mai degraba asa ceva:

https://www.prosensor.ro/fiche.asp?famille=2&categorie=1&type=2&ID=796&new=&rechtxt=&refsearch=&tri=&ref=

Ambele par ok, greu cu fixatu la boiler. Pentru cea postata de renatoa nu cred ca gasesc cu acel D1 suficient de mic sa trec surubul prin sonda si sa se fixeze, sau o saiba suficient de lata la un fi atat de mic. E infim termostatul de pe boiler. A2a varianta pare mai usor de fixat cu o mica improvizatie si ceva mai multa pasta conductoare pentru eficienta.
Multumesc de sugestii ! Am sa mai cantaresc daca merita, avand in vedere ca si boilerul e infim. M-ar ajuta doar sa stiu de unde plec cu extractia si sa am repetabilitate.

Cum este fixat actualul termostat sau ce ai acolo...  Huh Confused

[Image: 164401014_499888191043245_20027513750578...e=60806C6D]
pe suprafata vizibila in poza se pune pasta termoconductoare, se prinde in suruburi piesa aia romboidala (care vine la nivel cu suprafata de contact si "tine" termostatul). si evident 2 pini pentru conectare

Atunci iti trebuie fix ce ti-a sugerat @dev.
Slabesti putin suruburile si introduci folia aia intre actualul bimetal si corpul boilerului.
Sau o poti face singur, dintr-o jonctiune cheala facuta sandwich intre folii de kapton si staniol, iti pot detalia daca te hotaresti la varianta DIY.