Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Degazare cafea - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea)
+--- Thread: Degazare cafea (/Thread-Degazare-cafea)

Degazare cafea - Chaos - 25-02-2021

Salut, azi am cumparat pentru prima data cafea boabe de la o prajitorie si as dori sa stiu daca e nevoie de degazare, tin sa precizez ca prajirea a fost facuta in urma cu 3 zile.

RE: Degazare cafea - micrenda - 25-02-2021

Salut

Depinde de cafea si de metoda de preparare. Cafele mai light au nevoie de mai mult timp (uneori, in cazuri extreme, pana la 15 -20 de zile) pentru espresso. Dar in linea generala... din ziua 5 cafea ar trebui sa fie destul de stabila pentru espresso.

Pentru metode alternative, poti sa încerci deja din ziua 3 sau așa ceva.

RE: Degazare cafea - renatoa - 25-02-2021

Pareri si pareri...

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Cafeaua-bauta-direct-dupa-prajire

Eu zic ca o poti bea linistit de acum.
Daca ai destula sa faci experimente, pune-o in pungi cu supapa de 100-150g, si desfaci pe rand... sa ne spui daca ai simtit diferente.

RE: Degazare cafea - Chaos - 25-02-2021

(25-02-2021, 12:40)micrenda Wrote: Salut

Depinde de cafea si de metoda de preparare. Cafele mai light au nevoie de mai mult timp (uneori, in cazuri extreme, pana la 15 -20 de zile) pentru espresso. Dar in linea generala... din ziua 5 cafea ar trebui sa fie destul de stabila pentru espresso.

Pentru metode alternative, poti sa încerci deja din ziua 3 sau așa ceva.

Multumesc, am luat un pachet ce contine 2 tipuri de cafea cu 2 moduri de prajire diferite mai light (city roast) si viennese roast.

RE: Degazare cafea - TVTVTV - 25-02-2021

Eu am următoarea experiență, pentru espresso: după 5 zile de la prăjire, cafeaua e exact ce trebuie. După 2-3 săptămâni, pentru anumite cafele, se duce tot gustul. Dau aici ca exemplu blendul signature al celor de la Yume, care la 5-6 zile de la prăjire are un gust minunat, prăjit și floral. După 3 săptămâni dispare orice urmă de flori, cel puțin pe espressorul meu.

Pe scurt: dacă au trecut 5 zile, ești golden. Experimentează și vezi ce se potrivește cu gustul tău.

RE: Degazare cafea - renatoa - 25-02-2021

Incepe cu cea vieneza, daca ai ulei pe boabe nu mai vorbim de arome, ci sa nu inceapa rancezirea...

RE: Degazare cafea - Cosminchir - 25-02-2021

Eu las cafeaua intre 10-14 zile, chiar cei de la Yume recomanda asta, Bogdan de la Mabo, la fel recomanda cam 14 zile.
Am și eu acum blend de la Yume, @TVTVTV poate îl desfac și eu mai repede daca spui ca dupa 5 zile era ce trebuie.
Eu ma feresc sa le desfac repede și fiindca ma enervează sa tot modific râșnița, am observat ca dupa 10-14 zile, dupa ce am găsit setarea, acolo înțepenesc cu ea pana termin punga, și nu imi variază nici măcar 1s.

RE: Degazare cafea - Chaos - 25-02-2021

Va multumesc mult pentru sfaturi\sugestii, am decis sa le las pana maine dimineta sa se aclimatizeze". Sunt 4 pungi a cate 150 g fiecare, deci nu am foarte multa cafea pentru experimentat. O sa revin cu o concluzie. Numai bine!

RE: Degazare cafea - Talisker - 07-06-2026

Am dezgropat acest thread din google, ca m-am gandit ca deja avem colegi cu experienta si la baut si la prajit Smile

[Image: Twnb2sV.jpeg]

Ce parere aveti despre acest termen de odihnire de 4+ saptamani? Cat ar veni propriu zis, 5 saptamani, 8?
In era inteligentei artificiale, de unde pot eu sa stiu ca nu sunt generate atat reteta cat si termenul la plesneala pentru fiecare SKU la intrare inventar? 

Reteta ca reteta, fiecare o ajusteaza cum crede sau ii place, dar cu degazarea, eu am desfacut cafeaua la 19 zile de la prajire si in opinia mea era "fasaita" in proportie de 90% - crema anemica spre deloc, curgere defectuoasa, gustul ca de nimic si la espresso si la V60.

RE: Degazare cafea - renatoa - 07-06-2026

Acolo nu mai e degazare, evacuarea CO2 este documentat stiintific ca se termina rapid, 70% s-a dus dupa prima zi.
La prajiri ultra light vorbim de transformari chimice post prajire, un soi de maturare, la fel ca la cacao, unde ciocolatierii care nu fac rabat prajesc minimal, adica 12 min la 120 grade, un soi de ultra light, apoi lasa dupa prajire sa stea boabele inchise ermetic pana la o luna.
Cei care nu au resurse de timp pentru astfel de fineturi prajesc 20-30 min la +130 grade si o folosesc a doua zi.
Dar e vorba doar de ultra light, unde nu se face complet trecerea prin FC, deci in boaba raman extrem de multe lucruri lasate intr-un stadiu inca insuficient cercetat...
Daca insa vorbim de o cafea dezvoltata aproape complet, pana la terminarea FC, adica aproximativ 8 grade, un minut jumatate dupa FC, pe limba mea zic ca la 2 saptamani mie nu mai imi spune mare lucru. Asta pentru brew.

Cel care vinde cafeaua aceasta ar putea avea bunavointa sa vina cu detalii suplimentare referitoare la gradul de prajire pentru "filter", daca vrea sa fie credibil.

RE: Degazare cafea - Talisker - 07-06-2026

(Yesterday, 11:17)renatoa Wrote: Cel care vinde cafeaua aceasta ar putea avea bunavointa sa vina cu detalii suplimentare referitoare la gradul de prajire pentru "filter", daca vrea sa fie credibil.

Mulțumesc pentru opinie. Da, era adevărat faptul că pe fața pungii scrie "lightest", dar ca un simplu cumpărător e foarte dificil să nimerești unde vrei, bei de la o prăjitorie lightest și de la alta omni, iar la cine zice că e omni poți să dai și de mai light ca ce erau alte omni băut din același loc.

RE: Degazare cafea - renatoa - 07-06-2026

(Yesterday, 12:02)Talisker Wrote: ...
gustul ca de nimic si la espresso si la V60.
...
...bei de la o prăjitorie lightest și de la alta omni, iar la cine zice că e omni poți să dai și de mai light ca ce erau alte omni băut din același loc.

De ceva timp nu mai prajesc omni, mi-am dat seama ca nu mai multumeste ce iese din aceleasi boabe prajite ca sa multumeasca pe toti si pe nimeni.
Fac drop partial pentru brew, si mai las sa continue dezvoltarea un minut pentru espresso.

Daca e vorba de evaluat in prajitorii... ceri cateva boabe, le rontzai, examinezi vizual, si iti cam dai seama pe unde se incadreaza.
La cumparatul online, e cum zici tu Smile
Pana la urma, si bucata de carne din vitrina o iei tot pe baza de examinare... sensorial-vizuala... Smile

RE: Degazare cafea - AlexDeedy - 07-06-2026

Am încetat să mă mai ghidez după recomandările de pe pungile de cafea legat de perioada de așteptare pentru ca pe multe sunt perioada generice indiferent de prăjire , iar pe majoritatea lipsesc cu desăvârșire.
Cred ca mai important este să știi cum prăjește “light” respectiva prajitorie , pentru ca in afara de acea “maturare” pentru cafeaua prăjită cu adevărat light am reușit să scot espresso bun și din cafea prăjită de 1 săptămâna și cafea prăjită de o lună.

RE: Degazare cafea - edri - 07-06-2026

Cei de la "La Cabra" spun ca optimul este intre 2-6 saptamani si intr-o vreme aveau postate retete in functie de cele 3 intervale. (<2, 2-6, >6 saptamani). Acum au ramas cateva cuvinte despre acest aspect la baza acestei pagini https://lacabra.com/pages/water

Cei de la "Coffea Circulor" sunt mai permisivi, de la 1 zi la cat vrea fiecare  Wink , totusi pentru espresso se recomanda utilizarea dupa 10 zile  https://coffeacirculor.com/pages/guide.

Acum cu atatea variabile de la terroir, procesare pana la prajire nu cred ca perioadele optime de "odihna" mai pot fi definite foarte clar.

RE: Degazare cafea - cristian.h - 07-06-2026

(Yesterday, 08:05)Talisker Wrote: Am dezgropat acest thread din google, ca m-am gandit ca deja avem colegi cu experienta si la baut si la prajit Smile

[Image: Twnb2sV.jpeg]

Ce parere aveti despre acest termen de odihnire de 4+ saptamani? Cat ar veni propriu zis, 5 saptamani, 8?
In era inteligentei artificiale, de unde pot eu sa stiu ca nu sunt generate atat reteta cat si termenul la plesneala pentru fiecare SKU la intrare inventar? 

Reteta ca reteta, fiecare o ajusteaza cum crede sau ii place, dar cu degazarea, eu am desfacut cafeaua la 19 zile de la prajire si in opinia mea era "fasaita" in proportie de 90% - crema anemica spre deloc, curgere defectuoasa, gustul ca de nimic si la espresso si la V60.

Instructiunile acelea imi aduc aminte de H&S, probabil de acolo e cafeaua. Eu zic sa le urmezi sfatul, am baut multe cafele bune de la ei si chiar la peste 4 saptamani de la prajire. Cafeaua este foarte light, nu o sa fie o curgere frumoasa si nici crema chiar si la 2 saptamani. 
Gustul conteaza, nu aspectul. Si daca gustul lipseste, mai incearca alte retete, temperatura mai mare, ratie mai mare, dar nu as incerca sa rasnesc extrem de fin.