Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Bezzera Matrix: DE vs MN - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Bezzera Matrix: DE vs MN (/Thread-Bezzera-Matrix-DE-vs-MN)

Bezzera Matrix: DE vs MN - Bogdan M - 01-11-2020

Salutare tuturor,

După îndelungate căutări și o citire aprofundată a acestui forum, m-am decis într-un final asupra upgrade-ului pe care mi-l doresc. Pentru ceea ce cred eu că am nevoie m-am oprit asupra variantei Bezzera Matrix. 

Diferența de preț între DE și MN este una demnă de luat în calcul, însă singura diferență notabilă pe care eu o văd este dată de faptul că pentru MN grupul este încălzit prin sistemul de circulație a apei calde cu sistem termosifonic iar pentru DE grupul este încălzit de elementul de încălzire activat de un termostat PID.

Dozarea volumetrică programabilă sau Blackflush-ul automat nu le consider neapărat importante pentru mine.

Poate juca un rol atât de important acest al treilea PID în grup în ceea ce privește predicitibilitatea rezultatului? Într-atât de important încât să fie justificată investiția?

Mersi fain!

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - r1r2000 - 01-11-2020

Cu ceva vreme in urma citisem de niste probleme la touch, nu mai functiona pentru ca intra abur. Azi putin maine putin si il strica.

Poate nu mai e o problema dar merita sa reverifici in cazul in care te-ai decis la Matrix

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - Lyvyoo - 01-11-2020

Mai este un topic asemanator aici
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-Bianca-sau-Bezzera-Matrix-DE

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - Bogdan M - 01-11-2020

(01-11-2020, 15:01)r1r2000 Wrote: Cu ceva vreme in urma citisem de niste probleme la touch, nu mai functiona pentru ca intra abur. Azi putin maine putin si il strica.

Poate nu mai e o problema dar merita sa reverifici in cazul in care te-ai decis la Matrix

Servus și mersi pentru răspuns, așa este, am tot citit despre problema cu display-ul, problemă care am înțeles că a fost recunoscută și de către cei de Bezzera. Acesta fiind unul dintre motivele pentru care aparatul nu a fost unul foarte comercializat.

Din primăvara anului 2019 însă, am înțeles, că au schimbat modul de producție și asamblare al display-ului, punând practic o sticlă suplimentară între ecranul led și suprafața de contact, îmbunătățind totodată și lipiciul cu care se etanșeizează zona respectivă 

Am mai tot citit impresii despre aparat pe forumurile din afară și cei care l-au achiziționat după martie-aprile 2019, nu au mai reclamat probleme la display (până acum)

Dacă însă ai găsit cumva ceva thread mai nou pe tema asta m-ar ajuta dacă mi-ai da ceva link, mi-ar face mare plăcere să citesc și poate chiar să discut cu utilizatorul respectiv.

(01-11-2020, 15:11)Lyvyoo Wrote: Mai este un topic asemanator aici
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-Bianca-sau-Bezzera-Matrix-DE

Hello, am citit întreg topicul, foarte fain și plin de info utile dar oarecum subiective. Nu în ideea în care se promovează nejustificat un aparat, ci în ideea în care nu a existat nici un utilizator Bezzera Matrix care să ofere o impresie "practică" așa cum pe de altă parte au existat utilizatori de Bianca.

Singura diferență dintre cele 2, din ce am înțeles eu, citind topicul, este profilarea. Cred că este o chestie faină pentru cineva care dorește să petreacă mai mult timp cu aparatul,  experimentând, nu cred că este neapărat cazul meu. Prefer lucrurile mai obiective, mai specifice, mai predictibile, nu țin neapărat la profilare, pentru a ajunge la un espresso pe gustul meu.

Dacă mai sunt și alte diferențe și nu am înțeles eu bine, let me know!

În orice caz mi-ar plăcea dacă m-ați putea ajuta cu o părere și la întrebare mea inițială? Dacă se merită 1500 - 2000 lei pentru un PID în grup? Căci despre suma aceasta discutăm.

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - cradun - 01-11-2020

Am avut Bezzera Strega, la care am adaugat PID pe grup. Da, merita din plin, mai avem colegi care au facut modificarea si care cred ca sunt de aceeasi parere. Mai ales pt un DB cred ca e important PID-ul pe grup, pt ca apa e ceva mai rece cand vine spre grup decat la un HX, deci mai vulnerabila la scaderea de temperatura rezultata in urma trecerii prin grup.

Nu as lua alt grup in afara de E61 acum, pentru ca imi place cu robinet. Dar imi dau seama ca pt unii posibilitatea de a varia manual preinfuzia nu e importanta.

(01-11-2020, 17:39)cradun Wrote: Am avut Bezzera Strega, la care am adaugat PID pe grup. Da, merita din plin, mai avem colegi care au facut modificarea si care cred ca sunt de aceeasi parere. Mai ales pt un DB cred ca e important PID-ul pe grup, pt ca apa e ceva mai rece cand vine spre grup decat la un HX, deci mai vulnerabila la scaderea de temperatura rezultata in urma trecerii prin grup.

Nu as lua alt grup in afara de E61 acum, pentru ca imi place cu robinet. Dar imi dau seama ca pt unii posibilitatea de a varia manual preinfuzia nu e importanta.
Salut Cradun, mersi frumos pentru răspuns!!

Am înțeles perfect ce vrei să spui, iar opinia ta mă ajută. Vreu doar să completez prin a spune că Matrix-ul are preinfuzie, care este tot manuală, doar că nu o reglezi din robinet, ci prin apăsare pe display (fiind programabilă) :).  Preinfuzia cred că este importantă pentru E61 și nu aș vrea un aparat care să nu îmi ofere această posibilitate.

Da, daca esti legat la retea, atunci ai preinfuzie la presiunea din retea si o poti mentine cat vrei si mi se pare super ok (la grupul E61).

Cand mergi cu apa din rezervor, preinfuzia aia automata maxim 5s mi se pare ca te limiteaza. Desi probabil ca pt majoritatea cafelelor 5s sunt suficiente, am avut cafele la care am obtinut rezultate bune cu preinfuzii mai lungi de 5 secunde, spre 15s.

(01-11-2020, 18:02)cradun Wrote: Da, daca esti legat la retea, atunci ai preinfuzie la presiunea din retea si o poti mentine cat vrei si mi se pare super ok (la grupul E61).

Cand mergi cu apa din rezervor, preinfuzia aia automata maxim 5s mi se pare ca te limiteaza. Desi probabil ca pt majoritatea cafelelor 5s sunt suficiente, am avut cafele la care am obtinut rezultate bune cu preinfuzii mai lungi de 5 secunde, spre 15s.
Oau 15 secunde. Nu am încercat niciodată. Este adevărat, chiar dacă aparatul se poate lega la rețeaua de apa, eu am să utilizez rezervorul (cu apă Bucovina) :D, ca urmare voi avea limitări. Pe viitor poate am să găsesc o soluție tehnică potrivită pentru a mă lega la rețea.

Pai da, nu conteaza secundele, te uit pe naked si esti atent cand pare ca pucul e saturat de apa si incep sa curga primele picaturi, apoi deschizi robinetul si dai drumul la extractie. Uneori e important, uneori e inutil sa faci genul asta de preinfuzie, dar e bine sa ai posibilitatea asta, de asta as merge pe E61.

(01-11-2020, 18:14)cradun Wrote: Pai da, nu conteaza secundele, te uit pe naked si esti atent cand pare ca pucul e saturat de apa si incep sa curga primele picaturi, apoi deschizi robinetul si dai drumul la extractie. Uneori e important, uneori e inutil sa faci genul asta de preinfuzie, dar e bine sa ai posibilitatea asta, de asta as merge pe E61.

Super! Mersi fain pentru sfat!

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - Lyvyoo - 12-11-2020

O precizare - acea preinfuzie din poza este pe timp nu pe debit, asa cum au si espressoare de 500E ca tehnologie. Deci e mai mult de forma. In cazul preinfuziei conteaza enorm de mult sa poti regla debitul cu care vine apa initial si sa-l mentii la o valoare joasa pentru un timp anume. Alte espressoare sunt cu profilare de presiune si reglezi din gear pump direct presiunea in preinfuzie.
Pana la urma, simplificat, atat prin reglajul debitului cat si al presiunii noi de fapt ne concentam pe reglarea presiunii pe pucul de cafea. Si eu pe Bianca restrictionez debitul dar stau cu ochii pe manometrul din grup ca sa fiu sigur ca pot face o preinfuzie la presiune joasa pe puc. Daca as fi avut un espressor cu gear pump, ce controleaza presiunea, as fi setatat pe ecran o presiune de 2-3 bar in preinfuzie, pentru anumite cafele desigur.

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - Bogdan M - 12-11-2020

(12-11-2020, 14:55)Lyvyoo Wrote: O precizare - acea preinfuzie din poza este pe timp nu pe debit, asa cum au si espressoare de 500E ca tehnologie. Deci e mai mult de forma. In cazul preinfuziei conteaza enorm de mult sa poti regla debitul cu care vine apa initial si sa-l mentii la o valoare joasa pentru un timp anume. Alte espressoare sunt cu profilare de presiune si reglezi din gear pump direct presiunea in preinfuzie.
Pana la urma, simplificat, atat prin reglajul debitului cat si al presiunii noi de fapt ne concentam pe reglarea presiunii pe pucul de cafea. Si eu pe Bianca restrictionez debitul dar stau cu ochii pe manometrul din grup ca sa fiu sigur ca pot face o preinfuzie la presiune joasa pe puc. Daca as fi avut un espressor cu gear pump, ce controleaza presiunea, as fi setatat pe ecran o presiune de 2-3 bar in preinfuzie, pentru anumite cafele desigur.

Mulțumesc mult Liviu, o informație valoroasă care putea să îmi fie de folos și cu mult timp în urmă :). Asta este, omul cât trăiește învață. După analize suplimentare dar și după o discuție cu distribuitorul (care nu mi-a plăcut neapărat) am decis să abandonez varianta DE. Voi face un efort suplimentar și vor merge către Vibiemme Domobar Super ELETTRONICA.

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - bogy - 13-11-2020

(12-11-2020, 16:16)Bogdan M Wrote: Voi face un efort suplimentar și vor merge către Vibiemme Domobar Super ELETTRONICA

Poti sa arunci un ochi si la Crem One LFPP.

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - Bogdan M - 13-11-2020

(13-11-2020, 02:00)bogy Wrote:
(12-11-2020, 16:16)Bogdan M Wrote: Voi face un efort suplimentar și vor merge către Vibiemme Domobar Super ELETTRONICA

Poti sa arunci un ochi si la Crem One LFPP.

M-am uitat, dar nu este ceea ce caut, deși nu am nimic cu expobar, sincer nici un aparat de la ei nu îmi place. Nu este design-ul cel mai important lucru dar cred că trebuie sa îți facă plăcere să privești aparatul. Altfel nu contest abilitățile acestuia. Strict o opine personală.

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - bogy - 13-11-2020

Nu are nici o legatura cu Expobar, asa cum gresit a formulat titlul thread-ului Liviu. Nu este urmasul Brewtus-ului si singurul lucru in comun cu acesta este ca are grup E61. Este foarte bine finisat. Asta o spune unul care a lucrat cu ambele.

RE: Bezzera Matrix: DE vs MN - Lyvyoo - 13-11-2020

Asa am crezut atunci, modificam  :)  
Poate revii cu impresii pe topicul dedicat pentru ca este un E61 diferit. Chiar sunt curios daca ai testat ceea ce spunea Dave Corbey in review:

[Image: y02Fuv0.png]