Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Ozonificare rezervor apa - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Accesorii si intretinere (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Accesorii-si-intretinere)
+--- Thread: Ozonificare rezervor apa (/Thread-Ozonificare-rezervor-apa)



Ozonificare rezervor apa - mihneasusan - 01-08-2020

Salutare dragi espressomani și bine v-am regăsit după o perioadă în care v-am urmărit dar am ezitat să mai postez.

După cum bine știm, după câteva luni de utilizare a unei ape ușor alcaline (mai ales Devin în lipsă de Bucovina), bazinul capătă o ușoară tentă de stătut și în cazuri mai grave chiar de mucegai. Am încercat să scap de miros cu lingurițe de argint, spălarea lunară a rezervorului, bicarbonat de sodiu, etc. Nimic nu a dat rezultate.
Am achiziționat de curând un aparat de ozonificare, mai mult din curiozitate. Fiind vorba de curiozitate, nu am investit 1850 lei în produsul cu publicitate excesiva promovat de un personaj care a stat o perioada lungă cu capul deasupra norilor și am căutat la frații chinezi o jucărie similară. Pentru 20 de euro am găsit aceeași tehnologie (tub OTC și 400 mg/h ozon) produsă de un concern care oferă mai multe tipuri de aparatura medicală. Aparatul se găsește și în România importat la un preț de vreo trei ori mai mare dar am considerat că timpul de așteptare merită 250 de lei în plus mai ales pentru faptul că prețul la fabrica era pentru vânzare en-gros.

Nu vorbesc aici despre surprizele pe care le-am avut când am ozonificat diferite tipuri de carne de pui, fiecare poate căuta informații. Vreau sa spun doar că după 20 de minute de introducere a tubului cu ozon în rezervorul Lelit-ului plin cu apă, am obținut un miros de izvor de munte care persistă și după schimbarea apei ozonate cu apa Bucovina. Nu am introdus apa ozonată în boilerul aparatului! Nu cred că ar putea fi nociva dar cu siguranță ar schimba gustul cafelei.

Nu dau numele firmei din România pentru că nu sunt plătit pentru publicitate, in plus sunt zeci de aparate similare care fac exact același lucru începând de la 200 lei.

Succes și bucătărie fără mirosuri.
(PS: pentru cei care prăjesc cafeaua, în 20-30 de minute de funcționare cu un ventilator pornit și geamuri închise dar cel mai important fără ființe vii în cameră, puteți curăța de orice urma de miros bucătăria. Încăperea trebuie sa fie bine aerisită după folosirea aparatului).
[Image: 2d5e1178beebc2fb0e829186c288508d.jpg]


RE: Ozonificare rezervor apa - tecsi78 - 01-08-2020

Tocmai azi am comandat un generator de ozon, pentru utilizare ocazionala in apartament si masina. Din cate am citit, ar trebui sa functioneze, daca sunt colegi care au experienta cu acest tip de aparat, as fi curios sa aflu parerile lor.


Ozonificare rezervor apa - mihneasusan - 01-08-2020

Este peste așteptări. Există și riscuri dar trebuie să te informezi corect înainte. În casă va purifica aerul, mai ales din bucătărie după pregătirea unui grătar, să zicem. Nu știu exact ce scoate din pui dar am încercat cu 2 mărci locale și am avut două rezultate diferite, din prima a scos o spumă care se coagula pe un bețișor. La a doua marca a scos o spuma groasă care s-a transformat într-o clătită groasă când am cules-o din vas. Producătorii aparatului spun că ar fi vorba de hormonii de creștere și antibiotice. Nu ar putea fi vorba despre sânge pentru că ambele cutii cu piept de pui erau identice ca aspect și nici de o cantitate atât de mare de grăsime pentru că în pieptul de pui grăsimi atât de consistente nu se prea găsesc. Am încercat și cu carnea cu sânge. Tipul de spumă din oxidarea sângelui este total diferit din punctul de vedere al consistentei și aspectului. Poate purifica apa (1 min/litru) un timp mai mare producând o saturație a apei cu ozon. Unii folosesc terapeutic aceasta apă (10 min/litru) și o beau imediat după ozonare. Chiar dacă nimeni nu vorbește despre contraindicații sau reacții adverse cred că trebuie privită ca o procedură medicală și nicidecum nu trebuie folosită fără recomandarea medicului. Eu o las un timp după ozonare și o beau după ce se echilibrează. Procedura dezinfectării apei cu ozon este bine cunoscută și utilizata des, fără efectele adverse ale purificării prin clorurare. Sunt zeci de articole pe net despre efectele apei ozonate și ale dezinfectării încăperilor prin ozonificare. Sunt inclusiv proceduri medicale in tratarea piciorului diabetic prin ozon, a heliobacterpilori, a respirației urât mirositoare (apă cu concentrație mare de ozon - gargară și apoi o înghițitură de apa ozonată), a infecțiilor, alergiilor, și multe alte utilizări. Nu știu dacă este placebo dar de multi ani mă lupt cu alergii la polen și ambrozie. De câteva săptămâni de când folosesc apa ozonată zilnic, inclusiv pentru spălături nazale nu am mai strănutat deloc. Citind ce am scris ai zice că sunt platit sa fac reclamadar asta este experiența mea de mai puțin de o luna cu acest aparat.


RE: Ozonificare rezervor apa - Mesmer - 02-08-2020

Nu m-as aventura asa mult in tratarea alimentelor cu ozon:

Ozone promotes lipid oxidation in chicken and duck breast meat. The action of ozone on oxidants causes irreversible damage to the fatty acids in the cell membrane and the cellular protein through oxidation (Sekhon et al., 2010).

In acelasi studiu carnea trata cu ozon a rancezit mai repede.


Ozonificare rezervor apa - mihneasusan - 02-08-2020

Interesant! Am citit acum studiul și se referă la canea care a fost supusă oxidării prin flux de ozon nu introdusă într-un bazin cu apă injectat cu ozon.


RE: Ozonificare rezervor apa - renatoa - 04-08-2020

http://www.mediafax.ro/social/pacientii-cu-covid-19-vor-fi-tratati-prin-ozonoterapie-la-craiova-19467814

Pare ca-i buna, la multe...


RE: Ozonificare rezervor apa - laurstef - 05-08-2020

De mult mă bate gândul să iau un astfel de aparat....evident la omuleții cu ochii oblici.
Acum, vin și eu cu o rugăminte către cei care au folosit acest aparat.

Am scris în mai multe postări pe celelalte thread-uri ale acestui forum, că mă confrunt cu o situație, să-i zicem ciudată. Astfel, dacă las apa în rezervorul Lelit-ului, după vreo 4-5 zile când bag mâna în el să-l spăl/clătesc, simt ceva alunecos...ca un fel de mâzgă. Același lucru și pe furtunul de alimentare și cel de retur. Totodată , în rezervor persistă și un miros de „vechi”...
Am spălat cu cloramină, apoi cu albastru de metilen...simptomele au revenit.
Folosesc argint pe fundul vasului, stuația este neschimbată.
Singura rezolvare temporară a fost să las rezervorul după spălat, pe pervazul balconului, lângă geamul deschis și în bătaia soarelui. Iar furtunele să le țin scoase din espressor. Dar nu îmi convine tot timpul această situație.
Așadar, aș lua un aparat de ozon sau, (cu acordul vostru prealabil) aș încerca ozonarea rezervorului la unul dintre voi, ca să văd dacă are vreun efect.

Ce ziceți?


Ozonificare rezervor apa - IonutMihail - 05-08-2020

Salut,

Nu stiu daca te ajuta intr-un fel, am patit si eu la fel doar o singura data de un an si ceva de cand am aparatul. Adica furtunele erau maloase, miros nu era, dar de atunci nu am mai patit asa ceva, deci nu as putea sa te ajut cu o rezolvare. Nu folosesc nici un fel de filtru, spal rezervorul doar cu apa si cel mult detergent de vase. Apa la mine, dupa analize de laborator făcute, deci nu cu hartie de PH, are aproximativ 4 si ceva Ca si 36 si ceva Mg daca te ajuta cu ceva. Spor!


RE: Ozonificare rezervor apa - laurstef - 05-08-2020

Am băgat doar Bucovina și nimic altceva încă de când am luat espressorul acum aproape 3 ani.
Am grijă de el cât pot de bine: backflush regulat (fără detergent) în fiecare săptămână, curățată sita, garnitura etc.
Cam de două ori pe an fac backflush cu detergent.
Tind să cred că este vorba de fapt ce „ceva” care s-a dezvoltat în boilerul espressorului când am folosit (fără să știu) apa „contaminată” din rezervor. Altfel nu-mi explic de ce reapare problema în ciuda tututor metodelor încercate.
Și tot de asta sper ca o dată cu ozonarea rezervorului și...poate..eventual...a apei să scap de bacteria respectivă.
Iertare de off-topic.


RE: Ozonificare rezervor apa - laurstef - 11-08-2020

Hai că am intrat și eu în rândul celor cu aparat de ozonificat alea-alea.
L-am testat imediat (acum vreo oră) pe rezervorul Lelit-ului și deocamdată arată a fi OK.
Dar eu am întins puțin coarda și am făcut două backflush-uri cu apă cu ozon. Mai bine zis, în timp ce apa se ozonifica (după primele 10 min în care am efectuat, în primă instanță, o tratare separată a apei) am dat drumul la espressor, la cea mai scăzută temperatură posibilă (80 grade) și, o dată cu backflush-ul, am introdus astfel în sistem apa ozonificată pentru a scapa de mirosul de vechi care persista de ceva timp și care bănuiesc că era remanent în boiler.
Știu că Ozonul este instabil la temperaturi înalte și tocmai de aceea am lăsat aparatul, generator de Ozon, pornit în timp ce făceam backflush.
Mâine voi verifica din nou mirosul din rezervor și am sa vă țin la curent.
Nu îmi fac griji că voi avea gust schimbat al cafelei pentru că până mâine, la temperatura camerei, apa din boiler și de fapt, din tot sistemul, își va pierde proprietățile.


Ozonificare rezervor apa - mihneasusan - 11-08-2020

O să fi plăcut surprins. Eu am ajuns să revin cu ozonificarea apei din rezervor pentru 2 minute săptămânal. Acum rezervorul miroase a izvor de munte. Încă nu am băgat ozon in boiler dar sunt sigur că nu ar putea face ceva rău, dimpotrivă!


RE: Ozonificare rezervor apa - laurstef - 11-08-2020

Mulțumesc din suflet @mihneasusan...pentru tot.


RE: Ozonificare rezervor apa - Mesmer - 11-08-2020

Nu sunt eu mare chimist, dar din ce am găsit:

Ozone can be corrosive, so we do not advise you to use it when you have not installed corrosion-proof pressure tanks. It is not ideal for copper piping, galvanized piping and pumps – systems that can be greatly affected by ozone’s corrosive elements. Besides that, ozone is very convenient especially in treating odors.


Ozonificare rezervor apa - mihneasusan - 11-08-2020

In apa are loc o alta reacție chimică. Aer+ozon nu dă același rezultat ca apa + ozon. In plus cred că este vorba despre cât de mult se folosește o apa puternic ozonata într-un espressor. Oricum, ideea este să folosești aparatul doar în situații extreme pentru dezinfectarea interiorului. Așa și asupra plasticului poate avea acțiune corozivă și de aceea nu este recomandata folosirea in regim intensiv. 2-3 minute pentru curățarea unui rezervor cu probleme de miros nu cred că poate constitui o problemă. Oricum, în instrucțiunile de folosire este specificat că ozonarea apei trebuie făcută într-un vas de sticlă. Dacă apa este puternic saturată cu ozon este foarte probabil ca ozonul sa înceapă să acționeze asupra vasului de plastic. Despre acțiunea diferită asupra aerului și a apei, din ce am constatat personal, dacă stau câteva minute în preajma aparatului când funcționează simt o iritație pe gât și tuse. Daca beau 20ml de apa puternic ozonata timp de câteva minute simt o ușoară uscăciune a gâtului dar și o liniștire a iritației provocata de alergeni spre exemplu. Nu recomand ingerarea de cantități mari de apa ozonată mai ales că sunt studii care arata cam așa: http://www.enviroalternatives.com/wwozone.html. Sunt persoane care beau cantități industriale și spun că simt energie și forță. Mie îmi este teamă de capacitatea de oxidare (îmbătrânire) celulară a unei astfel de ape chiar dacă sunt voci care afirma exact contrariul. Prefer să o las să se odihnească câteva ore și să o beau după ce s-a reechilibrat compoziția apei.

(11-08-2020, 23:08)laurstef Wrote: Mulțumesc din suflet @mihneasusan...pentru tot.
Cu mare plăcere. Mă bucur că am putut fi de folos.


RE: Ozonificare rezervor apa - flipu2k - 25-01-2021

Cei care aveti deja aparatul, va mentineti parerea buna? Rezolva problema cu mazga din rerervorul de plastic?


Ozonificare rezervor apa - mihneasusan - 04-02-2021

Eu îl folosesc mai rar pentru că nu am mai simțit nevoia. Orice a fost acolo, acum a dispărut. Nu am mai avut depuneri/mâzgă. În schimb îl recomand pentru prevenirea/tratarea răcelilor/alergiilor. Este incredibil rezultatul. Într-o ceșcuță de 50 ml se pune apa caldă și se ozonizeaza 5 minute apoi se trage pe nas imediat. Ar putea fi și un distrugător de coronavirus atâta timp cât se afla încă in zona nas/gât. Așa că eu zic să tragem pe nas, sănătos!


RE: Ozonificare rezervor apa - TVTVTV - 04-02-2021

Mare atenție, nu vă jucați cu ozonul:

Whether in its pure form or mixed with other chemicals, ozone can be harmful to health.
When inhaled, ozone can damage the lungs. Relatively low amounts of ozone can cause chest pain, coughing, shortness of breath and, throat irritation. It may also worsen chronic respiratory diseases such as asthma as well as compromise the ability of the body to fight respiratory infections.