Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Amestcati shot-ul inaine de a bea? (/Thread-Amestcati-shot-ul-inaine-de-a-bea)

Pages: 1 2

Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Jethro - 10-07-2020

Am vazut ca sunt 2 categorii de consumatori:

1. Cei care amesteca shot-ul inainte de a bea.
2. Cei care beau ca atare - cream 1st.

In ce categorie va incadrati?

P.S Am vazut ca a mai fost prin 2014 o discutie pe teama asta dar au fost putine raspunsuri. Sunteti curiosi care e trend-ul actual?  Tongue

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - organon - 10-07-2020

Da, îl amestec. Eu adaug foarte puțin zahar.

Da, îl amestec. Eu adaug foarte puțin zahar. Un vârf de linguriță.

Amestcati shot-ul inaine de a bea? - vlaicu - 10-07-2020

Clar amestecat. Chiar si daca il fac espresso tonic prefer sa inglobez crema înainte sa il pun peste apa tonică

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - vdub - 10-07-2020

Espresso? Da, atunci cand adaug un varf de lingurita de zahar.
Cand prepar la ibric nu astept sedimentarea particulelor in suspensie asa ca adaug varful de lingurita de zahar cand pun apa la fiert, apoi nu mai amestec si nici nu adaug lapte.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Lookie - 10-07-2020

Da il amestec in ceasca, il beau cu foarte putin zahar brun.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - cristi_fir - 10-07-2020

Amestecat si fara niciun adaos. Tongue

Amestcati shot-ul inaine de a bea? - d2florin - 10-07-2020

Interesant, observ ca Espresso se bea și cu puțin zahar, nu ma asteptam.. :) nu ca ar fi ceva rău... Dar ma gândeam ca eslresoani înfocați îl beau sec, de acum pun și eu :)))
Ms

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - stefandinescu - 10-07-2020

Zahar?!?
Eu il invart in ceasca si il beau. Crema se amesteca in cavitatea bucala cu shotul.
Swirl or stir, este pe net un articol foarte bun de citit. Recomand amestecatul cu lingurita dar eu sunt atat de nerabdator sa simt aroma incat duc ceasca la gura instant.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - dragos.stoian - 10-07-2020

Da, cu zahar

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - pablito - 10-07-2020

Il amestec, si cu zahar.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - coffeemilk - 10-07-2020

Amestecat, straight, fără zahăr! ;)

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - bemihai - 10-07-2020

Si eu il amestec, dar nu inainte de a pune putin zahar din muguri de cocos, sau turmeric, sau scortisoara, in functie de origine. Iese delicios  Tongue

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - tapughenadie - 11-07-2020

Amestec prin miscari circulare a cestii. De obicei jumatate beau fara zahar si restul c-un pic. Desi, sunt cazuri cand nu mai reusesc sa-l adaog :)

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - vlaicu - 11-07-2020

(11-07-2020, 00:14)tapughenadie Wrote: Amestec prin miscari circulare a cestii. De obicei jumatate beau fara zahar si restul c-un pic. Desi, sunt cazuri cand nu mai reusesc sa-l adaog :)
https://youtu.be/iI09bbH22vQ

Poate te ajuta putin. Dar ce zice cam are sens. Plus ca ai o comparatie făcută cu refractometrul.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - micrenda - 11-07-2020

Aici este un filmuleț interesant de la Hoffmann care abordează subiectul:
https://www.youtube.com/watch?v=iI09bbH22vQ

Eu m-am dat seama ca cel mai important lucru este s-o lași sa respire un pic după pregătire (1 minut circa, eventual 2). In felul asta gustul devin mult mai bun. Apoi, o amestec, dar nu întotdeauna (nu mi se pare care schimba radical gustul).

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Gabi_M - 11-07-2020

Si eu obisnuiesc sa fac miscari circulare cu ceasca dar dupa ce am citit ultimele postari vreau sa incerc si cu amestecatul.

Amestcati shot-ul inaine de a bea? - lucimunteanu - 11-07-2020

Învârtit de 2x și fără zahar.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Laddu - 11-07-2020

(11-07-2020, 01:41)micrenda Wrote: Aici este un filmuleț interesant de la Hoffmann care abordează subiectul:
https://www.youtube.com/watch?v=iI09bbH22vQ

Eu m-am dat seama ca cel mai important lucru este s-o lași sa respire un pic după pregătire (1 minut circa, eventual 2). In felul asta gustul devin mult mai bun. Apoi, o amestec, dar nu întotdeauna (nu mi se pare care schimba radical gustul).

Cred ca faptul ca se răcește o face mai gustoasa. Nu cred ca e doar de la statul în sine.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - alternato - 11-07-2020

Daca nu are crema mai are rost invartirea ?

Va rog, fara proteste ca fara crema ala nu mai e espresso...

Amestcati shot-ul inaine de a bea? - vlaicu - 11-07-2020

Pai, in esenta, niciun aliment consumat prea fierbinte nu are un gust mai bun, ba din contră, iti arzi papilele gustative si ce consumi imediat după este fad. Beneficiul este clar. Recomand însă sa aveti cești cu pereți foarte grosi ca sa absoarbă repede caldura. Astfel puteti consuma shot-ul in 30sec de la extractie (cam cat v-ar lua sa il amestecați).

Referitor la zahăr, eu cred ca mai rău ma incurca in a găsi sweet spot-ul extractiei. Ce-i drept, de cand am espressor nu am folosit zahăr. Initial beam cappucino si 4.5% zahar din lapte era mai mult decat suficient. Când am trecut la shot-uri nici nu am conceput ca i-ar trebui zahăr.

Weekend fain

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Costin91 - 11-07-2020

Eu nu amestesc de obicei și nici nu îi pun zahăr sau alt îndulcitor. Îmi place gustul fără zahăr.
Când reușesc să scot cremă mai multă, uneori amestec ușor ceașca prin mișcări circulare.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - mmariusc - 11-07-2020

Experienta mea espresso este asa:
Vizuala si Olfactiva - swirl (invartit) de doua, trei ori cescuta si mirosit de fiecare data  :D,
apoi Gustativa - intotdeauna amestecat bine cu lingurita si lasat nitel sa se raceasca; niciodata adaugat zahar sau alte "condimente ajutatoare".

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - pacapaca - 13-11-2020

Eu amstec cateodata cu lingurita.
La inceput pe timpuri puneam zahar brun putin. dupa aceea am observat ca are un gust mult mai bun si interesant fara

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Neuzeitlich - 22-03-2021

L-am văzut pe James Hofmann cum învârte cafeaua de 2-3 ori cu lingurița (n-o curăță apoi cu gura), ca să verifice textura cremei și să elimine stratificarea. Așa făceau și ăia din juriul WBC, când a evoluat Hofmann (foarte tânăr și fără ceară în cap). Așa că așa fac și eu.
În plus, Hofmann "carburează" atunci când degustă cafeaua: cu licoarea în gură, trage oleacă de aer printre dinții de sus și buza de jos, făcând puțin vid acolo. Buchetul de note se simte înzecit.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Daaaaan - 23-03-2021

Fac niste cerculete cu ceasca pe masa sa omogenizez lichidul si sa ii scot niste arome cu forta (cam ca la o degustare de vin), dupa care adulmec ca un ogar, si apoi beau.

Fara zahar, fara lingurita, fara farfurioara. Niciodata nu am pus zahar in cafea. Asa beau espresso de vreo 20 de ani...ce sa faci, "man is a creature of habit"  :D Primii 2 ani la inceput au fost cu frisca lichida peste espresso (doamne, ce era in capul meu???)

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Lyvyoo - 24-03-2021

Am mai gustat si amestecat si neamestecat cu lingurita si mi se pare obligatoriu ca inante de a bea un espresso sa faceti acest minim efort de a invarti lichidul in ceasca, desi unii dintre voi vor fi dezamagiti ca dispare crema si  nu mai sta lingurita infipta pe patul de zahar si crema :) 
Crema e mai amaruie, de asemenea lichidul are gusturi diferite in 3 faze ale curgerii, iar omogenizarea cu o lingurita devine ceva obligatoriu daca vrem sa ne bucuram asa cum trebuie de ceasca noastra.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Neuzeitlich - 24-03-2021

Există o ceașcă "a noastră"?

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - cradun - 24-03-2021

(24-03-2021, 16:07)Neuzeitlich Wrote: Există o ceașcă "a noastră"?

Da, exista un singur model de ceasca acceptat, care a fost aprobata in urma unei selectii pe baza unor reguli stricte, acum cativa ani, de catre reprezentantii oficiali ai forumului.

PS: Dincolo de gluma, cred ca majoritatea avem Loveramics.

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Lyvyoo - 24-03-2021

Oricum vroiam sa deschid un topic cu cestile noastre, asa ca va invit usor usor sa va pozati propria colectie de cesti, eventual si in detaliu daca aveti unele piese de rezistenta si sa le punem in noul topic de pe aria de accesorii

RE: Amestcati shot-ul inaine de a bea? - Neuzeitlich - 24-03-2021

Am putea să facem un congres extraordinar la pavilionul H, unde să venim toți cu espressorul preferat. Timp de 5 minute pe cronometru facem extracție după extracție și deșertăm totul într-o cuvă centrală. Apoi spumarea laptelui, latte art, tot dichisul. Va ieși cel mai mare latte din lume, bifăm un record Guiness, după care consumăm rezultatul luând cu cana din cuvă. Cafeaua va fi un blend, desigur.
Iar acea cuvă va fi "ceașca noastră".
PS Merge și un flash mob.