Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Espresor + rasnita la 1000E - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Espresor + rasnita la 1000E (/Thread-Espresor-rasnita-la-1000E)



Espresor + rasnita la 1000E - razvas - 17-04-2020

Salutare,

De ceva vreme îmi doresc echipament pentru espresso acasă dar până recent a fost ceva ce rămânea de fiecare dată în plan secund. Tot apăreau alte obligații financiare care aveau prioritate. Situația cu auto izolarea m-a forțat practic să fac în sfârșit pasul spre achiziție pentru că efectiv nu mai am cum să beau o cafea decentă.
Am găsit forumul și ghidurile de inițiere deosebit de informative. Încă răsfoiesc secțiunea de sfaturi de cumpărare și cele specifice aparatelor.

Ca obicei de consum ar fi cam 3-4 cafele pe zi, prima de dimineață fiind cu lapte, gen cappuccino. Asta înmulțit cu 2 pt că și soția e consumatoare amatoare.

Cu toate astea încă n-am ajuns la o decizie definitivă în privința echipamentului. Deși inițial mă gândeam să pornesc cu un Gaggia Classic și o râșnița manuală pe măsura ce tot citeam și aflam noi informații făceam câte un upgrade mental. Problema e ca e mi-e destul de ușor să o iau din aproape în aproape adăugând câteva sute de lei (sau euro) și apoi să constat că am triplat bugetul inițial destul de rapid și că mai e loc de mers în sus.

Am restrâns totuși lista la câteva opțiuni care să se încadreze realist în bugetul fixat la aprox 1000E - 5000 lei asa mai degrabă ca prag psihologic. Mă gândesc ca n-are rost sa-mi iau scule scumpe ca începător dar nici ceva ce potențial aș dori să schimb peste câteva luni.

Espressoare în ordinea preferințelor:
1. Lelit PL91T
2. Lelit PL41TEM

Preferința pentru 91T vine în principal datorita porta-filtrului de 58mm pe care îl consider un avantaj dacă ma apuc sa cumpăr tot felul de accesorii, site, tampere, etc. pe care le-as putea păstra și după un upgrade dar bănuiesc că boilerul mai mare și funcția de pre-infuzie ajuta și ele un pic. E posibil ca în viitor să-mi doresc un dual boiler sau HX cu grup E61 dar se pare că în zona aia se complică opțiunile și preturile sar binișor în sus.
    
Râșnite avute în vedere dar nu neapărat în ordinea preferințelor:
1. Lelit PL72
2. Eureka Mingnon Specialita 16cr
3. Baratza Sette 270
4. Niche Zero

Dacă la espressor mi se pare relativ ușoară alegerea la nivelul asta de început, la râșnița pare invers și aș aprecia părerile celor mai experimentați și care eventual au mai și folosit vreuna din lista de mai sus sau ceva din aceeași gamă de preț

Momentan înclin spre combinația Lelit PL91T + PL72 care pe lângă potrivirea estetică mai are și avantajul prețului la fix 5000 lei cu discountul pentru pachet de pe forum. Cu toate astea n-aș avea o problemă să asortez espressorul cu altă râșnița.

Mulțumesc pentru informații și recomandări.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - rhadu - 18-04-2020

Salut si eu sunt in aceeasi situatie. Tot 3-4 cafele pe zi, tot sotie amatoare, prima capuccino sau latte.

Ca rasnita, eu m-am hotarat sa dau comanda de niche zero de pe indiegogo marti (pt curs valutar mai bun). Imi place ca e single dose si pot schimba f usor între sortimente de cafea ,iar un mare plus ar mai fi ca se poate schimba nivelul de macinare rapid pt un Aeropress in cazul meu.

Ca espressor m-am gandit ca pt nevoile mele se pliaza cel mai bine un Lelit PL92T. Inca nu sunt 100% hotarat dar vad următoarele beneficii:
- fiind DB pot face lapte si espresso f rapid mai ales ca sunt genul care dimineața imi trebuie o cafea ca sa.mi fac cafeaua Ag . O sa.l pun pe o priza smart sa.l pot porni inainte ca eu sa ma trezesc sa aibe timp sa se incalzeasca boilerele
- butoane programabile; pot seta unul sa.l foloseasca si sotia dupa ce potrivesc cafeaua. Cu rasnita setata si ea in prealabil si un tamper dinamometric ar trebui sa.i iasa in proportie de 80-100% la fel de bun. Oricum majoritatea timpului eu o sa.i fac Tongue


Stiu ca sare de bugetul de 5000 (doar espressorul e atat Sad ), si eu ma gandisem initial tot asa, dar tot documentandu.ma pe diverse forumuri si site.uri stiu ca in cateva luni as fi facut upgrade.ul. Ma tot gandesc si eu daca e varianta cea mai bună, dar sunt de parere ca mai bine investesti odata si bine.

Sunt curios ce recomandari primești.

Multa bafta!


Espresor + rasnita la 1000E - Daaaaan - 19-04-2020

Salut

Cat de "avansat" ești cu cafeaua?
Vrei sa faci single dose (cântărești cafea de fiecare data) sau sa râșnești cu hopperul plin?
Cuțite conice sau plate?
Conteaza timpul de încălzire? Cat de repede vrei sa bei a doua cafea? (cea pt care nu te mai ajuta priza programabila neaparat)
La HX-uri te-ai uitat? Au abur cât cuprinde, dar sunt mai nărăvașe ca DB-urile. Sunt insa mai jos ca și preț.

Mai dă-ne detalii Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita


RE: Espresor + rasnita la 1000E - razvas - 19-04-2020

@rhadu
Am avut și eu în vedere PL92T dar fiind la același preț ca PL62X cu grup E61 mă gândeam că poate ar fi mai potrivit cel din urmă. Până la urmă am rămas la PL91T care pare mai mult decât decent pentru inițiere. Eu începusem de fapt de la Gaggia Classic despre care bănuiesc în continuare că nu e deloc rău pentru un începător absolut ca mine să-și facă stagiul. E destul de ușor să te ia valul dar încerc să rămân totuși în limita de 5000 lei + cât vor mai costa accesoriile.

Despre Niche Zero numai de bine am auzit pe punctul ei forte cu retenția dar și calitatea măcinăturii. Am totuși o mică reținere legată de prețul cu 50% mai mare decât la celelalte și termenul estimat de livrare în iunie. Partea cu râșnitul în păhărel și mutat apoi în basket nu mă încânta prea mult iarăși. Bănuiesc că trebuie o treaptă în sus pe la 1000+ eur pentru ceva gen Honne Slim ca să le ai pe toate.

Din ce am citit aici pe forum prin postările mai vechi, de acum câțiva ani, nu se prea aplică idea cu investitul o dată și bine. Foarte mulți au la semnătura aparate de 3-4 ori mai scumpe față de ce aveau în vedere pentru achiziție la vremea respectivă.

Bună idea cu priza smart. Cel mai probabil că așa voi proceda și eu.


@Daaaaan
Mă gândeam că se înțelege că sunt total noob la preparare. Am folosit o perioadă un aparat gen DeLonghi dar doar pentru că era disponibil și nu știam mai multe. În schimb pot aprecia o cafea de calitate din cafenele fie ea espresso sau brew.

Legat de tipul de cuțite, am înțeles că cele plate ar fi de preferat în general dar că nu e o regulă absolută ci doar că unele ar fi mai potrivite pentru anumite grade de prăjire a cafelei sau pentru tipul de prepare. Nu mai știu care e pentru care.

Timpul de încălzire nu prea contează în cazul meu. Nu trebuie să mă grăbesc foarte tare de dimineață dar cu siguranță va fi nevoie să fac două cafele una după alta. Dacă e nevoie de lapte pot să aștept să le fac pe rând complet în caz că nu ies bine dacă fac întâi două shoturi și apoi laptele pentru amândouă. După prânz eu nu mai pun lapte așa că nu ar mai fi chiar nici o problemă dacă soția vrea totuși cu lapte.

Cum merge cu treaba cu Eureka Specialita, poți să faci single dose facil cu ea dacă vrei?
Acum cred că aș prefera, din comoditate, să râșnesc cu timer din hopperul care să conțină cafea cât pentru consumul pe o zi sau două. Cu siguranță că voi face și single dose, mai ales la testele de început sau când se schimbă cafeaua.

Paște Fericit


Espresor + rasnita la 1000E - Dimitriyus - 19-04-2020

Eureka specialita nu cred ca a fost gândită pt sd. Eu pun boabe in hopper pt consumul curent. Nu il umplu niciodata. Practic sunt nevoit sa adaug zilnic. Este ok astfel. Este o rasnita f buna. F solida, macinatura f buna pt espresso.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Daaaaan - 20-04-2020

(19-04-2020, 19:52)razvas Wrote: Mă gândeam că se înțelege că sunt total noob la preparare. Am folosit o perioadă un aparat gen DeLonghi dar doar pentru că era disponibil și nu știam mai multe. În schimb pot aprecia o cafea de calitate din cafenele fie ea espresso sau brew.

Eu nu ma refeream la tehnica de preparare...aia o stăpânești decent după o lună-două dacă îți dai silința. Mai puțin pe levere, acolo durează mai mult. Ma refeream la cat de antrenate iti sunt papilele ca sa simți diferența între un espresso făcut pe o rasnita de 200 € sau pe una de 2000 €.

(19-04-2020, 19:52)razvas Wrote: Legat de tipul de cuțite, am înțeles că cele plate ar fi de preferat în general dar că nu e o regulă absolută ci doar că unele ar fi mai potrivite pentru anumite grade de prăjire a cafelei sau pentru tipul de prepare. Nu mai știu care e pentru care.

Nu e neapărat o regulă anume, dar că sa faci diferența între ele, vorbim de câteva mii de shot-uri băute, pana sa ajungă papilele tale sa le diferențieze. Cafeaua se aseamănă foarte mult cu vinul, în ceea ce privește "degustarea"...e nevoie de antrenament Smile

(19-04-2020, 19:52)razvas Wrote: Timpul de încălzire nu prea contează în cazul meu. Nu trebuie să mă grăbesc foarte tare de dimineață dar cu siguranță va fi nevoie să fac două cafele una după alta. Dacă e nevoie de lapte pot să aștept să le fac pe rând complet în caz că nu ies bine dacă fac întâi două shoturi și apoi laptele pentru amândouă. După prânz eu nu mai pun lapte așa că nu ar mai fi chiar nici o problemă dacă soția vrea totuși cu lapte.

Nu e vorba de timpul de așteptare de aprox un minut cât îi ia unui single-boiler (SB) sa încălzească aburul pt lapte, după ce faci cafeaua. Tu oricum vrei dual-boiler (DB), deci aburul va fi în boiler separat, la temperatura optimă. Heat-exchangerele (HX) au, din nou, aburul disponibil instant.

Ma refer la următoarea situatie: vii acasă de la job dupamasa. Ai bea o cafea. Cat timp ești dispus sa aștepți sa se încălzească espressorul? Sau vii la ore regulate de fiecare dată, ca sa poți seta priza? Te întreb pentru că un DB ajunge la stabilitate termică în aprox 1 ora, minim. Asta înseamnă că dacă nu poti programa priza...stai și te uiți la el, și aștepți sa treacă vremea Smile

(19-04-2020, 19:52)razvas Wrote: Cum merge cu treaba cu Eureka Specialita, poți să faci single dose facil cu ea dacă vrei?
Acum cred că aș prefera, din comoditate, să râșnesc cu timer din hopperul care să conțină cafea cât pentru consumul pe o zi sau două. Cu siguranță că voi face și single dose, mai ales la testele de început sau când se schimbă cafeaua.
Paște Fericit

Poti sa faci, dar nu e o rasnita gândită pentru single dose.

Adica: in momentul in care cantitatea de cafea din hopper e sub aprox. 100gr., rasnita nu se mai comporta in parametrii in care a fost proiectată, pentru că nu "apasă" suficient cafeaua din hopper pe boabele din rasnita încât sa dea afară macinatura, și astfel cafeaua măcinată stă mai mult între cuțitele rasnitei decât în mod normal. De aici rezultă tot felul de gusturi ciudate... Smile
Daca faci single dose, apare și o tura de "popcorning" catre finalul râșnirii (ultimele boabe sar dintre cutite, neavând alte boabe deasupra care sa le tina in loc)...și din nou, nu e de dorit asta.

Totul ține de cat de antrenate sunt papilele tale ca sa faca diferențele astea...și aici doar tu îți poți răspunde Smile

Cheers!



LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Vlad80 - 20-04-2020

(20-04-2020, 10:33)Daaaaan Wrote: un DB ajunge la stabilitate termică în aprox 1 ora, minim

Nici chiar asa Smile. Lelit PL92T ajunge (se lauda producatorul) in 15 minute la temperatura optima. Hai sa zicem ca il mai lasam 10 extra de la noi ca sa fie chiar pregatit. Plus ca dupa 30 minute intra in stand-by daca nu modifici setarile de fabrica.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - rhadu - 20-04-2020

Intrebare legata de modelele Lelit care intra in standby.
Daca dezactivezi aceasta optiune si lasi aparatul sa mearga incontinuu exista vreun efect negativ asupra espressorului/boilerelor?
Consumul de energie este mult mai mare?

E indicat/contraindicat sa faci asta zilnic? Presupunem ca facem primele cafele in jurului orei 8 dupa care il lasam sa meargă pana la la ora 17 interval in care mai facem 2-6 cafele


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Daaaaan - 20-04-2020

(20-04-2020, 11:05)Vlad80 Wrote:
(20-04-2020, 10:33)Daaaaan Wrote: un DB ajunge la stabilitate termică în aprox 1 ora, minim

Nici chiar asa Smile. Lelit PL92T ajunge (se lauda producatorul) in 15 minute la temperatura optima. Hai sa zicem ca il mai lasam 10 extra de la noi ca sa fie chiar pregatit. Plus ca dupa 30 minute intra in stand-by daca nu modifici setarile de fabrica.
Te contrazic. Puternic. Smile

Producătorul zice cand ajunge boilerul la temperatura de extractie. Eu ma refer la stabilitate termică - adică când boilerul, grupul și tot ce e între ele ajung la aceeași temperatură stabilă, pentru o extracție optimă, fără variații, sau ma rog, cu variații minime de temperatură a apei pe traseu. E o diferență enormă între 15 min. încălzire și o oră...încearcă Smile

Stabilitatea termică se atinge mai greu cu cât grupul și toate chestiile pana la boiler sunt mai masive. De aceea un E61 ajunge la stabilitate termică și mai greu decât celelalte...fiind mai masiv în general. Avantajul e ca, cu cat e mai masiv, cu atât variază mai puțin temperatura apei pe traseu Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(20-04-2020, 11:24)rhadu Wrote: Intrebare legata de modelele Lelit care intra in standby.
Daca dezactivezi aceasta optiune si lasi aparatul sa mearga incontinuu exista vreun efect negativ asupra espressorului/boilerelor?
Consumul de energie este mult mai mare?

E indicat/contraindicat sa faci asta zilnic? Presupunem ca facem primele cafele in jurului orei 8 dupa care il lasam sa meargă pana la la ora 17 interval in care mai facem 2-6 cafele

Espressorul semiautomat (din cate stiu eu?) nu intra in stand-by la modul ca se opreste de tot. Se activează un senzor care întrerupe încălzirea cand ajunge boilerul la temperatura optimă, și da drumul din nou la încălzire cand temperatura scade cu câteva grade. Cam cum face fierul de călcat...ca idee.

Nu ți-aș recomanda sa dezactivezi nimic pe un espressor!!!

Singurul dezavantaj, în afara consumul mai mare de curent (față de cât consumă cand il pornești de 2 ori pe zi), e ca garniturile (și probabil si alte componente?) vor îmbătrâni mai repede, fiind expuse la temperatura mare un timp prelungit.

Daca faci cafea de 2 ori pe zi nu merita sa il lași pornit...zic eu. Daca faci de 4-5 ori pe zi la ore diferite...deja e alta situație Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Vlad80 - 20-04-2020

Daaaaan - merci de informatiile aditionale. Nu m-am gandit asa departe in ceea ce priveste incalzirea tuturor componentelor/circuitelor care intra in ecuatia unui shot Smile Din pacate a lasa o ora aparatul inseamna ca ai 2 optiuni - ori dezactivezi functia de stand-by (pentru modelul care il am eu, dar cred ca se aplica la Lelit in general) ori esti prin preajma cand intra aparatul in stand-by si il "trezesti".

Legat de cum functioneaza stand-by-ul pe Lelit (pe modelul detinut) din pacate nu se reporneste la scaderea temperaturii - poti ajunge in stand-by sa ai o temp de 20-25 grade in boiler. De ex. azi, dupa ~1 ora de stand-by, temperatura afisata pe aparat era de 51 grade.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Daaaaan - 20-04-2020

(20-04-2020, 12:13)Vlad80 Wrote: Legat de cum functioneaza stand-by-ul pe Lelit (pe modelul detinut) din pacate nu se reporneste la scaderea temperaturii - poti ajunge in stand-by sa ai o temp de 20-25 grade in boiler. De ex. azi, dupa ~1 ora de stand-by, temperatura afisata pe aparat era de 51 grade.

Mie mi se pare ciudat ca se întâmplă asta...o fi ceva functie de economisire energie? Altfel nu imi explic

Eu sunt deținător de lever, și la mine problema e ca se supraincalzeste dacă nu ești atent...nu invers Nu am mai multe informații despre Lelit...dar sunt o gramada de posesori Lelit pe-aici care pot da sfaturi.



LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita


RE: Espresor + rasnita la 1000E - KrisssKros - 20-04-2020

Daaaaan apreciez foarte mult bunavointa ta de a da sfaturi, atribut pe care multi dintre noi l-am cam pierdut, din diverse motive, mai obiective sau mai subiective, dupa caz.
Totusi, cand alegem sa dam sfaturi si sa expunem lucrurile atat de categoric, cred ca e bine sa fim foarte siguri de veridictatea informatiilor pe care le oferim. Din pacate sunt multe erori in afirmatiile tale, care pot afecta mai putin sau mai mult decizia unui coleg la inceput de drum, mai ales ca si forumul a ajuns destul de greu de citit printre atatea zeci de mii de postari.
Doar pentru exemplificare enumar cateva... cutite plate vs conice (diferentele sunt foarte usor sesizabile poate chiar si de un nebautor de cafea), functia de standby a Lelit-urilor sau a altor branduri (ceea ce spui tu nu are legatura cu standby-ul, nici macar cu modul de functionare al unui PID fara standby), consumul de curent al unui espressor cu PID (care este aproape nesimnificativ dupa ce se incalzeste), priza programabila ce poate avea conexiune Wi-fi si poate fi pornita oricand, de oriunde (daca uitam e alta poveste, dar nu putem invinovati o cratita ca se incalzeste greu, daca noi uitam sa pornim aragazul), diferentele foarte mari intre timpi de incalzire si atingere a unui echilibru termic, in functie de solutia constructiva (de ex. Lelit fara E61 vs espressor cu E61), etc
Pentru fiecare astfel de problema exista topic dedicat si au fost discutate si ras-discutate, iar daca exista nelamuriri, in continuare se poate oricand intreba acolo.

Scuze pentru interventie si chiar sper sa nu te deranjeze, nu o lua ca pe un repros. Repet, chiar apreciez colegii care au inca rabdare sa ofere sfaturi, in conditiile in care la 2-3 zile apar si sunt mentinute in viata noi si noi thread-uri cu vesnicul subiect "ajutor prima achizitie", in care discutiile decurg invariabil aproape in acelasi fel.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - razvas - 20-04-2020

(20-04-2020, 10:33)Daaaaan Wrote: Eu nu ma refeream la tehnica de preparare...aia o stăpânești decent după o lună-două dacă îți dai silința. Mai puțin pe levere, acolo durează mai mult. Ma refeream la cat de antrenate iti sunt papilele ca sa simți diferența între un espresso făcut pe o rasnita de 200 € sau pe una de 2000 €.
Ah, păi ce sa zic, în general am băut la cafenele de specialitate unde teoretic ar trebui să fie făcute cum trebuie și pe echipamente profesionale deci momentan știu să fac diferența de la cer la pământ, unde se află zeama pe care o făceam eu ocazional la chinezăria de acasă. Pentru subtilitățile de care zici voi vedea în viitor.
 
(20-04-2020, 10:33)Daaaaan Wrote: Nu e vorba de timpul de așteptare de aprox un minut cât îi ia unui single-boiler (SB) sa încălzească aburul pt lapte, după ce faci cafeaua. Tu oricum vrei dual-boiler (DB), deci aburul va fi în boiler separat, la temperatura optimă. Heat-exchangerele (HX) au, din nou, aburul disponibil instant.
Aici cred că e o mică confuzie, eu ziceam de PL91T care e SB iar radhu are în vedere un PL92T DB. Nu că n-aș prefera și eu tot un DB sau HX dar momentan nu se încadrează în buget.
 
(20-04-2020, 10:33)Daaaaan Wrote: Ma refer la următoarea situatie: vii acasă de la job dupamasa. Ai bea o cafea. Cat timp ești dispus sa aștepți sa se încălzească espressorul? Sau vii la ore regulate de fiecare dată, ca sa poți seta priza? Te întreb pentru că un DB ajunge la stabilitate termică în aprox 1 ora, minim. Asta înseamnă că dacă nu poti programa priza...stai și te uiți la el, și aștepți sa treacă vremea Smile
Orarul meu e un pic altfel, lucrez la birou după-masă iar ocazional, o zi sau două pe săptămână, de acasă. O să încerc și varianta cu el în standby să văd cât de mult mă deranjează să aștept până e pregătit dar o oră pare un pic cam mult totuși. Poate o să-l țin aprins cât sunt acasă sau până seara la ultima cafea.
 
(20-04-2020, 10:33)Daaaaan Wrote: Adica: in momentul in care cantitatea de cafea din hopper e sub aprox. 100gr., rasnita nu se mai comporta in parametrii in care a fost proiectată, pentru că nu "apasă" suficient cafeaua din hopper pe boabele din rasnita încât sa dea afară macinatura, și astfel cafeaua măcinată stă mai mult între cuțitele rasnitei decât în mod normal. De aici rezultă tot felul de gusturi ciudate... Smile
Daca faci single dose, apare și o tura de "popcorning" catre finalul râșnirii (ultimele boabe sar dintre cutite, neavând alte boabe deasupra care sa le tina in loc)...și din nou, nu e de dorit asta.
Totul ține de cat de antrenate sunt papilele tale ca sa faca diferențele astea...și aici doar tu îți poți răspunde Smile
În cazul ăsta poate că mai potrivită ar fi o Baratza Sette. Acum citesc și mă uit la reviewuri despre ea. Pare destul de apreciată dacă treci peste partea cu plasticul și zgomotul care pe mine nu mă deranjează atât de mult.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - bogy - 20-04-2020

(20-04-2020, 12:35)KrisssKros Wrote: Daaaaan apreciez foarte mult bunavointa ta de a da sfaturi, atribut pe care multi dintre noi l-am cam pierdut, din diverse motive, mai obiective sau mai subiective, dupa caz.
Totusi, cand alegem sa dam sfaturi si sa expunem lucrurile atat de categoric, cred ca e bine sa fim foarte siguri de veridictatea informatiilor pe care le oferim. Din pacate sunt multe erori in afirmatiile tale, care pot afecta mai putin sau mai mult decizia unui coleg la inceput de drum, mai ales ca si forumul a ajuns destul de greu de citit printre atatea zeci de mii de postari.

......................

Pentru fiecare astfel de problema exista topic dedicat si au fost discutate si ras-discutate, iar daca exista nelamuriri, in continuare se poate oricand intreba acolo.

Scuze pentru interventie si chiar sper sa nu te deranjeze, nu o lua ca pe un repros. Repet, chiar apreciez colegii care au inca rabdare sa ofere sfaturi, in conditiile in care la 2-3 zile apar si sunt mentinute in viata noi si noi thread-uri cu vesnicul subiect "ajutor prima achizitie", in care discutiile decurg invariabil aproape in acelasi fel.

+1


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Marian2020 - 05-06-2020

Salutare tuturor!
Citesc si răscitesc de multa vreme cele multe scrise pe aici. Si, cu mari rugaminti 77 , vin si eu cu „paradigma” mea pe care n-am regasit-o chiar sub forma ei:

1. doua espresso duble pe zi (ristretto ca preferintă; nu capuccino, nu lapte)
2. preparare doar dimineata, timp putin la dispozitie
3. folosesc doar cafea de la prajitori locali, cat mai proaspat si mediu prajita
4. buget  4500 lei - macinator + espressor.

Multumesc tare-tare mult pentru orice opinie!!

(atata oscilez intre variantele de espressoare si macinatoare, inclusiv manuale, încât am amețit pur si simplu)


RE: Espresor + rasnita la 1000E - slavic1983 - 06-06-2020

(05-06-2020, 16:45)Marian2020 Wrote: (atata oscilez intre variantele de espressoare si macinatoare, inclusiv manuale, încât am amețit pur si simplu)

Pai intreaba ceva concret, gasesti zeci de sugestii in fix acest buget.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - cradun - 06-06-2020

2 shot-uri pe zi, fara lapte, cafea prajita medium, fara mult timp de teste, inseamna Sette sau Niche (prefer) plus 41TEM. Rasnitele manuale au dpmdv, o mica penalizare la gust.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - radudani - 07-06-2020

Marian2020 Wrote:... timp putin la dispozitie ...
(06-06-2020, 22:10)cradun Wrote: ... Rasnitele manuale au dpmdv, o mica penalizare la gust.

Marian2020, nu-mi place sa vin cu parerile mele la ce sa cumperi!
ar fi bine sa ajungi sa stii singur ce-ti doresti!
dezbaterile aici in forum, ar trebui sa fie doar o proba de anduranta pentru alegerea facuta de tine!

da: 'n-am tmp, ajutati-ma cu un sfat'...

dac-am intrat pe fir e numai pentru ca n-am putut in atatia ani, sa ma-mpac cu gandul ca o rasnita manuala mica e buna pentru espresso!
ma refer la cele inrudite cu rasnitele de piper si sare...

iar o rasnita mare, cu cutite probabil conice (merg pe viteze mai mici) si mai taioase (muchii dure) ca sa fie mai usor rotitul, sunt scumpe si tin de hobby si fitze; mie nu-mi vine-n minte nici un argument pro vs. o rasnita electrica...

acum, daca tot sunt in thread, imi permit o parere personala: cea mai ieftina masina espresso capabila espresso este Cafelat Robot (Barista version, cca. 1860 lei)) si cea mai ieftina rasnita capabila espresso, excelenta in single dose, adica utilizarea de regula in context home espresso, este  Sette 270 (cca. 1950 lei); ambele noi, pret forum, sub 4500 lei; dar un espresso reusit se face cu cafea buna, proaspata si proaspat prajita! care pe an, costa tot asa, niste mii de lei!
pasul urmator (fara timpii mai lungi in preparare cu masina manuala Cafelat?) ar fi - tot parerea mea - un dual boiler (ACS Minima), sau un HX (MaraX) plus rasnita (recomandare cradun - preferintele mele fiind pentru dantura conica), dar astea toate te salta de la 4500, la peste 7000 lei!
(asa cum spuneam, astea nu sunt sfaturi, doar informatii despre preferintele mele)


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Marian2020 - 08-06-2020

(06-06-2020, 21:18)slavic1983 Wrote:
(05-06-2020, 16:45)Marian2020 Wrote: (atata oscilez intre variantele de espressoare si macinatoare, inclusiv manuale, încât am amețit pur si simplu)

Pai intreaba ceva concret, gasesti zeci de sugestii in fix acest buget.

Va multumesc foarte mult pt opiniile pertinente expuse! Imi dau seama ca nu se poate formula o unica solutie perfectă, însă oricum toate cele spuse de voi imi sunt de mare folos. Citind si recitind muuuult pe forum, cu riscul de a depăsi bugetul, formulez niste intrebari mai concrete (in ideea că mai obțin niste opinii Big Grin )

Espressor:
1. Lelit MaraX
2. Lelit PL81T
3. ...altceva
Intrebarea ar fi: pt 1-2 doppio /zi, dimineața, fără lapte (exceptând excepțiile), merită să investesc intr-un HX - MaraX??

Râșnițe (nu am probleme cu nivelul de zgomot):
1. Lelit PL72 -  preferată ca asortare de design, acelasi producator. 
2. Macap M42M - preferată ca fiabilitate si calitate  
3. Baratza Sette 270 - recomandată dpdv al cantității reziduale probabil având și o calitate bună.
Si chiar nu stiu care s-ar potrivi mai bine...?

Multumesc foarte mult, anticipat, pentru orice opinie! Orice idee, practic, imi poate arăta o direcție pe care poate nu am explorat-o și, deci, e binevenită!


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Marian2020 - 10-06-2020

(08-06-2020, 16:04)Marian2020 Wrote:
(06-06-2020, 21:18)slavic1983 Wrote:
(05-06-2020, 16:45)Marian2020 Wrote: (atata oscilez intre variantele de espressoare si macinatoare, inclusiv manuale, încât am amețit pur si simplu)

Pai intreaba ceva concret, gasesti zeci de sugestii in fix acest buget.

Va multumesc foarte mult pt opiniile pertinente expuse! Imi dau seama ca nu se poate formula o unica solutie perfectă, însă oricum toate cele spuse de voi imi sunt de mare folos. Citind si recitind muuuult pe forum, cu riscul de a depăsi bugetul, formulez niste intrebari mai concrete (in ideea că mai obțin niste opinii Big Grin )

Espressor:
1. Lelit MaraX
2. Lelit PL81T
3. ...altceva
Intrebarea ar fi: pt 1-2 doppio /zi, dimineața, fără lapte (exceptând excepțiile), merită să investesc intr-un HX - MaraX??

Râșnițe (nu am probleme cu nivelul de zgomot):
1. Lelit PL72 -  preferată ca asortare de design, acelasi producator. 
2. Macap M42M - preferată ca fiabilitate si calitate  
3. Baratza Sette 270 - recomandată dpdv al cantității reziduale probabil având și o calitate bună.
Si chiar nu stiu care s-ar potrivi mai bine...?

Multumesc foarte mult, anticipat, pentru orice opinie! Orice idee, practic, imi poate arăta o direcție pe care poate nu am explorat-o și, deci, e binevenită!
Va rog, stie cineva macar daca exista pe undeva o comparatie intre PL81T si MaraX? Dpdv al rezultatului din ceasca in primul rand, dar si al usurintei „mânuirii” acestuia, al fiabilității. Altminteri, din punct de vedere constructiv, sigur, sunt diferente. Nu mi-e deloc-deloc clar daca merita investiatia in Marax pt. 1-2 doppio zilnic, fara lapte.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Lookie - 10-06-2020

Sunt foarte mirat ca nu ti-a zis nimeni de Lelit PL92T Elizabeth. Dual boiler, preinfuzie, stabilitate termica chiar buna, LCC programabil. Da, nu arata la fel de spectaculos ca si MaraX dar nu este de exclus din ecuatie. La pret este tot acolo ca si MaraX. Eu am fost in dilema mare intre 92T si MaraX, si doar lipsa spatiului(si sotia) m-a facut sa aleg PL92T...dar sincer nu imi pare rau nici asa. Consider ca PL81T nu trebuie comparat cu MaraX, dar PL92T da. In schimb daca tu nu ai folosi frotarea aproape niciodata nu ai nevoie de dual boiler...in acest caz iti inteleg nevoile si excluderea 92T. Dar si atunci iti zic sa te uiti la PL91T care este aproape la fel ca si 92T doar ca este un single boiler, dar are LCC de noua generatie etc. Sau cumperi MaraX si sti un lucru, grup E61, arata mai bine, si daca te prinde totusi microbul care a prins pe multi de aici, atunci il poti upgrada cu maneta de profilare de genul de la Lelit PL 162 Bianca, poti sa pui pe ea, manometrul grup de la Bianca... calitatea cafelei extrase la orice E61 poate fi mai buna ca la unul non E61...bineinteles daca si technica de preparare, rasnita este foarte buna, cafeaua la fel. Depinde foarte mult ce asteptari ai pe termen lung. Cu PL81 sau 91T faci espressouri bune si atat, dar esti blocat(92T te mai joci cu preinfuzia dar atat, si acolo esti limitat din constructia lor). Scuze daca am mai repetat ce au mai zis si altii...alegere buna iti doresc. Oricum MaraX si PL92T sosesc cel mai probabil dupa 22 iunie(astazi am vorbit cu importatorul), fabrica are mari intarzieri din cauza furnizorilor care s-au deschis mai tarziu ca si fabrica. Deci la MaraX si Pl92T sunt liste de asteptare, despre Bianca nici nu mai vorbesc.
Alegere usoara!


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Marian2020 - 10-06-2020

(10-06-2020, 17:59)Lookie Wrote: Sunt foarte mirat ca nu ti-a zis nimeni de Lelit PL92T Elizabeth. Dual boiler, preinfuzie, stabilitate termica chiar buna, LCC programabil. Da, nu arata la fel de spectaculos ca si MaraX dar nu este de exclus din ecuatie. La pret este tot acolo ca si MaraX. Eu am fost in dilema mare intre 92T si MaraX, si doar lipsa spatiului(si sotia) m-a facut sa aleg PL92T...dar sincer nu imi pare rau nici asa. Consider ca PL81T nu trebuie comparat cu MaraX, dar PL92T da. In schimb daca tu nu ai folosi frotarea aproape niciodata nu ai nevoie de dual boiler...in acest caz iti inteleg nevoile si excluderea 92T. Dar si atunci iti zic sa te uiti la PL91T care este aproape la fel ca si 92T doar ca este un single boiler, dar are LCC de noua generatie etc. Sau cumperi MaraX si sti un lucru, grup E61, arata mai bine, si daca te prinde totusi microbul care a prins pe multi de aici, atunci il poti upgrada cu maneta de profilare de genul de la Lelit PL 162 Bianca, poti sa pui pe ea, manometrul grup de la Bianca... calitatea cafelei extrase la orice E61 poate fi mai buna ca la unul non E61...bineinteles daca si technica de preparare, rasnita este foarte buna, cafeaua la fel. Depinde foarte mult ce asteptari ai pe termen lung. Cu PL81 sau 91T faci espressouri bune si atat, dar esti blocat(92T te mai joci cu preinfuzia dar atat, si acolo esti limitat din constructia lor). Scuze daca am mai repetat ce au mai zis si altii...alegere buna iti doresc. Oricum MaraX si PL92T sosesc cel mai probabil dupa 22 iunie(astazi am vorbit cu importatorul), fabrica are mari intarzieri din cauza furnizorilor care s-au deschis mai tarziu ca si fabrica. Deci la MaraX si Pl92T sunt liste de asteptare, despre Bianca nici nu mai vorbesc.
Alegere usoara!

Multumesc foarte mult, Lookie, pt cele scrise. Imi dau seama că PL81 si MaraX sunt in categorii diferite, se vede de altfel si dupa pret, MaraX este practic dublu la pret. Daca as fi avut de facut 3-4 espresso uri cu lapte dimineata nu as fi stat pe ganduri. Eu imi pun doar intrebarea, pornind de la premisa ca rasnita si cafeaua sunt bune si ca in mod normal nu voi prepara spuma de lapte, ce castig in ceasca, la manipularea de preparare si la fiabilitate, daca mai dau 2600 de lei in plus fata de un PL81 sau 2000 fata de un 91T? 
92T l-am scos, intr-adevar, din calcul pt ca nu are rost un DB daca nu folosesc aburul. Sigur, la MaraX, posibilitatea de upgrade cu kitul gen Bianca, e o chestie, am citit, am vazut pozele... si nu exclud sa fac si asta la un moment dat. Insa momentan imi doresc sa pot obtine acel ristretto cremos in ceasca, folosind cafele de origine si prajite cel mult mediu. Si, de asemenea, timpul de „joaca” pe masina mi l-as putea permite doar in we, in rest, in timpul saptamanii, mi-ar plăcea sa stiu ca masina calibrata in we, pastrand cafeaua si macinatura, imi da fara timp consumat prea mult ceea ce-mi doresc.
Cu lista de asteptare, asta e, nu ma grabesc atat de tare incat sa fie asta un criteriu.
Multumesc inca o data!


RE: Espresor + rasnita la 1000E - cradun - 11-06-2020

In 2017, cred, Liviu a organizat un eveniment de blind testing intre 41TEM (precursorul lui PL81T) si Brewtus (espressor cu grup E61 si cu pompa vibratoare). Diferentele au fost extrem de greu de sesizat pe acea cafea folosita (o Etiopia de la Ecuator), rasnita cu Honne. Dc merita sa dai 2600 de lei pe un plus de 1-5% de complexitate a gustului, nu stiu. Dar dc ar fi sa directionezi banii acestia pe o rasnita mai buna, diferenta de gust ar fi mult mai mare decat intre cele 2 aparate. Gandeste-te ca apa spala pucul de cafea, iar gustul e dat de ce ajunge in ceasca. O rasnita buna, care iti ofera o calitate buna a macinaturii, va ajuta cel mai mult la gust. Toate cele 3 mentionate de tine sunt ok, insa apar diferente la cat de usor sunt de folosit. Sette e cel mai usor de folosit dintre cele mentionate de tine. Dc vrei sa mergi ceva mai sus cu calitatea macinaturii (extrem de importanta la espresso), Niche mi se pare best buy.

Mai e o chestie, cand spui cafea prajita "cel mult medium", asta e posibil sa fie o sursa de probleme pt un espressor ca PL81T, care te obliga la o preinfuzie data de pompa vibratoare si atat (preinfuzia oferita de LCC nu as lua-o in considerare, nu mai tin minte dc e maxim 5 secunde?). E motivul pt care am trecut de la PL81T la Pavoni, insa acesta vine cu o serie de aspecte de gestionat. Cu cafele prajite medium si mai sus, insa, cu PL81 si cu o rasnita buna, cu siguranta vei avea un espresso bun, placut, echilibrat, cu corp.


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Marian2020 - 12-06-2020

(11-06-2020, 01:28)cradun Wrote: In 2017, cred, Liviu a organizat un eveniment de blind testing intre 41TEM (precursorul lui PL81T) si Brewtus (espressor cu grup E61 si cu pompa vibratoare). Diferentele au fost extrem de greu de sesizat pe acea cafea folosita (o Etiopia de la Ecuator), rasnita cu Honne. Dc merita sa dai 2600 de lei pe un plus de 1-5% de complexitate a gustului, nu stiu. Dar dc ar fi sa directionezi banii acestia pe o rasnita mai buna, diferenta de gust ar fi mult mai mare decat intre cele 2 aparate. Gandeste-te ca apa spala pucul de cafea, iar gustul e dat de ce ajunge in ceasca. O rasnita buna, care iti ofera o calitate buna a macinaturii, va ajuta cel mai mult la gust. Toate cele 3 mentionate de tine sunt ok, insa apar diferente la cat de usor sunt de folosit. Sette e cel mai usor de folosit dintre cele mentionate de tine. Dc vrei sa mergi ceva mai sus cu calitatea macinaturii (extrem de importanta la espresso), Niche mi se pare best buy.

Mai e o chestie, cand spui cafea prajita "cel mult medium", asta e posibil sa fie o sursa de probleme pt un espressor ca PL81T, care te obliga la o preinfuzie data de pompa vibratoare si atat (preinfuzia oferita de LCC nu as lua-o in considerare, nu mai tin minte dc e maxim 5 secunde?). E motivul pt care am trecut de la PL81T la Pavoni, insa acesta vine cu o serie de aspecte de gestionat. Cu cafele prajite medium si mai sus, insa, cu PL81 si cu o rasnita buna, cu siguranta vei avea un espresso bun, placut, echilibrat, cu corp.
Multumesc foarte mult cradun! Observatia ta ref 91T m-a facut sa iau in calcul modelul asta (in locul lui 81T) si imi voi reconsidera in continuare comparatia de facut intre 91T si MaraX. Am inceput sa ma documentez pe thread-ul lui 91T. Probabil si rasnita o voi reconsidera ca alegere. Aveam intentia sa merg pe un MaraX cu Kinu Ph pt inceput. Apare insa ca este o varianta demna de luat in calcul si 91T+Niche. Ce este cert e ca mai am de citit. Si probabil voi astepta sa spună mai multe cei care vor primi si vor incepe sa extraga pe MaraX, urmaresc si thread-ul acela (numai ca momentan a cam deviat de la interesul meu mergand practic spre modificarea deja a lui MaraX. Oricum, nu-mi este inca clar daca (fara lapte) un MaraX mi-ar aduce in plus doar acel „plus de 1-5% de complexitate a gustului” sau ar mai fi avantaje si pe partea manipularii si a fiabilitatii. Daca este asa, adica asta este tot, atunci ar fi f clar ca trebuie sa ma opresc la un 91T cu o rasnita cat mai buna, Nische - de exemplu. Mai citesc, poate mai apar si opinii...

Referitor la cafelele peste mediu prajite, nu cred ca voi merge pe acestea vreodata, nu sunt in gama mea de gusturi. Si recunosc ca aici ar fi un subiect pe care nu-l stapanesc. Am baut diverse cafele light prajite, dar facute de altii, deci nu prea stiu ce presupune asta. Posibilitatea preinfuzarii si a temperaturii de extractie sunt importante. Mai trebuie sa aflu multe... sunt constient de asta.
Multumesc inca o data!


RE: Espresor + rasnita la 1000E - cradun - 12-06-2020

@Marian2020, vezi ca eu m-am referit la 41TEM, nu la PL91. 

Am spus ca 41TEM e precursorul lui PL81T, sunt ambele SBDU cu grup de 57mm. PL81T a aparut ulterior lui 41TEM si are un PID actualizat. 41 TEM a fost cam primul espressor SBDU pt utilizare casnica cu PID din configuratia stock.

PL91T este un espressor cu grup de 58mm, mai scump decat PL81T cu 600 de lei si decat 41TEM cu 1100 de lei, avand acelasi PID ca si PL81T, dar grup pe 58 in loc de 57 si, din cate tin minte, 50 ml in plus la boiler. 

Ca toata lumea, ma feresc si eu sa dau sfaturi, dar, decat PL91T, mai bine o Rancilio Silvia (au la barshaker) si o mica documentare despre temp surfing (pt ca Silvia nu are PID). Rancilio Silvia are un grup interesant, dpdv al constructiei situat undeva intre "ring group"-ul lui 81T si un grup E61 fara preinfuzie, avantajul fiind Silvia are un grup mai masiv care poate oferi un profil "mai liniar" de temperatura decat 81T. Daca asta se regaseste in ceasca, e discutabil. Ce stiu e ca temperatura lui 81T mai scade cu un grad, doua, in timp ce temperatura Silviei, conform unor experimente publicate pe net, este liniara.

Ce e important sa stii este ca Mara X va avea aproape aceleasi caracteristici de extractie ca orice espressor cu grup E61, pentru ca, in aceasta categorie de aparate, "grupul face extractia", adica imprima stabilitatea termica si durata preinfuziei.

Ca un avantaj "out of the box" pentru Mara X, aceasta are un jigler in grup ceva mai mic, de 0,5 mm (de verificat, scriu din ce am citit la altii), care mareste durata preinfuziei, asta ar fi un avantaj pentru cafelele prajite intre light si medium.

Apropo de manipulare si fiabilitate, la utilizare casnica, nu cred ca sunt mari diferente. Sunt, insa, diferente, pe partea estetica, un grup E61 fiind in sine o opera de arta si de eleganta a constructiei (ca si un HX, de altfel), ceea ce e posibil sa aiba efect ceva efect placebo Smile


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Marian2020 - 22-06-2020

(12-06-2020, 16:36)cradun Wrote: @Marian2020, vezi ca eu m-am referit la 41TEM, nu la PL91. 

Am spus ca 41TEM e precursorul lui PL81T, sunt ambele SBDU cu grup de 57mm. PL81T a aparut ulterior lui 41TEM si are un PID actualizat. 41 TEM a fost cam primul espressor SBDU pt utilizare casnica cu PID din configuratia stock.

PL91T este un espressor cu grup de 58mm, mai scump decat PL81T cu 600 de lei si decat 41TEM cu 1100 de lei, avand acelasi PID ca si PL81T, dar grup pe 58 in loc de 57 si, din cate tin minte, 50 ml in plus la boiler. 

Ca toata lumea, ma feresc si eu sa dau sfaturi, dar, decat PL91T, mai bine o Rancilio Silvia (au la barshaker) si o mica documentare despre temp surfing (pt ca Silvia nu are PID). Rancilio Silvia are un grup interesant, dpdv al constructiei situat undeva intre "ring group"-ul lui 81T si un grup E61 fara preinfuzie, avantajul fiind Silvia are un grup mai masiv care poate oferi un profil "mai liniar" de temperatura decat 81T. Daca asta se regaseste in ceasca, e discutabil. Ce stiu e ca temperatura lui 81T mai scade cu un grad, doua, in timp ce temperatura Silviei, conform unor experimente publicate pe net, este liniara.

Ce e important sa stii este ca Mara X va avea aproape aceleasi caracteristici de extractie ca orice espressor cu grup E61, pentru ca, in aceasta categorie de aparate, "grupul face extractia", adica imprima stabilitatea termica si durata preinfuziei.

Ca un avantaj "out of the box" pentru Mara X, aceasta are un jigler in grup ceva mai mic, de 0,5 mm (de verificat, scriu din ce am citit la altii), care mareste durata preinfuziei, asta ar fi un avantaj pentru cafelele prajite intre light si medium.

Apropo de manipulare si fiabilitate, la utilizare casnica, nu cred ca sunt mari diferente. Sunt, insa, diferente, pe partea estetica, un grup E61 fiind in sine o opera de arta si de eleganta a constructiei (ca si un HX, de altfel), ceea ce e posibil sa aiba efect ceva efect placebo Smile





Multumesc foarte mult, Cradun!
Faza cu efectul placebo asupra gustului mi-a placut teribil Smile) , aproape ca sunt convins sa iau un MaraX!
Despre jigler-ul de 0,5 citisem si eu, sper sa fie ok. Nu m-as arunca spre Rancilio Silvia pt ca ma gandesc ca in caz de ..., poate comunicarea cu service-ul este mai usoara pt Lelit, am vazut ca se vorbeste cu ei relativ usor. De asemenea, MaraX pare sa se incalzeasca in 24 de minute ceea ce nu stiu daca s-ar petrece si la Rancilio. Din ce am citit pe aici despre 81T si 91T nu sunt prea incantat. Am ramas cu senzatia ca au fost multe probleme de reglaje. Una peste alta astept sa vad ce opinii mai apar pe forum despre MaraX - intelesesem ca după 22 iunie, Lookie scria daca retin bine, ar trebui sa vină in tara.
Cu rasnita... inca oscilez intre Niche si M42M Stepless. Am vazut ceva clipuri de prezentare ale Niche, intr-adevar pare o chestie fiabila, am vazut ca are retentia f mica, sub 1 gram, dar faptul ca vine din China si ca la o adica tb sa iei legatura acolo sa-ti trimita ceva, mi se pare usor descurajant. Nici la M42M nu e retentia asa mare, in jur de 2 grame din ce am inteles. Trebuie sa mai evaluez un pic... Nu e o investitie chiar mica... si n-as face totusi rabat de la calitate nici la rasnita si nici la espressor.

Ref la confuzia mea la care te referi la inceputul post-ului, da, imi cer scuze, mi se cam amestecase niste informatie in cap. Aici sigur „rasnita” a fost de vină, avusesem retenție mare de la multele thread-uri parcurse. Big Grin


RE: Espresor + rasnita la 1000E - Lookie - 22-06-2020

MaraX astazi ar fi trebuit sa soseasca un lot la importator. Stiu ca sunt in schimb de emailuri cu ei si astept si eu ceva fin de tot Rolleyes .


RE: Espresor + rasnita la 1000E - rhadu - 22-06-2020

Eu am mers pe MaraX si Niche. Niche-ul a venit sapt trecuta si iti pot garanta ca retentia este infima aproape de zero (de unde si numele Tongue ) Am cantar cu 2 zecimale si bag 18.05 gr si iese 18.03 gr de cele mai multe ori (cu un mic bobornac pe funnel-ul pe unde iese macinatura) 

Legat de MaraX sunt ultra multumit, intre timp i-am montat si padela de control al debitului si inca testez cu ea. Pre padela "out-of-the-box" cu Aergrind (pt ca nu venise inca Niche-ul) am scos niste shoturi foarte bune (din punctul meu de vedere), Acum cu niche-ul nici nu mai vorbesc. Macinare consistenta si rapida (fata de manuala) si imi ies niste rezultate exceptionale (din nou, din perspectiva mea Smile ) O sa postez si pe thread-ul MaraX-ului perspectiva mea in curand (fiind si primul meu espressor adevarat nu plasticarii)