Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei (/Thread-First-Crack-si-Second-Crack-in-prajirea-cafelei)

Pages: 1 2


First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 24-07-2013

(07-02-2013, 15:21)hadriano Wrote: %, FC begin la 9.15, END la 13.30.

Hai sa reluam , putin , problema !
FC si SC .

In prezent , am o problema in timpul prajirii !
Nu stiu de ce , eu , nu reusesc sa disting precis cele 2 faze ale prajirii .
Cu totii , cei care prajim acasa , vorbim de FC si SC ca fiind cele 2 momente care definesc profilele de prajire si in zonele carora se incadreaza tipurile de prajire de la cinamon la Viena ... Italian pana la cele carbonizate complet .
Constientizand cat sunt de importante cele doua repere incerc sa ma raportez cat mai precis la acestea , insa nu reusesc .
Teoretic stiu la ce se refera , temperaturi , timpi , sunete , paliere etc... Teoretic !!
Practica insa ma omoara !
Daca nici cuptorul meu nu este super silentios , atunci nu pricep cum ar trebui sa fie unul si mai silentios . Aud si cum se freaca boabele de tambur dar nu reusesc sa disting ultimile pocnete ale lui FC , pauza cu linistea de dinaintea lui SC , primele sunete de SC , evolutia in SC cu cresterea ritmului de pocnituri si ultimile sunete ale lui SC care sa marcheze sfarsitul procesului si delimitarile gradelor de prajire din interiorul acestor faze ale procesului de prajire .

Am citit pe forumuri ca unii stau cu stetoscopul si asculta prajirea . Exclamation
Mi se pare cam prea mult. Chiar sa-mi iau stetoscop poate , un ecograf si de ce nu si o statie pentru RMN ??Huh

La tot ce am prajit , pana acum , nu am avut aceasta delimitare clara si m-am ghidat doar dupa temperaturi , culoare , instinct . La mine sunetele incep , disting clar Inceputul lui FC , derularea Si cam gata .
De aici incolo pocneste tot timpul ca la razboi .
Sesizez la un moment dat ca pocnetele suna putin altfel , dar nu am pauza care sa marcheze aceasta modificare .

Concluzia mea este ca nu toate boabele isi incep FC cam in acelasi moment ( ma refer la un interval de 15-20 de sec ) ci procesul are o imprastiere destul de mare , astfel incat fnalizarea lui FC la ultimile boabe coincide cu inceputul de SC la primele care au pocnit in FC si au terminat mai devreme .
Am de a face astfel cu o rapaiala continua , cu o suprapunere de sfarsit de FC ( la boabele lenese ) cu inceput de SC ( la boabele mai sprintene din prima faza ) .
Eu am rezolvat problema cu ajutorul aparatului . Mi-a placut ce a iesit am memorat programul respectiv si gata ! Pot repeta oricand rezultatul , pe acelasi lot .
Trebuie sa o iau de la capat cu loturile noi .

La mine primele 1,2, 3 pocnete de FC se aud in intervalul 191 -195 gc functie de soiul de boabe , peste 4-5 gc procesul este in plina desfasurare ( sunetele se aglomereza , dar nu imi dau seama daca toate boabele au intrat in proces si nu cumva o parte din boabe abia acum incep sa pocneasca) .
Temperatura urca cam cu 1 gc in 6-7 sec , deci cam 9-10 gc pe minut .
De aici incolo , zic eu , nu am momente de pauza si pocniturile sunt continue .
Pentru city dau afara la 205 gc ( este atat temperatura setata cat si cea indicata pe display si masurata de termocuplu )
Pentru Full City + la 212 gc , cand rapaiala este in desfasurare
Din ce am citit pe la 195 -197gc ar cam trebui sa se sfarseasca FC iar pe la 207 gc sa cam fiu in SC !!! Huh
Oricum ce e la mine pe display nu stiu daca am neaparat si in boabe , sau poate nu am citit ce trebuie si unde trebuie Huh
Teoria la Hottop zice :
-la 196 gc ( pe display )unele boabe si pana la 206 altele suntem in FC
-la 204 gc ( pe display ) as avea vreo 221 gc in boabe si sunt in SC .
Prajirea City dureaza 11:40 min la Ethiopia , 13:45 la Honduras ( de ex ) si
12:45 Full City la Ethiopia si 15:30 Full City + la Honduras

Ei din cauza acestor date destul de confuze as vrea sa stiu cum se disting la voi etapele de FC si SC si cum e cu pauza dintre ele .

Am mai zis-o , teoria cu teoria insa practica e altceva !
Din discutiile cu un prajitor local , mult mai experimentat decat mine , am primit si o explicatie ( care mi s-a parut logica ) pentru care nu mereu exista aceasta liniste intre cele 2 faze .Idea

Cum este la tine Hadriano ? Te intreb pe tine deoarece imi spuneai ca ne ghidam in prajire cam dupa aceleasi repere de temperatura , mai nou de profile .

Sunt la fel de interesat si cum sta situatia si in cazul celorlati colegi prajitori de acasa si nu numai .
Sesizati clar , distinct inceputurile si sfarsiturile celor 2 faze iar intre ele aveti linistea ( relativa ) de 2-3 minute
Poate vin cu niste observatii si profesionistii de pe piata cafelei , Mihai , Papajaques,
Radu , Dragos , etc ... Nu teorie ci cum este in realitate , in practica .

Hadriano , revin la intrebarea ta legata de modul in care pastrez cafeaua .
Nu o mai bag la frigider deoarece prajesc putin si se termina repede .
18g/shot x 4 /zi =72 g /zi
240g/ sarja : 72 g/zi =3,33 zile .
Nu beau constant 2 cafele pe zi si nici sotia , asa ca un lot prajit imi ajunge 4 chiar si 5 zile , uneori . Cam cu o zi inainte de terminare prajesc pentru a asigura si perioada minima de degazare .
In tot acest interval gustul evolueaza inspre mai bun , cu exceptia cazului de prajira mai light .

Cam mult ,m-am cam repetat , dar dau totusi drumul la ce am scris !


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 24-07-2013

Quote:La mine primele 1,2, 3 pocnete de FC se aud in intervalul 191 -195 gc

asta este ok.faptul ca nu incep toate odata, e normal Smile.Chestia ar fi alta, odata sa sti ca difera destul de mult de la soi la soi.Daca vorbim de aceiasi cafea, e alta treaba, dar poti avea cafele care ori nu le abordezi bine, ori alte cauze dar poti sa nici nu auzi FC.Am patit cu niste robusta.oricum, nu incep toate odata, nu e chair matematic procesul, dar nici nu trebuie sa intri in Sc cu o parte si alta parte sa intre in FC sau sa deruleze FC vioi.Poate..zic , poate, e legat de cum le ataci.Ideal ar fi sa le dai tare, acest tare depinde de soi, etc, in partea de inceput, sa inmagazineze suficienta caldura, si la un moment dat sa incetinesti.Cand, e mai simplu, ori putin inainte de FC la astea sudamericane,normale, medii, ori imediat dupa Fc la astea dure, kenia,etc.Treaba este cu cat, depinde mult de cuptor.Fiind f mic al tau si cu inertie termica mica, la orice reducere se simte instantaneu si se raceste.(eu am aceste doua scheme de abordare).Si la mine se simte destul, reduc gazul pe manomentru si vad ca temp incepe sa stagneze sau chiar sa scada, ceea ce nu e bine.de constanta greutatii nu mai zic, un 10% poate sa conteze f mult, iar la tine 10% e ceva de oridinul o lingura.Eu zic sa faci o proba sa incetinesti si sa lungesti cumva , ca sa se uniformizeze boabele, apoi sa continui f incet dar constant.Si sa te joci doar cu aerul, pe final.faptul ca Sc nu il distingi f f clar, cel putin asa am dedus, este ca nu e vorba despre un sunet puternic si clar, dar ai si alte semne care sa iti indice.Fumul, zumzaiala, sfariiala.Mai ar depinde si de cafea, daca este de o anumita calitate, care printre altele se masoara si prin uniformitatea marimi boabelor.NU am retinut daca ai spus despre acele cratere , care apar la intrarea prea in forta in SC( sa zicem ca asta ar fi o cauza), ai sau nu?
Quote:Temperatura urca cam cu 1 gc in 6-7 sec , deci cam 9-10 gc pe minut
in ce parte ai cresterea asta?Daca e dupa Fc e cam mult.
Ma gandesc ca, o mica investitie suplimentara, ar fi f buna la cuptorul tau.ceea ce imi lipseste si mie,sonda de boabe.Datalogger hai ca e jumate moft, dar sonda aia e buna, si ai gata servita solutia pe siteuri.Eu inca trebuie sa gandesc ce si cum, nu am o solutie clara si probata de altii.
M-au ciupit niste tantari cat am scris si nu m-am putut concentra ca lumea Smile
apropo de numar, eu beau doua, cateodata trei dim( o dubla si un cappucinno) , cam trei pe durata zilei la munca, si doua cand vin acasa.Cam asa bea lumea, toate mici, cred ca nu au 7 grame una.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 24-07-2013

[quote='hadriano' pid='8880' dateline='1374688325']
[quote]
nu trebuie sa intri in Sc cu o parte si alta parte sa intre in FC sau sa deruleze FC vioi..
[/quote]

Incercam sa gandesc cat mai logic , de ce nu am pauza aceea care delimiteaza FC de SC .
Am vorbit despre acest aspect cu Mihai Pamfil ( participant la competitii , medaliat , prajitor si foarte tare in stiinta cafelei) si cu Ernest , colegul lui si el priceput in meserie si mi-au confirmat ca si in cazul unei single origin care provine de la mai multe ferme apar neomogenitati de dimensiuni , de procesare etc care genereaza neuniformitati in prajire care se manifesta si sub acest aspect , al lipsei unui interval distinct intre cele 2 momente ale FC si SC .

Legat de temperatura , da acela este ritmul de crestere in timpul FC si SC.
O sa iau masuri sa mai domolesc si o sa incerc sa cumpar si acea sonda pe care sa o bag intre boabe.

Despre cantitate , cu precizie bag exact 250 g de fiecare data .
Pentru aceasta cantitate a fost proiectat cuptorul si toate diagramele de prajire pe care le am sunt pentru o asemenea sarja .

Nu am vazut acel tip de cratere insa azi , la Origo am vazut cum arata o boaba prajita la FC ( tipul de crapatura pe boaba ) si onalta prajita la SC ( prima crapatura + inca o alta , de at fel ).
Foarte interesant , nu am dat atentie acestui aspect pana acum .
Multumesc lui Mihai pentru amabilitate , deschidere explicatii fara urma de secretomanie .

Deja incepem sa prindem ceva experienta , identificam probleme ,ne punem intrebari , cautam raspunsuri adica evoluam Big Grin

Important este ca si in acest stadiu obtinem in ceasca rezultate care ne satisfac .
Daca vom gasi raspunsuri la framantarile noastr vom obtine ceva mult mai bun , oare ?
Daca cresterea va fi pe masura dorintei noastre de perfectionare vom vedea !
Oricum nu cred ca vom fi dezamagiti deoarece pasiunea ne conduce in aceste explorari !

Seara buna tuturor si prajeli reusite !


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - G. Serban - 25-07-2013

(24-07-2013, 21:59)RaduCarutasu Wrote: la Origo am vazut cum arata o boaba prajita la FC ( tipul de crapatura pe boaba ) si onalta prajita la SC ( prima crapatura + inca o alta , de at fel ).
Foarte interesant , nu am dat atentie acestui aspect pana acum .
Multumesc lui Mihai pentru amabilitate , deschidere explicatii fara urma de secretomanie .

Arata-ne si noua despre ce e vorba legat de cum arata o boaba prajita la FK si cum arata la SC. Nu tine numai pentru tine. Smile

Multumiri!


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 25-07-2013

E cam mult 9-10C/min dupa FC.Sa nu uitam, a mia oara, ca vorbim de ET, dar..fiind asa aproape de final, tind sa se egalizeze temp.Dar e mult, zic eu, eu fac cam cu 3-4C/min.Sa zicem ca ai 195 FC, 4 min x4=16grade.195+16=211.Mm, inca se mai poate urca in sus, un 220C,dar decat sa fie prea lung timpul mai bine urci cu 5C.Totusi ciudat ca nu ai macar pe cateva boabe, acel crater.Ori ai intrat f putin in SC, ori ritmul era incet spre ok( craterele sunt defect, adica e bine sa nu ai).Oricum, poate fi f bine si din cauza a ce ti-a spus Mihai, chestia e sa vezi daca se repeta la orice cafea.Tot ca opinie personala, incearca o doza mai mica, 230grame, acelasi profil.Tre sa ai un FC mai vioi.Nici mie nu imi este clar cat de vioi e bine sa fie acest FC, dar din ce am inteles, daca ritmul este exagerat de alert, nu e bine.Chestia importanta este sa ai timp suficient dupa Fc pt ca, cafeaua sa isi dezvolte maximul de arome.
Maine sunt liber si am in plan o prajire, mai am cafea pt cateva zile, si vreau sa am o repauzare de 5 zile minim.Nu sunt inca hotarit daca sa ma bag la kenia si yirgacheffe, sau sa merg pe cele din lotul vechi, care deja au ceva vechime, chiar verzi fiind.Tot prajind aceiasi cafea, m-am obisnuit cu ea,cum schimbi lotul cum se schimba problema. Ce m-a mirat si m-a frapat oarecum, este cata caldura inmagazineaza boabele, si totusi ce sensibile sunt la o mica variatie a temperaturii.De aia zic ca daca pui olecutza mai putin, le incalzesti mai bine, ceea ce e f imp pe prima parte.Eu zic ca sonda e buna, tu , eu, nu stim ce temp au boabele.Credem ca ele isi iau cat le dam, dar nu ea asa, umiditatea lor diferita, alte alea pot face ca in exact aceleasi conditii din cuptor ele sa nu atinga aceleasi temperaturi mereu.Probabil ca la acelasi lot diferentele sunt mici, dar intre cafele diverse, acelasi tratament duce la incalziri diferite sigur.
Ai incercat o tura manuala?Inceearca sa arzi un lot, sa ajungi la FC la 7-8 min dar cand vezi ca e tare redu la minim totul si mai tine 3 min indiferent ce se intamplaSmile.Cat poate costa?


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Papa Jacques - 25-07-2013

Atunci cand vorbim de cafele single origin (SO) ne referim la o regiune/tara sau la o ferma?

Pentru cei cu ureche muzicala:
FC are un sunet asemanator cu cel pe care il fac floricelele de porumb atunci cand se desfac. Frecventa de producere a sunetului este aceeasi ca la floricele.
SC are un sunet asemanator cu acela al unor scantei care se produc intre doi conductori de electricitate sub tensiune. Frecventa este asemanatoare. Asa cum a spus si Hadriano, poate fi asemuit foarte bine cu o sfaraiala.

Atunci cand prajesti cafea sunt doua mari categorii de reactii chimice. In prima parte a prajirii, reactiile sunt de natura endotermica (absorb caldura). In faza endotermica se petrece FC. In aceasta faza, daca elimini transferul de energie termica, reactiile (de prajire) se opresc. Prajirea se "poticneste". Spre exemplu, daca opresti transferul de energie termica la 170 grade Celsius, boabele or sa mai urce cateva grade datorita inertiei termice a masinariei de prajit apoi temperatura se stabilizeaza iar in final incepe sa scada.

Daca se continua transferul de energie termica, boabele or sa absoarba suficienta caldura ca sa treaca in partea a doua a prajirii, acolo unde reactiile sunt de natura exotermica (degaja caldura). Reactia principala este cea de piroliza. Cu alte cuvinte, boabele incep sa ia foc (cedand astfel caldura). Undeva la inceputul acestei zone se petrece SC. Ajuns in zona asta, un prajitor observa ca desi transferul de energie termica este oprit, temperatura boabelor creste in ritm alert.

Simplificand putin este ca la gratarul cu carbuni. Pana la o anumita temperatura, poti sa incalzesti carbunii insa acestia nu iau foc si nu intretin arderea in mod independent de alte surse de energie termica. De la un punct incolo, daca transferul de energie termica este continuat, carbunii iau foc si ard singuri. Reactia aceasta se numeste piroliza.

Referitor la "single origin care provine de la mai multe ferme apar neomogenitati de dimensiuni , de procesare etc care genereaza neuniformitati in prajire care se manifesta si sub acest aspect, al lipsei unui interval distinct intre cele 2 momente ale FC si SC ."

Daca "Single Origin" inseamna tara / regiune:
De exemplu, Columbia Supremo (Guatemala Antigua, Costa Rica Tarrazu, Brazilia Santos etc.) inseamna o cafea standardizata dupa anumite caracteristici. Prin caracteristici gasim: dimensiunea minima a boabelor, zona/arealul de cultivare (extins sau restrans: ex. Tarrazu este o zona de 300 km patrati, putin mai mare ca suprafata Bucurestiului), metoda de procesare, anul recoltei etc.
Fermierii din Columbia (de ex.) proceseaza cafeaua intr-un singur fel. Nu exista metode alternative, adica unul sa faca asa si altul sa faca altfel. E ca la noi la tara: toata lumea face la fel, dupa metodele din mosi-stramosi. Toti culeg graul / porumbul intr-un interval bine delimitat de timp si il prelucreaza in acelasi mod.
N-am auzit / vazut ca vreun exportator sa amestece cafea prelucrata prin metode diferite in acelasi sac.

Atunci cand ai o cafea pestrita in cuva de racire, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici si sa cureti circuitul de aer al masinii, inclusiv cosul de fum.
De ce? Transferul energiei termice de la sursa de caldura la boabe se face in 3 moduri:
1. radiatie: tamburul de prajire se incalzeste si radiaza caldura. Este un fenomen similar cu acela prin care noi simtim caldura soarelui inclusiv intr-o zi de iarna.
2. convectie: boabele de cafea primesc caldura de la curentii de aer cald care circula in masina de prajit. Un fenomen similar este acela al unui vant cald care sufla primavara devreme. Vantul cald ne incalzeste insa afara este frig.
3. conductie: caldura se transfera de la tambur la boabe atunci cand boabele sunt in contact direct cu tamburul de prajire. Un fenomen similar este atunci cand ne frigem din greseala la gratar. Smile

Nu vreau sa mai intru in prea multe amanunte tehnice ca deja m-am lungit enorm insa spun atat: atunci cand convectia nu este buna, transferul de energie termica se va face predominant printr-unul din celelalte doua moduri iar cafeaua iese pestrita deoarece boabele aflate mai aproape de tambur o sa primeasca mai multa caldura iar cele aflata mai departe de tambur o sa primeasca mai putina iar Miscarea de rotatie a tamburului si paletele din interior nu asigura suficienta agitatie a boabelor pentru o prajire uniforma atunci cand lipsesc curentii de aer din interior.
Convectia poate sa nu fie "buna" daca masina nu este curatata, cosul de fum nu este corespunzator (tiraj insuficient) si/sau operatorul prefera (voit sau nu) celelalte moduri de transfer.

E dificil de precizat absenta unui interval distinct intre FC si SC fara sa cunosc mai multe amanunte insa inclin sa cred ca este mai putin datorata unei presupuse ne-uniformitati a boabelor verzi de cafea.

Alte aspecte pe care toata lumea se pare ca la uita atunci cand prajeste:
1. termocuplul nu este un instrument de masurare cu precizie a temperaturii. Termocuplul de pe un Hottop nu va indica aceeasi temperatura ca termocuplul lui Radudani sau Hadriano in acelasi stadiu al prajirii. Din acest punct de vedere, termocuplurile pot fi asemanate cu ceasurile. Cu cat ai mai multe, cu atat habar n-ai cat e ora exacta. Cel mult eu m-as hazarda sa compar temperaturile de la doua Hottop in acelasi stadiu al prajirii.
2. acelasi termometru masoara temperaturi diferite atunci cand altitudinea este diferita. Cu cat altitudinea este mai ridicata cu atat apa fierbe la o temperatura mai mica.
3. pozitia termocuplului in contact cu boabele este cruciala pentru masurare corecta. Pozitie incorecta => masurare incorecta.
4. termocuplul trebuie curatat frecvent. Termocuplul murdar => temperatura raportata incorect.

Deci ... atunci cand cineva spune "m-am dus pana in x grade Celsius apoi am scos cafeaua." sau "am scos-o la y grade Celsius" mie treaba asta nu-mi spune nimic, mai ales atunci cand luam in calcul cele 4 aspecte de mai sus. E ca si cum spui "am intrat in Bucuresti cu 145 km/h." Ca sa pot emula parcursul respectiv am nevoie de mult mai multe date. Sper ca e destul de clar pentru toata lumea.

Vestea buna este ca mi-am gasit spatiul pe care il doream si in 2-3 zile o sa semnez contractul de inchiriere. O sa fie amenajat pentru cupping-uri si o mica scoala de prajit. Fiecare cursant o sa prajeasca singur si/sau ajutat sarje de cafea pe masini industriale de prajit. E dificil sa explici mersul pe bicicleta insa mult mai usor sa te sui pe bicicleta si sa inveti sa mergi.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 25-07-2013

Ei, faina treaba cu scoala de cafea, domnule Radu.Chiar ma intrebam ce mai faceti Smile
Fac o singura remarca, legat de temp termocuplelor.stiu ca ce ati spus e 100% adevarat, dar nu exclude sa aevm temp comune , mai ales ca vorbim de aer, la diferite cuptoare.Culmea ca ale mele bat destul de bine cu ale lui Radu , pe hottop.Nu e de mirare, in aer sa zicem ca e mai simpla masurarea.In rest, avem doar de invatat.Am o intrebare, sau mai multe intr-una.Legat de acest Fc, vorbim de un inceput, desfasurare, final.Exista o pauza clara de cand putem zice, na ca s-a sfarsit cu Fc-ul?O alta chestie , orientativa, de cand incepem sa masuram timpul de la asa zisul FC si pina la evacuare?Am citit ca un bun reper e cam de cand pocniturile au un ritm aproape continuu, la mine de ex sa zicem ca ar fi 20 sec de cand aud primele.Doi, cu acest reper, Fc clar si distinct, cam carre ar fi durata recomandata pina la evacuare?4 min?( ma refer la o evacuare in primele sec de Sc , cam cum preferam noi incepatorii.).Apropo, personal mergeti pe o prajire lunga piano piano sau una vesela si inritm alert de 13 min maxim?
VA salut cu stima...Cu vittoria ati renuntat? Smile


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Papa Jacques - 25-07-2013

Referitor la FC, eu consider ca FC incepe atunci cand am trei pocnete consecutive in mai putin de 2 secunde. Evident, FC se termina cand nu mai pocneste nimic. Cu cat cafeaua este mai uniformizata dpdv al boabelor (dimensiune, umiditate in standarde, densitate, continut de fructoza), precum si presupunand ca prajim la o masina ideala, cu atat pocniturile vor fi mai grupate iar intervalul de timp in care se desfasoara FC va fi mai scurt.

Pentru un experiment interesant, lasati pentru cateva zile cafea verde afara, in bataia soarelui sa se usuce bine apoi prajiti. Urmariti rezultatele si comparati-le cu o cafea a carei umiditate este in normele prestabilite. O sa stiti cand e uscata pentru ca boabele incep sa zornaie ca niste pietricele atunci cand sunt presarate pe o suprafata tare. Nu stiu cum sa exemplific altfel insa se simte la mana foarte bine. Atentie la temperaturi cand faceti acest experiment!

De fapt, Hadriano ma intreaba "cum construiesc un profil de prajire?". Este una din intrebarile la care as dori sa raspund in cadrul atelierelor de cafea. Smile Nu pot sa dau chiar tot din casa. Big Grin

Prajirea piano-piano: D-nul Radu Carutasu a exemplificat dpdv al proceselor chimice-fizice intr-o postare a dansului pe acest forum de ce piano-piano este un no-no. Nu gasesc acum postarea dar sunt convins ca stiti la ce ma refer.

N-am gasit Vittoria ok pana acum. Urmaresc in continuare cu interes desi acum am alte prioritati.

Un alt aspect pe care am uitat sa-l mentionez in postarea mea anterioara. Il pun aici ca subiect de meditatie/discutie pentru prajitori.
Care este temperatura ambientala si care este temperatura boabelor de cafea verde atunci cand prajesti iarna? Dar atunci cand prajesti vara? Cum influenteaza aceste temperaturi durata prajirii? Dar durata racirii? E totusi vorba de o diferenta medie de temperatura situata undeva in jurul a 15-20 grade celsius, poate chiar mai mult in zilele calduroase. Dupa mine este o diferenta semnificativa de temperatura.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 25-07-2013

Papa Jaques ,
te salut si ma bucur foarte tare ca ca ai raspuns invitatiei lansate , prin intremediul acestui forum.
Ma bucur , deasemenea , ca ai gasit spatiul pe care il cautai si ca in planurile tale intra si organizarea unor intalniri cu noi si nu numai .
Revin !
Inteleg din cele spuse ca nu este anormal sa nu distingem intr-un mod clar delimitarile acestor etape ( sfarsit de FC / inceput de SC ) si am inteles motivele precizate si de tine .
In cazul meu este incurajator ca la prajirea unor sarje de cate 250 g de cafea , din acelasi lot am pe parcursul procesului aceleasi temperaturi +/- 1,2 gc la aceleasi secvente de timp ale profilului ales .

Iarasi este incurajator ca dupa teorie FC incepe intr-un interval cuprins intre 190-195 gc , iar la mine acest lucru cam asa se intampla .
La fel , pe la 207 gc , dupa teorie ar trebui sa fiu in SC . La aceasta temperatura , afisata de sonda pe display , cand dau boabele afara se aude in cuptor cum pocnesc .
Pana aici trag concluzia ca ceea ce imi indica display -ul se incadreaza in filmul cu prajirea .
Am citit ca aceste temperaturi nu sunt lege ci depind de o sumedenie de factori .

Legat de viteze de prajire pentru profilul city proiectantii Hottop indica diagrame de prajire cu timpi totali cuprinsi intr-un interval de 11:30 min , de 13:30 min pentru full city si de 15 min pentru Viena .
La toate profilele de baza se pot face orice fel de modificari insa nu exista prajire peste 24 min indiferent de valorile de temperatura setate .
Deci producatorii recomanda viteze destul de mari ale procesului ( or fi stiind si ei cate ceva ) .

Oricum , abia astept sa particip la sedintele de prajire!
Pana atunci ne mai bagam si noi in vorba si ne dam cu parerea !

GSerban , legat de boabele pe car mi le-au aratat Mihai si Ernest , de la Origo , acestea aveau o crapatura pe ele si indicau clar ca prajirea era la FC si boabe cufisura in capat , semn distinct al SC .
Pana atunci nu priveam boabele si semnele de pe acestea ca fiind semnele celor 2 faze .

Hadriano , am acele crapaturi si ele sunt vizibile . Credeam ca te referi la capete ( cratere )arse de boabe care sa ateste un impact violent al temperaturii asupra lor .
Am si niste poze intr-un post anrerior unde se vad boabele prajite .

S-a jucat copilul si a trimis mesajul inainte de a-l termina .( de aceea arata asa ! )


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Lyvyoo - 25-07-2013

O precizare scurta: lasati pronumele de politete "dvs.", "dansul" etc. E de la sine inteles ca cei care suntem pe forumul acesta ne respectam intre noi si avem un suflet tanar indiferent de varsta biologica. In plus e si mult mai usor de comunicat fara politeturi, dand o nota amicala acestui forum. Insist... Smile


First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - G. Serban - 26-07-2013

(25-07-2013, 21:38)RaduCarutasu Wrote: ... acestea aveau o crapatura pe ele si indicau clar ca prajirea era la FC si boabe cufisura in capat , semn distinct al SC .

Eu insist Smile

Care e crapatura distincta de FC si care e distincta de SC?


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 26-07-2013

(26-07-2013, 00:13)G. Serban Wrote: Eu insist Smile
Care e crapatura distincta de FC si care e distincta de SC?

In atasament am ales un bob de cafea prajit full city+, adica putin dupa inceperea SC.

Dupa descrierea lui Mihai , crapaturile fine ce apar in partile laterale ale dungii din mijloc , ar reprezenta tipul de crapaturi specifice fazei de FC .
Cele mai profunde , din capatul bobului sunt crapaturile caracteristice lui SC .

Cred ca vom lamuri mai clar aceste aspecte prajind cu Papa Jacques .


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Cosminp - 26-07-2013

(26-07-2013, 00:56)RaduCarutasu Wrote:
(26-07-2013, 00:13)G. Serban Wrote: Eu insist Smile
Care e crapatura distincta de FC si care e distincta de SC?

In atasament am ales un bob de cafea prajit full city+, adica putin dupa inceperea SC.

Dupa descrierea lui Mihai , crapaturile fine ce apar in partile laterale ale dungii din mijloc , ar reprezenta tipul de crapaturi specifice fazei de FC .
Cele mai profunde , din capatul bobului sunt crapaturile caracteristice lui SC .

Cred ca vom lamuri mai clar aceste aspecte prajind cu Papa Jacques .

Multumesc pentru informatie si fotografie. Eram convins pana adineauri ca nu prajisem niciodata pana in SC.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 26-07-2013

Am scris acum vreo doua zile ca vineri, adica azi, am zi de prajit.
Din pacate nu coincid intentiile cu rezultatele...nu sunt f multumit de ce a iesit.Nu stiu dece, nu am obtinut maximum si nici nu am avut un control ff bun.
am prajit acelesi cafele, guuatemala, brazilia, columbia.M-am jucat putin cu cantitaile, brazilia am pus 600 gr, guatemala 500 columbia 400.Pe toate le-am dus in SC, brazilia mai mult, guatemala mai putin iar columbia si mai putin.Un sfat pt Radu, ca scria pe un topic ca vrea sa prajeasca mai adanc, atentie ca se parlesc imediat.Nu inra mai mult de 30sec cand auzi sfariiala si vezi fum.Oricum, teoriile nu bat cu practica, sau cu aparatura.Cred ca exista undeva si o limitare datorita aparaturii, naiba stie, imi scapa parca din mana dupa FC.de fapt nu e bine zis, control am, dar nu rezulta cum as dori.In plus, am un miros dulceag ciudat, am o lista pericuilasa cu mirosuri, chimie, etc.Prin excludere am zis ca e guaicol, nu gasesc acum lista sa o pun aici,zic din memorie.Oricum un miros ciudat, dulcutz,Mie brazilia ce am nu mi-a placut niciodata, si cred ca sentimentul e reciproc pt ca nu mi-a iesit niciodata bine.Poate e si calitatea aiurea, naiba stie, se umflaz mult, se arde usor, dar multa lume zice ca brazilai e f simplu de prajit.Cel mai bine mi-a iesit Columbia, pe care, contrar teoriei care zice sa dai gaz maximum suportabil fara sa strici bobul, am dus-o usurel usurel.Cu o perioada de 6 min si mai bine de la FC pina la eject.De obicei am cam 4 min.Am observat un fenomen, descris si de Papajacques, cand procesul tinde sa stagneze dupa FC.am incercat sa compensez cu o sarja de gaz puternica de 30 sec, apoi iar piano.Acum am mai clare lucrurile in cap, practic e mai greu.Chestai este ca daca dorim o mica aciditate remanenta si arome vi, vesele, ajungem max max pina la inceputul lui SC.Dorim o cafea mai fina, corpoasa, aciditate zero, dar mai pamintoasa, intram in SC mai mult ceea ce inseamna un proces mai lent, si acel gust de copt.problema ar fi ca, pt espresso, mai toti specialistii recomanda o porajire mai adanca, nu foarte mult, dar clar in SC, pt ca si asa extragerea sub presiune scoate aciditate, arome la greu, deci nu avem nevoie de boabe acide.In concluzie, mai exersam Smile
Ca fapt divers, la modul amatoricesc soi la stilul in care prajesc eu, pina acum mediu, nu pot zice f light, pt mine perioada optima de repauzare e de 10 zile minim.Abia acum la 14 zile am o cafea f echilibrata, fara urma de ranced sau arome vechi, totul f armonios.Pastrata corespunzator nu sunt probleme.
A, am mai avut o surpriza neplacuta, cand rasneam am auzit un zgomot aiurea.Ori o piatra ori ceva metalic, am demontat rasnita si am gasit doar o mica scjija metalica.Cred ca o bucata mica de dinte.Probabil era ceva in cafea, o piatra mica.Cum mazzzeryul are o putere incredibila, cred ca poti taia linistit lemne cu motorul, praf a facut piatra, dar e posibil sa afecteze dintii platanelor.Le-am demonrtat dar nu am vazut ceva ciobit, acum naiba stie care a fost cauza


RE: prarirea cafelei - prajim functie de cum faceam cafeaua ? - G. Serban - 31-07-2013

Cat timp trece dupa ce nu mai auzi FC pana auzi primele semne de SC?


RE: prarirea cafelei - prajim functie de cum faceam cafeaua ? - hadriano - 31-07-2013

Ehe Radu, ai zis tu bine, cam la toate punctele, dar si la asta , legat de experentza, mai avem de fumegat putin pina sa ne chemam prajitori,Dar suntem pe drumul cel bun.Oricum, complicata treaba, complexa mai bine zis, prajirea asta de cafea.
Ei, exact cum ai scris si tu, multe nu sunt de adaugat.Problema este cam asa:unu, unde ne oprim in SC, doi, cum conduci procesul cand sti din start ca vrei ceva mai dark.Ca difera treaba.Acum sa zic sincer, nu sunt f incantat de ce mi-a iesit.Gustul e bun, nu descriu ce si cum, dar e ok, aroma cafelei rasnite e puternica dar grea, un miros adanc, nu de ars, dar aroma bauturii in sine nu ma incanta.Nici lipsa aproape totala a aciditatii.Si vreau sa zic ca, diferentele macar teoretice intre prajiri sunt mici, timpul in care am intrat in SC e mai lung la prajirea adanca cu 20 secunde.Tot teoretizand, daca unii cetateni intra destul de mult dar nu au efecte catastrofale, inseamna ca e ceva aici, o mica smecherie, secret.Modul cum abordezi o prajire adanca difera de modul cum abordezi o prajire light.Ideea ce am citit-o printre randuri, este ca la o prajire adanca, sa nu se inteleaga scrum, automat ai o oarecare stagnare a procesului, si un gust de copt nu de prajit.Asa prajesc se pare italienii, ca sa obtina un espresso fara aciditate si cremos, adica uleiul iese frumos si emulsioneaza.
Eu din experienta mea, vreau sa zic ca cele mai bune rezultate le-am avut cand am prajt oarecum diferit de reguli, cand am facut incet incet procesul,am crescut f usor dupa FC, etc, dar am obtinut maxim de arome.Iar contrar regulilor, ptmine cafeua e mai buna dupa minim 7 zile, chiar 10.Notiunea asta de cafea proaspat proaspat prajita e ok, dar gustul se rafineaza dupa ceva vreme.Tot contrar cellor de pe homebarista, folosesc doze mici in jur de 14 grame.Seara chair 13, la cappucinno 14.5-15.Vreau sa zic ca gustul si aromele se deschid f bine cand doza e moderata, probabil si aparatul meu scoate maximul din cafea,dar asta ete.Voi mai trage o tura la terzi, etalonul meu, Smile si o sa cumpar ceva cafea boabe.Am mai avut, era prajita normal , f putin spre inchis,dar fara urma de ulei.Ce ma frapat mereu, in afara ca cafeaua e buna, aromata, legera , este persistenta gustului, cel putin la unele soiuri dura minim juam de ora.Nicaieri nu am mai avut asa persistenta, la una boliviana de la hasbean, dar nu asa mult.Dece...naiba stie Angel

Sincer sa fiu nu am cronometrat si nu am fost atent.Pina aproape de FC, stau pe scaun si mai scot cafea cu tubul ala de inox si miros ca un profesionist Smile.Dimineata , pe racoare, se aud doar boabele cum turuie in tambur.Cand deja sunt aproape de FC ma precipit si devin agitat si nu mai am notiunea timpului.Dar ca sa raspund, sa zicem cam un minut un minut jumate maxim dupa ce s-a terminat FC pina la inceputul fosnetului de SC.Dar ce stiu sigur, e ca am cam 4 minute de la inceputul FC (parait serios si aproape continuu) pina la eject.


RE: prarirea cafelei - prajim functie de cum faceam cafeaua ? - RaduCarutasu - 31-07-2013

(31-07-2013, 10:17)G. Serban Wrote: Cat timp trece dupa ce nu mai auzi FC pana auzi primele semne de SC?

Ei , greu cu distributivitatea atentiei in atatea directii in momentul cand se porneste artileria in cuptor .
Aunc cu privirea la ce se petrece , ascult ce sunete se aud , caut momentele de liniste , observ cum e cu fumul , ma uit la display sa vad temperaturi , aparatul mai tipa si ma intreaba daca mai vreau + la timp , mai si notez cate ceva .
Ce mai , concentrare la max !
Totusi aparatul afiseaza permanent timpi , temperaturi si date despre functionarea cuptorului . Eu introduc de la bun inceput datele unui grafic de prajire pe care il modific usor pe parcurs , de obicei la partea finala la care mai plusez reprize de timp , functie de necesitati sau micsorez , dupa caz . Dupa datele afisate in timpul operarii pot face observatiile .
In general am FC la 190 gc si se incheie pe la 198 - 200 gc .
Acest interval se intinde pana la 3 min ( dar nu mai putin de 2 :3 )
Am o pauza ( calmare de rapaiala ) cam de 10-15 sec ( cam 2 gc crestere temp ) .
Pe la 202 gc incepe sfaraiala cu pocnituri usoare de SC . De aici mai las cam 10-15 sec si dau afara la 205 gc .
Adunand timpii ajung cam la 3:3 min . ( 3 min si jumatate )
Nu este farmacie , cam pe aici se ivart timpii , diferentele , insa sunt de ordinul secundelor la timp ( 10-15 sec )si de 2-3 grade la temp.

Temperaturile sunt cele afisate pe display si sunt masurate de termocuplu .
Am studiat pozitia termocuplului si am vazut ca este asezat in interiorul tamburului cam cu 2 cm si la cca 2 cm de marginea acestuia iar in rotire boabele il ating .

SC la mine se termina pe la 209 gc cam in 1:3 min . La SC nu am observat prea mult deoarece doar de vreo 3 ori am mers pana aici .

Acum vreau sa merg cu SC inainte grad cu grad , sa vad ce iese .
Tanzania prajita acum la 205 gc si 10 sec dopa SC este inca putin cam acida .
Vreau sa merg pana la echilibru , adica pana in punctul in care nu mai am exces de nici o parte . Aciditatea acopera din celelalte arome asa ca eu incerc sa o cobor pana la nivelul la care sa simt de la prima sorbitura ca am un echilibru de gust care sa imi permira sa simt cat mai multe .

Ma ajuta , in acest sens nu numai cuptorul ci si rasnita si espresorul .


RE: prarirea cafelei - prajim functie de cum faceam cafeaua ? - hadriano - 04-08-2013

Legat de prajire, nu sunt f multumit de ce am prajit acum o saptamina si mai bine.Intrarea prea in forta si prea mult in SC , chiar daca vorbim de perechi de 10 secunde, strica structura cafelei , aia tisulara cum ar zice niste doctori, si face sa musteasca uleiul.La frigider se pastreaza bine, dar afara ar fi rancezita repede.Asa la gust cafeaua nu e rea, e chiar foarte acceptabila, aroma e buna,dar slaba si cam ciudata.E greu sa descriu , dar are ceva, fff putin de cauciuc.In concluzie, PROFILUL pe care am mers nu era f bun, nu neaparat faptul am prajit mai adanc.Ca sa ma repet, personal cele mai bune rezultate le-am avut cand am avut in final acea culoare maronie castana, mi-am confirmat ca e ok diferite articole care vorbesc e mahony nu stiu cum, si un ritm potolit, mai ales dupa FC.Pt ca nu am inca sonda de boabe, ma induce in eroare temp aerului, faptul ca ea,ET stagneaza putin nu inseamna ca e acelasi lucru in boabe, BT.Mai bine piano piano ,nu exagerat si rezultatele sunt bune.Trebuie exersat, facut si un curs.Ca sa fiu on-topic, probabil, in vacanta o sa beau si cafea non-espresso,si cred ca o sa merg pe presa franceza.Voi vedea cum se potrivesc prajirile si teoriile cu practica.Totusi, personal inclin sa cred ca pt espresso e indicata o prajire mai adanca.Punct.Oricum, gradele astea de apreciere, inchis, deschis, lalala, sunt f subiective, cred ca e destul de greu sa comunici altcuiva cum ai prajit exact cafeaua, ca acea persoana sa incerce macar sa reproduca rezultatul tau.Nu ar strica sa cautam o cale sa standardizam cumva, nu doar temp de eject sau culoarea.


RE: Prajim in functie de modul de preparare al cafelei? - scientist - 05-08-2013

Tare cred ca vom sintetiza spunand "am prajit x minute dupa FC'' sau ''am intrat x secunde in SC''. Eu deja aplic asa regula, fac cate 3 sarje la o sesiune de prajit si am notat pe borcane timpul.

Vin cu o propunere, offtopic dar in interesul nostru. Sugerez deschiderea unei camere de chat, poate chiar cu un buton pentru acces direct pe panoul de sus al forumului.


RE: Prajim in functie de modul de preparare al cafelei? - hadriano - 05-08-2013

"am prajit x minute dupa FC'' sau ''am intrat x secunde in SC''
Asta oarecum deja facem, dar nu stiu cat de exact poate reprezenta prajirea reala sau cat de repetititv poate fi procesul pe diferite cuptoare folosind aceiasi parametrii.Cat de cat este de folos, eu personal incerc sa fiu in parametrii oarecum generali, 8-9 min pina la FC, si cam 3-4 pina la eject cu o intrare minima, cat de o sfariiala in SC.
Cu aceste valori, ceva ceva foarte acceptabil iese.Ei, pt performanta e nevoie si de finetzuri.
E buna chestia sa faci 3 sarje, banuiesc ca diferite, e si mai usor pt ca pe gene ai sarje mici.Eu pe homemade-ul meu, am o sarja ideala de 500gr si deja "produc" prea multa cafea si ies din cele 3 saptamini regulamentare in care vorbim de prospetime.
Legat de cafea, am ridicat un grad temp la espressor,adica am 94C asa mi-a venit, si culmea, cafeaua a iesit mai buna.Doza mica, 13,5gr, cantitatea 60-65ml, timp 25 secunde de la actionarea manetei in care intra si cele 5 sec de preinfuzie.Am observat ca, pt gustul meu, o cafea mai aerisita, care iese cu un debit mai maricel, dar in limite normale, este mai ok.Iar nu sunt pe aceiasi lungime de unda cu cei de pe homebarista, care ( ma rog, sa zicem ca e impresia multora, nu o regula) vorbesc de acel ristretto.Cand e prea ristretto, imi pare totul imbacsit,cand mai scapi si prea mult zahar, iese o chestie aiuristica.Totusi un espresso "elegant" tre sa fie finutz, super aromat, sa simti ca e cafea, sa nu fie exagerat de concentrat si sa ramai cu retrogust placut mult timp.Din pacate, chiar si in Italia, acest etalon de espresso ideal e greu de gasit, cvasimajoritatea barurilor facand ceva cremos, cu minim 30% robusta, cu temp mare si doze mici ,rasnita super fin si presata super usor, totul ca sa scoata maxim din cafea, etc, astfel ca e greu sa avem la ce ne raporta.Chiar se plang toti expertii lor, ca "domle, nu mai ai unde bea o cafea buna ".Fac o paranteza, povestea un tip, pe care chiar l-am cunoscut acceidental, depanator de masini espresso, ca la un bar a gasit o masina veche in ultimul hal.Cei ce o utilizau,nu faceu nici cea mai mica intretinere, dusul era super colmatat, etc etc.Omul din pasiune a reparat totul, curatat, detartrat, reglat debit, temp, etc.Le-a dat si cafea ca lumea, tot tacamul.Ei, dupa vreo doua sapt, patronul s-a plans ca clientii vor cafeaua dinainte, adica ceva ordinar cu 8 euro la kil, 70% robusta.Plus ca na, iesea mai buna cafeaua pe masina veche.Ce sa mai zici.De aici putem trage concluzia ca e greu sa schimbi niste obiceiuri si gusturi ,chiar gresite, acumulate in ani si ani.Foarte valabil si la noi.


RE: Prajim in functie de modul de preparare al cafelei? - Cosminp - 05-08-2013

@scientist
Sunt multe variabile in prajire si din pacate "x minute dupa FC" nu este complet. Este o informatie importanta, insa nu este completa, pentru ca este posibil ca vor fi diferente de prajire intre un FC cu o temperatura constanta din prajitor si unul unde continuam sa crestem temperatura.
Eg pe Gene Cafe:
1. FC incepe pe la 235 si tinem termostatul la 238
2. FC incepe la 235 si tinem termostatul la 250.

Rezultatele vor fi foarte diferite dupa 3 minute.
De unde consider ca ar trebui sa mentionam daca prajirea este City, City+, etc.
Exista un standard la SCAA (Agtron), insa pentru noi sunt convins ca este suficient ghidul de la SweetMaria's (SM) https://www.sweetmarias.com/library/content/using-sight-determine-degree-roast

In alta ordine de idei, va fi o diferenta mare la gust intre cafeaua adusa piano in FC si cea adusa rapid. Am facut un test in acest sens si am ramas socat de cat mare era diferenta.

In concluzie, sunt de parere ca atunci cand vorbim de cum am prajit o cafea, ar trebui sa partajam profilul pentru aparatul pe care am prajit (include info "x minute dupa FC") si sa spunem in ce categorie se incadreaza culoarea prajirii (in baza ghidului de la SM).


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 05-08-2013

(05-08-2013, 09:45)hadriano Wrote: "am prajit x minute dupa FC'' sau ''am intrat x secunde in SC''

Si mie mi se pare superficiala aceasta apreciere .
Conteaza cum ajungi la FC ( timpi , paliere , temperaturi ) .
Se poare praji sau se poate coace pina in aceasta faza , cuptor mic , mare dimensiune sarja etc .

Acum cand prajesc ma documentez in legatura cu soiul de cafea , citesc cam ce spun alti prajitori despre el si ce profil se recomanda , dupa care aleg graficul care se potriveste .
Pe acest grafic urmaresc fazele de FC si SC si aleg momentul in care dau afara .
Cu echipamente diferite cred ca este dificil de stabilit repere comune .
Cel mult putem compara gustul .
Am discutat cu Ernest si mi-a propus un test foarte interesant .
Prajim amandoi odata aceeasi cafea , urmarim acelasi profil , degazam , facem scchimb de cafea astfel prajita si o comparam facand extractii cu aparatele din dotare .
buna ideea si vom trece la treaba !


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Lyvyoo - 07-08-2013

(05-08-2013, 02:13)scientist Wrote: Vin cu o propunere, offtopic dar in interesul nostru. Sugerez deschiderea unei camere de chat, poate chiar cu un buton pentru acces direct pe panoul de sus al forumului.

Am raspuns aici.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 03-09-2013

salutare
Na ca a trecut weekendul si a trebuit sa reumplu borcanele.
Asa pe scurt, am facut trei sarje, paranteza, am ramas fara cafeaua din vechiul lot de sudamericane,Brazilia, columbia plus..kenia, cea cumparata de la firma din germania, mereu imi scapa numele.
Brazilia prima, dar soiul asta nu mi-a iesit niciodata impresionant.Or fi boabele, nu stiu, iese dar nu sunt incantat.Columbia a iesit frumos, dar kenia, la care m-am dat cu 400 grame, este ceva de vis.Am baut imediat la juma de ora, fff buna.Ca sa fiu on topic, NU am mers cu niciuna pina la second crack, nus de ce, am preferat o prajire pina inainte de SC, si dupa 4 zile nu am urma de ulei pe boabe.Am baut cateva kenia single, sa ma delectez, apoi am facut miscele, cea mai reusita a fost 50% brazilia, 30% columbia,20% kenia.Se simte aroma puternica de kenia, mergea si 15% iar brazilia prajita mai adanc.
In rest, nu am schimbat ceva important in timpul procesului, ca mai mereu am banuiala ca merg prea incet unde nu e cazul, adica dupa yellow point spre FC.Voi mai vedea.In schimb am simtit , am intuit asa vag influenta temp exterioare, pt ca fac afara, si acum temperaturile erau cam la 18-20 C dimineata, fata de 30 cand faceam in toiul verii.Am bagat 2 mbar in plus la gazSmile.Am de facut ceva imbunatatiri si la cuptor, dar piano piano.
Ca noutate,am facut o tura spre mare, care nu e f departe de mine, si pe la jumatea drumului am o prajitorie.O stiu, am mai luat cafea prajita, am vorbit odata si de un super jolly cu omul.Ei, acum l-am prins pe cetatean in toane bune, si am luat putina cafea:columbia si guatemala, ambele la 10euro kil.Nu e putin dar nici f mult, fara alt transport, etc. mi-a convenit.Vreau sa zic ca boabele verzi miros super fain, se simte ca sunt proaspete.Omul mi-a dat o lista cu preturile engros la o firma din trieste, imperator srl.O sa o pun odata pe net, preturi mici, 3-5 euro max (la kenia).Am vorbit si de prajire, ei, ca in multe domenii, cineva care prajeste de 30 de ani, crede ca asa e bine si nu mai studiaza.La teorie probabil ca eram mai tare ca cetateanul.Oricum observ a mia oara cat de tari sunt in teorie colegii americani, de la tehnica espresso, prajire, etc.Astia aici sunt cu renumele, dar cum necum fac si cafele bune, fara sa exceleze insa la teorie, care e importanta totusi.SAU, e f posibil, omul nu divulga secrete, prefera s afaca pe nestiutorul.Printre altele, util pt noi, ar fi ca omul lasa cafeaua minim 4 zile, dar uzual 7 la repauzat inainte sa o puna in vanzare.Ca timp dupa FC i-a parut mult 4 minute cat i-am spus ca las eu.Hm...
In concluzie...remarc inca odata ca , cafeaua verde de calitate e importanta...


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 08-09-2013

Am reluat si eu prajirile .
Am facut o tura de Tanzania si una de Ethiopia Yrga .
Foarte , foarte bune amandoua .
Deja dupa atatea prajiri am inceput sa am preferinte in ceea ce priveste modul si gradul la care le fac .
Atunci cand prajesc si beau single origin merg 15-20 sec in SC . Aici obtin acel buchet de arome , bogat , echilibrat , fara excese de gust pe nici o componenta si care imi ofera posibilitatea identificarii cu usurinta a acestora . Pentru mine cam aici este zona de maxima satisfactie din toate punctele de vedere .
Este gradul la care nu am nici uleieraea boabelor si nici deteriorarea gustului pana la finalizarea lotului . Culoarea este de un maro brun frumos cu dunga din mijloc vizibila.
Degazarea de 4-5 zile este suficienta iar aspectul la curgere se mentine constant . Nu tin cafeaua in frigider dar nici nu apar pete de ulei pe boabe .
Mi-am determinat si un reper de temperatura , indicat de sonda , de 208 -209 gc la care dau boabele afara . Oriunde de la 205 la 209 gc prajirea este buna , pentru mine.
Am mers mai mult cu desfasurarea la SC , pana la 212 gc si nu am fost multumit . Parca putin prea prajita in detrimentul echilibrului de care vorbeam .
Imi convine graficul de prajire cu o durata de timp de 13-14 min cu o crestere mica de temperatura pe segmentele de derulare ale FC pana la final.

Un amestec il voi realiza dintr-o prajire city la o cafea florala sau fructata 25-30% ( ethiopia , tanzania , kenia ) , cu o prajire full city + la o cafea mai dulce , ciocolatie ( papua , ecuador ) 25-30% cu o prajire putin peste full city+ gen columbia sau , poate , brazilia ( pana pe la 212-214 gc, la mine dar nu dusa la sfarsit de SC , nu viena ) .

Concluzia mea , amestecurile facute di. prajiri separate cu profile adaptate unui max de gust pentru fiecare soi . Cu procentele ma voi juca dupa gust .

Pana la amestecuri ma mai joc cu cafele single origini .


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 08-09-2013

Piano piano ajungem se pare la aceleasi valori.De fapt, cum am mai zis, se pare ca suntem pe valorile "standard" acceptate prin diverse comunitati, 9min pina la FC si inca 4 min pina la Eject.Apoi diverse profile ce si cum se ajunge la FC si cum evolueaza dupa , asta e alta poveste.Legat de temp, eu la ultimele prajiri am mers pe mai putin , fara sa intru in SC, deci aveam in aer cam 204-205C.La mine sonda este cam langa ax, si intra cam 5 cm de la planul tablei anterioare.
Am auzit ca Tanzania e f faina.Yrga nu mai zic, urmatoarea saptamina fac si eu un lot.
Am in plan sa continui cu mici imbunatatiri ale prajitorului meu.Unele sunt si estetico-tehnice, dar cel mai imp este sonda de boabe.Tre sa gasim un model bun de sonda domnule Radu, care sa nu coste 50 de euro si sa fie usor de
gasit.Pt hottopul tau sunt gata servite solutii, sonda, montajul.Eu o voi pune in usa, deja stiu.Si poate intr-un viitor mai economisesc la una alta si ma bag la un datalogger.
Apropo de SC si acel ulei...aici e smecheria, am mai zis, sa intri in SC dar fara sa ajungi sa uliezi boabele.Smecheria se pare ca este sa mergi f incet in urcarea temperaturii (nu era greu de ghicit ) dar asta va duce la acea stagnare care se zice ca este de evitat, deoarece da gust de copt, nu prajit.Italienii prajitori asa procedeaza, balansand plusurile cu minusurile , si asta pt cafea facuta dupa metoda espresso.Chestia asta am citit pe homebarista daca nu ma insel.Sincer, ca sa evit uleiul si sa nu fac rebuturi, nu am mai mers asa adanc, plus ca imi place mai ales la monoorigini gustul mai acrisor si fructat,specific celor duse NEintrate in SC.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - Lyvyoo - 09-09-2013

La propunerea lui scientist, discutiile despre arome se muta aici.


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - csabitec - 17-09-2013

Timelapse: Prajire boabe de cafea


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - hadriano - 23-09-2013

Salutare
Vad ca prajirile "online" cam stagneaza, asa ca maia daug eu cateva randuri.
Am facut sambata o noua sesiune de prajit, am pus la bataie 3 soiuri, columbia supremo, guatemala antigua si etiopia harrar longbeary.(sper ca am scris bine).Primele doua luate recent d e la o prajitorie, parca am scris, etiopia luata de la dockland din Germania.
La prajire am experimentat putin.Columbia a fost prima, am facut oarecum normal, FC la 190C si dupa 8,30 min, eject dupa alte 4 min.Dupa racire si analizare la rece( la propriu si al figurat) parca mai mergea oleaca bronzata.Ei, inca am retineri in a face procesul in ritm mai accelerat, cum am dedus ca ar fi cel mai bine, dar fara a arde si distruge structura poroasa a cafelei care duce implicit la uleiere dupa, aparitia rancezeli, etc.Ca repere am acest 8-9 min pina la FC si un max 5 min dupa pina la eject.Daca e bine sau rau,nu sunt f sigur Smile, dar cam asa se vorbeste prin targ.Bun, a dua sarja a fost guatemala.Aici am facut niste schimbari , am marit puterea gazului cu cativa mbari.Periculosi mbarii astia, o mica schimbare mi-a influentat dramatic procesul, asa ca am ajuns la FC cam in 5 min si intreaga sarja a durat cam 8 min.Fara sa fie stricata, cafeaua arata si miroase bine.Inca nu am gustat pe indelete monorigine, ca sa pot deduce care sunt schimbarile in irma unui proces rapid.Am tinut cont doar de acele indicati cum ca anumite cafele crescute la altitudine sunt dure si necesita caldura din plin in prima parte.Aici intra Kenia, Guatemala si altele, care imi scapa pt moment pt ca nu au fost in lista mea pina acum.Ultima a fost etiopia harrar, o cafea lunguiata si destul de neuniforma ca marime.Dara aruncati un ochi aici vedeti ca e grad 4, adica f neuniforma in dimensiuni, printre altele.LA fel de neuniforma a iesit si la prajire, dar stiu ca pt aceste cafele e oarecum normal, asta e soarta lor, nu e ceva gresit in proces.Ei, neuniforma, lunguiata, dar are un gust ..mama mama, plus o aroma nu neaparat nemaipomenita dar f diferita de tot ce am baut.Nu pot descrie, pot zice putin ciudata, si din ce am inteles se datoreaza si procesului natural, nu spalat, care da o cu totul alta aroma si gust.
Cam asta ar fi.Mai am doar putin kenia din lotul vechi, o tin pt degustari de dupaamiza, si am inceput sa beau din prajelile astea imediat.Nu am mai auzit fas de degazare nu nimic.Cafelele sunt bune, rasnitul miroase f fain.O mica chestie e miscelarea lor, simt ca nu merg amestecate chair dupa ureche.aromele ies ciudate, corpul asa asa, etc.Trebuie si aici o minima regula.Ca idee am facut columbia 50%, guatemala 30% etiopia 20% sau combinatie etiopia+kenia cantitati egale.
O saptamina buna la toata lumea


RE: First Crack si Second Crack in prajirea cafelei - RaduCarutasu - 25-09-2013

(23-09-2013, 10:26)hadriano Wrote: Salutare
Vad ca prajirile "online" cam stagneaza, asa ca maia daug eu cateva randuri.

Prajirile nu stagneaza !
Stagneaza impartasirea impresiilor si a experientelor .
Sun convins ca dupa atata timp toti prajitorii de pe forum au prin experienta si sunt multumiti de rezultate .

Personal am ajuns sa stapanesc foarte bine cuptorul si de cand nu mai stau cu creionul , cu carnetelul in mana si atent la display , prajirea decurge cu totul altfel .

Am identificat cateva modalitati de prajire care se potrivesc pentru cele cateva tipuri de prajeli pe care le agreez ( intre city+ si full city+ ) si cam asta este .
Nu mai stau cu ochii pe indicatoare ci ma concentrez numai pe ce se vede si se aude in cuptor . Faptul ca am putut memora niste programe ma ajuta foarte mult . Intervin doar cand ajung la final si comand manual evacuarea boabelor in tava de racire .
Am ajuns in stadiul in care sesizez foarte clar etapele de fc si de sc incat reusesc sa conduc prajirea exact pana pana unde doresc .
Sunt foarte multumit de rezultate , am ajuns sa am o constanta a prajirilor si am reusit , pana acum , sa nu mai dau " rasol " cu nici o sarja .