![]() |
|
Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Cafea (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafea) +--- Thread: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... (/Thread-Al-doilea-val-al-cafelei-aka-Starbuks-other-shit) Pages:
1
2
|
Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - renatoa - 23-03-2019 Sa incerc sa ghicesc... ii zice Starbucks ? :D RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - gorexxx - 24-03-2019 Si totusi se poate... Sa bagi punga de cafea intr-o cutie frumoasa, pe care sa lipesti o eticheta cu detalii, pe laterale sa treci o poveste frumoasa in doua limbi chiar, asta inseamna sa stii sa iti promovezi produsul... Unii ar spune ca o eticheta pe punga ar fi fost suficienta, altii ca o punga sigilata ajunge ... Si la capatul celalalt avem starbucks ul @renatoa care sunt level+100 in marketing si au reusit sa faca din produsele lor (mai mult sau mai putin calitative) un lifestyle . Amanuntele stau in detalii iar la final acestea vor face diferenta. Produsul trebuie sa aibe impact asupra clientului atat vizual cat si calitativ. ![]() ![]()
RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - radudani - 24-03-2019 gorexxx Wrote:... concurenta este cea mai buna metoda de evolutie, iar la final alegi ceea ce iti place. Cel cu cele mai multe like uri castiga. sunt eu mai greu de urnit, sau e ceva cu exprimarea asta bazata pe notiuni presupus subintelese de toti la fel?! de ex.: care evolutie, in favoarea cui, sau asa, in general, pe campuri ? ![]() exista o evolutie a omului, asa, ca forma de viata bazata pe carbon, sau numai a cafelei ambalate?! ce castiga al' cu mai multe laicuri? spun asta, pentru ca in partea cealalta, cu produsele industriale/comerciale/de consum, produsele sunt tot mai frumos ambalate, tot mai extins explicate in texte, tot mai cosmopolite ca origine pretinsa si tot mai chimizate/post procesate si mai proaste calitativ! de fapt, judecand dupa ambalaje si cheltuielile de marketing implicate, unde se termina artizanatul si incepe 'industrialul'?! sigur ca o trasatura generala nu e un detaliu si nici iarna nu-i ca vara ![]() ce as vrea sa se inteleaga, printre altele: ca atunci cand ambalajul hotaraste alegerea, printr-un 'mpact asupra clientului atat vizual cat si calitativ', exista probabilitatea ca si denumirea de artizan sa faca parte tot din ambalaj... (sorry, aici se vorbeste de un limbaj comun pentru aprecierea cafelei prajite aflate in vanzare) RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - renatoa - 24-03-2019 Care evolutie, aia in care aducem manele la un festival de film la care este premiat Morometii ? Cand intr-o firma de IT, de la care ai avea pretentii, este diviziune "sociala" nu pe politica, ca millenialor li se rupe, ei nu se duc la alegeri, ci pe subiectul ascultam sau nu manele in teambuilding... e clar incotro evolueaza gusturile si educatia. CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - micrenda - 24-03-2019 Cred ca mergem un pic off-topic... Dar vedem dacă, cumva, reușim sa ne întoarcem la subject. Am citit în diferite ocazii ca "concurenta aduce evoluție". Nu vreau sa spun ca aceasta afirmație este greșit ci incompletă: concurenta aduce evoluție când se lucrează în un mercat transparent. Un exemplu de mercat transparent sunt componente IT: memorie ram, HD, schede de memoria SD. Când cumperi o memorie știi exact cate gigabyte cumperi, ce standard are, ce viteza și, firește, ce preț are. În acest sector exista o presiune puternica și, în timp, preturile devin mai mici, performantele mai bune, și noi, ca consumatori, avem doar de câștigat. Dar, nu este asa peste tot: Lavazza și Nespresso nu sunt leaderi de piață pentru prețurile mici sau pentru calitatea lor deosebită. Ce i face leader sunt cheltuielile pentru reclama, marketingul și, în general, ignoranta consumatorilor. La serviciu au cumpărat un aparat cu capsule de la Nespresso. Personal îmi place extrem de mult design-ul aparatului: este mic, compact și, din părerea mea, drăguț. Chiar și mai mult decât Pavoni-ul. Dar, deja de la miros, știu ca ce iese de acolo este fiere. Ma vine sa cred ca la Nespresso se investește în orice în afara de in cafea. In viitorul apropiat nu cred ca Lavazza si Nespresso vor îmbunătăți cafea: vor schimba designul aparatului, culori la capsulele, noi reclame, dar materia prima tot aia o sa rămână. De ce? Doarece cafea care este înăuntru este cel mai puțin transparent lucru (Când a fost prăjită? Ce origine are? Ce ferma? Ce grad de prăjire? Ce recolta? Naturala sau spălată?) Sa fiu clar: nu spun ca capitalismului este rău (istoria ne învață că este cel mai mic rău) ci doar că nu aduce neapărat progress decât dacă există transparenta și o un consumator educat. Luand legătura cu prima postare acestui thread, eu cred că definirea unei limbaj comun despre nivel de prăjire este dumul cel mai bun pentru o mai bună transparenta și pentru aduce un progress substanțial lumei cafelei de specialitate. RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - Levo - 24-03-2019 OFF-TOPIC (24-03-2019, 17:31)micrenda Wrote: Când cumperi o memorie știi exact cate gigabyte cumperi ... ... Un diavolo per capello , adica ... sa stii sa scazi din nr. de giga inscrisi , k sa stii cu cati mai ramai in urma formatarii ... ... che schiiiiifo...(24-03-2019, 17:31)micrenda Wrote: In viitorul apropiat nu cred ca Lavazza si Nespresso vor îmbunătăți cafea: .... Foarte bine , ... sa faca loc la napoletane si siciliene ... :banan: :bi:... (24-03-2019, 17:31)micrenda Wrote: Sa fiu clar: nu spun ca capitalismului este rău ... ... Ba este rau ... cu comunistii ... :D ... ( unii duc dorul nechezolului ! ) - n. trad. - 'na ciofeca ... RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - razvanMB - 24-03-2019 (24-03-2019, 17:31)micrenda Wrote: Dar, nu este asa peste tot: Lavazza și Nespresso nu sunt leaderi de piață pentru prețurile mici sau pentru calitatea lor deosebită. Ce i face leader sunt cheltuielile pentru reclama, marketingul și, în general, ignoranta consumatorilor. Am mai scris asta ( o iau si eu ca radudani..:) insa normal ca Lavazza si Nespresso nu au cum sa imbunatateasca un produs ce este deja destul de bun, avand in vedere scara larga la care este produs. Daca tot invocam branduri uriase ar trebui sa ne pastram o doza de realism si sa intelegem circuitul economic si faptul ca avem o cafea disponibila oriunde si usor de preparat. De ce oare ar trebui sa avem asteptari de "specialitate" de la o cafea super comerciala? e ca si cum am avea pretentia ca franzela la 1 leu sa fie la fel de buna ca specialitatile de la boulangeriile frantuzesti. Cum nu exista nici un producator de paine artizanala care sa fie in toate supermarketurile dintr-o tara, nu mai zic din lume, la fel nu o sa fie nici un brand de cafea de specialitate artizanal prea curand. Si cand va fi, nu va mai fi asa de artizanal. Cafeaua de specialitate, ca si vinul de calitate inalta, exista in loturi relativ limitate si la costuri din ce in ce mai mari. Ce plateste Nespresso in plus pe marketing plateste un prajitor artizanal pe boabele verzi, insa ca sa ajunga in supermarket acelasi prajitor artizanal trebuie sa plateasca si el acelasi marketing, asa ca o cafea de specialitate accesibila oriunde ar fi mult mai scumpa decat la prajitorie. Scriu aceste randuri pentru ca sper ca munca prajitorilor artizanali sa fie cu adevarat apreciata, asa cum si cafeaua comerciala ar trebui apreciata pentru ceea ce este : disponibila oriunde. Nu trebuie confundate, nici amestecate, ci doar savurate, fiecare dupa preferinte si posibilitati. CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - micrenda - 24-03-2019 @razvanMB Nu tot ce este industrial este neapărat rău. Un exemplu: Nurofen-ul este făcut la scara industriala, dar, ești de acord cu mine, avem parte de un produs calitativ și controlat. Sau, vorbind de alimente, uleiul de floarea soarelui. Asta nu înseamnă că nu există și ulei de floarea soarelui artizanal și de calitate mai bună dar diferența între versiunea artizanala și cea industriala nu este la fel de mare ca la cafea. La o cantitate industriala nu poți sa faci altfel: nu sunt de acord. Poți începi cu a scrie data la care ai prăjit, sa scrii tară de undevm vine cafea, sa scrii lista ingredientelor și aditivelor (chiar dacă lege nu o cere). Asta nu costa nimic. Apoi, dacă vrei sa mai faci un pas, poți sa începi sa prăjești mai ușor (nu toate sortimentelor, sa nu supărăm italienilor), sa mai vinzi și o rasnita (cum fac producătorii de piper), etc. Sau poți alege sa nu îți bați capul cu cafea și investești în reclame pe piață uniri. RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - nechezol - 24-03-2019 Aveti grija ca se introduce o confuzie in discutie. de genul "mere cu pere". Starbucks si Nespresso sunt pe alta piata. Piata si industria cafelei de specialitate, desi mici , sunt deja consacrate drept a fi cu totul altceva in sau pe langa marea industrie a cafelei. Alt producator si alt consumator, alta cerere si alta oferta, alta Marie cu alta palarie. Parerea mea e ca modul actual in care se prezinta oferta cafelei de specialitate este cat se poate de ok si a introduce noi brizbrizuri nu va schimba cu nimic lucrurile, e doar un formalism inutil. Si pana la urma care e ideea? Sa l repudiez pe Mihai Honciuc pana nu binevoieste sa se conformeze regulilor mele? Pana una, alta, cumpar cafeaua care imi place, nu pe cea care imi satisface nevoia de marketing. Sunt unii de aici care nu isi dau seama ca prin astfel de idei batatoresc drumul catre aceeasi blamata industrie a cafelei cu gardul vopsit afara. Ca e vopsit cu ambalaj lucios sau informatie prolixa, nu are importanta, mie tot a prosteala de marketing imi suna atat timp cat incearca sa ma faca sa mi aleg cafeaua pe baza de naratiune si nu de gust. Si da, gustul e suveran in toate domeniile si etapele vietii, de la gagica pana la sicriu. RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - renatoa - 24-03-2019 Exemplul cu painea nu este reusit, cel putin pentru Franta. Acolo si la supermarket au calitate de boulangerie, nu doar coc din aluat congelat ... "tous nos produits sont avec levain, monsieur..." raspuns la intrebarea mea idioata daca au paine cu maia... :D Pur si simplu nu exista sa gasesti paine la tzipla, feliata si cu termen de doua saptamani sau mai mult. Deci se poate ca cel putin un domeniu alimentar sa elimine industrialul, si sa presteze doar calitate artizanal. Deh, la unii traditia nu e doar un termen de marketing. RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - razvanMB - 24-03-2019 (24-03-2019, 18:29)micrenda Wrote: @razvanMB Eu chiar am mentionat mai sus, sper ca e clar, industrialul in cafea are locul sau, binemeritat. Nu stiu cati inteleg ca industrialul si marile branduri de cafea ajuta de fapt prajitoriile artizanale, foarte mult chiar. Nu mai pacaleste nimeni un consumator odata ce a gustat cafea de calitate si din fericire, nici nu l mai intoarce la consumul cafelei de duzina, daca acea persoana isi permite altfel ( ca si timp, bani, interes). Acum sa comparam un produs medical utilitar gen Nurofen, de necesitate cu cafeaua de specialitate, pe care majoritatea consumatorilor o consuma pentru gust, este destul de greu de realizat. Nu cumpara nimeni Nurofen pentru placerea gustului si in general, medicamentele nu au ajuns la acea dezirabilitate :) Nu contesta nimeni calitatea Nurofenului dar nu are nici o legatura cu cafeaua, decat poate cafeaua consumata de necesitate, poate ness, instant sau orice alta cafea unde gustul nu conteaza pentru client, ci doar efectul "de trezire" sau activare/energizare. Din perspectiva asta da, poti compara. Acum chestii legate de trasabilitate si recolta la un producator industrial, ar trebui sa ti imaginezi mai mult care e procesul de achizite al unui producator urias. Volumele sunt uriase iar fermele de la care cumpara sunt multiple si de cele mai multe ori, foarte mari, putin orientate pe calitate. Costurile de achizitie sunt foarte mici, originile sunt foarte pestrite si in general e un mare challenge logistic sa omogenizezi cafeaua verde si sa reusesti sa asiguri o constanta astfel incat gustul propus sa fie cat mai uniform. Si uneori sunt chiar placut surprins cand constat chiar si la brandurile mari unele cafele care poti fi aromate, nu sunt asa dezastruoase cum vad ca generos generalizeaza multi pe aici. Am mostre de cafele verzi de la producatori mari si sunt ireale, execrabile. Probabil ajung in automatele cu 1 leu :( Insa iarasi, sa ai pretentia de trasabilitate si anul recoltei pentru niste cantitati uriase de cafea, unde de fapt sunt amestecare diverse recolte, e nerealist. Nici nu stiu cum a ajuns din nou discutia la branduri mari si cafea industriala, nu prea are sens. Ce e rau in a si face reclama, nu stiu. Au si ei salariati, satisfac nevoi certe, aduc valoare adaugata, fac economia sa se invarta. Sunt foarte multi oameni multumiti de Tchibo, Jacobs si toata viata lor nu o sa ajunga sa si puna problema de anul recoltei, etc. Au probleme existentiale mult mai importante decat asta. RE: CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - Mihai L - 25-03-2019 (24-03-2019, 18:29)micrenda Wrote: ...Nu costa nimic...??? Pai iti dai singur cu firma in cap. :D De exemplu, o conserva de pateu de ficat de pui, unde ingredientul de baza sunt apa si slanina de porc. Impreuna 40-80%%. Iar ficatul de pui, uzual in jur de 20%. Daca nu scriu detalii, poate ii mai crezi. :P CAFEA PRAJITA LIGHT, MEDIU, DARK - micrenda - 25-03-2019 Cat despre discuția: exemplul cu Nurofenul a fost făcut doar ca un exemplu de produs industrial. Și am mai făcut exemplu uleiului de floarea soarelui (am ales acest aliment doarece în Italia se găseste mai greu și de calitate mai proasta în timp ca în România este destul de ieftin și, cred eu, de calitate mai bună, chiar dacă este industrial). Firmele mari țin trasa de loturi, achiziții, datele de prăjire prin sisteme informatice bine pus la punct. Motivul este simplu: o firma genu Lavazza nu își poate permite ca un lot contaminat, ca un exemplu, de arsenic, sa ajungă pe raft. Din acest motiv se fac analize de laborator, si orice lot este trasat. Faptul ca se decide sa nu se scrie pe punga informațiile gen data de prajire, tara de origine, etc. este o alegere de business. Nu am spus ca trebuie trasat pana la ferma (pt asta exista cafea de specialitate la 50 RON punga) dar, măcar, tara? Nu am spus niciodată ca cafea industriala trebuie sa dispară: nu cred ca ar exista cafea pentru toți dacă se mâine cu toți ar începem să bem doar cafea de specialitate. Dar mai multă trasparenta nu ar strica. Un exemplu de asta este Cafea del Sol: ei au un brand mainstream (cu prețuri accesibile acesibile) și unul de specialitate. Dar, chiar si pentru varianta mainstream, există un nivel decent de transparență. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - Lyvyoo - 25-03-2019 Nu putem aduce in discutie Nurofenul caci cafeaua se poate raporta la categoria gastronomie, grosso moddo, deci in jurul acestui domeniu trebuie sa variem exemplele. Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - micrenda - 25-03-2019 Ok, uitam de exemplul cu Nurofenul. O întrebare pentru prajitori: dacă voi ați avea în input acea materia prima ca la Lavazza , puteti să produceți o cafea prăjită mai bună decât ce fac ei? Nu spun la nivel de cafea de specialitate dar ceva baubil și, cât de cât, onest? Dacă puteți, desigur poate s-o facă și Lavazza dar nu o interesează. Dacă nu, atunci, suntem norocoși că există Lavazza :) RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - Lyvyoo - 25-03-2019 Raspund (si) eu: Sunt sigur ca da ! :) O mare "problema" a Starbucks & co. este faptul ca prajesc industrial, automatizat, la temperaturi foarte inalte etc. Sper sa ne dezvaluie cineva din secrete. De fapt e o problema pentru noi dar oamenii asta isi doresc, caci de aceea au vanzari. As fi curios de stilul abordat in cafenelele lor cu prajitorie on demand din Seatle... Dar acest val doi a fost o perversiune de fapt, o bataie de joc fata de cafeaua italiana. Macar valul trei vine cu argumente solide, care pot placea sau nu. Dar valul doi a fost ceva de genul, hai sa vedem cum dam salam de vara tuturor ca sa aratam cat de buna e ceafa de porc la gratar. Asadar, cu priceperea unui prajitor artizanal sau chiar a unui homeroaster, sunt 100% sigur ca o cafea verde gen Starbuks ar putea iesi muult mai buna (pentru genul de client ca userul espressoman), din simplul motiv ca ar fi prajita in batch-uri mici, studiata, profilata etc. De aceea tot sustin ca marea masa ar trebui convertita in primul rand la cafea proaspat prajita nu la specialitate neaparat, si spun asta plecand de la exemplul personal. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - baloozzy - 25-03-2019 ![]() Ceva aniversar, "prăjit" în Olanda, ulei, cratere, tot ce vrei. Aș lua din Peco ceva cărbuni, să fac un blind test. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - renatoa - 25-03-2019 (25-03-2019, 02:01)Lyvyoo Wrote: ...O mare "problema" a Starbucks & co. este faptul ca prajesc industrial, automatizat, la temperaturi foarte inalte etc. Sper sa ne dezvaluie cineva din secrete. ... Nu pretind ca ar fi un secret, de fapt sursa informatiei este asa obscura incat nici nu merita citata, mai ales ca in acelasi material apare si cuvantul "ganoderma" :D dar totusi, poate ca a avut acces la cine stie ce informatie asa ca ... sa o luam de buna: Quote:Aici este locul în care aroma cafelei este eliberată, la temperaturi ce se află în jurul a 288 grade Celsius. Bun, acum ce ne spune o sursa infinit mai de incredere... Quote:Severe damage occurs to the cell walls of the matrix at distributed temperatures above 446 degrees F and bean surface temperatures over 536 degrees F The actual temperature values will change due to varying levels of other constituents. Second crack, associated with darker roasts, is the fracturing of this matrix, possibly associated with the volatilization of lignin and other aromatics. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - nechezol - 25-03-2019 Deci despre ce e vorba in topicul asta?Am vazut ca au fost mutate unele postari ca sa ramana o discutie mai tehnica sau mai la obiect pe topicul lui Radu Carutasu dar asta pare sa fie singura menire ca altfel nu prea imi imaginez cum s ar putea desfasura discutia decat pe tema" Din codru rupi o ramurea,Ce i pasa codrului de ea?" Ca o paranteza totusi, nu as bagateliza din start fenomenul valului doi deoarece valul doi a fost parte din procesul de democratizare a accesului la cafea inceput odata cu valul intai, un lucru extraordinar in evolutia societatii omenesti. Insasi democratia, drepturile si libertatile sunt ceea ce sunt datorita accesului ieftin si pe scara larga la bunuri si servicii. Pe de alta nu putem nega evidenta, precaritatea calitatii oferite dar asta e valabil cam in toate domeniile, nu a ramas cafeaua in urma tuturor celorlalte. E ca si cum suntem suparati pe chinezi ca fac produse ieftine si proaste uitand ca beneficiem de douazeci de ani incoace de produse foarte accesibile tocmai datorita lor sau indirect, datorita pietei concurentiale din care ei au devenit parte. Ce am incercat sa ilustrez e faptul ca nu te poti rafui cu istoria. Iar daca e sa fim optimisti, asta e definitia valului patru, daca va fi sa vina, acelasi acces pe scara larga insa de data aceasta la o cafea mult mai calitativa. Cum si in ce conditii se va putea ajunge aici las pe altii sa speculeze, eu nu vad inca germenii unei schimbari . Ca sa inchei, zic si eu ca Liviu ca primul cel mai potrivit pas ar fi acela al incurajarii consumului de cafea proaspat prajita, ca o acomodare cu universul cafelei adevarate insa sunt sceptic ca poate deveni un fenomen amplu atat timp cat marea industrie a cafelei are toate atuurile in a prezerva actuala stare de lucruri, cel putin pentru inca o perioada. Eu cred ca se va ajunge la consumul generalizat de cafea buna doar atunci cand va exista oferta generalizata de cafea buna. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - razvanMB - 25-03-2019 (25-03-2019, 11:11)nechezol Wrote: Ca sa inchei, zic si eu ca Liviu ca primul cel mai potrivit pas ar fi acela al incurajarii consumului de cafea proaspat prajita, ca o acomodare cu universul cafelei adevarate insa sunt sceptic ca poate deveni un fenomen amplu atat timp cat marea industrie a cafelei are toate atuurile in a prezerva actuala stare de lucruri, +1 Da, si eu cred ca lucrurile nu se vor schimba asa de repede. Iar ca sa se generalizeze oferta de cafea buna trebuie ca prajitorii locali sa invete mai mult business, sa inteleaga si sa aplice regulile de marketing, sa imbunatateasca logistica aprovizionarii, sa organizeze prajirea astfel incat sa aiba o constanta a produsului, sa inteleaga mai bine consumatorul si nevoile lui mai mult decat sa se intreaca in trasabilitate si transparenta, unicitate, exclusivitate pe microloturi, procesari inovative, craft, etc..Au si aceste lucruri piata lor, segmentul lor, se pot face bani frumosi pe linia asta si nu o contest. Dar daca tot alegi aceasta cale, pentru mine este corect sa lasi in pace marile branduri sa si urmeze calea, ca nu am vazut pana acum o reclama sau o initiativa oficiala in care marile branduri sa denigreze cafeaua de specialiate. Mai degraba sa rada de neputinta micilor prajitorii, cum era reclama de la McDonalds de acum ceva vreme, si care culmea, a fost apreciata aproape unanim de marii influenceri ai "third wave coffee". :) Pentru ca si comparatia asta inutila cu marile branduri vine din pacate mai mereu din partea celor care se deja s-au blazat, fiind neputinciosi in a-i concura. Si atunci, tot consumatorul e de vina, ca nu e educat, ignorant si nu vrea sa se educe. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - dev - 25-03-2019 Are si starbux un beneficiu in lumea cafelei: a obisnuit consumatorul sa plateasca 5$ pe o cafea. Era mult mai greu pentru o cafenea de specialitate sa supravietuiasca, folosind cafea de calitate, daca nu exista "precedentul" starbux. RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - razvanMB - 25-03-2019 (25-03-2019, 14:05)dev Wrote: Are si starbux un beneficiu in lumea cafelei: a obisnuit consumatorul sa plateasca 5$ pe o cafea. Era mult mai greu pentru o cafenea de specialitate sa supravietuiasca, folosind cafea de calitate, daca nu exista "precedentul" starbux. +1 https://youtu.be/adCKCOCSGpg RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - radudani - 26-03-2019 renatoa Wrote:... Bun, acum ce ne spune o sursa infinit mai de incredere... sigur, fara chestia cu infinitul, existau surse si prin forumul nostru, inca de acum 5 ani: "... apropo de scorching, acel MET (max env temp) se recomanda la cca. 270C, pentru a nu incepe distrugerile in matricea celulelor cu urmari in scaderea complexitatii in cana si reducerea duratei de 'utilizare';" nechezol Wrote:... Deci despre ce e vorba in topicul asta? ... nu prea imi imaginez cum s ar putea desfasura discutia decat pe tema "Din codru rupi o ramurea, Ce i pasa codrului de ea?" +1 a face valuri din istoria cafelei, a o imparti in valuri, e o forma de simplificare, de minimizare care subrezeste insasi edificiul pe care ne cocotam, considerandu-ne adeptii valului al treilea si numarand in continuare... cum... mai spuneam: din cei peste 5500 de inscrisi ca membrii ai forumului, sunt curent mai multe zeci, hai sa zicem mai multe sute, de membrii activi, pe care-i regasesti in mai toate thread-urile in desfasurare; oare toti ceilalti 5000 de bautori de cafea, in mare parte o 'majoritate tacuta', beau cafea proaspat prajita? pentru ca milioanele celelalte de conationali bautori de cafea nu beau cafea proaspat prajita! si si-ar dori probabil sa bea toata ziua cafea de la Starbucks, dar n-au timp si nici bani pentru asta! daca vreo firma din cele ce se discuta aici, care prajesc si vand cafea proaspat prajita (nu mai zic 'prajitorii nostrii' sa nu se spuna ca-i favorizez ), ar ajunge - prin absurd - la acelasi ordin de marime al afacerii ca si Starbucks(30.000 locatii si spre 300.000 de salariati!) sau altii ca ei, nu vad prin ce alte mijloace ar putea-o face, decat tot prin cele folosite de Starbucks! tot americanii aia si multinationalele lor... bun, bun, dar care-i ideea!? IMO, cand avem de-a face cu... multi, cand miscam acolo niste numere (sau... vorbe) mari, e mai bine sa ne gandim la toti, nu numai la noi... RE: Al doilea val al cafelei aka Starkuks & other shit... - Lyvyoo - 26-03-2019 (25-03-2019, 11:11)nechezol Wrote: Deci despre ce e vorba in topicul asta?Am vazut ca au fost mutate unele postari ca sa ramana o discutie mai tehnica sau mai la obiect pe topicul lui Radu Carutasu dar asta pare sa fie singura menire ca altfel nu prea imi imaginez cum s ar putea desfasura discutia decat pe tema" Din codru rupi o ramurea,Ce i pasa codrului de ea?" Cam asa ceva :) RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - slavic1983 - 08-07-2020 A zis cineva Starbucks? (poza dintr-un coffee shop)
RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - dragos.stoian - 08-07-2020 (08-07-2020, 14:18)slavic1983 Wrote: A zis cineva Starbucks? +1 RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - Levo - 08-07-2020 ... Iar si-a uitat cineva periutza de dintzi pe' acolo ... ...
RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - IonutMihail - 08-07-2020 (08-07-2020, 14:38)Levo Wrote: ... Iar si-a uitat cineva periutza de dintzi pe' acolo ...[emoji1787][emoji1787] RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - nfs01 - 22-02-2023 Astfel de oameni se dau bautori de cafea,vai ce buna e
RE: Al doilea val al cafelei aka Starbuks & other shit... - renatoa - 22-02-2023 Pai acum un sfert de ora postai la "media"... ![]() https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Cafeaua-in-presa-media?pid=189174#pid189174 Astea de mai sus probabil sunt cu ulei mineral, de transmisie :D |