Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? (/Thread-Lelit-Bianca-sau-Bezzera-Matrix-DE)

Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - AIKI - 26-02-2019

Cum “ boala “ asta cu up grade la espressor e contagioasa si greu de stapanit, uite ca a ajuns si la mine . Dupa multe ore de citit si cautat m am oprit la 2 aparate ce mi plac ...Lelit pl 162 t Bianca si Bezzera Matrix DE ( bezzera grup) . In momentul de fata, am un Pl 62 t cu mici imbunatatiri ( pulsor, sita dush ims , termometru Eric) de care sunt destul de multumit, impreuna cu o rasnita honne, face treaba destul de buna . ( imi place ideea de apa proaspata in espresor, DB cu un boiler mai mic pt cafea fiind preferabil din punctul asta de vedere...)Trecerea la dual boiler e mai mult pt controlul mai exact al temperaturii si de ce nu pt eventualele experiente sau experimente :) ce aduce in plus preinfuzia si “ profilarea “. Nu sunt vechi in acest hoby si un ajutor e bine venit. Imi plac ambele aparate, fiecare avand plusurile lui ...
Caut un raspuns privind fiabilitatea, stabilitate si sper multumire priviind gustul unei cafele proaspat prajite .
Multumesc anticipat celor mai experimentati pt un sfat pertinent !!!

Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - mihneasusan - 26-02-2019

Bianca este magică. O am din vară și pot spune că nu are loc vreo comparație cu vreun aparat din zona ei de pret. Preinfuzie manuală și profilarea amplifică gustul oricărei cafele lăsând loc experimentării unor profile fascinante de gust. Am lucrat cu un Expobar DB și un La Pavoni Romantica și pot spune că profilarea manuală m-a determinat să renunț o perioadă la DB și să rămână pe blat Pavoniul. Gustul obținut pe el nu îl puteam replica pe Expobar oricât am încercat. Repetabilitatea rezultatului era însă problema esențială cu Pavoni și la 3 shooturi aveam unul excepțional si 2 slabe. Cu Lelit Bianca este o încântare. Poți regla orice parametrii dorești și după ce îți faci mâna vei avea repetabilitate 100% și rezultate de top. Alături de Honne pe care îl văd în semnătura vei obține minuni!

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - AIKI - 26-02-2019

(26-02-2019, 18:34)mihneasusan Wrote: Bianca este magică. O am din vară și pot spune că nu are loc vreo comparație cu vreun aparat din zona ei de pret. Preinfuzie manuală și profilarea amplifică gustul oricărei cafele lăsând loc experimentării unor profile fascinante de gust. Am lucrat cu un Expobar DB și un La Pavoni Romantica și pot spune că profilarea manuală m-a determinat să renunț o perioadă la DB și să rămână pe blat Pavoniul. Gustul obținut pe el nu îl puteam replica pe Expobar oricât am încercat. Repetabilitatea rezultatului era însă problema esențială cu Pavoni și la 3 shooturi aveam unul excepțional si 2 slabe. Cu Lelit Bianca este o încântare. Poți regla orice parametrii dorești și după ce îți faci mâna vei avea repetabilitate 100% și rezultate de top. Alături de Honne pe care îl văd în semnătura vei obține minuni!
Multumesc de sfat, voi tine cont ;)

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - micrenda - 26-02-2019

Am folosit Bianca pot sa confirm ce spune @mihneasusan!

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - AIKI - 26-02-2019

(26-02-2019, 18:52)micrenda Wrote: Am folosit Bianca pot sa confirm ce spune @mihneasusan!

Merci pt sfat ! 2-0 pana acum :)))

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - organon - 27-02-2019

Si de la mine o pasa buna la fileu,fara blocaj inca un punct in cont. :)

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - AIKI - 27-02-2019

Nu are nimeni in dotare sau nu s a “ jucat” cineva si cu Bezzera Matrix/Duo varianta DE ? Ar fi interesant o parere ....

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - cpop - 27-02-2019

(27-02-2019, 10:35)AIKI Wrote: Nu are nimeni in dotare sau nu s a “ jucat” cineva si cu Bezzera Matrix/Duo varianta DE ? Ar fi interesant o parere ....

vrei sa profilezi sau vrei un DB? daca vrei sa profilezi, da, LElit e o optiune buna. Daca nu tii neaparat asta, din punct de vedere al constructiei, Bezzera e de luat in calcul serios. :)

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - dev - 27-02-2019

(27-02-2019, 10:35)AIKI Wrote: Nu are nimeni in dotare sau nu s a “ jucat” cineva si cu Bezzera Matrix/Duo varianta DE ? Ar fi interesant o parere ....

Ce speri sa-ti spuna cineca care s-a "jucat"?

Grupul incalzit electric BZ e de ceva timp pe piata si ar trebui sa gasesti destule pareri pro si contra. Un al doilea boiler nu ar trebui sa schimbe substantial comportamentul. 

https://www.home-barista.com/espresso-machines/temperature-measurement-bezzera-bz07-pid-t16214.html

[Image: 269_warm-up_bezzera.jpg]

(27-02-2019, 13:56)dev Wrote: [quote=AIKI;112057]Nu are nimeni in dotare sau nu s a “ jucat” cineva si cu Bezzera Matrix/Duo varianta DE ? Ar fi interesant o parere ....

@dev

https://www.perfectespresso.ro/ro/produs/espressor-dual-boiler-bezzera-matrix-mn--1130/ ->Grup E61

https://www.perfectespresso.ro/ro/produs/espressor-dual-boiler-bezzera-duo-de--1131/ -> Grup BZ incalzit electric.

Hai sa nu mai dam copy/paste numai asa

@AIKI trebuie sa stii ce vrei :) e Lelit sau Bz Matrix sau Bz Duo :) DB cu E61 mai sunt pe piata, la fel si DB cu grupuri incalizite electric :) cei care au experienta cu DB din ambele feluri, pot sa te ajute :) Daca vrei profilare de presiune, Lelit este optiunea. daca vrei DB cu E61-> BZ Matrix (fara profilare) sau BZ Duo (Grup incalizt electric). la BZ din cate am vazut, sunt cu pompa rotativa (legare la retea) :) Detalii despre toate aspectele, iti pot spune colegii care au/au avut echipamente.

P.S la DB, la in considerare si volumele boilerelor de cafea.
Spor! :)

(27-02-2019, 13:44)cpop Wrote: [quote=AIKI;112057]
Nu are nimeni in dotare sau nu s a “ jucat” cineva si cu Bezzera Matrix/Duo varianta DE ? Ar fi interesant o parere ....

vrei sa profilezi sau vrei un DB? daca vrei sa profilezi, da, LElit e o optiune buna. Daca nu tii neaparat asta, din punct de vedere al constructiei, Bezzera e de luat in calcul serios. :)
Imi surade ideea de profilare, plus faptul ca poti sa folosesti o macinatura mai fina cu preinfuzie mai lunga, e un mare plus . Imi place mult si Bezzera, arata f bine si in interior sunt componente f calitative. Grupul DE bezzera cu pid cred ca e de luat in seama din cate am citit( nu am avut unul, nu pot spune cu certitudine ce stabilitate termica are si nici nu am gasit video cu ceva masurare a temperaturii pe acest grup ), dar faptul ca poti seta doar pana la 5 secunde preinfuzie pe varianta cu rezervor, e un pic descurajator ...Un plus ( pt mine )ar fi boilerul de cupru de dimensiuni mai mici, teoretic ai apa mai proaspata ... Spre final inclin mai mult spre Bianca ...

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - dev - 27-02-2019

(27-02-2019, 14:08)cpop Wrote:
(27-02-2019, 13:56)dev Wrote:

@dev

https://www.perfectespresso.ro/ro/produs/espressor-dual-boiler-bezzera-matrix-mn--1130/ ->Grup E61

https://www.perfectespresso.ro/ro/produs/espressor-dual-boiler-bezzera-duo-de--1131/ -> Grup BZ incalzit electric.

@AIKI trebuie sa stii ce vrei Smile e Lelit sau Bz Matrix sau Bz Duo Smile DB cu E61 mai sunt pe piata, la fel si DB cu grupuri incalizite electric Smile cei care au experienta cu DB din ambele feluri, pot sa te ajute Smile Daca vrei profilare de presiune, Lelit este optiunea. daca vrei DB cu E61-> BZ Matrix (fara profilare) sau BZ Duo (Grup incalizt electric). la BZ din cate am vazut, sunt cu pompa rotativa (legare la retea) Smile Detalii despre toate aspectele, iti pot spune colegii care au/au avut echipamente.

Spor! Smile

Poate n-ar strica sa citesti OP-ul inainte sa scrii niste generalitati. Omul a cerut pareri despre varianta cu grup incalzit de la inceput. Asta apropo de vanat postari...

(27-02-2019, 14:14)dev Wrote:
(27-02-2019, 14:08)cpop Wrote:
(27-02-2019, 13:56)dev Wrote:

@dev

@AIKI trebuie sa stii ce vrei Smile e Lelit sau Bz Matrix sau Bz Duo Smile DB cu E61 mai sunt pe piata, la fel si DB cu grupuri incalizite electric Smile cei care au experienta cu DB din ambele feluri, pot sa te ajute Smile Daca vrei profilare de presiune, Lelit este optiunea. daca vrei DB cu E61-> BZ Matrix (fara profilare) sau BZ Duo (Grup incalizt electric). la BZ din cate am vazut, sunt cu pompa rotativa (legare la retea) Smile Detalii despre toate aspectele, iti pot spune colegii care au/au avut echipamente.

Spor! Smile

Poate n-ar strica sa citesti OP-ul inainte sa scrii niste generalitati. Omul a cerut pareri despre varianta cu grup incalzit de la inceput. Asta apropo de vanat postari...

My bad... Imi pare rau @dev

RE: Lelit Bianca sau Bezzera Matrix DE ??? - Lyvyoo - 27-02-2019

Pai si Bianca merge folosita fara profilare, daca nu iti doresti asta la inceput. Insa tentatia e atat de mare incat nu vei rezista prea mult.
Poti sa sari peste parerea mea caci iubesc prea mult acest aparat. Dar modul brutal in care joaca de-a debitul scazut in preinfuzie poate schimba o extractie si gustul din ceasca, l-as asemana doar cu momentul cand am descoperit ce poate sa faca o rasnita intr-un espresso sau ce poate sa faca o cafea proaspat prajita. Vascozitatea aceea specifica unui astfel de shot, dublata de dulceata multa si fruct stors, isi pun o amprenta atat de mare incat de multe ori cand vei bea un shot "straight" vei avea impresia ca lipseste ceva :)  

In opinia mea, mai mult decat un versus, aparitia Bianca si dotarea ei cu posibilitati de profilare, un PID mai complex, pompa Fluidotech de generatie noua (si mai silentioasa), manere de lemn, boilere de inox, accesorii premium cu gramada a insemnat o rupere a pietei si o demonstratie matematica a faptului ca preturile pe piata de DB-uri sunt exagerate (dictate si de cerere). Bine, mai intai fusese ideea Decent Espresso, de a cobori producatorii cu picioarele pe pamant, doar ca si-au asumat cam multe schimbari deodata plus o electronica mai complexa, ceea ce a ridicat pretul intr-un final. Si inca n-am vazut targurile de profil din 2019 (Host), espressorul cu grup saturat si profilare de la Hedone (care si el s-ar putea sa rupa piata pe segmentul sau) si cine stie cate vor mai aparea. 

Iar ca sa ne uitam in curtea altora ca noi poate suntem mai incepatori la capitolul cultura in cafea, de curand a fost un meci tare, istorisit de admin-ul Home Barista, Dan Kehn, in care s-au pus umar la umar La Marzocco Linea PB vs Lelit Bianca. Raportat la preturile din Romania, 52.000 lei versus 9.300 lei (nu discutam de ce e mai scump un profesional, sunt alte considerente la mijloc, doar punctam...). Puteti citi in link comparatia informala si detaliile respective, eu doar pun un spoiler :)
[Image: BFW8UX6.jpg]
Lelit Bianca wins over La Marzocco Linea PB, 5-3

Plusurile nu vin de la vreo tehnologie secreta care sa depaseasca Linea PB in vreun fel ci, cel putin in opinia mea, de la controlul total asupra extractiei pe care ti-l ofera acel paddle dar in primul rand de la controlul debitului de preinfuzie.

Cu gandul la viitor, fie ca nu ai incredere sa folosesti profilare in prezent sau ti-ai dori sa experimentezi, la asa buget eu unul n-as investi decat in ceva care aduce si feature-uri noi si imi lasa imaginatia si creativitatea sa zburde in viitor nu sa ma limiteze la apasarea unui buton Start / Stop si atat.

Multumesc pt sfaturi, la toata lumea, azi am anuntat in scris distribuitorul pt intentia de a cumpara Lelit pl 162 t ( Bianca) . Undeva prin 8 Martie se preconizeaza ca ajunge. ( cred ca a fost cerere mare pt ca din cate am inteles sunt prenotari de cateva luni ).
Ps: sunt f curios si eu de aparitia espressorului de la Hedone !!! Cu un mare plus ca e facut la noi Smile