Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 (/Thread-Ceado-E5P-vs-Baratza-Sette-270)

Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - szaharia - 24-05-2018

Vă salut, colegi espressomani!
Tentat de propunerea pentru achiziția de grup a râșniței Sette 270, vă cer ajutorul în a lua o decizie. Momentan dețin o râșniță Ceado E5P și nu știu dacă merită trecerea la Sette.
Ceea ce mă atrage la râșnița Sette este faptul că are dozaj automat și de faptul că se poate folosi porta filtru bottom less.
Singurul lucru care mă interesează este măcinătura și rezultatul final, cel din ceașcă. Nu mă interesează nici designul, nici funcționalitatea.
Râșnița va acompania un Expobar Brewtus DB.
Vă mulțumesc în avans pentru ajutorul dat.
Extracții reușite

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - Mesmer - 24-05-2018

Pe home barista am vazut comparatii intre cele doua, fara diferente remarcabile. Acum depinde si cat de ascutite sunt gusturile fiecaruia.
Parerea mea este ce ar fi mai bine sa economisesti pentru un upgrade mai mare: Honne, Olympus, etc.

La E5P nu poti sa folosesti portafiltru bottomless?

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - Lyvyoo - 24-05-2018

Pune si Macap M42M intre alegeri pt ca are un reglaj pe melc superfin, incomparabil cu E5p unde trebuie sa tii roata cu doua maini ca sa poti misca milimetric.

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - dev - 24-05-2018

Poate mai trebuie avute in vedere si cutitele conice vs plane, 58mm vs 64mm etc. Ar trebui sa mai conteze retentia mai mica la Sette, materialele mai proaste la Sette, posibile probleme de aliniere/calibrare la oricare dintre ele. 

Cred ca la nivel pur subiectiv 9 din 10 utilizatori vor prefera cutitele conice.

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - Mesmer - 24-05-2018

In schimb probabil ca 9 din 10 cafenele folosesc rămășițe cu cuțite plate  :D

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - radudani - 25-05-2018

szaharia Wrote: ...Ceea ce mă atrage la râșnița Sette este faptul că are dozaj automat și de faptul că se poate folosi porta filtru bottom less.
Singurul lucru care mă interesează este măcinătura și rezultatul final, cel din ceașcă. Nu mă interesează nici designul, nici funcționalitatea. ...

dozajul automat cu timer (indiferent de rasnita!) se preteaza la metode grosiere de lucru, cu 'cca.' si cu 'aproximativ';
sigur, un timer electronic asa cum are Sette, va opri exact la x,x sec rasnirea, dar cantitatea rasnta difera nu numai in valoare absoluta, pentru o anume cafea, ci si de la un shot la altul, mai ales daca folosesti o miscela (cum lucrez eu), sau daca boabele sunt inegale ca marime si/sau prajire etc.
ok, diferentele sunt de 0,1 - 0,4g - depinde de cafea - dar pentru unii, pot fi deranjante;
iar solutia W, adica gravimetrica, e greoaie, si imprevizibila - oricate imbunatatiri s-au adus, tot cred ca o usa trantita, sau un stranut, pot compromite un rezultat Smile

nu intelege ca-s... gica contra, in fond metodele aproximative sunt cele mai eficiente ca rezultate in timp!
doar ca eu obisnuiam, si voi face la fel in viitor, sa lucrez single dose:
si Sette e o rasnita espresso, de casa, care exceleaza in single dose!
cantaresc boabele pentru un shot, apoi macin in sita (ridgeless basket) si pun in portafiltru!
timer-ul il setez pentru o durata usor mai mare decat cea necesara rasnirii dozei uzuale;

pacat ca nu te intereseaza nici designul, nici functionalitatea: rasnita, desi se ia la tranta cu titanii uzuali in ale rasnitului, prin macinatura rapida si foarte omogena (normalizata) - are dimensiuni modeste, potrivite utilizarii casnice!
iar ca functionalitate, asa cum am mai zis pe la-nceputuri, acum mult peste un an, este unul din principalele motive pentru care o prefer Macap-ului, sau lui Casadio, pe care le am - ambele rasnite plane, destul de rapide: este o rasnita conica rapidacapabila espresso, confortabila si potrivita utilizarii casnice!

despre Ceado E5P nu stiu nimic din propria experienta, dar cred ca e o rasnita capabila espresso, doar mai greoaie in exploatarea home;
motive sa-l schimbi cu Sette ar fi in zonele confort in exploatare (ergonomie si curatenie), rapiditate in macinare, intretinere usoara!

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - flipu2k - 25-05-2018

radudani Wrote:iar solutia W, adica gravimetrica, e greoaie, si imprevizibila - oricate imbunatatiri s-au adus, tot cred ca o usa trantita, sau un stranut, pot compromite un rezultat Smile 
Mie mi se pare destul de precisa, dupa ce am reglat offset-ul in general e diferenta cam de 0.1, maxim 0.2 g. 

radudani Wrote:motive sa-l schimbi cu Sette ar fi in zonele confort in exploatare (ergonomie si curatenie), rapiditate in macinare, intretinere usoara
+1

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - renatoa - 25-05-2018

Din alte motive, nu in primul rand de calitate.
Vesnica neintelegere a ce vrea sa fie echipamentul profesional...
(24-05-2018, 22:43)Mesmer Wrote: In schimb probabil ca 9 din 10 cafenele folosesc rămășițe cu cuțite plate  :D

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - tecsi78 - 25-05-2018

“este o rasnita conica rapida, capabila espresso, confortabila si potrivita utilizarii casnice!”

Recomand 100%!

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - Lyvyoo - 25-05-2018

Adevarul ca mai este si pretul la mijloc. De la 1700 cat este Sette acum pana la vreo 2100 cat este E5P, trebuie sa ai o siguranta ca stii pe ce dai aproape 100E in plus. Si jucandu-ma cu ambele nu pot spune ca am un argument sa spun ca merita diferenta, in afara constructiei desigur.  E si cazul lui Macap M42M cumva, doar ca acolo primesti un mare plus al reglajului extrem de fin. Mai trebuie sa exersam si sa testam, insa e posibil ca de la un anumit nivel, plusul resimtit de utilizator sa fie mai mare daca are un reglaj superfin, decat daca are 6mm in plus la diametrul discurilor de macinare. Zic asta vazand la lucru in showroom-ul Dalla Corte si o rasnita Compak ce avea tot cutite de 58, dar la fel un reglaj foarte fin si chiar o rapiditate uimitoare a evacuarii macinaturii.

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - dev - 25-05-2018

Un studiu mai vechi dar, zic eu, relevant:

http://bwissue.com/ecmgrnt/25753

[Image: R2vtjfu.jpg]

Low rpm e un Kony iar high rpm e un Super Jolly. Concluzia ar fi ca la viteze mari, cutitele plane cresc productia de particule fine.

Deci pentru cafele light sunt fix ce trebuie :)

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - RaduCarutasu - 25-05-2018

In espresso, cutite conice vs cutite plane echivaleaza cu claritate vs corp, in lichidul extras din macinaturi provenind de la rasnite care sunt echipate cu cele doua tipuri de cutite.

Finess mai mult nu inseamna rau, cum nici mai putin nu echivaleaza cu mai bun.
Eu am avut mai multe conice pe masa si au plecat pe rand. 
Pentru mine, tipul acesta de claritate, in defavoarea corpului, nu a insemnat mai bun (repet, pentru mine).

Intr-un corp bogat, pot regasi nuantele din extractia mai clara, invers nu prea am reusit, decat cu compromisuri care au constat in saracirea tonurilor din gust.
Intr-un corp bogat am adus si claritate in nuantele de gust pe care le-am urmarit, intr-o extractie mai clara nu am reusit sa introduc si mai mult corp, fara sa am dezechilibre.

Boabele light au dat rezultate care nu m-au multumit, cele mai prajite, ale caror solubilitate era mai pronuntata au performat mai bine.

Expresoare diferite, dau rezultate diferite in extractii cu cele doua tipuri de macinaturi.
Profilul termic, de presiune sau de debit al fiecarui aparat performeaza mai bine, sau mai putin bine, cu un tip sau altul de macinatura.

Este bine ca, inainte de a opta pentu o rasnita sau alta, sa se incerce a se testa diferite modele de rasnite si cutite cu profile diferite.

Termenul de light e relativ si nu stiu cum sa-l uniformizam ca inteles cumva.  Bogdan Georgescu prajeste .. light la Sloane , dar acea Etiopia spuneai ca ti-a placut. Deci platele se impaca bine cu light-ul :)

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - radudani - 28-05-2018

@flipu2k (ref. Sette 270W):
"...Mie mi se pare destul de precisa, dupa ce am reglat offset-ul in general e diferenta cam de 0.1, maxim 0.2 g. "

ai dreptate, probabil!
aprecierile mele despre Sette 270W (nu mai zic de 270Wi) sunt alterate de subiectivitatea cu 'strugurii sunt acrii' (scumpa, adica), de ceea ce eu consider extrem de confortabil in lucrul single dose (cantaresc boabele in sita si le macin in aceeasi sita - diferente de regula la sutimi!) plus, ceva barfa pe forumuri, ca de, exista destula concurenta!
altfel, Acaia mi-ar folosi mie neintegrata in rasnita, pentru trasarea unor profile de debit in ceasca... tot... strugurii Smile
... iar eu sunt la a doua Sette 270, cu 2 magaoaie plane (macap si casadio) care intra tot mai mult in decor...

@Lyvyoo:
" ...e posibil ca de la un anumit nivel, plusul resimtit de utilizator sa fie mai mare daca are un reglaj superfin, decat daca are 6mm in plus la diametrul discurilor de macinare"

si eu cred la fel, pentru cazul masinilor espresso cu pompa, care au ele controlul pe durata extractiei, cum era Magica (HX E61);
am si scris mai demult despre asta, in general o jumatate de rotatie la surubul melc al lui Macap 7, avea deja un efect in extractie si intregul reglaj era 'jucat' pe o marja de cca. 10-15 microni ce rezultau in fanta circulara de iesire dintre cutite!
la Strega, in general la levers, poti interveni manual in ciclul de extractie (gen profilare) si astfel granulatia are alta relevanta (ea nu hotareste atat durata, cat yeld-ul extractiei): pot lasa o granulatie mai mare pentru o solubilitate mai scazuta, etc. - durata extractiei nu mai e asa importanta, dat fiind scaderea presiunii si temperaturii in extractie; cred ca m-as impaca si cu o rasnita cu reglaj in trepte, daca ar avea o distributie de particule macinatura, compatibila espresso;

@dev:

graficul acela arata cam ca toate graficele astea cu distributia dimensionala a particulelor de macinatura, dar pentru ca n-am inteles cum e cu 'medium-speed' - ce fel de rasnita a fost folosita etc., am folosit traducerea google;
cele intelese de mine sunt tare diferite de ce zici acolo!
nu m-ar mira sa fie totul o problema de interpretare: am si acum o cutie de ceai chinezesc - cadou scump - care e plina pe toate fetele de text in engleza; absolut fara noima pentru mine - acolo cu adevarat un wall of text! nici acum nu stiu ce fel de ceai e acela... Smile

astea ar fi traducerile google:

ca titlu:
"Conditions affecting the coffee grinding particle size distribution" - mi se pare ok...
si explicatiile (captions) celor 2 grafice publicate acolo:"
#1. Grain size distribution of coffee according to the speed of the same burr"

(cel publicat si de tine mai sus)
#2. Grain size distribution of coffee ground according to the gap control of the same burr"
(o sa-l includ mai la capatul postarii)

s-au luat adica in considerare influenta factorilor de (#1) variatie turatie rasnita si de (#2) variatie marime fanta de iesire macinatura dintre cutite, asupra distributiei dimensionale a particulelor de macinatura, pentru un acelasi set de cutite;
iar in textul care urmeaza, prima fraza imi pare sa fie pe aceeasi idee (am bolduit cuvintele):

"Even in the same grinder, the difference between the rotational speed of the burr and the blade gap of the burr produces a difference in the grind distribution of the ground coffee. As the blade speed increases or the blade gap changes more closely, both the standard peak and the finer peak increase.Of course, the degree of wear of the blade and the structure of the blade also affect the grind distribution characteristics of the ground coffee. Grinder Burr alignment can change the most basic grinding properties of a grinder, and in fact, even a variety of grinders are not free in this matter. As a result, not all of the same grinder results are obtained. It is also difficult to define the relationship of these particle size distribution characteristics only in the form of each flat and conical burr, which is a story that has been discussed so far. Since many parameters such as blade size and grinding path affect the grinding characteristics of the grinder, judging the cup quality or cup orientation only by the types of grinder blades such as flats and conicals is a significant difference between the two grinder groups in the actual blind test. There are also the results that did not show the difference. It is said that the individuality of each grinder has more significance for the coffee taste than the type of the burrs. (Of course, it is not easy to say that it is meaningless at all.) ...Apart from the problem of burr, differences in density difference processing and roasting degree depending on the cultivation environment and variety of coffee may also cause a difference in the grind distribution of ground coffee."

incerc o anume retinere in a continua cu... traducerile: se prea poate sa fie totul asa cum zici, adica SJ si Kony (care, de altfel, sunt ilustrate sus in pagina din link) si inca ceva... untold la mijloc Smile
dar altfel, traducerea google imi pare surprinzator de coerenta si e vorba de teste facute pentru aceleasi cutite  (same burr), cum spuneam, la viteze diferite, si la marimi diferite ale fantei intre cutite (reglaj macinatura);

adica, prima fraza ar fi:
'chiar si pentru o aceeasi rasnita, diferentele in viteza de rotatie a cutitelor (si in deschiderea dintre cutite) produc o diferenta in distributia particulelor macinaturii de cafea; pe masura ce viteza cutitelor creste (sau distanta dintre cutite se micsoreaza), cresc valorile de varf atat pentru particulele standard, cat si pentru cele fine'!
as adauga ca - potrivit graficului - se modifica si valorile la care apar aceste varfuri:
astfel ca o crestere in viteza de rotatie a rasnitei determina o crestere procentuala a fines-urilor, o ingustare a 'clopotului' de distributie si o crestere a valorilor dimensionale atat pentru particulele standard, cat si pentru particulele fine!

dece m-am oprit la astea? pai, despre toate astea am tot scris in intentia de a limita un entuziasm molipsitor in dotarea forumistilor incepatori si nu numai, cu rasnite manuale pentru acasa!
poate unii vor intelege dece o rasnita manuala mica nu are o macinatura normalizata, adica o macinatura in care distributia dimensionala a particulelor e omogena in tot volumul ei!
variaza viteza de rotatie, variaza si distributia dimensionala a particulelor!
sigur, asa cum spunea Lyvyoo despre importanta reglajului continuu al macinaturii la rasnite vs. marimea cutitelor, si aici, ar putea fi mai importanta pregatirea atenta a pucului, decat ceva neomogenitate in macinatura (oricum, nu atat de mare ca la o rasnita cu 'elice'...)
sa fiu bine intels: cu sau fara voia mea, o rasnita manuala are un loc si o importanta a ei!
dar sa ridici o rasnita mica manuala la nivel de killer de titani e o forma de 'high', de a decola in zona ozn-urilor Smile

si mai e ceva notabil in traducerea de mai sus, apropo de mult discutatele diferente plane vs. conice:
' ...exista rezultate care nu arata o diferenta; se spune ca individualitatea fiecarei rasnite are o mai mare semnificatie pentru gustul cafelei decat tipul de cutite...'

Sette e si ea o rasnita cu ... puternica individualitate: conica mica, de mare viteza de rotatie deci bazata pe efect centrifugal, mai putin pe cel gravitational, cu boabele agrenate in miscare de suprafata mult mai mare a cutitului exterior, ceea ce asigura si un traseu mai lung in macinarea boabelor;
altfel, cutitele mici sunt un avantaj in acest caz: viteza mare la cutite conice duce la supraincalzire (eliberare mai dificila a caldurii fata de plane), ceea ce nu e cazul la cutite mici si la un 'transfer' atat de rapid al boabelor prin rasnita;
mai mult, zdrobirea boabelor 'absorbite' in jos pe traseul de cutite conice, depinde - cum spuneam - mai putin de efectul gravitational, inclusiv de greutatea boabelor din hopper si mai mult de acel efect 'EtzJet' de aruncare centrifugala a boabelor pe peretele cutitului mobil; adaugand si retentia practic zero intre rasniri succesive, rasnita e cu adevarat capabila single-dose!
un fenomen semnificativ pare sa fie o distributie procentuala constanta a fines-urilor de-a lungul unei plaje mai mari de dimensiuni standard de rasnire, ceea ce ar putea fi in legatura cu iesirea rapida a particulelor macinate dintre cutite - numarul de spargeri per bob de la intrare la iesire (generarea de fines), e mai putin dependent de marimea fantei reglate;
de altfel, traseul scurt si rapid de macinare face ca boabele mari si dure sa genereze mai putine fines-uri decat o conica traditionala; usor de corectat (macinatura mai fine, doza mai mare) fenomenul deranjeaza totusi; el e comun, in grade diferite, tuturor rasnitelor, in special in cazul celor cu dantura mica;

am tot vorbit mai sus de fines-uri si ar mai fi multe de spus!
pana la urma, un espresso traditional de calitate depinde enorm de 'gestionarea' (de catre echipamente si de catre operator) a fines-urilor!

rasnitele traditionale mari, folosite in single dose isi schimba masiv pattern-ul de distributie dimensionala a particulelor; de ex., la macinarea fara hopper, cu boabele in popcorning, se reduce drastic procentul de fines, ceea ce afecteaza debitul si extractia in general;
si spun asta pentru a atrage atentia asupra unei viziuni subiective ce o au multi despre rasnitele mari, comerciale: retentie mare, greoaie in single dose - chestia cu periatul canalului de iesire etc.
cei ce au lucrat cu rasnite comerciale cu doser au observat probabil ca la peste cca. 90g rasnite in doser, se formeaza un 'carnat' consistent de macinatura in zona canalului de iesire!
ori asta are o noima - cine-i batut in cap sa conceapa acel canal numai de dragul periatului in single-dose !? Smile acea aglomerare de macinatura in canal are un rol functional: exercita o 'backpressure' la nivelul iesirii macinaturii din fanta dintre cutite, marind procentul de fines, in special pe ultima portiune a macinarii unei doze de doser si compensand un efect de scadere a acestora datorita numarului mai mic de boabe in camera de rasnire! de unde si o normalizare, o omogenizare a macinaturii! etc.
adica, intr-o viziune de proiectant de rasnita espresso e nevoie de fines!

insfarsit, acesta ar fi graficul al doilea, din materialul al carui link il da mai sus dev, cu diferentele in distributia dimensionala a particulelor de macinatura la setari diferite ale granulatiei, pentru o aceeasi masina si set de cutite (sageata fine -> coarse, adaugata de mine):
[Image: 3h4ldlQ.jpg]
se observa cum, pe masura maririi granulatiei de rasnire, scade procentul componentei de fines, ajungandu-se in zona drip, dar mai ales frenchpress, la o rasnire unimodala!
e ceea ce face si EK43, dar nu pentru un espresso traditional!
si asta o spune si Matt Perger, cel ce a facut drip cu masina espresso... sau altii;

RE: Ceado E5P vs Baratza Sette 270 - flipu2k - 29-05-2018

(28-05-2018, 14:03)radudani Wrote: consider extrem de confortabil in lucrul single dose (cantaresc boabele in sita si le macin in aceeasi sita - diferente de regula la sutimi!) plus, ceva barfa pe forumuri, ca de, exista destula concurenta!

Perfect de-acord, la fel fac si eu. Umplu hopper-ul si folosesc functia de weight in rarele cazuri in care am musafiri si am de tras multe cafele consecutiv. In rest single dosing FTW!  :D