Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Espresso acru - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Espresso acru (/Thread-Espresso-acru)

Pages: 1 2 3

Espresso acru - noraru - 01-12-2017

Bună seara si La multi ani tuturor românilor!!!
De cateva zile mi au sosit jucăriile un lelit41tem+rasnita lelit pl043mmi, tin sa precizez ca sunt începător in lumea espressoului, problema este ca scot niste shoturi acre in care dacă pun zahar acreala se amplifica, ca si cafea folosesc cafea de la yume si anume yume'spresso #1. Acum nu stiu daca eu fac ceva gresit sau asa este gustul acestei cafele.
Ca si tehnica de preparare folosesc sita dubla cu 18gr de cafea si extrag 38gr lichid in 30secunde temperatura este 95 grade cum a venit setat lelitul din fabrica.

RE: Espresso acru - maki - 01-12-2017

nu stiu cum e la Lelit, dar PIDul afiseaza temperatura de extractie la ei sau cea ce o citeste senzorul pe boiler?
eu as zice sa ridici temperatura! 

ia vezi cum e la utilizatorul asta 104 setat (ce ar fi un 95 in ceasca, dupa matematica mea):
[Image: 0bfc0da1ad444ebdbe6eaa098eb89cc3.jpg]

RE: Espresso acru - noraru - 01-12-2017

Sincer nu stiu care este temperatura in ceasca eu credeam ca daca am 95 la pid in ceasca as avea 88-90 cat se zice ca este optim .Dar o sa ridic temperatura sa vad ce obțin.

yume prajesc cam light spre mediu. parerea mea ca nu e pentru 88-90 boabele lor. 
ridica la 104, lasa'l vreo 10-15 minute pentru stabilizare termica si mai trage un shot.

revina cu detalii, ca m'ai intrigat)

Ok mâine dimineață asa o sa fac si revin cu un feedback sper bun. Mersi.

ah, si nu uita - tre sa lasi espressorul sa se incalzeasca cel putin un 20-30 minute inainte de a scoate primul shot.

RE: Espresso acru - daniel - 01-12-2017

Incearca si cu 14 grame.

RE: Espresso acru - adiszep - 01-12-2017

Eu pe gaggia classic cu PID custom setez la 93 las jumate de ora sa se încălzească . Nici vorba de 100+! Acuma faci cum vrei dar eu zic ca dacă setezi 93 pe pid si lași sa se încălzească bine aparatul ar trebui sa ai 0 acreala. Suna luni la Yume si te consiliază ei. 

Spor! :)

RE: Espresso acru - KrisssKros - 01-12-2017

La 104 grade efectiv "distrugi" cafeaua... 
In poza postata de maki se vede foarte clar ca acele 104gr sunt pt abur, nu pentru brew (vezi butonul de abur).

1. Asigura-te ca ai lasat minim 30min espressorul sa se incalzeasca. 95 grade sunt deja la limita, daca nu chiar prea mult.
2. Daca tot ti se pare ca ai acru in ceasca, mentine doza in/out, dar rasneste putin mai fin, incat sa iti curga in 35, 40s (chiar si putin mai mult poti incerca)

Espressorul este un SBDU, nu HX, asa ca nu ai ce cauta cu valori peste 100 grade pe PID pt brew

Ok mersi de sfaturi o sa vb cu cei de la yume sa vad ce ma sfătuiesc si ei.

de asta am si zis - nu stiu cum opereaza PIDul la Lelit. 

la Gaggia pe PID nu era offset setat, si respectiv sa am 95 la apa, tre sa adaug 9 si ce avem? 104.
asa ca, vorba ceea :)

RE: Espresso acru - adiszep - 01-12-2017

Pai trebuie sa ai la apa din boiler nu la apa din ceașca. Si la classic se pune termocupla pe boiler. Dacă boilerul in exterior are 93 grade eu îmi imaginez ca apa are mai mult. 

Dupa logica mea ca sa ai un 93 la apa poate pui un 91 temperatura pe exteriorul boilerului.

asa am înțeles eu funcționarea si așa am folosit gaggia classic cu rezultate bune.

RE: Espresso acru - Gabi_M - 01-12-2017

@noraru
Am doua intrebari pentru tine:
- Cind a fost prajita cafeaua? Este foarte proaspata?
- Ai mai baut inainte cafea proaspat prajita sau asta este prima ta experienta? Daca mai ai avut ocazia asta cum ti-a parut atunci?

Cafeaua este prăjită în 21.11 am băut la yume vreo doua zile ce i drept alt soi nu ce am cumparat eu , eu am cerut mai dulce fără aciditate dar a mea este acră de a dreptul si culmea după ce pun zahar acreala se intensifică am lăsat espresorul la încălzit am făcut double shot cu 15 16 17 18 gr de cafea acum nu stiu ori fac eu ceva gresit ori acesta este gustul cafelei si încă nu sunt eu obișnuit.

RE: Espresso acru - VladP - 01-12-2017

@noraru: ce descrii mai sus sune tare a extractie cu apa rece. Poti cumva sa verifici la ce valoare este setat offsetul pe PID? Offsetul trebuie sa fie parametrul "F.04".

RE: Espresso acru - Fane - 02-12-2017

si pls spune daca ai lasat espressorul sa se incalzeasca cu portafiltrul montat.

RE: Espresso acru - noraru - 02-12-2017

Am verificat offsetul pid f04 este 0 din ce am citit pe forum ar trebui să modific f04 la 8 f05 la 108 si temperatura afișată pe pid 94? Referitor la încălzitul espressoului l am lăsat la încălzit cu portafiltrul montat acum nu stiu daca chiar 30 min de mâine voi fă mai atent.

RE: Espresso acru - VladP - 02-12-2017

(02-12-2017, 00:13)noraru Wrote: Am verificat offsetul pid f04 este 0 ...

asta este problema. Daca il modifici la 8, 9, 10 sau 11 nu conteaza, doar ca trebuie sa ai taria sa nu te mai iei dupa ce temperaturi seteaza altii pe espressoarele lor, ci sa mergi pe valorile tale si pe gustul tau. Poti lasa offsetul chiar pe zero, dar atunci extragi pe acolo pe unde a propus maki mai sus, adica setat pe pid la 104°C. (In paranteza, mi se pare de neacceptat ceea ce fac multi producatori de espressoare, adica sa le livreze clientilor cu pidul setat asa cum le-a venit din china).
In orisice caz, daca ai setat f.04=8°C si lasi pid-ul setat pe 95°C, inseamna ca incalzesti boilerul la 95+8=103°C, ceea ce dupa parerea mea este ok ca punct de inceput pentru extractii. Iti recomand sa experimentezi cu temperatura - bineinteles lasind aparatul sa se stabilizeze.
Mult succes si extractii asa cum ti le doresti, maine dimineata, din prima!

RE: Espresso acru - KrisssKros - 02-12-2017

Scuze, la offset zero chiar nu m-am gandit...!
Dupa cum spunea si VladP, chiar ca este de neacceptat ca un producator sa livreze aparate cu offset zero. Mai ales ca, te astepti ca si cumparator sa primesti un aparat cu un offset setat (aproximativ) corect in raport cu masina, in urma unor minime cercetari efectuate de fabricant

RE: Espresso acru - maki - 02-12-2017

:-)

Deci revin cu o primă impresie după ce am reglat offsetul f04 la 10 si temp la 93 pe pid adica 103 grade am făcut 3 cafele am observat o îmbunătățire dar tot acru si dacă pun zahar mai acru , Acum poate nu suntem noi obișnuiți cu gustul acestei cafele am comandat si de la maison 2 tipuri de cafea aștept să mi ajunga si sa vad cum este,deocamdată scot vechiul saeco poemia si fac soției un iacobs ca mai am putin si ma da afara?.As mai avea o intrebare legata de rasnita pl043mmi eu fata de punctul zero macin undeva la 180 grade adica undeva la 6,3-7 fata de unu sunt curios alți tot pe acolo macină cu această rasnita.
Oricum mersi de sfaturi.

RE: Espresso acru - Denis - 02-12-2017

Fa un filmulet cu o extractie/curgere sa vedem ce culoare are si cum curge. Da o fuga pana la o cafenea in oras (Yume sau altii) impreuna cu sotia. Comandati espresso dublu, gustati fara zahar, daca vi se pare acru inseamna ca problema nu e la cafea.

O sa fac un filmulețul mai am cafea pt un shot o sa merg luni la yume, deși când am băut la ei cafea nu mi sa parut acră era acidă dat nu acră pe limba cum este această cafea care culmea eu am cerut să fie mai dulce decât ce am băut la ei, nu cred ca este cafeaua ceva nu fac eu bine cred, soția spune sa fac o cafea pe vechiul saeco sa vad tot acră iasa as incerca cu 14 grame sa vad cum iasa.

Deci am facut un shot cu 14 gr am obținut 34 gr lichid i 29 sec pucul mi a rămas umed și moale fata de situatia când folosesc 18 gr am micșorat gradul de rasnire pt 14 gr la 18 pucul rămâne uscat. Din pacate nu pot atașa filmarea imi da o eroare.

RE: Espresso acru - VladP - 02-12-2017

@noraru: tocmai am citit pe Kaffee-Netz de recomandarea sa folosesti 16gr cafea in sita dubla. 14 gr este prea putin.
Incearca sa pui un film (butonul negru cu "i" din fereastra de reply, dreapta sus, sau sa il pui pe youtube si sa bagi un link cu butonul al treilea din dreapta, sus)

RE: Espresso acru - adif - 02-12-2017

Quote:14 gr este prea putin.
+1

Cu 14g nu vei scoate niciodata espresso, poti sa setezi ce temperatura vrei tu. Pune minim 16g, chiar 17g daca iti permite sita si macinatura. 18g e prea mult pentru sita Lelit, vei avea chanelling. 

In plus a curs mult prea repede la ultima incercare - 14g/34g lichid in 29 sec. Incearca 16g in/ 32g out in 30 sec, poate si mai mult.

https://youtu.be/dnScnbEhRjw am pus linkul de pe youtube cu ultima extractie, o sa incerc sa pun 16 gr si sa las macinatura la fel sa curgă mai încet sa vedem ce iasa , sper sa scap de acreala.

RE: Espresso acru - Lucian. - 02-12-2017

Merge si 18 g cu o sita Ascaso competition. Sfatul meu, daca nu o ai, este sa o achizitionezi. M-am chinuit si eu cu acreala Lelitului. Incearca mai multe cafele. Am observat ca tine si de prospetime dar si de regiune. Mie mi se parea ca africanele erau deosebit de acre Smile .

Pt sita acasio am completat formularul de pe forum sper sa fiu contactat săptămâna viitoarede de cei de la benatec. Acum folosesc cafea de la yume nr1 cea cu banda roșie, deci in sita stock de la Lelit merg maxim 16 gr ?

RE: Espresso acru - maki - 02-12-2017

mm, inteleg ca ai cantar, de pui 14 sau 16g cafea in sita.

pune cantarul sub ceasca si vezi sa ai un ratio de 1:2 in cele 25-30 secunde. 
eu as incepe cu 16g cafea in sita --> 32g de cafea in ceasca in acele 30 secunde.

daca iese acru in continuare, posibil boabele sa nu fie pe placul tau. se intampla. personal, as merge pe Brazilia Yellow Bourbon, de la aceiasi Maison du Cafe. e o cafea foarte gustoasa, cu aciditate subtila.
deloc-deloc acida - India Plantation. dar imi pare prea simpla...

Da am cantar o sa incerc cu 16gr sa scot 1:2 ,am comandat de la maison INDONESIA SUMATRA MANDHELING si NICARAGUA MARAGOGYPE acum sa vedem cand imi ajung.