Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca (/Thread-Vibiemme-vs-Lelit-gust-in-ceasca)



Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Bcc - 04-03-2016

Odata cu schimbarea aparatului s-a pierdut o aroma si anume lemongras ul de la Columbia Origin Select Decaf nu-mi vine sa cred asa ceva , ideea este ca sotia mea nu bea decat decaf si doar Columbia de la Guido deci papilele ei sunt setate pe acele arome si cum s-a schimbat masina s-a pierdut aroma , foarte ciudat !!!!  Cat timp mai am lelit ul o sa-l pun in functiune si chiar o sa probez 
   Ce sa fie Lelit mai ok decat Viniemme , nu-mi vine sa cred 
   Rasnita era tot Vario si odata cu k30 a disparut din bitter atata tot ,  insa aroma pierduta !!!!
   Acelasi lot de prajire  

 Mie personal imi place mai mult cum are gustul cafeaua extrasa cu VBM parca mai dulce , mai cu corp , mai cremoasa insa la mine dezavantajul e ca nu merg pe acelasi tip de cafea si papilele mele sunt varza , din cele 3 cafele pe care le beau pe zi una e Costa Rica , una India si una Columbia si atunci ...  ...  e mai greu sa disting lucruri clare la fiecare din ele !!!!

Poate isi dau specialistii cu parerea 


ps Lelit ul n-a fost calcifiat ci supapa de vacum blocata (din nu se stie ce motiv)


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Lyvyoo - 04-03-2016

Chiar vorbeam si cu RaduCarutasu la un moment dat, apropo de o diferentiere intre aceste aparate. Atat timp cat ambele sunt bine incalzite, cu aceeasi rasnita buna, cu aceeasi cafea buna, cu un termometru Eric pe HX, e aproape imposibil sa faci o diferentiere clara de gust. Graficele de temperatura difera (cu acea cocoasa la HX) si acela este singurul criteriu care poate face diferenta, dar nu una ca de la grup E61 la grup de espressor de 200E ci una foarte subtila, perceptibila dupa multi ani de cafegeala.  

Deci inchipuie-ti ca prin flush porneste HX-ul la 92 de grade, iar DB-ul de la 92 de grade. Cu un timp egal de preinfuzie, cu aceeasi presiune de 9bar, cu acelasi grup e61, nu are de unde sa fie o asa mare diferenta. Sau poate chiar preinfuzia sa fie cheia, caci ai trecut de la pompa vibratoare la conexiune la retea. Plus ca ai mai schimbat si rasnita, deci proflul de gust e altul.

Daca totusi nu vorbim de placebo (ai doar 3 luni de cafegeala adevarata si mi-e greu si mie acum sa inteleg acel lemongras), cred ca te poti juca mai mult la capitolul preinfuzie si temperaturi.

In general, cand iti cumperi un espressor de 2000-2500E, nu il iei pentru ca vei avea in ceasca un gust mai bun la espresso fata de un HX-DB de 900-1300E, tot cu grup E61, ci pentru capabilitati de aburi mai animalice, design, un presostat cu o banda moarta ingusta, o valva antivacuum mai ok (desi costa 30 de lei una "ultrapro" de Cimbali, cum am eu ) si alte lucruri de acest gen.

Prezentand campionatul de aeropress din aprilie, unde va fi doar La Marzocco reprezentat ca si espressor, voi fi tare curios sa aflu daca Brewtus-ul (caci vin cu el daca nu gasesc un E61) este departe sau aproape de Linea Mini sau GS3. Daca in viata ma voi upgrada vreodata ma voi duce doar spre alt grup nu spre un E61 mai cizelat dpdv software.


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - nicusors - 04-03-2016

Eu zic ca ai intuit bine Liviu, diferenta vine probabil din schimbarea vibratoare-rotativa. Si iti si spun de ce , eu lucrez de mai bine de 2 saptamini cu pompa fluid-o-tech , inca fara automatizare linga ea. Are debitul semnificativ mai mic decit cea originala, si efectiv numai din pompa am o preinfuzie prelungita. Daca cu pompa originala sarea la 9 bari in 2-3 secunde, acum ajung la 9 bari dupa aproape 10 secunde. Diferenta de gust este semnificativa.


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - RaduCarutasu - 04-03-2016

(04-03-2016, 12:48)Bcc Wrote: Odata cu schimbarea aparatului s-a pierdut o aroma si anume lemongras ul de la Columbia Origin Select Decaf nu-mi vine sa cred asa ceva , ideea este ca sotia mea nu bea decat decaf si doar Columbia de la Guido deci papilele ei sunt setate pe acele arome si cum s-a schimbat masina s-a pierdut aroma , foarte ciudat !!!!  Cat timp mai am lelit ul o sa-l pun in functiune si chiar o sa probez 
   Ce sa fie Lelit mai ok decat Viniemme , nu-mi vine sa cred 
   Rasnita era tot Vario si odata cu k30 a disparut din bitter atata tot ,  insa aroma pierduta !!!!
   Acelasi lot de prajire.......

Nu-mi voi da cu parerea ci voi spune cateva lucruri observate de mine .
Cand am trecut de la Expobar la VBM am avut aceeasi nemulțumire . 
Mi se parea ca am pierdut o parte din aromele cu care ma obișnuisem . 
Si nu făcusem decat sa trec de la o pompa vibratoare la una rotativa , fara sa schimb rasnita .
Pompa vibratoare are o anumita curba de debit iar cea rotativa o cu totul alta . De aici si diferentele care apar la impactul jetului de apa cu pucul de cafea la fiecare dintre cele doua modele .

In timp am inteles cum stau lucrurile .
Un expresso nu inseamna doar x grame de macinatura , tampate cu x kg forta extras la 9 bar presiune , la 94 gc,  in 25 de sec. 
Un espresso reusit are o reteta . 
Elementele rețetei sunt in legatura cu cate grame din soiul x de cafea , rasnite la o anumita granulatie , presate la 14-15 kg f , extrase la o anumita temperatura in 25-30 de secunde dau in ceasca un gust maxim . La un anumit grad de macinare si o doza corespunzatoare avem un gust la alt grad de macinare un altul samd . In aceleasi conditii dar cu un alt profil de presiune si de temperatura va rezulta alt gust samd . Soiuri diferite pot da rezultate maxime  la doze , grade de rasnire , temperaturi sau timpi de extractie , toate diferite.
Tu ai facut cateva modificari in aceasta ecuație atunci cand ai schimbat aparatul . 
Ai schimbat profilul de temperatura si pe cel de presiune la extractie . Ba chiar profileze oarecum extractia adăugând preinfuzia prin legarea aparatului la retea. 
In aceste conditii , chiar si in ipoteza ca ai pastrat celelalte elemente nemodificate si tot nu aveai cum sa păstrezi neschimbat profilul gustului cafelei . 
Asta inseamna ca va trebui sa experimentezi si sa identifici o noua reteta de la care sa obtii gustul cunoscut . Va trebui sa modifici doza , gradul de rasnire , chiar si timpul de extractie , avand in vedere durata de preinfuzare a macinaturii .

Vei obtine aceleasi gusturi si chiar mai bune dupa ce vei identifica retetele de preparare adaptate noii tale dotari . 
Dpmdv este prea devreme sa tragi concluzii . 

Extractii reusite tuturor !


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Bcc - 04-03-2016

M-am cam prins ca asta ma asteapta , luptam   ,,,    am ridicat deja macinarea si am scazut cantitatea in puc  ,,,  ii dau eu de capat !!!!    O sa umblu si la temperaturi ,,,  pana la urma o gasesc eu ,,,  
Mersi pentru implicare .

O seara frumoasa va doresc !

La VBM sare instant la 9 bar , preinfuzia o fac manual intre 3 si 5 sec dar cred ca o sa renunt ca dupa extractie puc ul nu mai ramane uscat ci putin umed , cred ca pana la urma trendul cu profilare de presiune nu e doar vorbarie !
  Foarte curios ca la Lelit primele 4-5 sec presiunea oscila pe la 4 bar dupa care urca la 8-9 .Sa fi implementat Lelit ul un profil de extractie ?
  Si inca ceva la VBM curge instant (dupa vreo 4 sec) si repet cu presiune direct "bat "9 bar


Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - sorinherea - 04-03-2016

Am învățat si eu de la oameni cu experiența ca pre-infuzia nu ar trebui luată in calcul la durata totala a extracției pentru obținerea celor 25-30 secunde, aceasta putând dura chiar si pana la 12 secunde in funcție de espressor si/sau dorința celui care-l manipulează.


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Lyvyoo - 04-03-2016

Dacă nu iei în calcul preinfuzia va trebui sa supraextragi espresso-ul, numărând 10 sec. + 25.

Oricum , avem multe tipuri de espressoare , fiecare cu diverse caracteristici de debit, asa cum spunea si Radu - espressoare cu pompa vibratoare, cu rotativa si rezervor, cu rotativa si conexiune la rețea ce se ramifică în cele cu grup e61 sau grup de diverse tipuri etc.


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - RaduCarutasu - 04-03-2016

(04-03-2016, 20:22)sorinherea Wrote: Am învățat si eu de la oameni cu experiența ca pre-infuzia nu ar trebui luată in calcul la durata totala a extracției pentru obținerea celor 25-30 secunde, aceasta putând dura chiar si pana la 12 secunde in funcție de espressor si/sau dorința celui care-l manipulează.



Din cate am vazut si am citit , dupa o preinfuzie lunga solubilele înmuiate se extrag mult mai usor si mai rapid . Retetele de extractie din aceste situatii , difera de cele ale unor extractii standard , cu aplicarea doar a unei presiuni de 9 bari si atat.
Cele 25-30 de secunde ale extractiei propriu-zise ar trebui profilate si , macar spre sfarsitul intervalului , presiune/debitul sa scada . 
In caz contrar , la menținerea unei presiuni constante de 9 bari pe toata durata extractiei , am putea avea o curgere abundenta  , luand in calcul ca apa trece printr-un puc rarefiat datorita extragerii din interiorul acestuia a elementelor solubile. 
Asta fac Slayer , La Marzocco , Kvdw , DaLa Corte , Vesuvius , R60V sa .


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Mariano - 05-03-2016

Bcc, sotia stie de diferenta de bani intre aparate Smile Eu am patit la fel cand am schimbat rasnita...Degeaba aveam crema mai consistenta, dar timpul a rezolvat dilema Smile


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Bcc - 05-03-2016

(05-03-2016, 09:37)Mariano Wrote: Bcc, sotia stie de diferenta de bani intre aparate Smile Eu am patit la fel cand am schimbat rasnita...Degeaba aveam crema mai consistenta, dar timpul a rezolvat dilema Smile

   E calita de la foto , sa vezi distractie la lentile cand dai o caciula de bani pe un obiectiv si dupa 6 luni apare urmatoarea versiune samd .In plus ca-i zic tot timpul pretul fara TVA  (care se poate deduce) !!!!!   Cool


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Mariano - 05-03-2016

Ok, ferice de tine[WHITE SMILING FACE][WHITE SMILING FACE]


RE: Vibiemme vs Lelit gust in ceasca - Bcc - 07-03-2016

S-a rezolvat cu lemongras , a fost din rasnire , am marit cu o treapta gradul de rasnire si gata a revenit aroma !!!!!