Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Arbore de cafea in ghiveci - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Cafeneaua Off-topic (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafeneaua-Off-topic)
+--- Thread: Arbore de cafea in ghiveci (/Thread-Arbore-de-cafea-in-ghiveci)



Arbore de cafea in ghiveci - Thanatos - 05-05-2015

Sal
Am gasit azi intr-un magazin un arbore de cafea... a mai incercat cineva sa creasca unul in ghiveci? E pretentios? Clar nu ma astept  sa faca flori dar macar sa nu se usuce.
[Image: 20150505_214033.jpg]


RE: Arbore de cafea in ghiveci - baloozzy - 05-05-2015

Eu am avut in gradina in epoca de aur, deci in ghiveci ar trebui sa fie ok.


RE: Arbore de cafea in ghiveci - sms - 05-05-2015

am luat si eu o planta in ghiveci de doua-trei saptamani, o tin pe balcon, nu direct in soare, cum am citit, dar unele frunze incep deja sa dea semn de oboseala, se innegresc partial, nu stiu de ce. poate am exagerat cu apa


RE: Arbore de cafea in ghiveci - cristian88 - 06-05-2015

(05-05-2015, 23:00)sms Wrote: am luat si eu o planta in ghiveci de doua-trei saptamani, o tin pe balcon, nu direct in soare, cum am citit, dar unele frunze incep deja sa dea semn de oboseala, se innegresc partial, nu stiu de ce. poate am exagerat cu apa

salut, ce soi este de unde l-ai luat si cu cat?


RE: Arbore de cafea in ghiveci - Thanatos - 06-05-2015

Am pus o poza care raspunde la intrebarile tale. Daca nu se incarca poza sa-mi zici. Am luat planta cu 15 ron de la Glisando Timisoara. De soi nu prea sunt sigur. Scrie ceva de arabica pe eticheta. Desi imi pare mai mult arbust decat 'arbore'. Maine o sa-l mut in alt ghiveci si o sa vad daca sunt mai multe tulpini sau care e faza.


RE: Arbore de cafea in ghiveci - sms - 06-05-2015

e de la lidl, nu mai stiu cat a costat, 12, 14, 19, asa ceva. nu gasesc momentan cartonasul de prezentare, dar mentiona arabica si coffea, caffa, ceva de genul


RE: Arbore de cafea in ghiveci - nero - 06-05-2015

Poate va intereseaza
Denumire stiintifica: Coffea arabica
Denumiri comune: Arborele de cafea
Familie: Rubiaceae
Origine: zona tropicala a Africii, Etiopia, Yemen
Aspect si prezentare: Coffea arabica  este o planta cu crestere viguroasa si port arbustiv, ce poate atinge, in mediul de origine, 8 sau 10 m inaltime. Introdusa de curand in tara noastra ca planta de decor, are un frunzis foarte frumos.
Verdele intens al frunzelor ovale si ondulate, lungi de cca 15 cm, cu nervuri pronuntate, dar mai ales aspectul extrem de lucios, parca lacuit al acestora, ofera un aer deosebit si exotic micului arbust, chiar si in lipsa florilor si a fructelor. Cultivata ca planta de ghiveci, produce arareori fructe, florile albe, mici aglomerate pe ramuri, se scutura usor daca nu sunt polenizate.
Conditii de ingrijire/cultivare
Numai spatiile cu lumina intensa si soarele de dimineata, sunt prielnice cultivarii Arborelui de cafea. Pozitionarea ghiveciului in fata unei ferestre cu orientare estica poate fi considerata ideala, pe cand o locatie cu soare dupa amiaza, va arde planta si o va omori.
Nu rezista la frig, dar nici la caldura exagerata, temperaturile ideale situandu-se intre 16 si 24 grade Celsius. Iarna trebuie tinuta in stare de semi-repaus, intr-un loc cu lumina directa si cu temperaturi de 12-16 grade Celsius. La temperaturi mai joase de 8 grade, planta intra in regres si in scurt timp moare.

Substratul de cultura trebuie sa fie foarte bogat in nutrienti, o combinatie potrivita fiind cea din pamant de gradina, compost de frunze (sau mranita) si nisip care sa aiba un pH usor acid (5,5-6,5).
Pamantul trebuie udat cu foarte mare atentie, astfel incat sa nu fie lasat sa se usuce complet niciodata, dar nici sa fie mocirlos. Excesul de apa la radacini este la fel de periculos ca si uscaciunea.
O necesitate stringenta a Arborelui de cafea, in privinta careia nu va face deloc concesii, este umiditatea atmosferica ridicata. Pentru a-i asigura acest factor, pulverizati-i cat mai des frunzele, chiar zilnic, si asezati ghiveciul pe o tavita cu pietris mentinut mereu ud. Aerul uscat va afecta in mod neplacut aspectul frunzelor, brunificandu-le si uscandu-le de la margini catre interior.
Fiind utilizat mai ales ca arbust ornamental prin frunzis, este lesne de inteles ca va aprecia un ingrasamant lichid pentru plante verzi. Aplicati-l in apa de udare, numai in doze slabe, din aprilie pana in septembrie, la interval de doua saptamani.
Inflorirea se intampla arareori la exemplarele de interior si chiar si atunci cand are loc, nu este finalizata cu producerea cunoscutelor fructe de cafea. Florile sunt de culoare alba, mici si stelate si emana un parfum placut. La plantele cultivate in zonele de origine, florile lasa loc unor bace mici verzi, ce la coacere devin rosii si ascund in mijloc 2 bobite de cafea.
Se inmulteste cel mai adesea prin seminte. Boabele mici si verzi de cafea se planteaza in substrat usor de pamant de gradina cu nisip sau turba. Germineaza doar daca sunt proaspete, iar mai apoi au o crestere lenta. Coffea arabica se mai poate propaga si prin butasirea lastarilor de varf. Operatiunea se desfasoara vara, in conditii de umiditate si caldura controlate si datorita gradului de dificultate, este destinata specialistilor.
Trucuri si sfaturi speciale: Asigurati-i lumina dimineata si feriti-o de razele arzatoare ale soarelui de vara. Pulverizati-i foarte des frunzisul, daca temperaturile depasesc 22 grade Celsius. Iarna reduceti udarea, asigurati-i o temperatura constanta de aproximativ 15 grade Celsius si feriti-o de curenti reci de aer.
Plantele obtinute din seminte infloresc abia dupa 2-3 ani ani de cultivare.


RE: Arbore de cafea in ghiveci - sms - 07-05-2015

pete maronii/negricioase pe frunze = udare excesiva, mi-a zis un specialist azi. simteam eu ca am exagerat


RE: Arbore de cafea in ghiveci - cristian88 - 08-05-2015

nu am vazut nici o poza Sad


RE: Arbore de cafea in ghiveci - sms - 08-05-2015

exista link catre poza in prima postare a lui Thanatos

Am vazut si in Billa mici plante de cafea, la pahar de 200 ml