![]() |
|
Curgere prea rapida cu rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Curgere prea rapida cu rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic (/Thread-Curgere-prea-rapida-cu-rasnita-Eureka-Mignon-zero-cu-Gaggia-Classic) |
Curgere prea rapida cu rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - Andreea I - 06-03-2026 Buna, Tocmai ce am achizitionat un pachet rasnita Eureka Mignon Zero si espressor Gaggia classic E24. La primele utilizari, tasnea cafea din portafiltru in toate directiile iar cafeaua curgea foarte repede. M-am gandit ca este de la rasnire,, astfel ca am incercat mai multe variante dar la toate se intampla acelasi lucru. Stie cineva care este nivelul de rasnire optim ( ma gandesc ca cel mai mic 0 sau 1) pentru Eureka Mignon Zero, astfel incat extractia sa fie optima? RE: rasnita Eureka Mignon zero - marian_dumitru - 06-03-2026 (06-03-2026, 16:30)Andreea I Wrote: Buna, Buna! Nu am experienta colegilor de forum, cateodata ma uit ca matza-n calendar la unele descrieri , nu detin Eureka Mignon Zero, dar ce pot spune din experienta mea de pana acum:- daca tasneste in toate directiile, e posibil channeling si ai ceva "nereguli" la modul de preparare. Trebuie sa spargi bulgarasii care se formeaza dupa rasnite, sa uniformizezi cafeaua in sita si apoi sa tampezi ferm ca sa curga apa uniform prin sita - faptul ca iti curge foarte repede, poate fi la fel, din cauza faptului ca nu ai tampat suficient de ferm, ca nu ai rasnit suficient de fin sau ai doza prea mica pentru sita pe care o folosesti (ex pui pus 14gr in sita de 18 gr). Pe mine m-a ajutat sa imi tin un jurnal al incercarilor si intotdeauna am schimbat doar cate o variabila ca sa imi dau seama mai repede care a fost intr-adevar una dintre cauze si cum am reusit sa o corectez Uite un clip care la un moment dat mie mi-a fost de ajutor https://youtu.be/xb3IxAr4RCo?si=1DMoUCaeT8GrYWcA RE: rasnita Eureka Mignon zero - Lyvyoo - 07-03-2026 Daca la minim de 0 sau 1 ai acelasi efect, inclusivv pe cafele prajite light, atunci cere retur si ia o rasnita fara probleme de fabricație, eventual alta marca (vezi in aprox acelasi buget J64), s-a mai reclamat pe Mignon Specialita sau Zero. Dacă poti înainta spre fin si pana sa se atinga cutitele poti face espresso atunci e problema de preparare. RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - D.Anisimov - 28-04-2026 Classic Pro are OPVul la 13 bari. La presiunea asta e normal sa tasneasca in toate directiile, chiar si cu puck preck ala Lance Hendrick Puckul practic de dezintegreaza, cat de fin nu ai rasni. Cauta pe Aliexpress + YouTube Gaggia 9 Bar Spring. Daca vrei, am eu un arc din ala.
RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - GeorgianM - 29-04-2026 Bună Andreea, și eu sunt de aceeași părere cu colegii de forum.Principala ta problemă acum este o combinație de presiune prea mare Gaggia(11-12 bari din fabrică) împreună cu o rasnita semi-potenta pentru espresso, și dacă ești la început de drum, foarte probabil și puck prep deficitar. Ce sita folosești, în primul rând, și câte grame pui în ea ? Ce cafea ai folosit pentru espresso ? Sperăm cu toții ca este o cafea proaspăt prăjită și nu cumpărată din supermarket, ok ? RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - alin1970 - 29-04-2026 Dupa parerea mea, prepararea puck-ului si gradul de macinare este problema. Presiunea de 11-12 bari nu ar trebui sa afecteze daca rasnirea si tamparea sunt efectuate corect. Eu am tot 11-12 barri si nu am astfel de probleme. E drept ca eu am sita de 51 mm. Sunt multe espressoare care functioneaza perfect cu presiunea de 11-12 barri. Incearca o sita mai adanca sa poti pune 16- 18 gr si sa cresti grosimea puck-ului. RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - GeorgianM - 29-04-2026 Cum nu vezi o problemă legat de 12 bari și puck de 58 mm ? Presiunile alea sunt pentru site presurizate căci nu toată lumea folosește nepresurizat, de aceea le scoate Gaggia așa. RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - alin1970 - 29-04-2026 Eu nu vad presiunea o problema. 12 bari este maxim cat poate pompa. Obtii atat doar cu sita oarba. Sau daca ai macinat prea fin,prwa multa cafea in sita, tampat prea tare si ai blocat sita. Daca rasnesti corect nu vei extrage in veci cu 12 bari. In mod normal, daca rasnirea si tamparea sunt corecte nu vei ajunge la acea presiune de 12 bari. Pana sa apara ideile de modificare opv nu se putea obtine espresso cu sita nepresurizata pe GC ? Sper ca se extrage cu sita nepresurizata si suficient de adanca. RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - D.Anisimov - 29-04-2026 (29-04-2026, 08:26)GeorgianM Wrote: Bună Andreea, și eu sunt de aceeași părere cu colegii de forum.Principala ta problemă acum este o combinație de presiune prea mare Gaggia(11-12 bari din fabrică) împreună cu o rasnita semi-potenta pentru espresso, și dacă ești la început de drum, foarte probabil și puck prep deficitar. Ce sita folosești, în primul rând, și câte grame pui în ea ? Ce cafea ai folosit pentru espresso ? Sperăm cu toții ca este o cafea proaspăt prăjită și nu cumpărată din supermarket, ok ? Georgian, tind sa te contrazic aici ca Eureka Mignon Zero e o "rasnita semi-potenta pentru espresso". De acord, are retentie, dar Mahlkönig Home X64 SD la pret x3 are retentie mai mare. Dar: (1) motorul ei toarce zici ca e passat b6 tdi noua. nu il opresti nici cu cafea cruda. varia vs4 si vs6 la pret x3-x5 au motor si transmisie de jucarie pe langa asta (2) Geometria sau materialul cutitelor plate nu poti sa zici ca e inferioara comparativ cu competitorii pe dimensiuni aproximative chiar si la pret x1.5-x2 eg Mahlkönig X54 sau Fellow Ode (3) La calitate materiale, la pretul ei ai doar DF54 ai. Nu mai zic nimic... (4) Mecanismul de reglare pare sa fie robust si de "finete". Daca rasnesti la 1 numar de la atingere, blocheaza chiar si cei 13 bari. Ai interval de setare cateva numere intregi pentru espresso. Minusuri: (1) vine cam prost aliniata din fabrica, dar cu un marker, cu prietenul YouTube, cu niste folie de aluminiu si inarmat cu rabdare ii poti face reglare "micrometrica". Acum incearca la DF54, care are aceeasi problema cu alinierea, sa vezi cat de prost gandit este suportul cutitului de sus (2) Desfaci o gramada de surubi ca sa ii faci deep cleaning. Nu poti sa le ai chiar pe toate... In general, dupa ce consumi 2 kg de cafea ca sa faca seasonign cutitele, si daca nu esti om de tipul "smelling your own farts" sau "dau salaru pe espresso gear ca ii place lu Lance", eu zic ca o sa fii super multumit de ea si o sa o tii ani de zile. La 1350RON cat costa acum pe edream nu gasesti nimic nici macar sa se apropie de ea. Poate doar rasnitele manule, dar tre sa dai la manivela tati. Eu personal, daca faci pana la 10 cafele pe zi, o consider nr.1 ca raport calitate/pret. Lance sa zica ce vrea, dar Lance nu plateste pentru echipamentul care il are. (29-04-2026, 10:57)alin1970 Wrote: Eu nu vad presiunea o problema. 12 bari este maxim cat poate pompa. Obtii atat doar cu sita oarba. Sau daca ai macinat prea fin,prwa multa cafea in sita, tampat prea tare si ai blocat sita. Daca rasnesti corect nu vei extrage in veci cu 12 bari. Si pe tine tind sa te contrazic Alin. Pompa vibratoare ULKA la 13bari + flowul care il are GCP loveste in puckul ala fara mila. Chiar daca reusesti sa obtii o presiune mai mica de 13 bar, o tii cateva secunde, dupa curge ca din fantana arteziana. Eu am gasit pe forumuri ca iubitorii de Gaggia de pe la inceputul lui 2000 ii pun opvul la 9 bari. Stiintific vorbind, nu exista "tamtat prea tare", dupa ce se compreseaza puckul, asta e, doar tampare stramba sau neuniforma sau puckprep prost. Eu personal am inceput cu o Gaggia Classic Pro stock, la 13bari si o rasnita Eureka Mignon Zero, Sita IMS 26.5mm (si cu sita nepresurizata dubla din cutie la fel). Luam cafea de la Noir, medium-light Guatemala, prajita de max 1-2 saptamani, cantaream la 0.1g, stateam cate 5 minute pipileam un puck cu acele alea nenorocite si cu tamper self leveling. Tot tisnea in toate partile si nu intelegeam ce se intampla. Totul pana a venit arcul de 9 bari de pe Aliexpress. De atunci am uitat ce inseamna chanelling. Nu degeaba in SUA Gaggia Classic Pro E24 se vinde cu OPV de 9 bar stock. Am inteles exact faza cu presiunea si flowul cand am echipat-o cu un Gaggimate si i am facut un cantar WeightMyBru si monitorizam pe grafice in timp ce beam cafeaua care tocmai o facusem. RE: Curgere prea rapida cu rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - D.Anisimov - 29-04-2026 (06-03-2026, 16:30)Andreea I Wrote: Buna,Andreea, eu aveam o Eureka Mignon Zero, faceam cafea buna dar il cautam pe dracu ascultandui pe tatii espressoului pe YouTube. Am vandut-o. Am imprumutat un DF54, neimpresionat. Am incercat fellow opus si barazza encore esp, mizerii. Am luat Varia VS4 cu speranta ca fac cafea mai buna, dar am fost dezamagit de motor si de cafea la gust un pic sub Eureka mea, retur direct. Acum fac cu o rasnita manuala Timemore S3, dar sa zic ca fac cafea mai buna decat cu Eureka, nu pot, dar dau la manivela cu un ochi pe jumatate deschis in fiecare dimineata. Eu ti as da sfatul sa te inveti cu ea si sa o tii. Dar daca o sa devii convinsa ca nu e pentru tine, imi dai PM si o cumpar eu. RE: rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - mariusburli - 05-06-2026 Georgian, si eu am o Eureka Mignon zero. Super buna pentru ce imi trebuie mie acasa. De curand am curatat-o a doua oara ca o tot folosesc. Dar ceva undeva s-a dereglat sau i-am facut eu ceva. Am mai curatat-o si in trecut si nu se dereglase. Acum se ating cutitele prea mult pentru a scoate un espresso echilibrat si nu imi place. Inaintea curatarii, scotea foarte bine si nu se atingeau decat extraordinar de putin. Recomandari de cineva priceput pentru a o recalibra? Sau sfaturi? Am gasit si ce spuneai tu pe youtube cu markerul si folia de aluminiu, dar nu inteleg cum face nenea ala de nici un fel. RE: Curgere prea rapida cu rasnita Eureka Mignon zero cu Gaggia Classic - renatoa - 05-06-2026 Se cheama sindromul Stockolm
|