Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Niche Zero vs alte optiuni - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Sfaturi la cumparare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Sfaturi-la-cumparare)
+--- Thread: Niche Zero vs alte optiuni (/Thread-Niche-Zero-vs-alte-optiuni)

Pages: 1 2 3

Niche Zero vs alte optiuni - marian_dumitru - 21-02-2026

Salutare tuturor,

Acum ca sunt atat de multe alternative de single dose pe piata, Niche Zero mai este considerata o optiune de luat in considerare? Daca da, oare este potrivita pentru mine sau ar trebui sa imi indrept atentia catre alta?

Folosesc în special boabe prajite mediu spre dark.
Prefer gust italian clasic, corp plin, cremos dar nu amarui si "muddy". Pentru mine, cel putin deocamdata, claritatea nu este cel mai important criteriu, dar n-as vrea ca indiferent ce boabe de cafea as folosi, gustul in ceasca sa fie intotdeauna acelasi.

Impreuna cu sotia am pregati 4 - 5 doze pe zi.

Mulțumesc mult pentru ajutor!

RE: Niche Zero vs alte optiuni - renatoa - 22-02-2026

Ba !
Sau nu la pretul asta... nu mai sunt singurii pe "niche(a)" asta...

RE: Niche Zero vs alte optiuni - GeorgianM - 22-02-2026

Salut, 

Poti incerca aici aproape rasnita conică de la Barshaker DC 63. Rasnita solida, cutite mari tratate, cuplu bun, livrare rapidă, foarte buna pe profilul tău de cafea mediu și dark. 
De ce sa dai 4000 sau cat mai e un Niche, când poți avea la 1800 lei o conică cinstită?
Niche dispare în negura timpului datorită ambiției de a nu inova.Nu găsesc niciun motiv obiectiv pentru care cineva ar mai cumpăra-o în 2026, poate doar nostalgicii.

RE: Niche Zero vs alte optiuni - acristianlucian - 22-02-2026

Cutitele au aceeasi calitate? Sau prea conteaza? ?

RE: Niche Zero vs alte optiuni - GeorgianM - 22-02-2026

Consider ca sunt peste cele Mazzer de la Niche Z

RE: Niche Zero vs alte optiuni - alin1970 - 22-02-2026

Nu mai laudati chinezoaicele ca afla cine nu trebuie si le dubleaza pretul.
Incep sa cred ca cei de la Marketing se folosesc de noi pentru promovare si apoi maresc preturile.
Daca icoanele nu scad preturile vor pierde acest razboi curand.
Parere personala, fara un studiu de impact.

RE: Niche Zero vs alte optiuni - renatoa - 22-02-2026

Niche e tot chineza, dar cuplata cu un influencer englez, de incredere pana in acel moment, care a dat impresia la lansare ca ar fi made in UK.
Adica acel unic review maretz de la care a inceput avalansa de aprecieri laudative la adresa Niche.
Ulterior s-a aflat ca influencerul era in actionariatul firmei din UK, care doar descarca containerele si trimite in restul lumii.

RE: Niche Zero vs alte optiuni - alin1970 - 22-02-2026

De acord, dar ideea ramane.
Le vor mari pretul daca incep sa se le creasca vanzarile. Vedeti preturile la espressoarele chinezesti.
Din pacate asta este economia de piata.

RE: Niche Zero vs alte optiuni - alex_b - 22-02-2026

(21-02-2026, 21:51)marian_dumitru Wrote: Salutare tuturor,

Acum ca sunt atat de multe alternative de single dose pe piata, Niche Zero mai este considerata o optiune de luat in considerare? Daca da, oare este potrivita pentru mine sau ar trebui sa imi indrept atentia catre alta?

Folosesc în special boabe prajite mediu spre dark.
Prefer gust italian clasic, corp plin, cremos dar nu amarui si "muddy". Pentru mine, cel putin deocamdata, claritatea nu este cel mai important criteriu, dar n-as vrea ca indiferent ce boabe de cafea as folosi, gustul in ceasca sa fie intotdeauna acelasi.

Impreuna cu sotia am pregati 4 - 5 doze pe zi.

Mulțumesc mult pentru ajutor!
Normal ca mai e o alternativa, de ce nu ar fi, ramane in continuare o rajnita buna, cu niste cutite cu reputatie. Pretul nu e mic, deci cam acolo se trage linia. Eu am avut rajnita si am fost foarte multumit de ea, pretul de revanzare a fost foarte cinstit, deci nu am pierdut bani si asta mai conteaza pentru unii.
de asemenea designu-l daca pentru tine e important, eu personal ma uit si la asta cu un ochi tot timpul

RE: Niche Zero vs alte optiuni - marian_dumitru - 23-02-2026

Nu stiu daca este o abordare avantajoasa pentru mine, dar nu ma intereseaza daca sunt fabricate in China atata vreme cat rasnitele livreaza ce promit si am service plus garantie disponibile in Uniunea Europeana.

Legat de recomandarile pentru DC 63, pe hartie suna foarte bine, intr-adevar, dar as vrea ca experienta de folosire, in sine, sa fie cu cat mai putine frustrari la pachet.

Descrierea celor de la Barshaker:
"Iubești espresso-ul cu corp siropos și textură catifelată? Atunci ai nevoie de cuțite conice. DC63 aduce puterea cuțitelor mari de 63mm (Red Speed) într-un pachet Single Dose modern, fără retenție, finisat elegant în argintiu.
În timp ce cuțitele plate sunt cunoscute pentru claritate, cuțitele conice sunt reginele texturii. DC63 este concepută pentru pasionații de espresso tradițional italian, oferind o măcinătură pufoasă și o extracție iertătoare, ușor de reglat."

Insa, am un ceva retineri in privinta DC 63 pentru ca am citit review-uri din mai multe surse de la utilizatori care au intampinat diverse probleme pentru ca nu au urmat cu strictete niste pasi de calibrare.

Pentru corp plin, profil traditional italian, mi-ati recomanda sa ma uit si catre cele care au cutite plate?
Din diverse clipuri pe youtube, am retinut ca nu se rezuma totul doar la conice vs plate, ci trebuiesc luate in calcul mai multe variabile, inclusiv rpm.

Sunt parerile atat de impartite cu privire la multe dintre rasnite, incat mi-e foarte greu ca incepator sa fac primul pas cu ceva convingere mai mare.
Daca mai continui asa, voi cumpara anul viitor Smile

Multumesc pentru rabdare!

RE: Niche Zero vs alte optiuni - renatoa - 23-02-2026

(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Nu stiu daca este o abordare avantajoasa pentru mine, dar nu ma intereseaza daca sunt fabricate in China atata vreme cat rasnitele livreaza ce promit si am service plus garantie disponibile in Uniunea Europeana.

Poate are trebui sa ne intereseaze pe toti... degeaba ni se pun taxe de descurajare achizitii direct din china daca ei penetreaza organismul pe diverse cai parazitare de genul acesta, care maresc pretul mult mai mult decat infama taxa "temu" de 25 lei.
Practic dumneata platesti salarii englezesti unor angajati, din afara EU, care doar manipuleaza cutiile de colo colo.
Apropo, de unde garantie europeana pentru un produs cumparat din UK ?
De ce nu ai face asta pentru niste angajati romani ? Cu posibilitate de retur in 14 zile, daca nu iti place, si garantie reala locala.

(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Insa, am un ceva retineri in privinta DC 63 pentru ca am citit review-uri din mai multe surse de la utilizatori care au intampinat diverse probleme pentru ca nu au urmat cu strictete niste pasi de calibrare.

Adica va temeti de acea calibrare, care consta doar intr-o apasare de buton ?
Credeti ca o aliniere de plate e mai simpla? Sau sperati ca tocmai exemplarul dv. va veni aliniat din fabrica ca prin minune? Inseamna ca nu ati citit unde trebuie cum e cu alinierea platelor.

(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Pentru corp plin, profil traditional italian, mi-ati recomanda sa ma uit si catre cele care au cutite plate?

Numai plate cu atributul sweet, pentru cerintele de mai sus.
Asta daca gasiti rasnita care sa vina su plate sweet din start... n-am idee... daca nu, inseamna un set de cutite platit degeaba, cam jumatate din valoarea rasnitei. Plus manopera de schimbare cutit.
Unii ar putea sa zica ca si cele MP = Multi Purpose livreaza destul de traditional... dar aici deja intram pe "gustibus"

(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Daca mai continui asa, voi cumpara anul viitor Smile

Cand vor fi si mai multe optiuni pe piata :)

(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: ...mi-e foarte greu ca incepator sa fac primul pas cu ceva convingere mai mare.

Cat de incepator inseamna "ca incepator" ? Cat timp ati lucrat cu CG + K6 ?
Si de ce considerati ca este justificat ca primul pas sa fie un pas asa mare ?
De ce nu ati motoriza K6, cu sub 500 lei, si ati constata ca viata e frumoasa si doar cu un pas mic ?
Niste cutite mai mari nu vor aduce ceva deosebit in ceasca, ele sunt mai mari in special pe motive de productivitate, rasnire rapida, nu neaparat diferita.
Poti citi aici cum acum 10 ani... ZECE ANI ! ... o voce, nu una oarecare, era incurcata ca nu simte diferente in ceasca intre Kinu M47 si M68.
Si tragi singur concluzii...

RE: Niche Zero vs alte optiuni - razvandumitru1 - 23-02-2026

(22-02-2026, 13:58)renatoa Wrote: Niche e tot chineza, dar cuplata cu un influencer englez, de incredere pana in acel moment, care a dat impresia la lansare ca ar fi made in UK.
Adica acel unic review maretz de la care a inceput avalansa de aprecieri laudative la adresa Niche.
Ulterior s-a aflat ca influencerul era in actionariatul firmei din UK, care doar descarca containerele si trimite in restul lumii.

James Hoffman? e prima data cand aud...ai un link sau ceva?

RE: Niche Zero vs alte optiuni - royal - 23-02-2026

(22-02-2026, 13:58)renatoa Wrote: Ulterior s-a aflat ca influencerul era in actionariatul firmei din UK

Ai vreo informatie care sa sustina asta?
Eu am cautat aici si n-am gasit nimic care sa-l implice in firma ,nici inainte de 2019,nici dupa - pare o afacere de familie: https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/company/08566128/filing-history?page=1

RE: Niche Zero vs alte optiuni - alex_b - 23-02-2026

(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Pentru corp plin, profil traditional italian, mi-ati recomanda sa ma uit si catre cele care au cutite plate?
Din diverse clipuri pe youtube, am retinut ca nu se rezuma totul doar la conice vs plate, ci trebuiesc luate in calcul mai multe variabile, inclusiv rpm.

Eu am trecut de la plate (cei drept un eureka 55m) la niche zero. Niche imi dadea un corp mai plin , mai muddy. Apoi dupa vreo 2 ani am zis hai sa trec iarasi la plate acuma am 64mm. Am reusit sa fac doferenta de gust si momentan e o idee mai putin muddy , usor usor dar nu foarte , mai clar. Imi place foarte mult asa, dar daca nu treceam prin conice nu cred ca-mi daddam seama, daca are logica ce zic…

Plate de 64 e un pic cam general spus... nu e prea relevant daca nu precizezi ce tip de cutit anume.
Nu sunt "decat" 4 tipuri diferite de taieturi de baza, care cu variatiuni ajung la 7 subtipuri, fiecare dand macinaturi diferite, si extractii diferite.

(23-02-2026, 17:49)renatoa Wrote: Plate de 64 e un pic cam general spus... nu e prea relevant daca nu precizezi ce tip de cutit anume.
Nu sunt "decat" 4 tipuri diferite de taieturi de baza, care cu variatiuni ajung la 7 subtipuri, fiecare dand macinaturi diferite, si extractii diferite.

Te rog sa analizezi postarea  mea si sa iei exemplu unui raspuns din experienta proprie care incearca sa ajute omul

Pai tocmai ti-am demonstrat sa nu l-ai ajutat cu nimic... ca majoritatea celor care judeca echipamentul doar dupa gust, eventual influentati de impresiile altora, de parca s-ar bea cafeaua cu limba respectivului.
Si dati verdicte gen ca rasnita X produce o "dulceata" cu note de ...
Cand de fapt rasnita nu produce nimic in sine, daca respectivul produs este judecat doar prin prisma unor secunde in care a produs curgerea a cativa ml... care se nimereste sa nu fie pe gustul nostri... si gata verdictul, nu e buna de nimic !
Dar pana acolo, nici o incercare de analiza a macinaturii, sau daca am folosit o sita corespunzatoare prajirii si extractiei pe care o dorim. Nuuu... doar rasnita este singura vinovata.
Daca macar ati incerca sa intelegeti ce anume din constructia echipamentului, si modul cum l-ati reglat si operat a condus la acel gust, macar ala ar fi un castig, data viitoare veti alege mai informat altceva.

A sugera ca un anumit echipament va produce un anumit gust, pentru oricine, si in orice conditii de utilizare este cel mai mare deserviciu pe care il poti face cuiva.

RE: Niche Zero vs alte optiuni - cyrusct82 - 23-02-2026

(23-02-2026, 17:49)renatoa Wrote: Plate de 64 e un pic cam general spus... nu e prea relevant daca nu precizezi ce tip de cutit anume.

Cred că făcea referire la cuțitele standard de 64 cu care a venit râșnița de la fabrică. Adică același profil ca la mai toate râșnițele inclusiv AVX CG 301.

[Image: GVUpTRt.jpeg]

(23-02-2026, 19:42)cyrusct82 Wrote:

Cred că făcea referire la cuțitele standard de 64 cu care a venit râșnița de la fabrică. Adică același profil ca la mai toate râșnițele inclusiv AVX CG 301.

[Image: GVUpTRt.jpeg]

Tipul 3 variatiunea 2

(23-02-2026, 19:49)alex_b Wrote: Tipul 3 variatiunea 2

Știm
De la dreapta la stânga

Sau nu știi nici ce cuțite ai în râșniță?

(23-02-2026, 14:24)renatoa Wrote:
(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Nu stiu daca este o abordare avantajoasa pentru mine, dar nu ma intereseaza daca sunt fabricate in China atata vreme cat rasnitele livreaza ce promit si am service plus garantie disponibile in Uniunea Europeana.

Poate are trebui sa ne intereseaze pe toti... degeaba ni se pun taxe de descurajare achizitii direct din china daca ei penetreaza organismul pe diverse cai parazitare de genul acesta, care maresc pretul mult mai mult decat infama taxa "temu" de 25 lei.
Practic dumneata platesti salarii englezesti unor angajati, din afara EU, care doar manipuleaza cutiile de colo colo.
Apropo, de unde garantie europeana pentru un produs cumparat din UK ?
De ce nu ai face asta pentru niste angajati romani ? Cu posibilitate de retur in 14 zile, daca nu iti place, si garantie reala locala.
(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Insa, am un ceva retineri in privinta DC 63 pentru ca am citit review-uri din mai multe surse de la utilizatori care au intampinat diverse probleme pentru ca nu au urmat cu strictete niste pasi de calibrare.

Adica va temeti de acea calibrare, care consta doar intr-o apasare de buton ?
Credeti ca o aliniere de plate e mai simpla? Sau sperati ca tocmai exemplarul dv. va veni aliniat din fabrica ca prin minune? Inseamna ca nu ati citit unde trebuie cum e cu alinierea platelor.

Numai plate cu atributul sweet, pentru cerintele de mai sus.
Asta daca gasiti rasnita care sa vina su plate sweet din start... n-am idee... daca nu, inseamna un set de cutite platit degeaba, cam jumatate din valoarea rasnitei. Plus manopera de schimbare cutit.
Unii ar putea sa zica ca si cele MP = Multi Purpose livreaza destul de traditional... dar aici deja intram pe "gustibus"
(23-02-2026, 13:03)marian_dumitru Wrote: Daca mai continui asa, voi cumpara anul viitor Smile

Cand vor fi si mai multe optiuni pe piata :)

Apreciez sincer ca mi te adresezi cu pronume de politete, dar spune-mi, Marian, , te rog. Daca tot suntem colegi de suferinta aici, presupun ca ne putem adresa pe nume.

Parerile mele sunt diferite in ceea ce priveste cumpararea de produse din China, dar iti inteleg punctul de vedere, ai adus argumente pertinente si accept ca putem avea opinii diferite pe subiectul asta.
Deocamdata nici nu as vrea sa dezvolt subiectul foarte mult pentru ca as prefera sa ma concentrez pe cea mai buna alegere pentru mine, personal. Daca reusim sa ne vedem cat mai multi din comunitate la o bere, cu siguranta as fi curios sa aflu mai multe.

Revenind la rasnita, nu ma tem sa urmaresc un tutorial de 10 minute si sa fac o calibrare, dar 
cu siguranta apreciez mai mult o rasnita care e cat de se poate de lesne de folosit din ziua 1.

Ai dreptate, cu siguranta inca mai am foarte mult de citit. Aici e de vina felul de meu de invatare: invat facand si tragand cu urechea la oameni cu experienta si completez cu teorie abia cand ajung in punctul cand trebuie sa personalizez dupa propriile nevoi.

@alex_b
Aaaa stai așa că am uitat că tu faci parte din gașca aia la care contează că au Mercedes, nu mai contează că fabrica le-a pus motor de Renault Clio.

(23-02-2026, 17:36)alex_b Wrote:

Eu am trecut de la plate (cei drept un eureka 55m) la niche zero. Niche imi dadea un corp mai plin , mai muddy. Apoi dupa vreo 2 ani am zis hai sa trec iarasi la plate acuma am 64mm. Am reusit sa fac doferenta de gust si momentan e o idee mai putin muddy , usor usor dar nu foarte , mai clar. Imi place foarte mult asa, dar daca nu treceam prin conice nu cred ca-mi daddam seama, daca are logica ce zic…
Are foarte mult sens. Multumesc

RE: Niche Zero vs alte optiuni - GeorgianM - 23-02-2026

@marian_dumitru cred ca observi pasiunea aici și cat dezbate toată lumea să ajungi să cumperi rasnita :)) 

Eu în locul tău aș investiga mai mult, și m-aș opri la 3-4 râșnițe în bugetul alocat. Și de acolo te ajutam cu sfaturi. Exact cum am zis și mai sus, DC63 este superioară Niche Z, din ce punct de vedere vrei tu: cuțite, putere, preț, etc…. Eu am avut una, și am fost mulțumit de gustul din ceașcă. Am returnat-o crezând ca are vreun defect însă săraca mergea perfect.N-am mai luat-o înapoi în ideea în care aș testa și pe cealaltă, J64 ca tot a fost subiectul lunii. Însă dacă am nevoie de o conică, alta decât Kinu, aș cumpăra și mâine înapoi DC63. 
Nu îți fie teamă să încerci, să vezi cum îți place ție. Ca ce îmi place mie nu îți place ție, și invers . Și degeaba îți povestim noi aici de mere și pere dacă tu mănânci portocale .

(23-02-2026, 21:22)GeorgianM Wrote: @marian_dumitru cred ca observi pasiunea aici și cat dezbate toată lumea să ajungi să cumperi rasnita :)) 

Eu în locul tău aș investiga mai mult, și m-aș opri la 3-4 râșnițe în bugetul alocat. Și de acolo te ajutam cu sfaturi. Exact cum am zis și mai sus, DC63 este superioară Niche Z, din ce punct de vedere vrei tu: cuțite, putere, preț, etc…. Eu am avut una, și am fost mulțumit de gustul din ceașcă. Am returnat-o crezând ca are vreun defect însă săraca mergea perfect.N-am mai luat-o înapoi în ideea în care aș testa și pe cealaltă, J64 ca tot a fost subiectul lunii. Însă dacă am nevoie de o conică, alta decât Kinu, aș cumpăra și mâine înapoi DC63. 
Nu îți fie teamă să încerci, să vezi cum îți place ție. Ca ce îmi place mie nu îți place ție, și invers . Și degeaba îți povestim noi aici de mere și pere dacă tu mănânci portocale .

Da, da, se vede pasiunea :)) E semn bun ca am ajuns unde trebuie.

Suna a plan bun. Multumesc pentru recomandari.
Intr-adevar, pana la urma tot trebuie sa ma hotarasc macar la 2-3 optiuni.

Eu sunt incepator, am 6 luni de cand m-am apucat sa fac espresso acasa, vreo 4 luni de cand am inceput sa folosesc accesorii barista si o luna de cand am facut trecerea de la Delonghi Dedica la Gaggia Classic.

Acum stiu sigur ca imi plac shoturi classice, corp plin, aciditate scazuta, note de ciocolata si de nuci, dar ma intreb daca odata cu acumularea experientei voi fi curios sa incerc si alte stiluri, profiluri mai moderne, cu mai multa claritate.

Voua vi s-a intamplat sa va schimbati preferintele in timp dupa ce ati capatat mai multa experienta? 

Daca da, poate ar avea sens sa aleg o rasnita mai maleabila, sa imi permita upgrade-uri la cutite in functie de profile si sa aiba viteza variabila?

Daca pare ca imi fac prea multe griji, este pentru ca nu obisnuiesc sa schimb foarte des echipamente / device-uri. Prefer sa cumpar o data, sa am grija de ele si sa ma tina mult si bine, chiar daca nu platesc o avere pentru ele

RE: Niche Zero vs alte optiuni - Talisker - 24-02-2026

(23-02-2026, 22:15)marian_dumitru Wrote: Voua vi s-a intamplat sa va schimbati preferintele in timp dupa ce ati capatat mai multa experienta? 

Daca da, poate ar avea sens sa aleg o rasnita mai maleabila, sa imi permita upgrade-uri la cutite in functie de profile si sa aiba viteza variabila?

Se intampla sa apara cate o cafea care imi place pe rasnita mea DF83v fie la rotatii pe minut scazute (3-400) fie la 1000+ rpm. La rotatii multe cafelele se apropie ca gust si corp de cutitele conice cum am la Kinu, doar ca avand aceasta rasnita pot experimenta ambele "extreme". Mai sunt si situatii in care unele cafele imi plac la ambele extreme, ocazie cu care o zi faceam la o valoare, urmatoarea la alta.

Cand nu am chef de prea multe experimente si imi place din prima ce a iesit am rasnita pe la 7-800 rpm, cam acesta ar fi punctul standard de plecare la un pachet nou de cafea.

RE: Niche Zero vs alte optiuni - marian_dumitru - 24-02-2026

(24-02-2026, 08:47)Talisker Wrote:
(23-02-2026, 22:15)marian_dumitru Wrote: Voua vi s-a intamplat sa va schimbati preferintele in timp dupa ce ati capatat mai multa experienta? 

Se intampla sa apara cate o cafea care imi place pe rasnita mea DF83v fie la rotatii pe minut scazute (3-400) fie la 1000+ rpm. La rotatii multe cafelele se apropie ca gust si corp de cutitele conice cum am la Kinu, doar ca avand aceasta rasnita pot experimenta ambele "extreme". Mai sunt si situatii in care unele cafele imi plac la ambele extreme, ocazie cu care o zi faceam la o valoare, urmatoarea la alta.

Cand nu am chef de prea multe experimente si imi place din prima ce a iesit am rasnita pe la 7-800 rpm, cam acesta ar fi punctul standard de plecare la un pachet nou de cafea.

Multumesc pentru feedback! Ai avut vreodata probleme sa ti se infunde din cauza declumper-ului? Am vazut ca sunt unele plangeri in sensul asta

RE: Niche Zero vs alte optiuni - Talisker - 24-02-2026

N-am avut nicio problema din noiembrie de cand o am pana acum.