![]() |
|
Impresii World Aeropress Championship 2025 - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani) +--- Forum: Evenimente si intalniri (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Evenimente-si-intalniri) +--- Thread: Impresii World Aeropress Championship 2025 (/Thread-Impresii-World-Aeropress-Championship-2025) |
Impresii World Aeropress Championship 2025 - ovidiu9 - 10-12-2025 Salutare, m-am gandit sa las aici niste informatii de la WAC 2025 desfasurat in Seoul, reteta mea si impresiile personale. In primul rand, regulile si restrictiile impuse de organizatori: - trebuia folosita o rasnita Comandante, - un Aeropress Clear (nou, furnizat de ei cu o seara inainte) si - kettle Varia Aura dat de ei la competitie (primit inainte sa intram pe scena). Cafelele: initial, supriza mare de anul acesta a fost ca se vor folosi doua tipuri de cafea din Ecuador, de la ferme vecine. Ni le-au prezentat, s-a facut o runda de cupping cu fiecare, ne-am facut o idee, am primit cate o punga din fiecare si am plecat la cazare la 10 pm sa ne pregatim. Nu era impus pe care sa o folosim (putea fi una, alta sau un blend ales de noi). Ulterior a venit mail ca in concurs va ramane un singur tip de cafea din motive logistice. Schimbarea de ultim moment a fost o usurare dar sincer ar fi fost interesant de vazut ce se putea scoate cu inca o variabila adaugata in mix. Timpul pentru prep a fost destul de scurt: am plecat de la intalnirea de seara de dinainte la 10 pm iar la 10.30 am a doua zi trebuia sa fim inapoi pentru a incepe concursul. Nu a fost voie sa preparam cafea la venue, toata pregatirea trebuia facuta la cazare. Asta a insemnat timp destul de limitat si multi concurenti ziceau ca nu au dormit aproape deloc. La concurs, fiecare etapa s-a desfasurat putin diferit. In prima etapa, erau 3 concurenti pe o masa (inghesuiala mare), in sferturi cate 2 (erau doua mese, si se alegea din 4 concurenti), iar finala mare era intre 2, fiecare avea o masa intreaga. Long story short, trebuia sa fii eficient cu spatiul. Am ajuns pana in sferturi si am pierdut in fata celui care a luat locul 3 in final (un baiat din India). Lucrurile s-au miscat destul de repede, la ora 17:15 era anuntat castigatorul. Au fost 6 jurati, parea ca se schimba intre ei periodic. Reteta mea (in engleza ca e mai usor): - dose & grind: 18g, 75 clicks on comandante mk4 with red clix (coarse, about 1200 um), equivalent to 37 clicks on regular - apa: aquacode, 1 stick for 10L distilled water, 88 deg C. - filter: 1 regular filter and sibarist metal filter 1. grind coffee and remove fines using a sieve. Should have 17g final dose 2. add coffee to inverted aeropress and bloom with 30g 60 deg C water and 30g 88 deg C. Swirl gently 3. at 0:30, add 88 deg C water to 120g. Stir twice NSEW but only the floating coffee (not the coffee bed) 4. Add the cap, seal and remove the air, stop at about 5 mm from the top. 5. Flip, shake gently NSEW and let sit 6. At 1:30, press out the coffee. Output should be around 90g. 7. Add 10g of 88 deg C water and fill up to 160g with room temp. 8. Aerate by pouring between two carafes and serve Marea provocare cu aceasta cafea a fost continutul mare de CO2 care produce un gust astringent cam in orice conditii. Am incercat mai multe retete, unele la limita sub-extractiei pentru orice alt timp cafea, si desi pierdea din gust, astringenta ramanea acolo. Dupa un timp (30 minute), insa, gustul se balansa destul de ok. Ce pare ca a facut diferenta in acest an a fost apa. Locul 1 si 2 au folosit Apax. Cine nu a avut o reteta buna de apa, a fost pe langa. Nu stiu cati au folosit Apax in mod specific, dar sunt sigur ca unii au iesit din prima runda. Chestia cu Apax e ca apa in sine devine un parametru cu variatii aproape infinite, dar trebuie sa stii sa formulezi apa pentru reteta ta. Asta mi se pare acum mai mult in zona de "black magic" pe care doar producatorul o stapaneste. Am o banuiala puternica legat de faptul ca pe viitor apa va deveni factorul decisiv (nu tehnicile din reteta). Insa, asta nu insemna ca daca folosesti Apax automat esti castigator. Castigatorul, Nemo Pop (jumatate roman, btw, putem avea putina mandrie nationala I guess), lucreaza la Apax si a folosit un produs prototip de-al lor la acest concurs. Din ce am vorbit cu el, a avut aceleasi probleme, dar a gasit o formula potrivita in final. Din ce povestea, insa, concursul nu l-a castigat sambata, ci mai devreme, prin toata pregatirea pe care a facut-o (sortat boabe, incercat retete, ape etc.). Pare ca cei de la Apax au bagat ceva resurse pentru a castiga si acum au o posibilitate de marketing foarte buna. Personal, nu ma incanta ideea ca trebuie sa fii chimist in apa ca sa ai o sansa de a castiga, mai ales daca trebuie sa folosesti un produs de la un singur producator care poate oricand sa domine prin informatiile de research pe care le au, dar asta e realitatea. Pentru cei care concureaza: acesta pare sa fie trendul si nu cred ca merge pe trial&error fiecare pe cont propriu. Alte impresii personale: competitia in sine e destul de superficiala daca esti setat doar pe a concura. Poti sa concurezi 5 minute pe scena si apoi gata. Sau maxim 4 runde daca ajungi in finala. Ce se intampla pe langa, conexiunile cu concurentii, cu organizatorii, sunt cel putin la fel de importante si contin de fapt invataturile. Sper ca v-am dat informatii utile. Daca am omis ceva sau sunteti curiosi, puneti o intrebare si incerc sa va raspund cat de bine pot. Cheers
RE: Impresii World Aeropress Championship 2025 - Lucii1337 - 10-12-2025 Foarte misto experienta, mai putin noaptea scurta de inaintea competitiei :)) A inceput sa fie nevoie de multa atentie la apa, in general pe cafea. Mult succes pe viitor daca mai participi! RE: Impresii World Aeropress Championship 2025 - edri - 10-12-2025 Felicitari pentru parcursul din aceasta competitie, succes in continuare. Mi-ar place sa citesc pe forum mai multe astfel de relatari de la diverse evenimente si cu bune si cu mai putin bune. Se pare ca organizatorii s-au straduit mai mult pentru a asigura vizibilitatea sponsorilor si mai putin pentru concursul propriu zis. RE: Impresii World Aeropress Championship 2025 - Lyvyoo - 10-12-2025 Multumim mult Ovidiu pentru impartasirea experientei, ne-am dori sa auzim mai des de la concurentii romani astfel de istorioare incredibil de utile si pline de informatie pura! Ca sa fiu sarcastic putin, eu am mai sugerat astfel de postari si mi s-a raspuns de la barista ca "eu nu am muncit atatia ani ca sa va dau voua informatia gratis in forum". Dar, poate tocmai faptul ca esti home barista te-a facut sa postezi atat de explicit si inca o data te felicit, suntem mandri ca ai ajuns pana in sferturi! Stii cumva daca anul trecut, cand a castigat George Stanica mondialul, a fost aceeasi departajare fina legata de apa? Daca ai si fotografii de acolo ne-am bucura sa le postezi (folosind butonul negru "i" din bara de formatare.
RE: Impresii World Aeropress Championship 2025 - renatoa - 11-12-2025 (10-12-2025, 02:17)ovidiu9 Wrote: ... Am incercat sa reproduc astazai, si partea asta m-a lasat un pic confuz... De unde doua ape ? Doua ibrice ? Ca la mine dureaza un minut sa urce de la 60 la 88 in ibric pe aragaz...
RE: Impresii World Aeropress Championship 2025 - ovidiu9 - 11-12-2025 Multumesc mult pentru raspunsuri, ma bucur ca a fost bine receptionat postul meu. Am atasat mai jos cateva poze. (10-12-2025, 11:33)edri Wrote: Se pare ca organizatorii s-au straduit mai mult pentru a asigura vizibilitatea sponsorilor si mai putin pentru concursul propriu zis. Din pacate asta a fost situatia acest an. Fiind si diferenta mare de fus orar (Seould e cu 7 ore inaintea Bucurestiului), nu cred ca ar fi fost prea multi urmaritori live. Ziceau organziatorii ca si wifi-ul era destul de slab la locatie, it is what it is. (10-12-2025, 16:36)Lyvyoo Wrote: Stii cumva daca anul trecut, cand a castigat George Stanica mondialul, a fost aceeasi departajare fina legata de apa?Din cate am inteles, anul trecut apa a fost data de organizatori, a fost un parametru fix deci a contat mai mult reteta fiecaruia. In fiecare an se mai schimba ceva, trebuie sa fii pregatit pentru efectiv orice, inclusiv neprevazutul. (11-12-2025, 15:33)renatoa Wrote:(10-12-2025, 02:17)ovidiu9 Wrote: ... Ia o latiera (sau orice vas cu care esti confortabil sa torni) si pune 20g de apa la temperatura camerei si apoi peste asta 40g de apa fierbinte (88 grade). Pe hartie ar trebui sa iasa 67 de grade, dar o sa ai niste pierderi si rezultatul final e in jur de 60 grade. In orice caz, nu cred ca e o reteta care sa mearga foarte bine pe orice cafea, posibil sa mearga sa mai ajustezi fie setarea grinderului, fie temperatura apei, pentru ce ai tu. ![]() ![]() ![]()
RE: Impresii World Aeropress Championship 2025 - Talisker - 11-12-2025 Mulțumesc pentru post, deși nu mă interesează subiectul (a participa la concursuri), am mai aflat ceva nou și azi. |