Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cafenea rasnite - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite)
+--- Thread: Cafenea rasnite (/Thread-Cafenea-rasnite)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

RE: Cafenea rasnite - Darsidius - 13-03-2023

Daca bine am inteles, au facut shoturi din 2 cafele diferite si a fost degustate blind de 1 persoane. Dupa care s-a facut un clasament de preferinte si a iesit niche pe o cafea si baratza forte pe cealalta (dark).

La silentiozitate, single dose, usurinta folosire, dimensiuni tot niche castiga.

Ce mai e de zis?

Ah, era sa uit un detaliu important, mi-au sarit in ochi temperaturile oarecum mari la unele rasnite in timpul rasnirii, macinatura din Eureka iesea la 37+C pe cand la niche si altele doar la 31-32C.

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 13-03-2023

Ce sa fie de zis... ca traim intr-o piata anormala...
Unde modelul considerat cel mai bun nu este si cel mai accesibil/disponibil/copiat, etc... nici macar cel mai prezent in marketing.
Unde cei din topicul modelului viseaza la o varianta cu plate, desi din postari ar parea ca sunt bautori de espresso... in loc sa se roage in topicul DF64 sa scoata si ei ceva similar low cost, ca sa existe competitie...

Hai ca am mai aflat niste informatie legata de articolul ala, si acu il facem pe @cradun sa se simta bine:

Apas e o cafea medium-dark (dark pt mine care bea prajiri light) insa o prajire espresso din Brazilia. A mers cel mai bine detasat pe baratza forte cu cutitele ceramice. Mai sa fie... cutitele alea fac multe multe fines, ca le-am avut.

Pe o cafea single origin omniroast a iesit detasat castigatoare Niche.  Este foarte posibil sa fi folosit baratza forte cu boabe in hopper si nu ma mira ca a iesit bine la cafea dark.

[Image: RbCH2lJ.jpg]

Cutite ceramice... vrei sa lesine "inteligenta artificiala" de pe olx ?  :D

Quote:Probabil cei interesați de fenomen au mai întâlnit, pe ici - pe colo, diferite opinii legate de acest sistem de măcinare, conic... sau controverse legate de material: oțeluri speciale versus ceramică. N-am să intru-n amănunte... am să spun doar că majoritatea celor care fac pe deștepții, pe forumuri, "analizând" gaura de la covrig, în afară de umbră... nu produc nimic. Ei nu-s în stare să-și găsească propriul dos fără GPS dar visează la nu știu ce rachete... care folosesc, nu știu unde - ceramica. Lăsând gluma și caii verzi, pe pereți... în lumea reală, indiferent de preț, mai toate râșnițele, MANUALE, de top... într-o proporție absolut covârșitoare, folosesc burr-seturi din oțeluri speciale. N-are rost să explic motivele... fiindcă mi-ar lua două zile. Un lucru este cert: dacă producătorii de pe toate continentele și din toate colțurile lumii au ajuns la această concluzie... bănuiesc că n-or fi, chiar toți, pinguini. Do you need anything else? Dacă nu... atunci am lămurit dilema, adio şi-un praz verde!

Pentru cei care sunt socati si inca nedezmeticiti, textul de mai sus este un extras din pledoaria unuia pe OLX ca sa vanda un Timemore C3.

RE: Cafenea rasnite - edri - 13-03-2023

Pentru a aprecia calitatea macinaturii mi se pare irelevant ca niste influiensari spun ce buna-i cafeaua macinata cu rasnita x sau y si are nu stiu cate puncte. Daca e pe gustate, pentru rezultate credibile, degustarea ar trebui sa fie facuta de Q-graderi acreditati, dupa o procedura standardizata, acceptata in evaluarea cafelelor. Obiectiv, pentru a aprecia diferentele dintre macinaturi ar fi utile niste grafice cu distributia macinaturii pentru cateva setari echivalente ale rasnitelor, fiind prezentata clar si procedura de masurare. Altfel e doar un show youtube, ca multe altele care vin cu niste concluzii care apoi sunt rostogolite conform sloganului "noi privim, noi nu gandim" ;) Este utila infomatia despre temperatura, daca masurarile s-au facut corect pentru a minimiza propagarea erorilor.

RE: Cafenea rasnite - FAP - 13-03-2023

(13-03-2023, 11:03)renatoa Wrote: Nu trebuie sa crezi in minuni, doar in fizica. Cuplu = 9.55 * Putere / RPM
Pe Arco, la 350 RPM, pentru un medium roast nu am depasit niciodata 160W, masurati.
Asta face un cuplu un pic peste 4N.m = 4 kg la un brat de 10 cm, cat am masurat si la Kinu, cu cantarometrul.
Posibil ceva extra light sa depaseasca maximul de 200W de pe eticheta, dar sa faca fata daca torni boabele incet.
Problema cu Honne este ca i-au pus un motor de sub 150W, de aici sincopele semnalate.
Asa ca ce doresti matale ar fi un Honne modat cu un motor de 250-300W, universal, nu a/sincron cum e acum, ca sa ii poti varia si viteza. Ar bifa cam toata lista.

500W se justifica la una de bar sau de alimentara, care macina non stop sute de grame, ca sa ramana motorul rece, si sa tina ani de zile. Si nu cred ca incape in spatiul din Honne.  Confused
Multumesc pentru suport si informatii ! De pe topicul Honne am inteles ca nu prea e disponibil un alt motor si a ramas situatia in asteptare . Ma gandeam la un ''monstrulet'' Mazzer Kony S sau ceva asemanator !

(13-03-2023, 19:26)edri Wrote:
Pentru a aprecia calitatea macinaturii mi se pare irelevant ca niste influiensari spun ce buna-i cafeaua macinata cu rasnita x sau y si are nu stiu cate puncte. Daca e pe gustate, pentru rezultate credibile, degustarea ar trebui sa fie facuta de Q-graderi acreditati, dupa o procedura standardizata, acceptata in evaluarea cafelelor. Obiectiv, pentru a aprecia diferentele dintre macinaturi ar fi utile niste grafice cu distributia macinaturii pentru cateva setari echivalente ale rasnitelor, fiind prezentata clar si procedura de masurare. Altfel e doar un show youtube, ca multe altele care vin cu niste concluzii care apoi sunt rostogolite conform sloganului "noi privim, noi nu gandim" Wink Este utila infomatia despre temperatura, daca masurarile s-au facut corect pentru a minimiza propagarea erorilor.

Aia au toti qgrader si sunt implicati masiv in cafea, de la prajit la competitie (brewing si barista) la echipamente, si detin si o ferma de cafea. Daca urmareai niste video-uri ori postari vedeai ca iau usor la 11 metri produsele care nu performeaza bine in masuratori pertinente (la espressoare temperatura masurata cu scace de ex).

Deci daca eu au zis ca asa au peformat rasnitele atunci asa e. crezi ca il cred mai bine pe Gigu sau Jony care trage ac asa si imi zice el ce concluzii a tras?

@renatoa cutite ceramice astea: https://coffeehit.co.uk/products/baratza-forte-ceramic-burrs

Da, aceleasi de pe Vario, rasnita cea mai hyped cand intram eu pe forum, si care in nici 2 ani a ajuns la groapa de gunoi...

RE: Cafenea rasnite - cradun - 13-03-2023

(13-03-2023, 18:25)Darsidius Wrote: Hai ca am mai aflat niste informatie legata de articolul ala, si acu il facem pe @cradun sa se simta bine:

Multumesc :)

RE: Cafenea rasnite - neaDorel - 13-03-2023

Ca tot am aruncat nasul pe aici,

am observat diferente seminificative de retrogust intre o rasnita cu cutite de 64mm si una de de 75mm, incercand sa mentin granulometria asemanatoare.

RE: Cafenea rasnite - hcrisan - 13-03-2023

Testul de la kaffeemacher menționat mai sus dovedește că nu are sens să cumperi o râșniță scumpă ca MK GBW pentru home use. Un Sage Smart Grinder Pro e arhisuficient.

RE: Kinu M47 Phoenix - CaptainClaw - 07-04-2023

(06-04-2023, 14:55)renatoa Wrote: Ar fi de asemenea bine de stiut ca fata de acum 2 ani oferta este acum mult mai larga, multa lume nu mai considera Kinu prima optiune.

Care ar fi atunci alternative la kinu, ca si prima optiune? Atat la calitatea macinarii, cat si constructie, fiabilitate?
La partea de electrice eu ma uitam la EUREKA Mignon Specialita, dar are si asta cativa ani, mai merita?

RE: Kinu M47 Phoenix - KingShine - 07-04-2023

(07-04-2023, 09:52)CaptainClaw Wrote: Care ar fi atunci alternative la kinu, ca si prima optiune? Atat la calitatea macinarii, cat si constructie, fiabilitate?

Vezi topicul mai sus mentionat de @renatoa, am postat eu mai devreme in el. 

(07-04-2023, 09:52)CaptainClaw Wrote: La partea de electrice eu ma uitam la EUREKA Mignon Specialita, dar are si asta cativa ani, mai merita?

Eu o folosesc cu succes, pentru ce imi trebuie mie, incepator ca tine, este suficient :)

RE: Kinu M47 Phoenix - renatoa - 07-04-2023

Nu se aplica filozofia de celular schimbat la 2 ani in bransa asta...
Sunt rasnite fabricate in anii 60 care se mai folosesc si azi... daea... ca nu merita schimbate...

RE: Cafenea rasnite - FAP - 07-04-2023

Ceva opinii despre Rocket Super Fausto ? Si care e puterea reala a motorului ?
De pe net am aflat ca are 500 W , 600 W , 800 W si 900 W  :D !

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 07-04-2023

Deci nu conteaza, asta e concluzia  :D

RE: Cafenea rasnite - FAP - 07-04-2023

Sincer , ai dreptate ! Nu mai conteaza , a ajuns acasa , impreuna cu multe altele . Mai lipseste doar o singura chestie , dar e la curier .

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 14-04-2023

Beam me up... Acaia

https://acaia.co/blogs/news/new-product-introducing-the-ion-beam

Sa vad cine mai face RDT... :D sau mai comenteaza ca (electro)staticu e evil... Dr.Evil :D

Daca chestia asta va fi universala, si accesibila, Sculptoru tocmai si-a pierdut 50% din atractivitate, in ochii mei.

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 14-04-2023

Intre timp aflai pretul... cum ziceam, fix 50% din Sculptor, 150$ :D
Asta nu intra in definitia de accesibil, zice portofelul meu... ramane varianta DIY

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 17-05-2023

Offf... nu aveam destule... Rolleyes

https://www.pineconeswiss.com

Zau daca pricep unde mai vad nou venitii loc pe piata asta...

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 05-07-2023

Bond... Rancilio Bond...

https://www.ranciliogroup.com/rancilio/bond123123/bond/

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 11-07-2023

Alta "bomba"...

https://www.mhw3bomber.com/en/article/1038.html

Are deja review-uri, puteti sa va delectati cu promisiuni ca ar fi noul best under xxx$

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 20-07-2023

4 sau chiar 5 Kinu de vanzare pe bursa... wow, nu imi amintesc vreodata sa mai fi fost atatea...
Si nu se duc, sunt acolo de cel putin o saptamana.
Pare ca asteptatul dupa reducerea de grup nu mai are sens, decat pentru cei care vor numai ceva nou.
Sfarsitul unei ere? ca in tenis, cand "the big four" se pregateste de culcare... :s

RE: Cafenea rasnite - Levo - 20-07-2023

... Pe caldura asta , se pare ca nu mai doreste nimeni sa se Kinu-ie ... o mai fi ramas ceva curent electric pana la iarna :D .

RE: Cafenea rasnite - RaduCarutasu - 22-07-2023

In vacante e greu sa căram rasnita electrica după noi.
In aeroporturi, am trecut cu Kinu si in bagajul de mâna. D
in vacanța asta, deja am râșnit 1 kg de boabe pana acum. Cu un Kafflano Espresso alături livreaza minuni.

RE: Cafenea rasnite - Lyvyoo - 26-07-2023

@renatoa - au aparut multe variante fata de acum cativa ani, e normal. Pe de alta parte uite ca si de electrice se plange lumea :)

RE: Cafenea rasnite - sebastiangrg - 26-07-2023

(26-07-2023, 15:18)Lyvyoo Wrote: @renatoa - au aparut multe variante fata de acum cativa ani, e normal. Pe de alta parte uite ca si de electrice se plange lumea Smile
Nu pot vorbi in numele tuturor, dar eu personal am pus Kinu la vanzare pentru ca sunt curios sa incerc si ceva nou, si nicidecum pentru ca au aparut variante mai bune sau pentru ca sper sa obtin rezultate mai bune. A ajuns ca nevoia de a incerca ceva nou sa bata dorinta de a obtine cele mai bune rezultate. Pentru mine Kinu a ajuns "plictisitor de bun" Smile

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 29-07-2023

Cica size doesn't matter... avem si versiunea pentru pitici

www.aliexpress.com/item/1005004342020894.html

... asteptam cu interes modelul single bean grinder

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 09-08-2023

Mai usor cu entuziasmul... intai sa fie validata pe espressoman :D

https://www.home-barista.com/grinders/shardor-cheap-grinder-kind-impressed-t88763.html

RE: Cafenea rasnite - renatoa - 28-09-2023

Marzocco ii da frisoane lui Sette, chiar daca e la pret dublu:

https://home.lamarzoccousa.com/pico/

Conice de 39mm, tot cel exterior se invarte, dar antrenat de motor brushless, fara reductor.