Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald (/Thread-Pr%C4%83jitor-homemade-cu-pat-de-aer-cald)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 05-06-2017

PAi si nu inteleg, cu ce sa ma infranezi?

Dupa 20 iunie ma intorc in tara, si am timp sa ma ocup de proiect. Am facut o lista cu necesare si incep sa caut piesele. O sa fie usor pt ca printre prietenii noi, am doi foarte buni programatori, unul si-a facut o imprimanta 3d de la 0, si altul un router, plus ca stiu amandoi arduino foarte foarte bine.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 05-06-2017

Cand ai intrebat cand avem drum pe la Bucuresti eu sau fane, a parut ca ceri ajutor... :s Huh
Si ma gandeam ca daca afli ca o sa scot eu una ready to roast, o sa fi tentat sa stopezi proiectul personal.

Eu pe 21 iunie plec pana pe 3 iulie, dar pana atunci sper sa am deja ceva operational.

(05-06-2017, 21:14)deenman Wrote: PAi si nu inteleg, cu ce sa ma infranezi?

Dupa 20 iunie ma intorc in tara, si am timp sa ma ocup de proiect. Am facut o lista cu necesare si incep sa caut piesele. O sa fie usor pt ca printre prietenii noi, am doi foarte buni programatori, unul si-a facut o imprimanta 3d de la 0, si altul un router, plus ca stiu amandoi arduino foarte foarte bine.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 05-06-2017

Nu "infraneaza" nimeni pe nimeni. Ce face renatoa nu obstructioneaza cu nimic pe cei care vor sa-si construiasca un prajitor singuri si nici share-ul de informatie pe forum. Dealtfel e plin netul de informatie si eu m-am inspirat masiv din proiectul lui Csaby si al lui Radudani. Se adreseaza celor care nu se pricep / nu au timp / nu au chef sa-si construiasca singuri si vor sa-l ia de a gata. Faptul ca mai multi useri ar putea avea aparate identice ar avea ca avantaj ca face sa fie posibil schimbul de profile de prajire. Deci decizia iti apartine.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 08-06-2017

deenman, gata, te-ai dezumflat? nu mai construiesti?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 08-06-2017

(05-06-2017, 21:14)deenman Wrote: Dupa 20 iunie ma intorc in tara, si am timp sa ma ocup de proiect...

;)

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 23-06-2017

http://cloud.tapatalk.com/s/594d757e9e55d/VID-20170623-WA0014.mp4

Avem la C-ta un Roastuino care face pe nebunul in Artisan. Ceva sfaturi? [emoji4]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 24-06-2017

Ce electronica ai?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 24-06-2017

(24-06-2017, 01:26)Fane Wrote: Ce electronica ai?

Cea originala de la csabitec. A ajuns de la StefanDC la mine.

(24-06-2017, 02:34)astinga Wrote:

Am dat start roast, la 4 secunde pe roastuino am 16 secunde pe cronometru. ?!?!?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - csabitec - 24-06-2017

Am dat start roast, la 4 secunde pe roastuino am 16 secunde pe cronometru. ?!?!?

Salut,

Vad ca ai noul Artisan 1.1.0., probabil difera ceva la protocolul de comunicatie pe serial.
Inainte sa trimit la Stefan am testat OK, pe o versiune mai veche, dar nu mai stiu care.
Iti trimit PM cu o versiune mai veche, ce am mai gasit pe calculator, daca nu merge adaptam la versiunea noua.

Am incercat si Artisan 1.0.0. Aceeasi problema. Caut alt Artsan.
Vad ca si MAX31855 da erori, nu citeste temperatura decat in anumite pozitii.  Banuiesc un contact imperfect. Aici chiar mi-am prins urechile. Doamne cate fireee!!! :)

Am spus la Stefan ca e prototip cu multe fire si nu arata prea bine :)

(24-06-2017, 14:46)csabitec Wrote: Am spus la Stefan ca e prototip cu multe fire si nu arata prea bine [Image: smile.gif]

Am incercat versiunea Artisan primita si e ok. Multumesc!
Acum ramane sa mergem la un electronist cu multa rabdare sa verifice firele de pe placa MAX31855. Are Stefan un prieten atasat la prajitorie.
Placa e a lui Stefan, el nu a avut timp sa se joace cu ea.

Vezi daca nu e cumva o problema, direct la conectorul pt. termocuple.

Termocuplele sunt problema. Nu fac contact. Am înlocuit termocuple si pare ok. Nu pierde semnal.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 25-06-2017

Se poate o alternativa la pompa de aer zgomotoasa? de ex, eu prajesc in bucutarie sau pe balcon inchis, dar deseori mai ales pe caldura prajesc seara pe la 10-11, si nu as vrea sa fac zgomot asa puternic,+ ca vreau sa aud boabele, nu pompa.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - radudani - 25-06-2017

(25-06-2017, 09:55)deenman Wrote: Se poate o alternativa la pompa de aer zgomotoasa? de ex, eu prajesc in bucutarie sau pe balcon inchis, dar deseori mai ales pe caldura prajesc seara pe la 10-11, si nu as vrea sa fac zgomot asa puternic,+ ca vreau sa aud boabele, nu pompa.

amuzant, dar eu imi amintesc ca n-am boabe a doua zi si ma apuc tarziu in noapte, dar chiar tarziu (2-3...)!
zgomotul e mare, am o deschidere in tubul de evacuare, acoperita cu plasa de sarma, unde aplec urechea sa aud first crack-ul [Image: smile.gif]  stau la etajul 10 (...) 
ca idei:
fereastra la primul prajitor cu hotgun, Skil:
http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=1749
si la varianta II, inclusiv chaff collector-ul:
http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=4775

la mark II-ul de acum un an, am pierdut ceva timp 'carenand' o pompa noua de la jisk, cu neopren; a iesit ceva acceptabil ca aspect, dar in mijlocul primei prajiri motorul pompei s-a ars... nu mai putea de caldura! si nu era canicula de-acum [Image: smile.gif]
am pus atunci prima pompa, deja cu o istorie de 2 ani in spate si merge si acum! necarenata; chinezesti ambele...

solutia, pentru cei care au spatiu si resurse, ar fi o cutie mai mare, izolata fonic si cu fante destule pentru ventilatie, in care sa montezi pompa de aer;
iar deasupra cutiei, restul constructiei...
asa arata o... monstruozitate publicata pe vremuri in homeroasters (nu mai merge link-ul):

deocamdata, folosesc cu rezultate acceptabile, un tub amortizor (spuma elastomer pentru izolatii), pe intrarea pompei de aer;
http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=1750
pe care l-am mai amintit:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Pr%C4%83jitor-homemade-cu-pat-de-aer-cald?pid=16567#pid16567
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-Pr%C4%83jitor-homemade-cu-pat-de-aer-cald?pid=18809#pid18809

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 25-06-2017

(25-06-2017, 09:55)deenman Wrote: ...+ ca vreau sa aud boabele, nu pompa.

F.C. il auzi, daca sti la ce trebuie sa fi atent. e vorba de capacitatea creierului de a filtra zgomotele nefolositoare si a-si concetra atentia pe ce-l intereseaza. de exemplu cand vorbesti cu o persoana intr-o incapere unde multe alte persoane fac zgomot. creierul isi va concentra atentia pe vocea persoanei cu care discuti si va ignora zgomotul de fond, astfel veti reusi sa aveti o discutie in acea camera.

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 25-06-2017

Sau iti faci căști. Auzi si FC, si te protejează si de gălăgie [emoji6]    

Pe mine nu ma deranjeaza zgomotul, o sa-i deranjeze pe vecinii mei, acolo e problema, le trebuie lor casti sau dopuri de urechi. Stiu cum face o pompa de saltea, pt ca am folosit asa ceva, si e galagioasa, se aude la bloc. La mine la bloc se aude cum se pisa vecinul, crezi ca o pompa de saltea nu se aude...zau.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 25-06-2017

nu stiu daca un prajitor pe pat de aer cald ai sa reusesti sa-l aduci la un nivel de zgomot acceptabil ca sa poti praji noaptea cu el in conditiile astea. mai ales cu mijloacele de care dispui pe langa casa.

O prajire dureaza 10-12 minute, nu e capat de tara, prajesc doar 1 data pe saptamana, ar fi ok. Ma interes dinainte sa cumpar toate piesele ca sa stiu ce alternative am. Oricum vreau si trebuie sa ma apuc de acest proiect pt ca nu ma mai multumeste prajirea actuala si e cam dead end, se pot imbunatatii unele chestii, insa metoda cu aer cald iti permite foarte multe upgrade-uri pe parcurs, inclusiv pe partea de software/logging, ceea ce ma atrage.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 02-07-2017

o naturala prajita acu cateva minute

[Image: HjZIr7l.png]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 05-07-2017

cea mai ieftina solutie care am gasit-o pt supravegherea prajirii pe calculator. va trebuie o placuta arduino uno (sau clona) si doua max6675, care in general vin cu tot cu sonde. daca nu va intereseaza decat temperatura boabelor, nu si a aerului cald, atunci numai un max6675 (si mai ieftin). in varianta cu doua max-uri 6675 puteti iesi lejer sub 100 ron investitie cu tot cu transport. mai ieftin decat atat nu cred ca se poate.

schema ar fi urmatoarea:

[Image: WeH29vq.png]
placuta se alimenteaza prin usb in momentul in care-i conectata la calculator.

softul pt arduino il luati de pe pagina asta, mai in josul paginii, RoastLogger-MAX6675. (poate face astiga un mic ghid pas cu pas cum se instaleaza arduino ide, librariile, compilarea si upload-ul softului pe placuta [Image: smile.gif] ).

cu montajul asta doar supravegheati procesul in roastlogger (temperatura boabelor, a aerului cald, ROR, grafic ca cel din postul anterior), nu il puteti si controla pe calculator. nu e obligatoriu sa-l folositi pe prajitoare cu pat de aer cald, am postat totusi aici ca s-a mai discutat despre astfel de electronica pe topicul asta.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 07-07-2017

(05-07-2017, 21:37)Fane Wrote: (poate face astiga un mic ghid pas cu pas cum se instaleaza arduino ide, librariile, compilarea si upload-ul softului pe placuta [Image: smile.gif] ).

Personal am descoperit Arduino acum doua saptamani, cand am incercat sa ajut un coleg de pe forum sa conecteze o placa Arduino la Artisan. Sunt tutoriale pe YouTube la categoria How To...
Am facut schema de mai sus, iar dupa verificari am constatat ca, temperatura indicata e cu cca. 4 grade mai mare, iar temperaturile sunt instabile. Sar incontinuu 32.2,32.8,32.5...:).

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 07-07-2017

Zecimea de grad nu exista la termocuplele K, de asta controlerele tip C100 nici nu o afiseaza.
Explicatia este ca tensiunea data de senzor este asa de mica, incat orice electrocasnic o poate perturba... vorbim de 0.04 MILI volti per grad Celsius... adica 40 micro volti... similar cu semnalul intr-o antena radio.
Macar aveti ceritudinea ca termocupla are cabluri speciale? la cele ieftine chinezii pun sarme ordinare...

Cat despre 4 grade, asta e si mai relativa, de fapt masurati un amestec de aer cald si boabe, masurarea cu precizie a temperaturii bobului in sine este o himera.
Ce sa mai zic ca intre temperatura din fundul recipientului de ardere si cea de la suprafata este diferenta mai mare de 20 grade... noroc ca bobul suporta multe :)

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 07-07-2017

ce inseamna cabluri speciale?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 07-07-2017

In primul rand ecranate, si in cazul in care nu se foloseste teaca de protectie a jonctiunii, atunci firele izolate individual in fibra de sticla.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 10-07-2017

niste sonde K mai bunicele poti sa recomanzi?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 10-07-2017

Nu am intalnit aprecieri ca ar fi si astea pe calitati... :s Huh
Daca vrei o schimbare radicala treci pe Pt-100/1000.
Dar as zice ca daca o mai verifici o data la 2-3 luni sa arate 99-100 grade in apa fiarta ar trebui sa fie suficient.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 10-07-2017

se poate baga bobita de lipitura in apa? apa nu influenteaza masuratoarea?