![]() |
|
Pizza facuta acasa - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani) +--- Forum: Cafeneaua Off-topic (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Cafeneaua-Off-topic) +--- Thread: Pizza facuta acasa (/Thread-Pizza-facuta-acasa) |
Pâinea, preparata acasă - dev - 23-01-2021 După ce am încercat pizza și cu maia și cu poolish, rămân pe poolish. Pentru mine, e mult mai ușor de lucrat cu poolish. Pâinea, preparata acasă - razvanro - 23-01-2021 Pentru pizza prefer și eu Poolish sau biga cu drojdie proaspătă de bere. Pâinea e mai bună cu maia. Am încercat toate variantele pe care le văd posibile, în sensul în care am făcut și Poolish/biga cu maia și ambele variante cu păstrare la temperatura camerei, cu păstrare la rece sau jumătate/jumătate (aici mă refer la păstrarea prefermentului), iar cu aceste combinații am încercat cu aluat final dospit la temperatura camerei și cu maturare la rece (între 24 și 72 de ore). Pentru pizza nu consider superior aluatul făcut cu maia, indiferent de stil: napoletana, romana subțire și crocantă, romana în tavă cu hidratare ridicată sau stil New York (cu semolina adăugată și ulei de măsline extravirgin în procent ridicat, de cel puțin 5%). Pâinea, preparata acasă - d2florin - 25-08-2021 Momentan fac pizza din 500g faina manitoba 325 apa si 2g drojdie, dospeste cam in 6 ore. Aluatul este f elastic, il intind cu mana. As dori sa fac cu maia, sa imi rezulte 3 pizza de 280g aluat fiecare. Ce reteta ar fi ok sa aplic? Sa aplic reteta 123 ca la paine dar sa folosesc doar manitoba!? Ms RE: Pâinea, preparata acasă - renatoa - 26-08-2021 Maia 1% din faina, pentru dospire 8-10 ore, in functie de temperatura, este ce folosesc eu. Adica 3g maia la 300g faina, pentru 2 bucati. Apa tot cam asa ca tine, 60 si ceva %. Faina fac un amestec de 50% semola rosie La Molisana cu 50% ceva 550 generic. Daca maresti % de maia scurtezi timpul, vezi tabelul postat de care s-a mai discutat pe aici. Probabil cu 2% maia sa ajungi la 6-7 ore, experimenteaza. RE: Pâinea, preparata acasă - Mihai L - 26-08-2021 Eu pun reteta de la Grain Trip (iese perfect de fiecare data), mai are si ceva explicatii si chestii de capatai pentru painea cu maia. Oricum, se pune mult mai multa maia si se face de pe o zi pe alta (cca 24 ore la rece): "Pentru ca tot sunteți din ce în ce mai pricepuți la pâine, am zis să schimbăm puțin placa și să facem si o pizza cu maia. Noi nu facem pizza pentru vânzare la brutărie, sunt destule pizzerii în oraș, dar pentru că uneori ni se face poftă de pizza, mai facem pentru echipa noastră un pizza lunch din când în când. Aceasta este rețeta de pizza pe care o facem noi, nu este nici pe departe singura rețetă posibilă, dar nouă ne place pentru că gustul nu se compară cu niciun alt aluat pe care l-am încercat. Rețeta noastră, așadar (pentru aprox 1 kg de aluat sau 3 pizza medii)
Metoda
![]() Noi coacem această pizza pentru echipă și recunoaștem că o mai dam si în bară, printre pâini și croissante si alte aluaturi pe care trebuie să le facem, dar și în zilele când nu ne iese extraordinar, tot ni se pare foarte bună. Un aluat bun, lucrat cumsecade, cu ingrediente de calitate nu prea are cum să iasă prost. Ce este de reținut nu e rețeta în sine, ci mai degrabă logica din spatele ei, de aceea am și explicat de ce am ales fiecare ingredient și metoda aleasă. Voi puteți experimenta rețeta asta sau o rețetă proprie, ce e esențial este să întelegeți cîteva elemente:
Pâinea, preparata acasă - dev - 26-08-2021 La coacere as recomanda 3-4 minute doar cu sosul de roșii și apoi tot atât cu brânză și celelalte toppinguri. RE: Pâinea, preparata acasă - Mihai L - 26-08-2021 Da, si eu am ajuns la aceeasi concluzie. Cuptoarele standard nu ajung la temperaturile necesare prepararii pizza, asa ca trebuie ajutat aluatul sa poata creste. Mai primisem niste recomandari sa folosesc si incalzirea de sus, dar nu a iesit ce trebuie. Poate si pentru ca aveam hartie de copt si nu este recomandata in acest caz. RE: Pâinea, preparata acasă - dev - 26-08-2021 Nu e de aluat cat e de branza, care se arde in 7-8 minute la peste 250 de grade. Pâinea, preparata acasă - Mihai L - 26-08-2021 Nope. Aluatul nu a crescut cum trebuie. Sosul de rosii si topping-ul fura mult din temperatura, placa de otel nu a reusit sa-l faca sa creasca. Ramane crud. RE: Pâinea, preparata acasă - renatoa - 26-08-2021 Pai sunt lucruri diferite. Aluatul poate ca ramane crud, sau nu... depinde de conditiile de coacere, dar branza chiar se arde la peste 250C in 8 minute, asta am testat si eu. La 255 cat am eu, topirea simpla necesita cam 3-4 minute, apoi la 6 minute apar bulele, cand cica ar fi gata, de scos, iar la 8 minute incepe sa se faca crusta caramelizata. RE: Pâinea, preparata acasă - marst - 26-08-2021 (26-08-2021, 14:30)dev Wrote: Nu e de aluat cat e de branza, care se arde in 7-8 minute la peste 250 de grade. De acord. Majoritatea cuptoarelor casnice nu depasesc 250-300C, astfel ca blatul nu se coace indeajuns de repede iar mozzarela incepe sa se arda. Prin urmare recomandarea ar fi sa se faca in doua etape diferite, cum spune si @dev. Singurul mod in care am reusit sa obtin un rezultat decent intr-o singura etapa a fost sa preincalzesc cuptorul pt 1h la 300grade, sus-jos, cu placa de otel (10mm) asezata pe penultimul raft de sus, astfel incat diferenta de la elementul de incalzire de sus pana la placa sa fie de max 20cm (pentru eficienta se poate comuta si pe grill atat inainte cat si in prima parte a coacerii). In acest mod placa de otel inmagazineaza indejuns de multa caldura pentru a coace blatul rapid, in mai putin de 5 min, fara sa se arda ingredientele. RE: Pâinea, preparata acasă - renatoa - 28-08-2021 (26-08-2021, 12:16)Mihai L Wrote: Eu pun reteta de la Grain Trip Pentru cine nu are kamut, inlocuitorul cel mai apropiat este spelta. Bifeaza la ambele motive pentru care a fost folosit in reteta din pagina anterioara: gust de nuci si retea de gluten super-elastica. Spelta este mai saraca in lipide decat kamut, asa ca ii lipseste untozitatea, asta ar fi diferenta majora. De asemenea, spelta cere un pic mai putina apa, si mai putina framantare. Cat de "mai putina"... de experimentat. Pâinea, preparata acasă - d2florin - 29-08-2021 Interesanta faina kamut. In painea normala ce faina poate inlocui :de forta, integrala? RE: Pâinea, preparata acasă - renatoa - 29-08-2021 "Condiment"... si elasticitate/onctuozitate. Care in paine nu e dorita chiar asa mult ca in pizza. Sigur nu e de forta, are alt tip de proteina, cu multa extensibilitate. RE: Pâinea, preparata acasă - dev - 14-09-2021 (14-09-2021, 14:42)d2florin Wrote: Unde naiba le țin ca la raionul de făinuri nu era nimic..Este la raionul de pâine, la pungi de 5kg. Pizza 100% biga cu Castelana rossa: Pâinea, preparata acasă - d2florin - 14-09-2021 Super tare arata, e cu maia? Pâinea, preparata acasă - dev - 14-09-2021 Nu, e cu 0.2g drojdie uscată. RE: Pâinea, preparata acasă - RazvaNNN - 14-09-2021 Ce reteta ai folosit @dev pentru ca pizza aia sa arate asa? RE: Pâinea, preparata acasă - d2florin - 14-09-2021 (14-09-2021, 18:16)dev Wrote: Nu, e cu 0.2g drojdie uscată.Eu fac cu 3g cu manitoba, cam în 4 5 ore crestea, dar o sa micșorez cantitatea sa vad cum iese. Pâinea, preparata acasă - dev - 14-09-2021 https://youtu.be/UvOk1acDDLE Cam așa e principiul. Eu folosesc 0.2g de drojdie uscată, la 400g făină, cu scopul de a dospi aluatul 8 ore la temperatura camerei. In prealabil, biga stă 24 de ore la frigider. RE: Pâinea, preparata acasă - renatoa - 14-09-2021 Cu 1% maia, adica 3g maia la 300g aluat, o tin 10 ore la 23 grade temperatura ambianta din bucatarie peste noapte. Tabelul zice 8:30 dar nu am remarcat semne suspecte dupa 10 ore. Dimineata o dau la frigider si o scot la 12 cand fac pizza. Frigiderul e doar in scop de retard, sa nu supradospeasca. Pâinea, preparata acasă - d2florin - 07-11-2021 Pizza Castellana blue Super ![]()
RE: Pâinea, preparata acasă - nick326 - 07-11-2021 De cateva luni de zile zic ca deschid un thread dedicat pentru pizza facuta acasa insa nu mi-am facut curaj. Poate ca acum e un moment bun! Pâinea, preparata acasă - d2florin - 07-11-2021 Plus unu. RE: Pâinea, preparata acasă - Eugen16 - 07-11-2021 Si eu am vrut asta, dar timiditatea... bat-o vina. Fa-o repede ca sigur o sa aiba succes. Pizza facuta acasa - nick326 - 07-11-2021 Salutare espressomani, De aproximativ 2 ani de zile am descoperit placerea de a face pizza acasa. Am inceput cu aluat cumparat din mega si acum folosesc propria reteta dupa zeci de iteratii si incercari mai mult sau mai putin reusite. Aluatul sta la dospit aproximativ 3 zile; folosesc apa, sare, faina, maia + putin ulei de masline. Atentie, pizza facuta in cuptor electic la temperatura de 250 grade C, nu va iesi nicioadata precum cea facuta la un cuptor special de pizza (1an jumatate m-am chinuit la cuptor electric pana m-am decis sa cumpar un cuptor dedicat). Asa ca va prezint "jucaria mea", probabil cea mai buna investitie pentru micile placeri ale vietii: ![]() Cateva poze cu pizza: ![]() ![]() Aici am facut un experiment si am adaugat cerneala de sepie pentru a face blatul negru. ![]() ![]() Va invit sa uploadati poze cu pizza facuta acasa, si sa impartasim retete si pareri Pizza facuta acasa - d2florin - 07-11-2021 Super tare setup ul, Gata ma mut la casa. RE: Pizza facuta acasa - flipu2k - 07-11-2021 Foarte fain! Ce cuptor e? Mă bătea și pe mine gândul să îmi iau un Ooni, dar încă nu sunt decis. RE: Pizza facuta acasa - Eugen16 - 07-11-2021 Florin, nu e nevoie sa te muti la casa, cuptorul tau merge la 300 de grade si daca aplici si sfatul dat de dev, sa pui cteva minute in cuptor blatul cu pasta de rosii,sa-i faci o precoacere si mai apoi sa pui motarella si restul, e posibil sa scoti ceva foarte bun. E superb set-upul lui nik362, dar, din pacate nu e la indemana oricui. Alternativa foarte ieftina e un cuptor la 300 de grade sau un cuptor casnic dedicat, in cazul in care pe blat a mai ramas vreun pic de spatiu. RE: Pizza facuta acasa - Vlad80 - 07-11-2021 Azi a fost si la noi zi de pizza! ![]() Si evident fiecare dorește altceva… ![]() Setup de apartament - cuptor la 250 si tavi dedicate de pizza
|