![]() |
|
boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare) +--- Thread: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu (/Thread-boiler-inox-vs-cupru-vs-alama-vs-aluminiu) |
RE: Sfat achizitie HX - renatoa - 09-03-2021 Da, asta ar putea fi o explicatie... dar si intr-un boiler inchis, dupa ce s-a racit aburul, nu poti spune ca nu ai aer umed...
RE: Sfat achizitie HX - Lyvyoo - 09-03-2021 @distrugatorul - cand avem astfel de exprimari, hai sa punem link la postarea respectiva ca sa vedem si noi despre ce este vorba mai exact, asta tot spun, pentru ca cei interesati sa vada ce au spus acei "unii", in contextul respectiv si cu ce argumente. La fel si cu aluminiul, unde scrie si cum tragem concluzia ca boilerul unui Gaggia Classic spre exemplu e toxic? Nu putem vorbi la general... Exista intr-adevar boilere de aluminiu infecte, cum era cel de pe Ufesa, primul meu semiautomat, din care apa chiar avea un gust de canal dupa un timp, dar de aceea exista calitati diferite, modele cu istoric in spate s.a.m.d. Eu indemn la a ne masura analizele, cuvintele, aprecierile, nu dau cu pietre. Dupa noi mai vin alte zeci de mii de persoane care ne citesc si ii punem sa piarda vremea pe google cautand despre toxicitatea cuprului in loc sa isi dea seama cum sta treaba cu HX-urile ca mod de functionare, spre exemplu. @renatoa se apropie de cerinta, lipsesc pozele respective dar e bine de stiut si opinia lui despre Pavoni, lipsesc anul fabricatiei si modelul exact. Mai depinde si cum a fost curatat boilerul la viata lui, caci multe decalcifieri se fac prin scufundarea pieselor in diverse substante chimice (acesta se foloseste in unele service-uri spre exemplu), iar timpul de contact si concentratia substantei pot fi daunatoare. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 09-03-2021 renato de acord cu tine...dar cred ca te referi la espresor cu un singur boiler pe care il folosesti si pt brew si pt steam...si atunci pt steam il folosesti perioade scurte de timp dupa care este din nou umplut cu apa din cate stiu eu..daca gresesc sa ma corectezi la dual boiler nu ma bag ca nu stiu.. la HX nici atat ca nu cunosc mecanismul RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - lisimah - 09-03-2021 cocleala este hidroxid, nu oxid și se formează in mediu umed doar în prezența bioxidului de carbon. boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - lucimunteanu - 09-03-2021 La o decalcifiere pe un lelit pl41Tem a ieșit o apa verde străveziu/turcoaz. Nu știu ce era și dacă ajungea în apa în mod normal, dar nu mi-a plăcut deloc cum arata. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - lisimah - 10-03-2021 (09-03-2021, 22:08)lucimunteanu Wrote: La o decalcifiere pe un lelit pl41Tem a ieșit o apa verde străveziu/turcoaz. Nu știu ce era și dacă ajungea în apa în mod normal, dar nu mi-a plăcut deloc cum arata. este normal pt că acizi in reacție cu depunerile de carbonat de calciu produce dioxid de carbon care împreuna cu apa si cuprul metalic produc hidroxizi de culoare verde. și oricum multe din sărurile cuprului au culoarea albastra sau verde. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Cip - 10-03-2021 (10-03-2021, 13:39)lisimah Wrote: ... Normal, o fi, dar sănătos? RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - lisimah - 11-03-2021 (10-03-2021, 16:32)Cip Wrote:(10-03-2021, 13:39)lisimah Wrote: ... n-ai priceput! colorația apare doar când cureți, după care clătești, iar apa nu reacționează cu aliajul cazanului. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - renatoa - 11-03-2021 Si daca apare in apa statuta peste noapte in boiler ? RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Dan_R - 11-03-2021 Eu, preventiv dimineata fac cateva evacuari de apa fierbinte prin grup si teava de abur iar la final inainte de inchiderea aparatului, fac 3-4 blind flashuri si ma asigur ca las boilerul incarcat cu apa. Mai mult de atat nu prea vad alte solutii. Ca sa divaghez putin, la cazanul de tuica (din alama) nu oxideaza atat timp cat il folosesc (utilizare mai multe zile), dar oxideaza in anumite locuri dupa un an de neutilizare. Va ajuta cu ceva asta?!!! RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - DanCo - 11-03-2021 @Dan_R si cazanul de tuica oxidează si inca tare. Primii 200-300 ml care ies din cazan au pe suprafata lichidului un precipitat care este oxid de cupru este verzui si se arunca acea cantitate. Cu siguranță ca si in restul țuicii iasa dar nu se mai vede asa de tare si concentrația este mult mai mica. Este adevărat ca la prima distilare nu se vede decat la a doua si doar la început când alcoolul are undeva la 90 grade. Am făcut multe cisterne de tuica cu instalatii artizanale care se folosesc la tara decand lumea. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Dan_R - 11-03-2021 Sa fiu sincer cu tine, chiar nu am remarcat acest lucru, desi "fruntea" o pun separat in sticle transparente pe care le folosesc pe post de spirt. Daca tu esti convins de asta, nu te contrazic, dar nu am observat desi fac de ani buni operatia numita distilare. Doar la prima extragere, dupa un an de pauza, patesc sa se albastreasca bine ceea ce rezulta, si de aceea uneori fac o "decalcifiere" cu un amestec al carui "rezultat" nu il consum ulterior (strict pt curatare). Cam suntem un pic offtopic, asa ca ma opresc. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - lisimah - 12-03-2021 (11-03-2021, 20:46)DanCo Wrote: @Dan_R si cazanul de tuica oxidează si inca tare. Primii 200-300 ml care ies din cazan au pe suprafata lichidului un precipitat care este oxid de cupru este verzui si se arunca acea cantitate. Cu siguranță ca si in restul țuicii iasa dar nu se mai vede asa de tare si concentrația este mult mai mica. Este adevărat ca la prima distilare nu se vede decat la a doua si doar la început când alcoolul are undeva la 90 grade. Am făcut multe cisterne de tuica cu instalatii artizanale care se folosesc la tara decand lumea. depinde unde depozitezi cazanul. cazanul poate fi inspectat, dar eu cred că colorația apare de pe țeavă, care trebuie curățată înainte, turnând apă fierbinte prin ea. alambicul dacă stă în loc uscat nu coclește. (11-03-2021, 12:23)renatoa Wrote: Si daca apare in apa statuta peste noapte in boiler ? apare colorație în apa din cazan peste noapte? RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Neuzeitlich - 12-03-2021 Eu știam că "fruntea" nu e aptă pentru consum din motiv de alcool metilic, supertoxic (provoacă orbire, comă, deces), colorația fiind doar partea FUN a chestiunii. Alcoolul metilic sau metanolul are un alt punct de fierbere, vizibil pe termometru, care stagnează oleacă până se evaporă otrava. Dar nici cu compușii cu cupru nu mi-e rușine, iar când este plumb și staniu pe acolo e și mai interesant. Inoxul este mai de încredere, cu condiția să fie food grade, fără nichel, cadmiu, molibden și alte chestii direct cancerigene. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Dan_R - 12-03-2021 Exact din acest motiv o dam la o parte ("fruntea") este toxica. Eu insa o folosesc pe post de dezinfectant (nu pe cale orala evident). RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - renatoa - 12-03-2021 Doar plumbul este "interesant", staniul este cel mai safe si ciudat de ignorat metal de catre fabricantii de boilere... desi in ibrice se foloseste inca si azi, din timpuri stravechi. Boilerul masini mele din ani 70 este bronz stanat si arata impecabil si azi, cu o intretinere minimala. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - lisimah - 12-03-2021 (12-03-2021, 14:22)Neuzeitlich Wrote: Eu știam că "fruntea" nu e aptă pentru consum din motiv de alcool metilic, supertoxic (provoacă orbire, comă, deces), colorația fiind doar partea FUN a chestiunii. Alcoolul metilic sau metanolul are un alt punct de fierbere, vizibil pe termometru, care stagnează oleacă până se evaporă otrava. fermentația alcoolică naturală nu produce metanol. asta este un mit al habarniștilor. descompunerea polizaharidelor prin fermentație produce doar etanol și CO2. colorația mai poate să apară și dacă borhotul mai fermentează, caz in care prin încălzire se elimină prima dată CO2-ul care hidrooxidează cuprul. acesta e unul din motivele pt. care prima fracție nu se amestecă cu restul. (12-03-2021, 14:55)renatoa Wrote: Doar plumbul este "interesant", staniul este cel mai safe si ciudat de ignorat metal de catre fabricantii de boilere... desi in ibrice se foloseste inca si azi, din timpuri stravechi. conservele de tablă pt alimente, inainte de a fi plastifiate pe interior, erau cositorite (stanare pt renatoa) cu cositor pur ,nu cu aliaj. STAS-ul alimentar românesc din 1956 prevede permisiunea de a folosi doar la lipitura de prindere un maxim de 15% Pb in aliajul de lipire. la vremea acea staniul era considerat ok pt. contactul cu alimentele. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 13-03-2021 Din ce spune nenea asta rezulta ca nici boilerele din inox nu sunt indestructibile dupa cum se spune uneori..uneori mai si ruginesc... exact ce spuneam de concentrația de nichel și crom Se mai intampla si la case mari ca ECM RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Cip - 14-03-2021 (13-03-2021, 23:18)distrugatorul Wrote: Din ce spune nenea asta rezulta ca nici boilerele din inox nu sunt indestructibile dupa cum se spune uneori..uneori mai si ruginesc... Nu vad in semnatura ta ce echipament ai, poate m-ar ajuta sa iti inteleg pozitia. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 14-03-2021 trebuie sa am o pozitie in functie de ce echipament am?? eu credeam ca aici trebuie sa fim obiectivi :P am vazut video respectiv mi s-a parut interesant si am zis sa il prezint in thread-ul potrivit cip...nu inteleg ce vrei sa spui RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - dijon - 14-03-2021 Daca te uitai cu sonor la clipul postat sau daca citeai si comentariile iti dadeai seama ca nu boilerul ci sudura a ruginit. Concentratia de nichel si chrom din componenta boilerului neavand nicio importanta in cazul prezentat. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 14-03-2021 am urmarit cu atentie ai dreptate...sudura a cedat si a ruginit nu asta conteaza..ci fa0tul ca a ruginit nici nu am spus ca e un lucru comun tuturor boilerelor din inox...nicidecum dar se poate intampla si la case mari ceea ce voiam sa spun de fapt si nu cred ca mi-a iesit este ca un boiler din inox nu e 100% inox ci mai sunt si puncte de sudura...deci nimic nu este perfect Sunt convins ca la ecm controlul calitatii e foarte bun mult peste alte branduri RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - dijon - 14-03-2021 Pai spune ce vrei sa spui de la bun inceput si nu mai trunchia informatia in asa fel incat sa se inteleaga cu totul altceva. Defectul respectiv poate aparea la orice tip de boiler, indiferent de materialul din care este fabricat, cat timp imbinarile sunt imperfecte si sunt realizate cu materiale asupra carora apa poate avea efect coroziv. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - renatoa - 14-03-2021 Nu se poate asamblare inox fara sudura ? ![]() Am avut un bialetti Venus, incredibila masinaria aia cum au putut modela inox-ul sa se imbine de perfect ... De fapt avem exemplu si la gaturile flexibile de chiuvete, sau racordurile de apa. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 14-03-2021 (14-03-2021, 11:35)dijon Wrote: Pai spune ce vrei sa spui de la bun inceput si nu mai trunchia informatia in asa fel incat sa se inteleaga cu totul altceva. Defectul respectiv poate aparea la orice tip de boiler, indiferent de materialul din care este fabricat, cat timp imbinarile sunt imperfecte si sunt realizate cu materiale asupra carora apa poate avea efect coroziv. da corect...diferenta e ca la cupru imbinarile nu ruginesc ca la inox...se oxideaza RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - renatoa - 14-03-2021 Si rugina ce este, daca nu o oxidare ? A RUGINÍ ~éște 1. intranz. 1) (despre obiecte de metal) A se acoperi cu rugină; a se oxida. COCLÍ, coclesc, vb. IV. 1. Refl. și intranz. (Despre aramă) ... a se oxida. Bogata e limba noastra... RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 14-03-2021 asa este dar in limbajul comun nu se foloseste sintagma asta de rugina a cuprului..ci de oxidare nu ca rugina fierului ar fi altceva decat o oxidare dar actioneaza in mod diferit fata de cupru.."mananca" metalul RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - TVTVTV - 14-03-2021 (14-03-2021, 11:37)renatoa Wrote: Am avut un bialetti Venus, incredibila masinaria aia cum au putut modela inox-ul sa se imbine de perfect ... Minciuni. :P Deșurubează paharul și pipăie imediat sub filet. Ai să simți o sudură acolo, care ruginește ca Moș Crăciun dacă nu ștergi frumos utilajul după folosire. Revenind OT, nu văd unde e problema cu oxidul de fier în boiler-ul din inox. Dacă nu mă înșeală memoria, o cantitate mică de FeO2 nu a omorât pe nimeni, ba dimpotrivă. RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - Dimitriyus - 14-03-2021 (14-03-2021, 11:27)distrugatorul Wrote: ceea ce voiam sa spun de fapt si nu cred ca mi-a iesit este ca un boiler din inox nu e 100% inox ci mai sunt si puncte de sudura...deci nimic nu este perfect In mod normal la sudura inoxului alimentar, de ex 316L, se folosește acelasi material de adaos (bagheta/sârmă), in caz contrar pot aparea diverse probleme (oxidari, pori, crapaturi etc). RE: boiler inox vs cupru vs alama vs aluminiu - distrugatorul - 14-03-2021 nu cred ca exista vreo alta specificatie la ecm sau profitec in afara de stainless steel. Nu rezulta de nicaieri ca ar fi otel 316 sau 304 sau de alt fel..deci.. Daca era 316 stai lin ca ar fi scris ei :)))) in schimb se mentioneaza f clar atat la ecm cat si la bezeera sau profitec ca materialul carcasei e otel 304 |