Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
modare popcorn maker pt prajit cafea - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: modare popcorn maker pt prajit cafea (/Thread-modare-popcorn-maker-pt-prajit-cafea)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 23-05-2018

Pe gaura pe care sufla aer ventilatorul poate fi adaptata cu usurinta o pompa de umflat saltele (normal ca nu incape in carcasa). Daca-i la 220V poti sa-i controlezi turatia cu un simplu dimer. Chestia e ca daca umbli la turatia motorului afectezi si temperatura aerului care sufla in boabe, asa ca ai sa ai o variabila in plus de gestionat in timpul prajirii.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 23-05-2018

Si asa, din modare, facuram operatie estetica completa, mai e ceva din ADN-ul popcorn pe acolo ? :)

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - lracu - 23-05-2018

Deci, daca e rost de popcorn pentru vreun "movie" ceva, trebuie alt aparat?! Nu mai merge de preparat popcorn pe varianta "modata" ? Sau popcorn cu profilare de temperatura ?

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 23-05-2018

teoretic merge. dar aparatul are un plastic care sa directioneze boabele explodate intr-o singura directie sa le poti colecta cu ajutorul unui castron mai mare. plasticul ala l-au scos majoritatea celor care au facut modarea si au pus acolo fel de fel de chestii, astfel ca nu merge usor montat inapoi. fara respectivul plastic o sa ai toata casa numai popcorn.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Laddu - 10-06-2018

Astazi am prajit 500 de g de Peru Lot Quechua Grade1 BIO luata de la docklands-coffee.de, in sarje a cate 100 de grame. 

Sunt putin dezamagit de lipsa consistentei prajirii sarjerol, de aceea as vrea sa-i intreb pe cei care au folosit sau inca folosesc popper cu PID daca au intampinat situatii similare.

Desi am folosit aceeasi cafea, aceeasi cantitate, timpi identici precum si rampe identice de crestere de a temperaturii, FC a fost la momente in timp si temperaturi diferite la fiecare sarja. Mai mult la unele dintre sarje a fost destul de slab, adica 5-6 pocnituri razlete si cam atat. Cu una dintre ture am ajuns la 15 minute de prajire, tintind spre Full City+ (cu toate am tintit acest nivel de prajire de altfel), dar nu am auzit SC absolut deloc, moment la care am oprit sarja.

Cu siguranta fac ceva gresit, dar nu-mi dau seama ce.

Aveti ceva sfaturi sa-mi oferiti?

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 10-06-2018

Cum este pana la urma amplasata sonda, si cat de stabila este pozitia ei ?

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Laddu - 10-06-2018

Da, Am uitat sa precizez ca am mutat sonda jos la una din fantele de aer. Poziția este extrem de stabila.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - flipu2k - 10-06-2018

Tensiunea de la rețea e stabilă?

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - dev - 11-06-2018

Daca nu poti controla cat mai exact aerul si caldura e foarte greu sa obtii rezultate repetabile. Iar fara un program gen Artisan e si mai greu sa vezi unde gresesti.

Chiar si un controller cu PID, gen roastuino de la @csabitec, are dificultati sa mentina si/sau sa modifice parametrii suficient de rapid iar eu, de exemplu, prefer controlul manual.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 11-06-2018

Tocmai asta este, ca nu trebuie folosita paradigma PID pentru un prajitor de cafea, merge cel mult la un boiler.
Cei de la Artisan si TC4 dorm in bicanci, au trecut la aplicat floricele si cosmeticarii, in loc sa puna un controller serios, macar sa fi inlocuit "proportional on error" cu "proportional on measurement", schimbare facuta de Brett Beauregard de peste un an, i-au copiat codul initial si le-a fost de ajuns, desi multi le spun ca nu face fata...
Toata lumea discuta de RoR, dar n-a scos nimeni ceva care sa controleze procesul avand ca tinta panta curbei RoR, nu evolutia temperaturii. Nu a scos inca... Wink

OK, destul pe langa topic... laddu, mai da 50 lei si ia un variator, asta este...
Pana nu ajungem sa facem un clip cu hitler... sau dragnea :)

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Laddu - 11-06-2018

(10-06-2018, 23:53)flipu2k Wrote: Tensiunea de la rețea e stabilă?

Da.

(11-06-2018, 08:24)dev Wrote: Daca nu poti controla cat mai exact aerul si caldura e foarte greu sa obtii rezultate repetabile. Iar fara un program gen Artisan e si mai greu sa vezi unde gresesti.

Chiar si un controller cu PID, gen roastuino de la @csabitec, are dificultati sa mentina si/sau sa modifice parametrii suficient de rapid iar eu, de exemplu, prefer controlul manual.

OK, m-am linistit atunci.

Inseamna ca nu-mi ramane decat sa ma bucur de ce iese din popper si sa nu ma stresez asa de tare. Chiar acum beau un aeropress facut cu cafeaua de ieri de care sunt tare incantat, cu toate ca are un pic cam mult bitter, dar voi mai incerca unul cu o macinatura mai coarse. Reteta e a campionului slovak din 2016: inverted, 1:13, 80°C, brew 2.5 min, o amestecare, presare 15 sec.

Singurul lucru pe care mi-l doream pe partea de prajire este repetabilitate, evident in anumite limite. Atunci cand nimeresc ceva care-mi misca profund papilele, sa pot sa reproduc cat de cat acea prajire.

In orice caz, procesul de prajire cu popper modificat este unul foarte fain.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - MyR - 11-06-2018

imediat dupa prajire cu o zi?  Timp de degazare ceva?

Nu am alta cafea la îndemână. Plus ca am optat intenționat pentru a o folosi imediat după prăjire în ideea în care astfel pot vedea modificarea gustului în timp. 

@renatoa cum va rezolva un variator pe ventilator problema consistentei? Îmi e ca va introduce o alta variabila în ecuație și va complica și mai mult prăjirea. Cel puțin la nivelul la care sunt acum.

La brew nu trebuie degazare, ba chiar as zice ca gustul maxim e in prima saptamana.
Cuppingul il fac si in 3 ore de la racire.

Variator pe ventilatie nu implica neaparat o complicare, de fapt e chiar mai naturala abordarea asta, sa tii puterea constanta, si sa variezi aerul, ceeace duce implicit la variatia temperaturii.
Doar ca este si mai manuala decat acum, nu cred ca te va ajuta la repetabilitate.

Cum ar veni abordarea asta: dai ventilatia la maximum, si incarci atat cat de abia sa se miste boabele, in aer rece, nu e nevoie sa faca "fantana", vor incepe sa danseze cand vine aerul cald.
Apoi cresti puterea pana la 175-200C temperatura aer si o lasi acolo, nu mai umbli la putere.
Dupa aia umblii doar la aer, cand s-a terminat uscarea boabele devin mai usoare, necesitand scaderea ventilatiei, ceeace duce la cresterea temperaturii, chiar daca puterea ramane constanta.
E de urmarit ca temperatura in aer sa nu depaseasca 250 grade, dar si sa pastrezi o buna agitatie.
Cam aici este jongleria... este posibil ca fluxul de aer la care se atinge 250 grade sa nu fie optim pentru agitatie, in general metoda asta te cam fixeaza la o cantitate anume.

Citeste mai mult despre asta in postarile lui oldgearhead, RIP, pe homeroasters, cel care a adus metoda aproape de perfectiune si a popularizat-o cel mai mult.

Ok, are sens ce spui, multumesc. O sa mai aman montarea unui variator, o perioada, sau cel putin pana reusesc sa mut tot ansamblu PID si SSR intr-o cutie separata, ca baza pentru popper, sa nu mai stau cu ele prinse de cutia zilan-ului. 

Ca metoda folosita la prajirea de aseara:
3 min la 180°C urmate de (+12)
1 min la 192°C (+10)
1 min la 202°C (+8)
1 min la 210°C (+7)
30s la 217°C (+6)
30s la 223°C (+5)
30s la 228°C (+4)
30s la 232°C (+3) 
30s la 235°C (+2) - cam pe aici am auzit la 2 dintre ture FC
30s la 237°C (+1)
30s la 238°C
De la acest punct incolo cam cate 1 grad la fiecare 15 secunde, pana pe la 250 de grade, moment in care m-am oprit in asteptarea primelor sunete SC.

Pentru SC poti incerca sa cresti mai mult, putin peste 250 grade, dar sub 270 grade.
Nu servesc ulei pe boabe :D adica nu am prajit SC niciodata, dar nu vad atingand SC intr-un timp rezonabil daca limitezi aerul la 250. :s

Crezi ca ar fi mai indicat sa plec de la 190 de grade sau chiar 200? Si sa cresc folosind aceeasi formula?

Cu cat pleci de la o temperatura mai mare cu atat cresti sansele de scorching/tipping. Ideal ar fi sa cresti lent pana la ingalbenire, dupa sa cresti mai repede pana la inmaronire dupa care sa mai scazi nitel pana la FC.

Si de la FC la SC?

Ca sa-l citez pe Renato, I've never ventured that far.

Ar trebui sa ai o corelatie intre tempertura citita de tine si temperatura "reala" din boabe ca sa poti aproxima unde se termina FC si unde incepe SC.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Laddu - 14-06-2018

Ma bate gandul sa mai fac un popper sau sa-l remodific pe cel pe care il am deja, dar sa renunt la ideea de PID si sa folosesc 2 variatoare, unul pentru rezistenta si unul pentru ventilator. Ma gandesc ca scap astfel de over/under shoot de la PID si am control mai bun asupra temperaturii.

Prin urmare incerc sa-mi fac un necesar de piese/materiale si am gasit urmatoarele:
- variator rezistenta
- variator ventilator
- termometru as putea sa folosesc si PID-ul pe post de termometru, dar ar fi mai complicat cu alimentarea la 220

Idei, pareri, alte sugestii?

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - dev - 14-06-2018

Cred ca ar fi mai indicat un variator care sa iti permita un reglaj cat mai fin:

https://www.olx.ro/oferta/variator-tensiune-regulator-tensiune-ac-4000w-220v-cu-display-ID9qhxl.html#a0dfd7fe80

https://www.olx.ro/oferta/pwm-8a-variator-de-turatie-tensiune-regulator-turatie-6-30v-dc-IDbchjt.html#fd5adb1226

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - renatoa - 14-06-2018

Nice... au ajuns si aici astea cu display !

Le-am comandat de pe ebay oricum ca nu ma grabesc si iesea la jumatate de pret. O sa mai apelez la @Fane daca mai e valabila oferta cu constructia unei termocuple pentru monitorizare.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 14-06-2018

este. dar sa asteptam feedback de la flipu2k, ca i-am trimis una, sa vedem cat de multumit este.

Am terminat de prajit 500 de grame de Indonesia Java Blawan A / WP-1 in 5 ture. Prima a fost un esec, probabil coapta, la minutul 15 nu se auzise niciun FC. De la tura 2 am schimbat tactica si a fost ceva mai bine.

Desi boabele arata destul de rau, neuniform, cu scorching, toate 4 turele au ajuns cam la aceeasi durata la FC, cam 10 min si 40 sec (+10-15) dupa care le-am mai lasat 2 minute la aceeasi temperatura, apoi am oprit rezistenta pentru racire.

Ceva poze:
[Image: GERrmcu.jpg]

[Image: qqOtiiH.jpg]

Cu reper "18% gri"
[Image: UZINky4.jpg]

[Image: lnjqEBe.jpg]

[Image: 8e2timt.jpg]

Cu Kinu
[Image: Au35Vmz.jpg]

[Image: H2TYGjl.jpg]

[Image: Y0zq6sg.jpg]

[Image: ks8qYiE.jpg]

[Image: gIrXMOo.jpg]

Rasnire cu 3.1 pe exemplarul meu de kinu

[Image: spUDNtg.jpg]

La final, ca sa iasa o medie ponderata, am amestecat toate 4 turele si le-am depozitat in Airscape :)

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - Fane - 14-06-2018

fotografii cu iluminare studiata, cu white balance... :)

Pai am zis sa incerc sa reproduc cat mai bine culoarea, pentru mine cel putin :), ca nu e asa multa lume care sa aiba monitorul calibrat.

RE: modare popcorn maker pt prajit cafea - MyR - 14-06-2018

Offtopic
@Laddu - in ce domeniu utilizezi color management?

Fotografie.