Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Modificare presiune pompa vibratoare prin instalare dimmer - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: Modificare presiune pompa vibratoare prin instalare dimmer (/Thread-Modificare-presiune-pompa-vibratoare-prin-instalare-dimmer)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Stefu - 03-04-2016

(31-03-2016, 23:00)Ovidiu85 Wrote: A mai incercat cineva sa modifice presiunea modificand o astfel de valva?
Din ce am citit pe alte forumuri, singura optiune ar fi inlocuirea acestei valve cu o valva opv de pe vechiul Gaggia Classic.

Valva pare la fel ca si cea de pe Gaggia Pure (corp din plastic si stut retur metalic). Eu am cumparat espressorul de la un coleg de pe forum si avea deja modificata presiunea prin scurtarea arcului legand intre ele cateva spire, asta impreuna cu desurubarea stutului. Cred ca metoda asta e prezentata pe undeva pe forum. 
Eu am vrut sa pastrez caracteristica arcului si am schimbat stutul metalic cu altul modificat ca in imagine. Stuturi M10X1 sunt usor de gasit ca accesorii in pneumatica. Adancind prin incercari gaura din stut am ajuns la presiunea optima la strangerea pana la capat a filetului. Asa nu am avut probleme de picurare pe la imbinare.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Ovidiu85 - 03-04-2016

Am reusit azi sa ma ocup de espressor. In final am scazut presiunea pana la 10,5 bar de la cei 14 bar din fabrica. Am desfiletat 2 ture si jumatate pentru aceasta modificare. Am efectuat mai multe teste, insa nu am observat nici o scurgere. Am incercat sa desfiletez mai mult, insa mi se parea prea slabita valva, asa ca nu am vrut sa risc.
Am facut si doua espresso duble dupa modificare si pot sa zic ca a meritat efortul. Diferenta imediata pe care am simtit-o a fost diminuarea semnificativa a gustului amarui de care am tot incercat sa scap in ultima perioada prin diverse incercari(schimbare gramaj, grad de rasnire, extractie 1:2, 1:3 etc).

Multumesc tuturor pentru ajutor!!! Urmatorul pas e instalarea unui PID :).

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Vladone - 03-04-2016

Stimati colegi,
Revin cu finalul modificarii presiunii la Saeco nina, dupa cum am mentionat mai sus.
Deci, am incercat sa gasesc un arc identic celui din valva OVP, dar fara success - arcul original am vrut sa-l  pastrez pentru a reveni la setarile initiale, in caz ca nu obtin rezultatele necesare cu alt arc.
Deoarece optiunea cu desfiletarea capului valvei si micsorarea presiunii avea ca efect nedorit - scurgeri de apa pe la filet, am decis sa merg pe scurtatea arcului de la lungimea initiala 25,5mm. Am zis ca voi scoate doar 2mm din lungimea arcului dupa care sa masor presiunea, dar cu ajutorul unui flex am scos ceva mai mult si anume 3mm din lungimea totala, deci arcul are acum o lungime de 22.5mm. Am instalat tot si am facut citeva masurari in urma carora presiunea indicata pe manometru a fost 9bari. Considerind ca este prea putin am mai infiletat capul valvei cu 120 grade ca sa maresc presiunea si am ajuns la 10bari pe manometru. Acum am facut si testul real cu o dubla si 18gr de cafea risnita axact cum fac pe Gaggia baby si in 30 de secunde am obtinut aprox. 60ml de espresso, presiunea in timpul extractiei a fost de 9,4bari. Ce sa schimbat foarte vizibil - scurgearea espresso din portafiltru este mai linistita si uniforma, comparativ cu presiunea initiala.
Mai jos gasiti citeva poze cu procesul masurarilor si rezultatul final.

O zi Buna la toti!

[Image: gallery_10572_783_51960.jpg]

[Image: gallery_10572_783_2581.jpg]

[Image: gallery_10572_783_32732.jpg]

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - UserBanned - 03-04-2016

Bravo,Vladone!!! Nu prea inteleg eu multe ..dar admir ingeniozitatea si manualitatea :).

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Mariano - 03-04-2016

Bun Vladone, acum urmeaza PID-ul.
Ovidiu, la ce tip de  PID te-ai gandit?

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - tiranul - 03-04-2016

Fratilor-dar la un Gaggia clasic 2015 chiar nu se poate face nimic ????
Chiar nu se poate diminua presiunea deloc ???? Huh

Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Ovidiu85 - 04-04-2016

(03-04-2016, 21:33)Mariano Wrote: Bun Vladone, acum urmeaza PID-ul.

O sa montez un Sestos, cel de pe ebay. Il voi comanda zilele acestea. Sper sa il prind liber pe colegul nickso, cand va sosi pid-ul. :)

(03-04-2016, 22:29)tiranul Wrote: Fratilor-dar la un Gaggia clasic 2015 chiar nu se poate face nimic ????

Din pozele pe care le-am vazut cu Gaggia Classic 2015 pare sa fie acelasi model de valva, deci ai putea incerca una din solutiile de mai sus.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Mariano - 04-04-2016

bun Sestos dar este scump, eu am un REX-C100 pe abur de 4 luni, cu 100lei complet, senzor si SSR.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - stefandinescu - 05-04-2016

Sestos cu sinda K si SSR m-au costat parca 120 lei de pe Aliexpress acum un an si jumatate.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - bogy - 05-04-2016

Daca vrei unul mai mic (dimensiunile Auber-ului), XMT7100 este la aceiasi bani.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Zaheyu - 05-04-2016

(03-04-2016, 22:29)tiranul Wrote: Fratilor-dar la un Gaggia clasic 2015 chiar nu se poate face nimic ????
Incearca sa folosesti un dimmer de becuri pus pe alimentarea pompei. La mine pe G Color a mers f bine, verificat cu manometrul. Vezi ca nu toate modelel de dimmer merg la fel de bine. Trebuie incercat.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Vladone - 06-04-2016

(03-04-2016, 21:33)Mariano Wrote: Bun Vladone, acum urmeaza PID-ul.

cu toate ca modificarea de presiune am facuto pe Saeco nina, aceasta a avut ca scop sa am aproximativ aceasi presiune pe Nina si pe Gaggia baby, ca sa pot face teste intre ele cu parametri cit mai apropiati. Testele deja le-am facut si un upgrade ulterior voi face la Gaggia baby.
Deci pe Baby care este o sora sau frate a lui Gaggia Classic eu as face urmatoarele 3 modificari:
1.) as pune un manomentru permanent, care sa ajute la efectuarea unei extractii corecte;
2.) as instala teava de cupru de 6mm(diam.) circa 8-10 spire imprejurul boilerului de aluminiu, pentru marirea stabilitatii termice sau reducerea oscilatiilor de temperatura in timpul extractiei;
3.) as instala un PID pe regimul cafea, cu acelasi scop din p.2. de mai sus.

poate cineva sa-mi spuna care din modificarile de mai sus va da un rezultat mai mare la cafeaua din ceasca?

Multumesc.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - stefandinescu - 06-04-2016

2 si 3

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Lyvyoo - 07-04-2016

Vladone, discutia despre PID am mutat-o pe topicul dedicat.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - coffeesnob - 08-04-2016

Eventual muta si #192 si #193 pentru context.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - radutug - 15-06-2016

Azi am fost la mecanic ce espressorul sa ii scad presiunea la 9 bar. Desface omul, se pune pe treaba si incepe sa masoare presiunea initiala. Surpriza...espresorul era la 10 bar. La momentul cumpararii (l-am luat sh) am intrebat vanzatorul si mi-a spus ca nu a umblat la presiune. E posibil sa vina din fabrica asa?;Mecanicul din Bacau se numeste Ionut, se ocupa in general cu espressoare de bar si este om serios, il recomand.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Lyvyoo - 15-06-2016

Da, se poate. De obicei vin pe la 11-12.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - bogy - 16-06-2016

Dupa ce am cumparat GC, am avut aceasi nedumerire.

(06-02-2015, 01:14)bogy Wrote: Salut,

Se poate sa fie reglat GC din fabrica la presiunea de 10,5 bari (11,5 pe manometru montat pe pf)?

Deci au mai fost exemple de espressoare reglate din fabrica la presiuni mai mici.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Cris007 - 16-06-2016

Urmarind cand am postat prima oara in thread observ ca am Magica de 4 ani deja.
Inca merge bine, zi de zi toarna espresso-uri bune. Dupa 4 ani de folosire, dupa parerea mea cele mai importante 2 chestii care asigura un espresso bun in opinia mea sunt 
1. Incalzitul la temperatura optima (cel putin 30 minute il tin aprins inainte de a face orice cu ea)
2. Calitatea rasnirii. Recunosc ca sunt foarte multumit de Eureka Mignon fata de Vario. De cand folosesc Eureka-ul, calitatea espresso-urilor se mentine constanta in 95% din cazuri, la Vario daca scoteam 50% care-mi placeau, era bine. Vario-ul trebuia reglat constant, la Eureka imi mentine constant aceiasi calitate si 100 de zile fara probleme, pentru mine a fost un soc sa realizez cat de importanta e treaba asta.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Razvan - 15-08-2016

Am executat si eu operatiunea de scadere a presiunii la Lelit-ul meu. Multumesc Nickso, este foarte lejera operatiunea. Am observat o scadere evidenta a aciditatii si arome mai pronuntate. In lucru presiunea scade putin sub 9 bar, nu stiu daca sa o maresc putin...

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - VladP - 15-08-2016

(15-08-2016, 10:15)Razvan Wrote: In lucru presiunea scade putin sub 9 bar, nu stiu daca sa o maresc putin...

Cred ca o poti lasa linistit exact asa cum este. Toti acesti parametri, 9bar, 25s, etc... sint un punct de plecare, si nu trebuiesc luati ca litera de lege. Fara sa mai vorbim ca ei au fost definiti in "second wave", iar noi discutam aici aprins mai ales de specialty coffee / third wave.

Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - bogdan_geor - 08-10-2016

(23-02-2013, 09:20)astinga Wrote: Dupa ce desfaci supapa o sa gasesti asa ceva.

La mine era fixat cu adeziv, nu cu silicon.
Eu am incercat sa desfac pana la 9 bari, dar nu am reusit. Probleme la etansare. Asa ca am cumparat un OPV, ceea ce iti recomand.

poti sa mi spui si mie te rog ce opv trebuie cumparat? am un saeco si vreau sa scad presiunea si vad ca nu sunt prea multe informatii despre asta. merci

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - astinga - 09-10-2016

(08-10-2016, 12:35)bogdan_geor Wrote:
(23-02-2013, 09:20)astinga Wrote: Dupa ce desfaci supapa o sa gasesti asa ceva.

La mine era fixat cu adeziv, nu cu silicon.
Eu am incercat sa desfac pana la 9 bari, dar nu am reusit. Probleme la etansare. Asa ca am cumparat un OPV, ceea ce iti recomand.

poti sa mi spui si mie te rog ce opv trebuie cumparat? am un saeco si vreau sa scad presiunea si vad ca nu sunt prea multe informatii despre asta. merci

Eu am folosit asa ceva: http://piese-espressor.ro/valva-expansiune-reglabila-pentru-aparate-cafea-gaggia. Este voluminoasa si nu stiu daca are loc sub carcasa lui saeco.
Alta varianta ar fi: https://www.mag-pro.ro/romanian/520250.html. Este pentru pompa fluidotech, iar pentru montare pe pompa ulka iti trebuie un adaptor de la M12 la 1/8".
Inainte de a cumpara un OPV masoara presiunea. Este posibil sa nu fie nevoie.

Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - bogdan_geor - 09-10-2016

merci, nu stiu insa cum sa masor presiunea, am portafiltrul original din plastic si nu vad cum as putea adapta un manometru la el

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - astinga - 09-10-2016

(09-10-2016, 13:45)bogdan_geor Wrote: merci, nu stiu insa cum sa masor presiunea, am portafiltrul original din plastic si nu vad cum as putea adapta un manometru la el

Atunci cum stii ca ai ajuns la 9bari? Incearca la teava de abur, sau un teu montat intre pompa si boiler.

Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - bogdan_geor - 09-10-2016

asta era a doua problema, cum aflu ca sunt la 9 bar :)
pare destul de complicat pt un saeco, cred ca o sa ma multumesc cu el asa cum e, mai ales daca nici nu incap piesele in carcasa lui. merci, mai studiez

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - Vladone - 09-10-2016

(09-10-2016, 14:28)bogdan_geor Wrote: asta era a doua problema, cum aflu ca sunt la 9 bar :)
pare destul de complicat pt un saeco, cred ca o sa ma multumesc cu el asa cum e, mai ales daca nici nu incap piesele in carcasa lui. merci, mai studiez
Salut Bogdan,
In postul #183 de pe aceasta pagina nr.7 se vede un adaptor cu manometru pe teava de abur la o Saeco Nina. Am modificat presiunea cu valva originala, scurtind arcul cu citiva mm, in final am ajuns la 9 si ceva bari.
Bafta!

Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - bogdan_geor - 11-10-2016

super, merci frumos Vladone. am 2 saeco din astea, unul e stricat si o sa tai din arcul lui, si daca se intampla dezastrul pun la loc arcul original.

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - fisherman - 11-10-2016

OPV-ul e reglabil, toate pe care le-am vazut au surub de reglaj, ce faci cu scurtarea arcului poti obtine prin desfacerea surubului de reglaj....(ca sa scoti arcul sa il tai oricum trebuie sa desfaci acel surub)

iar ca sa verifici presiunea cu manometrul dupa OPV, simplu desfaci furtunul dintre pompa si boiler (desfaci capatul din boiler) si acolo te mufezi cu manometrul , apoi cu un cablu alimentezi direct pompa la 220 si reglezi opv-ul pana obtii ce vrei pe manometru (sa ai apa la intrarea in pompa  [Image: biggrin.gif] )

RE: Modificare presiune pt. optimul de 9 bari - maki - 14-10-2016

mm, a aparut o intrebare: dupa reglajul presinii la 9 bari - setarea rasnitei la voi a mers spre fin sau invers?