![]() |
|
Dual Boiler Lelit PL162T Bianca - profilare de debit - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare) +--- Thread: Dual Boiler Lelit PL162T Bianca - profilare de debit (/Thread-Dual-Boiler-Lelit-PL162T-Bianca-profilare-de-debit) |
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Mariano - 01-07-2018 Se vede clar un salt mare spre calitate, manometrul infipt in E61 arata cam ciudat, ca si Eric-ul, dar se poate demonta dupa ce te inveti cu paddel-ul. Mai mult ca sigur vor fi achizitii de grup....Liviu sa ne spui pretul final si daca se poate lua pe card. Eu ma chinui de ceva timp sa strang bani cash pentru Magica...... O poza cu interiorul te rog! RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 01-07-2018 1800E pt forum, mai este unul din cate stiu apoi cateva la final de iulie , apoi septembrie abia. Cardul e implementat demult. O sa fac rost de o poza si cu interiorul, mi-e lene sa-l desfac :) RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 01-07-2018 Nu am verificat meniul de offset, probabil ca are. Dar fara un scace care sa calibreze eventual pid-ul cu temperatura de la grup nici nu m-as baga sa modific, cu atat mai putin la capitolul aburi. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Costa79 - 01-07-2018 Dar asa, o prima impresie la rezultate , comparativ cu Brewtus? Arata tare frumos, sau trebuie sa-i spunem "frumoasa"? Poti arunca un ochi sa vezi dc robinetii de lemn s-ar potrivi pe Brewtus? Poate vor merge cumparati separat! RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - brutus - 01-07-2018 2. am testat acum, am dat drumul la extractie cateva secunde bune. indicatorul de presiune la abur scade undeva cu 0.1bari, de la 1.5. cateva poze cu rezervorul montat in stanga: ![]() ![]()
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - CatalinH - 01-07-2018 (01-07-2018, 20:16)Mariano Wrote: manometrul infipt in E61 arata cam ciudat, ca si Eric-ul, dar se poate demonta dupa ce te inveti cu paddel-ul Din punctul meu de vedere manometrul de pe grup este o "fereastra" catre camera de extractie. Daca il dai jos vei face manevre "in orb". Pe masura ce am capatat experienta cu jocul presiunii de extractie eu gasesc neaparat necesar sa pot citi variatiile de presune in timp real. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 01-07-2018 Termometrul eric la DB nu prea foloseste. E drept ca te ajuta mult la inceput ca sa cunosti comportamentul termic al masinii, apoi stii exact cam dupa cate secunde se uniformizeaza temperatura grupului (vreo 4-5 pe Brewtus). Oricum el nu spune adevarul neaparat (asta o face SCACE 90%), iar pe profilare de debit gaselnita cu manometru in grup este sfanta. si indispensabila. Adio fotografii cu in liniste cu o curgere bottomless, acum nu stii de care manete sa mai tragi :)) RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - radudani - 02-07-2018 CatalinH: "Din punctul meu de vedere manometrul de pe grup este o "fereastra" catre camera de extractie. Daca il dai jos vei face manevre "in orb"." da, manometrul ofera o informatie in timp real care nu poate fi echivalata/proportionata cu nimic altceva; in orice caz, nu cu pozitia padelei; si mai ales in extractie!" si eu spuneam: "ceea ce are operatorul la dispozitie e acel manometru pe camera de extractie! dupa mine, asta e principala caracteristica specifica a masinii; deci in timp real, pe durata preinfuziei si a extractiei, poti stii si actiona in sensul 'profilarii' de presiune!) informatia de presiune reala asupra pucului este foarte pretioasa in preinfuzie si ajuta enorm si in extractie; in ambele cazuri, ca informatie de feedback, pentru un control manual asupra unor parametrii din extractie, recte debitul in acest caz;" Lyvyoo: "Termometrul eric la DB nu spune adevarul neaparat (asta o face SCACE 90%), iar pe profilare de debit gaselnita cu manometru in grup este sfanta. si indispensabila." SCACE e o scula pronuntat imperfecta, care spune adevarul său, dar nu cel al unui puc de cafea in timp real! face doar o simulare de extractie, o simulare calibrata; deci foarte importanta in mentenanta, tuning si standardizare! SCACE ofera un model propriu de comportament in extractie, care poate fi comparat cu altele, in alte conditii, pe o aceeasi masina, sau pe alte masini; dar tot cu SCACE, nu cu cafea! SCACE simuleaza un debit 'standard', constant, calibrat pentru o presiune nominala; in conditii de presiune variabila, debitul devine si el altul si de aici si indicatiile de temperatura nu mai sunt fidele unui proces real; mai intervin headspace-ul la puc (proprietatile sitei), doza, granulatia macinaturii s.a.m.d. apropo de jocul cu padela vs. levierul la La Pavoni: sigur, La Pavoni te trimite cu gandul la sala de forta, in comparatie cu datul din padela, dar altfel? un levier manual cu kit de indicare presiune in incinta cilindrului (chestia aia cam nesimtit de scumpa de la Gabor...) face cam acelasi lucru; si spun asta nu in defavoarea Biancai, ci pentru a accentua ca procesul de variatie debit in extractie (comandat sau implicit) e insotit de variatie de temperatura si desigur, de presiune! Bianca e o masina cu profilare de parametrii in extractie, dar o profilare hibrida! si trebuie tinut cont de asta: de ex., o preinfuzie lunga poate da rezultate neasteptat de slabe daca nu se tine cont ca ea va duce la o racire pronuntata a apei de extractie; probabil, e nevoie de o temperatura de extractie mai mare decat cea folosita la o extractie normala! s.a.m.d. carcotelile mele critice la adresa Biancai, erau destinate fazei de tatonari si supozitii; acum, ca a venit trenul in gara, si au urcat in el 'fericitii posesori' (cum spunea si Levo), nu mai zabovesc pe aici, de fapt nu am nici permis de peron
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - CatalinNegrila - 02-07-2018 Salut, O simpla intrebare de handicapat: ce adancime are aparatul fara rezervor (sau cu el montat intr-o parte)? Nu prea am inteles de ce nu este informatia asta pe site; am vazut cat are rezervorul, cat are aparatul dar nimic exact cu si fara rezervor :D Mersi. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - grigorievs - 02-07-2018 @CatalinNegrila Conform catalogului se zice că măsoară așa: Dimensions WxDxH: 29x48,5x40cm (+8,5 cm if using the tank) RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - CatalinNegrila - 02-07-2018 (02-07-2018, 09:18)grigorievs Wrote: @CatalinNegrila Conform catalogului se zice că măsoară așa: Dimensions WxDxH: 29x48,5x40cm (+8,5 cm if using the tank) Dupa cum spuneam eu este handicapat, eu nu gaseste in catalogul ala aceasta informatie RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - grigorievs - 02-07-2018 (02-07-2018, 09:35)CatalinNegrila Wrote:(02-07-2018, 09:18)grigorievs Wrote: @CatalinNegrila Conform catalogului se zice că măsoară așa: Dimensions WxDxH: 29x48,5x40cm (+8,5 cm if using the tank) Pagina 65
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - brutus - 02-07-2018 daca nu este clar deja, in dimensiunile de mai sus este inclus si rezervorul. fara rezervor, dimensiunile sunt: 29x40x40. bafta RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - organon - 02-07-2018 Fratilor ,spuneti ce poate presta doamna in cauza in cestile mneavoastra ,lasati 90/60/90 pe seama creatorilor de moda si a nutritionistilor :D !!!! RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - CatalinNegrila - 02-07-2018 (02-07-2018, 10:23)organon Wrote: Fratilor ,spuneti ce poate presta doamna in cauza in cestile mneavoastra ,lasati 90/60/90 pe seama creatorilor de moda si a nutritionistilor :D !!!! De acord cu tine, da vezi tu cand incepe ala mic sa bata in teava in primul rand vezi daca iti incape pe blat si apoi astepti cuminte reactii. Daca nu incape ghinion si un praz verde. Daca incape piticu incepe sa urle la tine. @grigorievs dupa cum vezi nu prea intelege toata lumea catalogul. Eu l-am inteles 40+8,5, tu l-ai inteles 48,5+8,5. @ brutus mersi de info. Atat astepta piticu de mai sus. acum nu ma mai inteleg cu nimeni de galagia care o face RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - vladdooo - 02-07-2018 WxDxH: 29x48,5x40cm si eu inteleg ca astea sunt dimensiunile fara rezervor cu rezervor se adauga 8.5 cm la W sau la D, in functie de cum il pui. Liviu, ii dai o ruleta? :) RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 02-07-2018 Am explicat si eu intortocheat initial, voi edita si acolo :) Deci espressorul are 40cm lungime fara rezervor si 50 cu tot cu rezervor. Daca muti rezervorul in lateral se castiga cei 10 cm. Brewtus avea 46cm. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - brutus - 02-07-2018 (02-07-2018, 10:01)brutus Wrote: daca nu este clar deja, in dimensiunile de mai sus este inclus si rezervorul. dimensiunile de mai sus sunt luate cu ruleta de mine un pic mai devreme
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - razvanMB - 02-07-2018 (02-07-2018, 01:20)radudani Wrote: de ex., o preinfuzie lunga poate da rezultate neasteptat de slabe daca nu se tine cont ca ea va duce la o racire pronuntata a apei de extractie; probabil, e nevoie de o temperatura de extractie mai mare decat cea folosita la o extractie normala! s.a.m.d. De regula preinfuzia lunga la debite mici (1-2 ml sec) va genera rezultate slabe si extractii dezechilibrate, daca acele cafele alese pentru profilul acesta nu sunt de regula prajite mai light si cat mai uniform posibil. Am remarcat pe cafelele normale de espresso ( cele de la noi de pe piata dar si Right Side de ex) ca o preinfuzie prelungita la macinatura normala extrage de regula acele solubile "facile", care se predau repede ( note de ars, amar, lemn sau pamant, in functie de cafea). Extragerea predilecta a lor acopera solubilele care compun gustul dulce sau acrisor si e oarecum dificil de balansat ulterior extractia. In schimb, am avut rezultate foarte interesante cu preinfuzii de 3-5 ml pe sec ( depinde de doza si volumul de aer al basket ului de cafea evident), de cele mai multe ori gustul cel mai echilibrat, fara sa fie cel mai bun shot. Cele mai dulci shot uri vin culmea ( de cele mai multe ori) pe cafele normale la preinfuzii destul de scurte 7-9 ml/sec urmate ulterior de diverse scaderi/urcari de debit/presiune in functie de cafea si..."inspiratie" :D Motivul pentru care preinfuzia prelungita pe cafele solubile nu e mare "fenta" poate fi pierderea de temperatura insa eu o pun mai mult pe seama tipului de extractie folosit, si anume extractia prin imersie , care in lipsa presiunii si pe intervale relativ scurte are cam acelasi efect si la brew, asa ca de ce ar fi diferit in espresso " Pe cafele light si bine prajite, adica uniforme cat de cat (wendelboe) e o placere sa te joci cu preinfuzia. Chiar si pe cafele "trecute" preinfuzia da rezultate, dar nu oricum, ci mai degraba in macinaturi fff fine, altfel bitter ul poate predomina. Joaca cu preinfuzia este de asemenea un mic gamble si cand vine vorba de EY, desi logic ar trebui sa l creasca in practica nu se intampla asta mereu, uneori il scade. Concluzia mea este ca profilarea de debit este interesanta pentru cine are rabdare/interes/cafea de testat . Nu e un lucru usor si recomand dublarea analizei senzoriale cu un refractometru, vin mana in mana. Rezultate diferite vor iesi, singura frustrare pe Bianca este ca nu vor fi usor reproductibile, datorita manualitatii si stabilitatii termice imperfecte ( a se testa ipoteza asta, eu sunt disponibil pentru interesati). Totusi, este un aparat pentru home useri, unde un shot bun nu e nevoie sa l repeti de 3 ori consecutiv,asa ca pentru multi repetabilitatea absoluta nu e necesara. Si daca tot nu costa mult mai mult ca un dual boiler, de ce nu? Eu sunt in continuare fan al masinilor cu profilare de orice fel, fie ele Bianca, Vesuvius, Quick Mill Profiles, Strada, Mina, Slayer, Decent etc, atat timp cat stim din start limitele si nu ne creem asteptari nerealiste. Profilarea e un proces cognitiv interesant si ne antreneaza atat papilele gustative cat si sinapsele neuronale. Succes la profilare celor care au ocazia/timpul sa o faca!
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Mariano - 03-07-2018 da chiar, pana la urma este pierdere de timp pana gasesti o profilare la gustul tau.....tot boabele bune iti aduc satisfactia cea mai mare. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 08-07-2018 Si un interior de pe pagina lor de Facebook
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - RaduCarutasu - 08-07-2018 Avem deja doi fericiti posesesori de Bianca, dar nicio impresie impartasita. S-au umplut sase pagini ale forumului cu tot felul de scrieri, dar nicio experienta concreta. Se tot vorbeste despre acest expresor revolutionar, dar niciun review inceput. Nu da nimeni nicio informatie in legatura cu prima si a doua saptamana de convietuire alaturi de Bianca. Nu vrea nimeni sa fie primul si sa-si faca curajul ca sa inceapa sa ne spuna cum este traiul alaturi de aceasta? ![]() De ce atata mister!
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 08-07-2018 Pai a zis Razvanmb mai sus ". Profilarea e un proces cognitiv interesant si ne antreneaza atat papilele gustative cat si sinapsele neuronale" :) Espressorul este revolutionar prin faptul ca transforma un E61 in ceva full manual cu insertii de electronică in LCC, cum nu a fost niciodată. Oare DC Mina sau GS3 MP ofereau in doua săptămâni senzatia de rege pe tron? :)) Chiar si GS3AV, care e mai simplu de utilizat, l-a tinut in corzi pe colegul @razclud multe luni de la trecerea dinspre Brewtus si inca nu a revenit cu un review. Eu unul n-am decat 500g preparate, din lipsa de timp. Am dat deja comanda de 1kg din aceeași cafea foarte buna (Sloane) si ma voi avanta si mai mult in experimentat extractii. Desigur, am niste premise foarte bune in cap dar m-as pripi sa le scriu daca nu le-as reexperimenta cu aceasta sarja de 1kg sau mai multe. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - RaduCarutasu - 08-07-2018 ".......Espressorul este revolutionar prin faptul ca transforma un E61 in ceva full manual cu insertii de electronică in LCC, cum nu a fost niciodată. Oare DC Mina sau GS3 MP ofereau in doua săptămâni senzatia de rege pe tron? "Offff! Asta sa inseamne, oare, ca a mai aparut inca un model de expresor care complica atat de mult lucrurile in prepararea unui shot de cafea, incat sa nesesite studii avansate pentru dobandire de cunostinte si de abilitatii? DC Mina este altceva; programezi si el executa. O "simpla" facultate de Automatica si Calculatoare ajunge! ![]() GS3MP are nevoie de alceva; o scoala de maistri si un curs de exersare a rabdarii! ![]() Bianca nu e nici Mina nici GS3MP. Sa aiba nevoie de toata pregatirea necesara celorlalte plus inca ceva? ![]() Glumesc, desigur, dar impresiile tot sunt astepte. La un expresor care implica atata manualitate in timpul prepararii ma asteptam, cum am aratat, la ceva review de genul prima/primele 2 saptamana/i cu Mina, urmat de alte cateva episoade, care sa ofere o imagine mai completa, pe masura complexitatii oferite de acest nou model. Succes!
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 08-07-2018 Cred ca tu esti mai nerăbdător ca noi :)) Repet, daca vrei sa iti formezi ca o prima impresie mai clara despre partea de profilare manuala ai nevoie de cel putin cateva kg din aceeasi cafea sau macar 1kg / sortiment. Altfel nu poti emite decat supozitii. Daca nu te interesează profilarea, atunci aparatul are 6.5 ml/s in gol la 9 bar, deci debit foarte bun si iertator , cam ca Brewtus, astfel ca iti iese imediat orice cafea ca si inainte, regland rasnita. Eu ma joc deocamdată cu rasnirea fina pe o cafea prajita de o luna, deci complet degazata si fara bitter, unde preinfuzia lenta la 2.5 ml pe sec (paddle pe mijloc) inseamna enorm. Promit ca in doua săptamani sa revin cu niste impresii mai articulate. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - RaduCarutasu - 08-07-2018 "Cred ca tu esti mai nerăbdător ca noi )"Asa se pare. Imi iau si eu unul si o sa scriu mai repede decat cei care deja il au!
RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - VladP - 08-07-2018 (08-07-2018, 12:04)Lyvyoo Wrote: Daca nu te interesează profilarea, atunci aparatul are 6.5 ml/s in gol la 9 bar, deci debit foarte bun si iertator , cam ca Brewtus, astfel ca iti iese imediat orice cafea ca si inainte, regland rasnita. nu sint sigur ca este chiar asa, @Lyvyoo, avind in vedere ca prefinfuzia mecanica a grupului E61 a fost anulata la Bianca... Numi din cauza asta, fara a face nici o profilare, si tot te poti astepta la o deosebire de gust fata de Brewtus, si ar fi chiar interesant sa aflam parerile posesorilor si noi. In acest context, eu nu as mai spune ca Bianca "are grup E61". RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - razvanMB - 08-07-2018 (08-07-2018, 18:58)VladP Wrote:(08-07-2018, 12:04)Lyvyoo Wrote: Daca nu te interesează profilarea, atunci aparatul are 6.5 ml/s in gol la 9 bar, deci debit foarte bun si iertator , cam ca Brewtus, astfel ca iti iese imediat orice cafea ca si inainte, regland rasnita. Si eu sunt de acord ca sunt diferente, este de studiat in detaliu o sectiune a grupul Bianca, nici spatiul ( volumul de aer ) de preinfuzie nu cred ca e la fel, asa ca desi debitul poate fi similar, o echivalenta nu poate fi facuta prea usor. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - Lyvyoo - 08-07-2018 Brewtus facea diferenta in primul rand prin pompa vibratoare in echipa cu un grup e61 nemodificat. Si asta ușurează mult munca userului, fiind o combinatie super tare, iertatoare cu o tehnica de preparare imperfecta. Bianca necesita o curba de învățare, nu e plug and play ca Brewtus. Dar pe modul cu paddle la maxim din prima, nu te opreste nimeni sa scoti cafele bune, cu boabe proaspete, mai ales ca ai si preinfuzia programabila, cu stop pe puc. Insa Brewtus , ca si slte masini cu debit cvasiliniar , te penalizează cand ai cafele light bine degazate, cu tendințe clare de spray-ere pe ultima treime, orice ai face. RE: Noul Dual boiler de la Lelit PL162T Bianca - profilare de debit prin paddle - RaduCarutasu - 09-07-2018 "...Insa Brewtus , ca si slte masini cu debit cvasiliniar , te penalizează cand ai cafele light bine degazate, cu tendințe clare de spray-ere pe ultima treime, orice ai face." @Lyvyoo, daca tot ai alaturi si pe Brewtus, in sirul experimentarilor pe care le faci, pentru cafelele despre care vorbesti mai sus, trage cateva shoturi cu presiunea scazuta la 6-7 barr. Foloseste surubul de reglaj din spatele tavii colectoare si vei avea si la Expobar posibilitatea de a efectua o extractie prelungita cu preinfuzie mai lunga, cu debit micsorat. Poti compara rezultatele obtinute astfel cu cele pe care le ofera Bianca. Aceste tipuri de extractii ar fi interesant sa fie -si ele- analizate. Intr-adevar este mult de lucru! ![]() Am observat si eu ca pe Brewtus si nu numai (in general pe toate expresoarele reglate la 9 barr), apare problema descrisa de tine. La GS3AV fac acest lucru (cobor presiunea) si rezolv curgerea pe durata extractiilor cafelelor prajite light, degazate mai mult timp, cu solubilitatea redusa. Ce e drept, GS3-ul ofera si varianta modificarii timpului de preinfuzie cu adaptarea macinaturii si in functie de asta. |