Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani)
+--- Forum: Marketplace (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Marketplace)
+---- Forum: Prajitorii de cafea si cafenele de specialitate (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajitorii-de-cafea-si-cafenele-de-specialitate)
+---- Thread: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) (/Thread-Cafeaua-prajita-in-stil-italian-1st-wave-coffee)

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - d2florin - 16-08-2021

Salut cofeemilk,
Am tras cateva shot uri de extra dulce si mi se par cam apoase. Am incercqt extractii in 35, 30 si 25 s..
Am mai patit asa la o brazilie proaspat prajita.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 16-08-2021

Servus! 

Nu înțeleg, în ce sens apos? Ca idee, eu sunt cu rașnița pe 9i, 17gr. in, 34-35 out, 30 sec., și după gustul meu e ce trebuie.

Aha, ok atunci avem gusturi putin diferite

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 16-08-2021

Probabil... :)

Next time mq bag la un hausbrandt,

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - dragos.stoian - 17-08-2021

Hausbrandt espresso 100% arabica la 250g (cel la 1kg e si cu ceva robusta) - o cafea prăjită mediu, gust clasic nord italian de cacao si fructe confiate

[Image: L1qbscE.jpg]

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - dragos.stoian - 18-08-2021

Diemme Oro, o cafea medium 100% arabica cu o un corp matasos,crema f bogata, gust intens de migdale si caramel si chiar o usoara aciditate f placuta pe final. 

@coffeemilk, seamana cu Jolly Crema, poate nu atat de buna, dar aduce - mai ales la crema si post gustul care tine f mult, o recomand fara discutii iubitorilor de cafele italiene.

[Image: UVMiEOG.jpg][Image: aD0qeGw.jpg][Image: sJxVKy1.jpg][Image: M7BwuHK.jpg]

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 18-08-2021

Mersi de pont, până acum nu a scos-o nimeni de pe primul loc pe Jolly Caffe Crema, bineînțeles după gustul meu. :)

Văd că e o miscela din Brazila, Colombia, Costa Rica, Tanzania, Kenia și India, e prima dată când văd cafea din Tanzania într-o italiană....

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - renatoa - 18-08-2021

Ei poa' sa scrie orice acolo, ca au destui sa ii creada...
Dar un blend din 6 SO mi se pare de domeniul... beep, cenzurat...

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - d2florin - 18-08-2021

Daca iti este rusine pune mana la ochi cand faci cafeau sau mai bine lasq cafeaua adevarata pt big boys :D

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - vlaicu - 19-08-2021

Am zis sa fac o proba, am luat o portocala [emoji1787]. Culmea, ei mi-au recomandat-o. Prăjită undeva în iunie

Plus 6 ceșcuțe - 15€ de la ipa
[Image: 71de28517ec1c903b209629560944b56.jpg]

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - dragos.stoian - 19-08-2021

(19-08-2021, 21:03)vlaicu Wrote: Am zis sa fac o proba, am luat o portocala [emoji1787]. Culmea, ei mi-au recomandat-o. Prăjită undeva în iunie

Plus 6 ceșcuțe - 15€ de la ipa
[Image: 71de28517ec1c903b209629560944b56.jpg]

In ce oras esti,Napoli? Sa ne spui cum ti se pare, aia portocalie cica e prajita bine de tot gen cu ulei pe boabe. Nu ca ar fi ceva rau in asta pe threadul asta,dar nu știu daca esti obișnuit cu asa ceva :)

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - vlaicu - 19-08-2021

Da, în Napoli. Am băut una la ei, părea ok. Parca cea de la caffe Napoli băută în Milano era mai gustoasa, fără ceva arsura. Faza e ca oamenii le trag pe leviere. Cei de aici aveau San Marco cu 3 grupuri. De treaba băieții, ne-am înțeles într-un final.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - vlaicu - 24-08-2021

Și... a venit și acea zi fatidica în care concediul s-a terminat. Azi am dat cep pungii portocalii și după a 3a ajustare la kinu am reușit ceva baubil. Am încercat ca după aprox 7 secunde sa cobor ușor presiunea din padela. Extracția a durat 40s cu totul și, culmea, nu părea "arsă". Am folosit 16g / 50g. Dacă nu ma înșeala memoria gustul a fost asemănător cu cel din bar. Din prima pot spune ca este baubila pentru mine, nu știu dacă as cumpăra a doua oara dar este totuși o experienta și o tratez ca atare. Voi mai încerca alte prăjiri napoletane asta ca să nu mă plictisesc de prea multe compoturi. Dacă nu este prea mult, v-aș ruga sa îmi spuneți o rație pe care ați folosit-o cu succes. Ce am făcut eu este pur experimental și este foarte posibil sa nu o pot reproduce. Pe de alta parte, am impresia ca tipul acesta de cafea este mult mai permisiv acceptând ceva variațiuni de la ideal. 
[Image: STYNUvd.jpg]
[Image: dcmOKHc.jpg]
[Image: gKqdKYq.jpg]

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - d2florin - 24-08-2021

Ce fain arata!
Eu folosesc ratie 1:2, 16g boabe , 90 grade, 30 32 secunde.

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - vlaicu - 24-08-2021

Mda, m-a tentat și pe mine dar am zis sa încerc ceva la mijloc. Nici chiar 1:4..am zis un 1:3. Temperatura pe display 88°. Dacă îmi amintesc bine, la testul empiric cu ridicarea temperaturii pe PID până la 100° (și urmărirea aburului din grup) s-au cam potrivit. Înclin sa cred ca 88 sunt.
Maine mai cobor rația. Și scot și ceștile lor ca să "masor" și din ochi shot-ul pe jumatate

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - Cip - 24-08-2021

Hai ca mi-ai facut pofta ... arata super!
Eu merg pe 88 - 90°, in functie de prajire, doza uscata de 7 -14g cu ratie de 1:2 la 1:3, 25 sec. Merge foarte bine si single shot.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - Daniul - 24-08-2021

O intrebare, cafea proaspat prajita in acest fel unde as gasi prin tara? Sau numai in afara?

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 24-08-2021

@vlaicu, așa cum zice și @Cip, 14-15 gr. in, cu rație 1:2-1:3, 25-30 sec., pare că se pretează cel mai bine la napoletane.

@Daniul, în RO găsești pe kfea.ro în funcție de noroc, pe espresso-international ai șanse mai mari să găsești loturi de 1-2 luni, cel puțin astea sunt sursele mele de aprovizionare.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - dragos.stoian - 24-08-2021

@vlaicu pt napoletane eu folosesc cam 14-14,5g cu 1:2 si uneori chiar 1:1,5 cu 87-89 grade,depinde cat de tare prajite sunt. Incearca si un ristretto

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - vlaicu - 25-08-2021

Azi am încercat 16g/40g in 30s cu scăderea presiunii progresiv spre 5bar începând cu secunda 8 (cam la o secundă după ce a ajuns la 9).
Gustul este foarte asemănător cu cel din bar, predomina cacaua, presupun ca va trebui sa mai scurtez puțin timpul să-l fac mai dulce. Oricum e greu sa scap de gustul de ars (nu este la fel de pregnant precum la cele gen Kimbo, Illy, etc dar este acolo).
In retrogust rămân cu cacaua.

Shot-ul a fost împărțit în două (unul pentru mine și unul pentru un cappuccino).

Off topic: ceștile au aprox 142g și "la ras" intra cam 57ml. În comparație, cele de la Cilio au 164g și am reușit sa pun aprox 67ml
Au aproximativ pereți la fel de groși în partea de sus și ambele au tendința de a se subția puțin în partea de jos.
Un shot extras comform mențiunilor de mai sus, după înglobarea cremei, poate fi băut fără sa ardă. Sper sa ajute pe cineva, deși mergea un topic dedicat. [Image: b1ef8618e686d4288394ae3eec2b56db.jpg][Image: 31618e5ca7f21247e6eef1d010c98c39.jpg][Image: 63b05f66894e4194be46309f390a3515.jpg]

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - d2florin - 25-08-2021

Gustul de ars tine de cafea, am patit si eu cu multe italiene. Acum m am stabilizat la una 2, unde nu am acel gust de ars.
De ce nu extragi la 8 bari tot shot ul?

Pai am un kg... Considerând ca împart shot-ul pentru consum și mai folosesc și 16g...sa-mi tot țină. Apropo. Cum pot păstra boabele? Ar trebui sa ma îngrijorez ca la cele prăjite light? A încercat cineva congelare și utilizare? Sau alte metode de păstrare.
@d2florin dă-mi ceva exemple, poate ma apuc și de acelea.

Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - d2florin - 25-08-2021

Eu rasnesc cu boabe in hopper si am o punga de 1kg cu valva , 500 las in punga cu valva de 1kg apoi 500g impart in 2 pungi mici cu valva de 250.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 25-08-2021

@vlaicu, coboară la 14 gr., 25-26 sec., 88-89 C°, ar trebui să se mai estompeze gustul de ars dar tot nu scapi de el la cum arată boabele. :)

Eu pastrez boabele în congelator și după ce le scot (150-200gr.) le țin în frigider, o fi bine, o fi rău, nu știu.

Got it. Si eu fac la fel cu cea light. Am aparat de vidat dar nu le videz, doar le pun în doze de 125g și lipesc (cât mai lipsite de aer).
Diseara ma apuc de făcut punguțe.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 25-08-2021

Dacă îți place genul ăsta de cafea vezi și Jolly Caffe Crema, Trucillo Il mio 100% Arabica sau Bazzara Dodicigrancru, după gustul meu sunt prăjite exact cât trebuie.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - dragos.stoian - 25-08-2021

(25-08-2021, 16:22)vlaicu Wrote: Got it. Si eu fac la fel cu cea light. Am aparat de vidat dar nu le videz, doar le pun în doze de 125g și lipesc (cât mai lipsite de aer).
Diseara ma apuc de făcut punguțe.

Da,neaparat la congelator in pungi mici,pe testate! In cateva zile se cam duc aromele la cafeaua de genul asta la punga de 1kg

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - octavvian - 23-09-2021

(18-08-2021, 21:59)coffeemilk Wrote: Mersi de pont, până acum nu a scos-o nimeni de pe primul loc pe Jolly Caffe Crema, bineînțeles după gustul meu. :)

Văd că e o miscela din Brazila, Colombia, Costa Rica, Tanzania, Kenia și India, e prima dată când văd cafea din Tanzania într-o italiană....

Salut, de unde ai cumparat Jolly Caffe Crema.
Mulțumesc.

RE: Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee) - coffeemilk - 23-09-2021

@octavvian, de pe espresso-international. 

Și dacă tot anunță ăștia că se scumpește cafeaua: :D

[Image: CUFy1A5.jpg]