![]() |
|
Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Accesorii si intretinere (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Accesorii-si-intretinere) +--- Thread: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) (/Thread-Apa-pt-espressor-apa-plata-filtre-de-apa-solutii-de-dedurizare-a-apei) |
RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Fanfan - 07-08-2022 Nope, never, too expensive. Dar stiu ce zici, oarecum. Eu unul nu ma impac cu Borsec, probabil si altele, dar nu le-am degustat pe toate. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 10-08-2022 Apa de ploaie... sa faci cafea la dusmani. https://www.euronews.com/green/2022/08/04/rainwater-everywhere-on-earth-unsafe-to-drink-due-to-forever-chemicals-study-finds RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 14-08-2022 Am incercat reteta propusa de @sochaux si categoric cafeaua s-a schimbat semnificativ. Comparativ cu apa filtrata cu ExcitoB acum sunt si mai multe arome interesante. Intrucat am si eu niste "pitici pe creier" vizavi de PET-uri vreau sa trec la "apa cu prafuri" si va rog sa ma ajutati cu niste retete pentru cafea light preparata la V60. Presupun ca pentru cold brew se foloseste aceeasi apa. Colegul @vladdooo mi-a recomandat reteta Melbourne de aici : https://www.baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/ dar pare a fi pentru cafele prajite medium. Multumesc RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - sochaux_ - 14-08-2022 E diferență prea mare între rețeta la care te referi acum și ce ai cerut inițial pentru rețeta de ape îmbuteliate (100 ppm GH și 40 ppm KH). Dacă ți s-a părut ok aceea probabil ar trebui să testezi o rețetă similară, în zona 70-100 ppm GH și 40 KH. Cum e cea Barista Hustle sau SCA. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 14-08-2022 Am masurat acum apa preparata dupa reteta ta si are fix 99 ppm. Abia acum incep sa descalcesc chimia apei. Cum masor KH? RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - sochaux_ - 14-08-2022 E mai complicată treaba dacă vrei să măsori. De citit pe tema asta de exemplu aici: https://coffeeadastra.com/2020/02/25/measuring-brew-water-properties/ De aceea ne chinuim cu ape îmbuteliate la care avem deja specificațiile și putem calcula valorile GH și KH ca ppm as CaCO3. Sau varianta mai bună e apa cu 0 ppm la care facem remineralizare pentru un anumit ppm (pentru GH și KH) punând cantitatea exactă de "substanțe" (deci știm ce va rezulta, nu trebuie să măsurăm ulterior). ![]() Eu încă nu am reușit să găsesc sau să aleg o metodă pentru a obține apă cu 0 ppm, deci momentan mă bazez pe ape îmbuteliate. Ce mă mai bate gândul acum ar fi să fac o rețetă cu ape îmbuteliate + Epsom salt (sulfat de magneziu) astfel încât măcar jumătate din GH să fie dat de Magneziu. Acum cu apele îmbuteliate cea mai mare parte din GH e dată de Calciu. De exemplu la rețeta cu ~ 70 / 40 ppm GH / KH, la GH doar 13.13 ppm e Mg, restul 56.84 ppm e Ca. Din ce am observat la cafea pare mai apreciat Magneziu față de Calciu. Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - IndreiR - 15-08-2022 Bucovina la 2L are f puțin calciu (in jur de 9ppm). Este numai buna pt. remineralizat. Dacă vrei apa 0 sunt căni pt. asa ceva. Sent from my SM-G996B using Tapatalk RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 15-08-2022 . Am testat azi doua sticle de apa distilata de la European Drinks. Una a iesit 001 ppm si cealaltă 002 ppm,deci se poate combina cu "prafuri". Cam la cat timp schimbati filtrul de la cana ZeroWater? RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - adiszep - 15-08-2022 Pai zice ca schimbi filtrul când indica 6ppm… presupun ca depinde ce filtrezi. Mai mult ppm înseamnă ca ii dai mai mult de lucru deci ii scazi viața. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Darsidius - 15-08-2022 Apa disilata in general nu prea e food safe. Adica majoritatea apelor distilate au surse nesigure, sau sunt din industria auto, unde nu trebuie sa fie food safe. La o apa de robinet de ~100ppm un filtru de tine cam 3 luni+, sau un max de 300 litri. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 15-08-2022 La robinet am 172 ppm iar la filtrul ExcitoB, cu ultrafiltrare, am 175 ppm. Cred ca filtreaza aerul, nu apa... Pana la urma am sa cumpar si eu o cana ZeroWater, desi nu prea imi inspira incredere. 000 ppm? E o vorba :cand ceva e prea frumos ca sa fie adevarat, atunci acel ceva nu e adevărat.In afara de 000ppm,o alta ciudatenie este pretul care creste cu 10 lei la fiecare 100 ml capacitate, desi la toate canile se foloseste acelasi filtru.Probabil coreleaza capacitatea cu inflatia... Daca colegii cu mai multa experienta sunt mulțumiți, atunci probabil ca am sa fiu si eu. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Darsidius - 15-08-2022 Cateodata e bine sa fi Toma necredinciosul. https://youtu.be/rmM4rqoOTv4?t=396 RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Lyvyoo - 16-08-2022 Tare Intrebarea este cate astfel de filtrari poate duce un filtru de acel tip. Sunt in UK acum la niste prieteni si apa din zona lasa in fierbator o depunere ca de piatra vanata. Inclusiv apa filtrata prin cartus Brita cum au ei aici, daca au trecut 3-4 saptamani de folosire a cartusului. Concluzia mea, avand in vedere si experienta cu BWT este ca un device de masurare a duritatii apei gen TDS-metru (ca cel din clip sau altfel) ar fi obligatoriu in orice casa de espressoman care foloseste metode de filtrare a apei. Serban care in trecut lucra la BWT spunea ca au fost cazuri cand dupa 6 luni deja nu mai aveai randament maxim, totul depinzand si de sursa primara. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 Cana ZeroWater vine cu TDS metru. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Darsidius - 16-08-2022 Asa cum s-a zis se recomanda schimbarea filtrului cand indica peste 6ppm. Daca folositi apa de robinet pe la 110ppm (50 Ca) cred ca tine cam 200-250 litri un filtru de cana zero. Daca folositi apa de robinet trecuta prin filtru bwt (smart) si bagati apa aia in zero water (apa aia are cam 50-60ppm pt ca BWT inlatura 90% calciu) o sa vina tina un filtru cam dublu. De obicei in cazul meu, initial am folosit apa de robinet cu 110ppm in el, si a tinut mult, (5-6 luni) si apoi am bagat apa din bwt in el si a tinut si mai mult. Problema se pune ca dupa un timp (multe luni) incepe sa aiba un usor filtru, deci nu as recomanda mai mult de 5-6 luni un filtru. Daca faci 2 brew pe zi folosesti sub 1 L de apa. Daca tine 200-250L un filtru atunci te tine cat ? 3-4 luni. Nu recomand folosirea sistemelor astora daca aveti apa dura (300ppm+) pentru ca o tina foarte putin, gen 1 luna. Pe site-ul producatorului aveti dat un range de filtrare pentru diferite duritati ale apei. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 Conform tabelului, la 175 ppm imi da cam 100 de litri de apa (25 de galoane) / filtru. Deci cam un leu pe litru. Nu e ieftin deloc, dar nu prea vad alternativa. Stiti vreun filtru ieftin, de pus pe teava de apa, ca sa mai reduc ppm-ul inainte de ZeroWater? RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - lracu - 16-08-2022 Cica filtrul poate fi folosit si dupa ce nu mai indica TDS 0 ... https://www.youtube.com/watch?v=VIw7eyk9MXM Singura problema ar fi cu vietuitoarele care ar putea trai acolo, dupa 5-6 luni de folosire a filtrului. Pare logica, totusi, abordarea cu doua filtrari: - filtrare 1 cu filtrul vechi - a doua filtrare cu cel nou. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 Buna ideea, acum ajungem la urmatoarea intrebare: cum protejam filtrul de vietuitoare daca nu il folosim o saptamana sau doua? Probabil cana plina pusa in frigider, cu speranta ca rasina din filtru nu se supara daca sta un timp la 5 grade. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 16-08-2022 Nu il lasi sa balteasca in apa, simplu... Imediat dupa ce filtrez torn apa din cana filtranta in sticla din care o consum... sticla de sticla ![]() Filtrul ramane in aer, ce mai e prin el se scurge si minimizez activitatea. Asta insemnand 2-3 filtrari (litri) pe zi... daca e vorba de inactivitate lunga, probabil ca la frigider i-ar fi cel mai bine. In vara asta intamplator concediul s-a potrivit cu expirarea filtrului, asa ca l-am schimbat. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 Ramane in aer, dar tot e ud inauntru si numai bun pentru "ciupercuțe" mai ales ca dezinfectantul din apa a fost neutralizat.Apa + aer + întuneric = mucegai. Mi se pare mai ok sa ramana imersat,macar nu mai avem aer. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 16-08-2022 Filtrul in discutie nu are si strat antibacterian cu ioni de argint E ceva aproape omniprezent... si cu eficienta garantata... RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Darsidius - 16-08-2022 (16-08-2022, 17:49)Eugen16 Wrote: Ramane in aer, dar tot e ud inauntru si numai bun pentru "ciupercuțe" mai ales ca dezinfectantul din apa a fost neutralizat.Apa + aer + întuneric = mucegai. Mi se pare mai ok sa ramana imersat,macar nu mai avem aer. Imi pare rau ca intervin iar, dar observ ca te preocupa chestii care nu prea au sens. Adica daca ai calculat ca la o apa de 175ppm (te tine 25 gallons care defapt producatorul zice ca tine pana la 40 gallons) asta inseamna ca in 3 luni folosesti ~ 100 litri? deci 1 litru pe zi. In 3 luni de zile nu se formeaza nimic in filtru, insa cana trebuie spalata, nu o poti lasa 1 luna fara sa o clatesti. Un sistem cu osmoza inversa complet compact gasesti la ~700-800 lei. Ala face apa 0 sau aproape 0, tine mult, bun la cei cu apa mai dure la robinet. Plus poate fi folosit si la alte chestii. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 @Darsidius,ma preocupa ce se intampla cu filtrul daca sta nefolosit doua saptamani, nu de pe o zi pe alta. Apa fara dezinfectant se altereaza foarte repede(cateva zile) daca sta in contact cu aerul contaminat,daca e tinuta in vas de argint, sau inbuteliata si trecuta prin UV, nu pateste nimic. Sub chiuveta nu am loc de instalatie de osmoza inversa si nici alt loc nu am. Filtrul folosit momentan incape sub mobila. Daca as gasi o instalatie RO care sa mearga fara vas tampon si care sa nu fie mai lata de 10 cm as lua. (16-08-2022, 19:58)Eugen16 Wrote: RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 16-08-2022 Nu trebuie sa fie vas de argint, o sticla in care ai un obiect de argint e suficient. Cu cat mai mare suprafata cu atat mai bine, o sita este obiectul care expune cea mai mare suprafata in volumul cel mai mic. Asta nu inseamna ca o lingurita din setul bunicii nu ar fi buna... RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 Mi-ai dat o idee, sa pun lingurita in cana filtranta. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - lracu - 16-08-2022 Revin, un pic, la cele spuse de mine mai sus: 1. Solutia cu doua filtrari (prima cu filtrul vechi, a doua cu cel nou) are relevanta si pentru situatia in care pe reteaua de alimentare cu apa au fost interventii (inlocuire conducta, reparare sparturi etc.) 2. Nu am gasit referire la gradul de reducere a continutului de clor, inainte si dupa filtrare. Daca nu elimina complet clorul, atunci acesta ar rezolva partial problema vietuitoarelor. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Darsidius - 16-08-2022 Daca nu speli cana si o usuci la soare la 1-2 saptamani, se formeaza o mazga alunecoasa in interior. Miros nu este si nici gust. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 16-08-2022 Am preparat acum, cu apa distilata. reteta Barista Hustle cu 40 ml buffer, 80ml magneziu si am obtinut un TDS de 84 ppm. Deci functioneaza.Maine vad cat de aromata va fi cafeaua. @Lyvyoo are dreptate, Un TDS metru nu trebuie să lipseasca din trusa unui home barista.Duce cafeaua la alt nivel, pentru cine are rabdare si dorinta. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 19-08-2022 Daca are cineva filtru 3M Aqua Pure si un TDS metru, il rog sa imi spuna ce valori ale TDS are la apa de la chiuveta si la apa de la filtru. Multumesc RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - adrian1 - 19-08-2022 La mine valorile sunt aproape identice. Scrie în documentația filtrului că păstrează mineralizarea apei. |