![]() |
|
Rasnita Kinu M47 Classic (ex. prototip Che) - impresii in utilizare - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Rasnite (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Rasnite) +--- Thread: Rasnita Kinu M47 Classic (ex. prototip Che) - impresii in utilizare (/Thread-Rasnita-Kinu-M47-Classic-ex-prototip-Che-impresii-in-utilizare) |
RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - xcuseme - 16-06-2020 (16-06-2020, 14:15)LucianS Wrote: Stie cineva ceva tips/tricks la M47 sa nu mai sara boabele din ea? Cu anumite sortimente de cafea culeg de pe jos 3-4 boabe in medie (daca le mai gasesc, unele parca prind aripi si ajung in te miri ce colturi inaccesibile). Am incercat diferite viteze, tehnici, degeaba, sar boabele ca popcornul (cateodata si suna ca popcornul in timp ce rasnesc).
RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - zmolk - 16-06-2020 vezi aici RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - slavic1983 - 16-06-2020 (16-06-2020, 14:15)LucianS Wrote: Stie cineva ceva tips/tricks la M47 sa nu mai sara boabele din ea? Cu anumite sortimente de cafea culeg de pe jos 3-4 boabe in medie (daca le mai gasesc, unele parca prind aripi si ajung in te miri ce colturi inaccesibile). Am incercat diferite viteze, tehnici, degeaba, sar boabele ca popcornul (cateodata si suna ca popcornul in timp ce rasnesc). Pai erau chiar 2 topicuri cu optiuni de capace printate 3d pt kinu. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - LucianS - 16-06-2020 Super ideea, multumesc! RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - Gaggiauser - 14-08-2020 Știe cineva vreun mail al fabricii pt probleme de service / garantie? Mulțumesc. Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - micrenda - 14-08-2020 Cel mai bine este sa folosești formularul de contact de pe espressoman.ro Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - lucimunteanu - 15-08-2020 Se pot scoate cu kinu gusturi clare sau aproximativ apropiate de cele descrise pe punga? Caut o soluție de compromis sa facă pereche cu un ecm classika. Pe viitor înclin spre eureka mignon Nu ma deranjează rasnitul manual atât timp cât scot ceea ce trebuie. Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - micrenda - 15-08-2020 Kinu este o răsnita conica, și din acest motiv, scoate un profil de măcinare tipic pt o răsnita cu cuțite conice. Dacă te interesează claritate gusturilor, atunci nu ai alta posibilitate decât o răsnita cu cuțite plate din gama superioara. Însă din păcate, nu cred ca exista o varianta de răsnita manuala cu cuțite plate, și cu atât mai puține, in același categorie de preț. Spus asta, o data care ca ai aceptat limitele ei, Kinu este o buna răsnita cu cuțite conice, care poate sa fie, în viitor, o răsnita de backup foarte valida. Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - lucimunteanu - 16-08-2020 Atunci o sa merg pe eureka mignon specialita. Nu este în bugetul kinu, dar din ce am văzut scoate rezultate decente. Mulțumesc micrenda RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - radudani - 16-08-2020 daca tot s-a incheiat discutia pe subiect... micrenda Wrote:... profil de măcinare tipic pt o răsnita cu cuțite conice. Dacă te interesează claritate gusturilor, atunci nu ai alta posibilitate decât o răsnita cu cuțite plate din gama superioara. Însă din păcate, nu cred ca exista o varianta de răsnita manuala cu cuțite plate, și cu atât mai puține, in același categorie de preț. ... cunoastem cu totii o multime de...versusuri in lumea cafelei si unul din ele e cel cu deosebirea de gust in ceasca, intre macinaturi cu o rasnita conica si cu una plana! adica sunt persoane cu o remarcabila experienta si finete a gusturilor, care continua sa sustina ca nu simt nici o deosebire intre rasnitele respective! nu demult, intr-alt thread ma alaturam si eu altora din forum, care incercau sa atraga atentia la cat de hazardata e o asemenea comparatie! Micrenda, poate ai putin timp sa-mi indici un link spre o lucrare, ceva, in care apare clar demonstrat stiintific un "profil de măcinare tipic pt o răsnita cu cuțite conice" stim nu? dece rasnitele manuale au in majoritate cutite conice: acest tip de cutite zdrobesc boabele si le macina, prin efect gravitational; de aceea viteza de rotatie necesara e mult mai mica! rasnitele cu cutite plane macina prin efect centrifugal, deci au nevoie de o viteza de rotatie mult mai mare, pentru ca sfaramaturile de boabe sa avanseze inspre periferia cutitelor, unde se realizeaza 'calibrarea' granulatiei; la o rasnita manuala, asa ceva ar cere un sistem de multiplicare a vitezei si deci si un efort mai mare... sau, cel putin, costuri mai mari! rasnitele cu dantura conica mare sunt deci - potrivit celor ce se spune pe-aici - in inferioritate fata de rasnitele cu dantura plana mare, datatoare de mai multa claritate! daca adaugam la asta faptul ca rasnitele cu dantura conica sunt de regula (mult) mai scumpe decat cele cu dantura plana de acelasi calibru (sa zicem, plane de 75 vs. conice de 68) ajungem chiar sa nu mai intelegem dece intr-o comunitate de pasionati ai cafelei cum e de ex. home-barista, exista foarte multi posesori de rasnite cu cutite conice! sau dece - asa cum remarcam deunazi - in forumul nostru in care se recomanda mereu dantura plana, cele mai des amintite rasnite sunt Kinu si Niche ambele cu dantura conica ![]() aruncam asa, banii din hobby!? acum, cu siguranta, cam toata lumea intelege ce-i aia claritate a gusturilor... mai sunt unii care inteleg in felul lor si ma numar si eu printre aceia: claritate a ce? a unor gusturi diferite pe care incercam sa le identificam in extazul sorbirii cafelei espresso?! dupa ce am citit de ele pe punga frumos realizata grafic... descompunere, sau unitate a gusturilor? percep deci gusturile ca un intreg, care in cazurile fericite da senzatia de echilibru! si de aici, mai departe: sunt putine origini care sa nu dea o senzatie finala de debalansat! de unde si necesitatea - pentru unii - a acelor blenduri, care uneori reusesc sa rotunjeasca fericit acea flavor wheel... gusturile astea sunt evidentiate de un model de cutite sau altul... oare? eu zic ca sunt acolo daca exista inca in cafeaua proaspata (!) si ca o distributie dimensionala a particulelor le poate accentua sau estompa pe unele, in procesul de trecere fractionata a solidelor solubile in apa fierbinte de extractie; sigur, toate, incepand de la un model de rasnita - fie ea cu cutite plane sau conice, dar capabila espresso (dispersie minima a dimensiunii particulelor in jurul granulatiei setate, un procent rezonabil de fines, deci distributie bimodala, dar mai ales o distributie omogena a acestora in volumul macinaturii - acea 'normalizare'!) pana la urma, nu bem... macinatura, ci extrasul de solubile din particulele respective intr-un proces care depinde de forma particulelor, de distributia lor dimensionala, de masina espresso, de debitul apei de extractie, de temperatura, de pregtirea pucului si de controlul procesului etc. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - RaduCarutasu - 17-08-2020 Ma alatur grupului celor care, pe baza propriilor experimentari si perceptii, au observat in timp diferentele in corp si claritate ale lichidelor extrase din aceeasi cafea, macinata altternativ pe rasnite cu cutite plane sau conice. Aceste diferente, dpmdv, nu sunt evidente la orice cafea si la orice grad de prajire. In cazul cafelelor prajite “in stil italian”, conform cu limbajul adoptat pa forum, claritatea este mai putin influentata de forma cutitelor insa, la cafelele din zona celui de-al 3lea val, cele de specialitate, prajite mai light cu scopul pastrarii identitatii de soi, acest lucru este mult mai usor de sesizat, claritatea fiind favorizata de o macinatura cat mai uniforma (caracteristica mai evidenta in cazul rasnirii cu cutite plane). Daca intelegem prin claritate posibilittaea de a identifica arome si gusturi in shotul extras, atunci putem sa facem aprecieri legate de capacitatea cutitelor plane sau conice de a livra macinaturi care sa maximizeze aceasta caracteristica a lichidului extras. Cand ne referim la claritatea unei cafele ne referim la claritatea gusturilor si aromelor si la usurinta identificarii difritelor arome, nuante si tonuri. Este ca la muzica, o linie de sunet slaba si niste bixe de duzina vor face ca muzica sa sune infundat, spart, pe cand o linie performanta va contribui la separarea sunetelor, a instrumentelor si placerea auditiei va fi diferita. Revenind, eu cred ca acesata claritate a gusturilor si aromelor unei cafele vine din modul in care este extrasa fiecare particula, dintre cele care alcatuiesc macinatura in totalitatea ei. Cu cat particulele sunt mai uniforme, cu atat extractia este mai uniforma si, din controlul parametrilor extractiei -temperatura in special- se poate controla mai bine claritatea lichidului intr-o extractie. Aceasta uniformitate a macinaturii (mai prezenta la cutitele plane) poate contribui diferit fata de o macinatura neuniforma (mai accentuata in cazul cutitelor conice) la selectarea solidelor solubile supuse dizolvarii in timpul extractiei. Am observat, fiind destul de evident, ca o macinatura cu uniformitate ridicata a particulelor permite un control mai usor al gustului, in detrimentul corpului lichidului extras. Aceasta claritate este greu de obtinut fara ajutorul unui expresor performant si a unei retete de preparare adecvate (ca in cazul liniei audio performante; degeaba boxe super daca sursa sunetului este slaba). Invers, macinatura cu mai mult finess si fractii cu neuniformitate ridicata favorizeaza corpul, curgerea, in detrimentul claritatii. Exista explicatii aici legate de supraextractia fractiei foarte fine, subextractia celei mai mari si una completa la cea apropiata dimensional. Exista studii si analize ale extractiilor, pe tipuri de macinaturi livrate de rasnite cu cutite plane si cu cutite conice. Graficele cu gruparea dimensionala a fractiilor macinaturilor si cantitatile in care acestea se regasesc arata diferit si pot explica abordarea legata de claritatea gusturilor si aromelor cafelelor obtinute din acestea. Chiar daca aceste studii nu au un caracter clar stiintific, acest lucru nu impiedica pe nimeni sa experimenteze, observe, sa analizeze si sa traga niste concluzii. (de ex: Grinder studies by Socratic Coffee) In final, depinde de ce isi doreste fiecare de la cafeaua zilnica: claritate, corp, balans inspre note acide/florale sau ciocolaii, sau poate un echilibru intre acestea. Rasnita, macinatura livrata de aceasta, are un rol major in a obtine rezultatele cautate si asteptate de la cafeaua utilizata la preparare. Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - lucimunteanu - 17-08-2020 Mulțumesc pentru explicație Radu, și mai ales ca ai reușit sa faci asta fără sa ne vorbești "de sus". Numai bine! RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - dev - 17-08-2020 (15-08-2020, 17:58)lucimunteanu Wrote: Se pot scoate cu kinu gusturi clare sau aproximativ apropiate de cele descrise pe punga? Eu as raspunde nu, la intrebare. Sau as spune ca depinde foarte mult de cafeaua folosita. O cafea care "se lasa" usor extrasa in spectrul 1:2, 25-30s, prajita intr-o zona docil solubila, avand o complementaritate, intre origine si procesare, cat mai "normala", iti va putea oferi in ceasca si unele note de pe eticheta. Cat timp vei lucra in limitele tale si ale echipamentului, nu cred ca vei gasi diferente notabile intre rasnitele mentionate. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - micrenda - 18-08-2020 (16-08-2020, 18:01)radudani Wrote: Micrenda, poate ai putin timp sa-mi indici un link spre o lucrare, ceva, in care apare clar demonstrat stiintific un "profil de măcinare tipic pt o răsnita cu cuțite conice" Salut Radudani Sa fiu sincer, am cautat un articol științific care face comparație intre conicele si flat, dar nu am găsit. Poate nu am cautat bine eu, nu știu sa spun. Însa, am găsit mai mult material, care, dpmdv, este interesant: https://perfectdailygrind.com/2020/05/conical-vs-flat-burr-coffee-grinders-whats-the-difference/ Intr-adevăr, nu este un articol științific, dar este scris de cei de la Dalla Corte si cred ca ei știu cate ceva despre râșnite. In rest, opinia mea s-a format pe baza experientele mele personale, si este posibil sa nu fiu obiectiv 100%. Din articol respectiv, aceasta fraza mi se pare foarte interesanta: Quote:The biggest difference between conical and flat burrs is during the assembly and construction of the coffee grinder,” he says. “In conical burrs, it is necessary to achieve perfect parallelism and perfect concentricity, while with flat burrs, only parallelism is important. Therefore, it is easier to obtain better homogeneity of the particle size. Ce pot sa spun, ca concluzie, este ca o râșnița construita bine (a se citi: solida si "aligned"), chiar daca este conica sau plata, vor fi in stare sa producă rezultate de excepție, daca se respecta toate regulile pentru un espresso Eu am băut cafele pe Mythos One, EK43 si K30, si, in ultimul timp, am început sa apreciez, din ce in ce mai mult, rezultatul obținut aceste râșnite. Însa, este posibil ca sunt mai multe factori care ar putea judecata mea, dintre care cafea, barista, atmosfera si starea mea emoțională! RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - cradun - 24-09-2020 Am dat peste citatul de mai jos si incerc sa gasesc o utilizare optima pt M47 in espresso. Evident ca trebuie testat, insa incerc sa am un punct de plecare. Ce nu stiu este unde sa incadrez M47, daca e o rasnita care da o proportie mare de fines pentru ca este vorba de cutite conice sau daca da o proportie mica de fines pentru ca viteza de rotatie a cutitelor este foarte mica si e o rasnita single dose. Viteza de rasnire mica, dimensiunea cutitelor si faptul ca rasneste single dose ar incadra-o la o rasnita cu fines-uri putine si atunci ar trebui dozata mai sus, pentru ca particulele mari (celelalte decat fines-urile) sunt micute (in lipsa fines-urilor, ca sa nu curga espresso foarte repede, trebuie ca dimensiunea medie a particulelor sa fie destul de mica). Posibil de aici tendinta de amar pe care o simteam in 2016 la M47. Ca sa reducem aceste note si ca sa avem (pe cat posibil) un echilibru in ceasca, ar trebui, cred, sa folosim site cu forma conica, ingustate inspre partea inferioara (cum sunt cele EP HQ), in nici un caz VST sau IMS Super Fine si sa dozam cat se poate de mult. In ceea ce priveste cafeaua folosita, nu discutam de cafele prajite light pentru ca acolo dificultatile extractiei ma depasesc, discutam de cafele prajite medium (ce o insemna si asta) si ceva mai dark. Evident, daca aveti observatii sau daca am facut vreo eroare logica, sunt interesat de parerea voastra. Extrasul de mai jos e, bineinteles, din Jim Schulman. "If we can get enough particle sizer time, I'm going to try testing a very simple model: 1. The rate of flow is determined overwhelmingly by the fines -- the more fines, the slower the flow. 2. The extraction of coffee is determined by how fine the average coarse particles are. 3. The quality of grind is determined how narrow the dispersion of the coarse particles is -- the tighter the distribution, the better the taste. The conclusion from 3 is obvious. The conclusion from 1 & 2 is more subtle. The finer one grinds, the greater the proportion of fines (more breaking of the particles). So a grinder that tends to produce more fines will have a coarser grind for the same shot speed when compared to one which produces less grinds (cred ca voia sa spuna less fines, nu grinds, nota mea). Therefore, a grinder that produces a higher proportion of fines needs to be dosed lower to get the same solids extraction and taste balance." RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - cradun - 08-10-2020 Apropo de ce ziceam mai sus de M47 si VST, am reusit azi extractii echilibrate si cu sita VST, cu Kinu. Nu mai am aceeasi cafea sa incerc sita VST vs sita conica spre varf (tip EP HQ), dar voi incerca in viitor. Dar am avut o extractie "scurta", de 26 s, e o regula pe care incerc sa o pastrez la Kinu. Am facut si o extractie din aceeasi cafea pe Mazzer cu cutite SSP de brew (folosita SD) si mi-ar fi greu sa le deosebesc intr-un test blind, dc ar fi sa ma iau numai dupa shot-urile de azi. RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu ) - renatoa - 06-01-2021 Si Kinu poate sa cada, nu-i asa ? :) https://www.home-barista.com/grinders/kinu-m47-fall-damage-t69836.html RE: Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu ) - bogdan01 - 28-08-2021 Confirm ca daca pica de pe ceva se cam strica. Cazul meu, cel mic mi-a daramat-o de pe blatul de bucatarie si s-a indoit partea unde se insurubeaza paharul. A doua cazatura a luat-o fix in surubul de fixare care nu s-a rupt dar s-a indoit putin. Parca sa zic ca s-a "decalibrat" putin. Deci mare atentie cu ele ca sunt destul de grele si nu rezista la socuri. Cand am vazut ca aceeasi rasnita pe care am luat-o in 2017 cu 750 lei acum este pe la 1200 lei la ei pe site am zis ca ma orientez spre altceva, poate mai scump dar nu vreau sa intretin "isteria" cresterii cu aproape 40% a pretului pt acelasi produs in decurs de 4 ani. Nici casele nu cresc in ritmul asta. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - LucianS - 06-01-2023 Salut, recent am o problema cu a mea Kinu M47. Am paharul cu prindere magnetica, in ultimul timp imi cade tot mai des paharul in timp ce macin. Fizic nu observ nimic schimbat, nu s-au miscat magnetii, nu mi se pare ca le-ar fi slabit forta, pare ca sta etans. Dar cand rasnesc parca se electrizeaza cafeaua macinata si se depune multa intre pahar si corpul rasnitei, iar intr-un final se desprinde paharul. N-am nici cea mai vaga idee care ar putea fi motivul. Am desfacut-o, am curatat-o, am crezut ca poate fi de la ceva uleiuri adunate acolo, problema persista. Scuze daca s-a mai discutat problema dar nu am reusit sa gasesc nimic cu search. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - staicueduard - 06-01-2023 daca zici ca ai curatat acolo si tot cade pare dubios. poti pune niste poze sa vedem magnetii de la pahar si cutitul fix? RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - LucianS - 06-01-2023 Am curatat cu o laveta umeda, daca stiti vreo solutie mai eficienta, pls share. Daca vreau sa desprind paharul trebuie sa depun un efort sanatos, deci magnetii par ca isi fac treaba. In schimb daca rasnesc se depune un strat consistent de cafea si intr-un final cade paharul, nu inteleg cum ajunge atata cafea acolo. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - renatoa - 06-01-2023 Se depune... unde ? Poate ar fi buna o imagine cu cafeaua depusa. Si daca se depune, ce ? doar nu forteaza desprinderea magnetilor... ![]() Cat de mult rasnesti pana se intampla asta ? RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - Darsidius - 06-01-2023 (06-01-2023, 22:41)LucianS Wrote: Am curatat cu o laveta umeda, daca stiti vreo solutie mai eficienta, pls share. Ca sa desfaci paharul faci o miscare de rotatie si apoi tragi. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - renatoa - 06-01-2023 Nu are magneti si pe body, ca sa se respinga prin rotatie, ca la celelalte rasnite. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - Dyptorden - 06-01-2023 (06-01-2023, 22:41)LucianS Wrote: daca rasnesc se depune un strat consistent de cafea si intr-un final cade paharul daca intra cafea in timpul rasnirii intre pahar si rasnita, sunt trei variante: 1. paharul a devenit oblic spre interior in partea de sus - testezi asta cu ceva perfect drept pus pe pahar. 2. a devenit oblica zona de contact de pe rasnita. 3. s-a indoit paharul intr-o parte dar toate astea ar presupune un soc fizic.... Cafeaua se depune ca un inel sau doar intr-o parte? P.S.: am acelasi model de rasnita, dar la mine exista o garnitura in mijlocul cutitului. Nu imi dau seama exact ce rol are, fiindca nu e intre cutit si ax ci intre suportul cutitului si ax... dar poate ajuta cumva la diminuarea unor vibratii care altfel ar permite cafelei macinate sa ajunga cum ajunge la tine.
RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - LucianS - 06-01-2023 Cafeaua se depune uniform, ca un inel, o sa fac o poza maine dimineata. Soc fizic nu a suferit, pur si simplu a inceput sa se intample de vreo 2 saptamani. O sa fac maine si testul cu ceva drept, multumesc de idei. Legat de garnitura ta, interesant intr-adevar, nici eu nu-i vad rolul. A mea e model mai vechi, 2018 daca bine retin. RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - staicueduard - 07-01-2023 din poze, nu stim, pare ok. am si eu tot varianta classic, luata de noua de aici cu reducere si nu are nicio garnitura nicaieri, e totul numai metal. e luata in ultima luna din 2018 si este cea la care te lasa sa blochezi cutitele. O folosesc si in prezent, daca calculez are o gramada de kilograme la activ. si da, se depune cafea pe inelul suport al cutitului mobil, de jur imprejur dupa fiecare rasnire, dar nu trece de el. ramane curat la magneti. inseamna ca undeva f putin nu atinge paharul cutitul fix si intra cafeaua, dar ca sa iti iasa si paharul... RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - KrisssKros - 07-01-2023 Este un viciu de proiectare. Paharul din poze, cel cu 8 magneti, a echipat rasnitele Kinu o foarta scurta perioada de timp, dupa care a fost inlocuit cu varianta 11 magneti, tocmai din cauza ca nu erau suficienti pentru a pastra mereu paharul atasat Cred ca tot atunci, pe langa faptul ca au marit numarul parca au schimbat si magnetii cu unii de o calitate superioara daca bine imi aduc aminte (au trecut niste ani de atunci) Intreaba la kinu cat costa upgradeul la pahar cu 11 magneti (pe vremuri nu era ceva de speriat, dar acum au alte preturi,,) RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - adrian1 - 07-01-2023 Paharul se gaseste aici https://www.tastecrafters.ro/kinu-143/pahar-cu-11-magneti-pentru-kinu-47.html si avem 5% reducere conform topicului specific. Daca tot vorbim despre pahar, poate fi folosit si pe Phoenix? RE: Rasnita Kinu M47 (prototip Che) - impresii in utilizare - Darsidius - 07-01-2023 Sau se schimba magnetii la paharul existent cu unii mult mai puternici. Nu e asa complicat. |