Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Prajire acasa (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Prajire-acasa)
+--- Thread: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald (/Thread-Pr%C4%83jitor-homemade-cu-pat-de-aer-cald)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 02-01-2017

in primul rand NU cumparati motorul de 12V si 78W de la produs de Intex care l-am prezentat mai sus, nu are puterea sa barboteze 250gr cafea verde.

intampin o problema: roastuino imi merge ok, comunica ok cu roastlogger, dar daca incerc sa scad turatia motorului o ia razna. incepe sa afiseze hieroglife pe display, din roastlogger pot in continuare sa modific turatia motorului si puterea de incalzire, dar temperaturile citite de roastlogger sunt eronate. se mai aude si un tiuit dinspre motor, a carui intensitate creste cu cat scad turatia. vreo ideie de rezolvare pls?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - nickso - 02-01-2017

Intampinam si eu problema cu hieroglifele pe ecran...dar intotdeauna am asociat-o unei probleme de montaj, tinand cont ca mi-am montat placa singur si nu sunt tocmai electronist. La fel, din calculator puteam citi parametrii si controla totul... Pana acum nu am gasit o rezolvare, dar nici nu am mai incercat de mult...

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 02-01-2017

La inceput credeam ca apare din cauza contactelor cacacioase facute pe protoboard. Am transferat piesele pe un soi de protoboard pe care se lipesc cu fludor, deci nu prea ar trebui sa fie problema de contacte. Banui ca sunt paraziti indusi de motor, dar de ce apar in special cand scad turatia motorului ma depaseste. Nu stiu metoda prin care i se scade turatia motorului. Poate isi face mila de noi un electronist. Pot sa incerc sa leg ecranajul sondelor la impamantare. Sper sa nu fie nevoie de cutie metalica pt montaj. :(

Am comandat un motor silvercrest din anglia (mai aproape n-am gasit), ca al lui csabi, fiindca are si puterea sa barboteze si se pare ca induce mai putini paraziti. si merge la 12V ca sa-l pot controla cu roastuino.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - csabitec - 05-01-2017

(02-01-2017, 19:08)Fane Wrote: La inceput credeam ca apare din cauza contactelor cacacioase facute pe protoboard. Am transferat piesele pe un soi de protoboard pe care se lipesc cu fludor, deci nu prea ar trebui sa fie problema de contacte. Banui ca sunt paraziti indusi de motor, dar de ce apar in special cand scad turatia motorului ma depaseste. Nu stiu metoda prin care i se scade turatia motorului. Poate isi face mila de noi un electronist. Pot sa incerc sa leg ecranajul sondelor la impamantare. Sper sa nu fie nevoie de cutie metalica pt montaj. [Image: sad.gif]

Am comandat un motor silvercrest din anglia (mai aproape n-am gasit), ca al lui csabi, fiindca are si puterea sa barboteze si se pare ca induce mai putini paraziti. si merge la 12V ca sa-l pot controla cu roastuino.

La Multi Ani!

Sursa de alimentare neaparat sa fie de minim 10A (eu foloseam unul de 20A - 12V, mai incarc si acumulatori cu el, dar cu pompa de la Lidl merge ok si unul de 12V/7.5A , Meanwell DR-100-12 folosesc acum).
Conecteaza condensatori de filtrare de minim 4700uF/25V la alim. de 12V + 1000uF si 100nF pe 5V aproape de uC.
Foloseste fire scurte la LCD + condensator de 100nF lipit direct pe pinii 1 si 2  de la LCD.
Dioda Schottky SB540 sau asemanator, conectat in antiparalel cu motorul ( Catod la + , Anod la - de la motor ).
Nu atinge componentele electronice/lipiturile, nici LCD-ul in timpul functionarii. Ideal ar fi ca totul sa fie instalat intr-o cutie de plastic.

Ce Mosfet ai folosit si cum l-ai conectat?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 07-01-2017

Multumesc mult Csaby pt raspuns.

sursa este un Well luata de la Vitacom de 240W. initial am comandat la ei una de 84W dar intra in autoprotectie cand incercam sa alimentez motorul la ea si i-am rugat sa mi-o schimbe cu asta de 240W.

inteleg cam asa: 4700uF/25V pe alimentarea arduino, 100nF intre 5V si masa, cel de 1000uF n-am inteles unde vine, pls fii mai explicit. arduino era alimentat prin usb de la calculator cand zic ca facea problemele, initial l-am alimentat de la alimentator, dar m-am gandit ca poate e sensibil si i-am schimbat alimentarea.

imi conveneau firele mai lungute la LCD fiindca montasem LCD pe o parte a carcasei si arduino pe cealalta, dar am sa le mai scurtez pe cat posibil, daca nu mai am o cutie si le montez astfel incat sa necesite fire cat mai scurte. condesatorul intre pinii 1 si 2 se rezolva usor.

ce caracteristici trebuie sa indeplineasca dioda Schottky sau mai bine un link spre TME sau Farnell, pls.

mosfet-ul este asta si ai mai jos poza cum este montat. (executia nu-i prea ordonata). clic dreapta si "open image in new tab" pt a vedea poza la rezolutia initiala, daca te intereseaza detalii.

[Image: E5IznzG.jpg]

scuze ca iti cer ajutor asa mur in gura, dar eu sunt electronist la nivel de casa pionierilor... [Image: sad.gif]

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - csabitec - 08-01-2017

Vad ca ai o sursa buna. Nu cred ca mai ai nevoie de condensatori. Am uitat ca folosesti Arduino Uno, acesta  are deja pe cablaj ce-i trebuie.
Ar fi mai bine sa fie alimentat totul de la sursa Well cu cabluri separate pt. motor si Arduino.
La mine circuitul cu pompa de la Lidl, merge fara dioda pe motor.
Intai, vezi daca totul functioneaza bine, fara conexiune la laptop.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 02-02-2017

Sapand azi dupa altele, am dat de un produs comercial care a existat prin anii 80, dupa care l-au abandonat, si am asa o vaga impresie ca ar fi un mare succes azi :)
Sincer, e cel mai reusit home roaster fluid bed care il vad de mult timp, ca simplitate si probabil usurinta in utilizare... Sirocco made by Siemens:

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 24-02-2017

sa vina criticile:

numai FC e real, la FCe, n-am fost atent, la SC n-am ajuns.

[Image: Fq7959N.png]

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 25-02-2017

La ce gălăgie face pompa de saltea clar nu auzeai SC.[emoji4]
Felicitări e primul TC4 pe care il vad pe forum. Daca nu sunt indiscret, cat a costat?

Data viitoare poate ne arăți si ROR-ul

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - renatoa - 25-02-2017

Prea mult ! Transport si vama il arunca peste 100$. Mult prea mult pentru ce face...

Am si discutat cu Fane daca ar fi piata de facut asa ceva in tara, sau pentru EU, imi inchipui ca toti platesc acelasi transport, si TVA-ul cu mici variatii. :s Huh

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 25-02-2017

Placuta am luat-o modelul la care trebuie sa-i lipesti tu conectorii, am luat tot de la tip placuta ZCD (se poate realiza destul de simplu, dar nu mai aveam rabdare). Insumate au costat vreo 64$, dar tipul foloseste pt expedieri inafara US un serviciu de la USPS scump, asa ca posta a costat 60$. Vama coletului s-a facut la BSI unde mi-au cerut chitanta si degeaba le-am incercuit eu totalul fara transport, am avut de platit TVA pe toata suma. Va mai trebuiesc doua ssr-uri, cel care comanda motorul trebuie sa fie random turn-on si e ceva mai scump.

Si as zice ca nu e nevoie de radiatoare, la cat lucreaza acolo sub 10A... ale mele au sub 40 grade, la 1400W.

Probabil, cel putin cel care comanda motorul.

(25-02-2017, 09:06)renatoa Wrote: Prea mult ! Transport si vama il arunca peste 100$. Mult prea mult pentru ce face...

Am si discutat cu Fane daca ar fi piata de facut asa ceva in tara, sau pentru EU, imi inchipui ca toti platesc acelasi transport, si TVA-ul cu mici variatii. [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]
scriu eu mai clar: renatoa sustine ca poate face placutele TC4 ca cica s-ar pricepe la electronica :P . ma gandesc ca eventuali doritori se vor exprima aici pe topic sau te vor contacta pe privat. daca faci un lot mai mare cred ca se gasesc si multi din EU care ar fi incantati sa nu mai plateasca transportul ala si vama. ar trebui doar popularizata chestia.

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 25-02-2017

Acum dacă reușești cu acest TC4 un ROR descrescător se merită. [emoji4]

eu acu sunt la inceput cu prajirea cafelei cu sonda de temperatura intre boabe. daca esti bun, explica aici ce reprezinta ROR, ca mi-e tare greu :) sa caut topicul de pe homeroasters.org unde sunt explicate acronimele si ma gandesc ca mai intereseaza lume. eventual ma gandesc sa iau raspunsul tau si sa initiem un topic de explicare a acronimelor si pe forumul nostru.

in alta ordine de idei, numai pt supravegheat temperaturile in roastlogger, dar cu controlul turatiei motorului si a puterii rezistentei cu variatoare de tensiune, am impresia ca se poate folosi o placuta arduino si doua max6675, chestii care ajung la maxim 100ron. am sa verific zilele urmatoare ca am placutele si postez rezultatul. cred ca asta ar fi o varianta mai prietenoasa cu buzunarul prajitorului.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - astinga - 25-02-2017

Curiozitatea mea era daca acest TC4 poate mentine ROR descescator, cum e de preferat. Stiu ca Roastlogger poate reprezenta ROR si eram curios cum arata la tine.
Eu am contol manual pe aer si rezistente, si nu prea reusesc acest lucru. ROR descrescator pe toata durata prajirii.
[attachment=5286]

Graficul tau mi se pare respectabil pentru un control manual, nu stiu ce te nemultumeste... :s Huh

TC4 nu mentine nimic, este doar o interfata de proces intre arduino si un roaster oarecare.
Toata logica de prajire ruleaza in arduino si reuseste mai mult sau mai putin in functie de cum sunt amplasati senzorii si cat de eronata este informatia care o furnizeaza. Cel care a scris softul a avut un parjitor oarecare, probabil ca softul de prajire este optimizat pentru acela. La alte prajitoare logica ar putea sa schioapete, daca nu ai acces la parametrii PID ai procesului.
Asa cum ii povesteam ieri colegului ovisod, pe zi ce trece sunt mai sceptic ca poti controla cu acuratete un proces pe baza masurarii temperaturii in boabe, pentru ca aceasta este o loterie.
Daca la aceeasi cafea mie imi apare FC la 195 grade si lui Fane la 220, ce concluzie tragi de aici ?
Eu ma bazez mult mai mult pe controlul cantitatii de caldura introduse in sistem pe baza unor tabele, decat sa variez permanent caldura be baza unui feedback de la BT.
Masor si un BT, dar doar informativ, ca sa am o confirmare ca a evoluat in limitele dorite, dar evolutia BT nu controleaza nimic.
De asta, consider masurarea aerului temperaturii de intrare, sau din incinta, cel mai important parametru.

TC4 poate mai multe, eu insa l-am folosit pe control manual (din interfata roastlogger). sunt abia la a treia sarja cu el (sarjele la care am ars rezistenta se pun?). are si optiune de PID dar inca n-am apucat sa ma joc cu ea si vad ca nici in manualul roastlogger nu este explicata.
[Image: ub60ZXW.png]

TC4 poate fi folosit si impreuna cu artisan (dar cu alt sketch)

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 07-03-2017

etiopia wild kaffa forest

clik dreapta si "open image in new tab" ca sa vedeti poza la marimea originala.

[Image: sLYO7As.png]
[Image: loogxPB.jpg]

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - bogdan_geor - 07-03-2017

inteleg ca ai conectat gene-le la calculator?
pui si o explicatie mai completa pe topicul de gene? merci

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - bogy - 07-03-2017

Nu e Gene-ul. Citeste mai sus.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 08-03-2017

Boabele dupa ce ajung in FC nu ai posibilitatea sa reduci temperatura sa nu le mai lasi sa urce asa cum se vede pe grafic?

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 08-03-2017

ba da, poti sa scazi puterea rezistentei, dar trebuie sa fi atent sa o faci in pasi fini, ca imediat scade temperatura aerului care intra in boabe si la putina vreme e posibil sa-ti scada un pic si temeperatura bobelor, lucru care nu-i de dorit. cu toate ca am avut sarje la care am patit si chestia asta si n-au fost rele.

tocmai am degustat cafeaua din poza: "curcubeu pe cerul gurii"... :)

pt gene am de gand sa probez ideia data de baloozy cu alimentatul prin variator de tensiune. numai ca-mi lipseste timpul.

RE: Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101 - Denis - 12-03-2017

Fane, estimativ, grosso modo la ce pret ajunge un aparat din asta cap coada? evident fara manopera, piesele si planul.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 12-03-2017

le ai cu bricolatul?

il vrei cu TC4 sau e ok sa controlezi puterea rezistentei si a motorului cu variatoare de tensiune? TC4 am scris mai sus la postul 131 cat m-a costat. renatoa se lauda ca poate sa-l faca.

in varianta cu variatoare de tensiune cred ca ajunge la vreo 3-400 ron. n-am facut un calcul exact. la varianta asta cred ca se poate pune un arduino cu doua max6675 (100-100 si ceva ron cu tot cu sonde de temperatura) si poti conecta la calculator si poti urmari si face grafice a prajirii cu roastlogger. am sa probez zilele urmatoare sa-ti spun sigur daca merge asta.

ii pot face o poza si sa scriu toate piesele de unde sunt cumparate si cu ce pret. in rest, iti sau la dispozitie cu indrumari. daca nu intelegi ceva intreaba.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Denis - 12-03-2017

Cate grame de cafea prajeai in video demonstrativ? (150-200?).

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 12-03-2017

250. asta-i si cantitatea care o prajesc uzual cu el. am incercat cu 330, dar coloana de boabe e deja inalta si le barboteaza greu, in special pe final cand boabele isi maresc volumul.

am uitat sa mentionez de electronica cu Roastuino lui Csaby care a si initiat topicul. mai are unul la vanzare in momentul asta. gasesti pe paginile anterioare descrierea lui.

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - ferossu007 - 15-03-2017

Fane, ai uitat să explici rolul Bioart-ului la prajire! :-) !

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - Fane - 16-03-2017

te-am prins! in filmare nu se distinge sigla, l-ai recunoscut dupa forma. :)

RE: Prăjitor homemade, cu pat de aer cald - ferossu007 - 16-03-2017

Bine, Sherlock! ! L-am recunoscut pt ca am dresat si eu așa ceva