Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Cafea la ibric - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei)
+--- Thread: Cafea la ibric (/Thread-Cafea-la-ibric)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Cafea la ibric - Cafencu - 28-10-2018

Eu am fost anul acesta in Instanbul si m-am dus in bazar chitit sa-mi iau ce citisem pe aici, ibric de cupru argintat dar n-am gasit asa ceva, s-au uitat otomani ca la avioane straine la mine cand le-am cerut asa ceva. Am insistat si le-am explicat cam cum credeam eu ca ar trebui sa arata dar tot n-am scos-o la capat cu ei, culoarea diferita pe care ibricele o au intre exterior si interior nu s-ar datora acoperirii cu argint ci unui anumit mod de tratare a metalului, asta e explicatia pe care am primit-o...

Asa ca intreb, chiar sunt argintate adica au un strat de argint depus peste cupru sau e un fel de a spune?
Multumesc.

RE: Cafea la ibric - Mihai L - 28-10-2018

https://www.specialtyturkishcoffee.com/product-category/turkish-coffee-pots/

RE: Cafea la ibric - lisimah - 28-10-2018

culoarea argintie din interiorul vaselor de cupru este de la cositor. se cositoresc pe interior cu cositor pur.

Cositor pur=Silver plating...??? :D
Uite chiar pe pagina producatorului: https://www.specialtyturkishcoffee.com/product-tag/soy-cezve/?orderby=date

RE: Cafea la ibric - lisimah - 28-10-2018

marea majoritate a vaselor din Cu sunt cositorite pe interior. când sunt placate cu Ag se specifica acest lucru si sunt marcate.

Probabil sunt si marcate. Insa scrie clar:
"Plating: Silver plating is both a better conductor and longer lasting in comparison with the traditional tin plating."
Si ne uitam putin si la pret.

Cafea la ibric - io_bri - 10-11-2018

Pentru amatorii de cafea turcească la ibric care sînt acum în Timișoara: am găsit astea la Casa Tineretului, sus la etajul 1 (Ezoteric Fest, azi și mîine, 10-11 noiembrie)            

RE: Cafea la ibric - nechezol - 10-11-2018

Foarte buna postare pe acest topic! Imi place ibricul de pe aparatul de cafea la nisip, l as lua pentru colectia de ibrice.  Daca cineva viziteaza standul, il rog sa ia numarul de telefon al vanzatorului.

RE: Cafea la ibric - lookas - 11-11-2018

(10-11-2018, 14:16)nechezol Wrote: ...Daca cineva viziteaza standul, il rog sa ia numarul de telefon al vanzatorului.

Incearca search "ibric" in pagina cu programul festivalului: http://www.ezotericfest.ro/002_00_program.htm

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

RE: Cafea la ibric - nechezol - 11-11-2018

Fain!
Am intrat ieri, dar pagina asta a ramas "ezoterica" pentru mine.

Inteleg ca magazinul propriu-zis e in Cluj, i am gasit pagina de fb, ibricele turcesti sunt mai multe modele si arata senzational, cel putin in poze. Voi reveni cu informatii legate de locatie si preturi dupa ce voi contacta vanzatorul. Multumesc mult, lookas!

RE: Cafea la ibric - nfs01 - 28-11-2018

Salutare,a incercat cineva cafeaua mehmet? Acolo slune sa o dai in clocot de doua ori.

RE: Cafea la ibric - nechezol - 28-11-2018

Salutare!

Da,  dar sa fie proaspata. Prietena mea a luat din Istambul, macinata pe loc, mi s a parut senzationala, e cafeaua care m a adus in lumea cafelei de specialitate si pana acum e singura care imi place cu adevarat cum iese la ibric. Nici nu am incercat multe, ibricul il folosesc rar.

Legat de preparare, am pus o si eu de vreo doua ori dupa retetele de aici, cu apa incalzita, mi a iesit intotdeauna acruta. Prietena o face punand de la inceput cafeaua in apa rece si la foc mai domol, am si renuntat sa imi mai bat eu capul. Ideea e ca expunerea prelungita la apa nu pare sa o deranjeze. Din punctul(gustul) meu de vedere zic. 

Tot de pe topic am inteles ca aceasta cafea ar fi o varietate de Columbia si am aceeasi chestie cu apreciata pe forum Columbia de la Sarkis. Pusa la 60 grade nu mi place cum iese, pusa in apa rece de la inceput, e pe gustul meu.  

La cutie nu am luat dar tinand cont ca un rest de cafea l am preparat la cateva luni de la cumparare, nu o mai deosebeam de Lavazza, acelasi gust de cafea veche. Daca nu e proaspata, sunt bani aruncati. Pentru ibric recomand si eu, la randul meu, Columbia de la Sarkis.

RE: Cafea la ibric - renatoa - 28-11-2018

Cred ca se incurca ridicarea caimacului cu fierberea/datul in clocot...  Confused
Cand se umfla caimacul cafeaua nu are nici 90 grade ;)

RE: Cafea la ibric - Mihai L - 28-11-2018

(28-11-2018, 20:00)nechezol Wrote: ...
Legat de preparare, am pus o si eu de vreo doua ori dupa retetele de aici, cu apa incalzita, mi a iesit intotdeauna acruta. Prietena o face punand de la inceput cafeaua in apa rece si la foc mai domol, am si renuntat sa imi mai bat eu capul. Ideea e ca expunerea prelungita la apa nu pare sa o deranjeze. Din punctul(gustul) meu de vedere zic. 
Partea cu apa incalzita e OK ca sa limitezi extractia in timp. Iarna sau daca e apa foarte rece, mai ales la un foc domol, dureaza si 10 minute sa fie gata, mai ales daca vorbim de cantitati mai mari.

Daca ii pui zahar, poti sa o fierbi domol si 20 minute sau chiar sa o dai in clocot de 15 ori. Dupa gust. :D

RE: Cafea la ibric - nechezol - 29-11-2018

Nu despre incalzirea asta discutam ci referitor la una dintre retetele prezentata pe topic, cu adaugarea cafelei in apa incalzita la 60 de grade, temperatura care este aceeasi indiferent de anotimp.

Parerea mea este ca este necesar sa se experimenteze si cu ibricul ca mod de preparare, in functie de cafea. Adica este recomandat sa experimentezi cu v60, cu aeropress, dar numai ibricul are o reteta imuabila. Nu prea are logica. Aceste retete provenind din vechime or fi fost bune  probabil pentru sortimentul de cafea uzual la vremea respectiva. Banuiesc ca nu era cine stie ce varietate iar daca era, oricum  era prajita toata la fel. Acum vremurile s au schimbat, cafeaua cere si ea ce i se potriveste mai bine deci trebuie cautat ce anume i se potriveste. Desi nu poti jongla cu toate variabilele, deloc cu gradul de macinare, ramane  de experimentat relatia dintre  temperatura si durata de extractie.

RE: Cafea la ibric - Cafencu - 04-12-2018

(28-11-2018, 20:08)renatoa Wrote: Cred ca se incurca ridicarea caimacului cu fierberea/datul in clocot...  Confused
Cand se umfla caimacul cafeaua nu are nici 90 grade Wink

Eu am acum vreo 3 ibrice de cantitati diferite si un termometru alimentar pentru carne pe care il pun direct in vasul de pe foc. La mine nu s-a intamplat sa citesc mai putin de 96-97(cel mai des) grade cand incepe sa se ridice caimacul asadar nu inteleg de unde sa vina afirmatia/convingerea ca apa are mai putin de 90 grade.
De aici si una din nedumeririle mele legate de metoda "traditionala" care cere sa dai in clocot de 3 ori...concluzia mea este ca indicatiile respective se refera la amestecuri cu Robusta, asa da, din cate am auzit trebuie data in clocot.

RE: Cafea la ibric - renatoa - 04-12-2018

"When brewing Turkish coffee, the foaming occurs at around 70C, much cooler than boiling, which is why it's possible to foam the coffee repeatedly without boiling it--higher than 75C the coffee becomes over-extracted."

https://legacy.sweetmarias.com/library/ibrik-brewing-instructions-from-sweet-marias

RE: Cafea la ibric - KrisssKros - 04-12-2018

(04-12-2018, 20:20)Cafencu Wrote: Eu am acum vreo 3 ibrice de cantitati diferite si un termometru alimentar pentru carne pe care il pun direct in vasul de pe foc. La mine nu s-a intamplat sa citesc mai putin de 96-97(cel mai des) grade cand incepe sa se ridice caimacul asadar nu inteleg de unde sa vina afirmatia/convingerea ca apa are mai putin de 90 grade.
De aici si una din nedumeririle mele legate de metoda "traditionala" care cere sa dai in clocot de 3 ori...concluzia mea este ca indicatiile respective se refera la amestecuri cu Robusta, asa da, din cate am auzit trebuie data in clocot.

- (foarte) posibil sa nu rasnesti suficient de fin;
- posibil sa nu ai proportia corecta apa/cafea;
- posibil sa nu fie calibrat corect termometrul;
- posibil sa amesteci in ea in timp ce este pe foc...
Sunt doar cateva supozitii personale, nu le lua ca pe concluzii categorice. Dar poate merita sa te apleci putin asupra fiecarui detaliu, pentru a fi sigur ca minimizezi sau elimini erorile.

RE: Cafea la ibric - nfs01 - 04-12-2018

Nu syiam ca exista proportia apa-cafea,fiecare isi dozeaza dupa gust.

Cafea la ibric - Mihai L - 04-12-2018

Sunt niste standarde. Exista competitie si de ibric, daca nu stiai.

RE: Cafea la ibric - Cafencu - 05-12-2018

(04-12-2018, 20:43)KrisssKros Wrote: - (foarte) posibil sa nu rasnesti suficient de fin;
- posibil sa nu ai proportia corecta apa/cafea;
- posibil sa nu fie calibrat corect termometrul;
- posibil sa amesteci in ea in timp ce este pe foc...
Sunt doar cateva supozitii personale, nu le lua ca pe concluzii categorice. Dar poate merita sa te apleci putin asupra fiecarui detaliu, pentru a fi sigur ca minimizezi sau elimini erorile.
Din tot ce scrii cred ca sunt in afara discutiei cam toate punctele de mai sus cu exceptia amestecatului, cand pun cafea in apa intr-adevar o amestec atunci, spui ca nu ar trebui sa fac asta? Daca nu fac asta pluteste...
In rest, rasnita mea face cafeaua praf, proportia am variat-o intre 10:1 si 12,5:1, termometrul zic eu ca e OK din moment ce imi arata 99,5 - 99,8 in timp ce clocoteste apa.

Dar hai sa ne aplecam putin asupra caimacului care se incepe sa creasca: ce ar putea sa se "umfle" daca nu apa in apropierea temperaturii de firrbere cand isi mareste volumul datorita proportiei de abur cu care se amesteca cand este foarte aproape de fierbere si care antreneaza in sus cafeaua aflata in masa ei care actioneaza ca un izolator in partea superioara crescand astfel temperatura mai rapid? Mie mi se pare ca e o explicatie rezonabila si care este compatibila si cu ceea ce am citit pe termometru.

Cafea la ibric - Mihai L - 05-12-2018

Nu cred ca apa se dilata, lichid fiind. [emoji3]
Insa cafeaua rasnita foarte fin poate prelua din stratul de aburi.
Cand iei ibricul de pe foc se lasa foarte repede caimacul.
Daca nu este foarte fina, caimacul se va ridica mult mai tarziu sau chiar deloc.

RE: Cafea la ibric - Zwanger - 05-12-2018

*admin edit

Tu sigur stii sa faci cafea?:

https://www.youtube.com/watch?v=I5PtWraNRTY

Granulatia trebuie sa fie ca si cacao, cand prinzi intre degete sa nu simti granulele, sa nu se auda ca si nisipul cand freci degetele intre ele.

Cafea la ibric - Mihai L - 05-12-2018

(04-12-2018, 20:53)nfs01 Wrote: Nu syiam ca exista proportia apa-cafea,fiecare isi dozeaza dupa gust.

Si apropo, cantitatea de cafea influenteaza caimacul. Volum, densitate.

RE: Cafea la ibric - Cafencu - 06-12-2018

(05-12-2018, 00:23)Zwanger Wrote: *admin edit
Tu sigur stii sa faci cafea?:

https://www.youtube.com/watch?v=I5PtWraNRTY

Granulatia trebuie sa fie ca si cacao, cand prinzi intre degete sa nu simti granulele, sa nu se auda ca si nisipul cand freci degetele intre ele.

Domnu' eu zica stiu sa fac cafea chiar daca nu respect intocmai reteta de acolo ci o adaptez in functie de material si de scopul urmarit.
Multumesc pentru video, l-am vazut pe asta si alte 5 pe aceeasi tema a cafelei la ibric.
Daca l-ai vazut si tu in calitatea ta de preparator de espresso ce spui, tu stii sa faci cafea?

RE: Cafea la ibric - nechezol - 10-12-2018

*admin edit

Revenind la urbanitate si on topic , am masurat cu termometrul meu (Fantast, sau cum i o spune) de la Ikea, iar in ibricul meu, temperatura este de 93-94 cand incepe sa se ridice apoi l am luat de pe foc la 96 grade Cel de sus. A nu se intelege ca termometrul meu este infailibil, spun doar ce valori mi a aratat.

Logica imi spune ca temperatura depinde si de forma ibricului, la un ibric mai "deschis"  temperatura la care se ridica caimacul ar trebui sa fie mai mare. Eu folosesc un ibric turcesc cu  forma de "cioc de papagal", forma care spune Mihai Honciuc (in interviul filmat de Liviu) ca este preferabila, probabil exact acesta fiind motivul, acela ca temperatura este mai mica in momentul ridicarii caimacului intr un asemenea ibric.

Legat de "metoda traditionala", sunt si eu de parerea colegului Cafencu, ca o metoda traditionala nu e automat cea mai buna. Gustul cafelei se schimba imediat odata cu schimbarea valorii unui parametru, aceasta metoda traditionala poate fi buna ca exemplu si atat. Trebuie experimentat cu ibricul la fel ca la orice mod de preparare.

RE: Cafea la ibric - Lyvyoo - 10-12-2018

Am editat postarile cu pricina. Am doua rugaminti - sa ramanem ontopic, indiferent de durerile de cap legate de alti useri (pt asta dati report sau discutati in privat despre gramatica) si sa ne respectam prin limbajul folosit  indiferent de nivelul cunostintelor (evident ca apelativul "ma" nu are ce cauta in acest forum).

RE: Cafea la ibric - Cafencu - 11-12-2018

Eu nu prea ma impac cu metoda de manual pentru ibric din mai multe motive dar de dragul discutiei am facut o portie sambata:
- am strans surubul pana aproape de blocare si am rasnit 8 grame de cafea in vreo 5 minute
- am folosit ibricul de capacitatea cea mai mica, ~200+ ml in care am pus 80ml apa
- am pus cafeaua praf in apa complet rece si am amestecat-o de min. 10 ori
- am folosit ochiul cel mai mic la care am facut o flacara mica mica
- am bagat termometrul si m-am inarmat cu rabdare.
Am observat urmatoarele:
- dupa 2 minute si pe la 93 grade a inceput sa se umfle: am lasat-o cat sa se schimbe culoarea pe toata suprafata lucru care a mai durat ~30 secunde
- cand am luat-o de pe foc termometrul arata ~96 grade

In consecinta imi pastrez concluzia si dupa acest test, temperatura in nici un caz nu e in jur de 90 grade ci mai degraba in jur de 96-97. Am observat ca finetea macinaturii de cafea intr-adevar influenteaza procesul iar pusul in apa rece aduce o paleta mai ampla de gusturi in produsul final dar din pacate pentru mine si ce incerc sa evit adica si (niste)acreala de care ma lipsesc cu drag.
Asa ca raman la metoda mea proprie si personala...

In loc de epilog si sigur off-topic: de 2 zile mi s-a decalibrat termometrul, cand fierbe apa arata fix cu 5 grade mai putin, m-or fi ajuns blestemele  Angel ...

RE: Cafea la ibric - Mihai L - 11-12-2018

As zice ca tot nu e OK metoda.
La ibrice este importanta capacitatea. Insa chiar daca e conic, in cel de 200ml cred ca ar trebui sa prepari catre 150ml, nu 80. La 80ml deja este comparabil cu un ibric drept.
Am un ibric de cupru de 400ml, fac 300ml cafea in el.
Ideea este ca aburii care se ridica sa fie retinuti in zona conica si sa favorizeze ridicarea caimacului.

RE: Cafea la ibric - r1r2000 - 11-12-2018

Si la.mine tot pe la 92 de grade incepe sa se ridice cafeaua