Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
China vs Italy - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Espressoare (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare)
+--- Thread: China vs Italy (/Thread-China-vs-Italy)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: China vs Italy - renatoa - 19-04-2026

Bagam Korea in aceasi oala cu China ?
Samsung vs Huawei ? Smile

RE: China vs Italy - cyrusct82 - 19-04-2026

Pai in curând cred că așa va fi
In loc de China vs Italy punem China vs Korea (de Nord Biggrin )

RE: China vs Italy - edri - 20-04-2026

Intre timp vin indienii https://www.stiripesurse.ro/tranzactie-surpriza-in-industria-cafelei-gigant-indian-intra-in-romania-unde-isi-face-prima-baza-din-europa_3878897

RE: China vs Italy - renatoa - 20-04-2026

Nu avem treaba cu astia, este noul val de Robusta specialty indian, care il dau la pret de Arabica, zicand ca nu are treaba cu ala "inferior" vietnamez. Nu ma grabesc sa le verific afirmatiile.

https://www.vidyacoffee.com/green-coffee#dataItem-l9mjeawk

RE: China vs Italy - renatoa - 20-04-2026

Daca n-ar fi de plans... e amuzant cum ni se explica in ultimele postari din topicul Lagom Casa (#22) la ce tehnici de strecurare prin sistemul ciuruit de taxere al EU recurg asiatici... numai sa fie clientul satisfacut Smile
Se vede cine tine cu mine, clar ca nu Ursula Tongue

Ca sa fiu clar inteles, nu am treaba cu actorii implicati in aceste practici, de nici o parte, ci doar semnalez fenomenul in sine.
Unii vor sa vanda, ceilalti sa iasa cat mai ieftin... there is no loss in win-win Smile

RE: China vs Italy - Mihai L - 20-04-2026

Hmmm…
Scopul lor principal este sa vanda, nu neaparat sa fie clientul satisfacut. De asta se si chinuie sa gaseasca portite.
Ia sa fi scazut pretul la 100 euro, toti clientii erau multumiti.  Smile

RE: China vs Italy - cyrusct82 - 20-04-2026

Pai nu
Pentru că unii nu sunt mulțumiți dacă nu scrie Made in Italy, chiar și la 100€

RE: China vs Italy - Mihai L - 20-04-2026

Poate intelegeti macar din alte experiente despre ce e vorba cand discutam de fabricile chinezesti. Partea a doua a interviului explica suficient de clar:
https://www.youtube.com/watch?v=tS_fJJxMjn4

RE: China vs Italy - cyrusct82 - 24-04-2026

https://youtu.be/RZ3XclskLUI?is=msDV499PTGz63dD2
"In timp ce UE produce documentație pentru consultanță........" My

RE: China vs Italy - Mihai L - 25-04-2026

Poate nu a fost suficient de clar: vorbim de o concurenta intre statul chinez si o companie privata.
Daca baga suficienti bani UE in Volvo poate si aia ajungeau lideri la nivel mondial. Dar la noi este alt model de afaceri, statul nu este bagat pana la gat in companii.
UE nu este proprietar in companiile private.

RE: China vs Italy - cyrusct82 - 25-04-2026

Așa e Mihai cea mai buna politică este cea în care trebuie foarte multa consultanță și făcute studii peste studii de fezabilitate.

La nivel de UE se stabilesc niste standarde. Nu vine nimeni sa-ti impuna ce sa produci, nici sa-ti dea bani sa te dezvolti ca sa inunzi toate pietele.
Este un alt gen de economie, bazata pe stat.
Daca tot zici de studii, hai sa vedem daca te lasa chinezii sa intri la ei pe piata. Tot decizia statului va fi, indiferent de standarde.
Pe scurt, nu este o economie libera, concurentiala.

RE: China vs Italy - alin1970 - 25-04-2026

Mihai tu chiar crezi ca un espressor bun , bine facut e musai sa coste multe mii de euro ? Sau o rasnita etc ? Nu este vizibil faptul ca firmele europene baga prea mult profit in buzunar in loc sa produca mai mult cu un profit mai mic .

RE: China vs Italy - renatoa - 25-04-2026

Nu neaparat mai mult profit... poate la multi le ajunge ala care il au... dar scad productia, si cresc pretul.
Pentru ca marketingul i-a sigurat ca mai repede vinzi ceva la 1000, decat 10 bucati din acelasi ceva la 100.
Adica s-au lenevit... sau lacomit... al doilea termen a fost preferat cand a fost creeat termenul greedflation.
Productie mai mica implica cheltuieli mai mici, cu orice, aprovizionare, spatii, personal... iar profitul ramane acelasi.
Pai cine n-ar prefera mai putina bataie de cap ?
Scriam acum 5 ani sa ne fereasca ... universul... ca acest trend sa nu ajunga si in produsele de baza...
Nu vi se pare ca aici am ajuns ?

Ce e dubios in toata teoria de mai sus ? Unde e competitia ?! De ce nu vine unu mai harnic sa sparga piata si sa ii scoale din somn pe restul? Oare EU nu a avut grija ca toti sa adere la modelul asta ?
Acum ca au venit chinezii, unora nu le convine... incearca sa explica ca nu asta inteleg ei prin competitie...

RE: China vs Italy - distrugatorul - 25-04-2026

Cand va aud parca imi aud parintii. Mentalitatea asta e specifica unei epoci
Sunt atatia oameni care au atatia bani de isi pun si in cap. Ce sa faca cu banii aia?? Dupa ce au deja 5 case 2 masini si 10 conturi babane…
Cumpara diferite obiecte de lux
Asta înseamnă ca irosesc bani? Ce sa faca cu banii aia? :)))))

]Evident ca unii se vor imbogati pe scheme de marketing sau vor da tzepe dar sunt si produse de lux din toate domeniile de activitate la care nu mai stai sa faci calcule rationale. Pur si simplu merita.
Asta e capitalismul…unii se imbogatesc pt ca au idei bune de marketing. Altii pt ca se adreseaza unor segmente de populatie nisate care sunt dependente de lux. De asta unii stau in apartamente de lux de 50 mil dolari in centrul new york, iar altii intr-o garsoniera in Drumul Taberei

Ah ca sunt unii care au o
chiftea in stomac si abia traiesc de pe o zi pe alta si pacaliti de acest marketing se arunca la echipamente de mii de euro…asta e viata
Nu e doar vina marketingului agresiv ci si a prostiei lor.

Ma bucur ca au inceput chinezii sa produca puternic pe toate palierele de la masini pana la espresoare

Acum toata lumea are de unde alege si nu mai e nevoie sa demonizam piata produselor de lux
Oamenii au ratiune si vor discerne ce merita si ce nu

RE: China vs Italy - vdub - 25-04-2026

Greedflation este cat se poate de real, si cu efecte tot mai vizibile de la pandemie incoace dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem jocul murdar al chinei in timp ce nici macar nu incercam sa schimbam ceva in ograda noastra.
Modelul de business al chinezilor este parte a unei strategii nationale mai ample, menite sa domine sectoarele industriale globale indiferent de riscuri si ce resurse implica aceasta extindere.
Cele mai clare si cunoscute exemple sunt Huawei si BYD, cea din urma inregistrand anul trecut datorii de 44 miliarde dolari catre furnizori.
Desi domina piata globala de electrice si am crede ca in interiorul companiei e totul lapte si miere, BYD a ajuns in acel punct pentru ca termenele de plata catre furnizorii de componente au fost extinse la 275 zile  in timp ce in Europa, termenele sunt de 50-60 zile Huh .
Nu pare chiar mare scofala dar cand lucrezi la un astfel de furnizor si nu-ti mai primesti salariul cateva luni, iti este redus sau chiar pierzi locul de munca pentru ca firma intra in faliment, inseamna ca avem o problema serioasa si BYD sau producatorul de espressoare este sursa ei.

Asa cum am precizat si in cealalta postare, chiar nu am nimic impotriva produselor chinezesti si cumpar atunci cand pe-aproape nu am alternative, fie ele si putin mai scumpe.
La mine e simplu. Nu cumpar niciodata produse europene noi daca au pret nejustificat de mare si chinezesti noi pentru ca nu vreau sa pun umarul la planul diabolic al Chinei.

Recomand acest mini-documentar de 15m pentru a intelege cum opereaza companiile chinezesti si de ce sunt un pericol pentru productia locala... asta care a mai ramas.

Este foarte bine sa avem de unde alege.
Fiecare alege ce doreste, dupa pricepere si buzunar.
A cam trecut vremea cand se recomandau doar aparatele scumpe, icoane italiene, germane, elvetiene pe motiv ca doar ele pot aduce gustul bun in ceasca.
Aparatele chinezesti vandute azi de Barshaker si altii, acum cativa ani erau hulite si batute cu pietre.
Au cam apus acele vremuri.

(25-04-2026, 10:56)alin1970 Wrote: Mihai tu chiar crezi ca un espressor bun , bine facut e musai sa coste multe mii de euro ? Sau o rasnita etc ? Nu este vizibil faptul ca firmele europene baga prea mult profit in buzunar in loc sa produca mai mult cu un profit mai mic .
OK, am inteles, nu ai deloc idee ce inseamna sa produci un espressor.
Proiecte, prototipuri, teste, verificari, totul reluat pana este OK. Totul cu oameni priceputi in domeniu, productie de unicate, care te costa. Nu exista profit.
Avizare produs. Plan de afaceri, productie, depozitare, transport. Contracte cu furnizori de piese si componente, relatii cu service-uri.
Toate astea au niste costuri care se intind pe ani, nu pe primul espressor vandut.
Hai sa vedem acum ce inovatii au adus chinezii pe piata asta, de pilda.

(25-04-2026, 12:36)vdub Wrote: Greedflation este cat se poate de real, si cu efecte tot mai vizibile de la pandemie incoace dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem jocul murdar al chinei in timp ce nici macar nu incercam sa schimbam ceva in ograda noastra.
Modelul de business al chinezilor este parte a unei strategii nationale mai ample, menite sa domine sectoarele industriale globale indiferent de riscuri si ce resurse implica aceasta extindere.
Cele mai clare si cunoscute exemple sunt Huawei si BYD, cea din urma inregistrand anul trecut datorii de 44 miliarde dolari catre furnizori.
Desi domina piata globala de electrice si am crede ca in interiorul companiei e totul lapte si miere, BYD a ajuns in acel punct pentru ca termenele de plata catre furnizorii de componente au fost extinse la 275 zile  in timp ce in Europa, termenele sunt de 50-60 zile Huh .
Nu pare chiar mare scofala dar cand lucrezi la un astfel de furnizor si nu-ti mai primesti salariul cateva luni, iti este redus sau chiar pierzi locul de munca pentru ca firma intra in faliment, inseamna ca avem o problema serioasa si BYD sau producatorul de espressoare este sursa ei.

Asa cum am precizat si in cealalta postare, chiar nu am nimic impotriva produselor chinezesti si cumpar atunci cand pe-aproape nu am alternative, fie ele si putin mai scumpe.
La mine e simplu. Nu cumpar niciodata produse europene noi daca au pret nejustificat de mare si chinezesti noi pentru ca nu vreau sa pun umarul la planul diabolic al Chinei.

Recomand acest mini-documentar de 15m pentru a intelege cum opereaza companiile chinezesti si de ce sunt un pericol pentru productia locala... asta care a mai ramas.
Asta pentru ca economia are legile ei. Nu asculta de politicieni. Iar asta se vede peste tot unde au incercat sa faca ceva altfel decat ceea ce e natural din punct de vedere economic.

Pai tot ce spui tu, a fost facut acum multi ani, s-au amortizat de mult acele costuri.
Vorbesti de un espressor de parca ar fi o naveta spatiala. contine o mana de componente, relativ usor de produs. Prea exagerezi.
Sa iti aduc aminte ca sunt espresoare pe care se cere 20.000 de euro ? crezi ca s-au facut mai multe cercetari decat pentru o masina ? Sunt masini mai ieftine decat un espressor.
Nu stiu de ce ne tot contram aiurea.
Esti liber sa cumperi ce doresti.
Eu sunt prea sarac pentru astfel de espressoare vandute la pret de nestemate.
Pe mine, cumparator nu prea ma intereseaza cine produce aparatul.
Important este sa pot face o cafea buna si cu un buget redus. Daca in bugetul alocat voi gasi aparatura europeana, cu atat mai bine. Dar daca imi zici ca trebuie sa platesc multe mii de euro ptr ca teste, planuri de afaceri , cercetare, etc. Atunci, pe mine m-ai pierdut de client. Dar are balta peste.

RE: China vs Italy - distrugatorul - 25-04-2026

Asta e piata produselor de lux
E aceeasi poveste la autovehicule care nu justifica preturile alea in mod obiectiv…dar au piata lor
Espresoarele tot mai aunt cum mai sunt la 10-15 mii iei ceva top
Eu cu rasnitele am problema. Acolo sunt preturi exagerate pentru nimic

Este un lux doar pentru ca inca exista cumparatori care doresc a plati asemenea preturi. Nu ar trebui sa fie un lux sa bei o cafea buna acasa. Se poate si fara a fi un lux .

RE: China vs Italy - renatoa - 27-04-2026

"Raspunsuri" europene, mai curand la Decent, au fost chiar inainte de valul chinez... nu e curios ca nu le-a luat nimeni in seama?...
Acum mai bine de 10 ani aveam https://www.xenia-espresso.de/... daca are cineva rabdare sa cerceteze care mai e starea actuala a proiectului, ca de vandut pe undeva...

Urmasul lui pare sa fie alta masina, prezentat conceptul acum 2 ani, si lansata la recentul San Diego Coffee Expo
Decarteaza cineva 2700 euro pe un super automat ?
https://nunc.coffee/en

RE: China vs Italy - edri - 27-04-2026

(25-04-2026, 13:38)alin1970 Wrote: ....Nu ar trebui sa fie un lux sa bei o cafea buna acasa. Se poate si fara a fi un lux .
Nu ar trebui si nici nu este un lux pentru cine alege in principal pe baza acestui criteriu - cafea buna acasa. Sunt destule exemple chiar pe forum de pasionati care cu espressoare < 2-300 euro obtin rezultate foarte bune, sunt multumiti si altii cu espressoare de > 2000-3000 euro sunt nemultumiti si vor altceva. "Cafea buna acasa" e un criteriu esential, dar altii mai au si alte criterii de alegere, ceea ce e foarte bine. Ce nu-i bine este incrancenarea de a-i ataca pe cei care se declara multumiti si argumenteaza de ce nu e nevoie sa cheltuie sume mari de bani pentru a bea o cafea buna acasa!

RE: China vs Italy - distrugatorul - 27-04-2026

Pai tocmai asta este. Nu aia cu echipamente de mii de euro “ataca”
Ataca astia de care spui tu ca au echipamente de 2-300 euro. Eu nu am vazut unul cu echipamente scumpe sa ia in zeflemea pe unul cu echipament ieftin. Ba dimpotriva retorica de baza aici este…ce fraieri sunteti ca dati mii de euro pe tot ce e scump cand puteti aceeasi calitate cu mult mai ieftin

Si sunt perfect de acord cu tine
Unde ar mai fi frumusetea acestui forum daca ar avea toti echipamente scumpe?

RE: China vs Italy - Mihai L - 27-04-2026

(25-04-2026, 13:09)alin1970 Wrote: Pai tot ce spui tu, a fost facut acum multi ani, s-au amortizat de mult acele costuri.
Vorbesti de un espressor de parca ar fi o naveta spatiala. contine o mana de componente, relativ usor de produs. Prea exagerezi.
Sa iti aduc aminte ca sunt espresoare pe care se cere 20.000 de euro ? crezi ca s-au facut mai multe cercetari decat pentru o masina ? Sunt masini mai ieftine decat un espressor.
Nu stiu de ce ne tot contram aiurea.
Esti liber sa cumperi ce doresti.
Eu sunt prea sarac pentru astfel de espressoare vandute la pret de nestemate.
Pe mine, cumparator nu prea ma intereseaza cine produce aparatul.
Important este sa pot face o cafea buna si cu un buget redus. Daca in bugetul alocat voi gasi aparatura europeana, cu atat mai bine. Dar daca imi zici ca trebuie sa platesc multe mii de euro ptr ca teste, planuri de afaceri , cercetare, etc. Atunci, pe mine m-ai pierdut de client. Dar are balta peste.
Ai impresia ca asa lucreaza o fabrica serioasa? Angajeaza designeri, proiectanti, fac teste si prototipuri si cand au produsul, gata, ii dau afara pe toti…?
Lumea lucreaza in continuare. Modele noi, imbunatatiri la cele vechi, etc. Toti iau salariu, ca de aia muncesc. Cate modele are numai Lelit, de exemplu?

Espressor de 20.000 euro. Practic te plangi ca un tir e scump, desi tie nu-ti trebuie un tir. Ai nevoie de boiler de 20-30 litri, 3-4 grupuri? Deschizi cafenea in buricul targului si ai 3000 clienti zilnic?

RE: China vs Italy - alin1970 - 27-04-2026

Vorbeam de un levier casnic elvetian Manument Leva, nu de aparatura pentru bar.
Doar ca exemplu de vandut fier la pret de nestemate.

(27-04-2026, 14:15)Mihai L Wrote: Ai impresia ca asa lucreaza o fabrica serioasa? Angajeaza designeri, proiectanti, fac teste si prototipuri si cand au produsul, gata, ii dau afara pe toti…?
Lumea lucreaza in continuare. Modele noi, imbunatatiri la cele vechi, etc. Toti iau salariu, ca de aia muncesc. Cate modele are numai Lelit, de exemplu?

Te rog, fara citate din brosurile de marketing ale unor fabrici din industria adevarata.
Nimic din ce ai scris mai sus nu se aplica in lumea cafelei.
Nimic din evolutia pietei sau ce gasesti intr-o masina europeana cand o deschizi nu sugereaza tehnologie din mileniul actual.
Mergi in street view la cateva firme care le consideri tu relevante si o sa vezi cladiri care pot fi la fel de bine service-uri auto.

Cat despre masinile de care vorbeste Alin, acelea sunt exemplificari clare de produse greedflation. Strietman, Kaffelogic, sunt exemple fara numar...
Macar in industria de tuning auto vezi unicate, astia au pretentia sa vanda acelasi produs ani de zile, atat timp cat le merge. Adica gasesc portofele groase.
Dar nu cumva sa apese putin pe pedala si sa scoata 10 bucati pe luna in loc de 3, cu aceiasi oameni si aceleasi resurse, dar cu mai putine pauze... de cafea... ca ar fi jale, ar trebui sa le scada pretul si se strica... armonia universului...

RE: China vs Italy - distrugatorul - 27-04-2026

Tu ai dreptate dar noi toti stim ca nu rasturnam noi economia de piata si marketingul cu forumul nostru de espressomani. Suntem o picatura intr-un ocean
Or in conditiile astea de ce ne agitam? Nu dau faliment La Marzocco pt ca nu cumparam noi de suparare
Ei tot la nivelul ala de pret vand sau poate chiar scumpesc
Pt ca sunt destui care isi permit chiar daca in fond ele sunt 4 fiare indoite…cerere si oferta
Pana la urma asa cum am spus mai sus: cand ai de toate si te dau banii afara din casa de ce sa nu ii imbogatesti pe producatori daca tot te dau banii afara din casa?
Banii sunt facuti sa circule si asta e avantajul lor: poti face comparatii pe pielea ta intre un echipament de 300 euro vs unul de 3000 euro si decizi cu care ramai

Vrei sa discutam si despre cum se fac bani ?
De ce a ajuns sa fie asa zisul lux ceva normal, si il ridicam in slavi, cand de fapt in majoritatea cazurilor cei de il afiseaza au facut banii pe cai sa zicem... imorale...

RE: China vs Italy - edri - 27-04-2026

Se pare ca nici chinezii, nici italienii nu sunt cei care invadeaza piata de espressoare in Europa  Tongue https://www.zf.ro/companii/romania-la-un-pas-sa-devina-cel-mai-mare-exportator-de-espressoare-22562664