![]() |
|
Extractia... pentru incepatori - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori) |
RE: Extractia... pentru incepatori - Darsidius - 05-01-2023 Temperatura prea mica, macinatura prea fina inca. Nu ai ce cauta pe single origin mabo cu curgeri de cafele italiene. RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 05-01-2023 Ca temperatura acum aveam 91 de grade. 90% extrag 90-94 de grade in functie de cafea. Ce se vede in poza e temperatura dupa extrctie. Extractia ar trebui sa o duc deci in maxim 25-26 secunde, ratie 1:2-2.5, temp. 93 grade? Poti sa imi explici de ce ar trebui sa fac macinatura mai grosiera ? (Adica logica din spate, imi place sa inteleg “De ce?” nu doar sa fac) Mersi? RE: Extractia... pentru incepatori - Darsidius - 05-01-2023 Ethiopia este o cafea care cere cea mai grosiera macinatura in comparatie cu orice alta origine. O curgere mai lenta prin puck inseamna o pierdere de temperatura mai mare pentru ca volumul de apa mic va ceda multa caldura pucului de cafea care e la temp camerei. Curgerea ta este mult prea lenta pentru o cafea single original prajire light-medium (omni-roast), asa ca trebuie sa urci temperatura si sa mergi mai grosier ca sa maresti extractia. RE: Extractia... pentru incepatori - tektbar - 05-01-2023 Are mare dreptate Darsidius, cu același lucru m-am confruntat si eu. Am o Gelana Gheișa de la drop. Este prajita light, si fiind o etiopie prima data m-am dus la o râșnire fina, temperatura de 90-92 18g in, 30 sec 36 out. Super acra, nu înțelegeam nimic. Apoi am ajuns sa rasnesc prea grosier, a curs prea repede si in loc sa o arunc am gustat,mi-a placut , am mai crescut temperatura si acum o scot la 96 grade cu preinfuzie 5 secunde out 40g in 25 secunde si este dulce. RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 06-01-2023 Cu Kinu Simplicity si cu Flair 58, cu Columbia El Paraiso decaf de la Kawa (trebuie rasnire foarte fina), cumva prefer extractiile lungi (aprox 45 s), pe temperatura maxima, fata de extractiile de aprox 25 s. Shot-ul are mai multe straturi de note (layered) la extractiile lungi si mi se pare mai dulce, fara dezechilibre majore. Asta ca observatie, probabil ca e o aplicatie a ce tot zicea Darsidius ca la conice sunt bune conditiile de extractie care sa favorizeze cresterea randamentului (temp mare, durata mai mare a extractiei). RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 06-01-2023 Dar aceeasi modalitate, cu extractii lungi, Kinu si Flair, cu o etiopie spalata nu merge deloc, gust neclar, nedefinit, spre amar. RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 03-04-2023 Ma confrunt in ultima perioda cu o problema ciudata.. extractie trage mereu intr o parte (90% in aceasi parte) chiar daca fac WDT, cu preinfuzie/fara, indiferent de cafea, indiferent de orice factor.. am incercat tampare direct, cu nivelator, fara, cu tamper dinamlmetric autonivelant, fara, cu Atom/DF64 samd.. apa curge normal, uniform dar extractia arata mereu asa. Se blondeste mai repede in parte respectiva. Gustul pare ne echilibrat. https://drive.google.com/file/d/1PZZiRcaa9QVg49U7xDIcM6wk0WMo4ruH/view?usp=drivesdk https://drive.google.com/file/d/1l2nvIrMhqsfm1B8Lm5yuGP_RVWwK0dL8/view?usp=drivesdk RE: Extractia... pentru incepatori - Darsidius - 03-04-2023 Folosesti ceva pahar sa transferi macinatura in PF? daca da, atunci de acolo e, probabil esti dreptaci. Daca nu fa un flush fara pf si vezi daca iti curge apa mai multa in partea aia, poate nu e nivelata masina. In rest pt paharele de hartie, straight to jail! RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 03-04-2023 Macin direct in PF, nu folosesc pahare, chestii intermediare.. dar si daca folosesc, la fel curge.. apa curge normal, nu prefera o parte anume. RE: Extractia... pentru incepatori - miro - 03-04-2023 (03-04-2023, 17:09)Darsidius Wrote: In rest pt paharele de hartie, straight to jail! :D :D RE: Extractia... pentru incepatori - HerrMess - 04-04-2023 @Daniul: ai pus un boloboc pe aparat? RE: Extractia... pentru incepatori - adiszep - 04-04-2023 Eu cred ca e wdt problem sincer. Extractia... pentru incepatori - umarianos - 04-04-2023 Pune un video să vedem exact cum se comportă. Dacă fenomenul pozat de tine se întâmplă pentru 2sec. și fix atunci ai pozat tu iar după cele 2 secunde acuzate se uniformizează totul și curge uniform pe centru, atunci nu ai nici o problemă pe partea asta ci problema este în altă parte (râșniță, apă, cafea, papile) Sent from my SM-A336B using Tapatalk RE: Extractia... pentru incepatori - Talisker - 04-04-2023 Cred ca este doar karma proasta pentru folosirea paharelor de hartie Extractia... pentru incepatori - vlaicu - 04-04-2023 Ai curățat recent sita de dus și disperserul din grup? Mergea bine înainte? Eu am pățit asta, la alt aparat fără e61 când apa era împinsă mai puternic printr-o parte (un fel de jet puternic) care-mi eroda pucul. Motivul era ca dusul era foarte murdar de cafea, uleiuri și apa nu mai ieșea bine peste tot. Dacă pucul arata normal după extracție atunci è foarte posibil ca distribuția cafelei în pf sa fie neuniforma. Nu m-am prins dacă era o glumă cu poloboc-ul, clar nu de la înclinație e problema. Ar fi fost dacă ti-ar fi ieșit cafeaua uniform de peste tot dar curgerea s-ar grupa într-o parte (vezi cazul leverelor când grupul se înclină în față). As zice sa cureti bine grupul cu pully + sita oarbă, il clătești bine, apoi cureți placa de dispersie, dușul, garnitura in apa fierbinte + pully. Desfaci grupul, il ungi cu vaselina corespunzătoare și mai bagi o fisă, vezi dacă tot asa iese. RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 06-04-2023 https://youtube.com/shorts/m9xC2rMboRA?feature=share aceasta este o extractie. Rasnita: Atom 75 Am rasnit direct in PF cu miscarea portafiltrului pentru a nu se face “varf” si pt uniformizare. Dupa am facut WDT, nivelare si tampare (am facut 2 shoturi consecutive, unul fara nivelare) In video poate nu se vede dar partea care curge mai repede se blondeste mai repede. In partea din spate curge 99% mereu. Alte detalii: Apa aquatique + filtrata de la retea cafea: Etiopia Guji Temp: 92 grade Preinfuzie 4 secunde cu robineg deschis la 2g/s Grup curatat inainte cu 2 zile, dat jos tot de pe grup, totul e uns. La sfarsit de saptamana e curatat mereu tot aparatul deci nici vorba de murdarie adunata. Edit https://youtube.com/shorts/HO6_zKmv-IA?feature=share Un video cu curgerea apei, robinetul deschis 1+1/4 ca sa curga 9-11g/s RE: Extractia... pentru incepatori - adiszep - 06-04-2023 Eu as rasni puțin mai fin și as avea grija sa fac wdt mai bine. După wdt înainte de tampare ai suprafața plana? Pt ca eu am observat ca așa trebuie sa fie, gata “nivelată”. Extractia... pentru incepatori - umarianos - 06-04-2023 Mie mi-e clar că este o eroare în pregătirea pucului dar și tot ansamblul este ușor înclinat. (ați ras voi de boboc) Ar mai fi: Presiunea extractiei cam mare. Cafeaua ușor insolubilă ori prăjirea ușor ratată ori este deja pe final de oxidare, Aici tine de gusturi ce e drept dar tot tu zici că este un gust neechilibrat. RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 06-04-2023 WDT fac din plin. Si cu, si fara, problema apare. Dupa WDT, suprafata este plana, uniforma. Cafeaua are 16 zile daca nu ma insel, gustul da, este neechilibrat. Voi incerca sapt viitoare cu alta cafea. Cu alta rasnita, cu WDT si mai si:() RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 07-04-2023 Sa fie o problema la grup? Un defect de fabricatie, nu stiu. Poate sunt colegi pe forum care pot analiza si aceasta posibilitate. RE: Extractia... pentru incepatori - Florinush - 07-04-2023 Începătorul de mine a deteriorat sita de duș forțând portafiltrul echipat cu sita blind și un comprimat de urnex; am observat când am scos sita de duș pentru curățare, am "îndreptat-o" cu un ciocan de cauciuc și urmează să fie înlocuită. Tot așa curgere aveam și eu. Cum se prezintă pucul după extracție? Tamperul și coșul ce dimensiuni au? RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 08-04-2023 Schimbat sita de dus, garnitura, rasnit direct in PF, WDT, nivelare, tampare -> shotul tot asa iese Alt shot, rasnit direct in PF, fara WDT, nivelare, tampare -> identic O sa desfac in 2-3 ore tot grupul E61, voi curata si il voi unge din nou. Tamperul e 58.5mm si am doua, unul normal si unul autonivelant cu arc de 15kg. Sita IMS nanotech 16-18g, umplu sita cu 17,5-18g de cafea. Pucul dupa extractie nu e crapat, nu are gauri. Maine mai trag 3-4 shoturi si o sa vad daca e ok dupa ce desfac tot grupul.. Alta problema in afara de aparat in sine nu vad... RE: Extractia... pentru incepatori - George 18 - 08-04-2023 (08-04-2023, 15:12)Daniul Wrote: Schimbat sita de dus, garnitura, rasnit direct in PF, WDT, nivelare, tampare -> shotul tot asa ieseAi încercat și cu alta sita? Eventual alta combinație sita/PF? RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 08-04-2023 Asta inca nu.. Doar un PF naked, la PF cu 2 iesiri cafeaua iese uniform si nu pot vedea extractia.. Daca ar fi sita devina ar trebui sa curga si in alte parti daca invart de ea, nu? RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 09-04-2023 Am incercat azi sa trag de curiozitate un shot cu DF64.. spre surprinderea nea, shotul a fost centrat perfect… s a blondit uniform.. aceasi cafea, aceasi tehnica de pregatire.. Nu mi explic de ce, macinatura a fost apropriata ca finete, la fel si timpii de extractie.. cu DF64 n am mai tras un shot de cand a venit dar si el tragea un pic intr-un loc.. mai trag poate unul cu DF64 si vad daca e noroc? RE: Extractia... pentru incepatori - adiszep - 09-04-2023 Ti-am scris mai sus… e puck prep :) RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 09-04-2023 Am scris ca am facut aceasi tehnica.. nimic diferit.. singura diferenta este ca am rasnit in pahar.. dar am rasnit si cu Atom 75 in pahar si la fel a iesit Extractia... pentru incepatori - vlaicu - 09-04-2023 La fel bine sau la fel prost? Oricum è tare dubios, inclin din ce în ce mai mult spre un Puck prep defectuos. E posibil sa nu îți dai seama unde faci greșeala pentru ca vine ca un automatism Cu toate astea, dacă ai cafeaua nivelata bine înainte de tampare (evita nivelatoarele, faci WDT, pui tamper cu autonivelare, apeși). Eu am renunțat la nivelator, mai mult îmi crea probleme. RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 10-04-2023 Am desfacut si rasnita, cutitele si am verificat alinierea. In spatele cutitului de sus a fost o groaza de cafea.. dupa curatare am incercat sa o aliniez cu markerul iar spre surprinderea mea, dupa ce am intors cutitul de sus am gasit o pozitie in care cutitele erau aliniate foarte bine, 98% din market s-a sters sus (jos era sters tot). Am tras un shot, WDT din plin, am mutat cafeaua peste tot, problema din cate vad s-a cam rezolvat acum.. Este posibil ca, cafeaua veche ramasa in declumper sa fie problema? Adica cafeaua veche curge prima in PF si cumva sa ramana in acelasi loc si dupa WDT???♂️ RE: Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 10-04-2023 Este extrem de posibil. Din cafeaua veche s-au dus uleiurile si alte componente. Ca sa verifici, macina azi cafea pentru un espresso si prepara-l maine. In cateva ore de la macinare si lasata in aer liber (nu in punga/borcan) vei vedea ca deja nu mai miroase cafeaua macinata. |