Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Staresso Mirage - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: (Alte) Moduri de preparare a cafelei (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Alte-Moduri-de-preparare-a-cafelei)
+--- Thread: Staresso Mirage (/Thread-Staresso-Mirage)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Staresso Mirage - renatoa - 18-10-2025

E prima oara cand aud de channeling la Mirage, adica la o sita de 53, pentru mine asa ceva nu exista, mai ales la +18g.
Si n-am nici un respect pentru modul cum prepar pucul, de asta am si fugit de 58.
Continui sa cred ca totul tine de rezistenta care o opune fundul sitei la iesire.
As incerca sa o maresc cu 1-2 straturi de hartie filtru pe fund.

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 18-10-2025

(18-10-2025, 10:30)renatoa Wrote: E contrara legilor... firii Smile ... ce numesti solutie la acru. Confused Huh
Macinat mai grosier si doza mai mica nu poate fi decat subextractie... care de regula este acida.
Si la Mirage macar ai mai putea compensa cu o presiune mai mica, pompat mai lent, dar nu cread ca vorbesti de o extractie pe Mirage, ca nu il mai ai, asa ca nu stiu cu ce il poate ajuta pe Sorin o astfel de solutie...
Poate gresesc. Dar pentru mine, gustul s-a imbunatatit, mai putin acru. Poate ajuta faptul ca eu trec mai multa apa prin cafea si nu risc sa am subextractie ?
Si eu trag cu presiune redusa. Reduc presiunea din maneta de abur sau prin oprirea ritmica pompei timp de 1-2 sec in timpul extractiei.

Daca nu am dreptate, imi cer scuze si va rog sa ignorati sfatul meu.
ps Hartie de filtru pe fundul sitei foloseam si eu dar pe atunci ziceati ca e frectie la piciorul de lemn.
Experimentam

[Image: vuC99VZ.jpeg]

Nu de astea decupate custom ziceam e ineficienta, ci de cele gen Aeropress, care se vand gata decupate pe marimea de fund de sita.

Sunt diverse densitati de filtru, la cel de 2 cafele e mai densa hartia decat la cel de 4, pentru ca e mai putina cafea si necesita alt factor care sa franeze trecerea apei.
Daca pui si doua, din hartie de 2 cafele, atunci chiar se simte... vizibil pe manometru, apreciez ca imi ridica presiunea cu minim 1 bar.

RE: Staresso Mirage - Sorin0311 - 18-10-2025

Milky Way blend , 30 click-uri , 20 gr - gust rau tare. S-a blocat, a trebuit sa iau o pauza si apoi am reusit sa scot 40gr dar intr-un timp foarte lung. Poza e cumva de la preinfuzie cand practic nu mai puteam sa pompez.

[Image: 20251018-145507.jpg]

Amandine blend , 30 click-uri , 20 gr .Aici alta problema, desi pe punga apare acelasi grad de prajire , aka espresso modern , volumul in sita e sesizabil mai mic si oricum extractia a fost diferita - aici am avut o extractie destul de rapida si acra tare - acru ala nasol , nu ala pe care il cunosc.

[Image: 20251018-150948.jpg]

Am terminat pe ziua de astazi cu incercarile . Ce fac maine? :)
Nu vreau sa stau sa mai pun hartii in sita decupate de fiica-mea sau mai stiu eu ce. Nu e buna sita, cafeaua , rasnita , mai lucrez la puck prep?

Asa arata sita acum , putin bombata dupa ce am tras cateva shot-uri nereusite :
[Image: 20251018-153610.jpg]

La bombarea aia si cum zici tu ca infunzi masina, logica zice ca rasnesti prea fin.
Sau pui prea multa cafea. Sau ambele efect cumulat.

Etalonul meu de apreciere rezistenta puc, si implicit macinare este: pompat de 8x, nu conteaza ritmul, si facut pauza.
Daca in cateva secunde nu incepea sa picure, pompam rar, asteptand dupa fiecare apasare sa vad daca pica ceva.
Daca nici dupa a 12a nu apar picaturi, ma decideam daca continui... fie va fi o extractie lunga si chinuita, fie il aruncam. Si reluam testul cu o macinatura mai grosiera.
In nici un caz nu fortam sa ajung la sita bombata.

Dupa primele picaturi, pauza de preinfuzie, dupa gust, si apoi apasat intr-un tempo mediu, dictat de obtinerea unei curgeri "de manual".
Daca gustul rezultat nu va place, problema e la cafea sau la papile.

O alta abordare ar fi de mers cu cafeaua respectiva la un coleg mai experimentat, sa vedeti daca el scoate ceva baubil din ea, pe o masina mai ... lustruita.
Daca ajungeti la ceva bun, si masina de test este pe 58, atunci exact aceasi macinatura, intr-o cantitate de 86.5%, va rezulta in sita de Mirage un pat de aceeasi grosime, deci aproximativ aceeasi comportare la extractie.
Mai raman factori variabili doar temperatura si presiunea.
86.5% inseamna ca un puc de 18g pe o masina 58 va fi echivalent cu un puc de 15g pe Mirage.
Nu mai indesati 18-20+ grame in Mirage, pucul se va comporta ca unul de 22-24g pe 58, adica sita tripla.

Am facut aceeasi cafea cu o macinatura cu 5 , respectiv 7 click-uri mai grosiera pe sita presurizata, rezultatul o fost foarte bun in comparatie cu ce a iesit acum. Diferenta a fost si la gramaj , acolo foloseam 16 sau 18 gr de cafea pentru ca nu incapea mai multa in sita aia presurizata. Momentan nu renunt. mai incerc .
Am tot macinat mai fin si mai fin pentru ca simteam ca puck-ul nu opune la fel de mare rezistenta ca la cea presurizata , nu am nimerit pana acum acelasi feeling. a fost ori prea usor ori mult mai greu de pompat.

RE: Staresso Mirage - _R_A_D_U - 18-10-2025

Orice gram în plus la Staresso e fatal la extracție. Dacă mai ai și măcinătura fină... Ia încearcă un 18g!

Am pus 18gr dar acelasi grad de rasnire ca la 20gr, a fost ceva mai bine dar gustul nu era ce trebuie. O sa mai tot urc cate 1-2 click-uri si ma concentrez mai mult pe gust . Oricum nu ma dau batut, trebuie sa scot ceva bun,nu sunt nici macar pretentios :) . Era bine sa am ceva cu manometru la inceput , poate iau totusi levierul ala , dar vreau sa mut Mirage-ul la birou si acolo nu am timp de trial & error.

RE: Staresso Mirage - renatoa - 19-10-2025

Ai numarat cate apasari aia pana la prima picatura ?
E si asta un indiciu valabil... sub 6 va iesi zeama, peste 12 ai sanse sa se infunde.

RE: Staresso Mirage - Sorin0311 - 19-10-2025

Am numarat , 10-12 sau mai mult la nepresurizat. La presurizat tot asa ...in jur de 15 pana sa faca poc prima data, dar apoi curgea cu o presiune constanta . Mai reglez macinatura si gramajul , asta trebuie sa fie - nu fac WDT excesiv , nu tampez excesiv , nu bat portafiltrul de masa de zici ca bat cuie. Am incredere totusi ca acel K6 , chiar daca e o rasnita basic poate scoate un espresso ok pentru pretentiile mele , repet nu caut acele arome de iasomie, capsuni cu ciocolata , mere coapte ...sau mai stiu eu ce , si nu din ignoranta ci posibil sa nu le pot identifica oricum . Tinta mea este un espresso cremos , corpolent cu gust de " cafea" , nu foarte acru si nici foarte amar.  Smile . Multumesc !
Mai fac ceva incercari astazi. am 500 gr de Lavazza de teste, dar acolo o sa o iau de la capat cu rasnirea si gramajul dar macar invat ceva.

RE: Staresso Mirage - alnick - 19-10-2025

Eu nu mă mai complic. Iese foarte bine cu sita presurizată.

Ai dreptate, pentru mine este multumitor cu sita presurizata, dar eu ma antrenez , practic . Poate nu e cel mai potrivit ,dar incerc. Am scos ceva baubil cu 34click-uri , 18 grame , prima picatura la 13 pompe. Mai cresc putin dar deja macinatura pare mare :

[Image: 20251019-123040.jpg]

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 19-10-2025

Daca maresti macinatura, va trebui sa scazi cantitatea ptr a incapea in sita.

Pai acolo mai incap 2 grame cel putin, sita e f mare in comparatie cu cea presurizata unde abia puteam pune 18grame in functie de tipul de cafea si macinatura .

Scuze, am comparat cu sita mea de 16 grame.

RE: Staresso Mirage - Adrian@ - 19-10-2025

Am renuntat la sita presurizata si folosec Mirage cu un portafiltru bottom si o sita de 51 mm cumparate, dupa o recomandare de pe forum dinThailanda, in care pun 18 gr si scot 60-65 gr pe care ii impart la doi. Toate extragerile cu mici exceptii, in functie de cafea au fost bune.

Ce inaltime are sita de 51 ? Cum arata ?

25 mm, ar incapea in ea lejer si 20 gr dar cu 18, am avut cele mai bune rezultate.Mai am si un lever, dar cu Mirage ma descurc mai repede dimineata.

Poze cu sita și portafiltru

Hmm, cum sa mearga mai repede Mirage-ul fata de un levier ? Ca ma tot uit si eu de un levier cu scopul de la controla mai bine extractia si sa fie mai rapid de scos un shot.

[Image: IXQQCb6.jpeg]

Rasnesc o sigura data, pregatesc un singur puc, rezultatul il impart la 2

Multumesc. Revin la sita adanca, bag 18 grame in ea si incerc diferite grade de rasnire pana scap de acru. Si eu tot 60 grame doresc sa extrag si apoi sa impart in doua cesti.

RE: Staresso Mirage - renatoa - 19-10-2025

(19-10-2025, 20:14)Sorin0311 Wrote: Hmm, cum sa mearga mai repede Mirage-ul fata de un levier ? Ca ma tot uit si eu de un levier cu scopul de la controla mai bine extractia si sa fie mai rapid de scos un shot.

Leviere si leviere... cel de care vorbeste Adrian e cu boiler electric, 400ml apa cu rezistenta de 450W, dureaza 5 minute pana o aduce la +90 grade
Timp in care cafeaua e deja bauta cu Mirage, sau lever-ul ALM Kopi.

RE: Staresso Mirage - renatoa - 20-10-2025

Sa mai poftiti la cafele "fructate"...

RE: Staresso Mirage - renatoa - 29-10-2025

Cremos, cu corp... mi-e rau...

De aia i-au zis mirage, ca sa atraga toti obsedatii... Angry

RE: Staresso Mirage - _R_A_D_U - 29-10-2025

Chiar bea cineva ”chestia ” aia (să nu-i zic mai rău)?

Parcă și văd următorul video de la staresso: un espresso turnat peste o mână de nămol...

RE: Staresso Mirage - Sorin0311 - 29-10-2025

Am mai scos astazi 2 shot-uri , unul rasnit la 37 de click-uri, unul la 34 - 18g in 36 out , rezultatul : unul mai bun ca celalalt . Castigatorul a fost cel rasnit mai grosier . Nu inteleg totusi de ce extractia nu arata ca cele de pe YT - nu am flow pe intreaga sita , in principal aproape de centru , radial , iar crema obtinuta nu este la fel de consistenta ca cea cu sita presurizata. Nu am suficienta presiune de extractie ? In testele mele am tot coborat pana am bombat sita, acum o folosesc pe cea de-a doua.  Biggrin  si parca nu as vrea sa o bombez si pe asta. Din pacate sunt perfectionist si nu prea ma multumesc cu jumatati de masura si tot caut raspunsuri..
Ahh, partea buna ..sau rea totodata este ca rezultatul din ceasca este incomparabil mai bun fata de cel cu Delonghi ECP : diferenta este doar la gramaj , momentan pot pune doar 14g de cafea in sita aia , si la presurizat..vs non-presurizat la Mirage.
Multumesc!

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 30-10-2025

Eu sper sa obtii rezultate cel putin egale si cu delonghi. Ca nu mai am am chef sa cumpar iar un Staresso.

RE: Staresso Mirage - renatoa - 30-10-2025

Ti-l trimit pe al meu, ca nu a mai iesit din cutie de cand cu lever-ul. Sad

RE: Staresso Mirage - Sorin0311 - 02-11-2025

(30-10-2025, 11:05)alin1970 Wrote: Eu sper sa obtii rezultate cel putin egale si cu delonghi. Ca nu mai am am chef sa cumpar iar un Staresso.

Azi am facut presurizat pe Mirage , ca sa fie comparatia corecta : aceeasi cafea, aceeasi macinatura, acelasi gramaj , acelasi out 1:2 . Ambele cu preinfuzie de 7s si out udeva intre 25-30s . Rezultatul ,din nou - Mirage-ul pare campion mondial pe langa ECP - aromele mult mai complexe si rotunde asa cum imi doresc , corp plin fata de ECP care la inceput pare un ceiutz si apoi se rotunjeste cu un aftertaste care pare sa fie un espresso slab. Cafeaua folosita este un blend de la Dropshot , entry level :) dar rezultatul este mult peste ultimul espresso baut la Cafeteca Magnolia, Brasov care era si acid si amar si ars in acelasi timp, preparat cu neglijenta de acel barista si care folosea Marzocco , Bentwood si Mazzer. Am comandat si niste cafea de la Presco ..vedem cu aia ce iese . Una peste alta , eu sunt absolut uimit ce poate sa scoata jucaria asta.

(30-10-2025, 11:09)renatoa Wrote: Ti-l trimit pe al meu, ca nu a mai iesit din cutie de cand cu lever-ul. Sad

Grr...am vrut sa am espresso la buton si am luat ECP -ul , momentan imi pare rau . Mai astept portafiltrul naked , mai iau o sita si daca tot nu e ce trebuie scot levierul si restul ajunge pe bursa . :)

RE: Staresso Mirage - alin1970 - 02-11-2025

Imi pare rau ce aud despre ECP.
Daca il dai ieftin, il cumpar eu sa il disec. Bine ca nu ai cumparat ceva scump.
Promit sa nu mai recomand nimic.
ps @renatoa se referea ca imi trimite un Staresso sa inlocuiesc ECP. ul.