![]() |
|
Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii) +--- Forum: Accesorii si intretinere (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Accesorii-si-intretinere) +--- Thread: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) (/Thread-Apa-pt-espressor-apa-plata-filtre-de-apa-solutii-de-dedurizare-a-apei) |
RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - dragos.stoian - 04-08-2021 (04-08-2021, 19:35)sirpet2001 Wrote: E o promoție excelentă la Dedeman. Aquaphor Prestige A5 cu 2 filtre de rezervă la 39.99 lei și Aquaphor Amethyst cu 3 filtre de rezerva la 39.99 lei. La banii ăștia nimănui n-ar trebui să îi lipsească o astfel de cana. Pe site zice ca e 79, promotia e doar in magazin? https://www.dedeman.ro/bucuresti5/cana-filtranta-pentru-apa-potabila-aquaphor-amethyst-3-cartuse-incluse-2-8-l/p/2025768?k=Cana%20aquaphor&apn=1&pn=1&idc=2556&pip=0&osa=1&upf=2 RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Dan_R - 04-08-2021 Se refera la oferta asta de la Dedeman : https://www.dedeman.ro/ro/cana-filtranta-pentru-apa-potabila-aquaphor-prestige-2-8-l-2-cartuse/p/2023706. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - distrugatorul - 04-08-2021 e mai buna cana asta decat cana Britta? RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Dan_R - 04-08-2021 Din punctul meu de vedere, toate canile de acest fel, merg pe acelasi principiu. Trebuie doar sa respecti cantitatea de apa filtrata recomandata de producator pentru un cartus, dupa care sa schimbi materialul filtrant. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - distrugatorul - 04-08-2021 La britta am renuntat ca avea un gust ciudat apa.. o fi fost doar impresia..nu stiu. Nu mi-a placut. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - sirpet2001 - 05-08-2021 (04-08-2021, 21:33)dragos.stoian Wrote:(04-08-2021, 19:35)sirpet2001 Wrote: E o promoție excelentă la Dedeman. Aquaphor Prestige A5 cu 2 filtre de rezervă la 39.99 lei și Aquaphor Amethyst cu 3 filtre de rezerva la 39.99 lei. La banii ăștia nimănui n-ar trebui să îi lipsească o astfel de cana. Da, o găsești în magazin RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Cip - 05-08-2021 La aceste cartuse filtrante sa testati apa cu benzi ptr testare. Am avut surpriza sa vad ca la unele marci este influentat PH-ul, in sensul ca dupa filtrare acesta scadea la 5. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 05-08-2021 Asta e total anormal, si as reclama la firma, si de ce nu, si in alte parti. Pentru mine ar fi defect de fabricatie al cartusului si apa rezultata potential toxica. Sunt zilele astea retrageri masive la inghetate, cred ca ati citit... pe motive muuult mai subtile... o scadere de 2 unitati la pH este ceva tragic, ca si cum ai turna in apa aia o ceasca de acid... O filtrare din asta cu carbune nu are voie sa iti scada pH-ul decat careva zecimi cel mult. Inca o pledoarie impotriva apei la PET: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/pericolul-din-sticla-de-plastic-cum-devine-cancerigena-apa-din-pet-1622737 RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 05-08-2021 Cred ca sfatul lui Cip e valabil nu numai pentru canile filtrante, ci si pentru statiile de filtrare. Postarea lui chiar m-a pus pe ganduri, urgent am sa cumpar si eu un test de PH. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - kimosabe - 05-08-2021 Toate dispozitivele care folosesc schimbatori de ioni scad pH-ul apei (fixeaza cationii de Ca, Mg etc din apa si elibereaza protoni care cresc aciditatea apei = scade pH-ul). RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 05-08-2021 Si e cazul la canile filtrante, al caror component este majoritar carbune activat ? :s Daca filtrul nu precizeaza ca are in componenta un strat de " ion exchange resin", care de regula este la dedurizatoarele de apa, atunci nu ar trebui sa scada pH-ul. Quote:Activated Carbon have some activity in absorbing Carbon Dioxide and in large quantities may raise the pH however if used in filters only, it has minimal impact on pH https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234593/ RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - kimosabe - 05-08-2021 Nu am gasit citatul dar in scoala generala se invata despre acidul carbonic (se formeaza prin solubilizarea CO2 in apa) care in niciun caz nu creste pH-ul…. Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - lucimunteanu - 05-08-2021 Cu brita maxtra am măsurat acum și ph este 6...mi se pare ca nu e ok. Dacă nu era discuția de mai sus, nu as fi verificat... RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 05-08-2021 Este 6... de la cat ? Nu e o regula sa ai 7 la robinet... ![]() Quote:Există vreo diferență între valoarea PH-ului apei filtrate cu MAXTRA+ și cel al apei filtrate cu MAXTRA? Ha, ai un avocat bun ? Ii poti stoarce de niste banuti... :D RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - distrugatorul - 05-08-2021 Nu prea cred :))) Aici nu e USA, tara care a inventat astfel de litigii in instante din care se castiga milioane de dolari peste ocean..E romanica. Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - lucimunteanu - 06-08-2021 6.8 este la robinet. O sa vad ce cana filtrata găsesc sa nu mai scadă ph-ul. Sau măcar o soluție temporara.. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Mihai L - 06-08-2021 (05-08-2021, 22:55)distrugatorul Wrote: Nu prea cred :))) Aici nu e USA, tara care a inventat astfel de litigii in instante din care se castiga milioane de dolari peste ocean..E romanica.Nu-i chiar asa de usor... Trebuie sa dovedesti ca toate produsele sunt asa (si nu doar un defect accidental, fie si un lot). Eventual si intentionat (adica sa stie de problema). Apoi in ce mod te-a afectat, sa dovedesti ca le folosesti canile de macar niste ani buni, etc Si vorbim de pH, nu de alte substante posibil toxice. Vinul are un pH intre 3 si 4, de pilda. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Phoenix - 10-08-2021 Salutare espressomani, Sunt in cautare de filtru de apa, m-am saturat sa tot car apa.Folosesc Bucovina 2l la indrumarea tehnicianului La Marzocco si sa fiu sincer m-am obisnuit si cu ea la gust pentru consum propriu. Doresc sa cumpar ceva profesional pentru cafea si consum propriu, maxim 10 L de apa pe zi consum. Din ce am inteles trebuie sa fac un test de apa sa vad ce filtre mi se potrivesc pentru zona mea. Eu locuiesc in Alexandria si nu am facut test la apa personal insa am gasit pe siteul celor care distrubuie apa un raport al apei http://site.apaservteleorman.ro/wp-content/uploads/2020/08/1.pdf Interesul meu este sa imbunatatesc gustul cafelei, consum zilnic, gatit. Buget 2500-5000 Lei. Multumesc RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 10-08-2021 Profesional inseamna filtre horeca, nu cred ca iti doresti asa ceva in casa... sa nu mai abuzam atat de termenul asta care si-a pierdut semnificatia adevarata. In asa zisul buletin de analiza nu este decat clorul, in rest nimic, mare tupeu sa ai sa pui asa ceva public... Nu e de mirare, vad ca presa locala prezinta situatia cam... maronie... Mai cauta niste analize cu toate rubricile completate, trebuie sa fie in tot orasul vreo unitate care are nevoie de apa la standarde serioase. Hai nu fabrica de bere, dar ceva alimentar, sanitar... RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Phoenix - 10-08-2021 Atat am reusit sa gasesc public.Cel mai probabil o sa caut cumva sa efectuez personal o analzia a apei si revin. RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - marst - 15-08-2021 Ce recomandari aveți pentru pH și tds metru? Vreau sa testez ocazional apa consumata RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Daniul - 15-08-2021 Credeti ca un filtru de rasina ar ti de ajuns daca ala de la robinet are valori intre paramanetrii buni? RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - RazvaNNN - 15-08-2021 eu am un tds meter de la xiaomi si este destul de ok. ce ma mira este faptul ca bucovina la 2l si bucovina la 5l nu dau acelasi rezultat (la 5l este mult mai mare) RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Daniul - 15-08-2021 Bucovina de 2l si 5l nu mai sunt la fel de ceva vreme. Uita te le etichetele fiecaruia (22-02-2021, 23:04)Lyvyoo Wrote: Cea de 5l NU TREBUIE FOLOSITA, doar cea de 2l. Sunt ape diferite, iar cea de 5l are mult calciu. . RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Adriahno - 15-08-2021 Vreau sa fac o analiza a apei pe care o obtin dupa filtrul BWT, oare ce sa bifez din formularul de mai jos?
RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Rares22 - 04-09-2021 Hei, Am cautat ceva vreme cum as putea sa folosesc o apa cat mai aproape de standardul SCA. De la voi am invatat ca Bucovina are o compozitie care se aproprie mult si mai ales e chiar un pic soft, fapt ce iti permite sa o remineralizez. Daca era invers nu prea aveai ce face. Eu sunt super pasionat de pour-over si am citit mult de pe blogul tipului asta, probabil ati auzit, daca nu check him out: https://coffeeadastra.com/coffee-blog/ El a investit ceva timp si a facut mai multe spreadsheet-uri destul de useful, cel putin pt mine au fost si sunt. De sus din meniu daca selectati Tools -> Brew water. Acolo am gasit doua spreadsheet-uri pe care le-am folosit, o sa le mentionez mai jos. Amandoua sunt editabile daca faceti File -> Make a Copy. Acuma eu le-am folosit asa: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XySR_SYz0bfUiohzXvnyDcGXDWVjCXsNWNP8_kJx6h8/edit#gid=911699559 Pe primul am adaugat un rand unde am pus concentratiile in mg/L pt Bucovina 2L, de unde a rezultat o alcalinitate totala de 35 ppm as CO3 [KH] si o duritate totala de 33 ppm as CO3 [GH]. SCA-ul stiu ca recomanda o alcaliniate usor mai mare, de 40 ppm as CO3 [KH] si o duritate totala, sub denumirea de Calcium Hardness intre 17-85 ppm as CO3 [GH]. Alcalinitate mi se parea ok, insa simteam ca apa era un pic cam soft si lasam multe chestii faine ne-extrase. Asa ca dupa o vizita la tei, de unde am cumparat o punga de epsom salt si cateva pungulite de bicarbonat de sodiu m-am apucat de remineralizare. Pe al doilea sheet: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1SRY9sn1NiWYfOms7knH__j_Iw-OwW6vU2JpWjA4P3jY/edit#gid=1238625780 exista optiunea de a schimba sheet-urile de jos, precum taburile din browser, si unul se numeste Epsom_Baking. Acolo cu aceleasi valori dupa eticheta le-am pus si a rezultat ca pt un target de GH 87.5ppm as CaCO3 si KH 40.5ppm as CaCO3, pentru input-ul de Tap Water (Bucovina 2l la mine) GH 33ppm as CaCO3, KH 35ppm as CaCO3 [SO4-] 6.2mg/L [Na+] 2mg/L [Mg2+] 2.4mg/L Ca sa obtin concentratul pe care il voi folosi ulterior pentru remineralizare, am nevoie de urmatoarele cantitati: Epsom Salt 16.82g si NaHCO3 1.18g Cu un cantar cu o rezolutie de 1 mcg care se gasesc relativ usor si ieftin, am cantarit cantitatile, dizolvat in 500ml de apa distilata, pe care am incalzit-o usor si repede (la microunde 1' 30'') pentru a favoriza dizolvarea. Am pus-o intr-o sticla de sticla un am lasat-o sa se raceasca timp de 1h cu dopul semi-pus. Iar acum fun part, pentru fiecare sticla de Bucovina de 2l adaug 8 ml de concentrat and thaat's it. Plus ca solutia concentrat de 500ml ar ajunge la 125l de apa. Sunt sigur ca incepe sa capete miros ciudat inainte sa o folosesc pe toata. Apropo solutia concentrat la mine sta in frigider, la rece. Acum partea misto e ca poti sa vii si sa schimbi input-ul de apa sau sa doresti alt output de apa, ceea ce e super customizabil. Alt link care m-a ajutat, de BaristaHustle care propune preparea a doua solutii concentrat, una pt controlul alcalinitatii si una pt controlul duritatii totale: https://www.baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-redux/ [l-am folosit initial dar ceva mi s-a parut ciudat in gustul cafelei, foarte over-extracted si am renuntat la el, super posibil sa fi facut eu ceva gresit] Sper ca nu am batut campii si nu am vb prea multe prostii. Happy brewing!! RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 04-09-2021 17-85 ppm o fi interval acceptabil pentru Calciu (nu CO3!), dar optimul este 68, asa ca nu e de mirare ca ti s-a parut plata la 33-40. Personal mie bucovina mi se pare greu si de baut, nu mai zic de facut cafea... Cateva pagini in urma, aici, s-a povestit cum se poate face "apa SCA" din Bucovina si Smart Water, care ii furnizeaza elementele lipsa. Pare mai simpla metoda de acolo, este suficient un cantar de bucatarie, nici macar cu zecimale. Si foloseste ape uzuale, care le gasesti la supermarket, doar ca Bucovina necesita atentie, la 6-8 surse cat au acum, o poti rata uosr pe cea mai slab mineralizata de care povestesti, daca nu citesti cu atentie eticheta. Offf... inca odata, lipsa facilitatii de a marca posturi sticky la inceputul topicului, duce la redescoperirea... apei plate
RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Rares22 - 04-09-2021 Salut, Stiu ca exista postul. Am folosit ceva vreme si iti multumesc frumos lui bemihai pentru munca depusa. Asta a fost prima mea tentativa de "a-mi face apa". Prima data cand s-a crucit nevasta ce fac in bucatarie :))) Ce am scris e doar o alta metoda de a face lucrul respectiv. Nu inseamna ca cealalta e gresita, e doar diferita. Mie personal mi se pare mai comod, altuia poate mult mai complicat. Cat despre Calcium Hardness, eu asa am gasit aici: http://www.scaa.org/?d=water-standards&page=resources Calcium Hardness 4 grains or 68 mg/L (recommended) 1-5 grains or 17 mg/L - 85 mg/L (acceptable range) The specifications state a range of total hardness as low as 17 mg/L as CaCO3 up to 85 mg/L as CaCO3. Am gasit si o referinta mai noua care recomanda Calcium Hardness 50-175 ppm CaCO (recommended) 350-175 ppm CaCO3 (acceptable range) de aici https://sca.coffee/research/coffee-standards RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 04-09-2021 Da, aia am scris si eu, ca 68 ar fi cel mai bine, dar daca nu se poate, merge intre 17-85. Doar ca pe limba mea... nu merge... :) nici macar 68. Fara cel putin 80-100 nu mi se pare ca are gust apa. Cifrele astea sunt despre Calciu. Celelalte valori, mai mari, sunt despre carbonat de calciu, nu doar Calciu. Diferenta provine de la sistemele de tratare si masurat apa ale celor doua entitati, sca si scaa (adica sca of America) ;) Vezi si link-urile, duc la site-uri diferite ;) Dar sincer, nu inteleg valorile alea, si de ce ar aduce vorba de carbonat de calciu in apa potabila, cand el "este foarte greu solubil în apa pură, solubilitatea fiind de doar 14 miligrame per litru", citat din manual de chimie... Si asta este valabil la apa pura, cu pH-ul de 7.0... iar solubilitatea oricarui compus scade cu cresterea pH-ului, si cum e la moda acum cu apele astea bazice Pana ne explica un chimist cum sta treaba cu carbonatul... si cum la noi nu il gasesti pe nici o eticheta de apa minerala, eu raman la "doar Calciu". RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Rares22 - 04-09-2021 De la ce am citit la Gagne , asta cu as CaCO3 reprezinta un echivalent de concentrare, care scaleaza cu numarul de ioni, si nu cu greutatea. Si e important, deoarece ionii (Ca2+ sau Mg2+) au diferite greutati. Si sunt mai multe unitati echivalente, cum ar fi mol/L. Alta ar fi chiar asta, ppm as CaCO3. Asta presupune cum ionii in discutie inmultit cu o constanta, ar avea aceeasi masa moleculara a moleculei de CaCO3 astfel sistemul in care efectuezi masuratoarea nu depinde de masa moleculara a componentei care te intereseaza. Si asta ar fi standardul baietilor de la Specialty Coffee Association i.e. 1 ppm as CaCO3 = 0.40 mg/L Ca2+ 1 ppm as CaCO3 = 0.24 mg/L Mg2+ 1 ppm as CaCO3 = 1.22 mg/L HCO3- |