Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espressoare, rasnite si accesorii (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espressoare-rasnite-si-accesorii)
+--- Forum: Accesorii si intretinere (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Accesorii-si-intretinere)
+--- Thread: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) (/Thread-Apa-pt-espressor-apa-plata-filtre-de-apa-solutii-de-dedurizare-a-apei)

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - adif - 02-05-2021

Mi-as dori sa pot renunta si eu la peturi, dar la o duritate de cca. 22-27 grade germane, nu prea am ce sa mai filtrez. Direct pietre la rinichi...  Rolleyes

Dar, legat de canile filtrante, eu nu pricep, la mine curge apa destul de repede, nu prea pare sa filtreze si nici gustul nu e mult imbunatatit. Asa curg toate sau filtrul meu nu etanseaza corect?
Am un Aquaphor, by the way.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 02-05-2021

@adif, poti pune un dedurizator mic, cu rasina, inaintea filtrului, sau a statiei de filtrare,depinde pentru ce sistem optezi.Neaparat,inainte de orice pune un filtru cu sita de plastic, care sa retina impuritatile mari din retea, apoi restul..
Apa filtrata o poti folosi si la gatit, nu cred ca acum gatesti cu amestec de Bucovina cu Evian si Zizin. 
Cana filtranta e totusi cea mai proasta solutie de filtrare, pentru ca are doar un singur stadiu.

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - vlaicu - 02-05-2021

La aquaphor curge puțin mai repede decât la brita. Eu am făcut niște teste pe o apa de put cu duritatea peste scala betelor pe care le aveam (peste 20 grade germane) și după filtrare a coborât sub 8

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 02-05-2021

Daca ma gandesc mai bine, la 22-27 gr germane, ti-ar trebui un dedurizator care sa deserveasca toata casa, pentru ca altfel se strica prematur si bateriile sanitare si centrala termica.
Deci instalatia ar arata cam asa : la intrarea apei in casa, un filtru cu clopot si sita fina de plastic, sa o poti spala si refolosi, apoi un dedurizator cu rasina dimensionat corect pentru necesitatile intregii case si la urma, la chiuveta de bucatarie un filtru 3M sau o statie cu ultrafiltrare. Nanofiltrarea si osmoza inversa cu remineralizare sunt, in opinia mea, un pic exagerate.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 02-05-2021

Cana filtranta este mai mult ca suficienta cat esti in limite apei SCA, TDS 250, adica 14 grade germane. optimul fiind la TDS 150, adica 8 grade. Rolul ei in acest caz este sa scoata clorul, si il face cu succes. Nu ai nevoie de stadii suplimentare de filtrare.
De la 27 grade in sus, adica 500 reziduu sec, ar trebui sa faci reclamatie, apa aia nu mai e legala sa circule in reteau publica. Se pare ca ai vostrii umbla pe muchie la duritate...

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - adif - 02-05-2021

Da, nu stiu exact cat este duritatea, cam acolo sunt valorile prin sursele pe care le-am putut gasi (in zone diferite ale orașului). Nu am gasit valori oficiale pe internet.

Dar solutiile la asemenea duritate sunt foarte scumpe, pentru baut e mai ieftin la pet, din pacate. Exact pt. gatit am luat cana, dar nu eram convins ca funcționează.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - lig76ct - 02-05-2021

(02-05-2021, 12:15)Eugen16 Wrote: Cu cat mai multa lume intelege avantajul apei filtrate acasa si dezavantajul peturilor, cu atat mai repede vom reduce o sursa consistenta de poluare si o risipa mare de energie si de bani. 
Asa cum la cafenelele celebre de pe forum putem savura o cafea exceptionala, preparata cu apa filtrata, tot asa o putem face si acasa fara sa mai caram anual sute de peturi de "apa speciala pentru espresso".
Asa este ai dreptate,poluare si deranj cu bidoanele astea.

Deranj mare si mult cu bidoanele astea de apa,in ultimul timp am cumparat Bucovina la 2L am citit pe aici ca la 5L este mai de proasta calitate,nu este problema neaparat numai de pretul apei cat este deranjul de carat apa la bidon,in casa la mine se bea in medie 8 shot-uri de espresso pe zi plus apa care o consumam pentru baut cam este ceva,m-am cam saturat de carat bidoane de apa Bucovina umpleam portbagajul la masina cand eu cand sotia mai ales ca ne mai si certam din cauza asta ca eu ma cam coteam si sarea randul la cumparat apa se ducea mai mult ea si cara cu bidoanele de apa de acolo aparea cearta,trebuie sa ma orientez urgent catre un echipament de filtrare a apei mai ales ca in Constanta avem o apa nasoala si vreau sa achizitionez ceva de buna calitate,deocamdata studiez mai multe variante ca sa fie buna pentru baut si cafea espresso,nu pun accent pe pret neaparat,chiar daca costa mai mult dar ma intereseaza calitatea si nu pretul,am luat in calcul un filtru cu osmoza de la Zepter stiu pe cineva care are si este super multumit de el

(02-05-2021, 13:35)vlaicu Wrote: La aquaphor curge puțin mai repede decât la brita. Eu am făcut niște teste pe o apa de put cu duritatea peste scala betelor pe care le aveam (peste 20 grade germane) și după filtrare a coborât sub 8

Eu acum realizez ce ai scris. De la peste 20 DTH sa scada sub 8 doar cu o cana? Si daca reuseste o asa performanta, nu înseamnă ca ii scade periculos de mult pH-ul?

La mine in oras se pare ca are pH 7.5. Am gasit un buletin mai vechi in care zicea ceva de 22 DTH, 100 mg/l Ca, dar nu stiu daca e relevant. Am schimbat deja o rezistenta la masina de spalat, iar la centrala am un filtru obisnuit cu polifosfati.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 10-05-2021

https://www.digi24.ro/stiri/economie/consumatori/romanii-se-tem-sa-bea-apa-de-la-robinet-activist-de-mediu-siguranta-alimentara-inseamna-in-primul-rand-sa-evitam-plasticul-1523219

... romanii sa descopere filtrarea apei... si cum sa citeasca un buletin de analize... poate pe astea era mai bine sa insiste mai mult articolul...
Ca daca iei apa "de izvor" de supermarket, cu buletinul de analize la secret, poti sa iesi mai rau ca de la robinet.
Sau chiar o apa constita, curata, daca nu stii sa interpretezi un calciu de peste 100mg... sodiu peste 30... sau reziduu sec peste 1000... vai de inima/rinichii tai

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - adif - 20-05-2021

Am primit raspuns de la compania de apa locala, se pare ca duritatate in zona mea e de 20-21 grade germane, 7.5-7.6 pH.
Cu aceste cifre cred ca mai pot lucra pe partea de baut si metode alternative, mai putin espressor.

Am decis sa merg pe un BWT Bestprotect pentru dedurizare, cred ca pot scoate un nivel acceptabil de cca. 14-15 grade germane.
Dar Bestprotect inteleg ca face doar dedurizare, nu si filtrare. Prin urmare ar trebui in cascada un 3M sau ceva.
Corect?

Momentan, pana apare si al doilea filtru, cred ca as putea sa folosesc si cana Aquaphor cu carbune activ pe post de "stage 2".

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 21-05-2021

Cum sa nu filtreze, cand la descriere citim:

Quote:Special filter system for gastronomy and bakeries
Ideal for the production of hot beverages
...
BWT bestprotect is a filter solution for water with special properties
...
this filter system delivers water with top sensory characteristics for producing high-​quality hot beverages.
...
5-​stage filtration
...
Activated charcoal fleece for consistently crystal-​clear water

Ultimul punct fiind ce face orice cana filtranta ca functie minimala...

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - adif - 21-05-2021

Da, scuze, eu m-am uitat pe BWT Romania. Acolo scrie asa:

...
Sistem de filtrare apa pentru aplicatii HORECA
Reducerea sigura si eficienta a nivelului total de duritate
Stabilizarea speciala a valorii pH-ului previne coroziunea datorata excesului de aciditate
Protectia completa a componentelor masinilor
Experienta excelenta senzoriala a gustului apei filtrate
...

Nu zice nimic de carbune sau dimensiuni particule filtrate. La BWT Romania nu prea aflam nimic clar de pe site, exact opusul 3M, unde "beneficiem" de un marketing excesiv, tipic americanilor.

E in regula daca e suficient filtrul BWT. Cu doua devenea cam scump.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - bsciprian - 26-05-2021

Eu folosesc doar apa plata Bucovina si sunt multumit de rezultate.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 26-05-2021

Daca nu ai incercat si altceva, este o multumire relativa.
Adica nu iti displace, nu ca nu ar putea fi mai bine...

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Orocica - 10-06-2021

Recomand robinet+cana britta + filtru rasina.
Am fost suprins sa vad o diferent sesizabila la gust fata de bucovina.
Cu bucovina mi se parea ca era cam fad la gust.
De mentioant ca locuiesc in Iasi.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - blorin - 18-06-2021

Complicate discuțiile despre apă și soluțiile de dedurizare... Varianta cea mai simplă, instalarea unui filtru cu rășină Lelit, de 35litri, LLTMC747, poate fi luată în calcul?

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Lyvyoo - 18-06-2021

Mi-a trimis un espressoman (Paul) o sinteza facuta de el din etichetele actuale ale apelor plate din Romania.
S-a mai facut ceva de genul pe topic dar mai elaborat, cred ca de catre EugenM, dar nu strica un update.

Lista lui Paul cu parametrii apelor plate din Romania se afla aici.

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Kosti - 18-06-2021

La Bucovina de 5 litri sunt date vechi
Acum Rezidu sec este de peste 200 nu mai este de 60.

Trimis de pe al meu MAR-LX1A folosind Tapatalk

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - dev - 18-06-2021

Este diferență pentru că cea la 5litri e apă de izvor...

Dar cine mai are timp sa citească etichete...

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Kosti - 18-06-2021

(18-06-2021, 20:55)dev Wrote: Este diferență pentru că cea la 5litri e apă de izvor...

Dar cine mai are timp sa citească etichete...
Asa este... E apa de izvor, dar anul trecut Rezidu sec trecut pe eticheta era de 60 acum este altul înseamnă că lista nu are toate datele la zi.

Când alegem trebuie citita eticheta deoarece buletinele de analiza sunt înoite din când în când.

Eu cred ca am sa renunț la Bucovina la 2 litri pe care o folosesc și am sa încerc cu aquatique la 2 litri cred ca are un gust mai bun.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 18-06-2021

In loc sa carati PET-uri (polietilena tereftalata), poate un sistem de filtrare acasa ar fi mai ieftin, mai sanatos si mai prietenos cu mediul.
Poate asta va va convinge :
https://a1.ro/lifestyle/health/principalele-surse-din-care-inghiti-plastic-zilnic-id948078.html

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - ignatstefan97 - 18-06-2021

(18-06-2021, 22:26)Eugen16 Wrote: In loc sa carati PET-uri (polietilena tereftalata), poate un sistem de filtrare acasa ar fi mai ieftin, mai sanatos si mai prietenos cu mediul.
Poate asta va va convinge :
https://a1.ro/lifestyle/health/principalele-surse-din-care-inghiti-plastic-zilnic-id948078.html
Mulțumim! Ar trebui sa avem mai multa grija!

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 18-06-2021

Inca nu s-a lamurit ca Bucovina are 6 surse, asa ca fara a preciza sursa discutiile sunt inutile ? E scrisa cu vreo 3 pagini in urma... Asta e, daca n-avem post sticky in frunte...
Ce e aia "de 5 litri"... ?

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 28-07-2021

Promotie la filtre Aquaphor, A5 si B5, 15 lei bucata, fata de 25 pretul de lista.
La kaufland, de azi, data postarii.
Doar varianta roz, cu Magneziu+
Este si pachet cana 2.8l + 3 filtre B5, la 50 lei.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Eugen16 - 28-07-2021

Asta e sfant! 

https://www.emag.ro/purificator-apa-aquafilter-excito-b/pd/D9HNF7BBM/?X-Search-Id=deeab69688983df22cd7&X-Product-Id=57958720&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Ieftin, filtreaza excelent, incape sub mobila de bucatarie, are filtre de schimb ieftine si nici nu trebuie sterilizat permanent sa nu faca mucegai, precum canile fitrante.
Pe langa doua espressoare si trei rasnite, fix o cana filtranta mai lipseste pe blat.
Eu l-am luat anul trecut in septembrie, in urma concluziilor trase citind forumul si sunt foarte multumit de el. Am apa buna pentru cafea, pentru baut, pentru gatit si pentru pisici. :D Inca nu am schimbat cartusele, dar am sa o fac la un an ca inca nu pare a fi necesar. 
E cea mai ieftina si mai  buna alternativa la nenorocirea facuta de PET.
Daca va hotarati sa cumparati un astfel de sistem, va recomand sa faceti amorsarea, filtru cu filtru, pe rand. Nu toate o data, ca sa evitati incarcarea inutila, cu particole, a filtrelor din aval. Faceti un by-pass intre iesirea din primul filtru si evacuare, lasati sa curga apa cateva minute, apoi montati al doi-lea filtru si tot asa pana la ultimul, daca nu, membrana de ultrafiltrare va primi de la inceput o cantitate considerabila de particole inutile provenite din filtrele din amonte.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - renatoa - 28-07-2021

La mine cana filtranta nu isi are locul in zona de cafea, asa ca nu pot comenta cu inghesuiala.
De pret in schimb... cifrele vorbeste: un an = 4 filtre = 60 lei.
Chestia cu bifurcatie apa rece, si doua robinete, unul de baut si unul de apa de spalat, chiar ar fi un deranj la noi.
Mai mare decat carafa de apa (de sticla) care oricum a existat intotdeauna, nu bem apa direct de la robinet. De asta nici nu am mucegai in cana de filtrare, pentru ca apa nu sta acolo, este mutata in carafa imediat.

Sigur, imi permit asta pentru ca stiu ca apa de la robinet e buna din start... in alte orase pot fi alte situatii care impun un sistem ca cel recomandat de Eugen.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Cip - 28-07-2021

@renatoa ce filtre folosești?

Cana filtrana Aquafor, cu filtru A5, de care am scris mai sus ca e promo.

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - Cip - 28-07-2021

OK. Mulțumesc!

RE: Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei) - sirpet2001 - 04-08-2021

E o promoție excelentă la Dedeman. Aquaphor Prestige A5 cu 2 filtre de rezervă la 39.99 lei și Aquaphor Amethyst cu 3 filtre de rezerva la 39.99 lei. La banii ăștia nimănui n-ar trebui să îi lipsească o astfel de cana.