Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino (/Thread-Lapte-bun-pentru-frothing-frotare-cappuccino)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Dan_R - 05-03-2021

Am descoperit de curand, Napolact Bio 3,8% la Lidl, care se regaseste si in descrierea de mai sus. Confirm ca mi-a facut frothingul mai usor decat ma asteptam, gustul este foarte bun si recomand mai ales incepatorilor, care au senzatia ca frothingul este un proces greu de atins.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - dev - 05-03-2021

Pentru cineva obsinuit cu gustul laptelui de magazin, gustul laptelui "single origin" sau bio poate parea o revelatie. Eu il consider mult prea invaziv dar, dupa cum stim, "regula" e ca fiecare gura decide dupa limba dinautru...

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - allex06 - 06-03-2021

(05-03-2021, 14:54)renatoa Wrote: Sa inteleg ca Laptaria cu Caimac nu s-a vazut... in ceasca ?  Confused

(05-03-2021, 14:55)Lyvyoo Wrote: E un comentariu al lor la intrebarea cuiva:

Eu am intrebat Tongue

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Teodora_Sloane - 09-03-2021

(05-03-2021, 14:54)renatoa Wrote: Mai era si Monor de bagat in seama...
Sa inteleg ca Laptaria cu Caimac nu s-a vazut... in ceasca ?  Confused

Da, da, Monor e in top 5. Am tot testat si ulterior si la varf diferentele sunt mici, de gust cum s-ar zice. Adica daca preferi ca rezultatul sa fie mai dulce, mai neutru sau mai balansat poti opta pentru un lapte sau altul. Noi am cautat sa se impace bine cu cafeaua noastra. Intr-un final am ramas sa discutam cu Monor pentru variantele 3.5 sau Bio si Napolact pentru Viisoara, vedem cu ce mergem in functie si de oferta si raport calitate-gust/pret.

Inafara de cateva (Napolact 3.5, Albalact 3.5, Napolact Bio, Lactag 3.5, Ferma Animalelor, Prodlacta 3.5, Milli 3.5) care ori au debalansat cafeaua complet si i-au scos o aciditate neplacuta spre acru ori au dat gust de sarat, umami - eu care sunt neortodoxa cu notele aromatice am trecut ceafa de porc la Milli - restul s-au comportat bine.

A existat categoria OK - adica medium de cremoase, uneori insa subtiri, nici prea dulci, nici prea nimic - care erau cam flat cum zicem noi despre unele cafele, ba chiar uneori neutralizau si cafeaua si iesea o bautura despre care puteai spune ca e OK, buna, dar nimic interesant. In categoria OK intra Zuzu 3.5, Olympus 3.7, Laptaria cu Caimac, Zuzu Bio, Pilos 3.5 , Kaufland 3.5.

La categoria foarte bune au promovat - Sim 3.5, Carrefour 3.5, La Dorna Bio, Monor Bio, Monor 3.5, Olympus Bio 1.7, Olympus Bio 3.7 si Napolact Viisoara de 3.7- 4.1, tot un fel de bio si el. Foarte bune pentru noi a insemnat ca bauturile  cu lapte (capuccino, flat white) au fost dulci, cremoase, au complementat bine cafeaua lasand-o si pe ea sa aiba niste note aromatice, au lasat after taste placut.  Aici intra si mentiunea speciala de La Dorna fara lactoza care e super dulce si cremoasa si nici nu iti da stomacul peste cap, atribute pe care multe dintre doamnele pentru care preparati cafea acasa le-ar aprecia.

Sper ca asta clarifica ce parere am avut despre fiecare lapte.
Evident ca nu sunt chiar toooate de pe piata, sunt vreo 2 de care imi pare rau acum ca am uitat, dar e mare parte din ce gasiti pe orice raft de supermarket.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - dragos.stoian - 09-03-2021

Scuze, postare gresita, se poate sterge, intrebam de un lapte dar am vaz ca era pe lista

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Teodora_Sloane - 09-03-2021

(09-03-2021, 09:46)dragos.stoian Wrote:
(09-03-2021, 09:33)Teodora_Sloane Wrote:
(05-03-2021, 14:54)renatoa Wrote: Mai era si Monor de bagat in seama...
Sa inteleg ca Laptaria cu Caimac nu s-a vazut... in ceasca ?  Confused

Da, da, Monor e in top 5. Am tot testat si ulterior si la varf diferentele sunt mici, de gust cum s-ar zice. Adica daca preferi ca rezultatul sa fie mai dulce, mai neutru sau mai balansat poti opta pentru un lapte sau altul. Noi am cautat sa se impace bine cu cafeaua noastra. Intr-un final am ramas sa discutam cu Monor pentru variantele 3.5 sau Bio si Napolact pentru Viisoara, vedem cu ce mergem in functie si de oferta si raport calitate-gust/pret.

Inafara de cateva (Napolact 3.5, Albalact 3.5, Napolact Bio, Lactag 3.5, Ferma Animalelor, Prodlacta 3.5, Milli 3.5) care ori au debalansat cafeaua complet si i-au scos o aciditate neplacuta spre acru ori au dat gust de sarat, umami - eu care sunt neortodoxa cu notele aromatice am trecut ceafa de porc la Milli - restul s-au comportat bine.

A existat categoria OK - adica medium de cremoase, uneori insa subtiri, nici prea dulci, nici prea nimic - care erau cam flat cum zicem noi despre unele cafele, ba chiar uneori neutralizau si cafeaua si iesea o bautura despre care puteai spune ca e OK, buna, dar nimic interesant. In categoria OK intra Zuzu 3.5, Olympus 3.7, Laptaria cu Caimac, Zuzu Bio, Pilos 3.5 , Kaufland 3.5.

La categoria foarte bune au promovat - Sim 3.5, Carrefour 3.5, La Dorna Bio, Monor Bio, Monor 3.5, Olympus Bio 1.7, Olympus Bio 3.7 si Napolact Viisoara de 3.7- 4.1, tot un fel de bio si el. Foarte bune pentru noi a insemnat ca bauturile  cu lapte (capuccino, flat white) au fost dulci, cremoase, au complementat bine cafeaua lasand-o si pe ea sa aiba niste note aromatice, au lasat after taste placut.  Aici intra si mentiunea speciala de La Dorna fara lactoza care e super dulce si cremoasa si nici nu iti da stomacul peste cap, atribute pe care multe dintre doamnele pentru care preparati cafea acasa le-ar aprecia.

Sper ca asta clarifica ce parere am avut despre fiecare lapte.
Evident ca nu sunt chiar toooate de pe piata, sunt vreo 2 de care imi pare rau acum ca am uitat, dar e mare parte din ce gasiti pe orice raft de supermarket.

Doar de curiozitate, Pilos cum a fost pt voi?
E in lista de OK, deci OK, bun  :D . Notele mele de la degustare sunt - creamy, neutru, flat, Ok.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - RaduNim - 09-03-2021

A specificat ca s-a încadrat la categoria "ok".
Tot de la Lidl, mie îmi place foarte mult laptele lor bio. Este foarte ușor de frontat, iese o cremă aerata, fina, dulce și simți aroma/gustul cafelei foarte aproape de ce simți in espresso doar ca mai dulce. O buna perioada am consumat monor bio de 3.5, era foarte asemănător cu ce am descris mai sus dar "corecta" ușor gustul cafelei, ceea ce o perioada am considerat ca este un avantaj deoarece nu tot timpul reușeam sa scot un espresso in parametri iar pentru flat white nu mai era necesar sa extrag altul

(09-03-2021, 09:52)RaduNim Wrote: A specificat ca s-a încadrat la categoria "ok".
Tot de la Lidl, mie îmi place foarte mult laptele lor bio. Este foarte ușor de frontat, iese o cremă aerata, fina, dulce și simți aroma/gustul cafelei foarte aproape de ce simți in espresso doar ca mai dulce. O buna perioada am consumat monor bio de 3.5, era foarte asemănător cu ce am descris mai sus dar "corecta" ușor gustul cafelei, ceea ce o perioada am considerat ca este un avantaj deoarece nu tot timpul reușeam sa scot un espresso in parametri iar pentru flat white nu mai era necesar sa extrag altul

Hm, nu stiam ca Pilos are si varianta Bio.
Noi oricum am luat laptele brand propriu (Pilos, Kaufland, Carrefour) asa, sa vedem cum e fata de restul, ca e mai complicat de furnizat o cafenea cu lapte brand propriu de la un supermarket. Si cum se vede si mai sus au fost bune si foarte bune toate.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - dev - 09-03-2021

E destul de neobisnuit ca laptele din aceeasi sursa, vandut sub alt brand, sa nu dea acelasi rezultat. 

Ca idee, Lidl Pilos 3.5% la 1.5l ar trebui sa fie acelasi lapte cu Olympus 3.7% la 1l, Kaufland 3.5% la 1.8l este acelasi cu Monor 3.5% la 1.8l, laptele Carrefour Bio este Monor Bio, Kaufland UHT 3.5% este de fapt Dorna 3.5% UHT....

S-a mai discutat si alta data, dar singurele sortimente procesate mai putin si pasteurizate la temperatura joasa sunt Laptaria cu Caimac, Muller 3.5% si Artesana Bio. 

[Image: lapte-ecologic-vaca-artesana-37-grasime-...051934.jpg]

(09-03-2021, 09:57)dev Wrote: E destul de neobisnuit ca laptele din aceeasi sursa, vandut sub alt brand, sa nu dea acelasi rezultat. 

Ca idee, Lidl Pilos 3.5% la 1.5l ar trebui sa fie acelasi lapte cu Olympus 3.7% la 1l, Kaufland 3.5% la 1.8l este acelasi cu Monor 3.5% la 1.8l, laptele Carrefour Bio este Monor Bio, Kaufland UHT 3.5% este de fapt Dorna 3.5% UHT....

S-a mai discutat si alta data, dar singurele sortimente procesate mai putin si pasteurizate la temperatura joasa sunt Laptaria cu Caimac, Muller 3.5% si Artesana Bio. 

Fix la Artesana si Muller ma refeream cand spuneam ca imi pare rau ca am ratat vreo 2.
Probabil o sa le testam si pe asta cu o selectie din cele de saptamana trecuta, vedem daca se mai schimba ceva in evaluarea noastra si va tinem la curent.

Referitor la sursa pentru fiecare brand, tip de procesare si ambalaj si faptul ca la unele e comuna nu imi dau seama daca sunt publice informatiile sau daca ai tu informatii din "culise". Stiu ca multe branduri sunt detinute de aceeasi companie defapt dar de surse nu stiu.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - RaduNim - 09-03-2021

(09-03-2021, 09:57)Teodora_Sloane Wrote:
(09-03-2021, 09:52)RaduNim Wrote: A specificat ca s-a încadrat la categoria "ok".

Hm, nu stiam ca Pilos are si varianta Bio.
Noi oricum am luat laptele brand propriu (Pilos, Kaufland, Carrefour) asa, sa vedem cum e fata de restul, ca e mai complicat de furnizat o cafenea cu lapte brand propriu de la un supermarket. Si cum se vede si mai sus au fost bune si foarte bune toate.
Nu este Pilos, este milbona brandul lor de produse bio

[Image: bXPCr3M.jpg]

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - dijon - 09-03-2021

Pe acesta il folosesc si eu, este cel mai apropiat ca gust de laptele "din piata" (ca alternativa folosesc Auchan 3.5 UHT, la fel de bun la gust dar mai putin gras) si are 3.8% grasime, dezavantajul pentru o cafenea este ca nu e UHT, deci termenul de valabilitate este mic si trebuie consumat rapid.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - renatoa - 09-03-2021

Daca cu apele ne-am lamurit ca Aqua Carpatica inseamna 8 izvoare, iar Bucovina vreo 6... nu stiu de ce credeti ca "aceeasi sursa" la lapte ar trebui sa insemne aceeasi ferma, areal, iarba, rasa de vaca...  Confused

Voua nu va da pe nas gustul ala caracteristic de UHT?  Huh
Pentru mine este insuportabil, ca clorul din apa... Confused

Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - micrenda - 09-03-2021

Artesana este un lapte foarte bun (și nu numai lapte, ci si iaurturi sau smântână). Ei fac produse ne-omogenizeate, insamnand ca particule de grăsime nu sunt spart dând acea senzația de lapte de la țară, ca o data.

Insa, am testat laptele lor și nu este cel mai potrivit pentru forțare. Procesul de forțare acționează asupra proteinelor, și, chiar dacă o valoare mai ridicata al grăsimilor este mai plăcut la gust, nu ajuta foarte mult la optinere crema de lapte.

Insa costul laptelui Artesana, mai ales ca vine în sticlele de sticla, nu îl face sustonabil pentru o cafenea.

Eu cumpăr, pe cât posibil, lactatele de la Artesana (mai ales smântână) însă pt lapte ma găsesc bine cu Napolact Bio 3.8%

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Elian_CT - 09-03-2021

Ce vrea Dev sa spuna, probabil, este ca respectivele sortimente sunt procesate în aceleași fabrici (scrie și pe etichete), dar asta nu înseamnă că sunt același produs (de ex salam Sibiu Lidl vs Reinart, teoretic același produs, made by Reinert, dar foarte diferit la preț și gust). Am încercat și eu laptele de brand magazin vs brand producător, incognito, și "papila shefa" a sesizat instant. Eu nu beau cu lapte, dar soția, fără lapte Olympus 3,8 nu poate trai.

(09-03-2021, 10:17)Teodora_Sloane Wrote:
(09-03-2021, 09:57)dev Wrote: E destul de neobisnuit ca laptele din aceeasi sursa, vandut sub alt brand, sa nu dea acelasi rezultat. 

Fix la Artesana si Muller ma refeream cand spuneam ca imi pare rau ca am ratat vreo 2.
Probabil o sa le testam si pe asta cu o selectie din cele de saptamana trecuta, vedem daca se mai schimba ceva in evaluarea noastra si va tinem la curent.

Referitor la sursa pentru fiecare brand, tip de procesare si ambalaj si faptul ca la unele e comuna nu imi dau seama daca sunt publice informatiile sau daca ai tu informatii din "culise". Stiu ca multe branduri sunt detinute de aceeasi companie defapt dar de surse nu stiu.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - dev - 09-03-2021

@renatoa laptele procesat e cam cum e cafeaua din blendurile traditionale, dupa o anumita temperatura se pierde urma. 

Ca fapt divers, de la familia care vinde lapte crud in piata locala, am aflat ca vacile lor consuma acelasi furaj tot anul, pentru a putea mentine acelasi gust si sa se mentina in specificatiile testate anterior.

LE: am facut la un moment dat un research pe partea de la lapte, la procesatorii din tara, si nu au confirmat ca laptele private label ar fi altceva.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Levo - 09-03-2021

... lapte crud , cafea cruda ... soarta cruda ? ... Cool ... si va mai miratzi de ruperea spontana a simetriei ... :D ...

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - TVTVTV - 09-03-2021

Eu le recomand întotdeauna lapte non-UHT celor care întreabă. Sigur, e ceva testat doar pe mine și pe soție, dar UHT-ul pare că potențează aciditatea cafelei.

Eu până acum m-am împăcat cel mai bine cu laptele standard, non-UHT, de la Mega. Costă vreo 4.6 sau 4.8 lei, are termen de valabilitate bun, se poate procura ușor și este procesat parcă de Friesland Campina.

La polul opus, cel mai prost lapte ever este cel de la Carrefour (brand-ul propriu), care are gust de lapte praf cu... băi, nu știu cu ce. Oricum, în cafea este oribil.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Cosminchir - 09-03-2021

Eu o sa incerc cu prima ocazie Carrefour Bio, care se pare ca este Monor Bio, care este laudat de toata lumea, dar pe care eu nu am reusit sa-l gasesc.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - r1r2000 - 09-03-2021

Eu cred ca nu conteaza. Va avea gustul in functie de procesare si mai ales in functie de ce mananca animalele. Vara iarna toamna primavara dieta se schimba.  Daca vreti sa cautati laptele cel mai bun, locul 1 se va schimba mereu

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - slavic1983 - 09-03-2021

(09-03-2021, 09:33)Teodora_Sloane Wrote:
(05-03-2021, 14:54)renatoa Wrote: Aici intra si mentiunea speciala de La Dorna fara lactoza care e super dulce si cremoasa si nici nu iti da stomacul peste cap, atribute pe care multe dintre doamnele pentru care preparati cafea acasa le-ar aprecia.

O singura mentiune, a facut un coleg, sensibil la lactoza, o degustare a ofertelor de lapte fara lactoza, printre care si Zile Usoare. Ce pot zice este ca A NU este recomandat celor cu intoleranta la lactoza. Dar da, e un lapte ia usor.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Levo - 09-03-2021

... cica si mazarea a inceput sa stea la muls ... Cool ... a fost surprinsa in diferite posturi  ( mai ales in postul Pastelui :D ).

[Image: 6ebNLiC.png]

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Cosminchir - 09-03-2021

@Levo e așa vesel și relaxat fiindca nu are nevoie de lapte din comerț, el mulge vacile alea de pe pășunea de unde ii vine și apa decla robinet :)))))

Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - vladdooo - 09-03-2021

Laptaria cu Caimac pt frotare
Monor bio pt consum ca atare (cereale, cacao cu lapte etc.) si prajituri

Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - d2florin - 09-03-2021

Și eu folosesc laptariq cu caimac pt frotare dar și Olympus 3.7.
Pt consum folosesc tot laptaria cu caimac. Știu ca cele bio gen : napolact, etc sunt omogenizate, pasteurizate.. Știu ca lapatariq cu caimac non bio și cel de la artesana bio este pasteurizat la temp joase dar cel din urma are gust miros puternic de vacuta :).
Acum nu știu care e mai bun pt consum cu cereale cel bio de la napolact sau cel de la laptaria cu caimac chiar dacă e non bio dar nu e omogenizat

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - sNap7 - 09-03-2021

Mie cu Olympus 3.7 nu îmi iese crema nicicum, iese fie spuma de baie, fie zeama oarba...

Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - d2florin - 09-03-2021

Intradevar spuma iese dacă frotez in latiera de 500 dar în cea de 350 iese perfect. Ma. Minunez și eu câteodată.

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - Elian_CT - 09-03-2021

Am fost si eu surprins cand am vazut mazare mulsa la cafenea... ma asteptam sa fie verde (gen matcha), dar cred ca e “washed”
(09-03-2021, 21:27)Levo Wrote: ... cica si mazarea a inceput sa stea la muls ... Cool ... a fost surprinsa in diferite posturi  ( mai ales in postul Pastelui :D ).

[Image: 6ebNLiC.png]

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - man - 10-03-2021

Olympus 3.7%

RE: Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino - sNap7 - 13-03-2021

Am testat și eu astazi laptele menționat de Teodora, cel de la LaDorna fără lactoza.

Pot sa spun doar ca n-am băut lapte atât de dulce niciodată. Totuși, îmi face impresia ca neutralizează aromele din cafea.