![]() |
|
Sesiune cupping - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Comunitatea de espressomani (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Comunitatea-de-espressomani) +--- Forum: Evenimente si intalniri (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Evenimente-si-intalniri) +--- Thread: Sesiune cupping (/Thread-Sesiune-cupping) |
RE: Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 Îmi propusesem sa aduc un aparat foto [CAMERA]. Vedem mâine ce iese Sesiune cupping - sorinherea - 10-07-2016 Din păcate maine nu mai pot ajunge :( RE: Sesiune cupping - eugenm - 10-07-2016 @sorinherea te asteptam, poate totusi o sa poti ajunge ! Si pe mine m-au incercat ghinioanele ieri (sper sa nu fie vorba de o 'vraja' PJ) ! Rugaminte si sfat pentru toti participantii la sesiunea de cup tasting de maine, mancati un mic dejun relativ consistent si evitati sa purtati parfumuri puternice. Pe maine! Sesiune cupping - Alin T. - 10-07-2016 Bune sfaturile, mai ales cel legat de parfumuri. Am participat la o degustare si cineva se parfumase f puternic, afectand si pe ceilalti Sesiune cupping - bogdan_geor - 10-07-2016 domnilor, din pacate la mine a intervenit o problema in familie si nu pot sa mai ajung. va doresc distractie placuta RE: Sesiune cupping - eugenm - 10-07-2016 (10-07-2016, 10:07)bogdan_geor Wrote: domnilor, din pacate la mine a intervenit o problema in familie si nu pot sa mai ajung. va doresc distractie placuta Daca rezolvi repede noi te asteptam :) ! Pentru toti participantii un link catre locatie : Gradina lui Bubucalu Adunarea incepe in jur de ora 12:00 Cand ajungeti in locatie va rog sunati la 0744675965 RE: Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 Ok Sesiune cupping - highlande - 10-07-2016 Daca ajung si eu, ma primiti? Urmaresc cu interes de cateva luni forumul si mi-ar placea sa va cunosc. Din pacate nu am ce sa aduc cu mine, insa nici nu consum :) RE: Sesiune cupping - eugenm - 10-07-2016 (10-07-2016, 10:49)highlande Wrote: Daca ajung si eu, ma primiti? Urmaresc cu interes de cateva luni forumul si mi-ar placea sa va cunosc. Din pacate nu am ce sa aduc cu mine, insa nici nu consum [Image: smile.gif] Ce mai astepti ? Ai toate coordonatele ... te asteptam Sesiune cupping - highlande - 10-07-2016 Ajung pe la 12:20, sper sa nu va incurc RE: Sesiune cupping - stefandinescu - 10-07-2016 Incercati sa nu va prfumati, sa nu folositi aftershave sau alte substante. Va spalati pe dinti si mancati ceva cu proteina. Oua spre exemplu. Este posibil sa va trotilati de la cafea asa ca luati banane si fructe rosii ca sa va reveniti (tips and tricks invatate de mine de la juriul competitiilor de cafea) Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 On my way [emoji12] RE: Sesiune cupping - Lyvyoo - 10-07-2016 Incepeeem! ![]()
Sesiune cupping - Mihai L - 10-07-2016 Mi-ar fi placut sa vad cafeaua in pungi care sa ascunda provenienta... [emoji3] Atunci sa fi vazut surprize adevarate! RE: Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 O intalnire foste bine venită! Păcat ca a trebuie sa ma retrag destul de repede. Revin asap cu pozele RE: Sesiune cupping - eugenm - 10-07-2016 Vreau sa multumesc tuturor ! Poate sunt inca sub influenta momentului dar a fost WOW!!! Cu adevarat am simtit ce inseamna sa faci parte dintr-o comunitate speciala. A fost cu detoate, a fost antrenant, a fost placut, a fost munca sustinuta, a fost un moment de referinta in opinia mea in comunitatea espressoman. Cat despre cafele am sa revin cu un post detaliat. Multumesc tuturor celor care s-au implicat si care au ajutat sa dea viata acestui eveniment ! RE: Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 dragi colegi, nu ma blamati, dar nu am avut timp sa calibrez nici o fotografie, asa ca la cald, avem cateva cadre: https://drive.google.com/open?id=0B_Y1WmW8SYLZYkdvbFFkVlBFdVk @Lyvyoo It's up to you sa le mai modifici sau sa le publici undeva pe site :) p.s am tras jpeg nu raw ! RE: Sesiune cupping - zuluafonu - 10-07-2016 Ați fost gaze impecabile. Va mulțumesc pentru efort și pregătire, ne-am simțit ca și cum ne-am cunoaște personal de când e lumea. Făină gașcă! Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 [emoji106] RE: Sesiune cupping - galileo - 10-07-2016 Super eveniment, eu am invatat foarte multe din aceasta intalnire. Va dezvalui Top3, o sa il las pe Lyvyoo sa va dea toate detaliile 1. RaduC - malawi 2. Olivo - Ethiopia Chelchele 3. Yume - Brazilia Santa Rosa RE: Sesiune cupping - Mihai.B - 10-07-2016 cred ca vom avea publicat tablelul final de catre Liviu.Interesante clasamente...interesante opinii/gusturi !!! RE: Sesiune cupping - zuluafonu - 10-07-2016 Nu am gustat niciuna din ele... RE: Sesiune cupping - Lyvyoo - 11-07-2016 Sunt de acord ca aceasta intalnire a insemnat un punct de cotitura in evolutia comunitatii. Nu mai are rost sa multumim ca la Oscar, vinovatii principali se stiu si sper sa repet isprava cat de curand, iar tara sper sa ia un exemplu (pradon, un sut in fund [Image: smile.gif] serios) din toata aceasta evolutie spre cunoastere fizica, degustare si dezbatere, dincolo de online, si sa se intalneasca mai des!!! Este inimaginabil saltul pe care cupping-urile si intalnirile il vor face in directia unirii si dezvoltarii comunitatii de espressomani din orasul respectiv, si in directia dezvoltarii orizontului de cunoastere personal. Apropo de ce spunea MIhai L, nu am stiut ce cafele testam, mostrele fiind dublu codate ca sa zic asa, si cu numar intr-un tabel si cu litera sub ceasca. Clasamentul a arat asa, si voi face si cateva precizari: Iar notele date: - repet, nu s-a stiut ce cafele se testeaza, deci dragi prajitori (comerciali si home) nu luati ca personal nimic din scoring - notele cele mai mici si cele mai mari au fost eliminate printr-o formula de excel, asa cum s-a propus, ca sa nu dezechilibram clasamentul prin oameni prea impresionati sau prea dezamagiti - o cafea care a iesit bine la cupping nu inseamna ca e spectaculoasa in espresso - cafelele cele mai apreciate aveau de obicei note florale, deci e foarte probabil ca cine a prajit pentru ciocolata / aluna / migdale sa nu se fi regasit in top 5-6-7 - topul inseamna o medie a notelor date de aprox. 15 insi in primele doua runde, apoi mai putini in runda 3, ajungand pana la 6 persoane in runda 4. Deci la modul obiectiv se poate considera ca a fost mai greu sa invingi in runda 1, cand media era facuta din 15 note, deci in runda 6 cand media era din 6 note. - totusi RaduCarutasul (notat ca Radu C in tabel) ne-a impresionat rapid cu Malawi (verde de la Ecuator), iar marele meu noroc este ca o mostra din fosta Gheisa Ecuator, prajita de Radu (dar netestata) , a ajuns la mine la imparteala finala a mostrelor (nu uitati sa reveniti cu pareri asupra mostrelor "capatate", pe topicurile potrivite). - Cafeaua castigatoare a lui EugenM, din runda 3, era verde de la Claro, iar cafeaua castigatoare in runda 1 si iesita pe locul 5 la general, era 100% CLaro, si verde si prajita. - chiar era o discutie apropo de Brazilia, care nu prea e ok la cupping-uri caci nu spune mare lucru. Iar cea de la Yume a contrazis ipoteza si luat locul 2 daca nu ma insel, intr-o anumita runda, deci depinde foarte mult de varietate si mana - daca vorim de CLuj, surpriza frumoasa de la Olivo, direct pe locul 2 la "general", bravo - Sarkis a surprins cu acea Kenya, remarca mea fiind ca a prajit special pentru cupping [Image: smile.gif] Adica mai light decat de obicei. - clasamentul trebuie luat ca o apreciere subiectiva la un anumit moment dat, poate cu relevanta pentru primele 6-7-8 locuri, poate cu norocul unor mostre ca au cazut in grupe mai putin grele si cu ghinionul altor mostre ca au avut meciuri tari. - Radudani mi-a transmis ca a avut mari probleme cu instalatia de prajire si ca sarjele sunt ceva mai light decat si-ar fi dorit. Parerea mea este ca au fost ok (sa vedem si opiniil celor la care au ajuns mostrele) si ca ar trebui sa studieze mai mult acest "light" (un fel de Full City+ de fapt), caci mai ales Columbia spunea destule la acest nivel de prajire... - Mi-a placut si ce a trimis Liviu.Mihu, probabil si aici scula isi spune cuvantul. - Hot Spot a trimis 4 mostre de verde, intelegand probabil ca vom praji. Poate o si faceam daca EugenM nu se credea Lance Armstrong [Image: smile.gif] - home roasting-ul e o pasiune frumoasa, ce merita dezvoltata. Dar la ce comuniune si schimburi de impresii am vazut intre prajitori si pasionatii home roasteri, plus multe diferente observate in punga si la degustare intre ce scoate o scula profi si una home made ori home use, mi se pare un gest de autoexcludere lupta de guerila promovata la un moment dat... Parerea mea aici este ca in mediul home sunt o multime de lucruri de invatat ca si tehnica de la mediul pro, iar cei care au deprins aceste cunostinte si au avut prajitoare potente, s-au reliefat si in clasament, vezi Radu Carutasu sau Eugenm. Iar cea mai buna metoda este sa faci blind cupping cu apropiatii tai, pe tot felul de cafele bune. Incurajez aici o mai mare dorinta personala de progres, mai multe teste blind, tip versus, cu sortimente pro, mai multe intalniri, schimburi de mostre si discutii cu cei bine pregatiti in domeniu. - cine s-a speriat de acest cupping, pro sau home roaster, inseamna ca ii e frica de bau bau [Image: smile.gif] Abia astept urmatoarele intalniri, iar cadou pentru userii care nu au putut veni, avem 6 ore de material video brut, filmat cu GoPro. RE: Sesiune cupping - RaduCarutasu - 11-07-2016 Experienta si atmosfera in care s-a desfășurat evenimentul au fost deosebite. Despre clasament nu pot sa spun decat ca reprezinta o imagine asupra a ceea ce s-a intamplat acolo, că enumeră cafelele testate si numele celor care le-au pus la dispozitie. In rest am putut observa ca toate au fost preparate identic iar procedurile de evaluare care au condus la aprecierile din tabel au fost aceleasi pentru fiecare cafea in parte. Faptul ca pe parcurs numarul membrilor echipei de degustare s-a schimbat, ca cei care au apreciat practic gusturile din ceasca nu au o experienta si autoritate, in sensul de a formula concluzii cu caracter de verdicte general valabile, alimentează ideea ca tot ce s-a intamplat acolo a suferit de o doza apreciabila de subiectivism. Cred insa ca trebuie luat in calcul faptul ca, cei care au degustat sun bautori de cafea proaspat prajita, ca isi procura boabele din diferite surse, ca au trecut, fiecare in parte, prin momente de dezamagire, de satisfactie, de nemulțumire sau de placere maxima atunci cand au baut acasa cafelele cumparate si preparate. Toate acestea ne arata ca participanții sunt unii avizati prin prisma preocupărilor lor, fie ele doar casnice si ca reprezinta un eșantion de consumatori care sunt preocupati de gustul si de calitatea cafelei si care pot emite niste pareri, aprecieri, fie acestea doar cu caracter personal, alaturi de ceea ce isi prepara prin diferite metode dar si consuma acasa, zilnic. Personal am apreciat mult informatiile pe care le-am schimbat cu cei prezenți si am tras concluzia ca ceea ce se poate realiza acasa, in domeniul prajirii cafelei, nu este mai prejos de ceea ce se realizeaza in multe prajitorii profesionale si de catre profesionisti. Normal, este vorba si in acest caz de documentare, experimentare si un nivel de dotare care sa permita urmărirea evoluției unor parametri pe parcursul prajirii si posibilitatea modificării acestora, odata cu evolutia procesului. M-am bucurat ca am avut sansa ca sa punem alaturi aceeasi cafea, Malawi, provenind din aceeasi sursa, acelasi lot si prajita pe acelasi cuptor (Hottop P), in locuri diferite. Am vazut foarte multi dintre cei prezenți, care au ronțăit boabe, cat de diferit era gustul celor doua sarje, desi aspectul era unul foarte apropiat, cu boabe uniform dezvoltate si colorate. Diferenta a provenit de la profilul de prajire abordat, unul de 9:30 min fata de unul de 13:20 min, iar concluzia a fost ca deosebirea dintre o cafea care ne place mai mult si una care ne place mai putin sau chiar deloc este influentata, pe langa calitatea boabelor verzi si de modul in care fiecare prajitor abordeaza prajirea. Prajind acasa ne putem satisface propriile gusturi iar cumpărând cafea gata prajita trebuie sa acceptam gusturi impuse. Trebuie sa ii multumesc lui Andrei, Claro Cafe, care mi-a împărtășit cateva aspecte din experienta lui de prajitor si care m-au ajutat in formularea unei concluzii legate de o anumita faza a prajirii, la care, in aceasta faza, inca mai oscilam intre doua variante de abordare. Una peste alta a fost o experienta frumoasa care merita multiplicata in tara si repetata si in Bucuresti . Felicitari organizatorilor! RE: Sesiune cupping - G. Serban - 11-07-2016 Pare ca a fost o intalnire faina. Concluziile voastre sunt de bun simt. Si imi place ca sunt asumate, asa subiectiv cum sunt ele. Evident cand vine vorba de cafea totul e subiectiv, dar, zic eu, intalnirea voastra fixeaza niste repere si confirma (sau infirma) unele dintre supozitiile si teoriile care s-au vehiculat pe aici in privinta home roasting-ului. Felicitari lui Radu pentru alegerea originii si pentru prajirea "castigatoare". Si evident felicitari de la distanta si lui eugenm (ma impresioneaza pasiunea lui) dar si celor care au luat in serios ideea acestui cupping. Cu speranta ca o sa ma "lipesc" si eu de voi data viitoare [Image: smile.gif] PS: si vad in poze ca eugenm face totul cu o singura mana :) RE: Sesiune cupping - Mihai.B - 11-07-2016 astept fimarea :) [Image: biggrin.gif] RE: Sesiune cupping - eugenm - 11-07-2016 Cel mai mare castig al intalnirii de ieri a fost feedback-ul pretios cules de fiecare dintre noi. As vrea sa o spun din capul locului, aproape toate cafelele au fost misto, le-as fi baut cu mare placere pe fiecare in parte daca le-as fi achizitionat pentru momentul cel mai pretios din zi, respectiv cafeaua de dimineata. Primul lucru care m-a impresionat a fost pasiunea si gradul de implicare al fiecarui prajitor, home sau pro. Toti au pregatit cu grija mostrele, prajite cu atentie stiind ca este vorba de cupping, impachetate cu grija, cu date de identificare si data a prajirii. Si practic intr-o saptamana toata comunitatea s-a mobilizat astfel incat la sfarsit de saptamana am avut 24 de cafele proaspat prajite. Jos palaria ! Important de mentionat ca TOTI prajitorii comerciali si-au pus mostrele in mod gratuit la dispozitia noastra, iar pe aceasta cale as vrea sa le multumesc ca au intrat in 'jocul' nostru si au raspuns asa prompt. Cu riscul ca o sa para exagerat celor cu adevarat profesionisti in acest domeniu, lumea la sesiunea de ieri a reusit sa faca distinctii clare intre cafele si foarte important distinctiile la nivel statistic au fost foarte apropiate intre fiecare. La un moment dat am facut o comparatie cu colegul @alint ca sa ne dam seama ca am facut un clasament identic in cazul uneia dintre sesiunile de degustare. Fiecare a fost constant in modul de punctare, cine a fost 'exigent' a fost exigent cu toate cafelele, cine a fost generos a fost generos pe linie. Pentru cei ce inca ezita sa faca o astfel de incercare pot sa le spun ca NU au 'scuze'. Daca sesiunea de cupping este decent organizata, senzorii gustativi si olfactivi ai unui iubitor de cafea o sa raspunda prompt. Avand aceasta experienta in spate pot la randul meu sa confirm ce Lyvyoo deja a punctat si anume validari de acest tip prin cupping pot impinge foarte sus nivelul intregii comunitati, de la home roasteri pana la cei comerciali, feedback-ul fiind imediat si validat in grup. Sa trec in revista si ceea ce s-a intamplat : 1) Am stabilit de la bun inceput ca o sa impartim actiunea in runde de cate 6 cafele. In cadrul fiecarei sesiuni cafelele au fost alese relativ aleatoriu, incercand sa avem atat home roasteri cat si comerciali ; 2) S-a stabilit o procedura clara de 'blinding', respectiv 2 persoane au facut un tabel in care in mod exhaustiv s-au etichetat cafelele alese sa faca parte din respectiva runda de la A la F. Pe fundul fiecarei cani de cupping s-a lipit o eticheta cu fiecare din cele 6 litere, urmand ca cineva sa faca 'alba-neagra' cu ele pe masa. Ulterior o noua eticheta cu o cifra corespunzatoare rundei a fost lipita pe lateral, astfel inca fiecare dintre noi s-a raportat la aceast numar, de la 1 la 24, asa incat in prima runda am avut numerele 1-6, runda a doua numerele 7-12, etc. Astfel incat chiar si daca din greseala cineva ridica cana prea sus lumea vederea o eticheta cu o litera, iar dupa tot acest proces laborios chiar si cei ce au intocmit tabelul de corespondenta nu mai aveau idee cine ce cum. Si chiar daca aveau idee am mers pe recomandarea lui @radudani si in intocmirea clasamentului, nota cea mai mare si nota cea mai mica au fost eliminate, desi din ce am inteles de la colegul @Mihai.B acest lucru nu a modificat clasamentul. 3) S-a facut o prezentare detaliata a modului in care procesul va decurge, care sunt pasii, ce se noteaza, cum se noteaza, cum sa profitam de senzorii olfactivi folosind respiratia retronazala. 4) Am avut kettleruri termostatate ce au fost setate la 94grC, apa folosit fiind Zizin ; 5) Am avut la dispozitie paine proaspata si biscuiti pentru resetare senzoriala ; 6) Canile de portelan au fost de 200ml ; 7) Am cantarit boabe de cafea folosind cantare Hario (cu precizie zecimala) folosind exact 11.8g pentru fiecare ceasca ; 8) Am folosit rasnita Kinu cea cu cutitele mari setata pe valoarea 3, respectiv o macinatura mai grosiera de filtru V60 ; 9) Am evaluat mirosul uscat al fiecarei macinaturi din runda activa dupa care am turnat apa si am infuzat timp de 4 minute cele 6 cafele. Dupa cele 4 minute, crusta a fost sparta si mirosul acela puternic acumulat in spatele acesteia a fost 'scrupulos' evaluat de fiecare dintre noi. 10) Dupa aceea ne-am apucat de sorbit urmarind pe masura ce cafelele se raceau sa evaluam mai intai gustul si retrogustul, dupa care aciditatea, corpul si echilibrul in ceasca, la sfarsit ramanandu-ne dulceata, nota personala si lipsa de defecte (clean cup-ul). Intrucat nu am folosit mai multe mostre din aceeasi cafea cum cere protocolul uniformitatea a fost punctata din oficiu cu 10; 11) Dupa tot acest proces fiecare dintre noi se punea pe adunat si comunicat rezultatele pentru prelucrari si clasament. Numai dupa aceea identitatea fiecarei cafele era dezvaluita. Ce pot spune este ca a fost intens, foarte antrenant si placut ! Concluziile mele dupa tot acest exercitiu : a) O tematica este recomandat sa existe. Dupa cum si Lyvyoo a remarcat, corect dealtfel, daca mie imi plac cafelele acide tendinta mea va fi sa punctez acele cafele in deterimentul unei cafele corpolente cu note acide mute dar arome ciocolatii impecabile ; b) TOATA lumea ar trebui sa participe cu doua sau trei mostre prajite diferit, in felul acesta feedback-ul este unul complex putand trage concluzii legate de preferintele generale ale unui mod de abordare a unui profil de prajire comparativ cu altul folosind acelasi varietal ; c) 24 de cafele pot fi evaluate dar este nevoie de concentrare, rabdare si timp. De aceea probabil ca in zona 'recreationala' 12 cafele evaluate in doua runde urmate de o a treia runda cu primele 4, 5 sau 6 clasate cred ca este recomandabil ; d) Cea mai frumoasa parte este finalul cand cafelele sunt impartite intre participanti :) Revin cu o discutie despre ce am gasit eu in cesti :) Mi-ar placea ca fiecare dintre cei ce au fost prezenti sa astearna cateva randuri despre cafelele ce cu atentie si pasiune au fost prajite pentru acest eveniment :) RE: Sesiune cupping - Neuromancer - 11-07-2016 Evenimentul a fost un mod placut de a petrece o zi de weekend. Am fost impresionat de organizare si faptul ca s-a incercat si reusit respectarea pasilor in timpul cupingului astfel incat testul sa fie cat mai autentic. ca si incepator in ale espressoului pot sa recomand si altor sa vina la viitoarele evenimente. chiar daca pare complicat, cu putin exercitiu poti sa incepi sa apreciezi si sa diferentiezi cafelele. nu ma pricep sa simt diferite arome sau sa-mi dau cu parerea despre gradul de aciditate dar si ca incepator am reusit sa disting cafelele speciale. recunosc ca mi-a fost destul de greu sa am acelas sistem de referinta intre runde. asa ca poate un clasament pe runde si apoi o runda cu castigatoarele ar fi mai corect. preferatele mele (cred ca au fost si castigatoarele) in cele 3 runde la care am participat au fost: 1) claro etiopia adado ; guido etiopia nano 2) guido kenya; olivio kenia chania 3) sarkis kenya aa+ si un home roast cel mai mult m-a impresionat claro etiopia. si mentiune speciala pentru o costa rica home roast care nu a fost la cupping dar am baut-o de la espressor. foarte interesanta si diferenta cand am rontait aceleas boabe dar prajite diferit RE: Sesiune cupping - bubucalu - 11-07-2016 Au ramas in urma destule cafele. Din nefericire nu am sa le pot face o descriere detaliata, le introduc intr-o degustare in zilele aceastea si ma tem ca degustatorii nu vor fi asa avizati. Daca razbat prin lipsa de cunostinte (in domeniu) sau crema de lapte unele dintre ele, am sa mentionez aici. Am pastrat pentru acasa Burundi de la Sun Coffee. Aluna, cacao si un usor iz dulceag de marmelada.(parerea mea). Am baut 2 duble de dimineata si numai cuvinte de lauda. A fost apreciat si la V60. RE: Sesiune cupping - radudani - 12-07-2016 (11-07-2016, 01:27)Lyvyoo Wrote: - ...Radudani mi-a transmis ca a avut mari probleme cu instalatia de prajire si ca sarjele sunt ceva mai light decat si-ar fi dorit. Parerea mea este ca au fost ok (sa vedem si opiniil celor la care au ajuns mostrele) si ca ar trebui sa studieze mai mult acest "light" (un fel de Full City+ de fapt), caci mai ales Columbia spunea destule la acest nivel de prajire... de fapt, un nou prajitor era in facere, folosind in final, piesa centrala, heatgun-ul, de la primul; nu aveam nici un prajitor functional, asa ca am folosit pentru cele 2 mostre intrate in teste, metoda cea mai simpla si mai ieftina de prajire: un heatgun (50 lei, Lidl), un bol de inox si un tel pentru mestecat boabele! (ok, si o pensula, apoi o matura, pentru pleava - dar niste paravane de carton reduc din mizeria provocata in bucatarie...) remarcand si faptul ca boabele folosite sunt ieftine (58lei/Kg Columbia si 28,50 lei/Kg India, de la Cortina - verzi, ambele) totul devine remarcabil, demonstrand ca - dupa putin exercitiu - oricine poate sa-si "gateasca" in urgenta boabele, cu rezultate comparabile chiar, cu ale prajitorilor de profesie [Image: smile.gif] da, se pot distruge niste boabe, daca le coci prea mult, sau daca iti scapa prea 'sus' in temperatura, dar prajirea artizanala cu mijloace simple foloseste o cale naturala, in care fara senzori si laptop, mergi firesc pe incalzire treptata cu gradient de crestere temperatura, in descrestere (gen Scott Rao)... am urmarit sa nu ajung decat pana la epuizarea first crack, asa ca prajirile au fost undeva in zona city plus... full city plus e deja bine intrata in second crack si boabele sunt pe partea de dark ; cand ai ajuns aici, e destul de greu de ramas tot aici, daca nu ai o racire rapida! si apropo, la metoda 'rudimentara' de prajire cu suflanta de aer fierbine, marele inconvenient, in afara de pleava, ramane racirea, care necesita macar 2 site pentru vanturare; pozitionarea pe crack-uri e usor de urmarit pentru ca intregul proces - aspect, zgomot si miros - este deschis si de aceea, extrem de instructiv; de aceea, in desele mele referiri la metoda HDB (hotgun - dog bowl), am recomandat-o nu atat ca metoda de lucru permanent, ci ca test de disponibilitate pentru prajirea acasa; sunt de exemplu, convins ca: - marea majoritate a entuziastilor prepararii espresso acasa, nu vor sa devina si prajitori de cafea acasa; - marea majoritate a prajitorilor de cafea acasa nu vor sa devina prajitori comerciali; cat priveste intalnirea in topic, toate cele mai bune...pentru un eveniment de rezonanta pentru comunitate si de selectie si formare a unui grup avizat! cupping-ul in general, desi tare strain mie ca traire si ca experienta, nu il pot vedea ca fenomen de masa: imi imaginez ca existam (ref. forum) ca o majoritate de entuziasti amatori ai prepararii cafelei acasa - in primul rand espresso, cu nazuinta fiecaruia de a bea o cafea cat mai buna acasa, din resursele pe care le are; in acest context, rolul comunitatii nu este de a uniformiza si aduce pe 'calea cea dreapta' pasionatii cafelei, folosind ca model lumea prepararii comerciale a cafelei - sculele nu se compara, timpul si obiectivele sunt fundamental diferite! in lumea cafelei preparate si baute acasa, daca exista reguli, acestea sunt ale fiecaruia, descoperite pe masura castigarii de experienta! ... "singur ca un copac, dar in vecinatatea padurii" cele de mai sus sunt propria-mi opinie si e important ca acest forum e un mediu in care pot sa o exprim... alaturi de alte opinii asemanatoare, sau fundamental diferite; dar imi place sa cred ca fiecare a ajuns acolo unde e, prin puterile sale... (10-07-2016, 16:54)Mihai L Wrote: Mi-ar fi placut sa vad cafeaua in pungi care sa ascunda provenienta... sunt mai sus descrieri detaliate ale procedurilor urmate, dar n-am reusit sa inteleg, mea culpa, cum s-a procedat in fapt la 'anonimizarea' surselor; imi imaginez ca o persoana (sau mai multe?) cu experienta, a facut impartirea sortimentelor pe 'runde' si apoi a transbordat fiecare mostra in pungi uniforme, anonime, cu un marcaj numeric; cheia de decodificare, ca si persoanele care au facut 'anonimizarea' raman complet in afara competitiei, in off; atfel, mai departe, preparatorii evaluatori, au avut la dispozitie niste pungi uniforme ca aspect, numerotate, din care au rasnit si degustat dupa niste reguli; si asa, stau si ma intreb daca participantii, cei si prajitori si judecatori, nu au avut suficienta experienta ca sa-si identifice propriile cafele... si asa ma intreb cat de echitabila poate fi o notare 'profesionala' la sutimi, dar cu jurii diferite pentru acelasi set de 24 mostre! mai departe, intregul procedeu de cupping trebuia sa asigure o desfasurare uniforma, egala, a evaluarilor; dar aici, desi pe o infrastructura profesionala, numarul mare de esantioane si testele prea putine (la o runda, fiecare a testat o singura data cele 6 esantioane), au expus rezultatele unui anume hazard; ceea ce face, pentru mine, inutil sistemul de punctare folosit - si pe care, de altfel, l-am recomandat si eu, ca recurs teoretic; ok, nici nu cred ca ambitiile au fost atat de mari incat sa se urmareasca performanta stiintifica, dar tocmai de aceea, si in contextul mai propriu experientei home, o simpla ierarhizare a probelor supuse evaluarii, era suficienta! este ceea ce imi imaginez ca as putea face mai usor si eu: am 6 cesti in fata, am participat la macinare si infuzare, le miros si gust si le voi aseza cu destula certitudine pentru mine, intr-o ordine a preferintelor; fara criterii si fisa de evaluare; (principiile degustarii se pot invata la cursuri SCAE, cum ne anunta Lyvyoo) atat; timpul e prea scurt pentru a ma hazarda in punctaje inerent subiective dupa 24 de seturi de testari in aceeasi zi! da, exista o anume distributie neintamplatoare a rezultatelor si o dispersie acceptabila a evaluarilor pentru un acelasi sortiment, dar nu exista nici o baza stiintifica (in numar de teste si rotire de probe) pentru a sustine ca acestea sunt cu adevarat o reflecare obiectiva a unei realitati! (11-07-2016, 01:27)Lyvyoo Wrote: ... cafelele cele mai apreciate aveau de obicei note florale, deci e foarte probabil ca cine a prajit pentru ciocolata / aluna / migdale sa nu se fi regasit in top 5-6-7 iata inca un motiv sa cred, IMO, ca simpla ierarhizare era mai potrivita decat un punctaj dupa criterii... florale; si un exemplu de ceea ce numesc subiectivitate; chiar si atunci cand o mare majoritate va trai fericita mancand hrana cruda din produse 'organice' si band cafea a la 3rd wave, am sa-mi doresc si daca pot am sa si consum, o friptura de porc [Image: smile.gif] (11-07-2016, 01:27)Lyvyoo Wrote: home roasting-ul e o pasiune frumoasa, ce merita dezvoltata. Dar la ... multe diferente observate in punga si la degustare intre ce scoate o scula profi si una home made ori home use, mi se pare un gest de autoexcludere lupta de guerila promovata la un moment dat... in mediul home sunt o multime de lucruri de invatat ca si tehnica de la mediul pro, iar cei care au deprins aceste cunostinte si au avut prajitoare potente, s-au reliefat si in clasament... autoexcludere din ce? dintr-o comunitate a entuziastilor prepararii cafelei in general? sau dintr-o subcomunitate modelata dupa criteriile comerciale de preparare si evaluare cafea? privita dintr-o parte cealalta, nu e oare autoexcludere tendinta de a realiza totul numai cu scule scumpe, deci de a te retrage pe criterii de potenta materiala intr-o zona pronuntat minoritara, in timp ce intreaga Italie inca isi mai beau espresso-ul facut la mocapot, si mai sunt destule 'finca' de producatori de cafea in care nu s-a vazut cum arata un espressor, iar pentru prajire se foloseste stovetop-ul...! nu exista un raspuns general impaciuitor (nivelator) decat in regim de forta... pentru mine cel putin, care sunt incapabil sa descriu colegilor de forum, cum a fost espresso-ul meu, de azi dimineata [Image: smile.gif] |