Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Extractia... pentru incepatori - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 21-08-2021

(21-08-2021, 21:00)Dan_R Wrote: Poate conteaza si modul de prajire al cafelei, sa fie adptat pentru espresso. Italienii cu prajirea lor dark-mediu, reusesc sa pacaleasca multe....
Există și reversul medaliei: să scoți dintr-o cafea prăjită sus, un rezultat care să nu fie dominat de fum, cărbuni și un amar extrem.

Extractia... pentru incepatori - d2florin - 21-08-2021

Nu sint toate arse.. Hai sa fim seriosi.

RE: Extractia... pentru incepatori - Dan_R - 21-08-2021

(21-08-2021, 21:45)dev Wrote:
(21-08-2021, 21:00)Dan_R Wrote: Poate conteaza si modul de prajire al cafelei, sa fie adptat pentru espresso. Italienii cu prajirea lor dark-mediu, reusesc sa pacaleasca multe....
Există și reversul medaliei: să scoți dintr-o cafea prăjită sus, un rezultat care să nu fie dominat de fum, cărbuni și un amar extrem.
Imi poti sugera unde gasesc cu prajire dark-mediu? Sa fiu sincer cam tot ce am cumparat de la prajitorii este mediu-light, motiv pentru care am considerat ca e o moda in randul prajitorilor.

RE: Extractia... pentru incepatori - Eugen16 - 21-08-2021

Sunt cam multi colegi care se plang de "gura punga" si acuma ma gandesc daca nu cumva o aciditate mai pronuntata, datorata soiului,  sa nu fie interpretata de papilele lor sau de creier, ca ceva acru. Sa fie doar o iluzie. Credeti ca ar fi imposibil?
Florin si Dan, s-a intamplat ca o cafea pe care ati apreciati drept acra sa nu fie perceputa la fel de anturajul din acel moment? 
Poate colegi cu capacitati senzoriale deosebite, cradun de exemplu, ne pot spune daca au baut vreodata cafea acra si in ce conditii?

Pana la urma am incercat si tot incercat, ba apoase, bq acre, ba gura punga ba.. In fine. Cam stiu ce cafele 3rd wave sa beau..
Acu probabil sa am papile gustatuve dereglate nu stiu dar cafequq 3rd wave nu orea imi face bine.
Spor la cautat. Dan daca vrei ne putem auzi si la un telefon zilele urmaroqre sa iti expun exoeri3nta mea xu 3rd wave si 1st wave .

Florin, bea una doua espresso la Maison du cafe, si cumpara 100 de gr din acea cafea si prepar-o acasa. Daca acasa iese acra si la cafenea nu, atunci e problema de extractie.

De la. Maison de cafe pot spune ca nu am baut cafele super bune.
Spor draga eugen

Nu am zis nimic de cafele super bune, am zis doar prajire corecta, un pic mai sus dar fara arsura. Fiind totusi prajit un pic mai sus e posibil sa nimeresti ceva cu aciditate mai mica, de aia ti-am recomandat Maison si nu Leonidas. Si recomandarea a fost pentru a face un test comparativ, nu pentru a savura ceva. De aceea am spus sa cumperi 100 de grame.
Poti face test comparativ si la Leonidas, cu cafea PJ, dar acolo nu vand la 100 gr si daca esti nemultumit ramai cu parere de rau pentru cheltuiala. 
Aceeasi cafea incearc-o in aceleasi conditii si cu niste prieteni si vezi daca si ei o percep la fel.

Inteleg, dar am incercat destule, cu aparatul meu cel mai bine ma impac cu 1st wave ai cateva cafele 3rd wave. Momentan nu o sa mai investesc in alt aparat , poate in viitor pt un dual boiler.. Dar nu cred. E ok asa. Las pe altii sa bea 3rd wave :).
Mie imi place corpolenta, cremoasa, guat de alune su dacavare ai putin tabac sau cioco e perfecta ceea ce 3rd wave nu prea e..

RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 22-08-2021

(21-08-2021, 22:05)Eugen16 Wrote: Sunt cam multi colegi care se plang de "gura punga" si acuma ma gandesc daca nu cumva o aciditate mai pronuntata, datorata soiului,  sa nu fie interpretata de papilele lor sau de creier, ca ceva acru. Sa fie doar o iluzie. Credeti ca ar fi imposibil?
Florin si Dan, s-a intamplat ca o cafea pe care ati apreciati drept acra sa nu fie perceputa la fel de anturajul din acel moment? 
Poate colegi cu capacitati senzoriale deosebite, cradun de exemplu, ne pot spune daca au baut vreodata cafea acra si in ce conditii?

Sigur exsita si acest caz, si poate cei care se plang de 'gura punga' in realitate nu prefera deloc aciditate in cafea, motiv pentru care ar trebui sa se indrepte spre soiuri de cafea cu aciditate redusa (de evitat cele care au trecut in prezentare 'aciditate citrica'). Asta ar fi valabil mai ales in cazul cafelelor prajite light. O prajire medie va atenua destul de mult aciditatea, insa, din acest punct, anumite aspecte de gust ale soiului incep sa dispara.
Cred ca, in general, brazilienele, indienele, poate si unele din Peru s-ar incadra in aceasta categorie. De evitat, central americanele, dar si unele din Africa.

RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 23-08-2021

Am o cafea Etiopia Adola de la Dropshot, o nota de pe cafea fiind piersica. Preparandu-mi cafeaua am zis "hai ca incerc sa scurtez timpul de cand cafeaua intra in portafiltrul pana la extractie" (citind eu pe undeva ca incalzirea cafelei scade calitatea ei), asa ca am facut rapid un WDT, o nivelare si o tampare (totul in maxim 15 secunde, de obicei dureaza undeva la 45-60 de secunde). Am extras exact cum voiam pentru prima oara, 18g in 40g out in 29 secunde.
Pentru prima oara dupa 250g de cafea consumata deja, am simtit o nota dulce, retrogustul fiind clar de piersica..
Intrebarea mea e, chiar asa de mult afecteaza ca tin cafeaua 60 de secunde in portafiltrul fierbinte (luat din grup) sau doar am prins o extractie buna? (celelalte erau 18 in 36 out in 30-31 secunde)

RE: Extractia... pentru incepatori - Laddu - 23-08-2021

Sau poate asteptarea notei de piersica a dus la perceptia notei de piersica ...

RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 23-08-2021

(23-08-2021, 22:06)Laddu Wrote: Sau poate asteptarea notei de piersica a dus la perceptia notei de piersica ...

Nu mai am asteptari la notele scrise pe punga.. + la cat obosit eram numai la asta nu ma gandeam, voiam doar o cafea sa ma trezeasca

Extractia... pentru incepatori - d2florin - 23-08-2021

Raspuns xirect dpdv cu notele. Eu la un moment dat cand sqvurqm doar 3rd wave parca toate aveau aceeasi nota predominanta si anume piersica..

Offtopic, cum se duc banii nostri :(((, cate piersici cumparai de cari bani aj dat oe adola cu nota de piersica..
Mie imi iw cam 15 secunde de la rasnire la actionat pompa. Cafeaua se oxideqza mai ales daca este rasnita, dar acum xhiar sa conteze 30se.. Cum zicea si colegul ai gasit ceea ce ai sperat dupa 250g cafea si asta e bine, unii cauta o viata si schimba eapressoade, rasnite si probabil steugurii sunt acri pt mine.

RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 23-08-2021

Nu stiu daca ai facut si altceva ca sa obtii gustul de piersica dar in ceea ce priveste timpul intre rasnire si inceperea extractiei acesta trebuie sa fie de maximum 15s (vezi teste J. Hoffman, M. Perger si S. Rao). Nici eu nu respect intotdeauna asta dar imi iese de cele mai multe ori. 
Daca vrei un test clasic extrage cafeaua normal, noteaza parametrii, dupa care procedeaza exact la fel cu singura deosebire ca tii pucul in PF si acesta montat in espressor pentru 30s-60s inaintea extractiei. Printre altele vei avea un turbo shot de toata frumusetea... Smile

RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 23-08-2021

@sirpet2001, te rog, poti pune un link cu unul din studiile de care zici cu cele 15 s? Posibil sa fi ramas eu in urma cu cititul, dar 15s maxim intre rasnite si extractie pare extrem si nu am vazut pe nimeni care sa dea prea mare importanta chestiei asteia. Stiu ca Rao propunea ca metoda de degazare rapida lasarea cafelei macinate cateva ore, in Espresso Extraction, dar altceva nu stiu despre aceste 15s.

RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 24-08-2021

Lol, mai omule, teste inseamna altceva decat studii!!!, iar eu am scris teste!!! inclusiv informatii empirice!!!
(23-08-2021, 23:42)cradun Wrote: Posibil sa fi ramas eu in urma cu cititul

Posibil, daca te referi la chestia aia cu notarea body-ului la cupping si despre care sustineai foarte ferm ca nu exista! Altfel, e posibil sa citim/urmarim chestii foarte diferite!
(23-08-2021, 23:42)cradun Wrote: Stiu ca Rao propunea ca metoda de degazare rapida lasarea cafelei macinate cateva ore

Oare de ce? 
In alta ordine de idei poti sa-mi spui parerea lui Rao vizavi de extractia la 9 bari? (apropo de citit/instruit). Dar a lui Hoffman?

RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 24-08-2021

Imi pare rau ca nu intelegi importanta documentarii surselor pentru afirmatiile pe care le facem pe forum, dar asta e...

RE: Extractia... pentru incepatori - dev - 24-08-2021

De ce nu sub 10 secunde? 

Macar in bucatarie sa fim egali cu Usain Bolt...

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 24-08-2021

Deci e pistol cu apă chestia asta cu 15 sec.? Și eu ca prostul astăzi chiar m-am grăbit să rămân în plaja celor 15 sec., just e că nu am simțit nici o diferență, asta e, data viitoare triez mai bine informația.

Extractia... pentru incepatori - umarianos - 24-08-2021

Mâine dimineață încearcă exact la secunda 14 să dai drumul la brew deja . Ăsta e secretul unui espresso original.

Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 24-08-2021

Si jonglati din sutimi pana la espresso-ul perfect. 14:01, 14:02… pana la 14:99
Pentru teste va trebuie doar aproape 2kg cafea si 1-2 luni la dispozitie. [emoji23]

RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 24-08-2021

(24-08-2021, 09:57)Mihai L Wrote: Si jonglati din sutimi pana la espresso-ul perfect. 14:01, 14:02… pana la 14:99
Pentru teste va trebuie doar aproape 2kg cafea si 1-2 luni la dispozitie. [emoji23]
Dar si teste cu cantitati diferite, prin adaugare si excludere de micrograme. Asa schimbarile vor fi foarte subtile.

RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 24-08-2021

(24-08-2021, 07:27)cradun Wrote: Imi pare rau ca nu intelegi importanta documentarii surselor pentru afirmatiile pe care le facem pe forum, dar asta e...

Si Hoffman sau Rao sunt surse de documentare la tine ?
Ai vazut vreodata la vreunul o explicatie sustinuta de un aparat matematic sau referinta la vreo lege a fizicii ?
Cand iti arogi "descoperirea" descresterii a unei marimi ca urmare a imensei tale experiente, cand e de fapt o biata derivata a unui input constant de energie, mie asta imi tipa a lectii nefacute.
Poate am eu perceptia deformata de la discutii cu prea multi studenti in situatia asta...

RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 24-08-2021

(24-08-2021, 10:09)renatoa Wrote: Si Hoffman sau Rao sunt surse de documentare la tine ?

Eh, Rao a fost primul autor din domeniul cafelei pe care l-am citit, are ceva greutate pt mine. Avand in vedere ca inca nu exista PhD in stiinta extractiei cafelei, in lipsa unor studii peer-reviewed si din cauza lipsei cunostiintelor (nu neaparat avansate) de chimie/fizica, chiar si parerea lor e importanta...

(24-08-2021, 09:42)coffeemilk Wrote: Deci e pistol cu apă chestia asta cu 15 sec.? Și eu ca prostul astăzi chiar m-am grăbit să rămân în plaja celor 15 sec., just e că nu am simțit nici o diferență, asta e, data viitoare triez mai bine informația.

Ceva ceva adevar clar e, pentru ca, asa cum ziceam mai sus, si Scot Rao in Espresso Extraction scrie ca o cafea rasnita se degazeaza mai repede. Dar cat de rapida e degazarea si daca pragul de 15 secunde e relevant sau nu, nu stiu, nu am vazut inca pe nicaieri discutat, de aceea am cerut sursa, sa ne lamurim.

Extractia... pentru incepatori - d2florin - 24-08-2021

Suntem pe topicul de extractie pt incepatori nu pt advanced trend in espresso extraction..
Chiar il rog oe admin sa mute disxutiile avansate intrun topic de advanced level, nu de alta dar daca un incepator citeste asa ceva ii piere chefuk de cafea..
Vreau doar sa beau un espresso...

(24-08-2021, 07:27)cradun Wrote: Imi pare rau ca nu intelegi importanta documentarii surselor pentru afirmatiile pe care le facem pe forum, dar asta e...

Asta e tot? Nimic despre extractia la 9 bari? Nici un studiu care sa demonstreze stiintific ca timpul scurs de la rasnire pana la inceputul extractiei nu are nici un impact asupra aromelor? Nu pentru mine zic, pentru colegul care nu reuseste sa obtina ce-si doreste de la cafea? Nu e un topic pentru incepatori? Nu s-a exprimat omul clar? Ai dreptate insa in ceea ce priveste incheierea ...asta e...

(24-08-2021, 08:50)dev Wrote: De ce nu sub 10 secunde? 

Macar in bucatarie sa fim egali cu Usain Bolt...

M-ai facut sa rad... Mie imi place stilul tau brut... Vezi ca n-ai documentat sursa  :D

(24-08-2021, 09:42)coffeemilk Wrote: Deci e pistol cu apă chestia asta cu 15 sec.? Și eu ca prostul astăzi chiar m-am grăbit să rămân în plaja celor 15 sec., just e că nu am simțit nici o diferență, asta e, data viitoare triez mai bine informația.

Nu mai folosi informatii netriate ca prostul (citat). Sunt cafele la care papile neantrenate sau batatorite ca ale mele nu fac mare diferenta. Totusi, in urma consistentei extractiei, dupa zece shot-uri (ale aceleiasi cafele) sau mai mult in cazul meu incepi sa simti orice diferenta subtila. Nu se aplica neaparat la italiene!

(24-08-2021, 09:45)umarianos Wrote: Mâine dimineață încearcă exact la secunda 14 să dai drumul la brew deja . Ăsta e secretul unui espresso original.

Secretul unui espresso "original" este documentat de Institutul National Italian pentru Espresso (am scris despre asta acum 12 ani). Apropo de exactitate, cati dintre voi scot un espresso din 14g in, la 88 grade C? Pot fanii italienelor sa ne ajute aici? Ar fi de interes pentru noi incepatorii sa avem acces direct la aceste informatii? Eu personal , multumesc anticipat!

(24-08-2021, 09:57)Mihai L Wrote: Si jonglati din sutimi pana la espresso-ul perfect. 14:01, 14:02… pana la 14:99

Inteleg dintr-un post de-al tau anterior ca te-ai hotarat sa intri de curand in lumea espresso. Felicitari si bine ai venit! 
De asemenea inteleg ca ai o experienta teoretica dincolo de orice imaginatie (felicitari din nou, asteptam sa ne impartasesti din ea). Pana acum, din ce am inteles, te-a laudat Liviu pentru pozele facute la intalnirea espressomanilor si mi-ai explicat mie cum e cu micronii.
Cum e experienta cu TEM? Ceva informatii de impartasit?
Eu cand am luat Expobar-ul si Vario am luat 10 kg de cafea si le-am facut praf in nici 2 saptamani. Am umplut si doua caiete cu informatii. 1kg de cafea pe luna pare optim acum?

RE: Extractia... pentru incepatori - umarianos - 24-08-2021

[/quote]
Secretul unui espresso "original" este documentat de Institutul National Italian pentru Espresso (am scris despre asta acum 12 ani). Apropo de exactitate, cati dintre voi scot un espresso din 14g in, la 88 grade C? Pot fanii italienelor sa ne ajute aici? Ar fi de interes pentru noi incepatorii sa avem acces direct la aceste informatii? Eu personal , multumesc anticipat!
[/quote]

Deci tu acum 12 ani scriai despre espresso și încă te numesti "începător" ?

Am primit și eu de la un coleg documentul de la INI pt Espresso acum 1 an ,. Îl caut și revin cu info. Dar nu îmi amintesc să zică ceva de vreun timp pentru preparare puc. Italienii rasnesc cafeaua dimineața in containerul din fata râșniței și până nu termina cafeaua măcinată nu mai rasnesc alta , doar trag de maneta sa le livreze cafea măcinată de dimineață.

(24-08-2021, 09:59)sorance2000 Wrote: Dar si teste cu cantitati diferite, prin adaugare si excludere de micrograme. Asa schimbarile vor fi foarte subtile

Tie Sorance nu prea am ce sa-ti spun... Sorry!

RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 24-08-2021

Mie poate imi joaca papilele feste fiind incepator dar si in dimineata aceasta am scurtat timpul la maximum 20-25 de secunde.. (de la
rasnire pana la extractie) repet, inainte era undeva la 60 de secunde (timp in care statea cafeaua in portafiltru) si vreo 1-2 minute de cand era rasnita cafeaua (in timpul ala mai stergeam portafiltru samd). Ori s-a mai dezagat Adola in 2 zile ori chiar sunt vitale secundele dupa rasnire.. cert e ca mie imi place mai mult espressorul acum.. ca e stiintific ca nu, continui la fel