Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect
Extractia... pentru incepatori - Printable Version

+- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum)
+-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art)
+--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte)
+--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44

Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 20-08-2021

Si un vecin mananca aluatul crud. Ii place, e multumit.
Altul pe strada sta cu punga de Aurolac pe gura. Si lui ii place nespus.

Inseamna ca e OK? [emoji23][emoji23][emoji23]

RE: Extractia... pentru incepatori - Dan_R - 20-08-2021

(20-08-2021, 22:42)sorance2000 Wrote: Nu beau decat espresso. Pentru mine este buna (si sotia e multumita). Daca vrei sa afli ceva specific poti sa intrebi.
Am eu o intrebare. Ti-a iesit vreodata cafeaua in cana (in urma prajirii) acra? Eu sunt confuz. Nu reusesc cu cafele prajite medium spre light sa scot decat acru, cu rasnita reglata aproape de zero (punct in care se pot atinge cutitele) si cu sanse mari sa se infunde. Am Eureka Specialita. Asta este si motivul pentru care m-am indreptat catre cafeaua "italiana".

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 20-08-2021

Gama eclectic de la Yume ai încercat? Avea și Mabo ceva prăjire pentru automate. Coffe story iar mi-au plăcut, dar oricât ai încerca de gustul acrișor nu scapi, asta este o latură a acestui tip de prăjire, indiferent de ce aparat ai în dotare.

Extractia... pentru incepatori - d2florin - 20-08-2021

Dan, incearca rwanda humure si costa rica tarazu de la coffestory din Iasi. Si eu din acelasi motiv m am indreptat spre italiene, mai iau din cand in cand ce ariu ca nu a iesit acru sau amar..

Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 20-08-2021

In cazul asta e vorba de temperatura, zic eu. O cafea light cere temperatura mai mare de extractie.
La cafeaua coapta nu-s probleme de acreala si are gust specific. [emoji12]

RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 20-08-2021

(20-08-2021, 22:59)Dan_R Wrote:
(20-08-2021, 22:42)sorance2000 Wrote: Nu beau decat espresso. Pentru mine este buna (si sotia e multumita). Daca vrei sa afli ceva specific poti sa intrebi.
Am eu o intrebare. Ti-a iesit vreodata cafeaua in cana (in urma prajirii) acra? Eu sunt confuz. Nu reusesc cu cafele prajite medium spre light sa scot decat acru, cu rasnita reglata aproape de zero (punct in care se pot atinge cutitele) si cu sanse mari sa se infunde. Am Eureka Specialita. Asta este si motivul pentru care m-am indreptat catre cafeaua "italiana".

Problema nu este neaparat gradul de prajire. Da, mi s-a intamplat (dar foarte rar pentru ca prefer blend care poate sa faca o cafea mai echilibrata) din cauza ca rasnita mea nu macina destul de fin (acest lucru l-am remediat bangandu-mi nasul prin aparat), motiv pentru care daca prajirea era mai light aveam parte de o curgere mai rapida. Acum pot praji si mai light decat inainte.
La medium spre light nu ar trebui sa ai acel gust in ceasca daca curgerea ar fi suficient de lunga. Cafeaua ti-o prajesti singur sau o cumperi? E single origin sau blend? Pentru anumite soiuri, o prajire medie spre light poate insemna o cafea foarte acida. Ajustari pentru a reduce aciditatea: rasnire mai fina, temperatura mai mare (imi cer scuze daca repet ceva ce deja stii). Ai posibilitatea pe espressor sa maresti temperatura?

RE: Extractia... pentru incepatori - Dan_R - 20-08-2021

Ma bate gandul sa incerc si eu o prajire de "incepator" sa vad daca exista vreo aliniere de astre pentru mine. Cuptor electric am, tava cu gauri am, "o leaca de bataie stiu, ce-mi mai trebuie !?" Redevenind serios, ma mai gandeam sa incerc cu un aparat popcorn, ca sa am amestecarea mult discutata si necesara. Da, pot mari temperatura la espressor. Poate imi sugerezi ce tip de cafea verde sa cumpar de la Kestar Coffe. Nu am prajit niciodata cafea si tot ce am utilizat era deja prajita.

RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 20-08-2021

(20-08-2021, 23:10)Mihai L Wrote: In cazul asta e vorba de temperatura, zic eu. O cafea light cere temperatura mai mare de extractie.
La cafeaua coapta nu-s probleme de acreala si are gust specific. [emoji12]

Poți să crești temperatura până la cer, pur și simplu nu ai ce să îi faci. Eu multă vreme am dat vina pe mine și echipament pentru rezultatele proaste din ceașcă, așa că am apelat la cafenele de specialitate (ultimele Meron și Gota Coffee) apoi m-am liniștit! :D

Am băut cafele foarte bune și din acest val dar gustul specific există, e ca o soacră, oricât de binevoitoare e, tot acră rămâne. :D

RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 20-08-2021

Ce doză folosești? Și ce cafea?

RE: Extractia... pentru incepatori - sorance2000 - 21-08-2021

(20-08-2021, 23:40)sirpet2001 Wrote:

Este o cafea prajita de mine (light spre mediu), in general facuta din 3 soiuri (ultima oara o Columbia+Etiopia+Costa Rica) Au fost perioade cand ma facut blend din doar doua soiuri. In general am 6 soiuri pe care le combin cate trei la fiecare prajire, dar la fiecare comanda de cafea verde incerc alte noi soiuri puse la vanzare (deoarece ma plictisesc repede de anumite combinatii; de obicei combin sud-americana+central americana+africana in proportii egale).
21g cafea, 40-50g lichid

RE: Extractia... pentru incepatori - Dan_R - 21-08-2021

@sorance2000 multumesc pentru raspunsuri si sfaturi. O sa incerc “timid” o prajire. Daca rezultatul va fi cat de cat conform gustului meu si al sotiei (avem aceleasi gusturi), atunci sunt dispus in viitor sa ma perfectionez si utilez. Ramane de va ut. Multumesc tuturor care mi-au transmis idei, pareri si sfaturi.

RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 21-08-2021

@Dan_R, vezi ca ti-am dat un raspuns in topicul de prajire, unde a fost deviata si discutia cu prajirea la tava.
Aici e despre extractie... si incepatori, care precis au luat-o la fuga de mult Smile

RE: Extractia... pentru incepatori - sirpet2001 - 21-08-2021

(21-08-2021, 09:00)sorance2000 Wrote:

Este o cafea prajita de mine (light spre mediu), in general facuta din 3 soiuri (ultima oara o Columbia+Etiopia+Costa Rica) Au fost perioade cand ma facut blend din doar doua soiuri. In general am 6 soiuri pe care le combin cate trei la fiecare prajire, dar la fiecare comanda de cafea verde incerc alte noi soiuri puse la vanzare (deoarece ma plictisesc repede de anumite combinatii; de obicei combin sud-americana+central americana+africana in proportii egale).
21g cafea, 40-50g lichid

Intrebarea era pentru colegul Dan_R care se plangea ca ii iese cafeaua acra. Inteleg ca tie iti iese bine si esti multumit. Trebuie ca ai dobandit o tehnica de preparare foarte buna din moment ce folosesti 21g in (cafeaua light se extrage foarte greu in doze mari).
Toate cele bune!

(21-08-2021, 17:24)sirpet2001 Wrote:
(21-08-2021, 09:00)sorance2000 Wrote:

21g cafea, 40-50g lichid

Intrebarea era pentru colegul Dan_R care se plangea ca ii iese cafeaua acra.
Ultima cafea folisita a fost El Salvador, varietatea: Bourbon, Pacas -washed de la Sapiens Coffee. Am incercat 14, 15,16 si 18g cu rasnita Eureka Specialita avand reglajul aproape de atingerea cutitelor. La 18g in am reusit un 43g out in 25 s, la 95 grade. Era parca ceva mai bine decat inainte dar totusi simteam inca ceva acreala. Daca ai un sfat, cu alti parametri, eu sunt dispus sa incerc. Am Lelit 41TEM. La rasnita nu cred ca pot merge mai fin, imi este frica sa nu ating cutitele. Multumesc.

Extractia... pentru incepatori - dev - 21-08-2021

Există și pe forum mai multe discuții despre note, rezultate, cum sa alegi cafeaua etc. Te poți "proteja" de ceea ce nu-ți place dacă traduci pe limba ta ceea ce a scris prăjitorul pe pungă.

(21-08-2021, 17:38)Dan_R Wrote: La 18g in am reusit un 43g out in 25 s,

Parametrii nu sunt ok.
In functie de capacitatea sitei (ar fi bine sa o treci aici), incearca sa maresti doza cu cate 0.5 g, succesiv, daca nu poti sa rasnesti mai fin. Stii vechimea cafelei?
Suspectez un channeling masiv dar asta poate sa aiba doua cauze: fie o rasnire prea grosiera, fie supraincarcarea sitei, deci doza prea mare. Deci primul pas ar fi stabilirea corecta a dozei

Avand in vedere ca nu prea pot rasni mai fin, o sa incerc sa maresc doza de la 18 la 18,5g. Temperatura crezi ca mai are rost sa o maresc? Sita folisita este Ascaso. Mai am o sita de la portafiltrul fara fund, cu care pot incerca urmatoarea proba. Sincer sa fiu, pana acum nu am avut probleme de chaneling, shoturile imi ies in general corect chiar si cu PF fara fund. Dar nu exclud nimic din ecuatie.

(21-08-2021, 17:51)dev Wrote: Există și pe forum mai multe discuții despre note, rezultate, cum sa alegi cafeaua etc. Te poți "proteja" de ceea ce nu-ți place dacă traduci pe limba ta ceea ce a scris prăjitorul pe pungă.
Inteleg ce vrei sa spui, dar trebuie sa incep de undeva. Pentru mine denumirile pompoase de pe pungi sunt irelevante deocamdata. Am mers pe mana celui de la care am cumparat, spunandu-i ca prefer o cafea cu aciditate minima si gust de caramel si alune (fara acreala) si am primit cafeaua descrisa mai devreme. De aceea vreau sa inteleg daca gresesc eu sau nu am nimerit (asa cum spui) cafeau gusturilor mele.

(21-08-2021, 18:03)Dan_R Wrote: Temperatura crezi ca mai are rost sa o maresc?

In nici un caz. M-am uitat acum pe site-ul lor si nu e o cafea de extras la 95 de grade. Temperatura se coreleaza, printre altele, si cu apa. Depinde ce folosesti

(21-08-2021, 18:03)Dan_R Wrote: pana acum nu am avut probleme de chaneling

Cu aceeasi cafea?

Daca nu poti sa rasnesti suficient de fin, supradozeaza. Dar fara sa atingi dusul

RE: Extractia... pentru incepatori - Eugen16 - 21-08-2021

De vreo zece luni am un Cafflano Compresso si extrag cu el ocazional diverse cafele atat pentru espresso cat si pentru filtru,deci prajite si mai light. Rasnirea o fac cu o rasnita pentru brew, Comandante. De la primul shot extras cu Morning Ninja, primita odata cu aparatul si pana in ziua de azi nu am extras vreodata o cafea acra sau amara, doar uneori mai diluata, moment in care am ajustat rasnita si totul a fost ok. La gust cafelele obtinute sun un pic sub Leonidas si de multe ori peste ceea ce am baut in alte cafenele.Uneori cafeaua nu a fost potrivita pentru metoda, dar nu a fost horror vreodata.Unele au avut aciditate mai pronuntata, dar si un retrogust mai lung,la altele nici macar aciditate.
Nu inteleg cum e posibil sa extragi pe echipament espresso, cafele acre si pe o jucarie de plastic sa nu iasa acre sau amare?
 Colegul Dan_R nu e singurul care s-a plans de acreala sau amareala, de-a lungul timpului destui colegi au facut-o. 
Ce are Kompresso si nu au aparatele dedicate espresso?

Poate spun o prostie, dar printre altele, eu cred ca are mare importanta ca  aceeasi cantitate de cafea sa intre intr-o sita cu diametru mai mic si astfel pucul sa aibe o grosime mai mare. Eugen, ce diametru are sita de la Cafflano? Mie mai optim mi s-ar fi parut la espressor o sita de 54mm. Poate gresesc!!! Nu in ultimul rand conteaza cat de fin poate rasni aparatul din dotare.

RE: Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 21-08-2021

Si eu cred acelasi lucru.
Puc mai gros de cafea si presiune mai mica. Channeling-ul este aproape exclus.

Extractia... pentru incepatori - d2florin - 21-08-2021

Si eu cu f multe cafele proaaspat prajite am obtinut cafele acre sau amare :( dar am si nimerit unele bune :) dexi nu cred ca e aparatul sau rasnita de vina in cazul meu.
Pana la urma depinde ce iti place.

Parca dalla corte are 54 mm, oare se preteaza mai bine pt cafele proaspat prajite.

Poate conteaza si modul de prajire al cafelei, sa fie adptat pentru espresso. Italienii cu prajirea lor dark-mediu, reusesc sa pacaleasca multe....

Da probababil asa o fi, asta inseamna ca pt a putea extrage o licoare baubila dintro cafea 3rd wave iti trebuie un anumit setup si tehnica? Nu cred ca, cafelele 3rd wave tre sa fie acide sau fara aciditate nu se poate si asta ar fi singurul dezavantaj al unei cafele 3rd wave.. Dar psihic ne amagim ca bem cafea proaspat prajita... Ce mai cinteaza ca vine la pachet cu acreala si posibil un setup mult mai pretentios.. Nu vreau sa generalizez... Si da de cand beau doar 1st wave nu am probleme cu stomacul.

@Dan_R
Diametrul sitei este de 47 mm, adancimea 24 mm iar grosimea pucului tampat, cam 17-18 mm cu 14 gr de cafea.
Cilindrul primeste cam 80 ml de apa, eu pun 70-75,fac preinfuzie cam 10 sec si extrag in urmatoarele maxim 20.Nu am cantarit niciodata cat iese dar am sa o fac maine. Rasnita, intre 8 si 10 click, in functie de cafea.
Temperatura in kettle, cam 95 gr, cat o fi in realitate in timpul extractiei, habar nu am. Nu fac preincalzirea cilindrului, am facut-o la inceput si nu am constatat nici o diferenta.

Nu cred ca se compara extraxtia la un kompresso cu un aparat seminautomat...

RE: Extractia... pentru incepatori - renatoa - 21-08-2021

Kompresso are si presiunea mai mica, ma indoiesc ca utilizatorul mediu extrage la 8-9 bari cat pretinde Cafflano ca ar fi capabil. Chiar si la 5-6 bari ar fi un caz fericit... dar ma tem ca majoritatea extrag la 3-4 bari.

Si da, pucul mai mic si mai gros este lozul castigator, cel putin la ce consider eu cantitate de cafea rezonabila, adica sub 16 grame.
Nu vreau sa mai aud de 58mm pentru uz casnic, chiar si 54 e prea mult.
La Pavoni nu au pus degeaba 49 mm, nu ai channeling nici daca dai cu grebla in puc !

Eu sunt derutat de altceva. Am baut 15 ani espresso facut la un Delonghi Magnifica automat. Acolo lucrurile erau simple : cafea tare sau moale cca 60-80ml. Nu tinea nimeni cont de timpul de extractie. Cand am inceput sa citesc despre cele 25sec am incercat sa vad daca reusesc pe automat. Era mare bucurie daca iesea la 18-20 sec un shot, fiindca din reglarea rasnitei, fie se bloca curgerea fie in cel mai bun caz ajungea la 60-80 ml. Odata a venit un amic la mine si mi-a adus o cafea Columbia de la prajitorie (nu mai stiu ce brand). Avea alt gust decat ceea ce beam in mod normal dar nu era sub nicio forma acra. Sper sa nu gresesc dar diametrul grupului de extractie era de cca. 51mm. Totusi automatul avea hibele lui, legate de temperatura, presiune, termoblock, rasnita incorporata etc. Cu Eureka s-au schimbat lucrurile. Cafelele, puteam sa le extrag la 25sec si aveau un gust mai bun. Apoi am trecut si pe espressor semiautomat. Nu-mi pare rau, dar sunt intr-un continuu proces de invatare si cunoastere a procesului de extractie in functie de gradul de prajire al cafelei.

Florin, nici eu nu consider ca o teava de plastic cu un piston poate fi superioara unui espressor, dar eu in cana nu am avut vreodata acreala sau amareala, nici la kompresso nici la v60 si nici la mai noul cold brew.
Ce-i drept nici nu folosesc cafea dubioasa, in afara de o experienta nefericita cu Noir, nu am cumparat vreodata cafea proasta. Platesc intre 45 si 55 de lei pe punguta, si mai profit, cand sunt, de ofertele facute pentru noi de  Sloane la un kg.Aici pretul e intre 25 si 38 lei per punguta. 
Am mai cumparat uneori si mai scumpe, dar exceptionale.

As fi curios de un test, aceeasi cafea la komoresso vs 41tem... Aceeasi cafea si la. Mine a iesit ok pe aeropress dar acida sau acra in espreaso sau lasa gura punga. Pana ce nu iti cumperi cel putin un 41tem e greu.. Hai ca nu e mult.. Iti da adminul o reducere, asa am. Luat si eu..