![]() |
|
Extractia... pentru incepatori - Printable Version +- Forumul Espressoman - In cautarea espresso-ului perfect (https://www.espressoman.ro/forum) +-- Forum: Espresso art, cafea, prajire si latte art (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Espresso-art-cafea-prajire-si-latte-art) +--- Forum: Tehnici de preparare espresso & latte (https://www.espressoman.ro/forum/Forum-Tehnici-de-preparare-espresso-latte) +--- Thread: Extractia... pentru incepatori (/Thread-Extractia-pentru-incepatori) |
RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 27-04-2021 Nu, ideea e că încerc să găsesc ceva interesant, dincolo de corect, după care caut să stau o vreme acolo. De exemplu dacă Serra Negra care mai are o săptămână de degazat nu mă ucide cu note "florale", "citrice", "fruity" & bright, o voi bea multă vreme de aici încolo, în speranța că o voi putea extrage la fel. Asta în timp ce voi explora cu pachete mai mici, chit că dacă plătești transport un sfert din prețul produsului nu e deloc interesant. Dacă vreun pachețel mic (challenger) e peste campion, devine el champion și căutăm alți challengeri. Ce nu aș vrea, însă, cu nici un chip, este să găsesc un challenger pe care-l fac champion, comand 1kg și constat că în condițiile în care eu țin cât de bine pot aceiași parametri, gustul se schimbă într-un mod care îl face să nu îmi mai placă, din motive care țin de lot, procesare sau prăjire. Asta mi s-ar părea frustrant și costisitor și consumator de timp. Pentru că nouă nu ne place orice cafea, nu suntem deschiși la orice, în ideea că fiecare cu notele și particularitățile ei. RE: Extractia... pentru incepatori - Cosminchir - 27-04-2021 (27-04-2021, 17:56)CoffeePlease Wrote: Nu, ideea e că încerc să găsesc ceva interesant, dincolo de corect, după care caut să stau o vreme acolo.Sau patetesti ca mine in dimineața asta. Soția îți spune ca licoarea de azi pe este f buna, in condițiile in care nu ai schimbat nici o variabila, și punga de cafea e pe terminate. Sa vezi mâine bătaie de cap sa imi dau seama ce a fost diferit ca sa pot repeta shot :))) RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 27-04-2021 Intotdeauna ultimul shot dintr-o punga e cel mai bun... RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 27-04-2021 (27-04-2021, 18:24)Cosminchir Wrote:(27-04-2021, 17:56)CoffeePlease Wrote: Nu, ideea e că încerc să găsesc ceva interesant, dincolo de corect, după care caut să stau o vreme acolo.Sau patetesti ca mine in dimineața asta. Soția îți spune ca licoarea de azi pe este f buna, in condițiile in care nu ai schimbat nici o variabila, și punga de cafea e pe terminate. Been there, done that. Sa vezi când tu trebuie să hotărăști ce bere cumperi. Și faci un efort și-ți amintești ce ai luat data trecută și i-a plăcut. Și de data asta nu mai e bună, deși, pentru un tester neavizat, are același gust ... RE: Extractia... pentru incepatori - LauraM - 01-05-2021 Azi mi-am facut curaj si am incercat din nou cafeaua Sarkis Sweet. A stat o saptamana la degazat in punga si a iesit excelenta. Nici un pic de acru. Vinerea trecuta am facut vreo 15 cafele, in toate felurile posibile si era groaznică, aproape intrasem in depresie :)) Nu credeam ca pot sa scot ceva din ea, dar se pare că este foarte importanta partea cu degazarea Multumesc frumos , mi-a mai venit inima la loc RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 01-05-2021 Cât a stat în total la degazat? Am și eu o brazilianca, 7-8 zile nu au fost suficiente ca să scap complet de acru, orice măcinătură / temperatură am incercat. RE: Extractia... pentru incepatori - LauraM - 01-05-2021 Vinerea trecută a adus-o curierul. Deci 9 zile, presupunand ca a fost prajita in ziua expedierii (nu scrie pe punga data prajirii) RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 02-05-2021 Merci. RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 06-05-2021 Nu ma dau deloc in vant dupa Brazilia Serra Negra Semi-Carbonic. Eu, daca beau ristretto / espresso, il prefer intre 1:1 si 1:2. La macinatura de care am nevoie ca sa obtin un 1:1 sau 1:2 pana in 30 de secunde cu tot cu preinfuzie, mi se pare fortat rezultatul. Corpul e cat de cat acolo, dar aciditatea, desi macinatura e fina, e tot acolo si parca rezultatul e "sec". Long story short, nu pare deloc rau (desi mai e de lucru) rezultatul la un 1:2.7 (20 in, 54 out), putin peste 30 de secunde, preinfuzie, 100 de grade pe PID (sigur mai putin in grup, n-am cu ce sa masor si nici nu conteaza) dar ... cu ceva zahar. Deocamdata. Sper sa nu ajung in situatia in care trebuie sa trag atat de mult de cafea pentru a ma indeparta de acid si a merge spre bitter incat sa pierd corp si sa ajung la gusturi pe care cafeaua asta nu e gandita sa le ofere (sau sa maschez gusturi pe care ea le are, by design). RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 06-05-2021 @CoffeePlease, felicitari pt abilitatatile de a discerne intre notele cafelei si de a controla extractia inspre ce vrei sa obtii. Din ce am vazut la cafele, prajitorii incearca sa obtina o maxima solubilitate in prajirea cafelei, incercand in acelasi timp sa pastreze maximul din specificul ei, stiind ca, daca o prajesc mai mult, e posibil sa se piarda din note (cineva care prajeste ar putea sa confirme sau nu ce am zis). Nu stiu cine prajeste cafeaua de care zici. Deci, daca nu reusesti sa obtii gusturile pe care le doresti, mai degraba decat de a da vina pe cafea sau pe tipul de prajirea pt ce nu obtii, ti-as propune sa te gandesti ca un alt tip (sau durata) de preinfuzie ar putea schimba rezultatul (nu am auzit pe nimeni sa laude tipul asta de preinfuzie stop&go de la PL81T, desi dc cei de la LM o au pe masinile lor, nu cred ca are cum sa fie rea). La fel, o alta rasnita poate oferi mai mult corp din aceeasi cafea. Sau un debit mai scazut in extractie. In fine, intelegi ce voiam sa zic. RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 07-05-2021 Acuma să nu crezi că îmi dau seama ce fruct sau ce floare e pe acolo, că nu e nici pe departe așa. Simt că e mai siropos sau mai apos, mai acrișor say mai puțin acrișor și uneori mai ... astringent parcă, dacă întind extracția mult din cauză că am curgere foarte chinuită și lentă. De control, acuma ... cât se poate, cu metodele standard. Nu pot și nici nu vreau să schimb espressorul și râșnița. Ce nu vreau însă este să nu duc chifteluțele de pui atâta de departe de intenție încât să pară de porc. RE: Extractia... pentru incepatori - cradun - 07-05-2021 O varianta e sa explorezi, pt viitor, varianta unui controller al pompei vibratoare, gen mecoffee sau, mai simplu, un dimmer. Dar pt cand vei dori, voiam doar sa spun ca nu trebuie sa schimbi espressor-ul pt a obtine mai multa versatilitate. RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 07-05-2021 Merci. O să iau în calcul. Momentan, însă, încerc să mă specializez cât pot cu ce am la dispoziție și să văd pe unde sunt limitele. Dacă sunt cafele pe care indiferent cât le plimb pe plaja de extracție tot nu reușesc să scot ceva din ele, renunț la ele. Acum am jucărie o perioadă mai lungă, pentru că am luat 1 kg de la Sloane. Adică vreo 50 de cafele la 20g cum le fac eu. RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 07-05-2021 (07-05-2021, 13:45)CoffeePlease Wrote: Acuma să nu crezi că îmi dau seama ce fruct sau ce floare e pe acolo, că nu e nici pe departe așa. Simt că e mai siropos sau mai apos, mai acrișor say mai puțin acrișor și uneori mai ... astringent parcă, dacă întind extracția mult din cauză că am curgere foarte chinuită și lentă.Eu zic ca e foarte bine ce distingi si cred ca esti pe drumul cel bun. Am sa pun ceva, poate ajută. L-am mai tot pus pe forum dar nu mai stiu unde asa ca il mai pun inca o data.
RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 08-05-2021 O știu, am mai văzut-o undeva și parcă mai există un infograph asemănător. Însă ideea e, cred, să te oprești înainte de a suprima, în cadrul unei varietăți, niște note care sunt acolo by design și să te orientezi spre ceva care e, din născare, mai aproape de ce țintești. Nu că n-ai putea să faci un semifondist decent dintr-un fotbalist, poate, dar de ce să-l lași fără minge după atâta antrenament când ai putea să te orientezi de la început spre un alergător. RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 08-05-2021 Contează foarte mult ce cauți tu în espresso! Nu cred că e bine să te lași influențat de notele trecute pe pungile de cafea și să le tot cauți că na, trebuie să le găsești. Realitatea nu e chiar așa. Fiecare dintre noi are simțul gustului unic cu toleranțe mai mici sau mai mari pentru acru, amar etc. Oricum, ceva mai sus spuneai ca vrei o anumită constanță a gustului iar eu îți spun că nu toți artizanii iți pot oferi așa ceva. De aceea te trimiteam la Hedone - cafea 3w, prăjită mai sus, standardizat sau din când în când câte o miscelă italiană. Depinde ce cauți în espresso! RE: Extractia... pentru incepatori - CoffeePlease - 08-05-2021 Corect. Eu mă feresc, deocamdată, de aciditate. Nu prea îmi place. La Sloane Brazilia Serra Negra, din pricina procesării (semi-carbonic), apar niște note care nu prea îmi plac. Eu reușesc să le estompez, în mare parte. Făcând asta, însă, în afară de faptul că scad aciditatea și ascund anumite note, nu prea scot la iveală mare lucru. Nu am nici corpul ăla zdravan, cu note de ciocolată, eventual amăruie, din espresso-ul italian (sau caramel să zicem la ristretto), nici notele fructate pe care s-au străduit poate procesatorul și prăjitorul să le păstreze. Cumva, am senzația că pun batista pe țambal. Partea bună, însă, zic eu, este că mă plimb într-o plajă destul de largă de măcinături, temperaturi și procentaje de extracție și mai gust și altceva. Poate, la un moment dat, descopăr ceva interesant și în zona de fructe și flori, nu doar în cea de caramel, nucă, sirop. Extractia... pentru incepatori - iliescu.iulian - 26-06-2021 Am luat un Kinu Phoenix în aprilie și de atunci rasnesc în paralel cu rasnita încorporată. Fac un espresso cu Kinu și unul cu rasnita încorporată încercând să am aceeași timpi de extracție. Folosesc cafea mediu prăjită luată de la diverse prajitorii și un portafiltru fără fund ca să pot urmării extracția. Mă așteptam să văd o diferență semnificativă la gust în favoarea Kinu, dar nu văd. Nu înțeleg dacă fac ceva greșit. RE: Extractia... pentru incepatori - alexx88 - 05-08-2021 Scuzati-mi intrebarea un pic prosteasca, dar ce este EXT din acel infografic? Am de 3 saptamani un Lelit PL41TEM, venind de la un Saeco Poemia, diferenta este uriasa. Problema pe care o am este ca shot-ul, desi arata perfect ca aspect al extractiei, este inca amar. Am sita Acaso Competition in care am incercat de la 17 la 19g, timpul de extractie fiind de 20-23s (le-am incercat pe toate) si raportul pe care-l obtin este intotdeauna peste acel 1:2 considerat ideal. RE: Extractia... pentru incepatori - Cip - 05-08-2021 (05-08-2021, 19:52)alexx88 Wrote: Scuzati-mi intrebarea un pic prosteasca, dar ce este EXT din acel infografic? Extraction Yield https://en.m.wikipedia.org/wiki/Coffee_extraction Aici gasesti ceva informatii utile foarte bine explicate de Andrei de la Claro https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Prima-experien%C8%9B%C4%83-cafea-de-specialitate?pid=117651#pid117651 RE: Extractia... pentru incepatori - RazvaNNN - 07-08-2021 Buna dimineata! am intrat si eu in randul lumii cu un Lelit PL81T si un DF64. Dupa 6 cafele am reusit sa scot ceva destul de bun (cred eu). Dar din timpii extractiei inteleg 2 lucruri diferite: prima picatura de cafea cade in ceasca undeva dupa 3-4 secunde (ceea ce ma face sa cred ca ar trebui sa rasnesc mai fin?), dar extractia totala de 36g din 18g cafea se face in 36-37 sec (ceea ce mi-ar indica faptul ca ar trebui sa rasnesc mai coarse?). Unde gresec? Extractia... pentru incepatori - Mihai L - 07-08-2021 Sunt cateva variante: - rasnit mai fin - mai multa cafea (19g) - tampare mai puternica RE: Extractia... pentru incepatori - Lyvyoo - 07-08-2021 Daca prima picatura cade in ceasca dupa 1-2 secunde de la apasarea butonului atunci shot-ul este ratat, macinatura fiind prea grosiera. Deci e ok sa cada la 4 chiar 5. Poate si 3 e prea devreme pe o pompa vibratoare, a carei caracteristica initiala de debit e lin crescatoare ca decolarea unui avion. Cum un clip face cat o mie de cuvinte, nu ezita sa pui un link youtube cu o astfel de curgere. E foarte posibil ca extractia ta sa fie una buna. Probabil in prima faza, dupa prima picatura, curgerea intarzie putin devreme ce ajungi la 36-37 sec. RE: Extractia... pentru incepatori - umarianos - 07-08-2021 (07-08-2021, 10:01)RazvaNNN Wrote: Buna dimineata! am intrat si eu in randul lumii cu un Lelit PL81T si un DF64.O varianta ar mai fi că la început să ai ceva channeling ca apoi sa se "astupe" Asigură-te că sita este uscata înainte de a pune cafeaua in ea , WTD faci ? Tampeaza drept și finisează puțin suprafața , asigură-te că nu se lipește pucul de tamper când îl scoți din pf. Sita nu trebuie să atingă masa in momentul tampării(vezi daca este cazul) . RE: Extractia... pentru incepatori - RazvaNNN - 07-08-2021 (07-08-2021, 11:58)Lyvyoo Wrote: Daca prima picatura cade in ceasca dupa 1-2 secunde de la apasarea butonului atunci shot-ul este ratat, macinatura fiind prea grosiera. Deci e ok sa cada la 4 chiar 5. Poate si 3 e prea devreme pe o pompa vibratoare, a carei caracteristica initiala de debit e lin crescatoare ca decolarea unui avion. https://www.youtube.com/watch?v=hYNAO0oGYCU Acum a fost ok cred, in schimb mi se tot intampla sa curga apa pe langa portafiltru, exact ca in filmulet... ce inseamna asta? ca nu strang suficient portafiltrul? ca nu este ok sita pentru el? sau ce? RE: Extractia... pentru incepatori - coffeemilk - 07-08-2021 Probabil nu îl strângi suficient, dar nici foarte tare nu trebuie strâns, de la căldură se dilată și vei avea probleme să îl scoți. RE: Extractia... pentru incepatori - Daniul - 07-08-2021 (07-08-2021, 16:30)RazvaNNN Wrote:(07-08-2021, 11:58)Lyvyoo Wrote: Daca prima picatura cade in ceasca dupa 1-2 secunde de la apasarea butonului atunci shot-ul este ratat, macinatura fiind prea grosiera. Deci e ok sa cada la 4 chiar 5. Poate si 3 e prea devreme pe o pompa vibratoare, a carei caracteristica initiala de debit e lin crescatoare ca decolarea unui avion. Problema asta o aveam si eu la PF naked. Incearca sa l strangi mai tare cum zicea si coffeemilk.. eu il strang un pic dupa ora 6 sau pana simt rezistenta. Daca nici asa nu merge incearca sa dai garnitura jos si sa o cureti, poate s-a adunat mizeriep RE: Extractia... pentru incepatori - RazvaNNN - 07-08-2021 (07-08-2021, 17:06)Daniul Wrote:(07-08-2021, 16:30)RazvaNNN Wrote:(07-08-2021, 11:58)Lyvyoo Wrote: Daca prima picatura cade in ceasca dupa 1-2 secunde de la apasarea butonului atunci shot-ul este ratat, macinatura fiind prea grosiera. Deci e ok sa cada la 4 chiar 5. Poate si 3 e prea devreme pe o pompa vibratoare, a carei caracteristica initiala de debit e lin crescatoare ca decolarea unui avion. Ieri am scos aparatul din cutie :D deci nu cred ca este mizerie.. presupun ca este garnitura noua si ar trebui sa o strang putin mai tare, dar mi-a fost frica sa nu stric ceva RE: Extractia... pentru incepatori - TVTVTV - 08-08-2021 Răzvan, strânge PF-ul mai cu încredere. Nu trebuie strâns cu mâna lui Hercule, dar nici lăsat "în buze". Nu uita că ai totuși un peak de 11-12 bari în PF, înainte să perforeze cafeaua pucul. :) RE: Extractia... pentru incepatori - RazvaNNN - 08-08-2021 (08-08-2021, 12:42)TVTVTV Wrote: Răzvan, strânge PF-ul mai cu încredere. Nu trebuie strâns cu mâna lui Hercule, dar nici lăsat "în buze". Am reusit acum :D tuto bene. Urmatorul challange: sa fac spuma de lapte pt sotie (din 4 incercari n-am reusit niciuna) |